2017-02-21 131 浏览
搬左去上水咁耐都無周圍行過,今晚同老公一齊周圍行下當認識下,上水匯原來都新新地,同埋都近火車站,火車站A出口行條天橋就到上水廣場,上水廣場再行一條天橋就到上水匯啦,我地本來想食KFC,但發現有西餐食,我地揀左茜廊∼茜廊個名真係好熟,我睇返openrice先知原來係九龍灣德福個間!原來仲有天水圍同樂富tim!我今次就試下上水呢間先!我地叫左兩個Set Dinner,老公揀左牛扒,我叫左魚∼先黎兩個湯,今晚係南瓜湯,好Surprise地除左包入面有麵包粒,仲送多兩片麵包呀!南瓜味不太濃,但勝在夠甜,加蒜蓉包有d咬口真係不錯!而且仲配上兩片包,一片提子包,一片蒜蓉包∼主菜黎啦,老公叫既板燒美國肉眼牛扒,揀左蒜蓉汁,汁是另上的,望望塊扒,份量十足!肉眼扒出名厚肉,呢扒都是,起碼有2-3cm厚,入口鮮嫩多汁,成片油同肥膩既部份都好少,入口啖啖肉同埋柔軟。由於係碟上,老公揀左七成熟,牛扒不是全熟,切開還是會見到血淋淋的肉眼肉,牛扒肉汁同蒜蓉汁加在一起,更增添左肉眼既味道!到我的主菜:BB菠菜鮮蜆煮鱈魚,鱈魚我一向都知好味,所以一睇,$168又唔貴,就揀佢∼菠菜好多,唔苦架,汁有好多,是白汁。鱈魚好
到我的主菜:BB菠菜鮮蜆煮鱈魚,鱈魚我一向都知好味,所以一睇,$168又唔貴,就揀佢∼菠菜好多,唔苦架,汁有好多,是白汁。鱈魚好厚,肉質細嫩,肉色雪白,鱈魚亦充滿魚油味,但係肥而不膩,本身鱈魚已經充滿新鮮既魚香,加埋白汁,又香又滑。另一個讚賞點係煎過既鱈魚皮好香脆,整體上,成個魚都係上品。
套餐仲包兩杯飲品,我同老公都決定加$12轉特飲,我叫左蔘鬚蜜菜,甜唔算好甜,蔘味夠,蜜糖味又重,是好東西!老公那杯我比較喜歡,紅棗蜜糖茶,如果唔靚既紅棗陣味會好怪,好gip,但呢個紅棗一黎已經有陣清香味,飲第一啖已經愛上,香既紅棗加上蜜糖,蜜糖作出左中和既作用,令杯飲品無左gip味:)
老公話好耐無食過咁滿意既一餐,太好了,老公開心,我開心。
  • BB菠菜鮮蜆煮鱈魚
2017-02-21 64 浏览
之前都係食晚餐估唔到今次試早餐都有啲驚喜叫左個羅宋湯通粉好夠味啲通粉好大粒,幾有咬口個羅宋湯都好夠料啲雜茶都入晒味其實仲有食炸魚柳但唔記得影相🙈但魚柳就偏咸,要同多士一齊食先得
之前都係食晚餐
估唔到今次試早餐都有啲驚喜

