2018-10-23 48 浏览
今日同朋友食完飯就係k11 附近搵到依間糖水店~見到佢門口啲蛋糕幾正就即刻入左去嚕!😆係裡面一坐低, 見到仲有勁多窩夫添呀~~我地得兩個人, 但因為太早食飯已經肚餓既關係, 一次過嗌左三個野食同一壺茶😍野食唔會要等太耐, 首先黎既就係法式焦糖燉蛋面頭個焦糖興到暖暖地,加上凍凍地既燉蛋兩種口感加埋好特別好正~而且食得出佢啲糖都唔係啲cheap cheap糖, 連啲細節位都做得好好👍因為我地都太鐘意食焦糖燉蛋既關係,仲嗌多左個法式焦糖燉蛋鮮果班戟😂😂黎到既時候 成個雪榚咁呀😍外皮係新鮮整既, 蛋味好濃!!🤩食到裡面 係一啲空心都無咖~~~全部都係滿滿既CREAM同水果, 正呀😍之後仲有一個肉桂蘋果窩夫伴冧酒提子雪榚🤤個窩夫都係新鮮整既, 亦都係我最欣賞依間小店既地方👍窩夫外脆內軟~ 加埋唔會太甜既肉桂蘋果同雪榚個陣口感真係無得彈!最後仲有一個茉莉花茶~食完窩夫再飲番啖茶就最好啦~透明茶壺同杯, 最岩就緊係拎黎打卡🤫臨走前仲見到打卡同LIKE仲有折添呀依間小店真係想像唔到咁好食, 而且環境都好舒服下次同朋友係尖沙咀食糖水同啲朋友推薦下先😝
今日同朋友食完飯就係k11 附近搵到依間糖水店~
見到佢門口啲蛋糕幾正就即刻入左去嚕!😆

係裡面一坐低, 見到仲有勁多窩夫添呀~~

我地得兩個人, 但因為太早食飯已經肚餓既關係,
一次過嗌左三個野食同一壺茶😍

野食唔會要等太耐, 首先黎既就係法式焦糖燉蛋
法式焦糖燉蛋

因為我地都太鐘意食焦糖燉蛋既關係,
仲嗌多左個法式焦糖燉蛋鮮果班戟😂😂
法式焦糖燉蛋鮮果班戟

黎到既時候 成個雪榚咁呀😍
外皮係新鮮整既, 蛋味好濃!!🤩
食到裡面 係一啲空心都無咖~~~
全部都係滿滿既CREAM同水果, 正呀😍

肉桂蘋果窩夫伴冧酒提子雪榚

之後仲有一個肉桂蘋果窩夫伴冧酒提子雪榚🤤
個窩夫都係新鮮整既, 亦都係我最欣賞依間小店既地方👍
窩夫外脆內軟~ 加埋唔會太甜既肉桂蘋果同雪榚
個陣口感真係無得彈!

