2020-08-10 417 浏览
相信大家對芳華絕代既霓虹燈都唔會陌生💡,環境的確幾Chill,不過味道就一般般,而且都幾細碟,整體感覺唔太抵食🤓。————————————————————個人比較推薦🥢:-泰式鹽燒烏頭魚 $158即叫即燒🐟,所以要等耐少少。魚肉嫩滑入味,啖啖肉又少幼骨😋。-串燒拼盤 $108雞牛豬各兩串🍢,醃得岩岩好,唔會醃到無哂肉味✅。邊位燒得焦脆惹味,入面仍然口感Juicy。-泰式蠔蛋餅 $98蛋餅酥脆,蛋香味重😚,唔會成口油溢味,不過細碟左啲🥺。-而小食拼盤($98)、鮮蝦炒金邊粉($88)、生蝦刺身($78)、蒜蓉包($68)🍞、飛天通菜($78)既味道就一般般,未至於難食,但亦唔會覺得好食😂。————————————————————Signature Cocktail就試左泰。壓力山大($88)、西柚記($88)同熱帶雨林($88)🍸,普普通通,驚喜不大🧐。
————————————————————
個人比較推薦🥢:
泰式鹽燒烏頭魚 $158
即叫即燒🐟,所以要等耐少少。
魚肉嫩滑入味,啖啖肉又少幼骨😋。

串燒拼盤 $108
雞牛豬各兩串🍢,
醃得岩岩好,唔會醃到無哂肉味✅。
邊位燒得焦脆惹味,入面仍然口感Juicy。

泰式蠔蛋餅 $98
蛋餅酥脆,蛋香味重😚,
唔會成口油溢味,不過細碟左啲🥺。

————————————————————
2020-08-07 344 浏览
芳華絕代 💛旺角黃店💛-🔍 Lunch set菠蘿炒飯🍍$70 (連餐飲) 竟然$70就食到個菠蘿炒飯覺得好抵😍 仲要份量又唔細,無論係菠蘿定係入面雞肉都好多,而且亦都好夠味🤤 同埋真係好鍾意呢度嘅環境,真係好有feel💕 有好多霓虹燈招牌,打卡一流呢📸-📍芳華絕代 (旺角)旺角界限街36號1-2樓
芳華絕代 💛旺角黃店💛
🔍 Lunch set菠蘿炒飯🍍$70 (連餐飲)
📍芳華絕代 (旺角)
旺角界限街36號1-2樓
2020-08-02 284 浏览
今日係女朋友生日大日子但我地已經book咗酒店自助餐 但聽日先食今晚由於買咗蛋糕 所以食少少嘢算啦之前路過太子都見到呢間野架喇見佢啲裝修都幾特別 所以都想入去試下今日就入去咗食啦而家疫情嚴重 所以我地都唔駛等位一去到就有位坐啦我地最後分別係叫咗一個一人餐再另點一個船麵加嘢飲嘅都唔知上面個啲係咩黎脆脆地咁 個船麵湯底都幾入味幾濃嘅個麵都算可以菠蘿炒飯個炒飯同啲肉絲其實係冇乜問題不過不失 唔算好味又唔算難食侽口菠蘿炒飯啲菠蘿好酸酸到我都擺唔到入口啲菠蘿唔掂最後兩杯嘢飲
今日係女朋友生日大日子
最後兩杯嘢飲