叫左個羅宋湯通粉好夠味
啲通粉好大粒,幾有咬口
個羅宋湯都好夠料
啲雜茶都入晒味
其實仲有食炸魚柳但唔記得影相🙈
但魚柳就偏咸,要同多士一齊食先得
2017-02-21
$40 (早餐)
2017-02-21 62 浏览
港式早餐超抵食,$3x就有餐包、蛋、腸仲有粉面選擇同嘢飲,味道賣相都唔錯,不過其他餐就冇咁抵食,就算你11.25先落單,都一樣食到早餐。扒類質素就差少少,意粉質素超水準,每次下午茶買一送一,一定要意粉
港式早餐超抵食,$3x就有餐包、蛋、腸仲有粉面選擇同嘢飲
,味道賣相都唔錯
扒類質素就差少少,意粉質素超水準
,每次下午茶買一送一,一定要意粉
2017-02-19 97 浏览
今日星期日同男友喺上水行下街買下少少野,行到晚飯時間就去搵嘢食喇,原來上水廣場旁邊有個上水匯,係個小型商場嚟嘅,見到水牌上面都好多嘢食,所以就行上去睇吓,行到去5樓,見間餐廳幾有情調又坐得舒服所以就入咗去喇,睇個餐牌,都好多嘢食,因為我哋唔想諗食咩所以就揀咗個二人晚餐,佢頭盤有湯,餐包,沙律(牛肉丸,煙三文魚,薯仔沙律)叫咗個香煎鵝肝欖油蝦球意大利粉,自己本身鍾意食意大利粉,佢呢個整得唔錯,意粉好爽口,鵝肝亦都好好食,蝦亦都好新鮮美國特級西冷牛扒買相都好靚,叫咗4成熟,食落去都幾有牛味,牛扒邊煎到鎖晒啲肉汁係入邊,一切開啲汁就流晒出嚟配埋個蒜蓉醬食一流之後再叫杯朱古力沙冰,都好飲唔係太甜原來茜廊有三間分店,喺天水圍,樂富同九龍灣,咁下次喺出邊行過就可以試埋其他食物囉
佢頭盤有湯,餐包,沙律(牛肉丸,煙三文魚,薯仔沙律)
配埋個蒜蓉醬食一流
之後再叫杯朱古力沙冰,都好飲唔係太甜
2017-02-19 257 浏览
很久之前吃過天水圍店,而因為上班多了來往上水,發現上水亦有分店,試過覺得水準不俗,值得返兜。進內感覺是沒天水圍店大,位置比較迫,不過堅持有卡座,和朋友家人吃得較有私隱。 選擇非常多,圖文並茂的餐牌讓人心思思(笑)最後決定點晚餐,懶得想太多。套餐可加小許錢換各款小食,今天是來慶祝出雙糧,就決定大吃一頓!小食當中有幾款都甚有特式,首先必數沙嗲雞肉串燒,上桌連一個少少的火爐,雞肉串本身已調味好,亦是熟的,但自己可以燒一燒返熱,再塗多一層沙嗲醬,又有得玩又有得食還可以影相呃like真是無敵。雞肉好滑,老實說真是幾有驚喜的! 黑松露醬薯條ok啦,是開心share一定點的。 套餐配餐湯,賣相不俗,麵包籃才是亮點,竟然有鹹的蒜蓉包和甜的提子乾包兩種,不錯不錯,感覺幾有heart! 老公加錢要了蘇皮,現在很少餐廳有,大概太花功夫了吧?看到就覺得,未吃主菜就要飽了的感覺... 這個份量大得驚人的是加拿大特級T骨扒,足21安士,真是食肉獸的最愛!五成熟稍稍有點烤過了,感覺是牛扒實在是太大和太厚所以在控制火候有點難掌握了吧?不過我覺得還好,口感是沒那麼軟,肉味依然很好,而且21安士真是好滿足,大

黑松露醬薯條ok啦,是開心share一定點的。

這個份量大得驚人的是加拿大特級T骨扒,足21安士,真是食肉獸的最愛!五成熟稍稍有點烤過了,感覺是牛扒實在是太大和太厚所以在控制火候有點難掌握了吧?不過我覺得還好,口感是沒那麼軟,肉味依然很好,而且21安士真是好滿足,大食老公只分了少許給我,他一個人KO了三分二!

