2018-07-24 265 浏览
入左大嶼山郊遊上工作坊,玩完出返黎餓到肚扁,於是一夥人去茶木填肚。我要左豬軟骨麵。一上枱熱辣辣出晒煙 🤩 即刻飲左啖湯,係香濃既紅燒骨湯味。豬軟骨舊舊夠大件,仲紋得好腍,紋到連軟骨都變軟筋,近乎入口即溶,好食到震😋而朋友都嗌蠔仔三色麵。三色就係三款唔同既蔬菜麵,有紅色,黃色同綠色,真係三彩繽紛,好靚。佢地話呢款麵好好食,之前都食過,食過翻尋味。茶木果茶非常有名,朋友都要熱果茶,好養生,但我就嗌左麻薯士多啤梨冰沙奶昔(原名太長唔記得)兩粒大大既士多啤梨,雖然偏酸,但配埋香甜士多啤梨味既糖漿冰沙奶昔,酸甜味道剛剛好,甜美既童年回憶都立即翻晒黎 😂

2018-07-21
  • 紅燒牛肉麵
  • 豬軟骨麵
2018-07-04 215 浏览
同朋友去完貝澳出返嚟東涌拉搵野食,發現東薈城啲野食都好貴,但因為真係好肚餓,就揀左間最少人嘅茶木,點知就真係中伏啦=。=唔係因為難食,而係真係貴夾唔包,我朋友算細食都話食哂都唔飽,更何況我地呢啲男仔呢?!只可以講真係冇下次囉~
同朋友去完貝澳出返嚟東涌拉搵野食,
發現東薈城啲野食都好貴,
但因為真係好肚餓,就揀左間最少人嘅茶木,
點知就真係中伏啦=。=
唔係因為難食,而係真係貴夾唔包,
我朋友算細食都話食哂都唔飽,
更何況我地呢啲男仔呢?!
只可以講真係冇下次囉~

2018-05-28 320 浏览
茶木以前的牛肉麵是一絕,湯底夠味,顏色對板。而那個把一大堆多士和雪糕放在一起已經可以買百多元,我媽媽卻很喜歡吃。環境舒適潔淨,所以深得我心。近來出來吃,其他菜式越見奇怪。今次近出了蠔仔五彩麵線,那些蠔仔味道很重,有點怪。不是腥味,但比腥味更怪。新出的碟豆花特飲,漂亮但十分甜。甜得只是飲到糖水味。上方的士多啤梨沒果肉,是真的果汁糖水冰。下方的碟豆花,明白碟豆花是沒味道,但現在就是單一的過甜。很失望。

近來出來吃,其他菜式越見奇怪。

很失望。
2018-04-27
下午茶
2018-05-06 341 浏览
同好姊妹好耐冇見,唔可以去甘離,只可以係東涌揀,茶木實冇死,又有咸又有甜食。星期日去到居然唔洗等位,仲要冇限時我地揀左牛柳炒手作麵、滷水拼盤、鹽酥雞和草莓甜品,還有水果茶。滷水拼盤份量都幾多,而且唔會好咸,揀黎當小食前菜都得,手作麵好彈牙牛柳都好嫩,鹽酥雞還是台灣夜市的好吃甜品就沒有很大驚喜,做到唔甜岩岩好係值得讚下
甜品就沒有很大驚喜,做到唔甜岩岩好係值得讚下
2018-05-06
2018-05-05 204 浏览
平日lunch time總係好多人 難得老細出差可以早啲黎等位😂中午menu有幾個飯同幾個麵揀,價錢好似同main menu一樣,只係lunch set包飲品點左鹽酥豬扒肉燥飯,豬扒都夠大份👍🏼肉燥飯都👍🏼唯獨是配菜好似奇奇怪怪咁,份量可以多啲就好喇🤭餐飲點了 🌹玫瑰花茶好失望... 得兩粒玫瑰花加茶包😟All in all: 連鎖餐廳正常質素,不過不失

鹽酥豬扒肉燥飯

點左鹽酥豬扒肉燥飯,豬扒都夠大份👍🏼
肉燥飯都👍🏼
唯獨是配菜好似奇奇怪怪咁,份量可以多啲就好喇🤭

玫瑰花茶

餐飲點了 🌹玫瑰花茶
好失望... 得兩粒玫瑰花加茶包😟

All in all: 連鎖餐廳正常質素,不過不失
2018-05-04
鹽酥豬扒肉燥飯
2018-03-21 395 浏览
以前也来过这家店,总觉得有一种小清新的感觉,一直印象也比较好。昨天3月20日晚上8点,点了一碗招牌牛肉面和其他一些小食。牛肉面吃到一半发现里面有一只蟑螂,恶心到不行。因为忘记带手机,所以没有拍照。通知服务人员后,店家态度还算不错,立即建议退掉牛肉面,并提出免费改换别的食品。有取消牛肉面的票据为证。本来好饿,结果真的胃口一下全没。能理解0风险是不存在的,但是这家餐厅的卫生状态的确让人担忧。不知道有没有人有同样的经历...

