2018-04-09 331 浏览
係isquare睇完挑戰者1號之後,就係呢度搵食啦茶木已經好耐冇食,依然都係禁多人佢比左4人卡位我地2個,坐得好闊落茶木既Menu 轉得都幾密,成日會加新野,keep 到新鮮感相都影得好有氣氛牛肉麵牛肉好淋不過得3舊,湯底都夠濃既Cookies & Cream 吐司盒茶木既招牌甜品,頂層既吐司係烘完切埋比你中間果層係烘完自己切,底層係冇點烘過自己切,其實呢個一個人食係夠飽,不過獨食有D熱氣奶蓋抹茶拿鐵,抹茶粉落太多溶唔到唔好飲寒天奶茶正常
係isquare睇完挑戰者1號之後,就係呢度搵食啦
茶木已經好耐冇食,依然都係禁多人

佢比左4人卡位我地2個,坐得好闊落
相都影得好有氣氛
牛肉麵牛肉好淋不過得3舊,
湯底都夠濃既
Cookies & Cream 吐司盒
茶木既招牌甜品,頂層既吐司係烘完切埋比你
中間果層係烘完自己切,底層係冇點烘過自己切,
其實呢個一個人食係夠飽,不過獨食有D熱氣
奶蓋抹茶拿鐵,抹茶粉落太多溶唔到
唔好飲
寒天奶茶
正常
2018-04-01
2018-04-02 263 浏览
我未寫過食評,但今次真心想share一啲野俾大家!我前日一家三口到此店,叫左兩碗麵食。味道未算太差,主要係濃味,同大部份台式麵店都差唔多。但賣單時發現張單後面俾人刻意寫左個「囧」字!我覺奇怪時有個女店員見到攞住張單發現呢個字就主動問係咪我小朋友寫上去,我家小朋友只得一歲多!連自己名都唔識寫啦!呢個問題係咪代表心虛定真心膠我唔知!只係呢個暗號令我相當不安,最慘我賣單先發現!我發誓我唔係啲要求多多嘅麻煩食客,只係兩碗麵中其中一碗想要煮「林」啲,同要左張BB椅!而兩碗麵送黎嘅時間相差不多20分鐘我無催過或投訢!雖然我最終都唔知呢個暗號代表咩!但我覺得俾人標籤嘅感覺真唔太好受,所以不得不share!茶木呢個集團我唔打算再幫襯,因野食真無咩特別!希望有關集團嘅人可以多啲留意,令食客安心係食店其中最重要嘅一環,比味道更重要!
2018-04-01 198 浏览
茶木的甜品同單點菜式真心不錯,性價比也算不上十分低,但平日食的set lunch認真覺得麻麻地.......份量方面,一個字,好少。 看上去好似好多種類,小食麵食肉食都有,但實際份量真的好少。.蕃薯牛肉的牛筋比肉還多,味道是好的,牛肉肉質唸滑但牛筋有點硬,表示想食牛肉多過牛筋,而且牛筋太多了,以致不太想吃.牛肉麵的牛肉只有一到兩塊牛𦟌,而且都幾薄,麵的口感彈牙但份量真的太少,少到可以用筷子一次過夾起成碗面🙁 連食量不大的我也覺得不夠吃阿.小菜方面,嗯...就是眼前的份量,是冷的,吃完整份午餐還是餓😭
2018-03-26 157 浏览
雪糕蜜糖磗真係好好味,同朋友食tea / 糖水必食。 不過因為今日lunch 食得唔飽,所以叫兩個咸點:糖沁蛋 同香烤腸,散叫其實偏貴,不過冇理由tea 食個飯😂😂茶木好似唔係間間都有lunch set /tea set
雪糕蜜糖磗真係好好味,同朋友食tea / 糖水必食。

茶木好似唔係間間都有lunch set /tea set
下午茶
2018-03-13 178 浏览
第一次係茶木食lunch~平日都好鬼多人啊…12.30去到都要等10分鐘左右Lunch set都幾抵食!牛肉麵係我最愛,牛肉好淋好入味,配菜有紅蘿蔔同白蘿蔔,一樣係好淋同入味,用筷子一夾就切得開!麵都做得好好~唔會好硬,不過今次有幾條仲未煮開痴埋一舊,但都無大影響一樣咁好味~紅燒牛肉麵lunch set $77連飲品
第一次係茶木食lunch~
平日都好鬼多人啊…
12.30去到都要等10分鐘左右

Lunch set都幾抵食!

