2021-11-09 133 浏览
建議:拎野飲時要小心,因為杯比較薄同淋身,所以記得要睇清楚個蓋夠唔夠實🤣 日頭舖頭好多人,本來打算晚餐食個快飯,可以買個熱狗同茶飲😂 點知夜晚一樣咁多人。目測已經有5,6 個人等緊拎熱狗,所以最後決定淨係買杯茶飲頂下肚😌🥤今次試左:▫️芋頭芝士奶 (HK$36)雖然杯野叫芝士奶,不過其實姐係芋頭+鮮奶+芝士奶蓋,岩哂 #奶蓋控 同#芋頭控💜 本來想加埋芋圓,不過已經賣曬,唯有下次再試😌 落單時叫左半糖少冰,不出所料最後無做到😂 因為店員係落單既時候都幾心不在焉🙈 好彩飲落都唔算太甜,而且冰量都係正常🧊不過飲到底,吸到兩塊咬唔爛既灰色物體⁉️🙈 希望只係芋頭皮,而唔係其他野啦。

今次試左:
▫️芋頭芝士奶 (HK$36)

2021-11-09 120 浏览
早兩日同朋友係新蒲崗搵食,咁岩行過見到德國熱狗x茶匠,試過唔同既熱狗店,就係未食過呢間,當然要試下。德國熱狗其中一個menu係以唔同地方名命名佢地既菜式,而中文名就有啲搞鬼特色,我地就叫左一個叫夏惠姨Hawaii。熱狗黎到,有煙肉菠蘿芝士,我地叫左套餐,包一個細薯條同一罐可樂,埋單$58。呢個價錢黎講,定價都有啲進取,因為熱狗口味唔算話好有特色,薯條份量亦唔多,雖然薯條咁岩好新鮮炸起,個包都小小脆,唔錯既。呢間德國熱狗係同茶匠一齊合作,套餐/熱狗如果想叫茶飲有優惠,飲品價格有減3蚊優惠,由於價錢唔算太吸引,因為埋單隨時七八十蚊,所以我地都係飲番可樂算。堂食方面,店舖提供少量位置方便大家即場食。總捨黎講,德國熱狗x茶匠呢間,大家經過可以一試,但唔好太大期望啦。

堂食方面,店舖提供少量位置方便大家即場食。

2021-11-07
2021-10-15 153 浏览
做完gym行咗去,茶匠x德國熱狗,menu有好多款熱狗,好難揀,所以最後揀左最受歡迎嘅夏蕙姨。飲品就揀左芋頭鮮奶。飲品好快就有,熱狗就要等耐d。熱狗個盒幾靚夏蕙姨係辣肉腸煙肉菠蘿芝士茄汁千島醬。唔太食得辣既我,食到一般開始頂唔順😂不斷飲野😅芋頭鮮奶就正正常常,我叫左走甜,甜度啱啱好😋不過佢地既芋頭奶嘅芋頭泥喺無芋頭粒粒,所以飲落係無粒粒食。下次會想試下佢地既波板糖漢堡😋

飲品好快就有,熱狗就要等耐d。

熱狗個盒幾靚

夏蕙姨

夏蕙姨係辣肉腸煙肉菠蘿芝士茄汁千島醬。
唔太食得辣既我,食到一般開始頂唔順😂不斷飲野😅

下次會想試下佢地既波板糖漢堡😋
2021-10-14 94 浏览
【#肥波飲野系列】🎈m到時最好就係有杯熱朱古力,心情都會好啲💛食完飯同肥成去左新蒲崗整啲野,我就係茶匠買左杯熱朱古力奶+Oreo🥤店員超友善,樂意解答我啲無聊問題。🥤朱古力奶好濃,我見佢係用我平時買開嘅明治鮮奶🥛熱度岩岩好,唔會話熱到入唔到口。Oreo份量都幾多,飲到尾都仲有👍🏻📍茶匠×德國熱狗 @hotdoglinkxchashou.hk 📍新蒲崗大有街29號宏基中心地下5B舖#黃店 #黃大仙美食 #黃大仙黃店 #新蒲崗美食 #新蒲崗黃店 #黃店推介 #黃店系列 #黃色經濟圈 #黃藍地圖 #茶匠 #茶匠x德國熱狗 #肥波掃黃行動 #肥波誠實豆沙包系列 #hkfoodie #hkfoodblogger #foodie #foodblogger #hkigfoodie #hkigfoodblogger #hkgirl #hkwifey #sanpokong #hotdoglinkspk #chocolatemilk #hkdrinks
【#肥波飲野系列】

