2018-10-28 396 浏览
茶木也算是經常光顧的餐之一,主要因為它的食物質素有保證。•1️⃣ 紅油抄手 $62👍 一碟8粒,帶微辣,抄手皮很薄!-2️⃣ 芝士雞翼 $62芝士 + 蘑菇釀在雞翼中間。一咬開芝士便流出來。-3️⃣ 炸雞排肉燥飯 $68😋 雞扒是每次必食的,外脆肉嫩。肉燥配飯更是一流。•⚠️店鋪內應該是人手嚴重不足,連下單也要舉手舉一段時間才有人看到。不過不是職員不想理我們,而是他們忙得不可開交。希望茶木可以安排多些人手,分擔侍應們的工作,否則受影響的只會是服務質素🤷‍♀️。• 回頭指數:7/10 (小食與飯食的價錢竟然差不多,對比之下,小食價錢偏貴🤑)
茶木也算是經常光顧的餐之一,主要因為它的食物質素有保證。

1️⃣ 紅油抄手 $62
紅油抄手

👍 一碟8粒,帶微辣,抄手皮很薄!
2️⃣ 芝士雞翼 $62
芝士雞翼

芝士 + 蘑菇釀在雞翼中間。一咬開芝士便流出來。
3️⃣ 炸雞排肉燥飯 $68
炸雞扒肉燥飯

😋 雞扒是每次必食的,外脆肉嫩。肉燥配飯更是一流。

炸雞扒肉燥飯
2018-10-24 168 浏览
野口竹炭仙草奶茶 $38茶木最近與小丸子合作,推出了不少以小丸子為主題的食物及飲品。•4款飲品中,這款感覺上較正常,便點了這款。😯 喝到茶味、奶味、竹炭粉。有點像伯爵茶奶茶。👎🏼 不是我們所認識的仙草!質感像涼粉、份量很少!用飲管是啜不到的,要向侍應拿長飲品匙。-少甜也偏糖,可想而知如果是全糖一定會得糖尿病😨。-🤦🏻‍♀️ 喝了半杯便放棄了🙇🏻‍♀️。• 回頭指數:0/10 (味道正常,但不用刻意去試,不試也不會有損失,不要浪費quota🤷‍♀️)
野口竹炭仙草奶茶 $38

4款飲品中,這款感覺上較正常,便點了這款。

😯 喝到茶味、奶味、竹炭粉。有點像伯爵茶奶茶。

少甜也偏糖,可想而知如果是全糖一定會得糖尿病😨。
🤦🏻‍♀️ 喝了半杯便放棄了🙇🏻‍♀️。

2018-09-27 350 浏览
又去食台灣甜品,之前在台灣食過好好味,突然好掛住個麵包金磚,去食茶木叫左芒果味金磚,頂層係芒果雪糕,慢慢熔落麵包到,麵包又切成條狀去炸好脆口,一凍一脆口感好好味。
2018-09-02 392 浏览
出院後,餓餓地,食個 Tea先。平日下午約四點九,㩒飛唔使 5分鐘就有位。見平時menu無乳香麻醬手斯雞四色麵,所以點了呢個茶餐。茶餐包$32飲品,如果貴過$32,補差價,價錢唔算貴,合理!四色麵約 10分鐘內已到到,熱辣辣,好香芝麻醬味,正!因為我係好鍾意醬汁嘅人,其實本身個麵醬汁算夠。不過我問店員可唔可以比多少少醬汁我。佢好快比多半碗我,真係好慷慨😆講番四色麵真係好健康,一般餐廳唔容易食到。四色分別係紅,橙,黃同綠。紅色係紅麴,橙色係胡蘿蔔,黃色係原味,綠色係菠菜。四色麵顏色好靚,好吸晴,味道好配合,配合麻醬,超好味,好香,麵身彈牙,又非常健康!手撕雞新鮮,又撕得算幼細,容易咀嚼,唯有美中不足是有少少雞脂肪😅飲品方面,本身想加錢叫宇治紅豆麻薯凍飲,但不能走冰,所以選擇黑糖珍珠奶茶,走冰。茶味香,不算太甜,珍珠夠Q。店員服務算殷勤,有禮貌,上菜快👍有機會再幫襯😄