芝士焗帶子拼美國牛柳,又是牛啊,牛柳比T骨口感滑溜,五成熟這次控制得好了。芝士焗帶子OK,主角依然是牛柳~配菜不少,全部烤過,還有薯菜,感覺牛柳這一碟balance多了。

餐茶一般有的都有了,其實還有不少特飲的,不過最近戒糖,凍啡走甜,奶自己加,味道還不錯的。個人覺得茜廊價錢和質素成正比,在水貨客藥房林立的上水中,算是鶴立雞群了。
3K
2017-02-14 281 浏览
約了朋友在上水用餐,來到茜廊,先前食過天水圍同樂富分店,覺得都幾好味,價錢又不貴,最好係沒有限制用餐時間,朋友聚餐都適合。餐牌選擇多,有晚餐set,散點加28蚊亦可轉餐,仲有優惠價加小食,真係包羅萬有。隨意點了幾款小食同主菜,百幾蚊有頭盤,主菜,小食等都幾抵食。先送上餐湯,是晚係粟米忌廉湯同羅宋湯,兩款都試試,朋友點的粟米湯很傑身,味道還好。自己點的羅宋湯有點過酸,茄膏重手左,但都好重蔬菜味,ok啦。餐包有兩款,一甜一咸,甜的是提子包,咸的是蒜容多士,兩者都烘過暖呼呼,幾正。小食要了黑松露薯條,薯條香脆,醬料係黑松露醬加沙律醬,味道正正常常。另一款要左焗田螺薯容,賣相雖然不佳,但好好味,田螺肥美,加了芝士同酸忌廉去焗,美味又不膩,正。仲有三文魚沙律,菜新鮮爽脆,配上蜜糖芥末醬,食咁多野要返一個沙律菜中和下,自我感覺良好。主菜點了一份pizza,蕃茄芝士,最簡單的款式但夾埋一齊就好好味。仲叫左牛柳併帶子,牛柳兩張塊抵食喎,肉質嫩滑又有牛味,五成熟剛剛好,帶子用芝士焗,幾香口,另外仲有一大堆薯菜,滿滿一盤,椰菜,三色椒,翠玉瓜等大雜燴。仲叫左魚扁意粉,魚煎得香口,已去骨方便食,扁意粉有

仲叫左魚扁意粉,魚煎得香口,已去骨方便食,扁意粉有不少海鮮同炒,蒜香帶鮮味,幾好味。
最後餐飲點了凍檸茶同凍咖啡,不過不失。

基本上係茶餐廳嘅進化版,食物是有水準的,價錢亦抵吃,區內少有的企理食店。
2017-02-11 183 浏览
因為最近有位舊同事生左BB,於是同另一位舊同事入左上水探佢~探完之後就逛左上水廣場一陣,之後仲無意中發現果度有另一個商場 "上水匯",入面好多餐廳!諗左一陣,就決定入茜廊食DINNER =]未夠7點入到去都幾FULL,餐廳都坐滿9成,! 叫左 2 個 dinner set~奉送 2 個湯及 2 籃麵包,酥皮湯額外加$8。 之後叫左個清酒煮藍貝,藍貝味道好鮮、甜,酒味剛剛好,唔會太嗆~ 另外仲叫左個辣味翡翠螺~翡翠螺非常大隻,而且螺味重,肉質鮮甜! 之後主菜有:香煎大蝦拼美國牛柳~蝦非常香口,肉質亦好爽口,彈牙,不過如果有2隻蝦會好d,1隻唔係好夠喉!而牛柳就好軟熟,易入口嘴嚼! 另一個主菜:葡式烤BB豬~烤豬好大份,有 d 似中式乳豬,豬皮超脆,超煙靭,又唔會好肥膩!而豬皮下既豬肉,香濃又爽口,食上口啖啖肉,正~ 臨尾再加個甜品 - 朱古力心太軟,大滿足!

未夠7點入到去都幾FULL,餐廳都坐滿9成,!

叫左 2 個 dinner set~

奉送 2 個湯及 2 籃麵包,酥皮湯額外加$8。

之後叫左個清酒煮藍貝,

藍貝味道好鮮、甜,酒味剛剛好,唔會太嗆~

另外仲叫左個辣味翡翠螺~

翡翠螺非常大隻,而且螺味重,肉質鮮甜!