📍新蒲崗大有街29號宏基中心地下5B舖

2021-09-14 697 浏览
星期日晚上我先在「荃灣」「海壩街」附近光顧西餐廳,享用慢煮雞胸肉配意大利飯,還有冰凍朱古力摩卡咖啡飲品作為「雞肉」部分晚餐,然後乘坐「屯馬綫」返回「新蒲崗」享用「牛腩河粉」,完成晚餐的「牛腩」部分。之後我發現雖然算是已經完全食飽,但是胃口偏偏還是有點飽滯,需要多喝杯飲品幫助消化,於是我在晚上的「大有街」裡面,搜索還未打烊的飲品店,結果我發現到「茶匠」這飲品店。「茶匠」雖然沒有製作提供手調「水蜜桃紅茶」飲品,但是我最後還是很快就能夠從「茶匠」價目表裡面,能夠「西柚檸檬梳打」這款冰凍手調飲品。而且我發現「茶匠」廚房製造的手調「西柚檸檬梳打」飲品裡面,一早已經加入了不少酸味「檸檬汁」,還有一些味道甜酸兼備的「西柚汁」。所以「茶匠」廚房店員即使也有在「西柚檸檬梳打」飲品裡面,加入新鮮切片「檸檬」跟新鮮切片「西柚」,我基本上也不需要再用飲管戳「檸檬」,直接攪拌飲品之後就已經喝到「檸檬」酸味跟「西柚」甜味。至於「檸檬西柚梳打」飲品裡面的梳打水跟氣泡成份也都非常之多,所以只需要用飲管攪勻整杯飲品,就已經喝擁有氣泡暢快口感,還有「檸檬」酸味的梳打飲品,足以匹配飲品的港幣二十八元售價和性價比。雖然「茶匠

西柚檸檬梳打

雖然「茶匠」價目表裡面還有一款產品食品「熱狗」,不過之前剛剛食完「牛腩河」,所以已經沒有胃口再享用「茶匠」製造的「熱狗」食品。

幸好「茶匠」舖位所處的「新蒲崗」「大有街」位置,距離我乘坐專綫小巴返回「西貢」的「采頤花園」非常接近,所以將來應該還有大量機會再光顧。
2021-09-13
3 分钟 (外卖自取)
$28 (宵夜)
西柚檸檬梳打
偶然經開新蒲崗見到個門面咁得意嘅,望一望原來係德國熱狗x茶匠嘅合作社新鋪喎😎入去睇下先可能係合作社關係,裝修方面冇其他德國熱狗鋪咁New retro,而係一種簡簡單單嘅鋪面,感覺舒服😌今次嗌咗個夏蕙姨,係匈牙利辣肉腸配菠蘿芝士煙肉粒,加上兩種醬料-自家製嘅茄汁同埋沙律醬,兩種味道帶黎雙重嘅滋味,成個口感都好豐富❤️加$12仲有罐裝汽水同細薯條,雖然話係細薯條,但係都好多好大盒❤️另外嗌咗個薯寶,好脆口好好食😋 隔咗陣先食都冇好淋👍🏻讚

另外嗌咗個薯寶,好脆口好好食😋 隔咗陣先食都冇好淋👍🏻讚
2021-09-03 155 浏览
最近公司附近新開張,呢間徳國熱狗以前係何文田讀書成日食,而家多左好多創新系列,重同左間茶匠crossover。試左佢地嘅大狗大,真係大到女仔可以兩人食,包有驚喜,夠熱夠脆香,腸又唔會乾爭爭,20幾年企得住無質素都唔得😆再叫左個牛角包,一樣咁好食!!值得一提,員工態度真係好友善,值得再幫襯!佢地重有多款熱狗,大部份30幾蚊起,件件都有份量,重有佢地嘅鳳梨百香果梳打,唔太甜,夏天飲正👍珍珠奶茶都試左,可以再茶味濃啲😬

值得一提,員工態度真係好友善,值得再幫襯!

大狗大
煙火腿芝士牛角包