2007-11-05 4 浏览
見咁多人讚呢度既甜品buffet,就拉埋男朋友黎試下。鹹點得三文魚包,其他都係甜野。有8-9款蛋糕,4款雪糕,仲有朱古力噴泉,生果,waffle,梳乎里,豆腐花,中式糖水,香蕉蜜糖脆片,西餅...野食種類幾多,不過好多都麻麻地,個燕麥蛋糕唔好食,個味怪怪地,係個三文魚包最好,臨尾好貪心咁食多2件先走,食到好飽。
見咁多人讚呢度既甜品buffet,就拉埋男朋友黎試下。
2007-10-07 84 浏览
6/10 星期六,一行兩人,聽講呢間酒店既甜品buffet好出名,之前訂唔到位因為比人包左場,仲要連續幾日添,好彩今次可以順利咁訂到位,我地準時8點就去到啦,因為8:00-12:00嘛,佢編左我坐鋼琴隔離既三人枱 ,我地張枱 好近拎野食囉,好方便,環境好舒服呀,個景都唔差家,行左一個圈睇下有乜食,有好多不同既蛋糕(有芒果,士多啤梨,朱古力等),一杯杯既布甸,啫 喱等,即製既Souffl 同Waffle,又有生果(士多啤梨,橙,哈密瓜,奇異果,西瓜,木瓜,蘋果等),唯一唔係甜品既係一個叫做三文魚包,仲有紅豆沙同紅棗水,當然唔少得有雪糕啦,大概有3,4種味囉。可能係甜品啦,食到好滯,有好多都未必試到,當然蛋糕類唔可以款款都食,因為食晒咁多款都飽啦,試唔到其他。個餐唔包飲品家,如果要飲品既話就要+$30蚊,可以飲特大凍檸茶or蘋果夢or蜜桃花園or加勒比夏日or薄荷凍紅茶or紅茶or奶茶or汽水,但可以refill囉。總結d 野食唔錯,環境真係好舒服,又有鋼琴,大提琴同鼓手伴奏,真係幾浪漫家。埋單$501.6每位$198+1

埋單$501.6
每位$198+1
2007-10-07 9 浏览
這間是我自助午餐吃得最多的地方。這裡的食物種類數目恰到好處,不會太多,也不會太離亂。主菜食物分類放在幾張小圓桌上。咖哩類很有水準。中菜類永不會有煮得過爛的情況出現。我最喜歡的是他們的甜品,每次均走兩轉,寧願少吃主菜,留肚吃甜品。
2007-09-30 8 浏览
this is still my favourite leisure lunch and afternoon spot. Super quality and great window views.
2007-09-12 11 浏览
7月有幸來到tiffin一嚐享負盛名的甜品buffet, 當然要記一記低啦~這裡的甜品真的很出色, 特別是朱古力,是了好幾顆,還是最愛果仁那顆~其次是waffle,是即製的,加上花生醬,簡直是perfect match!!souffle有兩種味,開心果味比較特別,值得推介!!cake方面,不是吃了太多,吃了tiramisu&拿破崙,對我而言,一向只鍾情於royal garden和the peninsula的tiramisu, 但grand hyatt的,也是十分出色,酒味不多不少,恰到好處,現在已在我心中佔一席位~拿破崙相比起來,反而有點普通吧!那晚不是吃了很多,但唯一encore的竟然不是甜品,而是全場唯一的咸點Salmon Pastry Roll!!!!!真的很好味的說!!(其實可能是因為只有一款咸點)不過, 我認為不足的是比較少cheese cake款,而且沒有cheese,如要oreder的話,就要$60一個portion了。當然,整晚的焦點還是他們=]
souffle有兩種味,開心果味比較特別,值得推介!!
拿破崙相比起來,反而有點普通吧!
真的很好味的說!!(其實可能是因為只有一款咸點
當然,整晚的焦點還是他們=]
2007-09-11 7 浏览
以前食過尖沙咀的凱悅甜品自助餐,一直都念念不忘,但係到而家再搵唔返咁高質素見到好多人都話呢到好,一路都想試,今次終於食到~~一個星期前訂位,但係去到竟然話無record,真係奇怪,不過因為都無乜人,所以都可以立刻安排到位比我地見到款式都有好多下,比食評講既更吸引~~等左陣開始就立刻拎,樣樣都試, 但係真係太多揀,試唔晒, 但係整體黎講係偏甜,有啲食左一啖巳經唔想食,啲雪糕都好吸引,但係都係太甜個喊食三文魚幾好食, 本來唔想食waffle,因為會好飽,但係見到好多人拎,又不停新鮮出爐,所以都拎左一件試下,嘩,估唔到好有驚喜,外脆內軟,好耐無食過咁好味既waffle,真係好值得一試,再加埋個花生醬,真係完美組合,就算再飽都食得晒,係全晚最好食既雖然大部份甜品都偏甜,但係款式夠多,環境又一流,有機會都會再黎多次試埋其他未試個啲~~但係希望唔會再咁甜

