2020-05-13 3285 浏览
Ma On Shan is definitely not a district that I would visit, as it’s famous for being a “Food Dessert”. Also, it’s quite far from where I live. Thinking that the queue would be shorter during non-peak hours, I decided to make a trip to visit this cute little cafe with only 4 tables.It took me a bit of time to locate Hana. Seeing a queue outside the cafe, I automatically lined up without recording my name with the staff inside…which was a fault and costed me extra time to wait for one more table…S
It took me a bit of time to locate Hana. Seeing a queue outside the cafe, I automatically lined up without recording my name with the staff inside…which was a fault and costed me extra time to wait for one more table…So make sure you entered the cafe and register with the shop assistants.
The one-hour wait was definitely worth it. Food and coffee were superb! This Handmade Pasta with Slow Cooked Pork and Caramelized Onion was so delicious! The slow cooked pork were very tender; the handmade pasta was so al dente that I couldn’t stop eating it. The cheese on top added so much flavour to the whole dish. Yum!
Chai Latte

This Chai Latte was more on the sweet side. Yet the cinnamon and chai made the latte a very enjoyable one.
Not to miss Hana’s bagel and dessert! I bought a Sesame Bagel and Double Chocolate Cake home. Oh well, you gotta maximize your food trip right? Both of them were very delicious and made great breakfast and tea time dessert.
2020-04-22
下午茶
Chai Latte
沙田區又多一間嘆咖啡休閒嘅地方☕️喺馬鞍山咁偏遠嘅位置終於有返啲靚咖啡飲!不過舖頭唔係好大,座位都唔係好多,有機會要等位㗎。除咗咖啡高質素之外,特別想介紹佢哋嘅意粉真係幾好食(可惜最近再去,店員話依兩個星期意粉暫停😕)➖🍝日本三文魚籽配鮮蠔手工意粉 $98味道好驚喜!以為會係蠔豉果隻細細粒,點知係真·蠔,好入味😋 配埋三文魚籽好有層次感!➖🍝意大利煙肉配蕃茄辣醬貓耳朵粉 $88純粹未聽過貓耳朵粉係點就吸引左我地去試,外型勉強都似貓耳既😂不過咬落質感較厚身,都需要啲牙力去咀嚼😬茄醬酸酸再帶點微辣都幾好味!🍅🌶
沙田區又多一間嘆咖啡休閒嘅地方☕️
(可惜最近再去,店員話依兩個星期意粉暫停😕)

🍝日本三文魚籽配鮮蠔手工意粉 $98

🍝意大利煙肉配蕃茄辣醬貓耳朵粉 $88

☕️White Heavy/Regular($32/$35)黎杯White 好好飲呀特別係熱嘅Heavy 因為Heavy係會用少D奶 個咖啡味更加出有少少果酸味 少少苦澀味入口好順滑 好好飲 當日其實想排隊坐低飲咖啡架不過因為始終鋪頭都比較細太多人等住懲罰佢 唯有下一次先可以去試佢嘅鹹食啦我地今次仲係踩單車過去架🚴🏻‍♀️🚴所以買咗外賣 係門口飲完就繼續行程啦 都好享受架💕🥰🚴🏻‍♀️🚴🏻‍♀️🚴🏻‍♂️但係點都好 各位就都係堅持留係屋企🏠唔好出街啦 我都考慮緊今個星期係屋企試下自己整芋圓🙈🥰希望成功啦 如果成功再通知大家!!都係時候整返🍰添啦🤤🤤有推介食譜記得話俾我地聽呀💕

黎杯White 好好飲呀
不過因為始終鋪頭都比較細
太多人等住懲罰佢
唯有下一次先可以去試佢嘅鹹食啦
我地今次仲係踩單車過去架🚴🏻‍♀️🚴
希望成功啦 如果成功再通知大家!!
都係時候整返🍰添啦🤤🤤
有推介食譜記得話俾我地聽呀💕
white
white
review左大家既食評,今日終於去試,點知排隊,望一望間鋪size 同客人行為,應該短短一條隊都等到天荒地老。所以買左杯Chai Latte,我相信如果呢杯野沖得好既,咖啡都會幾好。點知$42 細細杯既 Chai Latte,一飲落去,我以為自己飲緊落左10斤糖又未浴晒既中藥粉開劑🙈 好彩無買muffin $28 都幾貴下。再睇下其他人review既相,原來1月時杯Chai Latte 係$40既,逆市加價真係馬鞍山鋪先做到💪🏻以為馬鞍山會有一間正正常常,唔黃無表態總好過藍店既coffee shop🙉🙉 有D失望。

