2022-05-16 107 浏览
好小試有芝士飲品, 但今次試左芝士桃桃同火火🥰,好似愛上左咁😅(5⭐️最高)芝士桃桃(5⭐️)鮮桃有升級杯的1/5 , 上面有滿滿的芝士😍😍。 杯身硬身, 容易拎起🫶🏻又唔易倒瀉💋。 飲落又唔會太飽芝士火火(5⭐️)利用紅肉火龍果做層次💋鮮火龍果肉做底, 白芝士係面😍。只叫微甜, 飲落已經好滿足。👍🏻 金星菠蘿(4.5⭐️)新鮮菠蘿肉配上茉莉花茶。有菠蘿香之餘, 亦帶出陣陣花茶香。 茶味唔會太濃, 我如果無睇英文解釋, 我以為菠蘿茶😂😂

芝士桃桃(5⭐️)
芝士桃桃

芝士火火(5⭐️)
芝士火火(升級)

金星菠蘿(4.5⭐️)
金星菠蘿
芝士桃桃
芝士火火(升級)
金星菠蘿
  • 芝士火火
2022-05-15 105 浏览
終於等到茶星人喺馬鞍山開分店啦👽新店同樣有各種唔同款式嘅台式飲品🧋而且性價比高🏅大家經過都不妨試吓💕🍵黑糖波霸宇治抹茶($35/700ml)黑糖系列一向都係我嘅至愛😍選擇微糖大杯裝(700ml)絕對唔過份💫飲品甜度適中👍🏻飲落除咗有濃郁醇厚嘅茶味😽更有少少抹茶嘅回甘🙆🏻‍♀️配搭粒粒煙靭珍珠💋口感相當豐富🎊誠意推薦💟🍓芝芝莓莓($35/升級)顏色相當奪目嘅芝芝莓莓🙌🏻升級後果肉量倍增😋每啖都食到香甜滋味嘅鮮莓💥而頂層嘅芝士奶蓋亦令人相當有驚喜🧀奶味濃郁不在話下🎉入口更係綿密順滑💁🏻‍♀️芝士控絕不能錯過💃🏼

🍵黑糖波霸宇治抹茶($35/700ml)

🍓芝芝莓莓($35/升級)
2022-05-13 68 浏览
原來馬鞍山近排開了間新嘅茶店,我今天終於可以幫襯到啦⋯⋯ 平時去幫襯都係要出尖沙咀,冇諗過係屋企樓下都有咁好飲嘅茶店囉! 唉,仲成日話馬鞍山係美食沙漠,哈哈,有茶星人開了都未知🤪,好彩放假去行吓,見到你,我一定會多多幫襯!今次 order 平時我最鍾意飲嘅嘢,就是草莓撞上番石榴,見天氣熱,就加埋蜂蜜爆珠! 咁我又唔會咁衰嘅,當然會買埋俾媽咪飲啦⋯⋯ 幫媽咪 order 一杯,我覺得果名好正嘅,叫 Darling 薄荷莓莓梳打,加咗奇亞籽,因為見平時媽咪飲嘅野都比較健康點解我咁鍾意飲草莓撞上番石榴呢,係因為杯飲品,真係有草莓🍓粒粒,加埋番石榴味,簡直 perfect 又到評分時間💯💯💯💯💯:味道💯:8/10價錢💯 : 8/10服務💯:9/10回頭率💯:10/10地址🏣:馬鞍山鞍誠街22號新港城中心 (2期)大街地下 G-2/02號鋪交通🚇:馬鞍山站

又到評分時間💯💯💯💯💯:

味道💯:8/10

價錢💯 : 8/10

服務💯:9/10

回頭率💯:10/10

交通🚇:馬鞍山站
2022-05-09
  • 草莓撞上番石榴
⁡已經回購過無數次了,好睇好飲又大杯,深受歡迎其實真係有原因。當日落緊大雨,沖嘢飲嘅哥哥見我一袋二袋,仲特登拎出黎🫡,細心非常扺讚!⁡•••••••••••Drink•••••••••••⁡✿ 台灣高山凍頂烏龍 ($24)🍄 點了無糖少冰,更加可以試到茶底的清透🍄 爽身不澀口,作為輕盈解渴的茶飲其實不錯,茶味屬同類型茶飲店質素的中上級✿ 波霸珍珠奶茶加海鹽芝士奶蓋 ($38)🍄 王道組合,珍珠用黑糖煮過,不過分甜膩但留有黑糖的香氣!🍄 特別盛讚芝士奶蓋,厚身濃郁,不會容易沉澱於茶湯中🍄 味道恰好,忌廉芝士的濃稠感以輕鹽中和,茶底也滲透的黑糖輕甜,和朋友一起可以罪惡感分半XD🍄包裝非常可愛☾•••••••••••••••☽...⁡

