係open rice 禁個制就可以book到 好方便!(唔係賣廣告)😂 經app訂,食滿200蚊仲送甜品 好滿足呀我同友人約左兩點鐘 剛好仲有午餐. 我地叫左明太子大蝦意粉同埋帆立貝龍蝦汁意粉再加十幾蚊有水果茶 大大杯~~~明太子意粉好好味 但個龍蝦汁略咸,不過啲帆立貝好甜!其實有張時個半鐘 但同友人傾到不經不覺過左時都唔知 但啲侍應無催我地 服務態度都好好然後後上個甜品 雖然個梳乎厘係免費 但完全無偷工減料!整體上好滿意!!會再幫襯:)
  • 超級水果茶
2020-09-11 344 浏览
最近見佢有訂座優惠(消費滿$200即送原味梳乎厘一份)所以即刻book枱去食。由於有訂座,所以一去到便立即安排了座位。 由於之前幾次食過都係食晚餐只得單點,今次午餐發現另外有午餐同下午茶menu,而每個餐仲會送高山茶飲(特飲另外補差價),真係抵食好多!同朋友二人一共點了3個餐,有龍蝦蟹肉包,蕃茄蜆肉天使麵,忌廉芝士磨菇釀雞翼,飲品:四季春茶同芝芝草莓。首先,龍蝦蟹肉包真係好足料,麵包好軟熟充滿牛油香,啖啖都食到好多蟹肉。薯角即炸好熱辣辣!之後忌廉芝士磨菇釀雞翼,好香濃芝士味,配搭好特別好正,可惜貴左啲(78蚊4隻)。至於蕃茄蜆肉天使麵,由於前兩樣好好食嘅關係,相比起黎算正正常常唔係話非常突出。飲品方面:四季春茶,甘甘甜甜。芝芝草莓,上層有好濃厚嘅芝士奶蓋,而下層嘅草莓味唔會得死甜味,兩者mix埋剛剛好。最後就係免費送嘅原味梳乎厘,即叫即製好新鮮,好香蛋味,不過配係豆腐味雪糕,相信如果可以揀雲呢拿雪糕或者朱古力味可能更吸引!由於疫情關係,店内都加設隔版,而每枱都有獨立酒精搓手液提供,好貼心!整體黎講,可以話午餐高質之選!
整體黎講,可以話午餐高質之選!
忌廉芝士磨菇釀雞翼
2020-09-11
忌廉芝士磨菇釀雞翼
  • 龍蝦蟹肉包
  • 芝芝草莓
限聚令仲係8人嘅時候試咗原來都已有一段時間哈哈好,宜家打返少少食評先。首先呢到嘅環境係幾舒服嘅,可能仲新新地,感覺好乾淨,同埋樓底都幾高下,所以就算好多人都唔會話好嘈。食物方面我哋上次去有買一送一主菜,仲送生蠔🦪Tim雖然唔太識分咩生蠔,但食落好過出面酒店自助餐果d好多,值得推介嘅。主菜揀咗牛排同ribs ,牛排一般般唔知係咪擺耐咗,上枱嘅時候已經唔太熱,Ribs就正常貨色,反而薯條好新鮮,好似啱啱炸起咁,好好食仲有嘅就係不得不提嘅紫薯髒髒茶本身望落個樣好似好甜,但飲落個味都幾 balance奶同紫薯嘅分量控制得幾好幾好,值得推介俾大家嘅。另外其實佢仲有個打卡位喺門口(趕住走冇影到)都好靚架,睇得出老闆有心機整
限聚令仲係8人嘅時候試咗

原來都已有一段時間哈哈
好,宜家打返少少食評先。
首先呢到嘅環境係幾舒服嘅,可能仲新新地,
感覺好乾淨,同埋樓底都幾高下,所以就算好多人都唔會話好嘈。

食物方面我哋上次去有買一送一主菜,仲送生蠔🦪Tim
主菜揀咗牛排同ribs ,牛排一般般
唔知係咪擺耐咗,上枱嘅時候已經唔太熱,
Ribs就正常貨色,反而薯條好新鮮,好似啱啱炸起咁,好好食

