2016-11-09 780 浏览
因為鄰近運動場,差不多每星期練習前都會與友人來吃華南冰室,習慣了那裡獨有的文化,與剛開始第一次去時印象大有不同。在用餐還境方面,第一次去,只是貪方便隨便揀間近體育館既冰室快食,一入去,全店都是伯伯,顯得年輕的我們像是店內異族,招來眾人目光。但多去幾次,店內的姐姐都會跟我們閒聊日常,伯伯們都會讓卡位給我們,還有偷聽伯伯們的對話內容都滿有趣,大多爭論老輩的女明星,那個較為艷麗動人。所以不要給剛入去的第一印象嚇怕。在食物質素方面,通常多點常餐,30元包沙嗲牛肉通粉/麵(加1蚊)/米粉/意粉,味道香濃,份量多飽肚感足,配煎蛋或炒蛋及火腿,個人推薦煎蛋,蛋白邊香脆,蛋黃汁甜美可口,配熱牛油多士,連飲品(凍飲加2蚊)這個價錢合宜,份量多,味道佳,額外一提,凍奶茶的茶香味濃,店用穿心冰,保留舊式茶餐廳的味道。在上菜速度方面,這店上茶速度超高效率,完全不用擔心等候太耐,即叫即落即整即上,但記得7點前要結帳離去,因為接近7點時,店內員工會急不及待收走食完的碗碟,拿去清洗,而且後場的燈都關上,不要阻礙他人收工,記得吃快點,哈哈,免得姐姐苦苦等待收工。

• 沙爹牛肉麵
  • 凍奶茶
  • 多士煎蛋
2016-07-01 1094 浏览
次次去深水埗都落雨,今日都唔例外下車落雨見肚餓就隨便衝入來食早餐就叫左早餐。奶茶離遠都聞到好香既茶味,入口又夠滾,夠滑,但我比較重口味,我有點覺得茶胆淡……多士又香又脆,口口味,配合淡淡牛油,好滿足。之后食雞蛋,即煎的,好用心啊!!我的餐肉米線就有待改進。餐肉太薄,米線湯底冇味淡口
次次去深水埗都落雨,今日都唔例外

下車落雨見肚餓就隨便衝入來食早餐

就叫左早餐。

我的餐肉米線就有待改進。餐肉太薄,米線湯底冇味淡口
$26 (早餐)
2016-04-10 2162 浏览
首先,我想提下睇深水埗OpenRice 的你,如果你想食呢個北河街街市的芽莊城越南河粉的話,唔好意思,由今日到八月底街市都唔會開,因為內部裝修,我和弟弟來這裡下午茶的空歡喜一場。我們倆也是求其食少少的人,因為電影節電影與電影之間的空檔,就是但找一間吧。早上看戲前在那個英發茶餐廳叫錯了的茶餐,害我沒有得食沙爹牛麵,看到這間華南冰室,16對13對5,似乎普普通通,不過,沒有食沙爹牛麵令我周身不自在,就唔介意吃多一次吧。看過開飯都有聽說這裡的蛋撻是還可以的,也因為呢個原因,我們兩個就坐下了。入到呢度才知道,呢間茶餐廳真係唔係係人都接受到。首先,平時的茶餐廳我想點樣都唔會咁率性和隨意,那些落單紙就如符咁滿地飛,我們坐近那個茶餐廳的開放煮食bar,餐廳的茶水就放在我們面對,全部員工都是阿姐,佢地態度就有如那個饗璫璫名震全港一樣的澳牛的員工一樣咁串。當我叫完個餐後,我叫了我今朝冇食的沙爹牛肉麵,滿心歡喜之際,姐姐話:"唔好意思,唔記得左,今日好好生意冇哂沙爹",然後佢將落單個張紙一下就掉左落地。那刻,我明白點解周地都係紙了。隨左侍應,每個客人都好隨意,可能全部是伯伯的關係,他們赤腳,他們會坐很久,

入到呢度才知道,呢間茶餐廳真係唔係係人都接受到。

那刻,我明白點解周地都係紙了。

隨左侍應,每個客人都好隨意,可能全部是伯伯的關係,他們赤腳,他們會坐很久,他們當這裡是麥當勞可以訓一覺,餐廳有一兩個女人,但都是師奶,我在想那些說熱愛茶餐廳的香港女孩可以接受這情況嗎。
係絕望之際,我選擇了吃清清的雪菜肉絲,佢仲問我係唔係食麵,老細,邊有人會食麵送雪菜肉絲呀,你有冇去過跑馬地九龍城食雪菜肉絲,送米粉是常識吧。
於是送來的熱華田冇乜特別,只是正常的水準吧。之後在收銀台見到的那個奶茶的獎項,絕對是後悔也來不及。
那個煎蛋火腿沒有什麼特別,只是我忘記了叫炒蛋,不過大約那些工作的態度和環境叫我沒有信心。
麵包沒有叫也會給你多士,也算不錯。