2020-03-21
5 分钟 (外卖自取)
$42 (早餐)
2020-03-18 367 浏览
光顧左三次雖然受到疫情影響但係生意好似都唔錯有時候需要等一陣位,同埋小店上菜時間都需要耐心等候,不過好嘢係值得等待嘅我一共幫襯左三次三次都感到非常滿意食物:-份量不算大但係非常精緻-用料新鮮而且絕不吝嗇-食物全部美美的,影相一流環境:-地方不算大但是感覺親切-小擺設令人覺得舒服服務:-親切細心有善-例如會俾個小碟子你放骨頭推介:-scone 必吃,配上自家製果醬非常有心-椰菜花湯,裏面嘅海鮮超豐富!
光顧左三次

雖然受到疫情影響但係生意好似都唔錯

我一共幫襯左三次
三次都感到非常滿意

食物:
-份量不算大但係非常精緻
-用料新鮮而且絕不吝嗇
-食物全部美美的,影相一流

環境:
-地方不算大但是感覺親切
-小擺設令人覺得舒服

服務:
-親切細心有善
-例如會俾個小碟子你放骨頭

推介:
-scone 必吃,配上自家製果醬非常有心
-椰菜花湯,裏面嘅海鮮超豐富!

Scone
椰菜海鮮湯
2020-03-01
Scone
椰菜海鮮湯
成日入馬鞍山都冇咩好嘢食,難得睇到Instagram有新開嘅鋪頭就不如去試吓啦,諗住行山之前食d 野。住馬鞍山嘅朋友聽講話要排隊,我地一去到都等左15分鐘先入座,鋪頭入面位置唔算多,要等一等嘅話咁我哋就睇吓有咩食先啦,餐牌上面我大概六至七個Main course 揀,由於睇啲相都有啲細份,朋友又比較大食😆我哋都好似嗌晒成個Menu既野😆荷蘭Pancake 配自家火腿🥞首先個Pancake個樣好吸引佢係一個鹹嘅pancake,入面有蘋果同埋個火腿好有咀嚼感,重點係勁鍾意個皮,整體真係好好食,又好match 👍🏻👍🏻羊奶芝士野菌手工意粉🍝只限喜歡羊既朋友,因為我朋友食完一啖頂唔順太騷,咁我食埋佢個份,芝士感濃烈,鍾意芝士就會覺得好正,個d 一條條黑色既菇咬落都好爽口,如果食晒成個就會好滯。本地新鮮手工海鮮意粉🍝我地,嗌左兩個💪🏻意粉入面既海鮮有蝦,有蠔仔,有峴肉,都算多料,佢用番茄煮出黎好好食,好juicy👏🏻重點推薦:忌廉菠菜松子手工意粉意粉口感十足,好似珍珠奶茶d 珍珠咁有咀嚼感,加埋菠菜汁同菠菜,超超超好食!!另外嗌左杯mooca 同 latte,mocca 黎講唔太甜,latte

荷蘭Pancake 配自家火腿🥞
首先個Pancake個樣好吸引

羊奶芝士野菌手工意粉🍝

本地新鮮手工海鮮意粉🍝

重點推薦:忌廉菠菜松子手工意粉

另外嗌左杯mooca 同 latte,mocca 黎講唔太甜,latte 試到啡豆偏甘味,拉花好靚💕

總結就係我地五個人係鋪頭都應該笑到好大聲,空間有限既情況底下都唔係幾好意思,都比較適合落黎傾下計飲杯野,環境好好,出面仲有d 手作仔可買。絕對係好食的,值得一試!