仲有嘅就係不得不提嘅紫薯髒髒茶

本身望落個樣好似好甜,但飲落個味都幾 balance
奶同紫薯嘅分量控制得幾好幾好,值得推介俾大家嘅。
另外其實佢仲有個打卡位喺門口(趕住走冇影到)
都好靚架,睇得出老闆有心機整
2020-09-10 209 浏览
鬆軟既麵包夾住龍蝦 都喺食到新鮮龍蝦肉味,厚薯加咗調味有微微嘅辣同鹽味,普通厚薯都變咗非一般,但紫薯鮮奶就比較普通 (雖然都有紫薯味)可以嘅話 我都想試吓其他嘢食😋😋

可以嘅話 我都想試吓其他嘢食😋😋
龍蝦蟹肉包
髒髒紫薯鮮奶
2020-05-27
龍蝦蟹肉包
髒髒紫薯鮮奶
2020-09-07 72 浏览
前排疫情嚴重日日都留係屋企,難得而家慢慢少咗人確診,出去搵好嘢食嘅動力又大左。既然同女朋友拍拖就要搵一間啱佢嘅餐廳,最後決定搵咗間有疏乎厘pancake食嘅餐廳。嚟間鋪喺樓上鋪,搵起上嚟都唔係咁容易,好在上到去都冇人排隊即刻有位坐。一坐低見到隔離枱杯珍珠奶茶好特別,成杯Tiramisu咁,令我心郁郁都想試。女朋友嗌左個原味Pancake,佢話空氣咁都好重,我食過個pancake都唔錯,連埋佢旁邊嘅cream同埋糖漿,真係好夾成日好想再繼續食落去。呢杯珍珠奶茶淨係望已經比100分,好適合影相打卡,但其實飲落個陣又覺得同普通珍珠奶茶冇乜分別,不過淨係個賣相已經贏咗,冇計啦。

原味班戟

骯髒黑糖珍珠鮮奶

原味班戟
骯髒黑糖珍珠鮮奶
  • 骯髒黑糖珍珠奶茶
2020-09-04 117 浏览
呢間野係高質架喎!朋友約我食中午飯,都係第一次知道原來近朗豪坊有呢間野,環境真係超級適合打卡,非常之有feel。裝修感覺上好高級,而且座位因為疫情嘅關係大家都被隔得好開,所以坐得超級舒服,有梳化卡座兩個人坐,傾計就最啱啦。但係用餐時間有限時,好似大概90分鐘,所以如果你同朋友係好多嘢講,咁可能未必適合呢度啦。嘢食方面,符合預期,但唔能夠講超級好食,叫咗個意粉份量非常之多,夠大份,味道方面都OK啦,但稍嫌有啲杰身左啲,朋友嘅漢堡薯條感覺上比較吸引,特別係薯條有少少薯皮連住,成個感覺會比一般嘅隨身,如果有興趣我覺得可以試吓食漢堡薯條。嘢飲方面,我個人覺得非常之唔錯,叫咗個王牌嘅水果茶,另外朋友叫嘅係火龍果沙冰,都幾高質,夏日飲一杯真係心都涼埋,爽呀!環境相唔記得咗影,但係有門面到室內都好靚

環境相唔記得咗影,但係有門面到室內都好靚
2020-09-02 120 浏览
疫情好耐冇出街,朋友send 左條link 黎,叫我揀下去邊一間cafe第一下就比個名吸引到😆😆茶聊好特別既名,同有一種用茶治癒既感覺。去左食下午茶,點左2樣主菜,每人一杯野飲 ,再加個梳乎厘😛 好好彩地!原來like fb , ig 會送梳乎厘!!梳乎厘大推!!👍👍勁好食!好鬆軟同埋唔會太甜:)飲品order左髒髒鮮奶系列我揀左紫薯髒髒鮮奶,一開始叫個陣都膽戰心驚😂😂好鐘意紫薯,但紫薯既野飲好難捉摸一係好好飲,一係好難飲。😂😂依杯比想像中好飲!!一開始擔心會好化學既甜,但原來唔會,幾好飲!仲要入面有紫薯粒粒,有咬感叫左個黑松露水牛芝士漢堡,不過不失。仲有個鰻魚炒烏冬,幾好食同飽肚。不得不說,個環境幾靚!幾relax,適合傾計~今日係平日下午茶時間黎,人唔算太多,唔會太嘈。
疫情好耐冇出街,朋友send 左條link 黎,
叫我揀下去邊一間cafe
第一下就比個名吸引到😆😆茶聊
好特別既名,同有一種用茶治癒既感覺。

去左食下午茶,點左2樣主菜,每人一杯野飲 ,再加個梳乎厘😛
好好彩地!原來like fb , ig 會送梳乎厘!!

