2019-06-10 604 浏览
同囡囡二人一到門口即獲安排入座,侍應好快奉水同menu,下單時,亦會提及order有辣既,提議走辣,此外經理亦細心提醒同事熱湯要小心放另一邊,避免小朋友觸及,而且聽到隔離位有位唔知係咪伊斯蘭教既女士落單,經理亦細心一提湯底有牛成份,就算背住坐,都聽到好多溫馨提示!感覺良好!點既會安雞飯,雞好滑,仲有手撕雞河都好好味!
2019-06-09
庆祝纪念
生日
  • 招牌會安雞飯
2019-05-26 336 浏览
叫咗兩碗上等手切牛柳湯粉。湯底冇味冇道。牛肉落咗超多薑,除咗薑味之外,冇牛肉味,連鹹味都冇。牛肉係生嘅,個湯唔夠熱,浸左幾分鐘都唔熟。牛肉碎濕濕,同碎牛粥入面啲牛肉冇分別求其食咗就算,冇打算會再嚟。
叫咗兩碗上等手切牛柳湯粉。

湯底冇味冇道。
牛肉落咗超多薑,除咗薑味之外,冇牛肉味,連鹹味都冇。

牛肉係生嘅,個湯唔夠熱,浸左幾分鐘都唔熟。

牛肉碎濕濕,同碎牛粥入面啲牛肉冇分別

求其食咗就算,冇打算會再嚟。
上等手切牛柳湯粉
1K
2019-05-26 227 浏览
今日約左朋友係屯門食飯, 屯門對我黎係一個好遠好遠既, 幾年都唔會去一次既地方😂今次志在會一會老朋友, 黎到第一次黎既vcity搵野食~ 朋友係附近住, 就帶左我黎食哩間越南野。 餐廳裝修唔係走高級路線, 無華麗既裝潢但簡單得黎有設計感, 枱枱櫈櫈都配合番canteen主題。我認為生牛肉湯河係一間越南餐廳既基本, 雖然平凡普通但係一碗生牛肉湯河就食得出間餐廳有無實力唔洗10分鐘, 熱辣辣既生牛肉湯河就到左, 賣相都好靚, 送到面前時牛肉仍呈淡淡粉紅色, 上面加左一堆蔥絲, 而且聞到湯底既香氣, 淨睇個樣口水都流埋呀有賣相之餘味道亦有水準! 湯底係靈魂, 夠熱, 好濃味但唔會好咸又有d甜甜地, 加埋牛肉既油脂味, 忍唔住飲完一啖又一啖牛肉亦出色, 塊塊都半隻手掌咁大塊, 好有牛味至於佢既金邊粉略嫌淋左d, 但係索埋d湯一樣好好味, 而且份量係出奇地多, 比平時食開個d pho多左一半咁滯。跟pho上既配料都要一讚, 香葉係成碟成棵咁上, 一定夠你用, 而且全部係新鮮綠色, 因為好多時候會出面鋪頭比既香葉係乾得黎又開始發黑。青檸大大楷亦係好fresh朋友叫既熟牛(牛)湯粉朋友話牛有咬口

牛肉亦出色, 塊塊都半隻手掌咁大塊, 好有牛味

朋友叫既
熟牛(牛)湯粉
朋友話牛有咬口唔韌, 而且一樣好濃香既牛味, 我試左一舊都認同但係我都係鍾情生牛肉湯河

簡單又滿足既一餐, 食完之後上網睇下佢有無其他分店, 原來都有好幾間, 不過就唔係叫芽莊canteen而係芽莊越式料理, 唔知食物質素係咪一樣呢, 等我唔洗入屯門先食到
2019-05-17
2019-04-23 322 浏览
小弟幾年前已經有幫襯芽莊, 估唔到依家分店越開越多, 越嚟越多人認識到呢一間又越南人開嘅正宗越南餐廳 (有朋友喺入面做所以知道入面廚房絕大部分都係越南人). 今次就介紹下屯門呢間芽莊canteen. 入邊座位唔算多一眼望曬, 但勝在坐得舒服陽光充足, 單邊位有窗台畀你放物品, 中間嗰啲枱亦都側身有掛鉤. 咩住背囊嗰啲就唔使擔心冇位擺. 侍應人數充足, 一舉手就人在回應你. 佢哋餐牌會有一張專係放咗食物相片, 睇落賣相唔錯.今次叫咗炒芥蘭, 生牛肉河, 春捲同埋豬扒 檬粉炒芥蘭麻麻地, 可以skip生牛河湯底濃郁再配合指天椒, 辣得好食, 辣椒唔使落咁多因為佢啲辣椒真係好辣, 牛肉唔鞋, 正豬扒檬粉又係推介, 豬扒超香, 炸得出鬆脆春捲都好好食伴著好多蔬菜, 但係得三條, 好似唔夠喉

