2022-10-11 645 浏览
最好食沙嗲牛肉西多士?沙嗲牛肉西多士 沙嗲牛肉西多士係呢排比較fusion嘅西多士,不過香港唔係淨係得佢一間有賣,好似之前介紹太子嘅利口福都有賣。西多士唔算好厚個種,同利口福差唔多,幾挺身,咬落去外層夠脆,包體鬆軟唔會太腍比醬汁整到,內餡嘅沙嗲牛肉偏碎,唔係一塊塊既滑牛,咬落去就正常,偏柴小小,食落去西多士有小小蛋香味,入面沙嗲味都算濃,不過花生味就冇咩,辣味都無咩,對比利口福,利口福牛肉嘅調味比較重啲,會有啲搶過啲甜味,西多士加上牛油、煉奶,鹹甜交集,唔算過甜過鹹,不過如果可以自己控制煉奶份量更好。估唔到沙嗲牛肉同埋甜既牛油、煉奶,味道上係幾夾,無咩違和感,食落唔算好油膩。不過就唔係個個人食得慣,因為同我一齊食嘅朋友就覺得唔慣,佢自己比較鍾意啲傳統嘅花生醬西多士。要再挑剔嘅就係牛肉分布得唔平均,主要集中喺中間,所以食到西多士既邊邊就冇牛肉,同埋如果係平時沙嗲牛肉麵嘅牛肉可能口感上會更豐富,因為之前介紹嘅利口福就係一塊塊嘅牛肉,份量多啲,同埋分布得比較平均啲。整體係一個好邪惡嘅西多士,本身西多士已經邪惡,仲要加上濃味嘅沙嗲牛肉,冇心理準備嘅人可能真係接受唔到。🌟整體我覺得呢度嘅沙嗲牛肉
最好食沙嗲牛肉西多士?

沙嗲牛肉西多士
🌟整體我覺得呢度嘅沙嗲牛肉西多士唔錯
2022-09-22 590 浏览
諗住朝早返工前食早餐,叫左個沙嗲牛肉公仔面餐,點知等左十分鍾乜都未到,唯有同個樓面亞姐講趕時間可唔可以快啲,點知佢勁無禮貌話返:啲野未出,出左我會去拎嫁啦!最後等左4個字都係得個面同杯野飲,個蛋同飽完全等唔到!味道又ma ma ,出餐速度慢到嘔,員工服務仲要超差!!!
2022-09-22
早餐
2022-08-12 636 浏览
今天路過旺角給門外光亮招牌吸引, 與太座試試荷里活冰室.甫 一入門就立即有表里不一的感覺, 那種殘舊氣息和店外招牌是完全相反. 心有入錯門口的想法, 柜台的女士即大呼上樓上啦, 樓上有位; 其實心想既然来了就在樓下試試. 但柜台女七強烈勸我們攀登上樓(應該是指示,雖然樓下有吉位🤔)腳底力不足的話就奉勸不要上去, 既長且斜又有滑滑感, 一個不留神就來個人仰馬翻, 高挑度的, 長者或腿功軟弱之輩, 就不要試爬樓梯為上🙏.樓上雅座尚可,衛生水平就不用期望太高. 樓上亚姐服務員態度和柜台亚姐頗一致的禮貌欠奉. 旁邊客戶示意,亚姐就高聲喊:你等等🤨我們叫的蛋治居然比我們刻意調低的預期高😅(厚蛋又幾嫩滑喎) 我妻夫倆沖沖幹掉那下午茶, 免得阻人發財. 扶著樓梯扶手下去埋單. 太太問一句唔該收不收支.宝, 柜台亚姐高聲: “冇呀!”. 嚇得我倆急忙以八乜通付款, 落荒而逃. 我倆向天發誓以後給個天做胆, 我們也不敢來打擾貴宝號, 打攪晒, 不好意思, 多多得罪🙏😥
2022-07-03 735 浏览
今天不用早起,起身晏了,來個豐富的早午餐,點了個特餐和下午茶,當然有我至愛的波蘿油和奶茶。特餐份量很多,有炸魚,意粉,奄列和多士,還是有湯和飲品,食得飽飽了!特餐:炸魚柳沙律,肉醬意粉,羅宋湯,火腿奄列,多士和凍奶茶羅宋湯湯味濃,湯內有很多雜菜。炸魚大大塊,炸得香脆配埋沙律醬,還有點沙律菜伴碟,再有肉醬意粉,香脆的多士,略嫌細件點。下午茶餐菠蘿油,熱奶茶熱熱的菠蘿包,中間夾片鮮牛油,慢慢溶化在包內,味道一流,再配上一杯香濃的港式奶茶,滿足了!
特餐:
炸魚柳沙律,肉醬意粉,羅宋湯,火腿奄列,多士和凍奶茶
下午茶餐
菠蘿油,熱奶茶
下午茶
2022-05-10 601 浏览
難得同老公平日放假出去搵個好味嘅午餐食下先見到呢個之前都想試就衝入去佢有樓上雅座幾好唔記得咗係咪下午茶餐但係我嗰個餐,樣樣都有啲嘅非常好對於我當日唔係太肚餓覺得份量啱啱好首先有嘅係一小煮意粉仲有兩片煙肉同埋香煎魚柳魚柳啲肉好滑😋炸得啱啱好仲有少少沙律同埋丹麥酥老公嘅黑椒牛肉炒意粉都唔錯佢比起一般茶餐廳感覺好食啲不過就冇麵包另嗌因為老公突然間話唔夠食想嗌多個包點知佢呢度就唔似其他有麵包賣嗰啲餐廳冇得再嗌個菠蘿包啊雞尾包咁樣🤷🏻‍♀️
難得同老公平日放假
出去搵個好味嘅午餐食下先
見到呢個之前都想試
就衝入去
佢有樓上雅座幾好
唔記得咗係咪下午茶餐
但係我嗰個餐,樣樣都有啲嘅非常好
對於我當日唔係太肚餓覺得份量啱啱好
點知佢呢度就唔似其他有麵包賣嗰啲餐廳
冇得再嗌個菠蘿包啊雞尾包咁樣🤷🏻‍♀️
2022-04-29
午餐
復活節下午茶樓下都冇乜人排隊 樓上不斷催促人哋電子收費支付寶 要排最尾 八達通就可以俾先 樓下四眼姐姐講….鰻魚飯同啲西多都幾好嘅杯茶都OK嘅街景都好靚嘅下午茶人均消費$40至$50
復活節下午茶樓下都冇乜人排隊 樓上不斷催促人哋
鰻魚飯同啲西多都幾好嘅杯茶都OK嘅街景都好靚嘅
下午茶人均消費$40至$50

