2016-12-25 2324 浏览
又凍又乾,想加強骨膠原令皮膚彈彈,叫咗豬手牛筋粗。睇見啲餸填滿碗面,已開心咗一半。豬手多皮少肉,夠林夠入味,唔見亦食唔到有豬毛;牛筋外層軟林林,內裡有啲彈牙,大件上枱,冇煮到成條林晒,食落有啲咬口啱啱好。粗麵係零鹼水味,影完相一輪先食,仲有啲爽。邊食邊加無限供應的甜醋白蘿蔔,醋入湯後減低咗成碗麵的飽滯感,酸味同膠質豐富的兩款餸非常夾,同一道理適用喺炸醬牛腩撈粗。呢碟撈粗的份量仲大,冇諗過有咁多炸醬,牛腩大大件,煮到好林,。講返樽白蘿蔔,一見到即刻諗起多年前的大光燈,大光燈樽白蘿蔔真係好味過碗麵。相比下,呢度就切得較細粒,味道略嫌太過平易近人。而家可以俾客人任食白蘿蔔的麵檔真係賣少見少,老闆肯做呢啲工夫,值得欣賞。
豬手牛筋粗
秋風起食骨膠原

甜醋白蘿蔔
豬手牛筋粗
2016-11-19 1897 浏览
出一出東方日報, 價錢全加,雲吞麵就+到$27蚊,雲吞細同得4小粒, 油菜少, 尤其九菜花, $14碟, 可二啖食晒, 又不能跟餐, 單獨叫,凍奶茶用平時餐廳用裝水0既細柸, 弧寒D,同其他食客一樣感受, 店員過份落力推介,一句, 唔值.
出一出東方日報, 價錢全加,

雲吞麵就+到$27蚊,

雲吞細同得4小粒,

凍奶茶用平時餐廳用裝水0既細柸, 弧寒D,

同其他食客一樣感受, 店員過份落力推介,

一句, 唔值.
2016-11-16
$35 (宵夜)
2016-10-14 2177 浏览
新浦崗好多人話英記美食一定要試我今日就去左試 腸粉 燒賣 粉果 20蚊其實我食完唔覺得特別好食 加上我見到都係平時一袋袋拎出黎蒸好似食緊咩就3果d類型但醬你自己可以任加下次試埋雲吞麵 聽聞都好出名但價錢黎講都唔差既
新浦崗好多人話英記美食一定要試

下次試埋雲吞麵 聽聞都好出名
但價錢黎講都唔差既
  • 粉果
2016-10-01 1824 浏览
好好味。豬油撈麵同湯底超正。雲吞麵都唔錯。一啖一個雲吞。岩岩好。好香。D麵好爽。值得大家去試。而且老闆娘同D伙計好熱情好有人情味米芝蓮食物。街坊價錢。份量又足。
好好味。
米芝蓮食物。街坊價錢。份量又足。
2016-09-18 1664 浏览
老板娘極力推薦六十年代懷舊捞麵,原来是加猪油的。一定很香,但為什麼不直接說明,似乎心裡有虧...點了牛双根麵。賣相不錯。牛根也炇得很淋滑,有猪油味,很香。但味道比不上荃灣彬記。付上的小碗湯,有很多韭黃,但氣味不是太濃,應該是放得太久了。沒有大地魚的味道。但有一項必須要表揚,就是麵没有鹼水味。麵檔師父知道怎樣去鹼。以往理所當然的步驟,現在都已經變成專業了。後來吃了潮州粉菓,不似是陳記,很有誠意。但自製的辣椒油,不是很香。没有吃雲吞和水餃,留等下次。一百分满分,我給六十五,已算不差。
没有吃雲吞和水餃,留等下次。
一百分满分,我給六十五,已算不差。

2016-09-18 1050 浏览
呢間小店今日係今年米芝蓮街頭小食之一,係香港呢D小店已經越黎越少,舊色架裝潢加上醃蘿蔔,古老架感覺更濃厚。因為想一次過食雲呑同水餃,所以點左雲呑水餃雙併撈,結果出事啦,我呢生人未見過咁大碟撈麵,雲呑同水餃都係好味,尤其是水餃,有左木耳架感覺變得清新一點,個麵落左豬油同蠔油,好味,可以惜都只係食到三分之一左右,結果食唔晒,只係食晒雲呑同水餃,而我女友都係同樣架情況,佢同我點左一樣架野食,結果大家好似將個撈麵原原本本咁放番係枱面。埋單後,行出左鋪頭大約二分鐘,店員追了出來,問我地做乜唔食晒D麵,我地都好直接咁講第一次黎,唔知撈麵咁大,唔係味道有問題,佢就解釋原來撈麵係會用兩個麵黎煮! 小店會問食客點解無食晒,有點驚喜,加分!

