2007-06-01 49 浏览
30/05,又有老友請食生日飯,地點由我揀.這幾天不斷吃...吃...吃(很肥唷)!但都要好好多謝我的所有好朋友,記起小妹的生晨.很久之前已想來這兒試試,話健康飲食嘛!我的好朋友剛剛死過翻生,病愈出院,所以佢都要食得健康D!我怕人多,18:30便到達,左選右揀的終於選出...先來餐湯(冬菇忌廉湯)同餐包(合桃有機粗麥包),微微的冬菇香味,用合桃粗麥包點D忌廉湯很不錯(會無噤"鞋"口).我點了蜜汁鴕鳥扒配糙米飯- 鴕鳥扒都好韌好鞋0下,比較喜歡朋友點的魚柳卷配紅米糙飯(因為它是蒸的),滑D!糙米飯煮得好稔,好味道!餐飲叫了有機黑豆漿,OK喎!仲可以揀要或唔要糖0添.甜品我要了豆腐雪糕,不過豆腐香味唔夠.我朋友要的XX茶果凍勝一籌,淡淡的果香但又不會太甜,最適合又要KEEP FIT,又要吃甜品的女仕了!或許有些朋友吃不慣這些清淡的食物,也難怪...好好吃的食物大多都不健康呢!在這裏祝我的所有朋友都有健健康康,快快樂樂的生活!
我怕人多,18:30便到達,左選右揀的終於選出...

在這裏祝我的所有朋友都有健健康康,快快樂樂的生活!
我寫既係旺角新世紀5樓food court 內既果一道express! 開完會搭火車落黎行下街兼食左午餐! 呢度無人serve, 價錢平好多, $24 以上就有得交易! 我要左個雜菜炒天使麵+ 熱檸茶, $24, 成個餐都好健康, 個天使麵又唔油, 雜菜同麵既比例差唔多係1 : 1, 岩哂我! 食完之後, 我行左一個鐘頭商場, 已經消化得七七八八啦! 可想而知, 真係唔heavy!
2007-02-11 12 浏览
對於女仔來說, 有這類供應健康食物的餐廳, 簡直係一大good news.這次也點了我喜愛的雞扒紅米飯, 紅米和白米的比例剛剛好, 不會鞋口, 很不錯. 雞扒味道也很好, 煮得很入味. 還配上大量的什菇, 翠玉瓜...正!這裡選擇很多, 不合吃膩, 很希望有多點這樣的餐廳便好了.

這裡選擇很多, 不合吃膩, 很希望有多點這樣的餐廳便好了.
2007-02-01 8 浏览
搬了舖位的菓一道, 樓面是寬敞闊落了, 座位數目也多了. 然而, 地點上沒有在港威般就腳, 搬到樓上舖後也沒有在適當位置安裝招牌, 甚為難找.menu 上的菜式仍是水蛇般長, 叫人難以憶記. 我點了套餐B, 是雞肉的紅糙飯. 紅糙飯煮得出色, 軟硬適中. 什菜的配菜做得精美, 清新也爽口. 反是主菜雞肉則有點失色. 不過, 吃菓一道, 配菜才是最重要.頭盤的鮮果拼盤太少了, 其實可以刪去. 南瓜湯沒加添味精, 非常好. 餐包也夠心思. 甜品可選黑燸米或蜜桃果凍. 蜜桃果凍無論賣相, 口感和味道也很吸引. 黑燸米則沒有特別. 再連同一杯新鮮果汁, 套餐也夠豐富.服務仍舊慇勤. 問老闆娘, 搬了舖後的生意如何. 答曰: 熟客如常來, 就是少了遊客. 跟她說: 就是只做熟客也夠喇.

2006-10-29 4 浏览
芝麻汁大蝦冷麵: 好清好開胃好好味三文魚炒意粉: 都幾多三文魚!
芝麻汁大蝦冷麵: 好清好開胃好好味
三文魚炒意粉: 都幾多三文魚!
2006-09-27 20 浏览
上次"食過番尋味", 再次去吃個午餐, 今次叫了一客鴕鳥扒糙米飯, 看看菜牌, 原來加價了~~~不消一個月便加了價.......上次四十多元連飲品, 現時飲品要加錢呢~~這個鴕鳥扒有2件, 但是個扒很薄身的, 煮得太久, 硬了而且没有味道, 菜仍是多的但是整個午餐都是淡淡的, 很没有味道, 吃完不到3:30便要下午茶了........餐飲要了一杯頗特別的洋甘菊蜜糖, 茶包很精緻但味道超甜, 但只須加$5都不算太貴

