2022-07-19 29 浏览
有啲肚餓 食咩好呢?( ˚ཫ˚ )邊個話火鍋一定要冬天食?瀨戶內海檸檬塩麹湯鍋就最啱夏天食!◔.̮◔✧啲檸檬加落去令到成個火鍋既唔油膩又酸酸甜甜咁勁消暑~ ♡而配料方面我就叫咗兩隻六頭南非孔雀鮑,兩隻嘅價錢先只係$168咋,好爽口!⁽(◍˃̵͈̑ᴗ˂̵͈̑)⁽之後仲叫咗碟日本淺蜊,6隻都只係$108咋,質素亦都唔差 食落去係唔腥的!大正大正(ꈍ꒙ꈍ)仲有加拿大野生紅魚柳!$88!好抵!(˶‾᷄ꈊ‾᷅˵)勁新鮮!好爽滑最後仲有蜂巢豆腐同埋美國特選黑豚肉!蜂巢豆腐呢個名聽落去就好得意!🤣食肉獸注意‼️呢個美國特選黑豚肉抵到爛!先88蚊咋!而且啲肉勁滑嫩又勁大片(´ސު`)係咪聽到都流晒口水呢,快啲嚟呢度試下啦⸝⸝· ᴥ ·⸝⸝

2022-07-18 29 浏览
事隔幾個月冇見朋友 當然要食返啲好嘢👏我哋嗌咗兩個定食set😋分別係「名古屋手製鰻魚定食」「鹿兒島a5和牛塔塔定食 」前菜: 漬物( 蒜頭 牛蒡 紅酒 蘋果)豐富🤟🏿蟹肉沙律 🥗唔係彷蟹肉黎㗎!好鮮和牛味噌湯 牛味好出 好味!🤣朋友個set 係配 新潟縣產白米飯🍚有得揀要飯,烏冬,面都得㗎~✨飯好軟熟甜甜地🤭到底日本人煮飯有咩技巧🥲個鰻魚係餐廳手製 同平時坊間食到嘅 別有一番風味🤭係唔同啲而我個set 係鹿兒島a5和牛塔塔定食 中意食牛嘅人真係唔好走寶🤩入口就知係優質牛🤟🏿下次再黎🫕
事隔幾個月冇見朋友 當然要食返啲好嘢👏

前菜: 漬物( 蒜頭 牛蒡 紅酒 蘋果)豐富🤟🏿
蟹肉沙律 🥗唔係彷蟹肉黎㗎!好鮮
和牛味噌湯 牛味好出 好味!🤣

下次再黎🫕
2022-07-18 29 浏览
今日同朋友嚟試埋個邊爐🫕,好期待哈哈😆!一入門口啲侍應熱情招待🤣,好好服務態度。我哋order咗信州白味噌和牛湯鍋,食物方面有:六頭南非孔雀鮑(2隻) $168+蜂巢豆腐 $48+活扇貝 $128必須必須講啲材料真係好新鮮🤩🤩👏仲旭緊(怕。一定要提嘅係最後要飲個湯,落咗海鮮好鮮甜!同埋再食啲豆腐吸哂啲精華上身啖啖快樂😎。孔雀鮑同扇貝都好正,有口感煙韌 最後我哋唔夠候又嗌多咗轉🤣🤣!完全冇失望吖🙌🏿,仲要高過預期添✨🥰。同朋友聚餐好啱! 傾計耐咗都唔會趕人走🤣。

必須必須講啲材料真係好新鮮🤩🤩👏仲旭緊(怕。

2022-07-15 46 浏览
今日同老豆補祝父親節飯。見人推佢嘅邊爐🫕諗住試下~裝橫簡單潔淨,係我中意嘅style😋我哋嗌咗:石斑魚+澳洲M6和牛 湯底:高山龍井鰹魚昆布湯鍋我哋兩個食嘢都唔算多,呢個量對我哋黎講啱啱好啦,剛好清哂👅。個湯底好濃鰹魚味❤️!好中意湯底入面啲昆布好有口感🤪。石斑魚冇骨啱哂我呢啲唔識食魚嘅人 好滑唔腥😚。M6和牛好重牛味,正吖!油花分布平均😝。肉質鮮嫩唔柴!!雖然唔係任食放題,但食物高汁值哂啦😜。同爸爸協商下次再黎~
今日同老豆補祝父親節飯。見人推佢嘅邊爐🫕諗住試下~

裝橫簡單潔淨,係我中意嘅style😋

我哋嗌咗:石斑魚+澳洲M6和牛
湯底:高山龍井鰹魚昆布湯鍋

雖然唔係任食放題,但食物高汁值哂啦😜。同爸爸協商下次再黎~
2022-07-15 46 浏览
喺呢頭返開工 諗食咩真係世紀難題😩喺煩惱之際路經呢間日本野,見冇試過就行咗入去佢哋啲裝修好日系 有心思!但係一坐低 先留意到原來都唔平,不過唔緊要啦間唔中豪一次!😎我嗌咗lunch set 鹿兒島a5和牛塔塔定食 $268以午餐黎講係極豪氣🤣食物一上枱 我都忍唔住影咗張相,擺放得好精緻 食物有質素對得住價錢🥰好似我呢啲飯桶 見到碗飯咁多好開心!🤣✨和牛口感柔軟唔韌 ❤️,沙律同漬物都好fresh 🙌🏿配搭一流仲有和牛味噌湯係堅真材實料㗎 味道濃郁❤️食完真係好飽好滿足👅一個人都可以好chill 搵錢就係為咗食好啲🤟🏿

