2019-05-20 199 浏览
係紅磡呢頭住,基本上每日餐餐都係外賣或係出面食完先番歸,所以紅磡區好多間店都已食勻咁濟,一係就經常食番自己覺得好味既店,一係就會去幫襯新店,睇下會咪有驚喜發現。今次係我平時都會幫襯開既冰室呢條街到,係隔壁鋪發現左呢間新店,店面細細好似其貌不揚咁,但店面既燈光好五光十色,吸引左我目光,原來係一間賣小食既小店(前身係一間我平時都有幫襯既外賣茶記)。於是就買小食當正餐做晚餐。晚餐點少得點下麵飽肚充飢呢,我點左個芝士撈麵,一黎我係一個芝士控,好鐘意食芝士佢嘅芝士有一種講唔出嘅味道,芝士汁除咗香濃之外,食落口一啲都唔太覺肥膩,唔知係關我個人本身鐘意食芝士丫, 定係因為D芝士好均勻咁滲透係麵條表面,所以唔會單獨食到成啖芝士,而係好似食緊芝士麵條咁芝士好香(唔係平時係超市買一塊塊既芝士),成碗麵條都鋪滿左芝士,要趁熱吃,先會食到最美味,凍左就唔係果回事另外點左個椒鹽墨魚丸,係等外賣時見住即時炸, 所以特別熱(不過扲到番屋企少不免攤番凍左但都好味)好香好惹味,呢個15蚊有4粒,鐘意食小食既會推呢個,個人覺得好食面頭有D粉令到食落好惹味另外再點左隻炸脾,當時都係即炸,不過因為外賣番屋企食,又食左前面D麵

於是就買小食當正餐做晚餐。

另外再點左隻炸脾,當時都係即炸,不過因為外賣番屋企食,又食左前面D麵同墨魚丸,最後先食雞脾攪到隻脾都攤凍晒,建議襯熱食最好,先食到即炸既JUICY同外層脆

不過凍左都幾好食,因為放凍左關係外面收縮左,影相影唔到即時炸完脆同飽滿既效果

價錢係一般小店小食價,味道不錯,因為係等過程見到係即製,知道係即製唔係製等攤凍晒叮熱,呢下加分,下次路過會再幫襯食其他小食,見到有串燒賣, 下次外賣串燒
好好奇點解會叫萬花筒,原來係有彩色棉花糖,造色同型都幾特別
2019-05-10 160 浏览
平時都比較少去到紅磡站附近買小食今次賺得路過見到佢價錢幾實惠買咗幾樣嘢食😙========================招牌魚肉翅 $18冇諗過入邊都有咁多了料😱老闆好好人咁問清楚我使唔使落醋同胡椒等等嘅調味料,魚肉翅嘅味道相當濃,且味道偏鹹😋同我以前食開用比較清淡嘅湯底個種魚肉翅分別幾大但又幾特別🤪========================秘製豬頸肉 $15豬頸肉上邊冧咗類似燒烤同紅燒醬汁嘅味道🤔食得出佢有種較甜嘅豉油汁,有別於平時食開總會係一片片嘅豬頸肉佢係一嚿嚿,肉質唔係話好嫩,但平民小店出品用咁嘅價錢我覺得已經算質素唔錯😉======================== .巧味道指數👅:👧🏻👧🏻👧🏻再食過指數🏃🏻‍♀️:👧🏻👧🏻👧🏻錫荷包指數💸:👧🏻👧🏻👧🏻👧🏻服務正指數👩🏻‍🍳:👧🏻👧🏻👧🏻環境靚指數👀:👧🏻👧🏻========================📍 萬花筒 (紅磡)紅磡黃埔明安街29號A地舖========================#hk #hkig #hkigfood #hkfood #food #couple #hkeat #eat #hkfoo
招牌魚肉翅 $18
秘製豬頸肉 $15
======================== .
巧味道指數👅:👧🏻👧🏻👧🏻
再食過指數🏃🏻‍♀️:👧🏻👧🏻👧🏻
錫荷包指數💸:👧🏻👧🏻👧🏻👧🏻
服務正指數👩🏻‍🍳:👧🏻👧🏻👧🏻
環境靚指數👀:👧🏻👧🏻
========================
📍 萬花筒 (紅磡)
紅磡黃埔明安街29號A地舖
========================
#hk #hkig #hkigfood #hkfood #food #couple #hkeat #eat #hkfood #hkfoodblogger #hkfoodporn #hkfoodie #hkfood #美食
2019-04-20 243 浏览
Easter holiday 落大雨,獨留家中實在太無聊, 同細佬猜,猜輸左落樓買野食送Netflix🍿 . 點知係我輸😢。落到去見到有間新開小店話落雨外賣有9折,一於試下佢! 點左招牌芝士撈麵($15),套餐加$3有紙包飲品。$7有7粒魚蛋🍡!抵呀!另外再叫$7燒賣。哥哥推介下試埋豪華魚肉翅($18)。返到屋企,細佬話我做到野哈哈😄芝士撈好足芝士同埋好大碗,一定要share 食先食得哂!不過魚蛋有點小細粒但都算彈牙,燒賣就正正常常。豪華魚肉翅就真係用料十足,好多冬菇同木耳。雖然出面落雨,但可以係屋企hea 下食下小食都幾開心🥳
2019-04-19 193 浏览
Grab snacks@萬花筒 地址: 紅磡黃埔明安街29號A地舖 電話: 94949421 今日被編到whampao 幫手做part time ,返工前食點東西醫肚啦!因返3個鐘正值dinner time,不然要10時才能吃dinner在行到part time返工地點見到小食店,grab something to eat  食架係港式街頭小食,十元8塊起好似魚旦燒賣Ordered $19雞脾,炸起皮脆脆,有股椒鹽鹹香,食落好惹味架。怪不得今日新聞有老婆因有老公無買雞脾,一氣之下用手殺死他$19 一隻糯米雞,中間足料又多肉,本身愛qq軟綿飯 個cotton candy so colourful ,下次再試
Grab snacks@萬花筒

地址: 紅磡黃埔明安街29號A地舖