食食下一半,阿姐話"喂,有卡位,你兩個去坐啦。"其實食到一部分都唔想轉台,我仲要坐係放茶水張枱,咁方便當然不想走,我話:"你鐘意啦,但阿姐話:"唔係你鐘意呀,我都係要你方便坐得舒服,唔鐘意冇掉啦。"

講到咁,還是乖乖就範。

食到那個雪菜肉絲米粉,可能真係食個好好食嘅雪菜肉絲,呢到真係冇特別,仲有最慘係個米粉煮得幾條過淋,但有幾條又好硬,才是致命傷,但總括來說,還不是太難食。
弟弟叫了的燴鮮牛肉意粉,將我從深淵中拯救過來,樣子叫做普通,但食落去卻很有驚喜。意粉有彈性,牛肉鬆化,那個燴蕃茄個汁非常配合個意粉,勝個雪菜肉絲米粉很多很多,我那個不愛吃的弟弟也大讚好食,如果你有機會,我想你應該要食下佢個燴意粉。
可能佢食意粉的關係,開胃到令佢好有興趣食個蛋撻,呢到蛋撻係絕對最出名的一員,連KC也曾經在這裡寫過食評關於呢度嘅蛋撻,咁當然唔可以錯過啦。
四元一個的蛋撻價錢上冇得彈,當然襯番深水埗個物價,蛋撻的酥皮有勁強的曲奇餅味,那個蛋黃香得很,最可惜是那刻不是出爐那刻的蛋撻,如果是那些燙口的蛋撻應該會是最好的。

整體食物來說不過不失,但環境真不是人人能夠接受,特別是女性,當你看沒有夏娃的情況,只有阿當,你也知道情況幾嚴重,還有,你應該只會見到大媽飲奶茶,唔會見到那些像文青look的女士飲咖啡拿著相機影相,對不起,呢度唔係個回事。
華南冰室

深水埗桂林街87號

2016-04-05
2015-09-20 1137 浏览
生日,對有些人來說是很重要,申請放假不上班是基本,有些更要到外地旅遊慶祝,這也無可厚非,個人自由,悉隨尊便。這天是小弟的生日,習慣地如常要上班,但刻意沒有在家帶早餐,只想試試這間很舊的冰室。冰室的裝修像是六十年代,顧客大都是年長的,還會拿著報紙邊吃早餐邊閱讀,卡座細小迫夾,搭檯是慣常的,大家不以為然。點了早餐,$25,這個價目,相信在港島只能吃多士加咖啡,而這裏有煎雙蛋,牛油麵包或多士,火腿通粉及咖啡。火腿通粉,粉稍腍,有片火腿,整體過得去,喜歡夠熱。煎雙蛋是反蛋,相比大X 樂,蛋不算細,麵包只有些少牛油,更合我意,索蛋汁食,已很享受。咖啡,並不太濃,不過不失。在生日的一天早上,吃一個豐富的早餐才上班,很開心!
火腿通粉,粉稍腍,有片火腿,整體過得去,喜歡夠熱。
咖啡,並不太濃,不過不失。
在生日的一天早上,吃一個豐富的早餐才上班,很開心!
题外话/补充资料: 「水深火熱」系列是寫我在深水埗工作時區內的日常飲食活動。
$25 (早餐)
庆祝纪念
生日
2015-09-13 656 浏览
上星期到深水埗買手機配件, 天氣又熱又焗, 想找個地方歇腳, 但見"新香園"門外的長長人龍, 立刻打消念頭, 轉到另一間姊夫說不差的"華南冰室"試試. 下午茶時段, 店內幾近滿坐. 這間"華南"是典型的舊式茶記, 地方狹窄, 光顧的多是附近的街坊, 價錢也很公道. 點了個多士餐 ($18), 一杯茶加一份多士. 選了奶醬多, 一份兩片的白方包切成三角形, 多士烤得一般香脆, 內裡的花生醬和煉奶亦下得足料, 如果麵包可以烤得脆點就更佳.熱奶茶, 用黑白奶的厚身杯裝著. 茶夠熱, 入口滑身, 但茶味很淡, 奶味相對地濃郁. 奶茶一向是不少舊式茶記的皇牌, 多以茶膽香濃見稱. 但這杯的茶膽實在太淡, 與附近的新香園或者遠一點的新華相比, 明顯比下去, 比較失望. 下次再來的話, 還是喝其他飲品好了.

