2018-11-21 823 浏览
入百貨公司血拼前先食個下午茶,揀咗間樓上Cafe relax 吓。一入去就見到有個地台舖咗草皮放咗幾張茶机,大部分坐地台的人也瘋狂影相。牆上掛著得多用紙砌成的動物頭象,很可愛。 因怕坐得耐屈著腳,我還是揀正常高度坐位。 但枱也是很漂亮,隔著一塊玻璃的枱上有“森林和原野”,好有心思。 餐點方面,點了烤雞芝士墨西哥夾餅和鮮茄蓉肉丸意大利麵。 兩樣野上餐時都熱辣辣。 墨西哥夾餅有配少少沙律菜配蜜糖芥茉醬,好夾。 夾餅內的餡料唔多唔少剛剛好,讚哦~意大利麵那道菜我就不太喜歡。麵是扁身的,麵質不錯。 不過調出來的蕃茄味比較淡,另外肉丸唔夠鬆,又咸咗少少咁。。。飲品就點了茶-“和茗” 同咖啡。和茗 - 有隻小松鼠樣子的茶葉盒掛著,配上透明玻璃杯,又簡潔又萌。 無論用鼻子或舌頭品嘗也感覺到“舒緩”的味道,我鍾意

,好有心思。

烤雞芝士墨西哥夾餅

鮮茄肉丸意大利麵

飲品就點了茶-“和茗” 同咖啡。

和茗

2018-11-18
烤雞芝士墨西哥夾餅
和茗
2018-11-19 620 浏览
草民 (尖沙咀)今天和朋友遇上了天地堂,草民這家餐廳正好很適合我們在那裡消磨一下時間。卡邦拿意粉 $88意粉煮得比較硬 係好多人鍾意嘅口感 搭上滑漏忌廉同蛋汁 十分邪惡😈因為用左成隻蛋 所以個汁唔會太傑 食完都仲有汁😉份量適合女仔食 配料有好多野菌 卡邦拿實冇死😜最近草民還推出了車仔飯,車仔麵很常見,可是車仔飯還是很有新意的!我們選了番茄飯,每粒飯都被新鮮的番茄汁包裹,味道帶點兒天然酸,非常開胃。牛柳粒juicy軟淋,牛味濃郁,份量也毫不吝嗇呢!配菜我們選擇了三款 :南瓜,粟米,日本番薯🍠整體不過不失,值得一讚的是,很難在外面吃到如此健康的膳食了餐廳環境非常好,我和朋友在那裡坐了一個下午,陽光照過來好舒服,真是個閒聊打卡的好去處
草民 (尖沙咀)
卡邦拿意粉 $88
意粉煮得比較硬 係好多人鍾意嘅口感
搭上滑漏忌廉同蛋汁 十分邪惡😈
因為用左成隻蛋 所以個汁唔會太傑 食完都仲有汁😉
份量適合女仔食 配料有好多野菌 卡邦拿實冇死😜

2018-11-17 616 浏览
在鬧市中找尋一片草地?Time to be a grassman!以草做主題的cafe,環境清新舒服。本來一心打算坐「草地」,可怕惜有「草」的地方太少,我只能坐在普通的台。所以大家想要坐「草園」,最好book 定位。而且我覺得除左個「草園」區,其他地方都無咩特色。食物方面,都正正常常,個焦糖雞翼甜甜地都幾好食。仲點左個Movenpick 雪糕,佢配上espresso,估唔到個配搭都幾好。另外要注意,原來佢有限時,150分鐘。不過算啦,除左個草「草園」區,佢其他位都不是太多(廚房佔左好多位)。
在鬧市中找尋一片草地?
Time to be a grassman!
2018-11-14 490 浏览
坐草地食飯覺得去左野餐咁~仲有個大落地玻璃窗♡重點係d野食全部都好高質- 焦糖單骨雞翼$48單骨雞翼真係大讚!啖啖都咬到肉外皮炸到好脆 個醬汁又好好味好驚喜☺️- 卡邦尼意粉$88有隻好靚既溫泉蛋睇落唔多但因為白醬有少少漏成碟食晒好飽肚 份量控制得剛剛好~- 心太軟$58好流心♥︎有好濃朱古力味雪糕係movenpick😻上菜雖然有d慢 不過佢廚房得幾個人而且每樣野都好用心制作所以等待都係好值得!每樣食物都好好味!而且環境舒服 好適合朋友聚餐👍🏻如果下午可以提供lunch set會更好😋 味道:★★★★★💰 價錢:$$🌈 環境:★★★★★
坐草地食飯覺得去左野餐咁~
仲有個大落地玻璃窗♡
重點係d野食全部都好高質

