2020-09-29 1167 浏览
今日中午,喺荔灣附近做嘢,就順便喺附近搵嘢食見到呢間平民茶餐廳,就入去試吓地方算企理,侍應都係一般茶餐廳咁,遊吓遊吓,起碼冇西面先,離遠望吓你,到你想叫嘢先行埋嚟叫咗碟鹽焗雞飯,份量夠我一個肥型男士食,亦都夠入味埋單 $46+3蚊凍飲,起碼平過出美孚銀龍食以茶餐廳水準嚟講,算唔錯下次有機會,都可以再幫襯😊
今日中午,喺荔灣附近做嘢,就順便喺附近搵嘢食

見到呢間平民茶餐廳,就入去試吓

叫咗碟鹽焗雞飯,份量夠我一個肥型男士食,亦都夠入味

埋單 $46+3蚊凍飲,起碼平過出美孚銀龍食

以茶餐廳水準嚟講,算唔錯

下次有機會,都可以再幫襯😊
2020-09-28
  • 鹽焗雞飯
2019-09-14 1245 浏览
今日中秋,2 兜友唸著落街炒 2 個小菜食餐團圓飯,去咗格離間茶記(荔苑茶餐廳)食,2 人小菜晚餐盛惠 $112, 有湯有嘢飲,都幾實惠昨晚在這間茶記食咗小菜套餐(八珍扒豆腐),正常味道,只是餸唔夠熱,豆腐嗰心又係唔夠熱,來咗小菜唔記得上飯,等咗好耐唔見上飯又舉手好耐先有飯食,今晚服務好咗但小菜質素奇差今晚唸著試新菜色,蘿蔔牛腩煲及啫啫雞煲,叫咗煲仔菜諗著有煲仔菜香味,點知無,連嗰煲都係唔熱,只是盛菜容器先來蘿蔔牛腩煲,有大量中芹,充滿了中芹味,冇蘿蔔牛腩香味,蘿蔔心有渣,牛腩超咸,失敗再來啫啫雞煲,哇,黑色一團,無啫啫聲,好失望,啲雞是炸過的,不是雞件,是雞翼來的,全煲 6 件雞,有 2 件是雞翼尖,唉呀,早知叫炸雞翼食啦,好在味道正常,配菜紅䓤頭好味,係咸咗啲仲有,碗飯超硬,食完嗰胃有少少痛熱檸茶正常,凍利賓納唔甜,帶苦味差評,搞到最後,餸吃剩一半,飯又係食剩一半,結局是出咗去萬事達嗰間麥記食下半場