2020-07-09
$124.5
2020-07-27 276 浏览
每逢夜晚經過都見到座無虛席,心諗呢間餐廳啲嘢食應該都唔錯。基於限聚令關係,疫情暫時都無得堂食了。今次因為某個apps有折扣嘅關係,單點會有半價,飲品同甜品就除外。特別揀咗3點呢個時段嚟食個遲來的午餐,以為呢個時間會少啲人食嘢啦,但地下啲檯都差唔多座滿。我哋叫咗小食拼盤,雞卷丸同素菜春卷味道都幾好,雞翼正正常常,蝦餅唔夠彈牙。泰式燒雞扒飯無咩特別,飛天通菜少少辣好嘢味。叫咗兩杯嘢飲,一杯薑汁蘋果冰茶同薑檸梳打,兩杯都幾好飲唔錯啊!鍾意薑嘅朋友可以一試最後叫咗個雙色芒果🥭糯米飯作為收尾,糯米飯上面嗰層應該係碟豆花同斑斕汁嘅糯米飯,顏色好靚,打咭呃like一流,可惜芒果未多熟,有啲生。。整體上成餐飯都幾滿意,個位又夠冷氣又坐得幾舒服,侍應又幾好禮貌!
,以為呢個時間會少啲人食嘢啦,但地下啲檯都差唔多座滿。
,可惜芒果未多熟,有啲生。。
小食拼盤
飛天通菜
薑汁蘋果冰茶
薑檸梳打
2020-07-25 100 浏览
今日係呢度上堂學嘢,學完嘢老師請我地食野🤪我食咗船麵,原本想試話梅梳打可惜無😔我就試咗薑檸梳打。好耐無食過泰國嘢,船麵都ok,唔太大碗唔想食太多嘢,我就覺得夠。杯嘢飲雖然細杯咗d😅我比較鍾意飲嘢值得一讚係個幾片檸檬🍋好新鮮,可能我會食檸檬的原因😅所以會留意,枝飲管好特別,我諗係環保飲管,對於我會咬飲管的我就。。。😂咬爛咗小少😅環境就唔洗講,好特色有幾個打卡位,不過我學完嘢好攰,無乜點打卡。。。有機會要再去食過同打卡。。。
今日係呢度上堂學嘢,學完嘢老師請我地食野🤪

船麵
船麵
2020-07-23 140 浏览
聽芳華絕代店名真係估唔到原來係食泰菜嘅😆 霓虹燈裝飾,都幾靚👍🏻 不過而家疫情期間就減少堂食啦,都可以支持外賣嘅!晚餐去到都唔少人~叫左Set menu for 2, 好多野食,好飽呀!!🐔🦐小食拼盤(蝦餅、雞卷丸、素菜春卷、雞 翼)幾種唔同款式小食,岩哂貪心的我😆夠哂香口👍🏻 個泰式辣醬有點辣🙊🍲正宗海鮮冬陰公湯: 個樣無乜特別,不過真係好好飲好開胃😍 酸酸地唔會好辣👍🏻 🐔泰式去骨海南雞: 份量幾多 雞肉滑呀👍🏻 如果可以熱啲更好~🐷泰式滷水豬脾飯: 豬脾入味🤤🍰泰式糕點: 好香 夠甜👍🏻

晚餐去到都唔少人~
叫左Set menu for 2, 好多野食,好飽呀!!

🐷泰式滷水豬脾飯: 豬脾入味🤤

🍰泰式糕點: 好香 夠甜👍🏻
2020-04-15
2020-07-19 115 浏览
【 值得再食的炒金邊粉 】係旺角同朋友行完街,又要上網搵下附近有咩好食喇,我地搵左間係界限街附近的餐廳。芳華絕代,一個好有型我名字,而且知道係黃店,所以點都要幫襯下,一入到去就見到好多年輕人係度食!由於疫情關係,入座前每個人都需要量體溫,在桌子上也有標貼 “ 紙巾和口罩需要自行處理 ” 的提示,確保大家的安全。門口的“ Fong Waa Parlour ” 的霓紅燈旁係打卡位,有種懷舊的感覺,我地當然都要影番幾張相啦。餐廳內的裝修好有工業風的味道,有霓虹燈,又有好有特色的壁畫牆。一人套餐包小食,主菜及飲品,所以我地點了一份海南雞飯和一份泰式鮮蝦炒金邊粉。泰式鮮蝦炒金邊粉好好味,但味道偏辣,後尾先知道原來係可以改為唔辣的,下次一定要記得。海南雞飯同出面的味道差唔多,賣相都差不多,驚喜不大。每個餐都有一份小食拼盤,有蝦餅,雞蓉丸,素菜春卷及雞翼,全部新鮮炸起熱辣辣非常香口。 我哋食晚飯,整體上啲嘢好好味,但價錢偏貴,當支持下都好!
【 值得再食的炒金邊粉 】

一入到去就見到好多年輕人係度食!

