今日約了很多客人,到尖沙咀見完最後一個客人。人都散散地。就去The One 睇吓有無好野慰勞自己。行都倦人。便找間食店坐一坐,但同客人吃過下午茶,又不想再吃太多。行吓行吓,就嚟到呢間叫茶墨飲品店,之前,好似也有幫襯過,所以,今次一於坐鋪頭,慢慢嘆吓,食吓,先至得。😊我今次叫左過粟子鮮奶加烏龍茶🧋。奶味尚算濃,但最喜歡就是杯底有打成蓉的粟子,與奶混一起,很好味。而茶味又與奶及粟子配合得剛剛好。😍當然就無咁少野啦,我仲叫埋個芒果慕絲芝士蛋糕。蛋糕不會太甜,非常美味。🍰坐喺度,嘆冷氣,慢慢吃,都算一種幸福。

坐喺度,嘆冷氣,慢慢吃,都算一種幸福。
2023-04-28 32 浏览
🌟🌟天氣開始熱了,同朋友行完佐敦,行到尖沙咀,頂唔住要飲番杯嘢先得😚最後去咗尖沙咀The One既茶墨,雖然係平日,但人客都唔少。🌟🌟我哋兩個人叫左抹茶雪糕奶昔、麻糬芝麻烏龍鮮奶茶、抹茶Gelato 。🌟🌟抹茶雪糕奶昔,抹茶味非常之濃厚,醇厚的抹茶雪糕用來製作奶昔,帶來了極完美的平衡。🌟🌟麻糬芝麻烏龍鮮奶茶,品嚐到芝麻香氣與茶奶香完美融合滋味,麻糬超煙靭,十分有咬口。🌟🌟Gelato 有好多特別味道,今次揀咗抹茶,下次要試吓tiramisu 同Earl Grey先得。🌟🌟抹茶Gelato, 嚐到抹茶獨有的苦澀感,又有香滑口感,超級好吃😋🌟🌟店員服務態度不錯,等候的時間亦不長👍🏻

抹茶雪糕奶昔

抹茶Gelato

🌟🌟店員服務態度不錯,等候的時間亦不長👍🏻

下午茶
抹茶雪糕奶昔
抹茶Gelato
  • 麻糬芝麻烏龍鮮奶茶
2023-04-25 86 浏览
📌茶墨Signature係水墨風系列茶飲,「視茶如墨 視杯如紙」將飲品整到水墨畫一樣🤍主打嘅水墨風飲品都各有吸引之處❣️店旁邊有座位/高枱可以坐低慢慢打卡📸🔖 麻糬芝麻烏龍鮮奶茶 $39以烏龍鮮奶茶為基底,配上掛杯的黑芝麻,果然成幅畫咁🎨芝麻鮮奶茶口感似幼滑版嘅芝麻糊根據個人口味可以揀走甜/少甜芝麻味香濃🥛同時有黑芝麻同烏龍茶茶香再加上細細粒,煙韌Q彈嘅麻糬,好似食咗一碗糖水咁滿足😚🔖 福岡芝士蛋糕-宇治抹茶$28芝士蛋糕口感順滑,有抹茶嘅甘香又有芝士香❣️服務方面,店員忙碌之中依然有禮貌有耐性,值得一讚☺️
📌茶墨

🔖 麻糬芝麻烏龍鮮奶茶 $39
以烏龍鮮奶茶為基底,配上掛杯的黑芝麻,果然成幅畫咁🎨
芝麻鮮奶茶口感似幼滑版嘅芝麻糊
根據個人口味可以揀走甜/少甜

芝麻味香濃🥛同時有黑芝麻同烏龍茶茶香
再加上細細粒,煙韌Q彈嘅麻糬,好似食咗一碗糖水咁滿足😚

🔖 福岡芝士蛋糕-宇治抹茶$28
芝士蛋糕口感順滑,有抹茶嘅甘香又有芝士香❣️

服務方面,店員忙碌之中依然有禮貌有耐性,值得一讚☺️
外卖自取
2023-04-25 38 浏览
自從飲過一次之後,每次都會嗌!試過凍麻糬抹茶鮮奶同埋麻糬芝麻烏龍鮮奶係最好飲! 有啲朋友唔飲奶嘅話,佢哋會轉做豆奶都話咁好飲!之前有試過佢哋嘅蛋糕但係就正常發揮。雖然開放式地方,但行街行得來平平哋搵個地方坐低飲杯嘢非常好!