梳乎厘大推!!👍👍勁好食!好鬆軟
同埋唔會太甜:)

飲品order左髒髒鮮奶系列
我揀左紫薯髒髒鮮奶,一開始叫個陣都膽戰心驚😂😂
好鐘意紫薯,但紫薯既野飲好難捉摸
一係好好飲,一係好難飲。😂😂

叫左個黑松露水牛芝士漢堡,不過不失。

仲有個鰻魚炒烏冬,幾好食同飽肚。

2020-08-25
2020-08-31 86 浏览
⭐龍蝦包好味!重有d 蟹肉喺面!好多薯條,而且d 沙律菜都好新鮮!⭐明太子意粉份量好大啊配料都好豐富⭐泰式雞翼正常水準⭐水果茶幾好⭐荔枝西瓜沙冰飲幾啖覺得好有d 甜下次再去旺角都想再嚟食龍蝦包!地點近朗豪坊~幾方便
⭐龍蝦包
好味!重有d 蟹肉喺面!
好多薯條,而且d 沙律菜都好新鮮!

⭐明太子意粉

⭐水果茶
幾好

⭐荔枝西瓜沙冰
飲幾啖覺得好有d 甜

下次再去旺角都想再嚟食龍蝦包!
地點近朗豪坊~幾方便
2020-08-19 171 浏览
跟朋友去茶聊慶生, 在朗豪坊附近很容易找。限聚令關係分開了2張枱。因訂枱關係不用等,落單點餐要去收銀處。軟売蟹包, 鵝肝豬扒包,蜆肉意粉辣辣地好味,仲有芝士磨菇雞翼,樣雖然好似焦了,不過內裡好juicy, 好味。 消費滿2佰蚊,有pancake 送,味道都唔錯。 最後點了多人叫的髒朱古力鮮奶珍珠,好飽。埋單5佰幾蚊。
2020-08-15
  • 髒髒黑糖珍珠鮮奶
  • 忌廉芝士蘑菇釀雞翼
2020-08-19 88 浏览
餐廳名稱叫做茶聊, 環境幾好, 食物質素很不錯, 茶飲也 ok 。 杯子上寫著tea is my therapy。 在疫情中, 有小小意外驚喜, 看著感覺療癒。梳乎厘班戟是餐廳所送的, 是我的最愛, 為午餐劃上了完美的句號。 不設加一服務費在同類餐廳是少有的, 總括來說性價比算高, 值得再去。
2020-08-17
  • 原味梳乎厘
已不是第一次嚟食 都幾好食 不過就貴啲,今次係食tea,叫夠200送梳乎厘,所以都幾好,不過今次坐sofa位 同隔離好近同埋無板隔,有啲唔係好自在,最大問題係座位隔離係放左個架俾職員執餐具,好噪!梳乎厘係好軟身,好食😋不過有點過甜。軟殼蟹包好正,仲有埋個蓋俾你,薯條都好熱好脆,不過啲粒落得多得濟,有啲一食落去成口都係7味份。仲叫左個蕃茄帶子意粉🍝,都幾入味,帶子都大隻,可惜帶子得2,3粒,如有4,5粒會更好。