雲呑水餃撈
2016-09-17
  • 水餃
2016-06-16 2956 浏览
由細到大對雲吞,鳳城水餃有一種情懷,但係而家要食到好食嘅鳳城水餃真係好難!前一排阿哥介紹屋企附近呢間鳳城水餃唔錯,所以今晚決心來試一下!咦原來呢間鋪頭都係米之蓮介紹喎有明星幫襯,上過雜誌,而且價錢咁平一入到去有個侍應(原來係老闆娘)好熱情咁樣同我打招呼,我心諗而家呢啲侍應冇對住你黑面已經偷笑仲,咁熱情招呼你而且入邊嘅客人絕大部份都係街坊,老闆娘同街坊有傾有講,而且對啲夥計都幾好啲夥計仲好熱情介紹我食免費嘅醃蘿蔔!真係有一種好溫暖嘅街坊感覺,好多年都未遇上咁嘅鋪頭仔我叫左魚皮餃拼鳳城水餃河粉+熱菜蜜只是$41元,有3粒魚皮餃,2粒鳳城魚皮餃都ok la! 不過魚皮餃唔係我鍾意嘅味道,但係鳳城水餃真係唔錯值得一試!不過我覺得唔夠大粒而且鳳城水餃是老闆娘自己親自包,夠新鮮!而家嘅鳳城水餃好少有咁正宗甘好食,冬天打包生水餃返屋企做火鍋都幾正!推薦喔!

咦原來呢間鋪頭都係米之蓮介紹喎
有明星幫襯,上過雜誌,而且價錢咁平

冬天打包生水餃返屋企做火鍋都幾正!推薦喔!
2016-06-15
  • 鳳城水餃,南乳豬腳
2016-05-17 2725 浏览
星期日同幾個同學來食出名云吞面和牛腩河,同學仔都話好好味,只是對於學生哥貴了點。有同學單點巷仔云吞面,$26,學生哥讚面好咬口冇皂水味,湯底加埋牛韮黃零舍清甜,云吞幾乎食吾到豬肉,粒粒都包住彈牙蝦肉,又挑晒腸,蝦肉又大隻新鮮,無得頂。有肥仔同學,叫牛腩河套餐,連油菜汽水,$4O,呢個有$D肥仔同學鍾愛牛,他話牛腩牛筋超林超入味,大大件夠飽肚,仲有5一6件鋪滿個碗,湯底加入了韮黃,清甜可口仲吾口渴。我大人一個,當然要個巷仔云吞面套餐,這裡的云吞面牛腩無得頂,但係菜就可以免啦,我幫襯了8年,以前係街坊,菜永遠都係麻麻地水準,只是為了健康才叫碟菜,同學仔冇乜$,又或平時有住家菜食,就$26淨食麵啦。又或食漬蘿蔔,免費嘅,冇渣鮮甜,酸酸地,夏天幾醒胃,同有食菜功效。
云吞面
  • 牛筋牛腩河
  • 牛腩河
  • 巷仔云吞面
2016-05-12 2021 浏览
早喺英記未入米芝蓮時已經有幫襯開,當時的確覺得水準可以但最近再去食,感覺水準以經不及以前湯底時濃時淡,有時雲吞可能煮耐左,會穿左散左,不過好在多數只會得1粒係咁至於服務態度方面,呀姐有時真係好煩下係咁介紹人食呢樣果樣,叫個豬油撈麵就係咁叫你加個雲吞或者水餃唔要既話又chur住話咁試下豬手啦唔叫的話即刻變面,因為咁我同老公真係怕左佢,有時就算想食雲吞麵都考慮下去唔去英記好overall其實佢d野食唔算差,不過價錢方面唔算平$26一碗雲吞麵只有4隻雲吞,而水餃麵就得3隻水餃size偏細,個麵係比起其他麵鋪細,男仔2,3啖已經食晒p.s.英記出面既小食店食物唔錯,推介9菜餃,個皮好正
早喺英記未入米芝蓮時已經有幫襯開,
當時的確覺得水準可以
但最近再去食,感覺水準以經不及以前
至於服務態度方面,呀姐有時真係好煩下
唔要既話又chur住話咁試下豬手啦
overall其實佢d野食唔算差,不過價錢方面唔算平
$26一碗雲吞麵只有4隻雲吞,而水餃麵就得3隻水餃
size偏細,個麵係比起其他麵鋪細,男仔2,3啖已經食晒
p.s.英記出面既小食店食物唔錯,推介9菜餃,個皮好正
2016-05-06
2016-04-21 1325 浏览
英記是草根試米芝蓮的其中一間餐廳, 雖然收藏很久, 但礙於地點不便, 一直沒有下決心去試試。 今個星期比岳少激一激, 心血來潮就去品嚐一碗細蓉。由於近傍晚, 每人只點了一碗麵, 並沒有跟套餐。 這碗雲吞米的重點在於湯頭, 濃郁的大地魚, 十分清甜不油。雲吞明顯是人手包製, 皮薄料足, 蝦肉彈牙。韭黃不只是裝飾, 其獨有青蔥味提昇了湯的鮮味且去除隱約的魚腥。 分數: 7.5/10另點了鎮店名物 "六十年代撈麵" 煮好的全蛋幼麵在窩上拋了數下, 去除水份, 沒有絲毫鹼水味, 彈牙口感抵讚。用豬油和醬油調味, 上面再加韭黃簡單且香滑, 但只怕不太適合講求健康的都市不過間唔中一碗還可以接受啦.. 分數:8/10見到好多街坊都點了粉果和燒賣, 各試了一客, 但只是普通街頭小食, 沒有亮點便不作點評了。雖然說不上是全港最好的餐廳, 但用心和堅持是值得表揚的!
另點了鎮店名物 "六十年代撈麵"
用豬油和醬油調味, 上面再加韭黃
簡單且香滑, 但只怕不太適合講求健康的都市
不過間唔中一碗還可以接受啦.. 分數:8/10

