茶理史

茶理史

(已結業)
Charles Tea Bar
茶理史 (已結業)
MeowsNtheBe
泰式奶茶味台飲。
MeowsNtheBe
2019-06-10
关注
同區台飲一間執完一間又開。真係好佩服台飲嘅韌力。午飯時段路過見唔太多人。天氣又咁熱真係好需要一杯冰凍嘅野飲。幫襯過好幾次。試過芋圓冷泡茶同奶茶。芋圓比較淡口。夾埋甜嘅茶。令到啲芋圓本身更加冇味。冷泡茶有啲冇用茶袋。會飲到成口都係葉。結論始終都係最鍾情琥珀奶茶。奶茶色偏橙。試過問係咩茶底。不過店員答唔到。味道就似係泰式奶茶。白玉珍珠煙韌得黎唔會硬。今日啲珍珠冇之前咁甜。還好本身唔太好甜。叫左半糖。甜度岩岩好。查看更多
琥珀白玉奶茶
jyp.fooddaily
與眾不同的嘢飲鋪🤤
jyp.fooddaily
2019-04-03
关注
本人就好鍾意呢間嘅嘢飲同岀面清一色嘅珍珠奶茶鋪唔同佢嘅menu幾乎冇咩伏咁芋香鮮乳地瓜小芋圓$26佢嘅地瓜小芋圓鮮乳系列可以話係招牌咁而且唔會有伏 呢杯入面有三色嘅芋圓 有紫薯圓番薯圓同芋圓 佢哋都係軟軟地唔會太硬好似真係食緊芋圓糖水咁而且仲有好多芋頭粒!不過啲芋頭粒我就覺得可以整細啲因為太大粒好難吸上泥😿呢杯熱飲凍飲都好味 熱嘅話個芋香味會重啲🤤呢杯係我心目中嘅第一!竹炭鐵觀音白玉奶茶$26呢杯拎上手啲漸層好啱打卡😂其實佢杯杯都啱打卡🤪不過呢杯感覺特別啲呢杯個鐵觀音茶味幾濃以前飲就覺得好淡 依家睇泥係改善咗白玉啫係白色呢珍珠 好有咬口 煙煙韌韌咁整體泥講茶理史有好多其他飲品店冇嘅飲品而且都做得岀色 價錢都平民 仲大大杯性價比高 值得大家去試查看更多
BeeBeeWai
腐竹白玉小甜原來係加水🌚
BeeBeeWai
2019-03-11
关注
第一次飲都係腐竹白玉,覺得好飲香濃又有啖啖腐竹容,叫左小甜。之後再去第二次。。伏了。。一樣叫小甜但係加左勁多水,飲落去怪怪的,完全沒有甜同腐竹味道😱,其實都係腐竹糖水加透明珍珠,點解可以整成甘?仲要d腐竹一片片,買左杯腐竹水嬲左,唔會再幫襯。查看更多
candyli1993
白玉奶茶🤤
candyli1993
2019-01-07
关注
熱玄香白玉奶茶 $20經過炮台山見到珍珠奶茶 就超想飲🤤 凍冰冰飲番杯熱既珍珠奶茶 正🤤 呢間既杯好靚wo☺️ 個公仔超搞笑😂😂😂 飲落都有幾香既茶味 不過唔係飲得出係玄米定烏龍😂 白玉珍珠就好好食wo 煮得好煙韌🤤查看更多
calanyu
珍珠奶茶當晚餐
calanyu
2018-11-12
关注
我係旺角坐巴士返屋企,7點幾8點七海個個站落車,突然好想飲珍珠奶茶(但我明明係旺角返黎點解唔係旺角飲嘅?🤔don’t ask) 我記起附近有間珍珠奶茶同事有介紹就行去買黎試下。行到黎茶理史望下個menu 最基本嘅珍珠奶茶要$20 reasonable price! 佢啲珍珠(白玉)仲要係淡黃色幾得意,奶茶味我覺得似泰式奶茶味,幾好飲 飲完飽到我無食晚飯, 因為都好多珍珠(我一邊行一邊飲返到屋企先影相所以好似唔多珍珠,其實都幾多珍珠架!) 下次會再返黎幫襯Btw 員工服務態度好好查看更多
琥珀白玉奶茶
yyt84814
回甘的烏龍茶
yyt84814
2018-10-19
关注
行過有茶理史,就買左試下,但我呢個係係promotion嘅時候買,買一杯基本加15蚊有呢個茶。佢的香味係幽香、柔順,飲落去一開始係好存粹的茶味,然後你再呼吸多一陣,一陣甘味從喉嚨湧上,慢慢的淡淡的,味道會last好耐。 查看更多
餵食天