•••••••••••Drink•••••••••••

✿ 台灣高山凍頂烏龍 ($24)
🍄 點了無糖少冰,更加可以試到茶底的清透

✿ 波霸珍珠奶茶加海鹽芝士奶蓋 ($38)
🍄 王道組合,珍珠用黑糖煮過,不過分甜膩但留有黑糖的香氣!
🍄 特別盛讚芝士奶蓋,厚身濃郁,不會容易沉澱於茶湯中
🍄包裝非常可愛

☾•••••••••••••••☽

2022-05-08 63 浏览
終於都等到茶星人喺馬鞍山開啦!唔洗再山長水遠買返屋企🤧🤧嗌完野飲見到有Ivy So同我最鐘意嘅阿GAO,開心😍不嬲都勁鐘意飲佢尼杯水果大爆炸,咁多料都係$33真係好抵飲炭培烏龍厚芝士奶蓋大杯$30奶蓋好香好rich,芝士味好出好好飲加埋炭培烏龍茶底真係好夾平時其他嗌半糖都好甜,尼間半糖真係啱啱好,唔鐘意飲太甜嘅我表示開心🥰蜜桃柚子四季春大杯$33喺隔離食完三哥過來買野飲,想解渴買咗尼杯,勁清新好香嘅桃味,仲有啲果肉好正,真係好啱食完辣野來飲真係好鐘意佢哋logo😆好多選擇,再熱啲想試下佢啲雪沙😍希望佢哋生意興隆,良心舖要多多支持🥰
終於都等到茶星人喺馬鞍山開啦!唔洗再山長水遠買返屋企🤧🤧

嗌完野飲見到有Ivy So同我最鐘意嘅阿GAO,開心😍

不嬲都勁鐘意飲佢尼杯水果大爆炸,咁多料都係$33真係好抵飲

炭培烏龍厚芝士奶蓋大杯$30
奶蓋好香好rich,芝士味好出好好飲
加埋炭培烏龍茶底真係好夾

蜜桃柚子四季春大杯$33

真係好鐘意佢哋logo😆

好多選擇,再熱啲想試下佢啲雪沙😍

希望佢哋生意興隆,良心舖要多多支持🥰

2022-05-08 49 浏览
茶星人👽 越開越多分店, 遍佈港九新界,可以話係梗有一間喺左近。連馬鞍山美食荒漠都開左,當然要去幫襯支持下!好鍾意杯身嘅設計,貓貓太空人勁得意🐱我同朋友各自叫左一杯。朋友勁中意水蜜桃,於是叫左一杯水蜜桃茶。我偷飲左一啖,桃味好香🍑,茶味清新。我叫左水果大爆炸,這杯水果茶用真材實料炮製,內有多款新鮮的水果。包括:橙、蘋果、火龍果、青檸、菠蘿、百香果。配上濃濃的四季春茶底。當你行到熱辣辣,飲一杯水果茶,簡直係爽。

連馬鞍山美食荒漠都開左,當然要去幫襯支持下!

好鍾意杯身嘅設計,貓貓太空人勁得意🐱

我同朋友各自叫左一杯。

配上濃濃的四季春茶底。

當你行到熱辣辣,飲一杯水果茶,簡直係爽。

2022-05-06
2022-05-07 50 浏览
今日唔係勞動節,但去咗勞動,出了一身汗,返到馬鞍山,見到茶星人新分店,就買了兩杯大飲料品。先看店面,有全城大熱女團collar 的應援板,立即覺得好young。😆我點了。。。水果大爆炸 Assorted Fruit Tea (33元)店員很貼心又主動地問要否少甜少冰,十分好。第一口飲下去,以為都會好甜,無茶味。誰知,我錯了。它不太甜和有茶味既after taste,很好。水果方面,有2片橙、蘋果、紅火龍果、青檸 都算豐富。成個飲料700ml,飲完都很飽。黑糖波霸炭燒奶茶 Brown Sugar Boba Roasted Milk Tea (35元)店員同樣地主動問我們需不需要少甜少冰,我們也是接受了她的建議。 可能少冰的關係,茶味沒有被沖淡,飲下去是很香的台式奶茶味。 珍珠方面,很香的黑糖味,不會太甜,口感是QQ的,不會很硬。 是一杯合乎中度的珍珠奶茶。新店店面很乾淨明亮, 店員又親切有禮, 飲品選擇也不少, 所以都魚貫的有人幫襯。 馬鞍山手搖飲品店有多要一個選擇,太好了。

