2020-02-08 225 浏览
去草民吃晚飯。預先訂位,店員說只剩草地的位置,我二話不記地答冇問題,因為聽起來好有特式。去到餐廳不大,草地位置要脫鞋和跪地而坐,不介意的朋友可以選擇坐「草地」,像是去日式坐榻榻米,閒時換腳交叉坐雙腳才不會麻秘。食物我點了烤芝士雞肉墨西哥餅,熱辣辣呈上,味道不過不失,幾好味但未到要一再想吃。另外點了杯茶,餐廳不是用茶包上,換來是一隻長嘴鴨,內裡裝有茶葉,讓茶葉發揮味道,幾有趣的。整體還不錯,今次可惜沒有點甜品,下次要試試。

整體還不錯,今次可惜沒有點甜品,下次要試試。
同frd晏晝係尖沙咀想食d特別d嘅嘢 就係網上搵到呢間黃店cafe 又便當然要支持下就上咗去試入到去都算好開揚,檯都幾闊落,仲有一邊係假草地俾人除鞋坐,我地見幾特別就坐咗入去,伸長隻腳幾舒服好似野餐picnic咁😂晏晝去12點到3點有lunch 我地叫咗一份煙三文魚扁意粉同埋一份珍珠帶子黑松露risotto 包埋野飲都係每人80蚊食物質素好好,扁意粉🍝有淡淡嘅橄欖油味之餘又唔會太膩🤤煙三文魚亦唔算太鹹 撈埋一齊食啱啱好😋但份珍珠帶子risotto先係重點!首先落手非常闊綽 成份risotto基本上每啖都有兩三粒帶子入口 唔會要你特等搵d帶子出黎🤩再加上個飯極度creamy 每一口都有cheese黏住d飯 唔會話淡patpat冇味🤤🤤唯一美中不足就係黑松露得小小 亦唔算太香撈開之後就冇mut味 但overall都好好食❗️最後順帶一提杯凍朱古力🍫🍫,雖然有冰但完全冇溝淡朱古力味,值得一試!總括黎講 以80蚊一個人有咁嘅食物質素簡直可以話抵到爛,性價比極高 一定會再去試😍

2020-02-06
  • 黑松露野菌意大利飯
2020-02-02 464 浏览
呢排疫情好勁,但係屋企太悶,出黎飲杯咖啡,同朋友傾下計先得!呢間地方夠大,陽光曬入黎,好暖好舒服我哋食完飯所以淨係叫咗熱同凍cappuccino 各一杯,就坐咗差唔多兩個鐘拉花靚💓下次試埋佢啲食物懲罰下佢先得!店內有文宣拎同義賣捐星火

拉花靚💓下次試埋佢啲食物懲罰下佢先得!
店內有文宣拎同義賣捐星火
2020-01-28 328 浏览
63度溫泉蛋卡邦尼意粉 $88西班牙黑豚火腿青雜菜沙律 $70芝士焗肉丸 $66推薦指數: 8.5/10卡邦尼有雜菇有煙肉 食落去好香口 意粉都夠Creamy彈牙 但係可以再入味啲😚沙律啲菜都好新鮮不過份量唔夠多 反而西班牙黑豚火腿有好多塊 配埋啲黑醋 好好味😳💕 最後個肉丸推薦推薦!五粒大大嘅肉丸好有豬肉味 咬落去結實彈牙 加埋肉醬汁同埋芝士 口感豐富 但係如果再多啲芝士就好啦🤩🤤 🔅🔅🔅🔅🔅🔅🔅草民 (尖沙咀)尖沙咀厚福街12-12A號藍馬商業大廈9樓
63度溫泉蛋卡邦尼意粉 $88
西班牙黑豚火腿青雜菜沙律 $70
芝士焗肉丸 $66

推薦指數: 8.5/10

草民 (尖沙咀)
尖沙咀厚福街12-12A號藍馬商業大廈9樓
今日又同一班friend係尖沙咀食飯,呢幢大廈有好多間餐廳,但係我從來都未嚟過呢間,所以今日就決定去試吓。一行入餐廳就發現設計都係以綠色為主,但係就擺咗好多文宣同義賣品💛抵讚呢度嘅lunch set好抵,就係五十幾至70幾蚊到,仲連埋嘢飲我就叫咗個蟲草花菠菜忌廉意粉,喺OpenRice睇落啲相幾吸引所以就叫咗啦食落味道唔錯不過有啲啲鹹,如果冇咁重味就Perfect啦跟餐嘢飲就叫咗杯熱朱古力,估唔到佢好有心機仲整咗個公仔係上面好得意呀!飲落去都好濃郁,好正