當飯食嘅芋香鮮乳地瓜小芋圓
餵食天
2018-09-14
关注
芋香鮮乳地瓜小芋圓今朝終於趕完份report俾呀姐,俾佢吹到氣都透唔到,搞到要飲番杯野,個人先舒服番😥上次試過依問嘅蘋果翠芽綠茶,覺得好失望, 罷買佢嘅野飲三個月,今日就再俾多次機會佢,試下佢嘅芋香鮮乳地瓜小芋圓,叫左少冰半糖,飲落竟然有驚喜,芋香味好重,牛奶超香濃,小芋圓好好味,煙煙韌韌咁,好好咬,飲飲下重有芋頭粒,成杯野勁芋頭,岩晒仲意芋頭嘅我,而且用料一啲都唔孤寒 ,份量十足,飲黎飲去都飲唔晒,而且重好飽肚添😂查看更多
the_foodoir
蘋果松栢烏龍
the_foodoir
2018-08-26
关注
茶理史已經不止一間分店,它出名冷泡茶亦是炎夏必選飲料之一,下午三點三途經炮台山地鐵站附近,剛巧遇上茶理史分店,便購買茶一杯,它們售價太約$22-$32元不等。今日無揀冷泡茶,因為被其他飲品吸引了。聞說烏龍茶能夠緩解精神疲勞,而蘋果是水果界健康之選,所以揀選來「鮮萃果茶系列」的《蘋果松栢烏龍》少冰,無糖。由於是凍茶,烏龍茶香氣散發就不及熱茶來得更淋漓盡致,茶入口帶點點回甘味,完全有消除油膩功效,蘋果萃物是使用新鮮蘋果製作,飲品清楚嚐到鮮蘋果味道。茶客可以跟據個人喜愛對飲品作出調整,調整明細如下:$5加配: 白玉,小芋圓,雲頂,腐竹糖甜度: 正常,七分,半糠,微糖,無糖冰量度: 多冰,正常,少冰質,徽冰,無冰查看更多
AKIRE_FOODIE
日日都想encore
AKIRE_FOODIE
2018-08-16
关注
前幾日食完lunch行番公司,就發現左呢間新開既茶理史。係呢個炎炎夏日既正午,1杯凍冰冰既珍珠奶茶真係最佳既消暑良品,所以我就決定試一試。呢間冇近日最興既黑糖系列,而我就比佢既白玉珍珠奶茶系列吸引左,叫左杯玄香白玉奶茶。第一啖,我已經覺得死喇,我可能要日日飲!味道好好,又唔太甜,珍珠夠煙韌,加上呢杯玄香真係有陣陣既米香味,非常之夾,好好味。最重要既係,佢相對其他珍珠奶茶舖頭既價錢比較低,1大大杯都只係$20,性價比非常高,超級推薦查看更多
玄香白玉奶茶
yaulydia
足料有誠意•有特色嘅野飲。
yaulydia
2018-07-25
关注
雖然呢間開左一個禮拜左右,每次經過都見好多人排,行過見到啲人攞住個杯又好靚。見同事飲完話翻尋味,今日決定去買!menu好多特色選擇 平時飲品店好少見除左白玉珍珠 重有芋圓 同養生系列一次滿足埋胃食嘅我食甜品糖水嘅慾望 今次試左小芋圓系列 下次要試竹炭朋友話果茶好清新好有驚喜 茶味好香最緊要 間鋪整齊好乾淨 飲得更加安心差不多價錢,但佢地嘅材料幾有品質,唔落奶精。有朋友話之前飲過其他分店嘅覺得麻麻,但呢間好有誠意,感覺真材實料啲!太多令我心動嘅選擇 我要再黎試哂佢地啊 (微甜都夠味)查看更多
dojai
距離公司徒步一分鐘嘅台式飲品店
dojai
2018-07-17
关注
公司樓下開左間台式飲品店 當然要火速去試下啦!左諗右諗嘅時候 店員姐姐好細心咁問我要唔要啲推介最後揀左「木瓜鮮乳地瓜小芋圓」($26)$26一杯價格正常小芋園有煙韌有咬口 相比起食「車軑」小編更喜歡食芋圓小編揀左「少甜」所以甜度okay嘅 飲落都無咁大罪疚感XD芋圓超多 飲哂成杯都仲有好多淨係杯底不過略嫌奶味太重 蓋哂其他用料嘅味道雖然有食到木瓜 不過就有啲飲緊杯奶嘅感覺喇~總括黎講都可以一試 下次小編要再試埋佢地嘅果茶先!查看更多
木瓜鮮乳地瓜小芋圓
Genuinely honest
Fabulous!