我嗌咗lunch set 鹿兒島a5和牛塔塔定食 $268

2022-07-14 54 浏览
呢排真係好唔開心,因為我失戀啦!所以我就決定大食一餐嚟安慰下自己,食完之後繼續重新出發!💫💫💫🌈🌈🌈呢間野都好舒服,裝修充滿日本風味,而且店員都好好服務。😂🤣店員推介名古屋手製鰻魚定食 $238配 稻庭烏冬(冷)系必食之選,識我嘅朋友都知道我超鍾意食烏冬,同個鰻魚好夾,真係去到邊都要食。鰻魚夠厚肉,啲骨都容易拎出嚟 !夠新鮮夠脆口 😋!另外值得一提的系,好多前菜漬物( 蒜頭 牛蒡 紅酒 蘋果),仲有蟹肉沙律同埋和牛味噌湯,真系食完開心曬!🌸🤪😅🎊果然食完之後幫我叉曬電,開心曬~
🌸🤪😅🎊果然食完之後幫我叉曬電,開心曬~
2022-07-14 28 浏览
朋友一直都推介呢間茶涮涮,而且對佢評價都幾高,咁我見最近順便經過附近,所以就嚟試下佢!😆果然發現佢嘅評價係名不虛傳,冇令我失望,下次都會繼續嚟幫襯,試下其他未食嘅嘢食。叫左高山龍井鰹魚昆布湯鍋,好足料,我想講真係非常入味,真係要俾個讚佢!肉有澳洲和牛白肉 ,😊睇到佢雪花分佈咁平均 ,食落口又嫩又有牛肉味 !另外叫左日本廣島蠔肉,鮮味梗係冇得頂啦,每一口非常肥美,好食到返唔到轉頭!最後仲有叫日本黑薯糕,口感都幾特別,🙃軟軟QQ彈彈,幾好食。🌺🌈🌈🌈🌈

2022-07-14 32 浏览
😁民以食為天!😅梗係要醫飽自己個肚先有力去做project 㗎喇!所以我同幾個groupmate就特登約咗黎食呢間茶涮涮,食飽先再一齊傾project嘅嘢!🥳位於銅鑼灣百德新街,😊我叫左照燒日本元氣走地雞定食 $138配紫蘇梅麵(冷),有好多细细碟前菜,🥲個雞肉好彈牙,而且好大份,脆脆地好好食,外脆內軟,配合特製的雞肉醬汁,加強口感,紫蘇梅麵就系第一次食,口感都幾好,唔會膩。🙂果然呢間鋪冇令我哋失望,環境舒適,食物嘅質素非常之好啦,而且我哋個個都係大胃王,😊😌所以成份量都夠,⭐🌟食完一齊奮戰deadline。💫💫💫
😁民以食為天!
😅梗係要醫飽自己個肚先有力去做project 㗎喇!

2022-07-14 20 浏览
😁前日係中同嘅生日,咁啱我哋又喺附近行街,就book咗呢間位於銅鑼灣😅百德新街嘅日本嘢食。貪佢夠大啦,夠我哋一齊坐而且可以順便一齊慶祝🤣下生日。我地叫左個瀨戶內海檸檬塩麹湯鍋,第一次試這個鍋,顏值好高。澳洲和🎊牛白肉賣相吸引,在湯煮2-3分鐘,之後擺入口,好有幸福感,感覺自己😆去了日本,牛味濃,肉質厚嫩。海鮮類有六頭南非孔雀鮑(2隻),日本🌈淺蜊和活扇貝,全部都系超級新鮮!其他火鍋配料同樣份量好足。蔬菜類🌸都好鮮味,增添了味蕾享受。🤪感恩可以食到優質火鍋的食材,好滿足。

🤪感恩可以食到優質火鍋的食材,好滿足。
2022-07-13 26 浏览
🎶🎶在百德新街的愛侶,面上有種顧昐自豪~☺️☺️百德新街唱歌就唱得多,點知原來呢附近熱仲有一間幾出名嘅日本茶涮涮都係好值得我哋留意嘅!😓🤗咁聽個名你就知其實係做食打邊爐嘅,我今次試了高山龍井鰹魚昆布湯鍋,海鮮方面有加拿大野生紅魚柳 $88,日本淺蜊 $108和活扇貝 $128。海鮮完全冇失禮人,魚柳都處理得好好,🌺🕷️🐋🐳清潔得好乾淨店家好貼心咁切到細細塊,一口一塊啱啱好,食落完全試到海鮮嘅質素,新鮮得黎完全唔腥😝和牛肥瘦適中,入口留香。而且個人覺得裝修充滿日本嘅風情,好啱鍾意日本嘅人士嚟試下。🐏🐆🦎
🎶🎶在百德新街的愛侶,面上有種顧昐自豪~☺️☺️