麵都做得好好~唔會好硬,
不過今次有幾條仲未煮開痴埋一舊,但都無大影響一樣咁好味~

紅燒牛肉麵lunch set $77連飲品
2018-03-08
午餐
2018-02-23 255 浏览
又到Happy Friday, 返埋今日又可以休息下,一於約埋同事一齊去食好嘢,去到isquare 樓上的茶木,門口已經有人等緊位,立即攞張飛等,好彩等左五分鐘左右就有位午餐選擇多,有自選套餐,麵餐,我就揀左自選套餐,有三樣前菜,分別係滷水蛋半隻,芽菜,滷水鴨腎,另外主食係醫燒汁沙朗,再加埋碗肉燥飯,餐飲都有好多台式飲品,天氣涼涼地,都係飲杯熱嘅柚子茶。上菜位好近,所以就好快成份午餐送到,醫燒汁沙朗三片,咬落有點韌,味道普通,肉燥飯反而較好,肉燥香,配埋前菜一齊食就好飽同事要個紅燒牛肉麵,主食要酥炸排骨,我試左一小塊酥炸排骨,炸得香脆,又冇骨啖啖肉,好味過我的沙朗,下次我識得點揀柚子茶無驚喜,都係用一大樽柚子蜜沖出來,但又唔想加錢飲其他特飲😂

2018-02-06 2522 浏览
今天與同事吃飯,一於相約在茶木食下午餐。這裏的午餐$66-$78,有自選套餐、台灣麵食、肉燥飯及手作麵等。午餐自選套餐$66前菜有三種(古早滷水旦,麻油大豆芽,麻油榨菜雞腎)而主食有六款可以選擇(芝麻醬手撕雞、醬焼汁沙朗、黑糖薑母油嫩鴨、黃金酥炸排骨、柑桔炸魚柳、鳳梨豆乳肉排),而飯麵也有四款(當然包括了古早肉燥飯、古早肉燥手作麵)(細碗)可以選。前菜味道ok, 印象唔深,但滷旦十分入味醬燒汁沙朗:有三件西冷扒,切得厚厚的,口感十足,而且肉質軟稔又幾有肉味,加上甜甜地的醬汁,味道幾ok柑桔炸魚柳:份量十足,魚柳大大片,炸得香脆乾身,加上酸甜的柑桔汁,更加開胃。黃金酥炸排骨:炸得香脆金黃,但肉質ok唔乾身,是香口惹味之選。個人更愛肉燥麵多於肉燥飯。肉燥甜甜的,麵條QQ煙韌,口感十足又有麵粉香,而湯底也十分惹味可口,正!若果怕自選套餐的麵條太小,可以點紅焼牛肉麵$76,這兒的牛肉是半筋半肉,炆得軟稔入味,加上清甜的蘿蔔作配菜,同份量唔少的麵條,可以大飽口福。黑糖薑母茶:味道少甜,少少薑的辛但又未致很辣,容易入口又暖身。柚子茶:富柚子味,酸酸甜甜的,但味道唔係好濃。午餐水準唔錯,加上價錢合理

午餐自選套餐$66
前菜有三種(古早滷水旦,麻油大豆芽

前菜味道ok, 印象唔深,但滷旦十分入味

柚子茶:富柚子味,酸酸甜甜的,但味道唔係好濃。

午餐水準唔錯,加上價錢合理,有空一定再來。

2018-02-06
  • 紅燒牛肉麵
2018-02-06 259 浏览
本身已經同朋友每人食咗一碗米線,但係我哋都仲係唔夠飽,就嚟咗呢間iSquare嘅杉木,好快咁樣落咗order。叫咗個麻油雞煲仔再加一個紅豆抹茶層層疊,我個friend主要係食雞煲仔,我就主要食層層疊個雞煲非常之入味,我個friend食到,仲話美食係要慢慢享受嘅,可惜我哋時間太少,要快食,啲雞肉都夠滑,啲汁超濃如果有碗白飯就更加perfect!!紅豆抹茶層層疊,未食嘅時候我個friend都已經話可能會食到好「溜」。結果亦都同佢所講嘅一樣,因為紅豆太甜,不過因為麵包加紅豆可以平衡返甜味,加上我自己本身鍾意食甜,所以我覺得甜少少都冇問題,用麵包Jim紅豆再加埋個抹茶雪糕,真係冇得頂呢度嘅人手應該都唔係好夠,想添水舉手好耐都冇人理,落班就落得快,上菜嘅話都會比較慢少少,要等大概20分鐘。環境係舒適嘅,畢竟都係喺iSquare裏面都唔會差得去邊。都說算抵食嘅,兩個人都係食咗$160 ,有返咁上下嘅水準,貴少少都無所謂啦,係咪先?

雞煲非常之入味,我個friend食到
如果有碗白飯就更加perfect!!