由於疫情關係,入座前每個人都需要量體溫,在桌子上也有標貼
 “ 紙巾和口罩需要自行處理 ” 的提示,確保大家的安全。

又有好有特色的壁畫牆。

海南雞飯同出面的味道差唔多,賣相都差不多,驚喜不大。

我哋食晚飯,整體上啲嘢好好味,但價錢偏貴,當支持下都好!
2020-07-01
2020-07-12 87 浏览
店舖由地鐵站行去都幾快到,入到去職員都有為各位食客量體温,所以算幾衛生同安全。個日系星期六,估唔到都仲有lunch set仲要去到6點,都幾抵食。美中不足係佢啲酒半價但係我想飲嗰啲全部都冇。order左船麵同炒金邊粉,船麵個味道幾濃郁但炒金邊粉個味道就麻麻哋,加上我配豬頸肉但餐廳炒到啲豬頸肉好老。佢冇晒啤酒,所以叫咗菠蘿汁同凍檸茶,都係唔好飲。總括而言,佢唔難食但唔係好好食,所以我諗我應該都唔會再嚟。
。美中不足係佢啲酒半價但係我想飲嗰啲全部都冇
。佢冇晒啤酒,所以叫咗菠蘿汁同凍檸茶,都係唔好飲
  • 泰式船麵
2020-07-10 80 浏览
知道呢間餐廳好耐,今次咁啱就入去試吓。.餐廳都幾大,有兩層,主打係有霓虹燈嘅裝修。其實佢都係賣泰國菜,價錢就中價嘅。餐廳都幾多人食,有8成以上滿座。但係呢度如果坐得耐嘅時候,呢度霓虹燈光望得耐有啲攰。🙈.我哋分別叫咗:🔸泰式船麵🔸冬蔭公湯河🔸炸蝦餅🔸話梅七喜🔸花茶.食物就正常,唔會話好有驚喜。食物係香港人接受到既辣度,唔會話好辣。話梅七喜有啲似咸檸七,都幾得意。.💰人均消費:$100-150
知道呢間餐廳好耐,今次咁啱就入去試吓。
我哋分別叫咗:
🔸泰式船麵
🔸冬蔭公湯河
🔸炸蝦餅
🔸話梅七喜
🔸花茶
💰人均消費:$100-150
2020-07-06 152 浏览
太子嗰頭嘅角落搵到呢間高兩層嘅餐廳,行過都會畀外面同入面嘅霓紅燈裝飾吸引住,嚟芳華絕代食飯除咗可以打卡影港女相,食物質素都幾高㗎! 😋 泰式豬頸肉炒金邊粉 $88 金邊粉炒得幾香!配豬頸肉都幾唔錯,因為平時都係食開蝦~ 辣椒同花生碎分開咗擺,都係慣常做法,大家可以跟自己口味去撈啲落個麵度。記住記住,Pad Thai一定係甜嘅,呢度嘅Pad Thai絕對喺水質之上! 😋 黃咖喱醬炒酥脆軟殼蟹 $128 黃咖喱醬香得嚟唔係好辣,軟殼蟹索晒啲咖喱味所以都好夾,真係會想不斷不斷食!不過個咖喱醬就食唔返蟹味,但都ok啦! 😋 泰式生蝦刺身 $78/6隻 呢個生蝦蝦尾個殼喺抆出嚟嗰陣,蝦肉同蝦殼都仲係痴住,證明都唔係勁新鮮,但味道ok嘅! 😋 手工啤 2點至7點 第二杯起半價 小編叫呢杯係叫This Town Needs Beer,ABV 5.2%,78蚊一杯。睇個名就知啱晒今日嘅香港⋯⋯杯酒有水果同茉莉花茶香味,喺咁壓迫嘅社會環境底下都真係需要忘我咁放鬆吓,飲返杯冰凍易入口嘅啤酒⋯⋯