2015-09-05
  • 奶油多
2015-05-03 736 浏览
很喜歡深水圽的舊,有很多舊樓宇,餐廳,批發店,連帶人也帶了幾分的懷舊.今次試一試舊冰室,睇個招牌同店舖內的擺設,就擺明唔係,最抵死係餐牌都懷舊價好小心叫左杯紅荳冰及蛋撻.紅荳冰好好味,我會介紹比朋友,至於蛋撻就一般般.好唔好食就,百貨賣百客啦.不過留意到一單野,就係有幾個貌似熟客既人都係點食,呢個下次食完,有機會再留言.
今次試一試舊冰室[華南冰室],睇個招牌同店舖內的擺設,就擺明唔係[扮懷舊],最抵死係餐牌都懷舊價

好小心叫左杯紅荳冰及蛋撻.
紅荳冰
紅荳冰好好味,我會介紹比朋友,至於蛋撻就一般般.

好唔好食就,百貨賣百客啦.

不過留意到一單野,就係有幾個貌似熟客既人都係點食[合桃蛋糕],呢個下次食完,有機會再留言.

2015-05-02
紅荳冰
本人一向都喜愛懷舊老冰室,喜愛它的舊、傳統、奶茶⋯⋯但估不到這次嘗試竟令我明白歷史悠久的也未必好!切勿亂試!剛巧是中午繁忙時間,但區內老人仍佔大多數。點了午餐轉火腿通+火腿煎蛋多士+熱奶茶。火腿通:只有一片瘀色的火腿,通粉超級過腍,似食粉漿!火腿煎蛋:得個油字。多士:硬而不脆熱奶茶:雖是老店,但用的是新的黑白淡奶杯。奶茶味道極淡,好「水」的味道,不香不滑,惡劣!本人只喝了兩口便放棄。以為招牌菜實無衰!怎料得個失望。見到水巴似有豐富經驗的叔叔,還身穿黑白淡奶制服,以為杯茶一定掂,怎料比一般茶餐廳還要衰。就連最基本的通粉餐都咁唔掂,看來只能吸引一班區內老街坊支持。後記:個收銀阿叔對客態度衰衰,見到抱著小孩的女食客還粗聲粗氣。,

剛巧是中午繁忙時間,但區內老人仍佔大多數。

點了午餐轉火腿通+火腿煎蛋多士+熱奶茶。
火腿通:只有一片瘀色的火腿,通粉超級過腍,似食粉漿!

火腿煎蛋:得個油字。
多士:硬而不脆

2014-12-23
4K
2013-03-24 961 浏览
今(24-3-2013 Sun)朝同男友起身後,先拎o野出深水埗然後至食早餐,我o地唔知去邊o度食好,去信興飲茶?男友話大家仍然攰,如果再慢歎會好辛苦.咁行行吓見到呢間o既招牌,我問我o地係咪o黎過?佢答係.問食唔食多次?我答是但啦.咁就入去喇.其實時間好早,但張張枱都有人,我o地坐o係一張圓枱,我o地同樣要$24.00o既午餐,由於對我o地o黎講,餐牌o係倒轉,所以都唔太仔細考究,有牛油方包配火腿煎雙蛋,男友要沙爹牛肉湯意,加$2.00要凍檸茶少甜,我要叉燒湯意,加$2.00要凍檸水.一陣後,所有o野到齊,基本上,同我o地上年第一次o黎食時冇乜分別,只係加o左$1.00,不過我o既叉燒湯意o黎到時好攪笑,唔見有叉燒,以為係淨意粉,我翻o黎睇吓,啊,o係底,可能要整返熱啲叉燒o掛.牛油方包內裡o既牛油同上次差唔多咁多,意粉好似少o左啲.男友話沙爹牛肉唔錯.服務:男女侍應都OK o既,但我出去畀錢時,咁o岩個老闆娘行開o左,佢o既男職員就o黎收錢,咁我梗係照畀啦,點知個老闆娘好緊張咁走返埋o黎,推開我話我o黎我o黎.我登時覺得反感,我唔知亦唔理你點解要咁緊張要親手收錢,但我始終都係客人,

一陣後,所有o野到齊,基本上,

服務:

我登時覺得反感,我唔知亦唔理你點解要咁緊張要親手收錢,但我始終都係客人,我係畀錢唔係搶錢,點解要被你推開?唔係應該客客氣氣咩?