食落味道唔錯不過有啲啲鹹,如果冇咁重味就Perfect啦

好得意呀!飲落去都好濃郁,好正

2020-01-05 710 浏览
草民車仔飯套餐• 選擇了小牛柳、蜜糖甘荀、粟米、日本蕃薯,配上蜜糖芥末醬,不論主食或是配菜的份量都非常豐富、吃完感覺充實。• 伴碟的沙律菜身乾爽、不會有多餘的水份影響旁邊的主食;口感爽脆,配合蜜糖芥末醬更加豐富、有層次。• 雜穀米飯粒粒分明,吃起來帶有咬口。• 小牛柳肉質煙韌、有嚼勁,不會有太大的牛肉香;甘荀本身清甜,蜜糖味不算突出,口感軟腍;日本蕃薯則十分粉嫩、充滿蕃薯特有味道,非常推薦。• 是日甜點是一片朱古力海綿蛋糕普普通通,不算特別。• 因為食材没有用太多調味來處理,所以整體感覺是頗健康的套餐。

草民車仔飯套餐

• 雜穀米飯粒粒分明,吃起來帶有咬口。

• 是日甜點是一片朱古力海綿蛋糕普普通通,不算特別。

2020-01-02 592 浏览
2019年無一件事值得慶祝。呢一年既主題係轉變。對好多事我都改觀左:原來理想既生活一唔堅持就會無、原來人既一生可以突然就完、原來留得低係咁值得珍惜、原來香港人求生意志咁頑強。從來都唔鍾意迫人既我,今年選擇左走上街頭,倒數。出到尖沙咀,望住光榮條隊,一睇就知排隊排到倒埋數都未食到。好多人唔知厚福街既藍馬商廈入面都有好幾間黃店。去左一間叫草民既樓上cafe,有個仿草地既Setting,唔講以為係食草架添。8月開始表態支持香港人,罷市、開放空間休息、義賣文宣產物,最近仲請手足。$128 蒜香銀魚柳蓉蜆肉扁意大利麵$92 烤雞芝士墨西哥夾餅$146 慢煮BBQ美國豬肋骨$48 孜然香辣雞翼$60 香脆酥炸魷魚圈所有野份量比較細,味道幾好。Que餅夠芝士味,豬肋骨都好嫩熟但我覺得個汁無咁酸會好啲,而孜然雞翼炸完雞翼上面撒少少孜然粉就算,略嫌hea左啲。食完,睇下啲義賣貨,揀左套postcard同張揮春。香港既設計同藝術真係唔講得少,其實如果唔係比市場扭曲左,應該會大紅大紫。睇完,夠鐘出去。致一班倒數會催拍既真香港人10 9 光 復 香 港 時 代 革 命
2019年無一件事值得慶祝。
呢一年既主題係轉變。
從來都唔鍾意迫人既我,今年選擇左走上街頭,倒數。
$128 蒜香銀魚柳蓉蜆肉扁意大利麵
$92 烤雞芝士墨西哥夾餅
$146 慢煮BBQ美國豬肋骨
$48 孜然香辣雞翼
$60 香脆酥炸魷魚圈
睇完,夠鐘出去。

致一班倒數會催拍既真香港人
10 9 光 復 香 港 時 代 革 命
烤雞芝士墨西哥夾餅
2019-12-31
庆祝纪念
除夕
烤雞芝士墨西哥夾餅
2019-12-26 645 浏览
同朋友去Cafe傾計食吓飯,就揀咗呢間位於尖沙咀嘅「草民」,話時話呢間店都幾黃,要多多支持下。嘢食方面都係比較清新嘅配搭,同埋仲有健康為主。菠菜忌廉雞柳蟲草花扁意大利麵會見到啲顏色綠色,小清新,而且忌廉味道都好香,棉質質感軟硬剛剛好加上蟲草花配搭不錯。香草盲鰭魚柳扁意大利麵香草味好清新,魚柳都比想像中更加滑身!慢煮BBQ美國豬肋骨好大件,而且肉嘅比例都算好多,所以成日都會好飽,個醬汁調味適中,同豬肋骨好夾。甜品:日本柚子拿破崙賣相靚靚,除咗有靚嘅買相之外原來味道都唔錯喎,甜甜地而且口感香脆,味道配搭得好好食。同啲朋友揀咗唔同款式嘅飲品,雖然已經唔係好記得飲品嘅名稱,但係款式眾多而且味道都有一致嘅好評,最重要就係飲品上面寫住嘅字句/拉花嘅樣子都好值得留意!