今次叫咗炒芥蘭, 生牛肉河, 春捲同埋豬扒 檬粉

炒芥蘭麻麻地, 可以skip

豬扒檬粉又係推介
, 豬扒超香, 炸得出鬆脆

春捲都好好食伴著好多蔬菜, 但係得三條, 好似唔夠喉
2019-04-23 258 浏览
星期日行完街係芽莊食lunch! 點幾都頗多人,等咗兩個字度有位坐!呢間芽莊感覺上同其他分店有d唔同,裝修都原始d!生牛河:每次食芽莊必叫,食得辣加多d辣椒,超清香,今次都一樣keep到個水準,係好食嘅!豬肉撈檬: 正正常常咁,豬肉餅煎得好香口,豬肉都炸得啱好!但太多紫蘇葉,薄荷葉,搶晒d味,最尾要揀咁d岀黎,先至啱好!春卷: 正正常常咁!海蜇扎肉沙津:碟沙津係今次嘢食入面最貴嘅!黎到,大完拎起舊蝦片之後,發覺沙律份量較細!總括黎講,呢間芽壯d嘢食有d普通,下次都係去番另外果d!

春卷: 正正常常咁!

總括黎講,呢間芽壯d嘢食有d普通,下次都係去番另外果d!

2019-03-18 389 浏览
今日去V City行街shopping,行到攰,搵個地方坐一下順便吃點東西,芽莊6:00前仲有下午茶供應,在門外看下午茶餐單吸引,大家都一致同意係度食。原來呢間係Canteen陳設有別於其他芽莊。點了2 SET 茶餐A+B+C(即係小食+主食+飲品)加多一個會安雞飯。青檸梳打清新解渴,好飲。欣賞佢用環保紙飲管,不要浸太久,否則會變軟。SY幾乎次次都會叫的會安雞飯,說它的凍雞好吃,我覺得味道似海南雞,飯好香。河內釀秋葵第一次食,又幾好味,份量同味道都比想像中好越式扎肉雞翼撈檬OK牛油雞翼又香又脆,好味。越式扎肉粉都唔錯,湯味香鮮。不過進食時發現有一粒發泡膠粒即時扣晒分。
今日去V City行街shopping,
行到攰,搵個地方坐一下順便吃點東西,
芽莊6:00前仲有下午茶供應,
在門外看下午茶餐單吸引,
大家都一致同意係度食。

原來呢間係Canteen
陳設有別於其他芽莊。

點了2 SET 茶餐A+B+C
(即係小食+主食+飲品)
加多一個會安雞飯。
青檸梳打
青檸梳打清新解渴,好飲。
欣賞佢用環保紙飲管,
不要浸太久,否則會變軟。

SY幾乎次次都會叫的會安雞飯,
說它的凍雞好吃,
我覺得味道似海南雞,飯好香。

河內釀秋葵
河內釀秋葵
第一次食,又幾好味,
份量同味道都比想像中好

越式扎肉雞翼撈檬
越式扎肉雞翼撈檬OK

牛油雞翼

牛油雞翼又香又脆,好味。

越式扎肉粉
越式扎肉粉都唔錯,
湯味香鮮。
不過進食時發現有一粒發泡膠粒

即時扣晒分。

2019-03-17
牛油雞翼
2019-01-21 367 浏览
最怕夜晚出街食飯要同人迫,仲要係假日,而屯門市中心既食肆多數都多人,或唔知要排幾耐隊先有得食。。尋晚經過呢間芽莊,突然想食越南菜,又未試過,又見有位,就試下啦,點知service係勁好,同埋個生牛肉+牛爽腩湯河真係好好好味,從未試過食完個麵跟手入埋d湯既我,居然飲晒~"~不過個會香雞飯味道就普通d, 入口冇話特別好食既感覺。。侍應提議我試佢個自家淹製柑桔蜜桃特飲~都幾舒服潤喉,不過野飲價錢都係偏高。。。
  • 生牛肉湯河
2019-01-06 304 浏览
今天吃貨囡囡想吃越南菜,就選了芽莊,叫了豬扒凍檬,蕃茄蟹湯檬,越式春卷。凍檬,加了很多酸汁,正呀,配菜都豐富,豬扒香茅味濃,肉質彈牙,像是新鮮豬扒醃製。蕃茄湯味濃,很開胃,檬粉的質感特別,有點偏向米粉的感覺。春卷炸得很脆,生菜包著,減低了油膩的感覺。