之後主菜有:香煎大蝦拼美國牛柳~

而牛柳就好軟熟,易入口嘴嚼!

另一個主菜:葡式烤BB豬~

而豬皮下既豬肉,香濃又爽口,食上口啖啖肉,正~

臨尾再加個甜品 - 朱古力心太軟,大滿足!

2017-02-11 217 浏览
好耐無出過咸面post,最近已盡量體諒餐廳辛苦經營廢事打爛人飯碗,但今晚呢個甜品真係離譜左,咁都拎得出黎比人食,個廚唔發覺有問題?伙計又睇唔到?我知你係西餐廳唔係甜品舖,但個甜品真係唔係咁求其呀?!?!?收緊55蚊個心太軟,未上枱已經爆哂,啲朱古力醬成碟邊都係,中間雪糕完全下陷,未食都知唔合格啦。爆漿心太軟,新品種??啲朱古力味勁怪,完全無朱古力味,但食到鹼水味同香水味?隻碟未洗有洗潔精??定係過期心太軟??呢野真係好軟,軟到無哂外形,求其食左個雪糕算,雪糕尚算正常味。唔係家人話多一事不如少一事,一定唔收貨。
朱古力心太軟
2017-01-25 270 浏览
時間真的過得很快, 轉眼間爸爸媽媽已經結了婚四十週年, 愛簡單的他們不喜歡鋪張慶祝, 這天作為女兒的我就幫他們去吃一頓慶祝吧!小食:芝士煙肉焗帶子 $20帶子份量都很大, 用芝士和煙肉加在一起焗芝士煙肉味道很香之餘, 帶子的味道沒有因為芝士的味道而被嗆過, 依然很鮮甜湯:羅宋湯餐廳選用了蒜蓉包作為餐包,焗至熱哄哄未食已經聞到好香,配湯再食, 一流BB 菠菜鮮蜆煮鰽魚 $168雖然菠菜用忌廉汁煮,但食落不覺得膩鰽魚表面煎到好香,內𥚃十分嫩滑即使沒有澱粉質的食物伴隨住吃完整個主菜都覺得很飽香煎立魚配蒜片蝦飯 $128本來這道菜是配闊條麵,但媽媽愛吃飯所以轉了忌廉燴飯 立魚表面蘸了鹽再煎, 少少咸, 食落很惹味焦蕉朱古力布朗尼雪糕 $58香蕉表面鋪了焦糖, 所以才叫做焦蕉名字很有趣, 而且食的時候, 表面焦糖帶點脆富有口感,中間有熱熱的布朗尼蛋糕,連埋上面雪糕一齊食,又凍又熱,感覺好得意因為最近有點熱氣,所以我們個套餐+ $12點了檸檬薏米水 好足料,飲完整個人都覺得很清潤
小食:
芝士煙肉焗帶子 $20
帶子份量都很大, 用芝士和煙肉加在一起焗

湯:
羅宋湯
餐廳選用了蒜蓉包作為餐包,焗至熱哄哄
未食已經聞到好香,配湯再食, 一流
BB 菠菜鮮蜆煮鰽魚 $168
雖然菠菜用忌廉汁煮,但食落不覺得膩
鰽魚表面煎到好香,內𥚃十分嫩滑
即使沒有澱粉質的食物伴隨住
吃完整個主菜都覺得很飽
香煎立魚配蒜片蝦飯 $128
本來這道菜是配闊條麵,但媽媽愛吃飯
所以轉了忌廉燴飯
立魚表面蘸了鹽再煎, 少少咸, 食落很惹味
焦蕉朱古力布朗尼雪糕 $58
香蕉表面鋪了焦糖, 所以才叫做焦蕉
名字很有趣, 而且食的時候, 表面焦糖帶點脆