2023-04-24 55 浏览
family day全家出動,去咗the one行街shopping,行到攰攰哋四樓有一間以茶為主 輕食店,主要係賣茶品/cake/雪糕。開放型式設計,吸引唔少遊人,生意都唔錯,人流不斷。可堂食或外賣,堂食位置不多,位置非常開揚,就在扶手電梯旁邊,另外還有站枱位置, 感覺隨意又寫意。以茶為主香港飲品品牌,當中最有特色嘅莫過於茶墨飲品,水墨風格融入飲品當中,將飲品變成藝術品,賣相非常之靚,而且極具特色。600毫升一杯,大杯又好好喝。麻薯芝麻烏龍鮮奶茶$42 杯身掛著黑芝麻糊, 隨意紋路,化作水墨形態,黑芝麻很香,味道很突出,餘後味道瑺出奶茶嘅清香,仲有麻薯 在內,口感軟糯,確實不錯。黑糖珍珠芒果鮮奶$42 黑糖珍珠煮得很入味,充滿濃濃的黑糖味,珍珠煙韌有咬口,茶及奶嘅比例剛好,入口順滑,而且解渴。單球意式雪糕開心果味$39 雪糕有多種口味提供,這裏竟然找到我最愛的開心果味,濃濃的果仁香,重點係低脂,吃多一點也不怕會肥。另外仲有自家製嘅cake,來這裏high tea,食件cake飲杯嘢,確實是一個唔錯嘅地方。很欣賞這家的飲品,好有喝有特色又唔會太甜,最後還外帶了兩杯給家人

開放型式設計,吸引唔少遊人,生意都唔錯,人流不斷。

600毫升一杯,大杯又好好喝。

2023-04-19 71 浏览
🤎茶墨🤎早排係尖沙咀行到冇野好行,想搵個地方chill 下,所以去左位於The One嘅茶墨坐低hea下🤍凍麻糬抹茶鮮奶🍵 $42我哋叫咗少甜少冰,醇香牛乳。茶墨都好貼心,佢可以比你揀素食豆乳,比乳糖不耐症嘅人士享用。我揀呢杯係因為見到有麻糬🥺咬落好QQ,超有咬口🤍凍特濃朱古力雪糕奶昔 $52同我一齊去嘅朋友因為唔受得咖啡因,所以唔飲得咖啡同茶🤣好彩呢到有雪糕奶昔🥤🤍日式奶茶蛋糕🍰 $32勢估唔到,一間茶飲店竟然仲有甜品售賣。所以我哋都叫咗一份蛋糕嚟share食。當然啦,去得茶飲店食甜品,都叫飯茶味相關嘅甜品實冇死。呢一款日式奶茶濃而不膩🤩📍茶墨尖沙咀彌敦道100號The One, 4樓 L411號鋪#boombu尖沙咀#boombu茶飲店————————————味道: 🤎🤎🤎🤎🤍環境: 🤎🤎🤎🤎🤍服務: 🤎🤎🤎🤎🤎抵食: 🤎🤎🤎🤎🤎再食: 🤎🤎🤎🤍🤍💰人均消費:$60————————————
🤎茶墨🤎

抵食: 🤎🤎🤎🤎🤎
再食: 🤎🤎🤎🤍🤍
💰人均消費:$60
————————————
天氣突然間又熱返,喺尖沙嘴行行下就諗住去買啲嘢飲飲,咁啱諗起The One 商場有姜濤430甜蜜限定Cafe展覽,就去幫下朋友打咭同買下精品。喺商場四樓就見到呢間叫茶墨既茶館,睇落似日式,有唔少款式嘅嘢飲賣,餐廳主打水墨風飲品,除咗有低脂雪糕之外,仲有一個蛋糕櫃放咗唔少款式嘅蛋糕。落咗單之後,餐廳會比一個感應器你,方便可以行開一陣睇吓嘢或者坐低等,訂單準備好就會收到通知可以過去取,幾方便😃我叫咗一杯飲品和一件蛋糕,分別係麻糬抹茶鮮奶和清香柚子芝士蛋糕。麻糬抹茶鮮奶- 取單時職員特別提到飲用前要先搖均飲品,令抺茶味更香濃😀 抺茶味真係好得!再配上煙煙韌韌嘅麻糬,口感非常好!值得得閒再黎飲!清香柚子芝士蛋糕-有好香嘅柚子味,味道都唔錯!呢間茶店仲有唔同款式嘅低脂雪糕賣,味道都有好多選擇,下次會再嚟試吓!茶墨 (尖沙咀)尖沙咀彌敦道100號The ONE 4樓L411號舖

麻糬抹茶鮮奶

清香柚子芝士蛋糕
-有好香嘅柚子味,味道都唔錯!

