2016-10-16 128 浏览
環境裝修幾特別,幾獨特帶個性!令人有舒服既感覺!一坐低侍應就提供杯甘筍汁。幾特別口味清新!好過飲水咁dry啦。叫左個沙0爺雞串燒,原來仲玩少少卓頭玩意。有個小火爐再將d雞串燒到香脆~再配埋汁醬食!好惹味~雞肉都幾樕滑,幾好味。炭燒美國肉眼扒7成熟,超驚喜。肉質香濃唔起筋,少少脂肪位增強口感!配菜有d青紅辣椒幾惹味增強食慾。份量大大碟!夠哂飽肚。跟餐加左份白酒煮藍青口,雖然白汁味不強~但青口都幾鮮!無沙無怪味。唔錯喔!飲品要左杯芒果雪香,味道唔算好甜,幾清新。
好惹味~雞肉都幾樕滑,幾好味。
飲品要左杯芒果雪香,味道唔算好甜,幾清新。
2016-10-11 316 浏览
小時候間中都會幫襯九龍灣茜廊,但印象中是愈做愈差,所以早已從心水之列剔走。今天早放,見時間尚早可以試下午茶餐,又是新開張,試試吧。漢堡飽餐,份量足,以同等價錢而言,擺盤/食物質素亦okay,我已收貨,雖知現今很多西餐廳收高級餐館價錢,但服務及食物卻是茶餐廳質素!見其他枱面食物,看似意粉及湯類較差,但扒餐及沙律賣相都好吸引,希望下次有時間可以試一試。服務而言是滿意的,侍應會“主動”追單、友善對答、不時留意你需要,唔知點解而家好多做街坊生意的餐廳都好少做到吧。

2016-10-11
下午茶
我今早在樂富新開的茜廊餐廳打算試這間新店的早餐,因為以前曾在德福幫襯了10年,對佢哋滿懷信心。但是今早不快的經歷已令我改變,以後都唔會去樂富這間幫襯。我是第一個客人入去,點了炸魚柳早餐,餐茶好快有,但之後另外5至6枱客入來,紛紛有4枱已食緊,我心想炸魚柳或許耐啲,再等,一直冇人行過來通知或跟進。原來是漏單,我沒有怪責厨房,因這是樓面要跟進,見個客咁耐冇餐出,應主動跟厨房問吓,佢哋冇做,只顧傾計。我投訴後幫我跟進了又冇人話我知,仲好惡咁話已经煮緊啦!點知仲要煮錯,比碟漢堡扒我,我馬上說只比餐飲錢即走,經理才黑口黑面話唔好意思,唔使收我餐飲錢。唔該貴 公司做好啲培訓工作,服務性行業禮貌和態度都係好緊要,厨師幾叻都要出面把關,樂富區有能力食得起48元或以上早餐的大有人在,唔好以為旁邊係公屋,有附近區域嘅人來的。唔好大教壞細,經理唔掂就另請有質素的。

2016-10-09 380 浏览
今日起得早,特登去茜廊食早餐,點餐嗰陣時叫咗兩個早餐,嗰個男服務員(無穿制服)應該係高級啲,同佢講飲品遲啲叫,佢竟然話而家叫埋繁忙時間,好忙,呢度係做街坊生意,咁嘅服務態度下次仲敢去咩。

呢度係做街坊生意,咁嘅服務態度下次仲敢去咩
2016-10-06 403 浏览
星期六晚諗住去九龍城食泰國菜,去到點知冇位泊車,兜左好耐唔對路,就諗住去第二度食。突然我醒起好多商場都係消費滿唔知幾錢就可以免費泊車,最後就去左樂富。知道係食晚飯時間一定多人,立即上網睇定。因為之前去美心酒樓食有download左個排隊app foodgulu,一開又見到茜廊餐廳個名,禁又去試下啦!去到好多人排隊,原來係新開既!等左10分鐘度啦,就可以入去。入到去裝修都幾靚,有少少似天水圍個間。而我爸就話真係時光飛逝,後生個時同我媽拍拖就係去九龍灣茜廊,兩間個感覺好唔同,呢間新潮左好多。我地一坐低就有侍應放低左3杯橙汁,原來係做緊promote入座就送飲品加甜品,都唔錯呀!最後點左3個晚餐,羊架、燒春雞同埋4色芝士野菌意粉!三份晚餐一上到枱真係好大份呀。羊架有4件禁多,燒春雞又成隻,意粉又好大碟!好抵食!羊架我地叫7成,都整得剛剛好,醬汁另上,最岩我呢d要食原汁原味既人啦。燒春雞就好好食,d肉唔老,好滑,我媽食到唔停口。而個意粉一對比起呢兩個菜就有d失色,所以唔講lu…埋單個時,就自動上埋甜品,係士多啤梨cake,少少地剛剛好,因為個main份量太大啦,個甜品再大d一定食唔落!每人都係