仲有,碗飯超硬,食完嗰胃有少少痛

熱檸茶正常,凍利賓納唔甜,帶苦味

2019-08-02 593 浏览
因為自己本身住呢頭附近,由細到大都會間唔中食下呢間,味道方面唔算好突出,但都保持到水準~~~次次黎到都會叫返個楊州炒飯食下,個飯炒得粒粒分明,D蛋黃都可以包住每粒飯粒。真心唔錯
之前也到這茶餐廳吃過兩三次下午茶,每次都是吃湯粉麵,味道不錯,份量也不少。很久沒來,今天又來吃下午茶,因為很肚餓,所以點了一碟滑蛋蝦仁飯和一杯凍檸茶。滑蛋蝦仁飯送上,覺得那滑蛋有點奇怪,不像其他食店的滑蛋,這兒的滑蛋像是有蛋絲的黃色醬汁,而且是沒有什麼味道的,蝦仁不少,爽口但沒味道。總括來說,整碟飯也是沒有什麼味道的,結果我加了不少豉油,滑蛋蝦仁飯變了豉油撈飯。凍檸茶都很好味,茶底不苦澀。值得一提的是,這雖是茶餐廳,但侍應很有禮貌,和很多茶餐廳的侍應大不相同。
凍檸茶都很好味,茶底不苦澀。
2019-05-14 483 浏览
因為OpenRice 唔可以有侮辱性字眼,但係又要打最少80字,咁我唯有講重點...曱甴,有曱甴曱,好大隻腳,唔係第一次,話賠返碗比我我都唔敢再落去食,OpenRice 要我改三次先肯批....
小強墨丸麵
2019-04-14
等候时间
5 分钟 (外卖自取)
  • 食屎
2018-11-13 529 浏览
早幾日晏就冇野食,落左樓下呢間荔苑茶餐廳食lunch,叫左個福建抄飯。黎左之後d料太小,個抄飯底同白飯冇咩分別。佢入邊仲要收唔到網絡(其他食客都有呢個問題)真係食得唔開心。
2018-05-05 772 浏览
住左喺美孚盈暉十多年,由尼間食店在商場中心位置開始幫襯到而家轉左大舖,真係睇住佢質素越來越差,價錢越來越貴,實在失望,已經好小幫襯佢,但今日個人懶懶地唔想行出去,唯有食佢啦!鬼叫盈暉得佢一間茶記咩,當比次機會佢,睇下有無改善都好!坐低睇下個餐牌,oh my god! 幾時又加左價,加埋凍飲47蚊,仲要將例湯及咖啡或茶改了例湯或咖啡或茶,變相唔送湯實在古惑,叫左個㗎喱班腩飯配凍檸茶,穩陣掛到了,班腩得好少,有幾粒薯仔,d飯灰灰地睇落好乾咁,乃野近d睇下,無屈佢,有圖有真相,薯仔無味,炸好就撈落去,d班腩得厚厚嘅粉漿,咬落去仲好多油,係成口都油,汁好淡味,真係好唔掂飯好乾好硬,叫人點食呢?比條生路行下啦!P.S. 一路食仲要一路比地拖捅,個姐姐唔理我對腳在地上照捅過來,捅完一個又到另一個,我話拖左佢先收手,唔好咁好咼!發誓唔會再幫襯

實在古惑,叫左個㗎喱班腩飯配凍檸茶,穩陣掛

到了,班腩得好少,有幾粒薯仔,d飯灰灰地睇落好乾咁,乃野

飯好乾好硬,叫人點食呢?比條生路行下啦!
發誓唔會再幫襯

2018-05-05
2017-09-29 722 浏览
我呢世人第一次寫食評,竟然係個投訴。呢間茶餐廳啲伙記態度絕對不能再差,唔明點解仲未執笠,簡直令我一日嘅開始蒙上污點。食物質素都唔好提,搞掂啲員工質素先好講,不知所謂!

食物質素都唔好提,搞掂啲員工質素先好講,不知所謂!

做左咁多年,比客人投訴食物不新鮮等等,也沒有作出改善。下午茶~熱狗,飽係似發水麵包,可能放微波爐叮,生菜係生銹呈啡色。炸雞翼薯條,豬扒沙律,全部炸到亁屍一樣。晚餐,XO醬炒豬頸肉,只得2,3粒虾米仔,冇XO醬味,只得豆瓣醬,投訴之下,竟然另外比一小碟XO醬我,名不附實,我建議他們將XO醬炒豬頸肉改為豆瓣醬炒豬頸肉,好過誤導食客。各類小菜之配菜,例如:洋蔥,青辣椒,等等,都是生的,可想而知,廚房佬(沒有稱為廚房師父,因為他們不配)求其,是但炒出黎就算數。
做左咁多年,比客人投訴食物不新鮮等等,也沒有作出改善。
炸雞翼薯條,豬扒沙律,全部炸到亁屍一樣。
豉油王炒麵(油浸)
2017-07-08
用餐时段
下午茶
2017-05-29 546 浏览
三年前初初做美孚街坊,曾經打過黎叫外賣,等左個半鐘無人黎,打返落去仲話無order一肚氣!之後都食過,食物只可以話係維持生命。5月27日,商場另一間較新開既餐廳【內部裝修】逼於無耐之下,唔想食大快活,又再次光顧呢間餐廳。【我唔會再俾機會佢】叫左星洲炒米同是日午餐咖哩雞飯。炒米個火腿是啡啡地色的,不是正常粉紅色火腿,平心而論,味道比想像中正常,只係食材全部都唔新鮮。咖哩雞,汁沒有咖哩味,其實只係一pat黃色汁,雞只有雪味,只可以話好難食,每樣食一半已經唔想再食。呢間餐廳可以咁多年都仲喺度,真係唔知點解。真係好後悔再次踏入呢間餐廳。貼錢買難受。
之後都食過,食物只可以話係維持生命。