茶墨 (尖沙咀)
尖沙咀彌敦道100號The ONE 4樓L411號舖
2023-04-06
外卖自取
下午茶
2023-04-12 41 浏览
🤍🖤【 茶墨 】🖤🤍⋄ —————⧫♟⧫————— ⋄每次路過尖沙咀The ONE的指定動作😙同朋友一人一杯,仲坐低食咗件蛋糕,全部都超正😍⋄ ┄ ┄ ┄ ┄ ❖ ┄ ┄ ┄ ┄ ⋄🧋黑糖珍珠 芒果鮮奶🥭($42)朋友話飲開普通嘅黑糖珍珠鮮奶,口味比較甜膩;而呢度有加入芒果的版本,佢話非常驚喜,更加清新好飲👍🏻🌹焦糖芝士 玫瑰茉莉花茶🌸($38)最近腸胃唔係好舒服,我冇揀奶類飲品,轉戰茶類飲品,同樣冇令人失望!花茶滲透着淡淡玫瑰、茉莉花香氣,表面一層焦糖芝士又咸又香,混合起來令人一試難忘🤩🧀福岡芝士蛋糕:宇治抹茶🍵($32)抹茶芝士蛋糕質感挺身,不過比較容易碎,整體都唔錯。⋄ ┄ ┄ ┄ ┄ ❖ ┄ ┄ ┄ ┄ ⋄⋄📍地址:尖沙咀彌敦道100號The ONE 4樓L411號舖⋄⋄#hkig #hkfoodie #hongkongfood #hkfood #hongkongfoodie #foodblogger #hkfoodbloggers #hkfoodies #相機食先 #openrice #香港美食 #hkinfluencer #foodiehk #香港 #香港生活 #香港旅遊
🤍🖤【 茶墨 】🖤🤍

⋄ —————⧫♟⧫————— ⋄

每次路過尖沙咀The ONE的指定動作😙
同朋友一人一杯,仲坐低食咗件蛋糕,全部都超正😍

⋄ ┄ ┄ ┄ ┄ ❖ ┄ ┄ ┄ ┄ ⋄

🧋黑糖珍珠 芒果鮮奶🥭($42)

🌹焦糖芝士 玫瑰茉莉花茶🌸($38)

🧀福岡芝士蛋糕:宇治抹茶🍵($32)
抹茶芝士蛋糕質感挺身,不過比較容易碎,整體都唔錯。

⋄ ┄ ┄ ┄ ┄ ❖ ┄ ┄ ┄ ┄ ⋄

#hkig #hkfoodie #hongkongfood #hkfood #hongkongfoodie #foodblogger #hkfoodbloggers #hkfoodies #相機食先 #openrice #香港美食 #hkinfluencer #foodiehk #香港 #香港生活 #香港旅遊 #香港探店 #香港美食 #香港打卡 #香港必吃 #ccrreami尖沙咀 #茶墨 #teabrunch @teabrush
2023-04-03
有日喺尖沙咀 The ONE 行過見到呢間茶飲店,見幾特別就試咗。店舖對出仲有少量座位及企位,行街行到攰可以坐吓😚———❝ 麻糬芝麻烏龍鮮奶茶 | $42小店招牌作,以黑白顏色為主調,拼砌成為水墨畫般嘅茶飲,打卡一流。芝麻味濃,烏龍清香而帶有淡淡奶味。見唔少網友將其形容為「濃到好似飲緊芝麻糊咁」,153就覺得未濃到呢個程度,反而似係稀身版本嘅芝麻糊🤔不過153最鍾意茶飲底部有麻糬增添口感,粒粒煙韌而且份量非常慷慨!評分:7/10茶墨 @teabrush📍餐廳地址:尖沙咀彌敦道100號The ONE 4樓L411號舖