蕃茄湯味濃,很開胃,檬粉的質感特別,有點偏向米粉的感覺。

春卷炸得很脆,生菜包著,減低了油膩的感覺。
2018-09-27 819 浏览
同妹子和她男朋友一齊,想食濕濕哋唔熱氣嘅嘢,唔係拉麵就係芽莊,想食些小食就揀芽莊。叫咗2個午餐+一個小吃,蝦米仔芥蘭苗+河內雞絲粉$72,香茅雞翼+河內熟牛肉粉$72,越式炸春卷$58。蝦米仔芥蘭苗,芥蘭苗看起來不錯,上面洒了花生碎,和淋了帶乾蔥片的汁,吃下去就是烚菜,失卻了應有的爽脆。河內熟牛肉粉,香菜辣椒青檸分開上,讓客人自己下香菜的份量,是貼心之舉,湯面放了洋蔥絲,又放了大量的蔥花,熟牛肉用了牛腱夠諗。河內雞絲粉,雞絲量多粉滑,食味正常濃淡適中。香茅雞翼食落無咩香茅味,可以不吃。越式炸春卷擺碟可人有心機,幾片青瓜新鮮切的,薄荷葉和九層塔也新鮮,旁邊放醃紅蘿蔔和蘿蔔絲,顏色是漂漂美美的,稍嫌生菜切口有點銹色,不是新剝下的。店員推介是自家包的,新鮮炸熱辣辣脆卜卜,餡料除了粉絲和木耳之外,還有蝦仁,好味!離去時尚有十多分鐘才進入下午茶時段,選擇跟午餐差不多,相同的食物,比多6元多了有杯飲品。
同妹子和她男朋友一齊,
想食濕濕哋唔熱氣嘅嘢,
唔係拉麵就係芽莊,
想食些小食就揀芽莊。

叫咗2個午餐+一個小吃,
蝦米仔芥蘭苗+河內雞絲粉$72,
香茅雞翼+河內熟牛肉粉$72,
越式炸春卷$58。

蝦米仔芥蘭苗
蝦米仔芥蘭苗,
芥蘭苗看起來不錯,
上面洒了花生碎,
和淋了帶乾蔥片的汁,
吃下去就是烚菜,
失卻了應有的爽脆。
河內熟牛肉粉

河內熟牛肉粉,
香菜辣椒青檸分開上,
讓客人自己下香菜的份量,
是貼心之舉,
河內熟牛肉粉

湯面放了洋蔥絲,
又放了大量的蔥花,
熟牛肉用了牛腱夠諗。
河內雞絲粉

河內雞絲粉,
雞絲量多粉滑,
食味正常濃淡適中。
香茅雞翼

香茅雞翼食落無咩香茅味,
可以不吃。

擺碟可人有心機,
幾片青瓜新鮮切的,
薄荷葉和九層塔也新鮮,
旁邊放醃紅蘿蔔和蘿蔔絲,
顏色是漂漂美美的,
稍嫌生菜切口有點銹色,
不是新剝下的。
越式炸春卷

店員推介是自家包的,
新鮮炸熱辣辣脆卜卜,
餡料除了粉絲和木耳之外,
還有蝦仁,好味!
離去時尚有十多分鐘才進入下午茶時段,
選擇跟午餐差不多,相同的食物,比多6元多了有杯飲品。
题外话/补充资料: 下午2點幾已經無咩人,唔想坐水吧前的金屬枱,因為店員及客人常經過,感覺迫迫夾,唔自在! 經理不情願俾後方的木枱,若是繁忙時段,理應如此,時值午餐後,下午茶前,店內還有70%空枱, 感覺就不好了…… 入坐逗留大約40分鐘期間,店員添水、收盤子次數太殷勤了,還沒清空稍作停頓就想伸手來收, 妹子說是經理指示店員的,店內空位多的是,為什麼呢? 由時代廣埸開始食呢間,越南菜亦無特別偏愛佢,屯門有不少越菜選擇, 貪佢响Vcity就腳啲,這店也吃過數次晚飯,只有今次的招待不到位。
2018-09-27
2018-09-19 468 浏览
芽莊一直喺我心中都係高質素越南菜,以前喺中環都成日會食😛今日去開屯門嗰頭返工,lunchtime 喺v city 見到有又唔駛等位就入左去食了💕我永遠都係食生牛河😂😂 覺得個湯底真係好濃😍明知應該係肥膩既但都好想飲埋去😂 同埋我會吱勁多青檸同辣椒,湯帶有微微酸味就更特出本身既鮮甜🤗 而河粉亦都好滑,同個湯勁襯👍🏿👍🏿今次仲加左牛丸,係肥咖啦,咬落去都feel到有啲油脂,但就係咁先正,食到停唔到口🙈🙈