- 焦糖單骨雞翼$48
單骨雞翼真係大讚!
啖啖都咬到肉
外皮炸到好脆 個醬汁又好好味
好驚喜☺️

- 卡邦尼意粉$88
有隻好靚既溫泉蛋
睇落唔多但因為白醬有少少漏
成碟食晒好飽肚 份量控制得剛剛好~

- 心太軟$58
好流心♥︎有好濃朱古力味
雪糕係movenpick😻
橙酒朱古力心太軟

上菜雖然有d慢 不過佢廚房得幾個人
而且每樣野都好用心制作
所以等待都係好值得!
每樣食物都好好味!
而且環境舒服 好適合朋友聚餐👍🏻
如果下午可以提供lunch set會更好

😋 味道:★★★★★
💰 價錢:$$
🌈 環境:★★★★★
2018-11-13
橙酒朱古力心太軟
2018-11-06 3670 浏览
其實一早已知尖沙咀有間cafe 叫草民,新開張時受媒體廣泛報導,但一直未有前行。這日與朋友聚會,正好相約一同試試這間餐廳。餐廳裝修特別在用左好多假草地去做裝飾🌱,其中一邊角落仲做左小木屋🏡俾食客席地而坐。食物種類唔算多。點左2款小食,2款主食share。63度溫泉蛋卡邦尼意粉 ($88)63-degree Egg Spaghetti CarbonaraCarbonara 被熱騰騰地盛上枱面,溫泉蛋煮得剛好,樣子吸引。意粉煮得不太軟,有咬口之餘能夠掛上大量醬汁。劃破溫泉蛋後把蛋汁拌入意粉,令醬汁變得更濃厚,加上煙肉的鹹香和爽口的野菌,整道菜式十分好吃。炸薯條配BBQ醬及蜜糖芥末醬 ($54)Fries Chips with BBQ Sauce n Honey Mustard薯條不油膩,但並不脆身。由於沒作太多調味,主要靠旁邊2款醬吊起味道,不太具特色。焦糖單骨雞翼 ($48)Caramelize Spicy Chicken Wings單骨雞翼有8件。炸得很脆,但雞翼比較細隻,肉不多而炸粉較厚。外皮沾有焦糖,有點黏牙,味道算是不過不失。本身雞翼帶辣味,即使連同焦糖一同吃,對於草根姐姐而言,

食物種類唔算多。點左2款小食,2款主食share。

63度溫泉蛋卡邦尼意粉 ($88)
63度溫泉蛋卡邦尼意粉

炸薯條配BBQ醬及蜜糖芥末醬 ($54)
炸薯條配BBQ醬及蜜糖芥末醬
炸薯條配BBQ醬及蜜糖芥末醬

焦糖單骨雞翼 ($48)
單骨雞翼有8件。炸得很脆,但雞翼比較細隻,肉不多而炸粉較厚。外皮沾有焦糖,有點黏牙,味道算是不過不失。本身雞翼帶辣味,即使連同焦糖一同吃,對於草根姐姐而言,仍是頗辣的。
焦糖單骨雞翼

烤雞芝士墨西哥餡餅 ($92)
Chicken & Cheese Quesadillas
餡餅薄脆,餡料不算多,味道還可以。吃到芝士的鹹香,但雞肉真的太薄,令口感有點失色,份量不算多,價性比較低。
烤雞芝士墨西哥餡餅

食物方面卡邦尼意粉最好食,其他唔算特別,以價錢而言食物份量唔太多,如果只係為左食野,價性比唔高,不過環境都幾岩去朋友傾偈👯‍♀️🤘🏻。
烤雞芝士墨西哥餡餅
2018-11-06 336 浏览
番完大陸就坐直通車落到tst dinner~~見ig 好多人share呢間草民所以就嚟試下啦😀😀 bk左7點鐘食,草地位就冇哂嘅:-( 不過坐位都ok舒服🥑 我地就叫左一個草民車仔飯,其實就係可以揀一款肉、三款蔬菜、米同汁嘅健康餐👻仲有前茶同蛋糕offer~ 138蚊價錢都算中上🙆🏻‍♂️要左番茄飯,幾好食,帶d酸,係開胃ge🤤 另外一個要流心蛋意粉,味道單一左d⭐️ 甜品小不了要草地滾球❤️88蚊係小貴ge.朱古力太甜,入面冧酒雪糕就幾濃酒味,有d脆脆同jelly💕💕