———

❝ 麻糬芝麻烏龍鮮奶茶 | $42

評分:7/10

茶墨 @teabrush

📍餐廳地址:
尖沙咀彌敦道100號The ONE 4樓L411號舖
今晚同朋友行完街,晏晝食得飽飽地,想夜晚食個甜品就算😋😋行行下The One見到茶墨,之前已經好想試吓呢度嘅水墨風飲品,勁靚!裝修好有格調,餐廳設有座位,方便客人即買即刻係嗰度食埋先走,環境都幾舒適😊😊店員都好nice,服務好貼心。📍麻糬芝麻烏龍鮮奶茶($42)奶茶可以揀少甜,啱晒又想飲啲甜嘢,但係又怕肥嘅女仔,口感滑滑嘅烏龍茶,再加上芝麻同埋粒粒麻糬,真係一絕!而且還是一啲都唔少,飲到最尾仲有㗎!認真!杯飲品靚到畫咁🥰🥰有少少唔捨得搞暈佢😂😂不過就算攪勻左杯嘢飲,個水墨風仍然係到,勁呀 😍📍士多啤梨雪糕奶昔($52)呢個奶昔好滑順,士多啤梨味道好濃,仲有一大球雪糕係杯頂,真係好好味!📍追加優惠-Low-Fat Gelato (Dark Chocolate & Tiramisu)($32)呢個價錢係正價飲品加配優惠,意大利雪糕 gelato嘅質地好綿密同埋滑順,佢嘅口感比起普通嘅雪糕更加濃郁同埋滑順,而且low-fat 🤣🤣岩哂我呢啲怕肥又想食😋😋今晚同朋友share 咗兩款口味🎈Dark Chocolate 味道好濃郁,有著濃厚嘅巧克力香氣,而且唔會太甜,非常適合喜愛濃郁巧克力既朋友

店員都好nice,服務好貼心。

📍麻糬芝麻烏龍鮮奶茶($42)

📍士多啤梨雪糕奶昔($52)

今晚同朋友share 咗兩款口味
🎈Dark Chocolate 味道好濃郁,有著濃厚嘅巧克力香氣,而且唔會太甜,非常適合喜愛濃郁巧克力既朋友仔

🎈Tiramisu 味道帶有咖啡同埋酒味,加上雪糕本身嘅香味,超好食呢!

2023-04-09
  • 麻糬芝麻烏龍鮮奶茶
  • 士多啤梨雪糕奶昔
放假去The One行街, 行到有d攰, 經過茶墨就即刻被啲飲品吸引了各款飲品款式都好特別,不論賣相抑或口味幾有新意,於是決定飲杯野休息下順便可以打下卡😍仲有低脂意式雪糕 Gelato,睇落好吸引,忍唔住叫埋😀麻糬芝麻烏龍鮮奶茶 飲品真係好似一幅水墨畫咁,好有藝術感,以芝麻醬於杯身營造出潑墨效果,質感濃稠,味道醇厚,拌勻後黑芝麻香較重,唔會太甜,如果烏龍茶味濃點會更好,麻糬口感軟糯,煙韌,少少甜,好味,成杯飲品口感好有層次,影相打卡靚,又好飲,值得一試👍。醇香紅茶意式雪糕 Gelato唔會好甜,口感與軟滑細膩。茶味濃厚馥郁,中意食茶味甜品既人值得去試下,好味得來又低脂,啱哂減肥中的我😃
仲有低脂意式雪糕 Gelato,睇落好吸引,忍唔住叫埋😀