茉莉花茶

最後仲有一個茉莉花茶~
食完窩夫再飲番啖茶就最好啦~
透明茶壺同杯, 最岩就緊係拎黎打卡🤫

臨走前仲見到打卡同LIKE仲有折添呀

依間小店真係想像唔到咁好食, 而且環境都好舒服
下次同朋友係尖沙咀食糖水同啲朋友推薦下先😝
2018-10-10
$110 (宵夜)
法式焦糖燉蛋
法式焦糖燉蛋鮮果班戟
肉桂蘋果窩夫伴冧酒提子雪榚
茉莉花茶
甜品這種美食,任誰人都不能抗拒吧,而且只要吃到美味的甜品,心情也輕易變得愉快。我和朋友看完魔鐘奇幻屋後,再相約另一位好友,以甜品作晚餐。意式黑松露咖啡奶凍香醇迷人的咖啡撲鼻而來,細滑的咖啡奶凍入口即化的精妙口感確實令朋友動心,舌尖緩緩散出咖啡的醇厚與黑松露的淡雅清香,沒想到咖啡沒蓋過黑松露的香呢。芒果酥皮拿破崙那閃閃亮亮的芒果粒多動人,酥皮拿破崙看上來超酥脆,生怕少許粗魯已被弄散,朋友都小心翼翼地品嚐。吉士醬柔滑無比,跟酥皮融合得極完美,酥皮酥酥的,伴隨甜蜜的芒果一起吃,幸福感不絕。絲絲入心視覺效果滿分,熱騰騰的朱古力心太軟像個小火山,等待我們引爆。朋友輕輕挖開心太軟,溫熱濃稠的朱古力漿一滴一滴流動著,與冰涼的雲呢拿雪糕融為一體。心太軟味道甘香,即使混搭雲呢拿雪糕吃亦不會死甜,同時也能細味朱古力心太軟和雲呢拿雪糕冷熱交融的小衝擊,好不有趣。就此一看,芝士粟一燒與粟米無異,當用刀叉切開,原來是芝士蛋糕,玩味十足,非常驚喜。要做到像真度極高的粟米造型,繁複的手工是必需,細心亦不可缺少。芝士蛋糕綿密順滑的口感,每吃一口,除有濃重的芝士味,口腔還散發出絲絲粟米滋味,口齒留香。蛋糕旁邊的爆谷同樣

芝士蛋糕綿密順滑的口感,每吃一口,除有濃重的芝士味,口腔還散發出絲絲粟米滋味,口齒留香。蛋糕旁邊的爆谷同樣出色,爆得香脆,帶有恰度好處的蜜糖甜美。
2018-10-22 59 浏览
食完lunch 就同朋友搵間甜品店食下甜品 嘆下茶 原來呢間有lunch食,下次食埋先打卡就全單95折呢間幾有文青feel~ 一壺茉莉花茶,解下甜品嘅膩口,好岩秋冬飲幾香花茶味本來想叫下粟米食,咁就叫左一客「芝士粟一燒」啦影相時完全冇破綻,我仲以為係粟米黎,點知拎起支竹櫼軟嘅?!!原來係cake黎!!!出面係粟米蓉,入面係cheese cake, 勁香粟米味,同芝士味好夾! 好有驚喜絲絲入心呢款心太軟好流心造型可愛雪糕有乾草莓同香草配襯, 好有心思Crazy strawberry (我唔食cone, 所以走cone)上面的士多啤梨雪雪勁好味,係牌子雪糕黎。士多啤梨唔係當造,帶點酸。酸酸甜甜都幾好味兩個人食3個甜品好滿足呀!.
食完lunch 就同朋友搵間甜品店食下甜品 嘆下茶
原來呢間有lunch食,下次食埋先
打卡就全單95折
呢間幾有文青feel~

一壺茉莉花茶,解下甜品嘅膩口,好岩秋冬飲
幾香花茶味

本來想叫下粟米食,咁就叫左一客「芝士粟一燒」啦
影相時完全冇破綻,我仲以為係粟米黎,點知拎起支竹櫼
軟嘅?!!

呢款心太軟好流心
造型可愛
雪糕有乾草莓同香草配襯, 好有心思

上面的士多啤梨雪雪勁好味,係牌子雪糕黎。
士多啤梨唔係當造,帶點酸。酸酸甜甜都幾好味

兩個人食3個甜品
好滿足呀!.
2018-10-22 25 浏览
甜品🍮曲奇奶昔$48好重奶味 同Oreo 曲奇🍪曲奇份量都好多!唔會只係得奶味。西瓜薄菏特飲$48衣杯世瓜特飲唔係用世瓜去榨汁好多世瓜肉!最愛既西瓜🍉⋯⋯加埋薄菏葉!成個感覺好清新絲絲入心$64好特別既擺設,連蝴蝶🦋本身愛花蜜既都偷食上枱時流心朱古力已經係中間流落去下面既雲哩拿雪糕!成個畫面好有動感64%朱古力,唔會好苦,又唔太甜。黑森林窩夫面朱古力雪糕$68成個蛋糕既既擺盤!一d都唔馬夫!好多朱古力薄片,車里子果肉!窩夫底整得好好食,超鬆軟,微熱!
甜品🍮