我點了。。。

2022-05-07 34 浏览
「茶星人」嘅分店多不勝數,最近終於開到入嚟馬鞍山,位於新港城中心大街二期地下,絕對係馬鞍山街坊最好嘅福音!Menu嘅選擇林林總總,包括招牌嘅「水果星球」,仲有純茶、芝士雪沙、黑糖波霸、鮮奶朱古力脆皮黑洞、茶星人特調等等,令人眼花撩亂。芝士雪沙系列:🥭芝芝芒芒($35/升級)標準版係$30 ,加多$5就可以升級,芒果肉增量,食到粒粒芒果肉,加埋一層鹹鹹的厚芝士,口感更加豐富!純茶系列:🍵厚芝士奶蓋宇治抹茶$26(🧀首創鹹蛋黃芝士+$6)綠色嘅宇治抹茶顏色夠晒eye-catching,入口非常柔順,好易入口,又不會苦澀,最後味道仲有少少回甘。配上茶星人首創嘅鹹蛋黃芝士,清新得來又唔會太寡。大杯700ml,細杯500ml,任君選擇。下次來會再試下其他系列,價錢親民,又多選擇,真係抵飲!

芝士雪沙系列:
🥭芝芝芒芒($35/升級)

純茶系列:
🍵厚芝士奶蓋宇治抹茶$26
(🧀首創鹹蛋黃芝士+$6)

大杯700ml,細杯500ml,任君選擇。

下次來會再試下其他系列,價錢親民,又多選擇,真係抵飲!
2022-05-06
下午茶
2022-05-04 972 浏览
【馬鞍山• 茶星人】————————————————————————茶星人其實飲過好幾次 不過一直冇出過post每次蜜糖小姐都飲 奇亞籽火龍果 好有通便作用今次一於試吓其他俾返個食評先🍯宇治抹茶 (小HKD22 大HKD26) 厚芝士奶蓋(海鹽特濃芝士/首創鹹蛋黃芝士)加HKD6 揀咗海鹽特濃芝士 鹹鹹地幾鍾意芝士奶蓋夠厚身 creamy 唔會飲耐咗溶哂落去宇治抹茶 呢杯純茶底好啱我口味 好怕重奶味飲落微微茶香 唔會太苦澀 啱啱好另外加咗HK5 波霸珍珠 啲珍珠多到唔駛錢咁口感煙韌彈牙 食極都仲有 抵‼️如果鍾意甜啲可以揀黑糖波霸宇治抹茶🍯炭燒奶茶(小HKD20 大HKD24) 炭燒奶茶比其他奶茶口感更醇厚 香滑濃郁 茶重奶香 唔會太甜唔會太苦加咗HKD5 仙草 整體都match 本身揀咗奇亞籽 不過店員都提議驚唔太夾🤣茶星人性價比高 一杯台式飲品閑閑哋HKD30幾起跳依家廿幾蚊就有 仲要加埋配料先$30 大杯有700mL 細杯有500mL 。餐廳環境:📸📸📸📸服務質素:😊😊😊😊😊食物味道:👅👅👅👅👅性價比:💰💰💰💰💰消費 HKD66。✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨#nkiki馬鞍山#nk
【馬鞍山• 茶星人】
————————————————————————
茶星人其實飲過好幾次 不過一直冇出過post
每次蜜糖小姐都飲 奇亞籽火龍果 好有通便作用
今次一於試吓其他俾返個食評先