Genuinely honest
2018-07-15
关注
I ordered the taro drink with papaya. It was good, not too sweet and not too bland. Minewas less ice and regular sugar, I might actually ask for more sugar next time because it jus t needed an extra kick for my tastes. I have  actually never heard of this brand so I inquired with the cashier. She, along with the her team were super friendly and super helpful in helping me what to choose -- and I don't regret it!查看更多
+ 1
Taro with papaya
緣來是油雞
高質的台式茶店
緣來是油雞
2018-07-11
关注
又係台茶店,呢間已經係今個夏天嘅唔知第幾間新嘅台茶店。可能今年潮流唔興食雪糕,所以台茶店就有如雨後春筍般,開遍香港各地!哩間台茶店喺香港已經開咗好幾間,見到炮台山新開張於是乎就買杯飲下先。腐竹白玉奶茶由於他太喜愛腐竹嘅產品,所以一看見Menu就嚷着話一定要飲呢個(其實店員已經好細心詳盡介紹佢哋嘅產品,但係佢都好似聽唔入耳咁)腐竹入口即溶,整杯茶就好似飲緊白果腐竹糖水般,茶味就較為淡,如果鍾意飲白果腐竹糖水嘅朋友呢個絕對唔可以錯過,再加上入邊嘅珍珠煙靭有咬口,又唔會太甜令到整杯飲品錦上添花蘭貴人烏龍飲飲下嘅時候佢見到人地飲緊用膠樽盛載嘅茶包茶又話想試吓。店員又再一次好客氣咁解釋呢個係冷泡茶系列,全部都係無糖,而最有名氣的是這個蘭貴人烏龍。茶香而不濁,入口甘而不甜,最重要係有一陣乾果香味既餘韻在口中俳佪。生津解渴係對呢一個茶嘅最好形容詞而店家用個膠樽裝茶,更容易攜帶,好方便!食完晏買返公司就最啱 (尤其是當啲同事落三五七杯order 既時候)另外樽身設計簡潔,飲完仲可以循環再用夠環保希望質素可以好好keep住,一定會常來幫襯。下次想試下琥珀奶茶,這個味道好似係泰式奶茶查看更多
+ 1
可以試下既🤔
chloe06060
2018-07-11
关注
芋香鮮乳地瓜小芋圓 $26.炮台山既茶理史都試業了 星期日晚路過見到佢已經賣珍珠奶茶 原本冇諗住買 見佢係咁落力sell又請我試飲冷泡茶又覺得好飲 所以就買左杯lu.其實想試小芋圓好耐了🙋🏻見佢既紫白漸層色都幾靚 芋香味其實好淡...不過奶味其實都唔算太突出 我覺得芋頭味濃返d會好d🤔🤔🤔🤔.至於個小芋圓有d淋 唔通因為個芋圓有餡所以冇咁彈牙?🤔同埋個底有大量芋蓉 配埋芋圓係超級飽🤣🤣杯野中規中矩 冇乜特別 但賣相幾靚 不過食飽左就係揀返d茶類消化下好d .查看更多