不知道有没有人有同样的经历...
2018-03-20
2018-03-02 377 浏览
3月6日是我好姊妹J小姐的生日!在星期二本相約了喜歡吃牛的她到Westwood Carvery吃超正Prime Rib,怎料下午收到她信息伯母入了醫院晚上未能出席!那唯有改中午入來東涌相聚,她選了到茶木‧台式休閒餐廳,唯有粗粗哋慶祝啦! 坦白說這間茶木我沒甚好感,比其它分店也來得差包括食物、服務,不過壽星自選乃當尊重! 未吃早餐的我點了午餐麵食套餐,套餐包一杯飲品還有有5款選擇,而我則選了台式酸梅冰酸咪咪的挺開胃,不過唔明堂食為何要用外帶杯!! 先上檯的是曲奇巧克力蜜糖磚塊$82,三層多士加上雪糕陣容非常強大,雪糕溶得太快唯有早餐先吃雪糕吧!雪糕味道正常但蜜糖磚塊就甜得異常,跟我在旺角分店吃的差很多皮呢! 接下來我的早午餐阿嫲元貝金菇蔥油麵$80來了!說穿了即是XO醬拌麵,不過也算有誠意起碼蔥油麵質感不俗,XO醬亦味道也不錯,但金菇實在炸得太乾身了口感難頂! 最後連主食也差不多完成台式烤香腸$67才上檯,原來廚房做錯了單!烤香腸味道從來也討我歡心,配合大蔥及生蒜吃更加惹味,如果可以再香口熱燙些滿意度會高得多!在此希望壽星生日快樂、也祝福伯母身體健康快快出院!!

2018-02-27
午餐
2018-02-12 317 浏览
Nice environment here.Egg were soft - boiled, egg yolk were so soft, not too salty, it’s tasty. Beef noodles, beef was tender, easy to chew. Chicken wings were crispy.
Nice environment here.

Chicken wings were crispy.
2018-02-08
2018-01-01 446 浏览
入大澳轉巴士前,我和媽媽在東薈城先吃午餐。在沒什麼選擇之下,我們走進了價格較便宜的茶木。崧子青醬大蝦手作麵,$88,青醬味道不太濃,蝦尚算彈牙,手作麵似刀削麵、挺滑身,但沒有完整地掛上青醬味。玫瑰紅茶,紅茶味香濃,玫瑰味偏淡。阿麻元貝金菇蔥油麵$78,麵條跟手作麵一樣,麵上滿是蔥和很幼很幼的的金菇,元貝則吃不到也不怎麼看到,味道一般。媽媽的黑糖薑母茶偏甜,欠薑的辣味。紅桑子開心果蛋糕,酸酸甜甜的外層和內裡的開心果粒非常match,是整餐的加分位😋開心果香橙蛋糕,看到也吃得到香橙,但就是尋不著開心果的味道😕

崧子青醬大蝦手作麵

阿麻元貝金菇蔥油麵

紅桑子開心果蛋糕

開心果香橙蛋糕

2017-12-29
紅桑子開心果蛋糕
2017-11-22 535 浏览
2017年11月22日,1630左右,一行3人點了3客溏心蛋肉燥飯,餐牌寫另加$18可追加指定甜品,已先看過甜品櫃有2件朱古力蛋糕,1件藍莓芝士蛋糕,所以一次過落單.點知個侍應話2件朱古力蛋糕留作甜品部用,你擺得出來唔係俾人買架,之後又叫主任同我哋講,又話賣曬,叫佢一係收起一係賣俾我哋,佢堅持唔賣。然後推介可轉其他甜品,但表示收$48正價,我們都是做飲食業,無指定食品轉其他食品都係收回相同價錢,一氣之下唯有起身走人,以後都唔會幫襯呢間茶木,希望出面其他分店不是這樣。
2017-11-22
下午茶
牛肉/豬軟骨麵正😋招牌多士又貴左💸永遠都要排隊👯星期日下午四點半,我地兩個黎到都等左十五分鐘先入到去,已經算快。我地兩個都叫紅燒牛肉麵,另外再加個甜品。✏️我們的食單✅紅燒牛肉麵 $75👌🏻綠茶紅豆蜜糖吐司 $80✅紅燒牛肉麵 $75:牛肉超冧,好鍾意!紅蘿蔔好甜,白蘿蔔都冧。麵質好有彈性,份量偏少但個人而言足夠。湯底比較鹹。👌🏻綠茶紅豆蜜糖吐司 $80:原來綠茶味係無麵包邊。試過咁多隻味最好都係士多啤梨,不過全部都加左價,已經唔值。🏠茶木連鎖裝修👳🏻‍♀️服務正常。以前一入去就有玻璃杯同水樽擺在檯面可以隨便飲水,宜家邊左叫職員先有一杯紙杯水。性價比麻麻地
牛肉/豬軟骨麵正😋招牌多士又貴左💸永遠都要排隊👯