雖然說不上是全港最好的餐廳, 但用心和堅持是值得表揚的!
2016-04-11 1302 浏览
只為飽肚的話,係可以幫襯的,除非唔介意個面無味,鹼水味又極重。亞姐不停推薦客人食水餃,食物有水準,又何需強力推銷呢?至於,粉果及菜餃,放耐左,個皮額硬,又是不值一試。
亞姐不停推薦客人食水餃,食物有水準,又何需強力推銷呢?
至於,粉果及菜餃,放耐左,個皮額硬,又是不值一試。
  • 沒有
2016-03-31 1063 浏览
之前食湯粉麵多,今次就要再黎食食六十年代撈麵。畢竟懷舊老店越執越多,仲係度既食店真係要好好珍惜!六十年代撈麵其實就係豉油撈麵,再加上豬油!撈緊既時候陣陣既豬油香已經令人流晒口水!但豉油味唔算話超重口味,如果可以再重多少少就岩晒。每次都必食呢度既鮮蝦雲吞,湯超濃已經想再黎多碗,粒粒雲吞都包有大大粒蝦,真材實料冇得輸!
,粒粒雲吞都包有大大粒蝦,真材實料冇得輸!
2015-12-05 2024 浏览
雖然落大雨,但毫不減退我和hubby搵美食的熱情。坐左成個幾鐘車,又行左幾條街,終於搵到英記。餐牌列出各款麵食,索價也只不過30多,套餐有麵有菜連飲品都係39,超抵食。水餃拼雲呑,水餃好大隻足料,有蝦,豬肉同木耳,很爽口美味,大啖咬,很滿足。雲呑是傳統的金魚尾雲呑,一啖一口,蝦和肉的比例近乎完美,一咬便有濃濃鮮肉味,加上蝦的爽爽口感,30 蚊一碗絶不欺場,美味程度同何洪記有得fight.唯湯底採清淡的味道。金錢肚雖然不入推介之選,但質感不錯,絶不會過"un ". 麵也ok, 沒有過重的梘水味。油菜由於用淥麵水淥的關係特別嫩綠和不會過硬,加上鮮味蠔油,美味!以這樣的價錢有這質數的雲吞,實在太幸福了!

2015-12-01 1717 浏览
家住新蒲崗附近 一直未有機會一試英記以米芝蓮推薦做引子就試食番次叫左個套餐 有麵有菜有野飲名物 "六十年代撈麵" 當然要試再加碗淨水餃雲吞撈麵 有成2個麵餅 加左豬油香夾滑 雲吞足料一啖一隻 水餃料多帶麻油香 要分2啖食杯凍奶茶都相當唔錯係個醃辣蘿蔔 太嗆喉 唔識欣賞會再光顧
2015-11-25 1775 浏览
炸醬雲吞撈麵 ($36)喱一間店近期非常具人氣,皆因比米之蓮列入咗街頭小食裏面得奬嘅名單,不過其實司令早係十年前就已經開始食呢間麵店,可以話係呢間鋪頭嘅老顧客,今日就特登返嚟呢度懷緬一下昔日嘅時光。叫咗一份炸醬雲吞撈麵,碗麵黎到,發現炸醬同以前嘅唔同咗樣,司令好多年前食嘅炸醬係有實質一條條嘅肉係入邊,而今日食嘅就係類似肉醬咁嘅。我覺得而家呢一款新款嘅炸醬,味道比以前嘅好味,但係以前嘅肉條就比較有口感。雲吞方面,保持左一向嘅高水準,蝦肉同埋豬肉各佔一半,蝦肉鮮甜,豬肉嘅調味亦做得好出色。麵質非常之彈牙而且一啲鹼水味都冇,煮麵嘅烹調時間掌握得唔錯。撈麵仲配上一碗清湯,裏面嘅蔥白好香,同埋湯底應該落左些少蝦子所以好夠味,好好飲。整體黎講,我覺得佢比起以前更進一步,而且佢性價比好高,不過可能係因為出咗名啦,所以午飯時間非常之多人等位,司令都等左一陣間先有位,而且落單後都需要等15分鐘左右先有得食。不過值得一讚嘅就係老闆娘態度非常之好,會因為客人需要等得耐左而向大家致歉,非常之謙虛。

炸醬雲吞撈麵 ($36)