bk左7點鐘食,草地位就冇哂嘅:-( 不過坐位都ok舒服🥑

另外一個要流心蛋意粉,味道單一左d⭐️

有時候看到別人跟自己的食評有這麼大出入的時候,真懷疑自己到底怎麼了?!看到網上介紹這是一家走入樹林的一家餐廳,一走進去,真的很多綠綠草草的。也可以選擇坐在假草上,餐廳也很貼心的準備了一個刺屁屁的竹藤坐墊。看!真的會刺屁屁喔!哈哈!我叫了 fish and chips $102薯條很大條!加分加分!這個世道,除了 shake shake 薯條,還有誰想要叫幼身薯條啊?!剛炸好的!一切開。。。魚塊都出煙了!雖然外面的炸粉不是鬆脆的那種,但是魚肉炸得剛剛好,魚肉還是很嫩滑的!雖然沒有什麼魚味,但整體來說也過得去!香辣炸雞翼,單骨的,有8塊,$48!炸粉有點厚,但炸得非常脆!慢慢吃,辣味就跑出來了!是ok的!拍得是不是很漂亮?

看!真的會刺屁屁喔!哈哈!

我叫了 fish and chips $102

薯條很大條!加分加分!

剛炸好的!一切開。。。魚塊都出煙了!

雖然沒有什麼魚味,但整體來說也過得去!

香辣炸雞翼,單骨的,有8塊,$48!

炸粉有點厚,但炸得非常脆!

慢慢吃,辣味就跑出來了!是ok的!

拍得是不是很漂亮?

2018-10-24 329 浏览
朋友生日,雖然冇買旦糕,但我地點左碟窩夫,幸好店員都安排到臘燭,仲可以寫埋名~ 朋友好驚喜。謝謝你們~環境亦好好,今次揀左坐草地果邊,自成一角,傾傾偈,最好嘅係~~~ 唔限時,好滿意。
謝謝你們~
庆祝纪念
生日
2018-10-24 272 浏览
今次同兩位朋友聚會呢位朋友好鐘意去試唔同既餐廳今次佢就搵左呢間草民比我地上到去覺得好得意佢有一邊好似鋪左綠色地毯係比人坐地下的近窗果邊都係感覺好舒適朋友係青口迷一見到就即刻叫白酒煮青口醬汁好好味, 朋友食哂青口之後, 仲起到飲D醬汁之後叫碟小食焦糖單骨雞翼雞翼炸得非常香口, 又唔算太油, 不過愈食好似愈辣咁主菜叫了一道63C溫泉蛋卡邦尼意粉蛋汁加卡邦尼混合意粉一齊食口感同味道都一流再加多一碟BBQ醬豬肋骨比我想像中多肉, 煮得好好, 肉質又唔會過冧加埋BBQ醬, very nice飲品我叫左菠蘿柚子梳打酸酸甜甜甜的
今次同兩位朋友聚會呢位朋友好鐘意去試唔同既餐廳
今次佢就搵左呢間草民比我地

上到去覺得好得意佢有一邊好似鋪左綠色地毯係比人坐地下的
近窗果邊都係

感覺好舒適

朋友係青口迷一見到就即刻叫

白酒煮青口

醬汁好好味, 朋友食哂青口之後, 仲起到飲D醬汁

之後叫碟小食

焦糖單骨雞翼
雞翼炸得非常香口, 又唔算太油, 不過愈食好似愈辣咁

主菜叫了一道

63C溫泉蛋卡邦尼意粉

蛋汁加卡邦尼混合意粉一齊食
口感同味道都一流

再加多一碟

BBQ醬豬肋骨

比我想像中多肉, 煮得好好, 肉質又唔會過冧
加埋BBQ醬, very nice

飲品我叫左

菠蘿柚子梳打

酸酸甜甜甜的
2018-10-20
和朋友大約6.30 walkin到這家餐廳,大部份座位已reserved,非常幸運地還有一枱草地位。環境光亮舒適,裝潢別具田園風格這次點了一個主食和甜品63度溫泉蛋卡邦尼意粉 ($88)賣相不錯,味道還可以意粉比較濕,忌廉汁落得較多,芝士味重朱古力心太軟配雲呢嗱雪糕 ($58)非常欣賞這個租品,朱古力心太軟不會過甜一般這個價位的雪糕都會混入冰碎,而這份是完全沒有柚子伯爵茶清清甜甜另外,職員都很nice,peak hour都沒有催我們交枱埋單
環境光亮舒適,裝潢別具田園風格

