2023-09-04 491 浏览
舊式茶餐廳買少見少,而家已經好多變成什麼現化法冰室,缺少左以往香港舊式歷史茶餐廳,店入邊裝橫舊舊有種歷史磨練既味道,茶牌簡單,賣既野唔多,都係傳統應用既茶記食品,呀姨簡單問一句食咩,叫出黎已落左單,不到3分鐘所有野突黎齊沙嗲牛通,食材一定唔係高級,但黎呢到就係呢隻味,配上簡單腿蛋,傳統就係咁食完再飲杯黑白杯既奶茶,而家d冰室真係沖唔到呢隻茶底味結論係買少見少,要試就快,舊區先有既野,香港地好難再容納呢種餐廳

食完再飲杯黑白杯既奶茶,而家d冰室真係沖唔到呢隻茶底味

2023-09-04
2023-08-20 384 浏览
那天,同太太先分頭辦事,再後相約在深水埗。比約定時間早到了的我就先去找個地方下午茶。在基隆街街口下了車,再行入內街。我突然被一個古老的餐廳招牌吸引住了。這就是充滿了老味道的《華南冰室》。這似乎是上世紀6、7十年代的產業,也感覺到,這一種冰室,當老闆退休後就不會再經營了。就這樣,我就決定跳入這時光機,一吃。一入來就感覺到這是一個全男班的飲食地帶。此外,成間餐廳似乎是保留著6、7十年代的樣子,如沒有牆上的安心出行,這一張照片,可能會呃得到下人,會以為是一張幾十年前所拍的照片。下午茶既話,我就來一個常餐。在叉燒湯意同沙爹牛麵既選擇之下,我選擇了後者。這是一個醬味濃,很古早味的港式沙爹牛。很濃的沙茶醬香,但又沒有太勁的花生味,算是一個純醬感覺的沙爹牛。可以說是一個只適合伴公仔麵食的版本。好的是牛肉嫩滑無筋,不好的就是味道太濃,搶走了牛肉的味道。此外,用碟仔上,是絕對的古早味。而麵同湯底就不過不失啦。常餐的配搭是牛油方包煎蛋及火腿。兩隻流心的煎雙蛋的確是恰到好處。半片的火腿雖有點失望,但綜合了整個常餐既份量,這也算是剛剛好的。牛油方包是軟綿綿的,很好。飲品是熱奶茶,茶杯得到了黑白淡奶的贊助,算是
飲品是熱奶茶,茶杯得到了黑白淡奶的贊助,算是有返少少時代感。說味道同質素,這奶茶的確是夠好。濃度令人滿意,入口又夠晒香滑,奶味同茶味是平衡的,是滿意的一杯。
整體上,這是滿意的一餐。懷舊色彩夠,因為這一間茶餐廳 / 冰室的確係舊。食物夠傳統,因為這一間茶餐廳 / 冰室真係堅持著上一代冰室的 major product。喜歡懷舊的朋友,這《華南冰室》在環境上同食物上,都唔會令大家失望。
剛好在附近逛逛,感覺肚子有少許餓了,趁有點時間,便隨意入一間餐廳吃個簡單午餐。-___________🏖餐廳狀況🏖___________ 第一次來到桂林街的華南餐廳,剛好午餐時段,餐廳內顧客亦不少,但不用等待就可以直接入座 😆裝修是老派冰室無誤,硬邦邦的卡座,門口有著各式各樣的麵包西餅,招牌、餐牌、裝修……都給人一股舊式香港的味道。- _____________🍽食物🍽_____________🐮鮮牛肉米粉配煎雙蛋火腿多士 $36推介指數 ■■■□□冰室食物種類不多,主打港式常餐和三文治,剛好適合辣椒紙🌶📝胃口。鮮牛肉米粉會將牛肉放在碟底,米粉放面,此舉可以防止米粉過度吸湯汁而變淋,是一般舊式細心做法🤎牛肉份量還可以,但湯底較清。不喜歡鮮牛肉的話,粉麵還可以選配叉燒或沙爹牛肉。跟餐還有煎雙蛋、火腿、牛油方包或多士😊份量十足呢。- _____________🥂飲品🥂_____________熱奶茶(跟餐免費) $0推介指數 ■■■□□奶茶不錯,口感算滑,有茶香味,但沒有到很驚喜驚訝的地埗。- _________🌶辣椒紙總結📝__________整體:🌶🌶🌶 環境:🌶🌶🌶員工:🌶🌶食物:🌶
___________🏖餐廳狀況🏖___________
🐮鮮牛肉米粉配煎雙蛋火腿多士 $36
推介指數 ■■■□□
鮮牛肉米粉配煎雙蛋火腿多士