2018-09-19 297 浏览
上網見到呢間新開既越南野啲牛肉好好食 就同friend去左食 佢既湯底唔係味精 但好有肉汁 牛丸一定要試 睇落平平冇奇 但真係好香同好彈牙 配杯淡淡既荔枝茶味道好夾 下次都會再尼食
2018-09-16 376 浏览
風暴前席的Happy Friday Night .想簡單食碗面.今次揀左V-city芽莊canteen.芽莊一向水率不錯.所以分店越來越多。由其推介海港城芽莊.因為一樣價錢但氣氛最好又有海景.屯門lee門芽莊canteen主打不加一收費.裝修工業風.又casualD.十分適合1-2人食個快飯之選餐牌:我每次黎都會點lee 個蕃茄蟹檬.個蕃茄蟹湯底好鮮味太好飲la.真係可以飲曬D湯底la.碗面裡面有3片札肉.2粒蟹丸.一隻蟹腳.正好食男友鐘意食撈檬因為鐘意撈個D酸may汁今次叫左個炭燒豬扒撈檬D豬扒味道好又夠軟身屯門芽莊canteens。推介想坐得舒舒服服又想食過快飯ge人食la.
今次揀左V-city芽莊canteen.
芽莊一向水率不錯.所以分店越來越多。
由其推介海港城芽莊.因為一樣價錢但氣氛最好又有海景.

餐牌:

我每次黎都會點lee 個蕃茄蟹檬.
蕃茄蟹湯檬

炭燒豬扒撈檬

蕃茄蟹湯檬
炭燒豬扒撈檬
2018-09-04 440 浏览
話說母親大人生日,找了一些地方沒有限時及免切餅費,終於找到了這家餐廳!因為地點非常方便就在v city 內,聽說這家越南食物也不錯,服務也挺好的!那我們早一點到餐廳,拜託店員放好蛋糕,再等一會就入座!剛好我們訂座了所以安排了比較私人的位置,店內裝潢簡單的來又很舒服看一下我哋叫了什麼食物招牌會安雞飯🐔燒豬扒碟頭飯🐷生牛肉湯粉🍜脆皮蝦卷撈檬🦐香茅燒雞串🐤柚子蝦沙律🥗蝦米籽芥蘭苖🥦越式炸春卷🥟每樣食物口味都不錯👍🏻店員知道我媽媽生日還主動幫我們弄好我們之前安排的蛋糕點好蠟燭,還祝她生日快樂🎂🎂很窩心的店員👍🏻

看一下我哋叫了什麼食物

燒豬扒碟頭飯
香茅燒雞串
脆皮蝦卷撈檬
2018-08-23 205 浏览
🔺 下午茶餐 $58-$78下午茶不算貴,而且很好吃!小菜要了雞肉串,配了沙嗲汁。本來就很入味,沙嗲汁是更升了一個層次。主菜要了蜜汁豬頸肉飯,超入味,好吃而且很大碗。加餐飲要了青檸紅茶,味道很濃,沒有太甜。.食物都是即點即做,整體服務也很好,吃第二次了,感覺還是很好。
🔺 下午茶餐 $58-$78
主菜要了蜜汁豬頸肉飯,超入味,好吃而且很大碗。
加餐飲要了青檸紅茶,味道很濃,沒有太甜。
2018-07-20 307 浏览
夏日炎炎🔥🌞沒有什麼胃口的時候就要吃沙律🥗refresh一下大蝦柚子沙律 $72有四隻大蝦份量也不少配上柚子 青瓜 蘋果粒等份外清新自然☘️ 但餐廳沒有提供醬汁點配沙律 如果有味道更佳
夏日炎炎🔥🌞沒有什麼胃口的時候
就要吃沙律🥗refresh一下