😋 泰式豬頸肉炒金邊粉 $88

2020-04-04
泰式豬頸肉炒金邊粉
黃咖喱醬炒酥脆軟殼蟹
2020-06-25 205 浏览
一去到呢間餐廳門口 就比佢門口嘅霓虹燈吸引住雖然佢係食泰菜 但成間舖頭嘅裝修都好有香港嘅街頭特色😂打卡一流每次一去食泰國嘢一定要嗌嘅係青咖喱 肉碎煎蛋飯同pad thai 味道都幾正宗 可惜份量偏少同埋唔知因為係咪咁啱係食飯時間 比較多人 所以上菜有少少慢 雖然有用餐時間限制 但都冇人催裝修真心加分好多 氣氛好好 會推薦俾朋友!
一去到呢間餐廳門口 就比佢門口嘅霓虹燈吸引住
味道都幾正宗 可惜份量偏少
裝修真心加分好多 氣氛好好
會推薦俾朋友!
2020-06-22 323 浏览
約朋友在屋企附近吃午餐,選了裝潢很有風格的泰式餐廳芳華絕代。店內裝潢走現代工業風,簡單舒服。座位不少,大多是二人桌,枱與枱之間空間較小。我和朋友都選了午餐套餐,包飲品,另外加$28小食。友人的菠蘿炒飯,份量非常大。乍看之下材料豐富,還有三色雜豆,食材比較港式。朋友說味道不錯。我選的雞肉金邊粉同樣大份,有辣椒碎、花生碎和青檸伴碟。煎雞扒表皮焦脆,雞肉嫩滑。金邊粉味道偏甜,要是醬汁少點、清爽點會更好。蝦餅炸得香脆,配上泰式甜辣醬,好吃。春卷正常,沒有特別。餐飲選了Cappuccino,正常Cafe水準,有靚靚拉花食物份量很大味道正常偏港式,價錢不算貴,店員很有禮貌,可以encore。
店內裝潢走現代工業風,簡單舒服。
座位不少,大多是二人桌,枱與枱之間空間較小。

我和朋友都選了午餐套餐,包飲品,另外加$28小食。
泰式菠蘿炒飯
友人的菠蘿炒飯,份量非常大。
乍看之下材料豐富,還有三色雜豆,食材比較港式。
朋友說味道不錯。
泰式炒金邊粉(雞肉)
我選的雞肉金邊粉同樣大份,有辣椒碎、花生碎和青檸伴碟。
煎雞扒表皮焦脆,雞肉嫩滑。
金邊粉味道偏甜,要是醬汁少點、清爽點會更好。
炸蝦餅
蝦餅炸得香脆,配上泰式甜辣醬,好吃。
素菜春卷
春卷正常,沒有特別。
Cappuccino
餐飲選了Cappuccino,正常Cafe水準,有靚靚拉花

