4天前
咁啱要去開新蒲崗附近嘅工廈上堂,就隨意入咗一間望落唔錯嘅茶餐廳,一入到去光線都好足,餐廳內部比想像中大😮一坐低店員就大力推薦簡約晚餐,我哋就每人叫咗一份🤣上菜速度非常之快,我哋回過神來,已經發現成張枱都係食物🤣開胃小吃有醃蘿蔔、酸青瓜、木耳~廚師餐湯今日嘅餐湯係羅宋湯~煙鴨胸蘆薈沙律+牛油餐包清新嘅前菜,入邊有唔同款嘅沙律菜、青瓜、燒鴨舖,最驚喜嘅真係蘆薈粒!完全做到點睛之用,超抌本!吊燒香茅春雞 ($98)一上菜忍唔住哇咗一聲!🤩第一次試呢一類真係掛住嘅燒雞,入邊落足香茅同埋其他配料例如洋蔥粒、蔥等等,超惹味!!戴上手套之後就可以「手撕雞」,份量比想像中多,之後食唔晒都唯有打包🥲食落去香茅味十足,雞亦都唔會太嚡,真心好高質!性價比超高!仲可以生菜包肉食添!海陸空雜扒(大雞髀、安格斯牛串標、比目魚) ($108)有齊晒我鍾意食嘅肉🙂↔️牛串標煎到四成啱啱好,超軟腍,同時不失肉味🤩比目魚煎得啱啱好,唔會太乾🤔雞髀就相對上失色少少,比較乾身,同埋可能因為有春雞做比較,雞肉相對上嚡啲🫣
熱咖啡&熱鴛鴦
上菜速度非常之快,我哋回過神來,已經發現成張枱都係食物🤣
開胃小吃
有醃蘿蔔、酸青瓜、木耳~
廚師餐湯
今日嘅餐湯係羅宋湯~
煙鴨胸蘆薈沙律+牛油餐包
吊燒香茅春雞 ($98)
海陸空雜扒(大雞髀、安格斯牛串標、比目魚) ($108)