見到好多人都話呢到好,一路都想試,今次終於食到~~

2007-09-11 15 浏览
朋友有心事﹐又是甜品怪﹐於是約了來Grand Hyatt吃dessert buffet。當晚訂了window seats﹐2張沙發可坐4人﹐我們3人行﹐很鬆動。這裡的樓底很高﹐坐在落地大玻璃旁﹐感覺很舒服﹐兩個人去拍拖都幾浪漫架~。加$30可以包飲品﹐我選了Passion Fruit Tea﹐略酸﹐但加了Honey Syrup後便變得很好喝。甜品必吃的一定是雪糕和即製的Waffle﹐Donut和Souffle﹐我也忍不住要encore﹗全場唯一的鹹點﹕Salmon Pastry Roll﹐並沒有令我失望﹐仍是如此好吃。雖然呢個的而且確係一個dessert buffet﹐但個人應為其實款式並不需要太多才算得上“好”。貴精﹐不貴多嘛。況且坊間亦有好多專吃甜品的店鋪﹐這裡﹐確不失為一個談心的好地方~

2007-08-27 5 浏览
想黎Tiffin食甜品自助餐好耐,終於有機會一試。無論環境,氣氛,服務,同埋食物水準,都係一流,我同朋友們都好滿意!主角當然係多款甜品,比我想像中多款式,而且特別,當中包括唔同口味雪糕同雪糕蛋糕、唔同口味芝士蛋糕、拿破崙、梳乎里、法式蛋白杏仁餅、豆腐花、楊枝甘露、乳酪、栗子蛋糕、紅豆綠茶蛋糕、香橙君度酒蛋糕、威化卷、雪葩、芭芙、啫喱、tiramisu、生果等等,仲有一粒粒既朱古力(有開心果味、茉莉花茶味、原粒果仁朱古力)。食左十幾個雪糕球,口味包括綠茶、葡萄、椰子、櫻桃乳酪、酒香蜜餞、芒果芝士、香橙;香橙最特別,唔係自己抣,而係用個橙(有橙肉,但雪到硬晒)載住;紅豆綠茶蛋糕值得一吃再吃,係我本人既推介,綠茶味蛋糕已經正,仲加埋紅豆味忌廉,同埋粒粒真正紅豆,紅豆份量係多到啖啖都食到,真係好好食;士多啤梨拿破崙更加係全檯都推介既甜品,個酥皮做得又香又脆又鬆化,吉士又唔會過多喎甜;仲有食親甜品buffet都有既tiramisu,呢度都做得好有水準;反而梳乎里差少少,香橙梳乎里食唔到橙味,草莓梳乎里亦食唔到草莓味,只係得個甜字;至於唔同口味既芝士蛋糕,我最欣賞香蕉檸檬芝士餅(仲有朱古力芝士餅,
想黎Tiffin食甜品自助餐好耐,終於有機會一試。
食左十幾個雪糕球,口味包括綠茶、葡萄、椰子、櫻桃乳酪、酒香蜜餞、芒果芝士、香橙;香橙最特別,唔係自己抣,而係用個橙(有橙肉,但雪到硬晒)載住;紅豆綠茶蛋糕值得一吃再吃,係我本人既推介,綠茶味蛋糕已經正,仲加埋紅豆味忌廉,同埋粒粒真正紅豆,紅豆份量係多到啖啖都食到,真係好好食;士多啤梨拿破崙更加係全檯都推介既甜品,個酥皮做得又香又脆又鬆化,吉士又唔會過多喎甜;仲有食親甜品buffet都有既tiramisu,呢度都做得好有水準;反而梳乎里差少少,香橙梳乎里食唔到橙味,草莓梳乎里亦食唔到草莓味,只係得個甜字;至於唔同口味既芝士蛋糕,我最欣賞香蕉檸檬芝士餅(仲有朱古力芝士餅,草莓芝士餅等),口味比較特別,食到芝士香又食到香蕉香,但係味道又唔會太濃;另一款一試再試既甜品係桑莓芒果雪糕蛋糕(比另一款朱古力雪糕蛋糕好味好多),桑莓雪果又有芒果雪果,外面用朱古力皮包住,真係令人好想食多好多好多次;法式蛋白杏仁餅雖然有草莓、開心果、咖啡三種味道,但試過晒之後,只有草莓最得我歡心;威化卷內藏雪糕,又係超好味,又凍又脆,口感一流,但係都幾甜架。
如果可以,我都想再黎食呀!(不過再咁食法,肯定肥死...但係,對住咁好味既甜品,試問又點忍口呢?)
2007-08-26 10 浏览
一大班人慶祝生日,攪攪新意思去grand hyatt 食dessert buffet,一去到見到個環境都唔錯,幾舒服同幾寧靜,係一個適合傾計的地方。環境幾好都不重要,最重要係d食物質素。繞場一週,d 甜品款式都幾多,分種類擺放,好清釋,可以一次過試晒同睇晒同類食物的款式。我試了很多款式,不過我覺得最好食的是tiramisu(如果酒味濃d會更好), expresso ice-cream, 朱古力粒(三種都好味),雪糕及其他雪糕製品(homemade的,不太甜)及三文魚火腿酥(三文魚不腥,食落唔膩,同埋係唯一的咸點)。其實,整體來說,這餐廳的desserts 都非常好吃,而且環境又好,歎甜品傾計真是一個好的選擇。我們坐到差不多十二點半都沒有人趕,所以真係一個傾計的好地方,一定會再去試!!!!同其他食家的講法一樣,他們真的好快會收你隻碟,不過服務都幾好。
2007-08-07 2 浏览
男朋友很喜歡這裡食tea的環境, 每次都會訂window side的梳化位, 夠privacy又有點點陽光咸點好少轉款,雞亦同豬扒包次次必備甜品就比較多花款, 最愛食tiffin的自製雪糕, 每次通常有兩至三個口味選擇重點推介: 如果諗住慢慢坐, 就叫個熱柠茶慢慢飲la