2020-03-05
2020-03-09 316 浏览
若然不是車程那麼近,相信在這個時勢很難會挑起我的腳步,的起心肝絕對視為網上一杯咖啡而來。。。 午餐時間入座食物上大只有五至六款,咖啡方面是單獨叫沒有套餐優惠,要來一個羊奶芝士手工意粉Hk$88. 由於地方淺窄一人獨坐最好便是坐近枱位置, 全視線無阻地看上師傅製作,麵條看得出是手工製造, 一個又一個的排好再密實盒上, 有客落單方才製作,論認真(羊奶)味道唔算突出,加上這頭怪怪的(菇菌)味道絕不是我的口味,最奇怪地最尾加入了果仁碎,我寧願大廚不要太創新放上烘烤過(松子)還是適合一點~ 單獨叫的Flat white HK$35.果酸味道咖啡幾平衡,不過未免就細杯左少少,正常價錢慷慨一些亦未常不過~ 整體來說意粉我覺得還是有進步空間, 以位置偏僻不是人來人往舖位這個價單其實都有點硬淨,八卦過嚐一次便算了。
羊奶芝士手工意粉

Flat white

Flat white
2020-03-05 242 浏览
一條極少人經過的路徑竟然在平日時間有小小的人龍裝潢極細緻小物顯細心看見幾位年青的員工默默工作小店的情懷盡在他們身上表露無遺餐牌上註明是天然調味料意粉亦是手工意粉這份精雕細琢已俘虜了人心兩個人點了「意大利煙肉薯團配番茄醬」、「Carbonara 配溫泉蛋」、兩杯Heavy White. 看見一盆非常奪目耀眼的pancake送往隔離桌!忍不住叫了!它的名稱也非尋常:「荷蘭班戟配芝士蘋果火腿」食物吃得出那份細緻配搭,材料天然,甚覺值回票價!員工待客細心!因地方不大,住位有限,員工見一對夫婦進來時只得吧檯位,深怕懷孕的太太辛苦,一見有四人檯的客離開,即刻幫忙轉換,完全沒有介意二人坐四人檯的成本效益問題!看在眼內,更深愛這間小店!走的時候,在門外望內,看見大廚(相信是老闆吧!)我遠遠給他一個like👍🏻 隔著口罩也感受到他燦爛親切的笑容!希望這小店可以一直做落去!
一條極少人經過的路徑

餐牌上註明是天然調味料
意粉亦是手工意粉
這份精雕細琢已俘虜了人心

兩個人

食物吃得出那份細緻配搭,材料天然,甚覺值回票價!

2020-03-04
庆祝纪念
生日
  • 荷蘭班戟
  • 意大利薯團
2020-02-28 297 浏览
作為馬友,我也花了一段時間才找岀店舖位置,千萬別跟Google map 其實就在董之英、黃鳳翎中學對面,馬鞍山酒吧餐廳Focua(前身Blur)旁!馬友一定知道這些地理位置食物: 4/5整體水平不錯,能感受到所有食物都用心烹調、大多自家製!但仍有不少改善空間。▪️香草辣肉腸手工意粉配水煮蛋手工意粉誠意滿分,較厚實、帶點韌度,口感不錯我誤會了水煮蛋是溫泉蛋原來是白烚蛋碎。意粉醬汁是蕃茄汁加少許辣味,味道不錯但辣肉腸偏厚及咸。▪️Scone配自家果醬及軟芝士口感偏濕潤、鬆軟、質感像蛋糕,外層亦不是脆的,與坊間常見的Scone不一樣。Scone內加了無花果乾,會看到果肉乾及籽,配上自家製柑橘果醬,清新不會過甜,味道不錯唯獨軟芝士是敗筆,沒有芝士味,香味亦不足。這個Scone以$68媲美文華酒店的價錢(文華酒店的玫瑰味忌廉及果醬非常岀色!),稍覺不划算。▪️Green Tea Latte拉花可謂失敗,心形圖案不整齊,但味道有補回分數。抹茶香又帶點甘味,唯獨要挑剔是面層會喝到啖啖抹茶粉,抹茶粉的量過多,影響口感。最後,餐廳只有一位廚師,所以岀餐時間較長,趕時間就不要來了!