原本對呢間印象唔差,亦都唔想寫出o黎,但….始終都要公正啲,我得到咩o野服務都要如實寫出.
2013-03-24
$26.00 (早餐)
2012-08-27 708 浏览
朋友1:我好開心呀可以去華南冰室食我地既午飯,一句講哂平靚正,食到你會再想去食;-)朋友2:絲襪奶茶在口中先有茶的澀味,後有奶的香滑加上冰凍的冰,簡直具備香港傳統的風味👍朋友3:這次在華南冰室吃了沙嗲牛肉通粉.這個冰室的價錢比其他餐廳的午餐便宜.味道很好.職員服務很好.值得一去朋友4:這次吃了沙嗲牛肉米粉,味道淡淡的,檸茶很好喝,價錢合理。
2012-07-03 655 浏览
這天送同伴到深水埗工作。整個下午都斷斷續續的下雨,時大時小;難得再到這區,本想到處走走,但為免「落湯」,只走了兩三個街口。除了到<新香園>吃了份蛋牛治,還到一街之隔的<華南冰室>稍坐。這區有很多基層市民聚居,一家平易近人、取價公道的街坊食肆,正合他們所需。<華南>若以通脹為由,加個三四五六塊,也不能責怪;附近的酒樓也不便宜,反映居民不是吃不起。但她在這價格帶企硬,恐怕除了服務坊眾以外,很難找到其他理由了。其實我已吃過午飯了,但不想只是喝杯奶茶便算,所以還是點了個廿三元的「晏仔」,實行「與眾同樂」一番。叉燒湯意先來。材料全藏在下面;映入眼簾的,就是煮得過粗的意粉,但也不怎介意。更難得的是,經濟實惠之上,還加上了用料十足:自家製的白肉叉燒,有面目見人有餘了。還有其他「部件」:對於一餐「晏仔」該包括甚麼、該對它有甚麼期望,我們的expectations都已經被managed了;煎蛋熱、多士脆(火腿這種processed meat,更不懂該如何要求它),都做到了,還有啥抱怨的呢?要說美中不足之處,不是沒有:就是奶茶走不出被marketing「同化」的命運!要沖出令人難忘的奶茶,還是先攪好自己的

單點不算便宜,套餐卻經濟得可以
廿蚊碟飯,還是加價之後!能維持這個價位的,還有哪兒?

一「挖」之下,叉燒原來份量十足;湯底的稍黃,是我以生蛋黃「加料」的效果
新鮮炮製的火腿煎蛋和多士,沒有轟轟烈烈,卻也沒甚麼要挑剔的
要沖出令人難忘的奶茶,還是先攪好自己的茶底再說吧!
奶茶又是以「顏色」奶瓦杯盛載,那千篇一律已差不多叫我生厭
空無一人,只是個假象:都怪我「面壁」,其實我身後食客很多
這下午,外面下著煩人的雨,然而<華南>仍舊熱鬧:原本眼前空無一人的近後巷卡座,轉眼間也已半滿了。身後有食客把兩張圓枱併成一桌,近十位男士在那兒「打牙較」。另一邊,聽見男客人跟女店員(這兒的侍應幾乎是全女班)在興高采烈地談論「尺碼」:35,還是36??
我聽得發呆,咁開放?原來是說店員所穿皮鞋的號數。
「成日企喺度做嘢,35太細,夾腳呀!」打成一片的和諧,雖說洗盡鉛華不能活得快樂?

2012-06-16
單點不算便宜,套餐卻經濟得可以
廿蚊碟飯,還是加價之後!能維持這個價位的,還有哪兒?
新鮮炮製的火腿煎蛋和多士,沒有轟轟烈烈,卻也沒甚麼要挑剔的
空無一人,只是個假象:都怪我「面壁」,其實我身後食客很多
4K
2012-04-22 449 浏览
今(22-4-2012 Sun)朝同男友起身後去食o野,我o地邊行邊搵,行到o黎呢o度就試吓啦.入到去坐低,男友問重有冇早餐?亞姐睇睇鐘答好啦,畀埋你啦.我都睇睇錶,11:35am,啊,即係11:30am截,亞好真好人呢.男友就要只有一個選擇o既早餐,就係$21.00有火腿通粉,西煎雙蛋,牛油方包,加$2.00要凍檸茶.我就要唯一一個$23.00o既午餐,要沙爹牛肉湯意,火腿煎蛋同牛油多士,加$2.00要凍檸水.好快,男友o既西煎雙蛋同牛油方包到o黎,雙蛋煎得好靚,之後係凍檸茶,亞姐擺低後都即追問水吧重有個凍檸水未到.然後男友o既火腿通粉,我o既火腿煎蛋同牛油多士, 凍檸水同沙爹牛肉湯意(變o左通粉)到o黎,.算啦,通粉就通粉啦,唔好叫人改返喇.好,開餐,牛油多士裡面o既牛油都幾多,唔係揩一吓,煎蛋係大大隻,而且o衣o家好多間o既蛋都細細隻兼只得一隻,呢間真係畀得好足. 而沙爹牛肉呢,顏色好深喎,自己醃o架?食吓先,味道好濃辣啲啲,牛肉鬆軟,而通粉有啲彈牙,唔錯喎.凍檸水都冇乜問題吖.服務:都好好,一入去老板都已經招呼,亞姐態度友善環境:典型七十年代裝修,仍保留當年o既硬板椅,但感覺