🍯宇治抹茶 (小HKD22 大HKD26)
厚芝士奶蓋(海鹽特濃芝士/首創鹹蛋黃芝士)
加HKD6 揀咗海鹽特濃芝士 鹹鹹地幾鍾意
芝士奶蓋夠厚身 creamy 唔會飲耐咗溶哂落去
宇治抹茶 呢杯純茶底好啱我口味 好怕重奶味
飲落微微茶香 唔會太苦澀 啱啱好
另外加咗HK5 波霸珍珠 啲珍珠多到唔駛錢咁
口感煙韌彈牙 食極都仲有 抵‼️
如果鍾意甜啲可以揀黑糖波霸宇治抹茶

🍯炭燒奶茶(小HKD20 大HKD24)
炭燒奶茶比其他奶茶口感更醇厚

#nkiki馬鞍山#nkiki台灣菜 #nkiki台式飲品
🏠 茶星人
📮 馬鞍山新港城中心大街二期地下G2-02號舖
2022-05-04
呢間一望過去就會成功地比佢個外星人吸引到嘅鋪頭,每次經過都好想買,但次次都冇機會,今次間分店開到黎屋企樓下,一於決定買兩杯試吓🧋黑糖波霸鮮奶 (大杯 $35)因為唔鍾意飲太甜,所以叫咗微糖,雖然冇靚靚嘅黑糖掛杯,但甜度非常適中,珍珠份量唔少,亦夠彈牙,鮮奶係用全脂奶,奶味好足好好飲🧋手工芋泥烏龍奶茶(中杯 $33)一拎到手就已經有驚喜,淺紫色嘅芋泥掛杯超級靚,雖然烏龍味道稍淡,但勝在芋泥份量夠多,每啖都可以飲到綿密嘅芋泥,芋泥夠香又唔會好乾,好滿足ps.店員小哥哥好貼心,主動問我洗唔洗少冰,好有禮貌超級好評!總括,茶星人真係絕對性價比極高,芋泥product係絕對會回購的,不過下次可能會想試試芋泥鮮奶會唔會再滿足d

🧋黑糖波霸鮮奶 (大杯 $35)

🧋手工芋泥烏龍奶茶(中杯 $33)

• 手工芋泥烏龍奶茶
2022-05-04 25 浏览
之前飲過其他分店,馬鞍山終於都開分店啦,鄰近馬鞍山市中心最大商場 - 新港城,交通都算方便。水果茶、芝士雪沙、純茶、黑糖波霸、梳打等,選擇都算多。黑糖波霸碳燒奶茶(大)$35這款茶底好濃郁,茶味濃,黑糖波霸珍珠煙韌彈牙,黑糖香甜順喉,喜歡濃茶味必試。芝芝芒芒 $35芒果味香甜,升級後底層加有新鮮芒果果肉,配合飲果香更濃,頂層芝士奶蓋奶味濃郁,我鍾意直接飲,最後飲奶蓋。夠足料,杯上印有可愛圖案,打卡都唔錯呀

水果茶、芝士雪沙、純茶、黑糖波霸、梳打等,選擇都算多。

黑糖波霸碳燒奶茶(大)$35

芝芝芒芒 $35
芒果味香甜,升級後底層加有新鮮芒果果肉,

夠足料,杯上印有可愛圖案,打卡都唔錯呀

2022-05-01
8 分钟 (外卖自取)
午餐
可愛造型的茶系飲品💛馬鞍山都新開了ETea茶星人!🟡貓貓外星人公仔十分可愛!💖💛飲品很多選擇,奶蓋茶系列、水果系列、波霸珍珠奶茶系列、朱古力系列等等。💛《四季春厚芝士奶蓋茶》$30大杯裝,四季春表面加上濃厚的芝士,是海鹽特濃芝士。芝士很香濃好味!😍😍雖然我是揀正常甜度,但不會覺得好甜,甜度是剛好的!👍🏻👍🏻👍🏻另外有鹹蛋黃芝士,很吸引呀!《黑糖波霸宇治抹茶》$35大杯裝,黑糖似幅畫溶化於宇治抹茶內,暖暖的黑糖慢慢與抹茶融為一體,珍珠亦相當足料!👍🏻總結:可愛創意茶系飲品店,好味!💛💛💛💛💛
可愛造型的茶系飲品💛