食物: 4/5
整體水平不錯,能感受到所有食物都用心烹調、大多自家製!
但仍有不少改善空間。

▪️香草辣肉腸手工意粉配水煮蛋
手工意粉誠意滿分,較厚實、帶點韌度,口感不錯
我誤會了水煮蛋是溫泉蛋
原來是白烚蛋碎。意粉醬汁是蕃茄汁加少許辣味,味道不錯
但辣肉腸偏厚及咸。

▪️Scone配自家果醬及軟芝士

▪️Green Tea Latte
拉花可謂失敗

最後,餐廳只有一位廚師,所以岀餐時間較長,趕時間就不要來了!如果時間充裕,就很值得來支持一下小店
2020-02-27 249 浏览
曾經聽林海峰的訪問他說自己不會試很多新食物,因為人一生可吃的quota不多,他不想浪費,所以只去習慣去的地方食飯而如果他有試過花華,應該會變成其中一間他將會習慣去的店吧❤店內裝修簡潔而溫馨選擇坐在吧枱的話還可以看到整個食物制造過程menu細細本很可愛❤這個pancake大概是我吃過最好食又最特別的了小小咸小小甜,pancake底很有口感無論賣相或食物的味道都可以見到那份用心海鮮意粉都是真材實料兩隻大蝦,有墨汁的墨魚仔,蜆聽說他們的意粉都是自家制的(不過份量有點少啦~haha)抹茶latte有很濃郁的抹茶味mocha雖然以份量來說,價錢不算便宜但吃過其實真心可以感受到食材新鮮之餘還有食物被用心對待的那份心意
曾經聽林海峰的訪問

而如果他有試過花華,應該會變成其中一間他將會習慣去的店吧❤

店內裝修簡潔而溫馨
選擇坐在吧枱的話還可以看到整個食物制造過程

menu細細本很可愛❤

這個pancake大概是我吃過最好食又最特別的了
小小咸小小甜,pancake底很有口感
無論賣相或食物的味道都可以見到那份用心

海鮮意粉都是真材實料
兩隻大蝦,有墨汁的墨魚仔,蜆
聽說他們的意粉都是自家制的(不過份量有點少啦~haha)

抹茶latte有很濃郁的抹茶味

mocha

雖然以份量來說,價錢不算便宜
但吃過其實真心可以感受到食材新鮮之餘
還有食物被用心對待的那份心意

2020-02-27 116 浏览
好想慶祝吓!但係而家都要減少外出,就睇吓附近有咩好食,住咗咁多年好多都食過,就試下呢間未食過嘅~店雖小,但係都好舒服,有落地玻璃睇街景。嗌咗海鮮手造扁意粉,意粉當然好食,如果份量多啲就更好。啲海鮮估唔到幾新鮮。一啲都唔霉,蝦仲幾鮮甜。望住廚師煮,好有趣。食得出冇乜味精,用番茄茸,墨魚本身有嘅墨汁去做意粉汁,簡單好食。食完未係好夠飽,嗌埋個朱古力蛋糕,都幾好食,唔會太甜,佢哋仲會整返熱。幾有質素同有心!
好想慶祝吓!