呢間餐廳可以咁多年都仲喺度,真係唔知點解。
真係好後悔再次踏入呢間餐廳。
貼錢買難受。
2016-07-26 998 浏览
前兩日食果碟豉椒鮮由炒麵,味道都叫合格啦!不過,佢杯凍檸茶依然都係...,叫少冰就變多冰(比平時仲要多一倍),叫少甜就變成超甜...,我朋友叫既咖啡,太多奶,實在唔太好。其實,我個人認為,作為一間茶餐廳,首要既事就係沖出黎既茶啡要得,即水滾茶靚、糖奶份量要適中。但離間餐廳既茶水,我個人認為係近離半年才好些。食品味道方面,只能說是不過不失。(如果有大廚當值果日會好d,因為我親身試過味道,有大廚當值果日所炒出來食品既味道,真係要俾like個大廚。但可惜都唔知邊日先至係大廚當值日子呢...)

题外话/补充资料: 有件事想講講的。我睇到唔少網友寫離間餐廳食評,都有唔少係負面。所以我都想講講我禁多次食離間餐廳所見到既人和事。 盈暉臺商場裡,很久之前有一間叫「太子飯莊」餐廳,當時該餐廳還在的時候,真係搶咗唔少荔苑茶餐廳生意(主要原因好多,因為當時無論係食品味道、侍應服務態度等,都實在比荔苑茶餐廳好好多。)。果陣時,荔苑茶餐廳既老細同豉頭婆都幾緊張,成日見到佢地都會起某d時段上太子飯莊門口「經過」一下,有時仲會叫d侍應企起(自己餐廳)門口拉客。但自從太子飯莊搬咗之後,成個盈暉臺就得返佢 - 荔苑茶餐廳,各位可聯想得到,即係獨市生意啦。之後,特別係食品質數,有段時間就真係差我幾緊要吓,而家就總算叫好d啦。 另一方面,反而我覺得要比較改善既重點,係侍應態度唔得!一係,您叫佢,佢扮睇你唔到;一係,餐具污嘈,叫佢攞過俾你,好似係你欠咗佢敢。仲會叫你自己用紙巾清理一下就得...... 當然,唔可以將對酒店既要求套用起茶餐廳身上啦!正所謂,一分錢一分貨。所以,對我個人黎講,食品味道不過不失,上黎既茶或湯水,能做到應熱就熱,應凍就凍的話,我都仲覺得可以。但侍應既態度,就真係認真要改善。離間餐廳既侍應,耐不耐就會意見不合,互相嘈交,嘈完交就發脾氣收工,類似情況,我都見過唔少次啦...,俾食客見到敢樣,真係食都食得唔開心。仲有,該茶餐廳既老細同豉頭婆,監督員工工作係應份,但希望真係唔好將你地監督員工之責,要食客們陪你地一齊做,一齊睇,睇住你地起食客面前大大聲話員工做錯,對食客而言,自然係食得唔安樂唔開心;對員工而言,人要面、樹要皮,真係有時要俾返適當面子俾員工,即使員工做錯左,大可拉佢埋一邊慢慢教訓都無所謂,但嘈交、訓話等,真係要避免起食客面前做或俾食客睇到,否則,對食客而言,唔想食得唔開心唔舒服唔安樂既解決方法只有一個,就係以後唔再光顧。對於作為老細級的人,敢樣實是一個不利之處。而且,而家可能起盈暉臺就只有你地一間茶餐廳,但難保他朝有一日,會有其他茶餐廳會進駐盈暉臺商場的。 希望離間餐廳無論上至老細,下至員工或食品質數等,能積極改善一下!謝謝!
2016-07-25
  • 即場製作的炒粉麵係不錯的,可值得一試!
2016-06-12 661 浏览
本來諗好食時菜排骨炒麵, 點知去到見是日午餐A有咖哩什扒飯, 我一向都鍾意大嚿大嚿肉 (出街食), 都知間嘢有啲縮骨, 咁問事頭婆什扒有啲咩, 佢答有腸有扒咁囉, 我問有無雞翼, 佢話無, 再追問究竟有咩扒, 佢 "衣衣耶耶"咁, 其實無答到, 博一博啦, 點知一上枱, 我即刻明白晒事頭婆點解答唔出什扒有咩餸!! 有細半件豬扒, 煙肉, 兩角火腿, 同埋一整條腸.  幅相係我食到一半(只吃了半條腸及食緊火腿, 豬扒很珍貴, 都未食), 依然非常"馨"才忍不住拍照的, 件豬扒未食過, 上枱就係咁"大"塊.  幾年無寫食評, 都返到屋企即刻開腦上嚟舒發吓 !
咖哩什扒飯
2016-06-12
2016-01-07 629 浏览
由於想食個下午茶,但又唔想食快餐店,無乜選擇之下,黎左呢間茶記。叫左個常餐,肉丁煎蛋麵,仲有火腿奄列加塊多士。茶記既服務態度唔好係預左既,但係點解偏偏要係我側邊係咁掃地,所有塵飛晒落食物度呀!肉丁就當然係罐頭架啦,正常味道啦,塊煎蛋就唔合格,蛋黃超細之餘仲要熟晒,仲要超油。公仔麵唔係一丁,但味道還可以。火腿奄列好油利,蛋滑完全係因為多油。多士薄之餘,唔脆口加上無乜牛油香。成個常餐下午茶盛惠差不多40蚊,茶記加如此質素,30蚊都俾多左。