咸點好少轉款,雞亦同豬扒包次次必備

重點推介: 如果諗住慢慢坐, 就叫個熱柠茶慢慢飲la

2007-07-28 2 浏览
同女友期待左好來今晚(Friday)的來臨,因為知道呢間野食dessert buffet都有幾年,竟然現在才第一次試...8點開始,但其實7:50到已俾我地入去.甜品款式都ok多,但其實好多都係蛋糕同一d西餅(eg puff, tart),d蛋糕我地冇試哂,因為好膩同埋好似冇咩特別...個朱古力泉有多款生果食物俾我地玩,可惜又係好膩,冇試哂...另外除左好多鮮果外(少食生果就食多d啦),亦有多款以芒果為主的甜品eg yogurt, pudding, 鍾意芒果既人就正啦.有一台擺左數款朱古力,當然係好食,但食得多又係膩...熱既食品有豆腐花及楊枝甘露,格仔餅等,幾好食. 全場得一個鹹點,就係三文魚卷.其實係外層麵包,入面有火腿及三文魚,超級好食(係因為佢係唯一鹹點?唔知啦..),食左好多件...而家2007年暑假佢個theme係雪糕,所以有多款雪糕,雪糕蛋糕,雪糕餅etc...係幾好食,冇咁膩加$30有drink ($228 each), 叫左蜜桃茶及熱情果茶,d味道幾特別,清清地既茶中有d鮮果既味,而且可以免費refill!裝潢唔駛講梗係好grand,好romatic,可惜係冇咩vie

有一台擺左數款朱古力,當然係好食,但食得多又係膩...

裝潢唔駛講梗係好grand,好romatic,可惜係冇咩view,冇海,得個花園同少少高樓.service當然係5 stars,有少少唔好係佢地太eager去收野,你只要停左手,個碟得番唔多野佢就會幫你收.價錢我覺得係值既,個埋一就$250/each.