麻油雞煲仔
紅豆抹茶層層疊
2018-02-03
麻油雞煲仔
紅豆抹茶層層疊
2018-01-31 232 浏览
今天中午跟同事去这家isquare的茶木吃饭,点了午餐套餐,有送饮品,就叫了柚子茶。结果喝到半杯时,发现杯底居然有一根五厘米长的头发!!!!!!!这么恶心的店,大家以后都不要去吃!套餐叫的是什么巴蜀松子鸡,鸡肉超级少,鸡皮很厚,很多油,吃起来非常油腻,这种破水准,真是垃圾!朋友叫的是炖肉排,肉排的肉很柴,明显是煮的时间太久,过火了。这么差的餐厅大家都不要去吃了吧,卫生差,味道差,上菜慢!!!!!!!
2018-01-22 281 浏览
係Isquare搵食肆,唔算好多選擇,搵咗間最穩陣嘅茶木。3:15入去唔洗等位。今日食排骨新竹米粉,係個排骨d粉厚咗d, 個湯好濃好好飲,唔知用咩做整體都ok嘅, 個蠔仔粥都正。
整體都ok嘅, 個蠔仔粥都正。
排骨新竹米
2018-01-22
午餐
排骨新竹米
2017-12-27 421 浏览
難得提早收工,偷得浮生半日閒,臨時約左朋友去食tea,因為自己偏好花茶,最後揀左尖沙咀isquare 嘅茶木,下午茶餐,包一件cake 同杯飲品,我㨂左一件藍梅 cheese cake 同蘋果花茶, 件cake唔太甜,但底層鬆餅唔夠鬆脆,蘋果花茶味道清香,配上cheese cake 啱啱好
藍梅芝士蛋糕
藍梅芝士蛋糕
2017-12-15 1463 浏览
今日返工好辛苦,所以決定lunch食好野,同事就建議不如去試吓茶木, lunch應該唔需要等好耐,結果我哋一點鐘去到,等左四五張二人枱就到啦,因為喺等位嘅時候已經諗好咗食咩,所以一坐低就可以落order ,慳返好多時間,可能因為lunch嘅關係,要同人地搭枱有啲唔係幾自在。茶木嘅lunch都有好多選擇,價錢都係60幾再加一!佢每個餐都會跟前菜三款,分別係滷水蛋半隻,滷水鴨腎同埋大芽菜,跟住你可以揀一個主菜同埋一個飯或者麵,然後再送一杯野飲。我叫左個芝麻醬手撕雞加古早肉燥手作麵。餐飲方面其實都好多選擇,有凍有熱,都冇必要加錢轉特飲!我就叫咗個凍嘅酸梅冰。嘢食好快送到枱,而且有個托盤裝住全部食物,所以好整齊,唔會同隔離嗰個撈亂。講返個手撕雞,芝麻醬好好味,啲雞好滑,應該都新鮮嘅,食唔到冰鮮味,而且下面仲有啲青瓜絲,凍凍地好開胃。至於個肉燥手作麵就差少少啦!啲麵有少少黐埋一齊,而且個湯底油到死!根本唔想再食落去!酸梅冰反而有質素喎!雖然好似好普通,但係可能因為頭先個麵真係太油啦,有返個酸梅冰平衡返,感覺良好!最重要係凍飲其實都唔使加錢!抵讚!

2017-12-03 480 浏览
有一陣子無黎食午餐,估唔到今次黎食有少少改變左就係個套餐小食,以往係有得比你選擇,依加就指定左三隻小食,小食無話唔好食,正常味道,不過係好奇呢個小食會會得閒轉下定定左成三隻呢?如果唔轉真係幾悶!主菜方面就叫左豬手,我一向係豬手愛好者,呢碟豬手有兩隻,肉就唔係非常多,所以唔夠喉。至於粉麵飯我就揀左新竹米粉,最鍾意台灣幼得米粉,夠彈口。飯品就選擇左玫瑰黑糖茶,對我黎講就普普通通,唔係我口味。而今餐我最想講既重點係食完無耐又肚餓,究竟係我問題定分量少左呢…

至於粉麵飯我就揀左新竹米粉,最鍾意台灣幼得米粉,夠彈口。
飯品就選擇左玫瑰黑糖茶,對我黎講就普普通通,唔係我口味。
2017-11-24
2017-10-31 637 浏览
在isquare睇完戲,都差不多晚上10點了。想食甜品但又唔想行到厚福街甘遠,幸好isquare有茶木呢間餐廳。茶木優勝之處是前菜、小食、飯麵類做得不錯之外,佢的甜品都係會令人一試難忘的。今次試的係草莓味,唔會太甜,而且草莓有少少酸,更覺開胃。撥開草莓雪糕,底下的都是切好的方形麵包粒,粒粒都香脆,而且沾滿糖醬,可以配雪糕食,或就甘食,都好好味。總括而言,我最欣賞係茶木這個蜜糖磚塊甜品,性價比甚高,每次行過佢的餐廳都想食。

草莓香草蜜糖磚塊

2017-10-25
宵夜
草莓香草蜜糖磚塊
2017-10-29 400 浏览
晚上跟朋友来这家店吃饭,点了一碗草莓芋圆,结果只有表面非常薄薄的一层材料,剩下的一大碗都是冰块,食材是1/10冰块的分量是9/10,吃过这么多店铺的芋圆,第一次遇到这样的,感觉完全不值它标的价格,有种被欺骗的感觉,而且服务员处理的态度也有点差,一幅不想搭理的样子,告诉我他们店就是这样的....只想说你们家冰块真贵呀..............................!!