埋單個時,就自動上埋甜品,係士多啤梨cake,少少地剛剛好,因為個main份量太大啦,個甜品再大d一定食唔落!每人都係百五蚊度,都幾抵食呀!
2016-10-01
2016-10-06 347 浏览
今日同老豆媽咪行完街去到樂富茜廊開餐,之前去過天水圍幫襯過一米pizza,諗住呢間都有,入到去坐低問個經理佢竟然話冇,一心諗住食,是但啦叫個肥經理介紹,見到隔離叫左個巨形牛扒嘩超大件,但本身屋企人唔食牛想試都唔得,佢話呢間主打牛扒,咁就叫左個黑松意大利飯,慢煮極黑豬,三文魚PIZZA,同一個辣肉腸XX飯,叫左四個忌廉湯,好快忌廉湯就到原來係南瓜忌廉湯,正,可能人多其他野都比較慢,第二個PIZZA到,一個字(脆),跟天水圍不相伯仲,跟住意大利飯到,食落去中間生生地,媽咪話唔熟我同佢講正宗先係咁,佢死都唔信捉左肥經理過來問,好在佢都話係咁,仲問我地使唔使煮過,到慢煮豬都係一個字(淋),跟藍苺汁甜甜地,最慢就係個辣肉腸飯,追左幾次差不多成45分鐘先到,原個鐵盆上,問肥經理原來係用生米原個煮熟,熱辣辣好食,食完曬超飽,美中不足就係冷氣唔夠,但周圍環境新穎值得再來,下次約朋友來挑戰斧頭排
,諗住呢間都有,入到去坐低問個經理佢竟然話冇
,可能人多其他野都比較慢,第二個PIZZA到,一個字(脆)
,跟藍苺汁甜甜地
,最慢就係個辣肉腸飯
,追左幾次差不多成45分鐘先到
,但周圍環境新穎值得再來,下次約朋友來挑戰斧頭排
黑松意大利飯
有趣塗鴉
  • PIZZA
  • 意大利飯
2016-10-06 269 浏览
其實樂富附近已經無咩餐廳可選擇,見呢間餐廳新開幕,同屋企人一家四口去試下! 一睇個餐牌已經嚇親,無諗過樂富呢d地方食野都要百幾蚊一個餐! 好啦。老實講,呢個價錢都希望服務質數好少少丫,點知個侍應姨姨好似對西餐唔多熟識,同佢講塊西冷扒要七成熟,隔左陣先好似get到我講咩咁! 我地一行四個人,叫左四個餐,湯要2紅2白! 佢黎左1紅2白,加3個蒜蓉包。同侍應姨姨講爭一個湯同蒜蓉包,佢睇都唔睇就同我講「出緊黎架啦」,我忍唔住問佢,下,乜湯唔係一次過出,你地鍾意分開出架? 串一串佢先知道漏左!之後西冷扒上碟,人地d鐵板,一放汁既話,d汁會四濺!呢間野勁! 無呢種效果! 原因係d黑椒汁好「杰」,我同我隔離檯都問佢有無多d黑椒汁,但落完都真係無味,最後我放棄,拎茄汁算。Btw,佢個卡邦尼海鮮意粉係幾好食,呢個應該係唯一可讚既地方!

2016-10-05
2016-10-02 335 浏览
西廊?隔壁的青年朋友因這個餐廳而笑個不停。是食好東西的餐廳嗎所以中文的翻譯成這個名字嗎。餐廳是新開店第二日,門外排著長長的人龍,新事物三日香,去到哪裡都是同一個道理。這天剛行完獅子山,體力消耗得差不多,同行者提議吃肉補補體力,逛了整個樂富商場都沒甚選擇,經過這間新的,進去聞聞香。叫了兩個餐,葡式烤豬和羊架。美其名是葡式的烤bb豬,著實是粵式燒豬。不是乳豬,是肥豬。驟眼看,賣相不俗。食,確實另一個風景。這一碟的豬,我「片」掉裡面的肥膏,就佔了一半的。可以吃的,佔3/1,餘下的是骨頭。美感的關係,沒有拍下這油膩的畫面。羊架呢,味道一般,以價錢$158而言,算是抵食,隔壁檯的太太如是說。服務呢,因為新開的員工生手,可有很大的進步空間。尤其是收餐的時候,沒有問一句,連沒喝過的餐飲的糖漿一併收起。為什麼不問一下呢?新開店關係會有果汁和甜品贈送,但不是每檯食客有份。送果汁是隨機的,我坐下的時候,左邊的那檯夫婦食客已經有果汁贈喝,右邊新坐下的夫婦食客剛點完菜不久,侍應就問甜點a賣完了可要b嗎?那對夫婦一頭霧水說沒有點點品,侍應回答說新開店會送的。左邊那檯聽了就有甜品送就在等,到最後沒有上就悻悻然買單
西廊?隔壁的青年朋友因這個餐廳而笑個不停。
是食好東西的餐廳嗎所以中文的翻譯成這個名字嗎。

叫了兩個餐,葡式烤豬和羊架。

新開店關係會有果汁和甜品贈送,但不是每檯食客有份。送果汁是隨機的,我坐下的時候,左邊的那檯夫婦食客已經有果汁贈喝,右邊新坐下的夫婦食客剛點完菜不久,侍應就問甜點a賣完了可要b嗎?那對夫婦一頭霧水說沒有點點品,侍應回答說新開店會送的。左邊那檯聽了就有甜品送就在等,到最後沒有上就悻悻然買單走人。新坐下的小姐剛點完餐還沒上就送上果汁甜點,害她以為是上錯。右邊夫婦見有得別人有自己無感到疑惑,直接問會有送的甜品嘛。

坐在中間的我甚麼都沒有,什麼都沒問。免費的要爭取才有。當滿肚肥膩時你甚麼都不想再要。
2016-10-01