曲奇奶昔$48
好重奶味 同Oreo 曲奇🍪
曲奇份量都好多!唔會只係得奶味。

西瓜薄菏特飲$48

衣杯世瓜特飲唔係用世瓜去榨汁
好多世瓜肉!
最愛既西瓜🍉⋯⋯加埋薄菏葉!成個感覺好清新

絲絲入心$64
好特別既擺設,連蝴蝶🦋本身愛花蜜既都偷食

64%朱古力,唔會好苦,又唔太甜。

黑森林窩夫面朱古力雪糕$68
成個蛋糕既既擺盤!一d都唔馬夫!
好多朱古力薄片,車里子果肉!

窩夫底整得好好食,超鬆軟,微熱!
2018-10-21 846 浏览
唔知自己算唔算係一個甜品控咁鍾意食佢,逢出街食飯食到最後緊要有得食佢先至滿足,早排同幾個好友出來係附近食餐晚飯順便吹吹大家近況如何,知道食完仲有下一場會去食甜品,又可繼續食住甜品時間雞啄唔斷一邊吃一邊講,就去左呢間甜品店享用係餐牌上有多款特色甜品、糖水同沙律,每人各自點了喜歡甜品一同品嚐,甜品逐一出場先有楊技甘露,真係真材實料已浮晒喺面,有芒果同兩款柚子,入口啖啖芒果味加上揶汁更香滑,又食到芒果肉香甜,柚子酸酸甜甜好開胃輪到另一款係法式焦糖燉蛋鮮果班戟,班戟薄薄餅皮食落香軟,表層有脆卜卜焦糖片,內裹已聞到燉蛋嘅香味,入口特別香滑味濃厚,又食到啖啖鮮果肉輪到有玉桂蘋果窩夫伴冧酒提子雪糕,又估唔到咁足料,窩夫鬆脆之餘玉桂味香甜蘋果肉軟滑,仲有冧酒提子雪糕食得更滿足絲絲入心賣相精緻果名有心思,先將心太軟切開香濃朱古力流落到雪糕球度,食到朱古力嘅香滑味濃,再食啖雲呢拿到最後一款係沙律有意大利巴馬火煺沙律,蜜瓜肉好香甜配埋巴馬火腿咸味最佳食法,再食番啖沙律菜入囗好清新是日晚又品嚐幾款不同特色人氣甜品。
係餐牌上有多款特色甜品糖水同沙律,每人各自點了喜歡甜品一同品嚐,甜品逐一出場先有楊技甘露,真係真材實料已浮晒喺面,有芒果同兩款柚子,入口啖啖芒果味加上揶汁更香滑,又食到芒果肉香甜,柚子酸酸甜甜好開胃
是日晚又品嚐幾款不同特色人氣甜品

• 絲絲入心
  • 楊技甘露
  • 法式焦糖燉蛋鮮果班戟
  • 玉桂蘋果窩夫伴冧酒提子雪糕
  • 意大利巴馬火煺沙律
2018-10-21 40 浏览
放工一點甜放工去食甜品,真係不得之了!玉桂蘋果窩夫伴rum raisin雪糕真係要推介,份量一d都唔細,個窩夫即叫即製,夠晒新鮮,而且都幾鬆化,又有蛋香,真係幾好食喎。再配埋玉桂蘋果,煮得啱啱好,唔會太林,微微爽脆,甜度適中,加埋個rum raisin雪糕,真係絕配!會令人食唔停口呀!除咗窩夫之外,我仲叫咗一杯檸檬薰衣草特飲,顏色已經好lady,淺粉紅色,面頭有少少食用花瓣,試一啖,又幾得意喎,先會飲到檸檬嘅酸味,之後就到薰衣草嘅香氣湧上黎,食完窩夫飲依杯特飲,又會有多一份清新。
放工一點甜