環境幾舒服,有兩層,同男友揀咗卡位坐。叫咗個唔記得幾錢嘅炸髀飯(事後發現淨叫炸髀仲抵食),淨係記得落單後要等15分鐘左右,估計係新鮮炸起,炸到金黃色,雞肉滑嫩,外皮酥脆。可惜日式燒汁份量極少,唔好話餸飯,連配隻炸雞髀食都唔夠,到最尾搞到食白飯咁。連配菜西蘭花都只有一舊仔。不過男友介紹嘅都是值得的🖐🏻✨💬派心心時間▪️美味:❤️❤️❤️❤🤍▪️抵食:❤️❤❤🤍🤍▪️服務:❤️❤️❤❤🤍▪️環境:❤️❤❤❤🤍

💬派心心時間
▪️美味:❤️❤️❤️❤🤍
▪️抵食:❤️❤❤🤍🤍
▪️服務:❤️❤️❤❤🤍
▪️環境:❤️❤❤❤🤍
2021-08-04 1439 浏览
在附近經過,想食傳統的港式茶餐廳美食,最原始的西多士,見到open rice 內這餐廳食評不差,敢於一試。叫了个快速午餐肉片炒河粉,中湯,熱奶茶,西多士走花生醬。中湯好味,唔覺有好重味精。熱奶茶也不錯,滑滑的,但偏重d奶味,少d茶苦味,喜歡奶味多dd应該一試。肉片炒河,肉片是帶有點肥肉,較為香口肥美,不錯! 但始終炒河粉最配都是牛肉会香d。至於西多士就不算差,包是新鮮的,炸到金黃色,外觀很好! 但牛油不夠多,不夠香,不是贵價d的牛油?! 糖漿是靈魂,可惜不是用太古糖漿,失色! 更失敗是同一个碟配了少許沙律醬,醋汁加菜,一切西多士會碰到d醋汁及沙律醬,oh No! 破壞了傳統西多士的美味!
叫了个快速午餐肉片炒河粉,中湯,熱奶茶,西多士走花生醬。
中湯好味,唔覺有好重味精。
2021-08-04
2021-06-28 944 浏览
今日只有45分鐘食午飯快食快走幾時都話招牌好緊要離遠就見到佢個招牌起碼吸引左我行過去先上樓坐低, 午飯時間12點半黎講真係唔算多人我一個人坐3人座都無人趕我走拿拿聲點左個越式葱油豬扒飯包例湯包野飲 48蚊睇份量都唔會少餐牌寫有醬油汁但上到黎就真係唔多見喎唔緊要啦, 唔好食咁咸囉切開睇下先, 咦呢舊豬扒煮得岩岩好切開仲有少少肉汁流出黎食落去有少少葱油味 加埋豬扒本身自己肉汁係幾好送飯飯就有啲咬口但就會有啲痴埋一舊另外例湯都幾足料應該唔係味精湯至於奶茶...... 係差少少唔知點解似到啲酸唔知係茶底問題定係奶嘅問題喇可能凍奶茶會好啲我會俾個豬扒高分啲, 奶茶同飯就中間分數啦!
今日只有45分鐘食午飯

包例湯包野飲 48蚊

睇份量都唔會少
餐牌寫有醬油汁
但上到黎就真係唔多見喎
唔緊要啦, 唔好食咁咸囉

切開睇下先, 咦

至於奶茶...... 係差少少
唔知點解似到啲酸
唔知係茶底問題定係奶嘅問題喇
可能凍奶茶會好啲

我會俾個豬扒高分啲, 奶茶同飯就中間分數啦!