2006-09-18 10 浏览
lunch四周都人頭湧湧, 這兒竟然不太多人, 只是10mins便有位了menu的選擇頗多, 而且全部都有calories的提示,雖然我不認為此舉有太大作用, 但我相信有很多女仕會buy這個ideas的選了午餐的雞肉漢堡扒配糙米飯加石榴汁, 上菜速度如快餐, 石榴汁是室溫的, 我最怕這個溫度, 感覺不新鮮雞肉漢堡扒配糙米飯的portion都頗大的, 雞肉漢堡的味道當然不及牛肉的冶味, 但是清清地都感覺健康的, 糙米飯為午餐的新奇選擇, 都不錯不錯, 碟內有大堆菜, 如椰菜及翠玉瓜, 這個真是太好了~~~味道都是以清淡為主, 顧客9成9是女性, 這個市場策略果然深得女性歡心

2006-09-14 6 浏览
呢度平日d lunch 有成10款, d名又水蛇春咁長, 睇到人眼花撩亂, 不過平均要五十蚊, 一d都唔平.今天我試了海鮮咖哩汁墨魚麵, bf 要了黃椒汁鴕鳥肉飯, 2樣都唔錯, 個汁好好味呀, 但我果碟海鮮就少料左d , 得3隻蝦仔同一粒元貝, 但個咖哩汁食得人好開胃.餐湯係蕃茄湯, 很濃好好飲~來過2次總括來說都好味的~
餐湯係蕃茄湯, 很濃好好飲~
來過2次總括來說都好味的~
(非会员)
2006-08-30 13 浏览
同個fd去左食lunch, 因為星期六,比較少野揀同埋貴(冇下午茶). 我覺得幾好呀,,,雖然我個fd叫既魚既味道好怪...我杯黑豆都冇味...不過計晒卡路里...食得健康...成日就住就住食係唔好...不過間唔中係一件好事.環境就幾好...不過唔知係咪岩岩搬既關係(唔知佢幾時搬過黎)...所以個天花好似未整好咁.冷氣又超強wor...所以d野食好快凍晒. 不過服務幾好1, 見到我地凍都即刻斟熱茶俾我地.

成日就住就住食係唔好...不過間唔中係一件好事.

2006-08-21 11 浏览
it was on the day of typhoon 3 that feels like an 8! me and my sister were looking for this restaurant in the heavy rain and belowing wind. it\'s kinda hard to find, i guess it's kinda my fault cause i got those two building names mixed up. since it was 3,4 o\'clock, they offer tea set there which is in a pretty reasonable price. my sister had some kinda soup noodles, i don\'t really like the taste to it cause the soup they cook with celery, which is not too pleasant for me, but i guess the soup is cook based on all those healthy food. i ordered a grilled chicken sandwich which is ok, nothing surprising! the one thing i like about the restaurant is that they put the calories for each meal on the menu.
2006-07-16 20 浏览
星期日食lunch 都有set (兩個choices)要左甜椒蜜汁煎雞"paa2" 紅糙米飯(個名好長, 唔係好記得), 包drink (我要左熱黑豆漿), 兩樣都幾好立倒個menu 話糙米飯可以添, 但食完都好飽啦我個fd話ok, 但如果prefer 濃味野食o既人就未必o岩食service 環境都唔錯, 可能我地12點幾到, 都好多坐, 環境比舊舖佳野食幾健康, $$$ 都fair, 可以一試
星期日食lunch 都有set (兩個choices)
立倒個menu 話糙米飯可以添, 但食完都好飽啦
野食幾健康, $$$ 都fair, 可以一試
2006-07-13 15 浏览
service not bad.食物飽肚但在尖沙咀可以有更好choice相片:http://photos.yahoo.com/eatgdfd
service not bad.
食物飽肚
但在尖沙咀可以有更好choice