熱奶茶(跟餐免費) $0
推介指數 ■■■□□
奶茶不錯,口感算滑,有茶香味,但沒有到很驚喜驚訝的地埗。
_________🌶辣椒紙總結📝__________
整體:🌶🌶🌶
環境:🌶🌶🌶
員工:🌶🌶
食物:🌶🌶🌶
(滿分為五隻🌶)
總結,平民價錢,正常食物,主要吃的是懷舊的味道,這種冰室在香港買少見少了。無論男女來說份量亦夠飽,適合上班一族糧尾來吃吃,一來價值抵,二來可以多多支持這種舊式小店還蠻不錯的。
📍華南冰室
深水埗桂林街87號地舖舖
人均消費:~$36

#奶茶 #菠蘿油 #常餐 #懷舊 #舊式冰室 #深水埗美食 #852 #hkfoodlover #hkfoodie #foodiehk #foodie #hkblogger #hk #hkig #hkeat #hkgirl #mschillipaper #為食辣椒紙
2022-12-29
2022-04-18 725 浏览
開業已有43年的華南冰室,仍保留着70年代的格局;木製座椅、懷舊門面和室內裝修,由開業至今據說也沒有太大變化。玻璃櫃面內放有多款懷舊食品,例如:蛋撻、蝴蝶酥、椰撻、蛋卷及紙包蛋糕。不少熟客每日也會到華南報到,侍應和客人就像朋友般溝通,人情味濃。午餐要了叉燒湯意、火腿煎雙蛋、多士加熱奶茶,水準平平,沒什麼驚喜。想回味往昔風味;懷舊一番,這裡也是一個不錯的選擇。華南冰室地址: 深水埗桂林街87號地舖電話: 27280182

想回味往昔風味;懷舊一番,這裡也是一個不錯的選擇。

華南冰室
地址: 深水埗桂林街87號地舖
電話: 27280182
2022-04-15
2021-10-23 587 浏览
初頭落單又懶醒同人講咩餐跟左啲咩唔洗再嗌多個三文治以為人地唔知午餐跟左牛油多士咩落單講明要烘底 自己落漏左話客人無講然後不了了之 唔肯換 毫無誠意又話咩整好左啦 明明都可以改到非常差 無下次食物質素都麻麻 唔好食
初頭落單又懶醒同人講咩餐跟左啲咩
非常差 無下次
食物質素都麻麻 唔好食

2021-10-23
2021-07-06 630 浏览
華南冰室食既原因係來自一篇「深水埗茶記」既精選。呢間出名既係「沙爹牛肉麵」。筆者其實都係常餐控☕️🤣門面十分隱蔽係北河街街市對面,但隱身於小販檔後面。完全係老街坊既感覺懷舊感一流就算拎黎拍戲都冇違和感🎞餐單大部分都係抗通漲之選睇落大部分都係街坊。午餐沙爹牛肉麵+火腿炒蛋+方包首先火腿炒蛋🌟🌟因為完全冇特別普通茶記水準。方包🌟🌟🌟幾軟熟,牛油夠多沙爹牛肉麵🌟🌟🌟🌟的確比出面好食既湯底係忌廉雞湯有誠意既。沙爹夠多,冇酸味,夠濃牛肉口感亦唔錯,比一般茶記出色的,但未係我食過最好既選擇!奶茶🌟🌟🌟茶膽好濃,茶味多過奶味好多不過都算滑身,我都成杯飲晒。有興趣懷舊冰室/經過可試特登試就唔洗啦👻
華南冰室
食既原因係來自一篇
「深水埗茶記」既精選。
呢間出名既係「沙爹牛肉麵」。
筆者其實都係常餐控☕️🤣