梳乎厘係好軟身,好食😋不過有點過甜。

梳乎厘
梳乎厘
2020-08-14 309 浏览
這次來到旺角其中一間熱門的樓上Café——茶聊,一行五人的短聚,嘗試了多款美食。大家先品嘗酸酸甜甜的開胃餐湯,然後輪到配搭多樣化又令人垂涎三尺的美食。蒲燒鰻魚包:鰻魚肥美可口,加上芝士及些許沙律醬,更為惹味,麵包外薄脆內香軟,整個配搭既新穎又有驚喜,真令人大飽口福啊!黑松露水牛芝士牛油果竹炭包:這道特色漢堡包,黑中有白,白中有黑,加上健康的綠色食物牛油果,也算是創新配搭,而最引人入勝的,是濃郁撲鼻的松露香,以及入口即化、牛奶味重的水牛芝士,加上牛油果果肉的滑溜,幾種食物竟然出奇地合襯,真美味!而慢煮精選黑毛豬鞍配薯菜:豬鞍肉質鮮美又有嚼勁;鮮鮑魚紫蘇汁意粉:鮑魚口感軟糯,意粉彈牙,也是不錯的選擇。飲品方面,我們選擇了大吉嶺紅茶、超級水果茶、紫薯鮮奶,以及較少見的牛油果桃膠鮮奶——這款飲品可媲美滋補的甜品,不俗!最後,餐廳送上原味梳乎厘,可能各人已有飽意,所以吃起來,感覺尚可。
濃郁開胃餐湯
慢煮精選黑毛豬鞍配薯菜
蒲燒鰻魚包
黑松露水牛芝士牛油果竹炭包
2020-08-11 130 浏览
今天跟朋友再來茶聊吃下午茶。估不到居然全場爆滿,證明這裏口碑非常好。這裏很多女士會過來,因為價錢不貴而且裝修很舒服小姿,服務態度又良好。更重要是食物質素和賣相非常高水平。所以吸引了很多年青女士過來。點了帆立貝龍蝦意粉,紫蘇汁鮑魚意粉,髒髒黑糖珍珠鮮奶,忌廉蘑菇湯。買滿200更送了一個原味梳乎厘。兩個意粉味道都相當不錯。帆立貝和鮑魚都非常大隻。不過醬汁稍嫌不夠濃味。黑糖珍珠奶茶賣相很好,但太重。磨菇湯湯味濃郁,十在非常好喝。最好吃是梳乎厘,混和冰凍的雪糕口感非常好。實在值得推荐。

黑糖珍珠奶茶賣相很好,但太重。

磨菇湯湯味濃郁,十在非常好喝。

最好吃是梳乎厘,混和冰凍的雪糕口感非常好。實在值得推荐。

2020-08-11
  • 脏脏黑糖珍珠鲜奶
2020-08-01 142 浏览
今日12點一開門去食!!!!員工安排到人客枱貼枱甘坐明明成間鋪都吉枱問個員工可唔可以坐另外張枱啦就話張張枱都比人book哂食左成個鐘都無見到有人客黎依家疫情嚴重有咩理由有咁多空位都唔比人坐開啲????明明政府規定午市堂食每枱最多都係2個人,容納座位一半!!!!!!!真係無理由安排人客坐得甘埋囉!!!!!!!仲有滿400蚊送個甜品仲衰落單時話20分鐘先整好結果60分鐘都未到最後都廢事等啦,無食到個甜品就走左啦!!!
今日12點一開門去食!!!!
員工安排到人客枱貼枱甘坐
明明成間鋪都吉枱
問個員工可唔可以坐另外張枱啦
就話張張枱都比人book哂
食左成個鐘都無見到有人客黎
依家疫情嚴重有咩理由有咁多空位都唔比人坐開啲????
明明政府規定午市堂食每枱最多都係2個人,
容納座位一半!!!!!!!
真係無理由安排人客坐得甘埋囉!!!!!!!
仲有滿400蚊送個甜品仲衰
落單時話20分鐘先整好
結果60分鐘都未到
最後都廢事等啦,無食到個甜品就走左啦!!!