2018-10-19
2018-10-21 34 浏览
寶勒巷餐廳競爭如雲,星期天同朋友去呢邊覓食,Good Desserts店名似曾相識,好似係facebook見過? 朋友話見到呢條粟米(芝士粟一燒)熟口熟面,十分好奇。朋友呀!朋友呀!明知我地仲要食晚飯,這樣就比朋友拉我入去了!對於女生而言,為了吃甜品,有多幾個胃也不怕~~店家提供不同類型中西式甜品,咸點、甜點、糖水、特色飲品等等這裡還會提供午餐、下午茶,選擇幾多元化,相信應該唔怕唔會食唔飽店內簡約寬敞,開放式廚房,氣氛明亮舒適,可能下午茶關係,店內比較少客,我地即刻霸左梳化黎坐!餐檯較闊,也不太擠逼,比一般糖水店都坐得舒服FACEBOOK同IG打卡讚好有折,我當然唔會錯過呢D小便宜吧!檸檬薰衣草$48粉紅系列好可愛,喝下去時以為檸檬酸味太嗆了,奪去所有味道,誰知薰衣草芬芳後勁而上,淡淡花香與檸檬酸完美融合在一起,清爽提醒,十分舒服。建議:如果飲得較耐,紙飲管會較易軟而吸不到,還是用環保飲管會較好士多啤梨奶昔$48喝下去就是戀愛的味道,總是甜甜帶點微酸,濃郁奶香,從口裡順滑下去感到十分幸福!大廚說奶昔加了雪糕下去,令奶昔味道更為豐富,加上杯內留下士多啤梨切粒,應該沒那麼邪惡吧?  不過士

店家提供不同類型中西式甜品,咸點、甜點、糖水、特色飲品等等

餐檯較闊,也不太擠逼,比一般糖水店都坐得舒服

檸檬薰衣草$48

士多啤梨奶昔$48

喝下去就是戀愛的味道,總是甜甜帶點微酸,濃郁奶香,從口裡順滑下去感到十分幸福!大廚說奶昔加了雪糕下去,令奶昔味道更為豐富,加上杯內留下士多啤梨切粒,應該沒那麼邪惡吧?  不過士多啤梨不是時令水果,味道偏酸

意式黑松露咖啡奶凍$54

以黑松露為材料甜品並不多,確是令我有所驚喜。賣相吸引,奶凍彈下彈下好得意,入口軟滑,首先會感受到非常濃烈的咖啡香,隨之卻飄來淡淡嘅黑松露,味道層次豐富。

芒果酥皮拿破崙$60

香濃吉士醬極度質感軟滑, 甜度適中,酥皮焦香鬆脆,一刀咔嗦的清脆聲隨之而起,伴有非常新鮮香甜的芒果粒(極讚!),好好味!

桂花白酒燉雪梨$56

它的存在,就如一件藝術品。大廚將QQ桂花寒天凍切成條狀放入碗內,襯托著金黃色雪梨,賣相高貴。雪梨早已被燉制很久,淡淡酒香,仍保留雪梨的清新甜味,桂花清香伴隨,非常入味!

整體配合有驚喜!

我真心覺得以$48-$70吃一道如此精緻吸精的甜品是十分便宜,最重要這家出品挺好吃,款款甜品既有創意,又有特色,總括來說性價比高;另外,芝士粟一燒像真度極高,問過大廚,原來裡面是芝士峰蜜蛋糕,造形竟然令我以為真係粟米,所以都係呢間鋪頭的鎮店之寶,可惜已賣光(絲絲入扣都係呀> <),唯有下次來黎!