2022-07-13 21 浏览
😆呢排成日OT,好耐冇同老公撐枱腳,難得今日放假就慰勞一下老公,就揀咗佢最鍾意嘅日本餐廳🥲☺️。以前我哋都嚟食過幾次㗎啦,因為呢間野都幾好坐,環境舒服,而且食物嘅種類繁多,🙂可以滿足我哋兩個唔同要求嘅人。我選了日式醬油安格斯封門柳定食🎀 $98,塊塊牛柳切得啱啱好厚薄,牛肉都好新鮮,肉味好濃,感覺好正😍我老公選擇了名古屋手製鰻魚定食 $238配 新潟縣產白米飯,好有多前菜漬物( 蒜頭 牛蒡 紅酒 蘋果),還要配蟹肉沙律和牛味噌湯,全部都好好食,擺盤又好精緻。😂😚得閒來拍拖都幾好㗎,重拾當年戀愛嘅感覺,🙂😂每次食都令我哋嘅感情又增添咗好,多所以真係要多啲嚟幫襯,😊😇繼續增加加深我哋嘅感情,哈哈!
2022-07-11 44 浏览
我本身係好鍾意去日本玩,嘅但係因為而家冇得去,就唯有嚟試下呢間日本野,滿足下我個日本胃啦。🥹😆😁我選擇了高山龍井鰹魚昆布湯鍋,一上桌滾起時湯頭清甜開胃,一邊餚煮海鮮和蔬菜味出了非常滋味,又夠飽足感。肉類就配日本廣島蠔肉 $88,肉質鮮嫩Juicy,石斑魚 $108鮮嫩紮實、爽口彈牙,澳洲M6和牛 $238色澤紅潤鮮色有光澤,脂肪油花剛好,快灼幾下,轉淡紅肉質依然軟滑肉香味濃,幾juicy!成個配搭都好正宗好好味!😊☺️🥲呢間野果然冇令我失望, 食物嘅質素都非常之高,令我有一種去旅行嘅感覺。🎂💯😇

2022-07-11 21 浏览
之前喺銅鑼灣嗰邊見完客,😆咁肚餓啦就想一餐好D既,因為實在太攰啦呢一排!😂🤣就揀咗呢間日本嘢嚟食,佢叫做茶涮涮,位置都算方便,而且坐得好舒服。名古屋手製鰻魚定食好似好出名,就叫左黎試下。前菜系漬物(蒜頭、牛蒡、紅酒&蘋果),🌈🎂都幾開胃。個鰻魚真系好好食,外皮香脆內面肉質鮮嫩,還有蟹肉沙律都好吃,💯😘米飯仲要系配稻庭烏冬(冷),😊😇看得出店家好用心啊!最後系和牛味噌湯,😊🥲全部都好正宗好好味。😚我好enjoy呢一餐,有好多滿足我嘅食物,大家都可以來探店!
2022-07-08 105 浏览
最近成日落雨,😁😌所以就唔想去戶外。最好就係拎埋喺商場食下野,個心情都開心曬!😂我就揀咗呢間位於銅鑼灣百德新街的茶涮涮CHA CHA CHA. 入面嘅裝修都真係好舒服。🤗🤗我一個人食,所以就叫左鹿兒島a5和牛塔塔定食 $268。前菜系漬物(蒜頭、牛蒡、紅酒&蘋果),😇前菜好fresh好新鮮。然後就系蟹肉沙律,主菜兒島a5和牛當然沒得輸啦,非常有牛味而且肉質鮮嫩,配飯一流。最後還有一個和牛味噌湯,滿足曬中意食牛的我。🫣🍔😳🥹🎊總括而言,而且入面嘅食物質素真係高,好吸引好多種類食,完真係捧住個肚走,非常之推介大家嚟食。☺️☺️☺️☺️
2022-07-08 60 浏览
🎀🙃同事升職所以請我地食嘢,我哋就揀咗喺公司附近嘅呢間茶涮涮啦。貪佢食物種類夠多,而且可以食都飽,滿足曬大家嘅唔同要求。入面嘅食物質素真係好正,你會見到佢好多好正宗嘅日本嘢食,而且服務質素都好好,真係值得encore!🌸🌺🤪我就叫左高山龍井鰹魚昆布湯鍋,肉就有澳洲M6和牛同埋加拿大野生紅魚柳,和牛的肥肉和瘦肉比例適中,入鍋幾秒即刻熟,牛味濃厚,齒頰留香。紅魚柳夠鮮味但不腥。珍寶活蠔就非常Creamy,重海水味。還試了日本黑薯糕 ,軟軟糯糯的,吃完真系大滿足!
🎀🙃

🌸🌺🤪