這次點了一個主食和甜品

63-Degree Egg Spaghetti Carbonara

63度溫泉蛋卡邦尼意粉 ($88)
賣相不錯,味道還可以
意粉比較濕,忌廉汁落得較多,芝士味重
Grand Marnier Chocolate Lava Cake
朱古力心太軟配雲呢嗱雪糕 ($58)
非常欣賞這個租品,朱古力心太軟不會過甜
一般這個價位的雪糕都會混入冰碎,而這份是完全沒有
Grapefruit Earl Grey Tea
柚子伯爵茶
清清甜甜

2018-07-24
Grapefruit Earl Grey Tea
2018-09-08 530 浏览
這家位於厚福街上的好文青Cafe,有草地榻榻米座位,適合一班朋友來,牆上有立體動物頭像、乾花等裝飾,帶來清新氣息。前菜我點了白酒煮青口,是用蕃茄、甘筍和洋蔥粒等以白酒烹調,並配上菠菜,鮮甜味濃。微辣焦糖單骨雞翼都好受歡迎,雞翼炸得非常香脆,不過小心愈食愈辣。主菜63C溫泉蛋卡邦尼意粉,火腿蛋汁滲入每條意粉,口感相當不錯。甜品必吃自家製柚子拿破崙,脆卜卜的拿破崙酥皮配上清新香甜的柚子custard,cream上面仲有藍莓同士多啤梨。不過餐廳晚上10時關門,晚飯後不能Hea得太夜。

不過餐廳晚上10時關門,晚飯後不能Hea得太夜。
微辣焦糖單骨雞翼
柚子拿破崙
2018-09-07
微辣焦糖單骨雞翼
柚子拿破崙
  • 日本柚子拿破崙
2018-08-30 413 浏览
健康車仔飯 ($138 連雜菜沙律、是日甜品、及精選茶)呢個健康餐包一款肉類、三款蔬菜、一款糙米飯同一款醬汁。雖然小貴,但健康得黎又好食!主菜揀左慢煮雞胸,好嫩滑!連平時剩係食雞脾唔食雞胸既我都忍唔住一舊接一舊。如果唔想食得咁清淡可以揀三文魚,我見煎得幾靚,好多人叫😍。配菜揀左粟米、蕃茄仔同日本蕃薯。重點係菠菜糙米飯!糙米飯有趙口又唔會過硬,調過味仲有條條菠菜係入面,好好食!焦糖單骨雞翼($48)每隻雞翼沾滿蜜糖,甜到漏😂一入口係甜甜既蜜糖味,之後脆香雞翼既辣味就湧晒岀黎,唔食得辣既朋友不要輕易挑戰😂小山園抹茶心太軟+自選雪糕($62)流心唔算澎湃,但有好濃抹茶味,苦澀回甘,而且外層好鬆軟,仲有脆脆係面增加口感!食晒成個都唔覺得漏!仲有仲有,個薄荷朱古力雪糕超好食!紫薯鮮奶($42)睇個賣相以為係加左少少紫薯粉既鮮奶啦,點知一飲超濃紫薯味,係M記紫薯雪糕既味道😂呢杯係我飲過最重紫薯味既紫薯latte,反而奶味唔係好重。除左食物質素高,環境都好舒適,有好多綠色植物,仲有草地區,仿如置身郊外野餐。不過呢到座位比較少,想食最好打去留枱阿!
健康車仔飯 ($138 連雜菜沙律、是日甜品、及精選茶)

焦糖單骨雞翼($48)

小山園抹茶心太軟+自選雪糕($62)

紫薯鮮奶($42)

2018-08-23 395 浏览
和好久不見的朋友見面又想找一個休閒既地方傾計呢間係尖沙咀嘅草民Grassman就係一個唔錯既idea❗️不過前提係一.定.要.Book.位❗️鍾意影相既人最好講埋要草地、近玻璃既位置呢個位望住街既感覺好正店內牆上的裝飾好美草地上放著大大小小的石頭形枕頭63度溫泉蛋卡邦尼意粉($88)份量適中的它味道也不錯醬料充足,吃下淡淡忌廉味意粉口感煙韌,令人喜出望外鮮茄蓉肉丸意大利麵($88)這個意粉真的超.好.吃先吃的肉丸味道濃郁,但它並不只是外層好吃,內裡味道也十分濃意粉跟上面的一樣但是醬料十足,要是吃完這個再吃卡邦尼就會顯得卡邦尼清淡了日本柚子窩夫($72)本身沒想過柚子味那麼濃烈呢!口感吃下去外內都脆,但一咬就掉,口感不太突出配上雪糕和水果就顯得有點過甜了不過總體而言這間餐廳都十分值得來一遍但一定要記得Book位哦!
和好久不見的朋友見面
又想找一個休閒既地方傾計
呢間係尖沙咀嘅草民Grassman就係一個唔錯既idea
❗️不過前提係一.定.要.Book.位❗️
鍾意影相既人最好講埋要草地、近玻璃既位置