好快,男友o既西煎雙蛋同牛油方包到o黎,
西煎雙蛋同牛油方包
雙蛋煎得好靚,之後係凍檸茶,
凍檸茶
亞姐擺低後都即追問水吧重有個凍檸水未到.

然後男友o既火腿通粉,
火腿通粉
我o既火腿煎蛋同牛油多士,
火腿煎蛋同牛油多士
凍檸水
凍檸水
同沙爹牛肉湯意(變o左通粉)
沙爹牛肉通粉
到o黎,.算啦,通粉就通粉啦,唔好叫人改返喇.

服務:
都好好,一入去老板都已經招呼,亞姐態度友善

環境:
典型七十年代裝修,仍保留當年o既硬板椅,但感覺又唔係好舊,舊中帶新,而且都坐得幾舒服.
2012-04-22
$24.00 (早餐)
2012-02-01 333 浏览
正月初四‧晴年初四已經要試菜,不過就算吃了一頓很不錯的西餐,總是想喝一杯熱奶茶,就來了這裡。雖然這裡是舊式茶記,但茶香淡所以覺得奶味很濃,不太掂。見有出爐麵包,也來一個蛋撻。是酥皮,但不酥化,實實的,水準以下。應該行多幾步去金園或新華更好。
正月初四‧晴

雖然這裡是舊式茶記,但茶香淡所以覺得奶味很濃,不太掂。

應該行多幾步去金園或新華更好。
不太行
茶味亦淡
用餐时段
下午茶
用餐优惠
團購、信用卡優惠
2011-07-26 286 浏览
其實平時好小去深水埗。 只係偶然經過華南冰室見到出面放咗好多菠蘿包。本人對菠蘿包情有獨鐘,尤其是菠蘿油,所以就入咗去。叫咗個菠蘿油同熱奶茶,真係好好好好味!個菠蘿包好熱但係塊牛油係冰架。杯奶茶好滑。唯一問題係地比較骯髒,好多垃圾。坐得唔舒服。但係為咗好味嘅食物係值得架!
2011-07-04
等候时间
30 分钟 (堂食)
  • 菠蘿油,奶茶
2011-05-09 256 浏览
茶餐廳內一排排的卡位,極之係久違了的傳統佈置,現在香港已經是買少見少,大家要多多支持!叉燒煎雙蛋飯既簡單又好味,亦帶給我很多美麗的童年回憶,特別係啲黑醬油,甜甜哋又鹹鹹哋鮮茄牛肉飯是個健康的碟頭飯,番茄的茄紅素對男士尤其有益,多吃無壞。熱鴛鴦咖啡及奶茶味很平衡,尚佳之作。吃罷飯後同事問我要不要加甜點,why not! 同事要咗個蛋撻,我就要了個沙翁。沙翁蓋滿糖粒,一啖咬落去軟「林林」,又無油器味,非常好味。
Traditional HK style cafe
Very reasonable price!
叉燒煎雙蛋飯
熱鴛鴦咖啡及奶茶味很平衡,尚佳之作。
2011-04-13
叉燒煎雙蛋飯
Very reasonable price!
Traditional HK style cafe
2011-03-13 176 浏览
今日同太太經過華南冰室, 再入去醫肚及坐低飲杯水.我地叫咗午餐(沙爹牛意,多士,煎,蛋及檸茶), 再加一杯奶茶, 埋單32元, 真係好抵食.沙爹牛意味道幾好, 檸茶和奶茶都好掂, 比起快餐店好好多, 雖然只比普通之作好啲,但咁嘅價錢, 好難搵啦啦!我一定會再次翻炒。但坐位就一般, 唔覺坐得好舒適.無法, 鬼叫又平又食得咩!!!
今日同太太經過華南冰室, 再入去醫肚及坐低飲杯水.

埋單32元, 真係好抵食.

沙爹牛意味道幾好, 檸茶和奶茶都好掂, 比起快餐店好好多,

2011-03-12