2020-07-28 365 浏览
同朋友咁岩行開旺角本身心目中有一個餐廳想去結果六點前限聚令怕等唔切於是即刻轉場地其中一個閨蜜介紹茶聊之前食喎唔錯所以我哋即刻跑上去上到去裝修簡約,而且小小摩登成個感覺有啲文清,比較年輕餐廳非常衛生,而且服務員有禮動作一個非常快手量完體溫,即刻安排座位點餐要去到外面收銀處收銀處嘅服務員都非常有禮貌而且因為下午茶時段服務員非常專業,為我們推薦如何點餐比較優惠🔸明太子大蝦意粉忌廉汁加明太子真係冇得輸而且意粉唔會太軟,大蝦爽口🔸紐西蘭肉眼扒+鵝肝服務員為我們推薦紐西蘭肉眼扒下午茶餐然後可以加$30有鵝肝作伴菜比起單點紐西蘭肉眼扒配鵝肝價錢更優惠我們店的肉眼扒是五成熟牛肉味道算出色,不過有點熟鵝肝充滿脂肪嘅香味而且裏面煎得金黃香脆🔸輕煎北海道帶子龍蝦汁意粉龍蝦汁唔會太鹹,感覺清爽而且北海道帶子非常大粒,啖啖肉🔸炸軟殼蟹牛油果包炸軟殼蟹炸粉好薄,炸到啱啱好配搭牛油果感覺清新仲有薯條作為配菜🔸布蕾黑糖珍珠鮮奶當日飲嘅時候珍珠已經售罄因為真係好鍾意食焦糖燉蛋所以好堅持想飲,同服務員講可以冇珍珠鍾意食甜嘅我,通常飲凍飲都會少冰多甜服務員都有同我講冇珍珠係會冇咁甜所以叫多甜都係正確😂除咗有黑糖鮮奶嘅味道仲
同朋友咁岩行開旺角
本身心目中有一個餐廳想去
結果六點前限聚令怕等唔切
於是即刻轉場地
其中一個閨蜜介紹茶聊之前食喎唔錯
所以我哋即刻跑上去
上到去裝修簡約,而且小小摩登
成個感覺有啲文清,比較年輕

餐廳非常衛生,而且服務員有禮
動作一個非常快手
量完體溫,即刻安排座位
點餐要去到外面收銀處
收銀處嘅服務員都非常有禮貌
而且因為下午茶時段
服務員非常專業,為我們推薦
如何點餐比較優惠

明太子大蝦意粉

🔸明太子大蝦意粉
忌廉汁加明太子真係冇得輸
而且意粉唔會太軟,大蝦爽口

紐西蘭肉眼扒配鵝肝

🔸紐西蘭肉眼扒+鵝肝
服務員為我們推薦紐西蘭肉眼扒下午茶餐
然後可以加$30有鵝肝作伴菜
比起單點紐西蘭肉眼扒配鵝肝價錢更優惠
我們店的肉眼扒是五成熟
牛肉味道算出色,不過有點熟
鵝肝充滿脂肪嘅香味
而且裏面煎得金黃香脆

輕煎北海道帶子龍蝦汁意大利飯

🔸輕煎北海道帶子龍蝦汁意粉
龍蝦汁唔會太鹹,感覺清爽
而且北海道帶子非常大粒,啖啖肉

炸軟殼蟹牛油果包配薯角

🔸炸軟殼蟹牛油果包
炸軟殼蟹炸粉好薄,炸到啱啱好
配搭牛油果感覺清新
仲有薯條作為配菜

布蕾黑糖珍珠鮮奶

🔸布蕾黑糖珍珠鮮奶
當日飲嘅時候珍珠已經售罄
因為真係好鍾意食焦糖燉蛋
所以好堅持想飲,同服務員講可以冇珍珠
鍾意食甜嘅我,通常飲凍飲都會少冰多甜
服務員都有同我講冇珍珠係會冇咁甜

呢個飲品好特別
喺外面好少用桃膠做飲品
桃膠處理嘅工序時間好長
睇得出店家對品質好有要求
淡淡骨膠原,感覺好暢快

🔸百香果大吉嶺紅茶
酸酸甜甜嘅百香果配搭大吉嶺紅茶
好適合夏天飲,感覺清新舒服

原味疏乎厘

🔸原味疏乎厘
消費滿$200 ,即刻有得送疏乎厘
唔好以為送就冇好嘢
疏乎厘做得好鬆軟
食得出係即叫即做
就算等20至30分鐘都值得

總括來講非常滿意呢一餐
服務好,地方靚,食物質素好
成件事性價比好高

2020-07-27