相片:
2006-07-12 16 浏览
搬了後第一次到來, 地點沒從前那樣方便, 但地方寬敞了, 坐位多了三分一, 如果枱與枱的距離再疏點會更好。今次豪點, 食了頗貴的一餐, 蜜汁鴕鳥扒跟紅糙米飯$58, 加$15 跟餐。先來青豆蓉湯與熱辣辣提子合桃包。青豆蓉湯夠濃滑, 當中混了點點薏米, 使湯更綿, 口感不錯。提子合桃包中間切開, 烘脆了像多士般, 有心思, 抵讚。鴕鳥扒沒有脂肪, 吃起來有點"鞋"口及韌, 要費點力咀嚼才能嚥下。鳥肉帶點點豬潤味, 不油膩, 與相對上味偏濃的蜜汁一起吃, 味道剛好中和了。因當天還有點咳嗽, 不想吃凍的甜品, 想著是否要放棄...聽罷待應說甜品款式後, 居然有驚喜...除了果凍及雪糕外, 還有木瓜雪耳糖水, 太好了...當然要了糖水。清甜, 熱辣, 很滿足。這餐雖然貴了點, 加一後$80 大元, 但食了碗暖在心的糖水, 不計較了...一次咁多啦!

2006-06-29 7 浏览
同mami去左tst食dinner咁arm醒起li間餐廳的風評唔錯,所以就入左去探探虛實~人流比想象中少(可能因為時間尚早ge關係)環境亦比想像中細睇完個menu,覺得價錢到有d偏貴出之叫左個焗蕃茄雜菜糙米飯跟餐雜菜湯同核桃麵包首先上台唔油膩之餘又相當夠味,飲得出都落左幾多雜菜落去煲,最重要係夠晒熱~抵讚麵包無咩味道,入面有幾粒提子同少少核桃碎,畢竟熱辣辣ge麵包又好難會唔好食ge主菜都等左一段時間先上台外相不太討好,有d焦蔬菜包括有蕃茄生菜粟米西蘭花荷蘭豆~但個焗飯就略嫌水左d,所以糙米都焗得唔夠乾身,同汁撈飯無咩分別mami就叫左個黑芝麻蘋果帶子炒意粉雖然我無食到...但一向對食物要求不高ge 母親大人就對li道菜不滿到極點(碟上只得少量的蘋果絲,亦無芝麻味,帶子亦廖廖可數)食物ge分量好多,基本上唔需要加$15跟餐亦已感到飽足~甜品叫了荔枝果凍,味道淡而不膩,還不錯凍黑豆醬,毫無豆味,基本上同飲凍水無咩分別,為這頓晚飯的最大敗筆服務方面都唔錯,服務員都好識主動幫你refill水同介紹菜式~平心而論,餐廳的食物種類唔算多,來來去去都係angelhair,意粉同糙米飯食物質素唔算差,
同mami去左tst食dinner

咁arm醒起li間餐廳的風評唔錯,所以就入左去探探虛實~

人流比想象中少(可能因為時間尚早ge關係)
環境亦比想像中細

睇完個menu,覺得價錢到有d偏貴
出之叫左個焗蕃茄雜菜糙米飯跟餐

雜菜湯同核桃麵包首先上台

主菜都等左一段時間先上台
外相不太討好,有d焦

mami就叫左個黑芝麻蘋果帶子炒意粉

食物ge分量好多,基本上唔需要加$15跟餐亦已感到飽足~

甜品叫了荔枝果凍,味道淡而不膩,還不錯

食物質素唔算差,但用料都偏向以疏菜類為主,因此成本相信應該相對地低,好似我mami點個道只得幾隻帶子仔ge意粉來講,真係唔多值$5X~(仲有跟餐ge $15未計)

如果價錢能夠稍作調整,絕對有再值得光顧的價值

但如果你係比較偏愛食口味比較重的話,咁係入li間餐廳之前就敬請三思了~

2006-05-25 14 浏览
已經搬去海港城對面中港中心一樓(近中港城), 新裝修好靚呀!...但指示唔多清晰, 其實係座商業大廈搭上就係ga la呢間食飯已經有好幾年啦...貪佢夠健康又會寫埋kcal, 款式都幾多ga, 仲有素食tim, 食齋朋友都無問題!我估太新啦, 無咩人知道...所以人唔多, 仲可以坐窗口位, 對住成條廣東道同海港城幾好view ga叫個南瓜粒炒糙米飯, 難得炒飯唔多油又香口wo, 真係既健康又好味呀!!所有菜色都可以加$15/$25轉set ga, 有餐包(eg.合桃包),餐湯,甜品同餐飲(eg. 豆漿)...全部都係健康為主!咁樣男士們就一定夠飽啦!