店員服務算殷勤,有禮貌,上菜快👍有機會再幫襯😄
乳香麻醬手撕雞四色麵

黑糖珍珠奶茶

2018-08-30
乳香麻醬手撕雞四色麵
黑糖珍珠奶茶
2018-08-17 742 浏览
普通一家茶木,與其他茶木比較,不見得特別出色。荃灣間間食肆都有人排隊,想不到周圍都有的茶木,亦有不少人排隊🤔。可能因為這樣,食品即製,比較新鮮。點了兩個拼飯及甜點的小菜,而沒有點麵條,再加一個雪糕多士。碰巧點了兩個都是有水果的菜式,看圖片色彩斑爛。餐配送白飯、蛋糕及一杯飲料。菠蘿放底、菠蘿粒粒、火龍果、士多啤梨。但是士多啤梨極少,充其量只有兩粒碎粒。幸好,肉粒算多,而且夠結實,不會令你感到滿口都是炸粉。菠蘿亦都夠甜,並且不是罐頭菠蘿。另一個是鱸魚,火龍果較多,魚味較腥,不算出色。金橘只是用來調味,因為味道比較酸,加入菜葉上面會比較好,令到菜葉酸酸的。鱸魚雖然大大件,但是內裏有點腥,因此也不太滋味。早知還是不要餐,不要小菜,點個便當或牛肉麵等等。珍珠奶茶少冰,但結果竟然還可以分出這杯冰粒。味道都偏甜,奶茶的茶味不太濃,珍珠的份量也不太多,跟餐還要再加錢實在不划算。另一杯是紅豆薏米水,沒有提及有薑的成分,但原來有薑味😨。平日大家到茶木,通常都會點一個這類型的多士,但是如果一人吃一個麵或者飯甚至乎小菜套餐的話,其實都偏向飽,根本吃完已經八九成飽,再吃這個多士通常都會吃不完。這次分享了兩個餐,
普通一家茶木,與其他茶木比較,不見得特別出色。

點了兩個拼飯及甜點的小菜,而沒有點麵條,再加一個
雪糕多士。碰巧點了兩個都是有水果的菜式,看圖片色彩斑爛。

餐配送白飯、蛋糕及一杯飲料。
菠蘿放底、菠蘿粒粒、火龍果、士多啤梨。

但是
。菠蘿亦都夠甜,並且不是罐頭菠蘿。
另一個是
鱸魚,火龍果較多,魚味較腥,不算出色。
鱸魚雖然大大件,但是內裏有點腥,因此也不太滋味。

早知還是不要餐,不要小菜,點個便當或牛肉麵等等。
珍珠奶茶少冰,但結果竟然還可以分出這杯冰粒

另一杯是
紅豆薏米水,沒有提及有薑的成分,但原來有薑味😨。

平日大家到茶木,通常都會點一個這類型的

這次分享了兩個餐,然後再吃這個多士就剛剛好,因為大概都是六七成飽去吃這個多士,吃完就剛剛好。不知是否因為平日的多士只是輕輕烤過。

這裏的,大大塊的或是碎塊,塗上蜜糖,又夠脆,不算非常美味,亦都令人吃得比較高興。

兩件甜點,一件
黑森林櫻桃,一件就是
香橙什麼蛋糕。兩件都不會太甜,黑森林那個味道更佳,好像有點兒冧酒在中間,有點像提拉米蘇的感覺🤔。

總括來說,如果不用大排長龍,又或是坐在門口被人龍為着看着你吃東西的話,其實間中吃吃亦可。
2018-07-22 274 浏览
不時經過這裏會見到滿座及店外不少人等候進店,今日到這裏食個早飯就可免卻排隊之苦!坐下不到十五分鐘已開始要排隊!無論裝潢、員工的服務水準及態度、食物的質素皆屬於上乘!今天吃了香煎沙朗滷肉飯、蠔仔泡飯及滷豬手,很美味的一餐!
2018-07-21
2018-06-10 246 浏览
很久沒有和老婆吃甜品,想到放工附近有一間茶木,就同老婆去了。 久違了的甜品,以前拍拖為了見面,晚餐後一定會去吃甜品,自從結婚後,都沒需要一樣,哈!今晚我們就像回到初心。點了她愛吃的綠茶雪糕紅豆焦糖層層疊麵包條都烤得脆脆 甜甜的配上軟綿綿大紅豆,日本紅豆特別大粒不太甜的綠茶雪糕,和甜甜焦糖麵包條剛好相配。我就點了喜歡咖啡,平衡一下甜度。咖啡味道很香濃,不太甜,配果仁餅,至高享受。人生就是苦甜都有才完滿