禮拜六去了Tiffin Louge吃Dessert Buffet.先光顧了水果區,水果新鮮,種類有:紅毛丹-清甜,荔枝-核小超級甜,木瓜-正,蟠桃果-很清,甜梨-很爽,西瓜-多汁勁甜,蜜瓜和哈蜜瓜-因爲太普通,所以没吃。唯一的鹹點:仍是三文魚酥朱古力:金薄朱古力-苦甜適中,多吃一顆也無妨,但内疚感使我拿不了第三顆。其餘两款開心果丶果仁朱古力和chocolate horn 都沒試。冷點:疆雪糕曲奇-疆味不太濃,很好. Resberry雪條-清.Expresso Ice-cream-雪糕的甜味中和了expresso的苦味.Cheese Mangao Pudding-很濃cheese味.Mango Pudding-Yummy.熱點:Souffl水準依然,很滑。麵包布甸-香而不太甜。waffle & 用waffle個漿做的donut,not suprise.豆腐花可惜没有疆汁.楊枝金露-OK.食左甘耐,硬係小甘D嘢。點解沒有Cheese?見到個cheese小餐車,已經不是任你食,盛惠$60一個portion!實在令人失望。。。

唯一的鹹點:仍是三文魚酥

實在令人失望。。。
2007-05-14 23 浏览
A sunny, relaxing & yummy team meeting with tea buffet at Tiffin Lounge of Grand Hyatt.Foodsreally fine, 1/3 savory & 2/3 sweet.Environment how can you complain for the spacious & scenic dining space with live musical performance by pianist & violin? Servicenot very nice but nothing went wrong. Must-try items:Ribs- perfectly roasted, juicy & tender.Fried Buffalo Cheese - served with fresh tomato sauce, definitely for cheese lovers.Fried Noodle - not oily, not salty, not sticky, "Al Dente"Chocola

Foods

Environment

Must-try items:
Ribs
Fried Buffalo Cheese
Fried Noodle
Chocolate Scone
- taste it with berry sauce, great!
Chocolate Cake
- sponge cake with mousse, wow!
Chocolate Shell Cake
- with melted chocolate inside, delicious!
Waffle
- freshly baked, sure you will encore it.
Carrot Cake & Berry Tart
- superb!

Though discussion ended at 7pm (4 hours), we are still in upbeat mood ^u^

(非会员)
2007-04-08 10 浏览
Wanted to have this celebration to indulge ourselves during Easter. However it turned out to be disaster. No cheesecake, no tiramisu, and the Opera cake is only so-so. To celebrate Easter, what they have were cookies! I cannot believe that's the way how the European countries celebrate!The best were1. Fruits (ie they only have to wash and cut it)2. Salmon Pastry Roll (well, you can understand how disappointed we were)3. Souffle (only the top 'cap' is ok)We ended up went to another small restaura

The best were

We ended up went to another small restaurant for supper. With the $220 (we also ordered $30 all we can drink from the juice bar, plus 10% service charge) it definitly doesn't worth it.

didn't take any photos as I didn't want to waste my time.
2007-03-17 6 浏览
一直都好想去依間咁出名的dessert buffet試o下, 今次難得有四送一, 當然要去la.唔知當日主題係咩, 但我d fd話係巧克力wor, 我就唔太覺la. 只係覺得佢有好多muffin la, cookies la, 綿花糖la (??竟然), 同埋一粒粒的巧克力, 但我想話冇人會想係五星級酒店buffet食依d o野lor. 佢d chesses cake 係冇cheese味ga, 有d item又過甜, 好似個花生醬巧克力蛋糕, 有好多pouf, 又有個炭爐比人燒綿花糖, 我心諗BBQ ar.全部都係d平o野.連Tirmesu ar, blueberry cheesecake 依d咁common ge items都冇.最好ge都係我相右邊的蘋果批, 中間o個個香蕉巧克力杯都可以ge.全場得三文魚捲, 可能因為得佢一個鹹o野都覺得好好食, 但次次一出都比人攞哂, 又出得少wor, 好心佢見到咁就出多d la.好飽但唔滿足, 到最後真係咩都唔想食, 只係食好多生果, 咁ge quality, 平o左都唔值!!!!!