醇香紅茶意式雪糕 Gelato

2023-04-09 158 浏览
可以將水墨畫融入手搖飲品入面都可以話係非常獨樹一格,一杯杯唯美的水墨畫飲飲品,唔單止賞心悅目,而且飲過更一試難忘呀!🔮麻糬芝麻烏龍鮮奶茶    一飲便會愛上,完全是味覺和視覺的極佳體驗呀!整杯飲品藝術感滿滿,黑白混塔,真係好似水墨畫咁,真心靚!濃郁的黑芝麻醬隨意地舖在杯邊,入口有如芝麻糊般濃稠,細膩柔滑,且不會太甜;驚喜的是這麼濃厚的黑芝麻味道完全也沒有掩蓋了烏龍茶的香醇,陣陣茶香的慢慢從那些黑芝麻味滲出來,很有層次;麻糬份量也不少,煙靭軟糯,飲晒成杯都真係有少少飽嘅感覺🔮紫薯鐵觀音沙冰     賣相一樣藝術感滿分,紫紫紅紅咁有啲似雲石紋,真材實料以新鮮嘅紫薯煮成紫薯蓉,飲落會食到細細粒的紫薯粒,濃濃的紫薯香味中蘊含着鐵觀音的茶香,綿密順口,層次分明,微甜的甜度剛剛好店家還有一系列特別的意式雪糕Gelato,自家製的芝士蛋糕,都是很受歡迎的,行街行到攰攰地,坐低食個Mini high tea,食得又睇得,賞心樂事也!

🔮麻糬芝麻烏龍鮮奶茶

🔮紫薯鐵觀音沙冰

紫薯鐵觀音沙冰
紫薯鐵觀音沙冰
2023-04-08 28 浏览
一間位於尖沙咀The One嘅輕食茶飲店🧋店鋪在扶手電梯旁邊,非常方便!而且又有坐位供客人使用,環境舒適,氛圍寧靜,適合放鬆或是同朋友聚會😌店內提供嘅蛋糕、茶飲同gelato都非常豐富,選擇多樣,品質都好好👍🏻玫瑰茉莉花茶(凍)玫瑰茉莉花茶清新怡人,茶香同花香交織,飲落有種愉悅感😌。茶味唔會過於濃烈,而且甜度適中,冇一般茶苦澀嘅感覺🤪濃香鐵觀音茶(凍)濃香鐵觀音茶嘅茶香濃郁,口感滑順,帶有淡淡嘅甜味😍同樣,冇嗰種茶葉嘅苦澀,飲落非常舒適同放鬆🥰雲呢嗱單球意式雪糕雲呢嗱單球意式雪糕好好味!意式雪糕口感柔軟滑順😋,有種非常細膩嘅質地🤤味道亦相當濃郁,帶有濃濃嘅奶香味,食落一口接一口🤪抹茶單球意式雪糕抹茶單球意式雪糕就有著濃厚嘅抹茶味🍵,味道帶有少少苦味,但唔會太濃烈,非常適合抹茶愛好者。同樣,雪糕口感滑順,質地非常細膩,讓人愛不釋手😋福岡芝士蛋糕-宇治抹茶福岡芝士蛋糕都好好味!蛋糕質地非常綿密,帶有濃濃嘅奶香味,口感十分滑順🤤

玫瑰茉莉花茶(凍)

濃香鐵觀音茶(凍)

雲呢嗱單球意式雪糕

抹茶單球意式雪糕

福岡芝士蛋糕-宇治抹茶

2023-04-08 14 浏览
食完飯想搵甜品食吓,經過見到呢間有得飲嘢又有雪糕食,符合大家要求,就試吓啦!😜雲尼拿+抹茶 雙球雪糕$50好味喎!個抹茶味好出,但又唔會苦,好有茶味!雲尼拿都唔錯👍🏻份量都幾多。黑糖珍珠鮮奶鐵觀音(熱)$39都係個句,好有茶味,一下就飲到鐵觀音個茶味,無比奶蓋過👍🏻黑糖珍珠口感剛好,黑糖味幾香😋好有驚喜!其實之前行呢個商場都有見到這店,無諗過第一幫襯,食呢兩款都咁啱自己口味,仲好有水準,會再去試其他款式😊
雲尼拿+抹茶 雙球雪糕$50
黑糖珍珠鮮奶鐵觀音(熱)$39
2023-04-03 23 浏览
After having a lovely dinner in The one here it would nice to have some desserts afterwards. So there we are teabrush. One of my favourite bubble tea and gelato in town . So we went for the black tea gelato and the black sugar and ginger tea. It was nice to have such a warm drink in a rainy day like today . The gelato , great as well. It’s not too sweet like regular ice cream , but strong with tea flavours

brown sugar ginger herbal tea

roasted Tieguanyin with salted caramel cheese topped

Low fat Gelato with cup (black tea)

2023-04-03
brown sugar ginger herbal tea