今晚我們就像回到初心。

點了她愛吃的綠茶雪糕紅豆焦糖層層疊

綠茶紅豆焦糖層層疊

麵包條都烤得脆脆 甜甜的

配上軟綿綿大紅豆,日本紅豆特別大粒

不太甜的綠茶雪糕,和甜甜焦糖麵包條剛好相配。

我就點了喜歡咖啡,平衡一下甜度。

咖啡

咖啡味道很香濃,不太甜,配果仁餅,至高享受。

人生就是苦甜都有才完滿

$100 (宵夜)
綠茶紅豆焦糖層層疊
咖啡
🌷🌷🌷耐人尋味的台灣菜是我最喜歡的菜式之一。曾幾何時,一有假期就飛往台灣渡假覓食,那些年的日子最喜愛反轉台灣夜市。數不盡的美食為體重增加了不少磅數。🐷 近幾年,少了那份閒暇,多了留港消費,化身本地姜 茶木-是我喜歡的台式餐廳,台灣味道相當地道❤️它雖然開在香港,但都保證到台灣食物的質素,香港人不飛台灣也能一解相思台味之苦。今天不太餓,只想吃一碗面,隨即想起了茶木掛念那碗香氣撲鼻的醬燒豬軟骨面了❤️我們專程搭車來荃灣茶木,取了號等了一會,很幸運的今天可以坐卡位室內裝修很斯文,優雅時尚,充滿文藝氣息,各種擺設喚起大家對台灣小鎮的想念看似一幅畫,聽像一首歌,人生境界真善美這里已包括,哈哈😄這里好像為緊張的生活增設了一座小島,以放鬆的心情享受一個台式假期。門口有甜品🍮蛋糕,不過之前試過一份抹茶蛋糕,老實說,不是我杯茶,我會選擇餐牌其他美食文青風Tiffany 綠賞心悅目,木藝窗框乾淨整潔 醬燒豬軟骨面,愛它的湯底,用心熬煮出來的湯底散發著誘人的香味,聞到更餓了,哈哈一勺舀下湯底見到八角,桂皮,桂皮因含有揮髮油而香氣馥郁,可使肉類菜肴祛腥解膩,芳香可口,進而令人食慾大增。而八角能除肉中臭氣
近幾年,少了那份閒暇,多了留港消費,化身本地姜