門面十分隱蔽
係北河街街市對面,
但隱身於小販檔後面。

完全係老街坊既感覺
懷舊感一流
就算拎黎拍戲都冇違和感🎞

餐單
大部分都係抗通漲之選

睇落大部分都係街坊。

沙爹牛肉麵+火腿炒蛋+方包

沙爹牛肉麵🌟🌟🌟🌟
的確比出面好食既
湯底係忌廉雞湯
有誠意既。
沙爹夠多,冇酸味,夠濃
牛肉口感亦唔錯,
比一般茶記出色的,
但未係我食過最好既選擇!

奶茶

奶茶🌟🌟🌟
茶膽好濃,茶味多過奶味好多
不過都算滑身,
我都成杯飲晒。

有興趣懷舊冰室/經過可試
特登試就唔洗啦👻
奶茶
2020-03-27 937 浏览
黎到這間充滿街坊風味的茶記,主要想試試它的面包,通常舊式面包茶餐廳既雞尾菠蘿包都唔錯既。試左華南既雞尾包同菠蘿油都的確係唔錯,熱辣辣又漲卜卜,出爐即食真係好精彩!另外老死試左個火腿通早餐,係最普通老牌茶餐廳級數,通粉好淋,而湯就係普通味精湯;腸仔同蛋都落太多油,唔係太好食。我地兩個人一路食,一路睇住隔離枱既老街坊們都好享受枱面既包同熱奶茶,好多都係自己一個人黎,但坐低就互相打下招呼,同店員吹下水。好大陣深水埗街坊人情味呢!應該將來都會間中黎咬個包,享受下街坊既愛。

應該將來都會間中黎咬個包,享受下街坊既愛。

$20 (早餐)
2020-03-25 684 浏览
🌟茶餐廳冰室系列🌟深水埗老牌冰室:華南冰室❤️朝早七點鐘黎到哩間令人有種老香港感覺既冰室🤩坐位闊落又夠乾淨🤪唔會太嘈😜全是老顧客😄😄🎈食物嘅賣相望就是一般的老牌冰室❤️但食落又帶點驚喜😍😍😍沙爹牛麵望落啲牛肉好深色,食落幾新鮮好有肉味,熟度剛好😚😚牛肉嘅味道亦令到湯底好濃郁,係我食過最濃郁既沙爹牛,唔會好重味精既感覺😋牛油方包烘左底,牛油🧈份量好多😊炒蛋同火腿份量好多🥪🥪🥪🎈火腿奄列配三文治🥪大大份既奄列好治癒,滿滿的火腿材料😜😜🎈熱奶茶唔夠香濃,有點失望,因為舊式冰室杯茶應該好出色😄😄

🎈火腿奄列配三文治🥪大大份既奄列好治癒,滿滿的火腿材料😜😜

🎈熱奶茶唔夠香濃,有點失望,因為舊式冰室杯茶應該好出色😄😄

2020-03-25
  • 沙爹牛麵
2018-02-19 1943 浏览
有朋友嚟香港玩幾日想食菠蘿油,我哋咁啱經過深水埗就入咗呢間冰室,因為見佢比較懷舊。入到去坐低覺得時空停留左係八九十年代般,因為係平日下午茶時段,所以好多街坊嚟幫襯,食客一路睇報紙傾計一路食,相當享受慢活生活。店員好親切,會同熟嘅街坊傾計, 又會知道佢哋想叫d咩食物。我地叫咗一個鮮菠蘿油share。本身好期待,但食落發覺一般。因為菠蘿油唔夠熱,入面塊牛油好似啱啱喺雪櫃拎出嚟放入包入邊咁,如果菠蘿包熱d令牛油溶化會好食好多,菠蘿包表面亦都唔夠脆,所以連外國朋友都話有啲失望。至於奶茶就同普通茶餐廳無異,夠滑夠濃。