2021-05-16 1051 浏览
夏天天氣到啦今日非常之好天但係好嘢好晒添啊酷熱天氣警告由於今日要去旺角整啲嘢今晚約咗人交收出道旺角已經係下午茶時間所以揀咗間茶餐廳去食下午茶咁我哋嚟到朗豪坊附近跟住上咗呢間叫荷里活冰室嘅茶餐廳佢下午茶都有啲飯嘅但其實見到係同午餐啲飯係差唔多價囉最後我哋一人叫咗一個午餐同埋一個下午茶嘅T12下午茶餐 $51即炸雞髀配沙嗲牛肉麵飲凍檸茶佢個沙嗲牛肉麵湯底好味呀沙嗲味濃但喺邊麵呢就一半半好得個麵餅唔係太好食凍檸茶就冇乜特別嘅日式照燒雞扒飯 $48呢個日式照燒雞扒飯就冇乜特別佢係配呢個照燒汁嘅照燒汁味都OK嘅甜甜地咁啦都頗甜嘅熱奶茶好好飲喎又香滑嘅質感又唔會澀值得一試
夏天天氣到啦
沙嗲牛肉麵
熱奶茶
日式照雞扒飯
2021-04-30 681 浏览
同朋友行完山到這間冰室吃下午茶。 入座時桌子很污糟,收晒的碗碟但是沒抺枱。當我們叫嘢食的時候, 那個女待應沒有睬我們, 行過我哋張枱;我以為她聽唔到🧏‍♀️。再叫她,她才不耐煩低聲回應:聽到啦!叫了2個下午茶餐有多士的。 其中一塊焗得好深色, 同佢講焗得太深色了, 食唔到, 可否幫我換一塊好似我朋友的一樣。 她說唔會再焗, 我哋解釋塊包overcook食唔到。最后她沒有理我們照給我們白面包🫓,所以我最后overcook的多士和白麵包都无食。🥲嘢食一般。滑蛋尚算滑Ok;但是沙嗲牛肉麵, 麵煮得太林,沒有彈牙感覺,口感欠奉。
同朋友行完山到這間冰室吃下午茶。
入座時桌子很污糟,收晒的碗碟但是沒抺枱。

嘢食一般。

2020-12-29 974 浏览
我近期去了2次,食下午茶和早餐,發現兩次門口收銀位員工態度好有問題🙁下午茶我坐收銀位後卡位,那員工不停開speaker講電話,落order.又好大聲嗌,同其他員工講嘢10分滋擾,一邊食嘢一邊都覺得好辛苦今日再去食早餐,俾錢嘅時候收錢員態度很差,真係好似想同你嗌交咁。其實食物沒什麼特別,standard 茶仔食物,只係喺附近先至揀佢,食得咁受氣真係唔會再去食😡

2020-11-27 835 浏览
在旺角找吃不难,最终找到这家位于上海街近亚皆老街的茶餐厅。进入餐厅后直接走到楼上,楼梯有点窄。楼上有不少座位,近窗的座位可以看到街景。他们的餐单有不少品种,除了一般茶餐厅的港式食品,还有中式小炒。套餐的价钱也不贵,包热饮和白饭七十几元有交易。点了菜后等了10分钟左右就上菜,粉丝煲是热腾腾的,满满的一小锅,味道还好,很适合下饭。但咕噜肉就有点失望,肉只是暖的,作为配菜的菠萝、蕃茄和瓜是凉的,整个菜缺了点镬气。至于餐汤和奶茶就只是一般般水准。但以这样相宜的价格,这里是可以一试的。
在旺角找吃不难,最终找到这家位于上海街近亚皆老街的茶餐厅。

凤梨咕噜肉

凤梨咕噜肉
粉絲金茹肥牛煲
奶茶
2020-11-01 597 浏览
今天來第一次此冰室?点了快餐菠蘿咕嚕肉飯,發現無菠蘿外,肉少多青瓜及蕃茄。更什無汁,如何配飯吃,我便向侍应要求给些汁以便配飯,他向厨房詢問后回覆不可以给。我不是要求什么,想要些汁配飯,相信汁比菠蘿更貴,食品味道一般,服務差,建議不要去。
2020-10-18 591 浏览
等上餐,問侍應可否轉野飲之前叫錯左,佢覺得我地玩野,態度極差之後直程唔答,自己行開左,最後無轉到。之後上餐,好似比氣你受,行過經過啤住你咁,黑口黑面未見過茶餐廳服務態度可以咁差。比錢夾難受。不過個炒飯真係幾好食,係份量少左d之後一定唔會再幫襯,個樓面真係以為自己皇后咁
之後上餐,好似比氣你受,行過經過啤住你咁,黑口黑面
未見過茶餐廳服務態度可以咁差。
比錢夾難受。不過個炒飯真係幾好食,係份量少左d
之後一定唔會再幫襯,個樓面真係以為自己皇后咁
题外话/补充资料: 我見過茶餐廳樓面都可以態度好好,經濟差就好心尊重下d客人
2020-10-17