嘢食方面都係比較清新嘅配搭,同埋仲有健康為主。

菠菜忌廉雞柳蟲草花扁意大利麵

2019-12-17 653 浏览
Went to upstairs cafe to have lunch with some new friends //Ordered Main: Barramundi fillet linguine with cream sauce $128 // the sauce is super creamy and the fillet was grilled to perfection // tasted good tho // portion is pretty big as wellAnother main that we ordered: Slow cook bbq American pork ribs $146 // the pork tasted tender and quite juicy I would say // the chips aside is so tempting and well complemented with the ribs! I like the sauce as well!!Japanese yuzu Mille feuille $58 // on

Japanese yuzu Mille feuille $58 // one of the signature desserts on grassman // crispy layers with rich custard yuzu cream filling // the base stays nice and flat // enjoy this divine yuzu mille fruits so much

Sweet potato latte // the sweet potato tasted super strong and love it!!

Overall, a nice cafe to visit for sure!
呢間位於尖沙咀厚福街嘅cafe,店內部分位置鋪咗草皮🌿、搭咗小木屋⛺️,好似室內野餐咁,畀人感覺舒服自在😌,客人可以除咗對鞋,輕輕鬆鬆咁同朋友吹下水💬,嘆吓咖啡☕️,好好享受吓唔使返工嘅日子。.今次跟朋友平日放工嚟,好彩一早訂咗位✌🏽,如果唔係又有排等。兩個人叫咗兩個小食同一份主菜,呢度甜品聽聞都幾出色,所以叫咁少咸點就係要預留位置畀兩個甜品!😜.🍴#香脆酥炸魷魚圈($60),金黃色嘅賣相,炸粉好薄,香酥爽口,外脆內嫩。🤤.🍴#孜然香辣單骨雞翼($48),跟魷魚圈一樣披著黃金聖衣,辣辣哋,非常惹味。🤤.🍴#蒜香銀魚柳蓉蜆肉扁意大利麵($128),香濃蒜香味,蜆肉唔算好大隻,不過數量都唔少,扁意麵索晒啲蒜汁,勁好味!🤤.食完正餐,輪到甜品🍨!呢度啲甜品賣相非常吸睛,好多foodie朋友一早打晒卡📸,#柚子拿破崙($58),酥皮很脆,柚子配上吉士,少少甜又帶點清新😋。#橙酒朱古力心太軟($62),阿叔嘅個人推介👍🏼,一刀切開,睇住流心嘅朱古力,非常有治癒感,橙酒同朱古力味道好夾,唔會好甜,啱晒我口味!🙂🙂🙂
2019-12-09 706 浏览
之前見到佢個朱古力草球已經bookmark 咗,而家仲見到佢超黃,叫任何嘢食附送"何已完" 特飲,仲有好多memo 紙寫 😍 餐廳設計都好靚.. 用咗澳洲風格,仲有個area 好似坐係草地咁Hazelnut latte 📍$43超香榛子味呀 😍😍 同latte 好夾,又唔會搶味Mocha 📍 朱古力味同咖啡都好balance, 咁凍嘅天氣,飲返杯熱飲好舒服日本柚子拿破崙 📍$58師傅原來係甜品大師黎架,拿破崙本身已經好脆,師傅仲特登加咗日本柚子落去拿破崙個custard 到,等佢無咁漏仲有仲有... 呢到啲飲管用咗台灣甘蔗飲管,好環保 😁

Hazelnut latte 📍$43
超香榛子味呀 😍😍 同latte 好夾,又唔會搶味

Mocha 📍

日本柚子拿破崙 📍$58

仲有仲有... 呢到啲飲管用咗台灣甘蔗飲管,好環保 😁
2019-12-07 483 浏览
厚福街一向多美食,不少都係樓上餐廳!今次去左樓上 cafe Grassman 草民試下(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)佢地自己有隻草民公仔好qq! 仲有個小草皮打卡位!—吃了香煎鱸魚白汁扁意大利粉🇮🇹鱸魚好香口好脆身!魚肉一節節derr白汁都唔係好heavy,一個人好快清晒🤣—甜點還有日式柚子拿破崙🍋 利用日本柚子鮮榨成汁而成的 custard 十分清香(。・ω・。)ノ—飲品試左 hazelnut latte ,好香 hazelnut 味不太膩!不過好快凍haha
厚福街一向多美食,不少都係樓上餐廳!
佢地自己有隻草民公仔好qq!
仲有個小草皮打卡位!