至於奶茶就同普通茶餐廳無異,夠滑夠濃。
2018-01-23 1730 浏览
🙂 每次去深水埗行街,經過華南冰室,總會看見很多'老友記'係入面歎茶。今朝見人少少,終於踩咗入去!一埋卡位,叫個例牌早餐,先來一杯凍央,份量足夠,但係師父似乎冲得淡一D!略甜而唔夠茶味!跟著的餐肉麵,可以接受。餐肉厚度適中,煎得幾香脆!雙蛋我較為喜歡煎兩面,呢份冇散黃,啱啱好!半份油多內,牛油算是足料。埋單要收$30,OK!收費是合理的!有時真係要來下呢D舊式茶記食野,別有一番風味,很多兒時的回憶,即時湧上心頭......🙂🙂🙂!
2018-01-23
等候时间
5 分钟 (堂食)
$30 (早餐)
2017-12-30 1031 浏览
今要去到深水埗行街,突然發覺今日未飲咖啡,結果行咗入呢間冰室 ,叫咖啡再加多碟頹飯 - 黑椒豬扒飯。呢度無快餐,碟頭飯同杯啡都係正價,仲要人頭低消為港幣14元。杯咖啡講真一般,係一般茶仔嘅水準,無乜特別好講。反而嗰碟碟頭飯極為驚喜!黑椒汁,豬扒,飯,呢三種物質構成一碟美味頹飯。飯同兩件豬扒都係普通貨,反而黑椒汁今日就搶晒鏡,將豬扒同飯緊扣起來,個汁完全發揮作用,將呢碟頹飯升格為另一層次,原因係個汁不太濃,又不太稀,啱啱好掛喺豬扒同飯個面,大家又唔會搶到大家應有嘅味到,讚!真心希望下次回頭再一次嚐到此美味頹飯。
杯咖啡講真一般,係一般茶仔嘅水準,無乜特別好講。
反而嗰碟碟頭飯極為驚喜!
黑椒汁,豬扒,飯,呢三種物質構成一碟美味頹飯。
黑椒豬扒飯

真心希望下次回頭再一次嚐到此美味頹飯。
2017-12-30
黑椒豬扒飯
今日請容許我紓發一下感情😝😝😝由於我係爸爸湊大既原故細細個時總拖著他的手到各大冰室所以長大後也對冰室起了情義結今天跟爸爸一起出外逛逛我問:想食咩呀?佢話:南華?華南?我地都成日唔肯定😂😂😂但我知佢意思就帶左佢黎啦😉😉😉其實餐牌上既野唔多但我有選擇困難症加上乜都想食😂😂😂所以揀餐就最好啦(但其實我細細個個時老豆都係叫餐比我食)沙嗲牛米一食落去仲係細個個陣味道即刻的兒時回憶番哂黎😍😍😍奄列同方包又係我細個至愛😍😍😍呢杯奶茶無得頂濃香茶味加上叫左多奶=成為我愛既奶茶我至愛係多糖多奶☕️☕️☕️始終冰室的奶茶係唔同的😍😍😍最後呢個合桃蛋糕爸爸話好好味我食左佢一啖蛋糕入面好香牛油味合桃新鮮有咬口P.s其實呢度既包點蛋糕好好味亦出色只不過我太肚餓叫左兒時常餐食完個肚已經無位食多個蛋糕啦😭😭😭有機會再黎扮下細路😂😂😂
今日請容許我紓發一下感情😝😝😝

由於我係爸爸湊大既原故
細細個時總拖著他的手到各大冰室
所以長大後也對冰室起了情義結
今天
跟爸爸一起出外逛逛
我問:想食咩呀?
佢話:南華?華南?
我地都成日唔肯定😂😂😂
但我知佢意思
就帶左佢黎啦😉😉😉
其實餐牌上既野唔多
但我有選擇困難症加上乜都想食😂😂😂
所以揀餐就最好啦
(但其實我細細個個時老豆都係叫餐比我食)