最緊要是,岩哂我地呢D港女滿足相機食先的欲望,打卡要緊呀

餐牌如下:

2018-10-17
今日同朋友喺尖沙咀食完飯,大家話未夠喉要再食下甜品,本來大家都諗住過去厚福街嗰邊食,不過行行下見到寶勒巷街口有個易拉架,上面寫住有間甜品舖叫菓甜品,而且啲圖又好靚好吸引,仲有我至愛嘅心太軟,於是大家都話去試下新嘢。間甜品店正正位於寶勒巷,喺馬會對面,所以好易認。門面雖然細細,但中西式甜品都有,而且仲要好特色添,見到都流晒口水。餐牌啲圖好靚,樣樣都好吸引,最後我哋3個人揀左3款甜品,大家share嚟食,咁就可以試多啲唔同口味。我哋叫左個絲絲入心 (即心太軟)、櫻花水信玄餅同埋魔鬼朱古力 (即雪糕新地)。絲絲入心 (即心太軟) 有別於出面嘅心太軟,唔係用碟上,而係用一個透明玻璃瓶去裝住,上面係朱古力心太軟,面頭仲要有隻朱古力蝴蝶喺上面,好似喺到翩翩起舞咁,瓶口位置有塊脆餅, 瓶內有雲呢拿雪糕配Oreo餅碎同紅莓粒,當一切開個心太軟,啲朱古力漿就會一滴一滴咁流落去雪糕上,做到一口雪糕,一口朱古力漿嘅效果,唔會太甜,加埋脆餅一齊食,完全係視覺與味覺嘅享受。🌸🌸櫻花水信玄餅係一種日式嘅糕點,其實貌似透明嘅果凍,望落晶瑩剔透,透出朶朶櫻花,味道清淡,散發住淡淡的花香味。另外,再加少少黃豆粉同埋黑糖

餐牌啲圖好靚,樣樣都好吸引

櫻花水信玄餅

🌸🌸櫻花水信玄餅係一種日式嘅糕點,其實貌似透明嘅果凍,望落晶瑩剔透,透出朶朶櫻花,味道清淡,散發住淡淡的花香味。另外,再加少少黃豆粉同埋黑糖糖漿一齊食,完全食出日本傳統的風味。🌸🌸

魔鬼朱古力

🍫🍫魔鬼朱古力,即係雪糕新地🍨🍧,不過係用高級movenpick雪糕,配埋雪糕筒,仲有啲士多啤梨餅碎、士多啤梨、蝴蝶酥伴碟,相當好味。除左魔鬼朱古力,仲有其他好多唔同味道,下次要試埋先得。

食完咁多甜品,店員仲好細心提供咗杯水添
,宜家好少甜品店都無提供水,呢度難得有提供,竟直perfect!

如果like
/ Tag FB page/ IG,仲可以全單95折,好抵呀!
$66 (其他)
櫻花水信玄餅
魔鬼朱古力
2018-10-20 17 浏览
其實我比較少食甜品,一來通常食飯都已經食到好飽無空間再食,二來唔知點解好多甜品店都排隊排到好誇張,以我一向佛系食好西嘅習慣,係會等到有緣份唔駛排隊先去食。今日就同菓甜品有缘!晚上8點,當人人食緊晚餐之制,我行去寶勒行食甜品!早食唔駛排隊丫嘛!本來想食粟米芝士蛋糕,可惜賣晒。所以叫咗個桂花燉雪梨品埋蘋果玉桂窩夫配提子冧酒雪糕。塞翁失馬焉知非福,估唔到個桂花燉雪梨有驚喜!原個雪梨去芯去燉,所以唔會有酸味,而且燉到軟硬度適中,口感淋中仲帶有少少爽口。底下嘅透明桂花味嘅啫哩(or大菜糕)條! 好香嘅桂花味,最欣賞嘅係個甜品整體唔會過份甜,清清地,食落感覺好舒服!真心推介!另外個蘋果玉桂窩夫都好唔錯,即叫即整,所以都等咗一陣,食緊燉雪梨時已經聞到香味~上枱時見到真係嚇咗一跳!乜咁大件嘅?!好彩係同朋友share,如果唔係點可能食得晒。窩夫真係做到外脆內軟,而且好有蛋香味,蘋果切片煮到焦糖色,配埋肉桂同雪糕,真係無得輸!下次去一定要試下個粟米芝士蛋糕!!