2K
2013-11-24 499 浏览
聽街坊講這個位置就係以前荔園的位置...所以所賣的午餐也不便宜!例水即係例水, 係有鹹味嘅水, 所講的青紅蘿蔔, 精華依然存在在自己身上...鹽焗雞飯的外表, 一睇就知道係雪藏雞, 顏色絕對不吸引, 肉質實之餘又只得鹹味, 浪費了我的食慾!通常去飲先有得食嘅鴛鴦炒飯, 紅、白色汁嘅裏面就係雞肉絲, 無乜肉味嘅雞肉絲好彩有忌廉白湯同埋茄汁嘅幫手先叫做入得口, 忌廉白湯無乜奶味就只有麵粉味, 茄汁都可稱為酸甜但係份量少。點解可以煮成咁??
聽街坊講這個位置就係以前荔園的位置...
所以所賣的午餐也不便宜!

點解可以煮成咁??
2013-11-03
2012-05-21 376 浏览
小時候是名副其實的香港(島)人, 印象中到荔園遊玩的日子...一隻手都數得哂(熊媽都是婚後才首次居住在九龍區)。 可能是這樣...坐船仔、餵大象「天奴」、(恐怖)蠟像館等等...依舊是歷歷在目荔園舊址現已改建為荔欣苑、華荔邨和盈暉臺, 第一次踏足盈暉臺是因為出席Openrice及「黑暗中對話」體驗館合辨的活動, 那天匆匆的來匆匆的去...根本沒有細心地閒逛, 直到今次因為要乘905号巴士才正式周圍逛。見到這茶餐廳的名字及內裏裝修都幾特別(幾內地化)就決定試試超值早餐$27...煎西冷牛扒都有少少牛肉味, 感覺不是鬆到泡泡的;牛油多士烘得香脆但不過乾;火腿沒有煎過是一大敗筆;荷包蛋兩邊煎香而且蛋味濃。咖啡過甜又無咁多咖啡味, 奶茶茶味較弱這是貪新鮮的偶遇, 下次再想想吧~

見到這茶餐廳的名字及內裏裝修都幾特別(幾內地化)就決定試試
咖啡過甜又無咁多咖啡味, 奶茶茶味較弱

這是貪新鮮的偶遇, 下次再想想吧~
2012-05-17