因為最近有點熱氣,所以我們個套餐+ $12點了
檸檬薏米水
好足料,飲完整個人都覺得很清潤
2017-01-20
爸爸早兩日同我講話佢以前番工午餐時常食到的餐廳係上水開左分店, 見咁近,所以佢話好想去食, 話想重拾番以前番工食晏既味道(因為爸爸已經退左休啦)先黎個沙律前菜「煙三文魚沙律」 $69沙律菜都好多,而且又唔會蘸得太多醬適合愛好清淡既我地三文魚又捲成花狀,味道唔錯之前爸爸揀個晚餐套餐先飲佢既香芋忌廉湯味道唔算好膩, 所以唔會飲湯飲到好飽而食唔落個主菜而配湯既蒜蓉包係好香,又夠鬆軟,讚上面配有黑芝麻, 食落更加香「加拿大特級T骨牛扒」 $288雖然我地愛好清淡, 但爸爸亦都好鍾意食牛本身係打算點42安士果個但怕又食唔晒,所以我地點左21安士雖然比42少一半, 但份量都好勁六成熟岩岩好,切開又唔算多筋食落都稔,配蒜蓉汁食,好味
先黎個沙律前菜
「煙三文魚沙律」 $69
沙律菜都好多,而且又唔會蘸得太多醬
適合愛好清淡既我地
三文魚又捲成花狀,味道唔錯
之前爸爸揀個晚餐套餐
先飲佢既香芋忌廉湯
味道唔算好膩, 所以唔會飲湯飲到好飽而食唔落個主菜
而配湯既蒜蓉包係好香,又夠鬆軟,讚
上面配有黑芝麻, 食落更加香
「加拿大特級T骨牛扒」 $288
雖然我地愛好清淡, 但爸爸亦都好鍾意食牛
本身係打算點42安士果個
但怕又食唔晒,所以我地點左21安士
雖然比42少一半, 但份量都好勁
六成熟岩岩好,切開又唔算多筋
食落都稔,配蒜蓉汁食,好味
2017-01-21
2017-01-18 164 浏览
9x有2份茶餐 真係平到笑叫左個牛扒同pizza 包2個西湯加錢要左2杯特色熱飲 一紅一白 重送蒜蓉包包好脆 點埋落包一齊食白湯正常 無咩特別紅湯就好濃味 少少辣辣地 好惹味個pizza好薄好脆又足料 煙三文魚加新鮮蕃茄酸酸地好醒胃面頭又有夠咸香既芝士牛柳叫左7成要左蒜容汁食過既人都知呢道個牛排好厚其實無要求太多 因為4x 有甘厚既牛排食過下鋸排癮都好嘛羅漢果龍利葉茶本身以為係乾既羅漢果 無諗過係新鮮杯熱飲無過甜 應該係羅漢果既天然甜味呀媽叫左杯人蔘熱飲真係有d蔘鬚佢呢到熱飲真係幾有驚喜
9x有2份茶餐 真係平到笑

叫左個牛扒同pizza 包2個西湯

真係有d蔘鬚
佢呢到熱飲真係幾有驚喜
  • pizza
2017-01-12 190 浏览
假 日 的 下 午, 到 了 上 水 匯 逛 逛 ,上 水 匯 ,是 上 水 新 的 商 場, 這 裡 也 是 食 肆 較 多 的 商 場 , 多 是 連 所 餐 廳 , 商 場 的 昂 貴 租 金 , 或 許 只 有 連 所 店 能 承 受 得 了 ,去 到 一 間 少 數 的 連 所 餐 廳 ,第 一 件 事 ,必 先 看 餐 牌 , 只 要 價 格 合 理 , 食 物 岩 心 水 ,便 會 入 去 。 餐 廳 面 積 標 準, 啡 木 色 的 店 子 ,有 新 年 的 佈 置 。 忌 廉 什 菌 三 文 魚 意 粉,奉 送 餐 包、餐 湯 及 餐 飲 ,$58。 蒜 茸 包,西 湯 的 伴 食 。 要 了 白 湯 ,是 紫 色 的,一 問 之 下 原 來 是 紫 薯 忌 廉 湯 , 雖 然 有 點 驚 喜 但 同 時 想了 一 想 , 不 主 動 接 觸 紫 薯 也 要 在 面 前 出 現 , 是 不 是 太 過 泛 濫 了 ? ! 味 道 上, 沒 紫 薯 味 的 , 是 普 通 忌 廉 湯 。 忌 廉 什 菌 三 文 魚 意 粉 , 好 大 碟 份 量 多 ,材 料 都 是