吃了香煎鱸魚白汁扁意大利粉🇮🇹
鱸魚好香口好脆身!魚肉一節節derr
白汁都唔係好heavy,一個人好快清晒🤣

香煎鱸魚白汁扁意大利粉
日式柚子拿破崙
香煎鱸魚白汁扁意大利粉
日式柚子拿破崙
  • 日本柚子拿破崙
2019-12-06 376 浏览
本來想幫襯樓下2點副嘅素食下午茶嘅,點知佢都話個素食下午茶提早完結咁我再睇下樓上有間cafe,食評都唔錯,所以就試下佢哋有幾款下午茶,但我又唔好甜品不如就揀左款香辣孜然雞翼,另外點左個熱情果綠茶首先飲品到左,唔大飲凍飲所以把冰拿掉,微酸的果味加綠茶的茶香, 又覺得幾好跟住雞翼到,剛剛炸起都不會差到哪裡,果然十分香脆,而且肉質唔會乾爭爭, 仍然保留肉汁,合格有餘現場除了舖了不少人造草皮,整體氣氛都十分舒適,假期休來這裡充電一下,真好

2019-12-05 319 浏览
食咗全日黃店今日就以呢間食dinner做the end啦!呢排瘋狂約朋友食飯朋友話呢間草民seem nice去到仲有啲草地位 好有party roomfeel雖然就真係唔似草地哎呀~~不過唔緊要啦~~心意心意啦去到就見倒為慶祝何議員已完人人送杯特飲呀好潤哦💕但又幾好飲喎衰鬼清清地勁大浸薄何味好fresh欣賞店員逐張手寫巧有心機哦尢其係個完字 好有力好有勁第二劃唔覺意寫短咗都堅持要劃番長寫番靚佢 完全感受到佢對文字嘅熱愛同用心之後我叫咗個意粉er...err..唔記得叫咩名但都不外乎果啲咩蒜咩菇咩咩咩蒜味重 ok ge但如果多多小小汁會好啲佢乾到好似炒咁但又唔係炒嘅再之後朋友叫咗個車仔飯喂呢個得喎!一係隻牛有料一係個廚師有料啲牛柳粒係我成世人食過最好食嘅唔係誇張!勁易咬 質地雞咁款癲覆咗我對普遍牛柳粒嘅印象😹再之後叫咗個白酒煮清口太好食喇3分鐘食哂影唔切以menu代青口個汁勁香勁迷人係呀係迷人唔知用咩詞語形容佢喇總之就係迷人嘅香氣呀🎆食完求侍應姐姐留番低啲二手汁我點其他野食完咸野 姐姐無啦啦隊多樣野俾我地喂~原來又係送嘅大家果然好開心呀下送咁多野不過真係奉勸大家唔洗叫甜品因為真係um..
食咗全日黃店
今日就以呢間食dinner做the end啦!
呢排瘋狂約朋友食飯

食完咸野 姐姐無啦啦隊多樣野俾我地
喂~原來又係送嘅
大家果然好開心呀下送咁多野
不過真係奉勸大家唔洗叫甜品
因為真係um...
不完美..有待改善..ha..haha

呢個就我地自己叫嘅
主要係想叫俾個朋友扑走哂啲衰氣
呢個甜品嘅味道就更加需要努力改善😹😹😹😹

2019-11-29
2019-11-19 700 浏览
一早已經想試草民可惜冇左我想飲既曲奇餅杯咖啡有分坐在地下或者鋪了坐墊的人造草皮 ☕️焦糖咖啡焦糖味獨特,不是平日只加糖漿的咖啡🥘燒豬肋骨不是很入味,反而旁邊墨西哥片更美味,香脆🍫爆脆草地滾球有個小錘仔扑開朱古力球,內裏有甜酒啫喱、意大利芝士雪糕、綠茶金寶、朱古力脆米。影相靚,食落最特別既係甜酒啫喱,但整體配料欠缺互相配合即感覺週末放空之選,打卡也不錯,食物一般,建議只點咖啡☕️
[室內小清新cafe🌱]

一早已經想試草民
可惜冇左我想飲既曲奇餅杯咖啡
有分坐在地下或者鋪了坐墊的人造草皮

☕️焦糖咖啡
焦糖味獨特,不是平日只加糖漿的咖啡

🥘燒豬肋骨
不是很入味,反而旁邊墨西哥片更美味,香脆

🍫爆脆草地滾球

週末放空之選,打卡也不錯,食物一般,建議只點咖啡☕️