今天不太餓,只想吃一碗面,隨即想起了茶木

掛念那碗香氣撲鼻的醬燒豬軟骨面了❤️

文青風Tiffany 綠賞心悅目,木藝窗框乾淨整潔

一勺舀下湯底見到八角,桂皮,桂皮因含有揮髮油而香氣馥郁,可使肉類菜肴祛腥解膩,芳香可口,進而令人食慾大增。而八角能除肉中臭氣,使之重新添香,故又名茴香。🤓

小貼士:餐牌上標注,所有面的湯底都是有牛的成分,所以牛🐃出沒請注意,不吃牛的朋友要小心了,可以嘗試其他美食。

以香菜做為點綴,提味,混合著酸菜勾起一絲絲古早味的回憶

面身夠筋斗,很Q,豬軟骨燒得很是入味,肉身很軟,筷子一夾就拆開了
醬燒豬軟骨面

豬軟骨相當大塊,份量也很夠
醬燒豬軟骨面

另外,我們還點了一份糖心蛋

糖心蛋

一口咬下去,糖心黃纏繞齒間,像jelly 般爽滑

餐牌上有好多美食好吸引,吃飯喝東西,吃甜品,都非常多選擇

錢包是值得為美食打開的,好想每一樣都點,下次再來💕
2018-03-07
糖心蛋
2018-03-02 297 浏览
叫一碗白飯都要等半個鐘最後都係冇服務好差, 待應收到你崔個個人去 廚房 打個圈行返出嚟就當 冇咗件事 接受唔到接受唔到接受唔到 接受唔到接受唔到太離譜啦太過份喇 咩服務態度一個字差/
2018-02-11 775 浏览
今日(11-12-2018 Sun)瞓到好晏至起身同老公落荃灣攞年糕,由於肚餓,快啲食o野先,我o地行o黎呢間食,仍有卡位坐,不過都已經坐近廚房,開頭冷氣唔多夠,但之後我叫o左凍飲就開冷氣=.=”.由於佢o地o既menu太大本太厚,有成45頁,所以我o地又睇o左好耐至決定到,我o地叫o左:1. $35.00 o既宇治抹茶奶蓋抹茶味甘濃,面上o既奶蓋鹹鹹地,我溝唔埋o黎飲,所以飲唔到鹹味抹茶.味道: 5分2. $68.00 o既糖心蛋肉燥飯呢個係老公o既,上o左枱嗅到好香,我試少少,鹹淡適中同惹味;糖心蛋亦入味,唔錯.味道: 5分3. $76.00o既松露野菌奶油培根手作麵端到上o黎睇,好細碟,但嗅到好香黑松露味,而且有好多黑松露,正.食落,味道濃郁,手作麵彈牙,忌廉滑.老公試食都話好食,但份量太少.味道: 5分4. 後加$35.00o既熱黑糖薑母拿鐵個杯本身都好熱,而睇見有好多cream, cream 滑,食完啲cream見到咖啡喇,顏食唔深,飲落,只飲到甜辣味,即係黑糖同薑母o既味,咖啡味欠奉,只可以話係黑糖薑母奶,飲到底重要係好甜,over o左喇.味道: 2分5. $28.00兩

由於佢o地o既menu太大本太厚,有成45頁,
所以我o地又睇o左好耐至決定到,我o地叫o左:

1. $35.00 o既宇治抹茶奶蓋

熱黑糖薑母拿鐵
熱黑糖薑母拿鐵
味道: 2分

5. $28.00兩件o既鳳梨酥
由於都要買o野俾外婆,見到有禮盒裝o既鳳梨酥,外貌同微熱山丘差唔多,
於是叫o黎試吓先.

佢o地烘返熱上枱,顏色深啲,
鳳梨酥
掰開睇,顏色同樣較深,亦有好多纖維,皮薄,
鳳梨酥
食落,酸味多啲,而且比微熱山丘o既濃同甜,口感係唔差o既,係台灣傳統鳳梨酥o既味道.不過我o地都係鍾意食微熱山丘o既.
味道: 2.5分

抵食係2.5分

上 次食評: https://www.openrice.com/zh/hongkong/review/%E8%B6%85%E8%B2%B4-e2726302
2018-02-11
$133.1 (午餐)
宇治抹茶奶蓋
糖心蛋肉燥飯
松露野菌奶油培根手作麵
2018-01-16 424 浏览
同男朋友每次經過teawood,只要冇飽過龍都會忍唔住入來食返個士多啤梨蜜糖磚甜一甜~~😳😊對於情侶黎講呢款真係必點之選~一來環境幾好坐,二來一邊慢慢食都依然脆口又甜絲絲,一啖又一啖都唔覺膩😋😋每次食份量都岩岩好,又唔會食到最後冇曬雪糕同cream,食完都會滿足~同男朋友都一致覺得食完心情靚好多呢次係響綠揚店食,但食過咁多次,其實間間水準味道都差唔多,另外可以一提既係員工服務大多都親切,令人感覺幾好