呢個位望住街既感覺好正

店內牆上的裝飾好美

草地上放著大大小小的石頭形枕頭
63度溫泉蛋卡邦尼意粉

63度溫泉蛋卡邦尼意粉($88)
份量適中的它味道也不錯
醬料充足,吃下淡淡忌廉味
意粉口感煙韌,令人喜出望外
鮮茄蓉肉丸意大利麵

鮮茄蓉肉丸意大利麵($88)
這個意粉真的超.好.吃

先吃的肉丸味道濃郁,但它並不只是外層好吃,內裡味道也十分濃
意粉跟上面的一樣
但是醬料十足,要是吃完這個再吃卡邦尼就會顯得卡邦尼清淡了
日本柚子窩夫

日本柚子窩夫($72)
本身沒想過柚子味那麼濃烈呢!
口感吃下去外內都脆,但一咬就掉,口感不太突出
配上雪糕和水果就顯得有點過甜了

不過總體而言這間餐廳都十分值得來一遍
但一定要記得Book位哦!
2018-08-23
鮮茄蓉肉丸意大利麵
日本柚子窩夫
2018-08-08 210 浏览
尖沙咀不嬲都多高質Cafe ☺️今次試左呢間草民 雖然地方細但食物又幾高質 仲有分草地位 比你影下相個d😍佢呢個溫泉蛋卡邦尼意粉好creamy 但又唔會濟 意粉軟硬適中 幾岩我口味 個雞翼係我杯茶 辣辣地 上面又有焦糖 👍🏻👍🏻食到停唔到口,煎炸食物真係好吸引😂佢個豬肋骨 好多肉 但唔夠淋 正正常常無話好特別 但份量就好大 薯條兩款醬都好夾薯條 當小食的確👍🏻🤣呢度四圍都係綠色植物 好舒服 Girlstalk一流🤭❤️係一間會再黎既Cafe😋
尖沙咀不嬲都多高質Cafe ☺️
正正常常無話好特別 但份量就好大
薯條兩款醬都好夾薯條 當小食的確👍🏻🤣
2018-07-07
2018-08-02 243 浏览
假期約咗朋友出去,但天氣實在太熱,係出面留多陣都中暑,所以我地之前一日決定book cafe食下野傾下好過行街,整間cafe都充滿住田園氣息,cafe以綠色同木做主題!!左邊有草地可以坐,右邊就係普通的枱和椅,雖然屈膝坐草地幾得意,但我怕坐得耐隻腳會麻痹,所以我地book位時講要普通的位置坐,不過都唔差啊!!可能我地係book左位,所以留左張靠邊的枱比我地,我地簡左番茄蓉肉丸意粉,溫泉蛋卡邦尼意粉,炸魚薯條配他他醬, 柚子蜂蜜梳打同藍柑桔梳打慢慢嘆炸魚薯條一啲都唔林又唔油,而且熱辣辣,配他他醬非常好食最鍾意卡邦尼意粉有溫泉蛋, 吉穿溫泉蛋撈意粉真係好食好多肉丸意粉嘅蕃茄蓉超多, 充滿著濃濃的番茄味,肉丸又好大粒, 令到我呢個番茄控非常滿意我揀嘅柚子蜂蜜梳打ok,唔係好甜好啱我飲,朋友簡嘅藍柑桔梳打成杯顏色都係藍色,開頭覺得好似好嚇人咁,但飲落去又幾好飲飲下食下咁就坐咗大半日啦,下次一定再來!

炸魚薯條一啲都唔林又唔油,而且熱辣辣,配他他醬非常好食
炸魚柳薯條配他他醬

最鍾意卡邦尼意粉有溫泉蛋, 吉穿溫泉蛋撈意粉真係好食好多
溫泉蛋卡邦尼意粉

蕃茄蓉肉丸意粉

柚子蜂蜜梳打&藍柑桔梳打

飲下食下咁就坐咗大半日啦,下次一定再來!
下午茶
  • 溫泉蛋卡邦尼意粉