2018-10-18
2018-10-19 24 浏览
最近於網上留意到一間位於尖沙咀的甜品店,售賣的甜品頗有特色,特別前去一試! 甜品店裝潢簡約,但桌與桌也有適當距離,都坐得幾舒適的~ 櫻花水信玄餅 ($58) 晶瑩剔透的水信玄餅,煙煙韌韌的口感個人很喜歡. 配上黑糖漿及黃豆粉,味道清清淡淡. 伴碟的食用鹽漬櫻花鹹鹹的,配上清爽的水信玄餅原來都很夾,而且選用的餐碟與甜品很搭配,令賣相更吸引~ 意式黑松露咖啡奶凍 ($54) 平時多數吃西餐才出現的黑松露,原來也可用來配搭甜品的~ 濃濃的黑松露香氣與軟滑的咖啡奶凍很融和,而且甜度剛剛好. 伴碟的Oreo餅碎、蘑菇蛋白餅與馬卡龍令這奶凍更添色彩! 絲絲入心 ($64) 用上64%香濃的朱古力來製作的心太軟,切下去熱溶朱古力與冰凍的雲呢嗱雪糕就是最佳的拍擋~ 香蕉金莎朱古力窩夫伴榛子雪糕 ($72) 即叫即製的窩夫需時約15mins,但絕對值得等候! 外脆內軟的窩夫,配上香甜的香蕉以及金莎朱古力醬,配上濃滑的榛子雪糕,不止有賣相更有內涵~ 士多啤梨奶昔 ($48) 用上大量新鮮士多啤梨以及雪糕打成的奶昔,甜度適中,香濃味美,真材實料~ 伯爵紅茶 ($42)

甜品店裝潢簡約,但桌與桌也有適當距離,都坐得幾舒適的~

櫻花水信玄餅 ($58)

意式黑松露咖啡奶凍 ($54)

絲絲入心 ($64)

香蕉金莎朱古力窩夫伴榛子雪糕 ($72)

士多啤梨奶昔 ($48)

伯爵紅茶 ($42)
不想喝冷飲,點來了一壼伯爵紅茶,茶味香濃,也有消膩作用.

這間小店的出品很有特色且有誠意,尤其是意式黑松露咖啡奶凍,有機會也來回味一下.

P.S. 因為當日時間尚早,最想試的芝士粟一燒未有供應,很好奇粟米味的cheesecake味道是如何呢?

尖沙咀寶勒巷3號萬事昌廣場地下2-3及5號舖

35902088
2018-10-19 28 浏览
After dinner, it seems we always find some where to have dessert. It seems we always seem to head to one area of Tsim Sha Tsui with a huge assortment of dessert shops. But one evening, three of us had dinner in another area of Tsim Sha Tsui. There we found a new dessert shop!菓甜品 (English name: Good Desserts) served what appeared to be your usual dessert shop. Lava cakes, waffles, traditional Chinese desserts. Menu is in English and Chinese. There is no 10% service charge.I always order the stran

I always order the strangest thing on the menu and this! This is it! A sweet corn cake ($58).  I kid you not! It said sweet corn cake on the menu and yes, it arrived as roasted corn on a stick!  Complete with a knob of butter. But it wasn't butter and corn at all! The butter was actually cream cheese with a bit of honey drizzled on top.

Inside was a proper cheesecake. The corn nibs was a soft mousse that tasted a bit like cream corn. This was fabulous!

Boyfriend ordered a chocolate lava cake ($64). It arrived on  top of a glass with a scoop of vanilla ice cream on the bottom.

Breaking the cake open, the chocolate dripped in. It was a very interesting presentation. Definitely different than the other lava cakes in town. But display aside, it was actually quite good. The cake was moist with a rich chocolate taste. As there was mint below, the chocolate was mixed with it, giving it a refreshing  minty taste.