蒜 茸 包,西 湯 的 伴 食 。

沒 紫 薯 味 的 , 是 普 通 忌 廉 湯 。

忌 廉 什 菌 三 文 魚 意 粉 , 好 大 碟 份 量 多 ,材 料 都 是 粒 狀 ,有 什 菌 熟 三 文 魚 ,熟 三 文 魚 淡 味 , 大 量 的 意 粉 ,忌 廉 味 不 太 明 顯 ,但 口 感 彈 牙 , 一 般 的 水 準 。

西 式 焗 田 螺 ,$38 。

點 了 小 食 ,外 觀 想 一 舊 薯 蓉 ,有 幾 粒 田 螺 ,是 味 道 普 通 。

對 一 個 女 仔 來 說 ,是 份 量 多,食 剩 不 少 , 決 定 打 包 回 家 ,盒 子 2 蚊 合 理 價 , 可當 晚 餐 了 。

茜 廊 餐 廳

外 觀 :食 物 外 觀 一 般

味 道 :普 通 的 水 準

價 格 :食 物 份 量 多 價 格 中 等

服 務 :店 員 有 禮 貌 上 菜 快 不 俗

評 審 :味 道 一 般 但 可 再 去

2016-12-17 275 浏览
早餐11:30停止, 地方乾淨及坐得舒服, 餐桌闊大, 服務員有禮貌, 食貴幾蚊好過去快餐店及茶餐廳 , 多士烘得外脆內軟, 煙火腿及吉列豬扒都好味, 可惜 是抄蛋老左D, 早餐免加一, $40埋單整體來說不錯。
吉列豬扒,  煙火腿,  抄滑蛋
2016-12-16
吉列豬扒,  煙火腿,  抄滑蛋
去到上水開完 啱啱好夜晚六點。當然係去呢度食個下午茶啦 知道呢度嘅下午茶買一送一 仲做到六點半 太抵了😭我自己點左豬手 非常大隻 而且亦都夠林 食完個口癡粒粒 好多膠原蛋白嘅感覺😌仲有湯 同埋嘢飲 仲有包 咁嘅價錢係邊度搵? 睇到呢度嘅食評 好似都有唔少係喊包 我唔知午餐晚餐係點 但係我覺得下午茶真係唔錯 😎
豬手
2016-11-27
下午茶
豬手
2016-10-02 609 浏览
今晚約左幾位中學時期既朋友食餐晚餐,以前系呢一區所以都揀返呢一區食野。呢間茜廊餐廳我去過佢天水圍果邊既分店,唔知系咪新開,所以質素都唔錯,所以系上水冇咩野食都揀返同一間。雖然有唔少人同我講呢間野唔好食,但由於去過其他分店,諗住質素應該唔會差太遠,點知……真系中左伏。。。。。。晚市價錢一般,由$89-$178都有,今次我都系叫返上次系天水圍分店食果個餐: 香煎牛柳伴薯菜配黑椒汁($148)。羅宋湯較湯郁,但難以遮掩其味精同埋茄膏既味道,整體相對油膩,少喝點為妙。餐包極鹹,都系唔好食太多喇。牛柳單從賣相黎講似乎味道不錯,但甘諗就大錯特錯。首先,牛柳非常乾而無毫肉汁,乾到龜裂一樣,口感奇差。再者,肉無甚麼肉味,好有冰鮮既感覺,只系勉強食得出系一塊牛肉之類既食物,並不推介。
2016-07-12