2020-03-12
2020-06-20 166 浏览
經過旺角,忽然想食泰國菜,咁岩見到芳華絕代,就俾佢個名吸引左入去😂都多人食,大約等左15-20分鐘左右,鋪內都坐得舒服,lunch 都算多選擇,但第一次去呢間食泰國野,就緊係要試海南雞油飯。個餐算係不過不失,同出面既海南雞飯既味道差唔多,賣相都差不多。如果happy hours飲酒,我覺得係唔錯👍🏻👍🏻但我覺得lunch既價錢貴左少少,雖然坐得舒適,環境唔錯,但要$70同埋要加一,所以我係會選擇黎飲酒多過食lunch 😅
如果happy hours飲酒,我覺得係唔錯👍🏻👍🏻
海南雞飯
海南雞飯
2020-06-19 178 浏览
疫情放緩,已經急不及待相約飯聚🍴,好友揀選之下嚟到呢一間極具人氣🔥嘅新派餐廳💛,佈滿霓虹燈光嘅字眼同裝飾,本土感覺更貼地,食物以泰國🇹🇭料理作主打,選擇亦算多😁———————————————————————————🍽泰式煎蠔餅💬夠鑊氣亦夠大份,好多蠔,勁厚又脆口😏.🍽泰式生蝦🦐💬配上辣汁同蒜片,提升到新鮮嘅蝦,肉質夠彈牙😏.🍽鹽燒烏頭🐟💬炭烤味濃,即叫即燒,魚肉仍鮮嫩😎.🍽串燒拼盤🍡🍢💬豬牛雞各有兩串,唔會太乾太韌,醃得味道亦好好😎.🍽燒豬頸肉炒金邊粉🍝💬有齊青檸、花生🥜、辣椒🌶️,確係正宗配搭,豬頸肉亦處理得非常有水準,色香味俱全🤤.🍽炸蝦餅🦐💬蝦味足,薄薄地唔太油膩,香脆美味😎.🍽海南雞伴油飯🐓🍚💬比較其他食物,海南雞反而比較淡味,但賣相同份量都算是滿意😁
———————————————————————————
🍽泰式煎蠔餅
💬夠鑊氣亦夠大份,好多蠔,勁厚又脆口😏
🍽泰式生蝦🦐
💬配上辣汁同蒜片,提升到新鮮嘅蝦,肉質夠彈牙😏
🍽鹽燒烏頭🐟
💬炭烤味濃,即叫即燒,魚肉仍鮮嫩😎
🍽串燒拼盤🍡🍢
💬豬牛雞各有兩串,唔會太乾太韌,醃得味道亦好好😎
🍽燒豬頸肉炒金邊粉🍝
🍽炸蝦餅🦐
💬蝦味足,薄薄地唔太油膩,香脆美味😎
🍽海南雞伴油飯🐓🍚
2020-06-19
2020-06-17 246 浏览
//< 芳華絕代 >去界限街一定唔會對一個寫著 「芳華絕代」既霓虹燈牌陌生,甚至大家都已經去打過卡🤪呢間餐廳有兩層,空間非常大,而且有唔少打卡位添啊!————————————————- 泰式蠔蛋餅 $98 -呢個一上檯已經:「哇!🤣」個個見到都望多兩眼👀 蠔蛋餅都有唔少漲卜卜既蠔😁而且幾香同鬆化!如果鹹多少少會仲正😇同埋佢配既辣醬都幾辣架,怕辣或者唔食得太辣既點少少食好喇😀不過幾過癮既嘻嘻————————————————- 泰北海南雞飯配白飯 $70 -呢個係lunch set menu裏面既!為咗可以食多幾個餸,所以就選擇咗白飯😆佢個雞超級滑🤩連埋爽彈既雞皮同個汁好正💓————————————————-炸蝦餅 (跟餐+$28)-小編好鍾意食蝦餅!lunch set 加28蚊可以有3舊🤤食落去較為普通,唔係好重蝦位有少少似魚片🧐~食到有蝦既部位會好食d,蝦味會重d😀————————————————- 泰式串燒拼盤 $108 -呢個拼盤係豬、牛、雞各兩串~ 串燒中規中矩,牛偏乾dd,如果可以再燒得香d會更好味~小編特別喜愛佢個汁有粒粒花生碎🥜更添口感😁——————————
< 芳華絕代 >

- 泰式串燒拼盤 $108 -
泰式串燒拼盤

- 雙色芒果糯米飯 $78 -
雙色芒果糯米飯

糯米飯雙色好吸睛,飯質黏黏的,配埋香甜芒果同帶有少少鹹味既椰汁🥥絕對係飯後甜點唔錯既選擇😇😇
————————————————
- Lion Rock🦁️Signature Pale Ale $48 -
Lion  rock

呢個本地啤酒5.2%alcohol,係citrus,passionfruit同peach~個人認為同一般啤酒無異,無話特別飲到水果香🤨
————————————————
- Lion Rock🦁 Dream $24 (跟餐半價)-
呢個本地啤酒有3.5%alcohol,有桂花、柑橘同西柚~呢個幾有驚喜!因為真係飲到桂花幾香味,幾特別,好飲👻
**餐牌不能盡錄
評分:7.5/10
地址:旺角界限街36號
營業時間:12:00-21:30/22:30
#芳華絕代 #fongwaapopular #旺角 #旺角美食 #旺角黃店 #旺角必食 #泰國菜 #香港美食 #香港黃店 #黃店 #美食博客 #黃店地圖 #黃色經濟 #黃色經濟圈 #黃色小店 #hkfood #hkfoodie #hkfoodshare #hkfoodlover #hkfoodblog #hkfoodblogger #hkfoodbloggers #hkfoodporn #hkfoodgram #🐷🐤旺角 #🐷🐤泰國菜
午餐