My other friends shared a waffle and this is the Uji matcha moffles  with vanilla ice cream  ($70). Now you may wonder what is a moffle? It's basically mochi mixed into the waffle batter. Mochi + waffle = moffle.  Get it/? It was a pretty decent waffle. Didn't really taste the chewiness of mochi nor was the taste of matcha strong. But the waffle was good anyways. A crispy exterior with a soft center. The azuki beans on top were soft and sweet.

Pretty good desserts. We were surprised as we weren't too sure when we were thinking of  going in. The displays they had weren't too appealing. But the desserts that came out not only looked good but they tasted good, too. I'd return.
2018-10-10
2018-10-18 24 浏览
今天工作非常辛苦,放工經過一間甜品屋,忽然好想吃,所以未試過,抱着如果唔好食就一次過,無第2次,入到去打開menu,熟識的waffle出現眼前,有幾種口味,我選了玉桂萍果味,少有的waffle味道,再配冧酒提子雪糕,感覺高貴,再加一個心太軟,賣相非常美麗,但味道一般最好埋單like佢哋Facebook可以有95折好彩今次都無中伏的感覺

入到去打開menu,熟識的waffle出現眼前,

再加一個心太軟,賣相非常美麗,但味道一般

最好埋單like佢哋Facebook可以有95折

好彩今次都無中伏的感覺

2018-10-11
2018-10-18 63 浏览
女生嘛! 對甜品總是無法抗拒 食甜品一定有第二個胃, 我哋喺附近食完晚飯 再戰甜品朋友之前嚟過呢間甜品舖光顧 極力推介皆因呢度嘅甜品賣相真係精緻到不得了 係女仔見到都會心心眼入面嘅裝修都係走文青風格 打卡影相一流 非常喜歡牆上掛著的3d圖畫 俾我一種好優閒又寫意嘅感覺重設有open kitchen 可以睇住廚師即場為你炮製精緻嘅甜品甜品款式都好多元化 唔係食一般嘅中式糖水呢度係加咗新穎嘅元素 無論喺設計,伴碟,擺設方面 都有花上深思的櫻花水信玄餅$58靚到dum一聲呀真係 晶瑩通透嘅蒟蒻 中間包住一朵鮮櫻花 充滿浪漫氣息 盛載記器皿 都用咗日式風格竹碟 互相輝映加啲黃豆粉配上黑糖一齊食 味道口感更添層次 本身蒟蒻係冇咩味嘅 櫻花都食唔到櫻花味 加咗黑糖甜甜地又清清地 確實不錯草莓狂迷$76材料包括雪糕筒,草莓味及雲呢拿味嘅雪糕,草莓萃曲奇,新鮮草莓,車厘子配草莓醬汁!整體味道都係非常配合嘅 最為喜歡這裏的雪糕球 食得出真係用咗鮮水果而製成的 果然一分錢一分貨這裏嘅窩夫都一定要點 即叫即製熱辣辣 外脆內軟嘅口感配上冰凍嘅雪糕 有種冰火交融嘅感覺 紅豆配綠茶亦都係無械可擊嘅記得用ig &