沙嗲牛米

叫左兒時常餐
食完個肚已經無位食多個蛋糕啦😭😭😭
有機會再黎扮下細路😂😂😂
2017-06-01 927 浏览
深水埗呢啲舊區只要你捐loom捐啦是但一間都唔會令你失望🤓呢間華南冰室,完全足滿香港地道風味!✨佢啲午餐同普通茶記一樣,但就街坊價hkd30蚊😊值得一提既係佢啲牛肉好滑架~加左沙嗲同就咁煮都夠味👏🏾唔老又唔un👍🏿佢既奶茶都幾特別架~茶味濃過奶,有佢自己既味道係到😂😂坐係到hi個tea可以聽到啲老友記係到由梁振英吹到狼振英😀我諗茶記既特別之處就係三唔識七既人都可以隨便搭嗲👀滿滿既香港味道😺
2017-02-16 1071 浏览
有天看了一本「本地旅遊雜誌」,介紹外國遊客來到香港應該去哪些景點,之後第二天也繼續興致勃勃的來到了深水埗這邊的舊冰室。環境也是懷舊,沒留意地磚如何,卡位四四方方,不太窄小,二人對座寬敞。光線灰暗😪,添上憂鬱感覺😔。店內員工遠比大利冰室開心樂天,你取笑我,我耶愉你。其實想深一層,西式餐廳長枱前面傳菜的那個員工(maitre d),就像中式茶餐廳冰室飲料水吧的那位叔叔一樣。沙嗲牛肉麵的牛肉就有點冷,所謂冷肉放熱麵上,湯底混入沙嗲醬,味道還好,只是冷的牛肉當然扣分。麵條比較林,而牛肉則沒有什麼味道煎蛋多士,難得闊綽,竟有兩大片多士。烤得剛好也不焦,可惜牛油太過少。與大利比較,這兒氣紛及環境較佳,但大利的牛麵遠勝此店。這兒的多士煎蛋好吃,但奶茶又不夠大利香濃。總括而言,兩舊式冰室,各擅勝場,各有長短,不分軒輊,高低難分。

店內員工遠比大利冰室開心樂天,你取笑我,我耶愉你
沙嗲牛肉麵的牛肉就有點冷,所謂冷肉放熱麵上
,湯底混入沙嗲醬,味道還好,只是冷的牛肉當然扣分
。麵條比較林,而牛肉則沒有什麼味道
煎蛋多士,難得闊綽,竟有兩大片多士
。烤得剛好也不焦
,可惜牛油太過少。
2016-12-03 976 浏览
呢日去鴨記買電話卡, 由於未食早餐既關係先去搵食吧~習慣每日飲一杯檸茶既我好快就選擇到我要去茶記, 而且人在深水埗, 當然要去舊式既茶記喇。一丁友唔怕污糟唔怕迫人, 所以揀左華南冰室。因為之前同過P大人黎, 勁多人勁迫嚇親佢, 所以都唔敢再叫佢陪我黎LU~今次大好機會, 直沖入去!!咁岩有單人位WO!!!!!!!坐底即叫午餐, 沙嗲牛肉麵(麵+$1), 轉炒蛋, 熱檸茶,呢度既沙嗲牛肉麵有個種舊式獨有既味道, 炒蛋方包味道亦正常,至於檸茶喇WO, 我黎都係因為杯檸茶, 記得之前黎既時候就係比呢度既檸茶吸引, 不過今日飲味道好似有一點不同了。整體黎講, 價錢、味道都仲係好岩口味~另外要一提既係~其實呢度既沙翁先係最好食!!不過想食就要撞岩出爐既時間囉!
呢日去鴨記買電話卡, 由於未食早餐既關係先去搵食吧~

一丁友唔怕污糟唔怕迫人, 所以揀左華南冰室。

今次大好機會, 直沖入去!!咁岩有單人位WO!!!!!!!

整體黎講, 價錢、味道都仲係好岩口味~

• 沙翁