對於情侶黎講呢款真係必點之選~

同男朋友都一致覺得食完心情靚好多

士多啤梨蜜糖磚塊
2017-12-07
士多啤梨蜜糖磚塊
2017-12-21 458 浏览
平時都係食茶木既晏晝今次就黎試下夜晚夜晚都有set +30就有野飲同甜品不過野飲就只限普通個啲其他既就要加錢鹽酥雞扒肉燥飯雞扒炸得幾鬆化雞扒都唔會太老肉燥份量稍為少啲唔係幾夠送飯但味道唔錯牛扒肉燥飯牛扒唔韌值得一讚三杯雞配飯原來啲雞全部都係雞翼有點失望但味道都唔錯既Down左個app 食呢個吐司就可以平10幾蚊呢個多士係黑糖綠茶味黑糖配綠茶永遠係最佳配搭吐司一如既往都係好香蜜糖味配埋黑糖汁 味道更上一層樓3個人都食左300幾蚊唔係太平 間唔中一試都ok
平時都係食茶木既晏晝

配埋黑糖汁 味道更上一層樓

3個人都食左300幾蚊
唔係太平 間唔中一試都ok
2017-12-13 250 浏览
星期四晚上7點半等左5分鍾同老公, 爸爸叫左個紅燒牛肉麵同酥炸雞扒麵同松露野菌手作麵再加個炸魚豆腐。叫左熱水但個侍應掛住推銷佢個丹麥甜品無拎到俾我。啲湯麵黎到數得到5下食得哂。對於男士真係唔夠。雞扒以前食都有5件 而家得番3件。我自問唔大食但都唔多夠飽。失望。比一開業時差很多。大概因為加租要減材料。唯一讚是蒜香炸魚豆腐很多蒜 ,而且上檯時還很熱。比較特別香港沒有。但用小鐵籃裝這有點敗筆,因為蒜都跌到最底,吃不到。
星期四晚上7點半等左5分鍾
叫左熱水但個侍應掛住推銷佢個丹麥甜品無拎到俾我。
啲湯麵黎到數得到5下食得哂。對於男士真係唔夠。
雞扒以前食都有5件 而家得番3件。
我自問唔大食但都唔多夠飽。

失望。比一開業時差很多。
大概因為加租要減材料。

唯一讚是蒜香炸魚豆腐
很多蒜 ,而且上檯時還很熱。
比較特別香港沒有。
但用小鐵籃裝這有點敗筆,因為蒜都跌到最底,吃不到。

2017-12-13
2017-12-05 280 浏览
地點非常方便,在荃灣地鐵站附近,所以約左朋友去試下,味道都唔錯,今次食左個晚市套餐,包一個餸同白飯,仲包一個飲品,有幾款飲品可以揀,揀左意米水,味道都可以唔會太甜!推薦滷水的食物,好入味
2017-08-25 668 浏览
台式小吃一向很受香港人歡迎,我猜想是因為款式多,味道濃,而且大部分也是煎炸,很香口。茶木這家台式餐廳亦隨著這股一直沒有減退的台式小吃熱潮而在香港開得成行成市。 今天我便獨個兒來到位於綠楊坊2樓這間茶木分店嘆下午茶。餐廳內以木為主的裝潢給人一種舒暢休閒的感覺。座位大多是4人座卡位,私隱度很高。餐廳寧願放棄幾枱生意額來確保食客用餐時的舒適度,可見其用心,值得一讚!這次我點的是芝士雞翼拼金黃鹽酥雞,而餐飲則是苿香珍珠奶茶。 單單看食物上枱時的賣相已經十分討好。芝士雞翼拼金黃鹽酥雞: 雞全翼內讓了滿滿的芝士,變得“漲卜卜”的, 然後泡油炸至金黃。 外皮鬆脆,內裏的雞肉仍然留有很多肉汁,加上濃濃的芝士味,非常可口。 推! 每一顆鹽酥雞的大小相若,何謂一口一件, 但可能是較早前已經弄好,放涼後有少許油份滲出來,比較膩口。茉香珍珠奶茶: 無論是聞或喝 也感覺得到淡淡的茉莉茶香。 跟一般台式飲料不同,這杯茉香珍珠奶茶不是很甜,甜味不會把茶香和奶香蓋過。推!茶木還提供多款下午茶供大家選擇, 鹹點和甜點皆宜。 令附下午茶餐餐牌供大家參考。

芝士雞翼拼金黃鹽酥雞

茉香珍珠奶茶