馬鞍山都新開了ETea茶星人!🟡
貓貓外星人公仔十分可愛!💖💛

《四季春厚芝士奶蓋茶》$30

《黑糖波霸宇治抹茶》$35

總結:可愛創意茶系飲品店,好味!💛💛💛💛💛

茶星人係市區我已經成日去幫襯因為佢好多水果茶/水果系列 ,唔使成日淨係飲珍珠奶茶😂終於開到黎馬鞍山😭好感動即刻帶埋我隻外星人Lego 去幫襯下今日天氣好熱,水果沙冰系列真係必選,我叫左芝芝芒芒 ,加$5升級做多果肉版🤩另外仲叫左菠蘿乳酸梳打 (少冰)2杯都好正👍🏻水果系列真係岩曬夏日炎炎飲先講菠蘿乳酸梳打👍🏻酸酸甜甜加埋青檸,入口涼快👍🏻夏天飲一絕芝芝芒芒♥️呢個我都飲左我朋友果杯幾啖🤤先係芝士奶蓋嘅濃厚,再落就係芒果肉沙冰🤩雖然話沙冰,但都有食到粒粒嘅果肉👍🏻一定要加$5升級,多D果肉真係好滿足 鐘意奶蓋必試👍🏻鐘意果肉必試👍🏻

茶星人係市區我已經成日去幫襯
因為佢好多水果茶/水果系列 ,唔使成日淨係飲珍珠奶茶😂

終於開到黎馬鞍山😭好感動

芝芝芒芒
Darling  菠蘿乳酸梳打
  • 菠蘿乳酸梳打
2022-05-03 32 浏览
👽美食沙漠福音👽推介指數 ❤️❤️❤️❤️❣️當西貢都有茶星人嘅時候,最近終於登陸美食沙漠啦🥳位於鞍誠街,剛好在熱狗店旁邊,容易到達~ 買完穿過商場步行10分鐘左右去馬鞍山海濱長廊或者烏溪沙石灘,望住個聽住海浪、吹住海風放空吓🎐🖐🏻 手工芋泥烏龍奶茶 HKD38 (700ml)✨ Menu上唯一每日限量供應飲品,芋泥芋頭味濃厚帶點口感,烏龍茶香夾雜香濃奶味,滿足~💥水果大爆炸 HKD33 (700ml)✨Signature 之選,睇到唔同的生果片,飲落味道豐富又解渴。台灣高山四季春茶作茶底,加上紅肉火龍果、青檸、菠蘿、蘋果、橙及百香果等生果製作,飲完個口都好香😌🌟落單時女店員主動問及甜度同冰的份量,而且點選少甜少冰都同樣做到,值得一讚❣️.··🚪茶星人 🪑馬鞍山鞍誠街8號MOSTown Street新港城中心大街二期地下G2-02號舖
👽美食沙漠福音👽
推介指數 ❤️❤️❤️❤️❣️

當西貢都有茶星人嘅時候,最近終於登陸美食沙漠啦🥳
水果大爆炸

手工芋泥烏龍奶茶

🖐🏻 手工芋泥烏龍奶茶 HKD38 (700ml)
水果大爆炸

💥水果大爆炸 HKD33 (700ml)

🚪茶星人
  • 水果大爆炸
  • 手工芋泥烏龍奶茶
2022-05-02 35 浏览
茶星人👽開到黎馬鞍山喇~揀野飲又多個選擇!地點都算方便,可以係千色$12店果個出口搭電梯落到地面,一望對面已經係~門口已經貼左好多飲品poster,每款都想飲~最後揀左芒芒芝芝同蘋果硬碰火龍果有好大個meun慢慢揀買完邊行邊飲🤤🥭芒芒芝芝 (少甜)- 奶蓋好正,同芒果好match,好好飲- 呢杯係沙冰,飲落仲有好多芒果果肉Staff都好nice會主動問需唔需要少甜少冰杯上面隻貓都好得意🍎蘋果硬碰火龍果- 少甜之後,甜度岩岩好-蘋果味重啲,仲有果肉- 額外加$5 落左仙草
茶星人👽開到黎馬鞍山喇~揀野飲又多個選擇!

有好大個meun慢慢揀

買完邊行邊飲🤤

🥭芒芒芝芝 (少甜)
- 奶蓋好正,同芒果好match,好好飲
- 呢杯係沙冰,飲落仲有好多芒果果肉

Staff都好nice會主動問需唔需要少甜少冰

杯上面隻貓都好得意
芒芒芝芝

🍎蘋果硬碰火龍果
- 少甜之後,甜度岩岩好
-蘋果味重啲,仲有果肉
- 額外加$5 落左仙草

蘋果硬碰火龍果