🏠茶木連鎖裝修

性價比麻麻地
2017-11-05
2017-10-07 440 浏览
身邊個個食過茶木都話好得, 所以趁weekend放假便來試一試! 餐廳沒有提供訂枱服務. 食客需要親身到來取票...取票後還要等人齊才可以入座! 唔知是否當日係星期六關係, 晏晝兩點後等位都要等足半個鐘有多! 由吾太肚餓等到超肚餓! 我們就點咗:1) 紅燒牛肉麵~好多牛肉, 超大碗而且湯味濃! 可能我哋唔喜歡嗰種麵質, 所以覺得啲麵有點遜色!2) 個鴨湯超超超正! 用咗啲中藥材同鴨煮成湯! 好味又唔怕油! 值得推介!3) 滷水拼盤好有台式風味! 有滷肉, 鴨腎, 滷水豆腐同牛展! 4) 杯青檬蘆薈特別醒神..非常適合香港咁熱既氣!
4) 杯青檬蘆薈特別醒神..非常適合香港咁熱既氣!
鴨湯
滷味拼盤
蘆薈青檸汁
鴨湯
滷味拼盤
蘆薈青檸汁
以前都食過幾次茶木,其他主食都仲ok,但今次呢份甜品真系不敢恭維,48蚊你同我講幾乎成碗都系冰!?唔系講笑,得四粒小芒果,涼粉總共得兩粒起d冰底下,然後就好似menu甘紅豆薏米芋圓等等每樣有一d鋪起面頭,不過每樣個量系連一匙羹都無無諗過成碗都系冰,就系因為甘,一匙羹落去之後,d野食就同d冰撈埋曬一齊,之後就全程起一大碗冰入面尋找一粒粒野食了,太過離譜,完全不能接受呢種質素

2017-09-19
2017-08-22 283 浏览
太耐無食茶木,今次去到見到menu有新野:三杯雞上菜發現都幾細,份量唔太多但係味道好夠,愈食愈上癮!差啲想再叫多碟然後就必叫呢個士多啤梨蜜糖吐司!keep住咁嘅水準!
太耐無食茶木,今次去到見到menu有新野:三杯雞
上菜發現都幾細,份量唔太多
但係味道好夠,愈食愈上癮!差啲想再叫多碟

然後就必叫呢個士多啤梨蜜糖吐司!
keep住咁嘅水準!

2017-07-13 422 浏览
東涌的茶木,開業於東薈城名店倉北面的地下,鄰舖有四間食店,五店自成一角,彷彿就是美食廣場的升級版。五店除了那間咖啡店外,四間真正的食店我都曾光顧,而茶木就是較常光顧的一店,無他,就是喜歡吃其「紅燒牛肉麵」中的牛肉。這個下午,與女兒又來,一人來一碗,牛肉麵的牛肉,炆得就是非常美味,整件牛肉看上是很堅挺,咬落卻是軟腍而帶點黏口,很有牛肉味,湯頭也很不錯,入口香濃,當中八角和蒜頭味更為舌頭帶點刺激,美中不足是那扁身的粗麵條,質地較硬,掛湯亦不什理想。個人很少喝凍奶茶,除非天氣很熱,這個下午,天氣極為悶熱,便加九元喝個「凍珍珠奶茶」,這個奶茶,不知為何用上外賣杯,奶茶一如預期偏甜,茶尚算香而欠滑,粉圓黏靭恰好,整體而言尚可而已。東涌的茶木,感覺有異於其他分店,總覺坐位就是較為擠迫,一點也不輕鬆舒暢,店員服務則不是不好,而是覺得她們很冷淡,令人很不自在。

紅燒牛肉麵〔午餐包飲品〕

凍珍珠奶茶