朋友之前嚟過呢間甜品舖光顧 極力推介
皆因呢度嘅甜品賣相真係精緻到不得了 係女仔見到都會心心眼

甜品款式都好多元化 唔係食一般嘅中式糖水

櫻花水信玄餅$58

盛載記器皿 都用咗日式風格竹碟 互相輝映

草莓狂迷$76

記得用ig & Facebook打卡 全單即刻享有95折優惠
2018-10-18 25 浏览
番工能夠識到好朋友確實係Bonus 。可以一起談心❤️、又會約出街玩🙆🏻‍♀️ 簡簡單單的friendship 很舒服很值得珍惜。 今個星期日我地約左行街買秋裝,之後途經依間新開糖水店,環境及餐牌食物都十分吸引我地依兩個超級甜品控。我地點左好幾款特色既甜品,味道賣相不錯,值得推介。-🌟芝士粟一燒 $58這是一份充滿驚喜的甜品初時還真的以為是咸食的一款小食🤭誰知,這是用芝士造成的芝士蛋糕仿真度100% ! 令人讚歎外層帶點粟米清香,內裡質感軟熟幼滑的蜂蜜蛋糕🍰 旁邊還有一些脆脆的popcorn 和麥片,增加口感。-🌟芒果酥皮拿破侖 $60拿破崙是我其中一款最愛的甜品。曾經學習過搓酥皮,但需要極度的耐性。 想吃還是出街食吧😆 餐廳的拿破崙賣相吸引,烤到金黃的酥皮,層次分明亦很鬆化香脆, 配搭軟滑香甜的吉士醬及甜軟芒果粒。滋味醉人!味道亦唔會太甜,不太膩-🌟絲絲入心 $64這份甜品無論賣相/名字都相當有心思心太軟最迷人的地方,就是流心一刀切下去時,看著內裡的朱古力漿緩緩流出,總是有種莫名的興奮。看著黑朱古力漿流入玻璃瓶裡的雪糕,先苦後甜絲絲入心👍🏻朱古力漿微甜,朱古力蛋糕很軟熟配上雲呢拿雪糕、脆
🌟芝士粟一燒 $58

這是一份充滿驚喜的甜品
初時還真的以為是咸食的一款小食🤭
誰知,這是用芝士造成的芝士蛋糕
仿真度100% ! 令人讚歎
🌟芒果酥皮拿破侖 $60

餐廳的拿破崙賣相吸引,烤到金黃的酥皮,
味道亦唔會太甜,不太膩
🌟絲絲入心 $64

這份甜品無論賣相/名字都相當有心思
心太軟最迷人的地方,就是流心
看著黑朱古力漿流入玻璃瓶裡的雪糕,先苦後甜絲絲入心👍🏻
朱古力漿微甜,朱古力蛋糕很軟熟
配上雲呢拿雪糕、脆脆格餅,味道層次感豐富。視覺與味覺的享受
🌟蛋白杏仁茶 $45

微涼的天氣,想吃碗熱烘烘的滋潤甜品
點左我最愛的滋陰養顏蛋白杏仁茶😋
媽說杏仁的抗氧化及抗衰老功能非常好呢😆
杏仁味不算濃,但勝在即叫即製,白滑細緻;
🌟西瓜薄荷特飲 $48
朋友就偏好冷野,依杯西瓜🍉特飲微甜唔錯

食完飯又想食甜品,求其走入一間~有驚喜喎!打卡有折!絲絲入心 $64絲絲入心其實係心太軟同埋雲呢拿雪糕 流心既朱古力係特製餅乾中流落下層加埋雪糕食一冷一熱,幾特別~芒果酥皮拿破崙 $60我最鍾意食拿破崙!!! 今次我有得喺座位度偷偷咁望入廚房睇佢整~師傅好細心咁喺拿破崙酥餅上面,一粒一粒咁啫D醬上去有啲栗子味咁,甜甜地幾好食除左有士多啤梨,旁邊仲有芒果蓉~~~鮮果芒芒 $76鮮果芒芒其實係芒果雪糕裏面仲有雲呢拿雪糕加上芒果汁、芒果肉同埋其他生果肉好豐富!

食完飯又想食甜品,求其走入一間~有驚喜喎!
打卡有折!

絲絲入心 $64
絲絲入心其實係心太軟同埋雲呢拿雪糕

流心既朱古力係特製餅乾中流落下層
絲絲入心$64
加埋雪糕食一冷一熱,幾特別~

芒果酥皮拿破崙 $60

芒果酥皮拿破崙$60
我最鍾意食拿破崙!!!
 今次我有得喺座位度偷偷咁望入廚房睇佢整~
芒果酥皮拿破崙$60
師傅好細心咁喺拿破崙酥餅上面,一粒一粒咁啫D醬上去
芒果酥皮拿破崙$60
有啲栗子味咁,甜甜地幾好食
除左有士多啤梨,旁邊仲有芒果蓉~~~

鮮果芒芒其實係芒果雪糕
裏面仲有雲呢拿雪糕
加上芒果汁、芒果肉同埋其他生果肉
好豐富!