店雖小,但係都好舒服,有落地玻璃睇街景。

嗌咗海鮮手造扁意粉,意粉當然好食,如果份量多啲就更好。
啲海鮮估唔到幾新鮮。
一啲都唔霉,蝦仲幾鮮甜。
望住廚師煮,好有趣。

幾有質素同有心!
海鮮手做扁意粉、朱古力蛋糕
2020-02-26
海鮮手做扁意粉、朱古力蛋糕
2020-02-21 180 浏览
#🍝當美食沙漠終於有d高質嘢,我短期內都食咗2次☺️同佢d食物真係用心整,加上我不嬲鍾意支持小店😆-佢嘅意粉都係自家製,我第一次去時,仲聽到有客人問啲意粉賣唔賣,不過係唔賣住嘅🙈-佢D意粉$80-$100左右,食落比較有咬口,而且我仲見到老闆每次都會拎一條嚟試味!☺️真係好用心㗎!鍾意芝士嘅朋友更加唔可以錯過,因為老闆都好鍾意落芝士!🤤-咖啡有隻比較特別嘅係無乜咖啡味,但充滿肉桂味☺️而我自己就比較鍾意飲佢嘅”white” coffee!呢間小店已經成為我其中一間嘅心頭好,我估我間唔中都會去食🤣而且佢嘅食材好新鮮,真係feel到老闆同老闆娘嘅誠意!☺️-不過值得一提嘅係佢都幾多人排隊,同埋個menu成日都唔同,多數都係得2款意粉揀,但係咁仲好啦!老闆可以更加專注咁去煮比我哋食😍-而老闆娘好似就嚟做媽咪,希望大家點餐時,都可以錫住佢☺️另外,仲可以PayMe付款,都幾好㗎!
#🍝
當美食沙漠終於有d高質嘢,我短期內都食咗2次☺️
同佢d食物真係用心整,加上我不嬲鍾意支持小店😆
鍾意芝士嘅朋友更加唔可以錯過,因為老闆都好鍾意落芝士!🤤
咖啡有隻比較特別嘅係無乜咖啡味,但充滿肉桂味☺️
而我自己就比較鍾意飲佢嘅”white” coffee!
呢間小店已經成為我其中一間嘅心頭好,我估我間唔中都會去食🤣
而且佢嘅食材好新鮮,真係feel到老闆同老闆娘嘅誠意!☺️
而老闆娘好似就嚟做媽咪,希望大家點餐時,都可以錫住佢☺️
另外,仲可以PayMe付款,都幾好㗎!
2020-02-17 167 浏览
可以令我山長水遠入到去馬鞍山嘅,就係呢一間咖啡店—— 花華。食物嘅選擇雖然唔算多,但係我睇得啱嘅已經有好幾款 (心心眼)喺門外排隊嘅時候已經見到櫥窗內有吸引嘅鬆餅,入到去當然第一時間叫返一份。果然,鬆餅烤烘過之後非常鬆軟,裏面重大有無花果,食落除咗牛油香之外,仲有清新嘅無花果香。鬆餅旁邊仲有芝士醬同埋金橘類果醬,一齊食都非常滋味。呢度嘅飲品除咗睇得,味道都唔錯。朋友叫咗一杯鮮奶咖啡,我就叫咗一杯抹茶鮮奶。主菜方面,海鮮意粉同牛肝菌意粉真係非常之惹味。之後都一定會再返嚟試吓其他食品同蛋糕!

2020-02-16 153 浏览
哩間新開都多人...岩啲文青去食下野影下相下午茶4點幾等左半個鐘有位都算快...我地兩個人食...牛xxx意粉&海鮮xxx意粉叫左兩杯咖啡...食物飲品質素ok la...又唔覺得有乜特色...但性價比好低...啲份量好似兒童餐咁。男朋友杯咖啡黎到飲曬我個杯先黎...我個意粉食曬佢個意粉先黎...但我地同隔離枱叫嘅意粉係一樣....亦都係同一時間落order...人地一早上曬。等左差唔多成粒鐘...佢亦都冇講點解要等咁耐....講左我都冇咁無奈....好明顯係溜單...冇下次!
哩間新開都多人...岩啲文青去食下野影下相
下午茶4點幾等左半個鐘有位都算快...
我地兩個人食...牛xxx意粉&海鮮xxx意粉
2020-02-04 307 浏览
真心無耐,今日抱住期待心態專登黎試新野😃,點知。。。。。我明好野要耐心等,所以等1小時入去食,我OK的。入到去,先是落單員,落單後可能半小時後再問我地落左d咩😅 繼而係等左2.5小時後,個職員同我講『d魚仲浸緊,要等多陣』吓?! 真心愕然,兩個半小時d魚🐟都仲浸緊🤯🤯🤯坐喺度,一直聽周邊嘅客人唔係漏單,就係大家都等左個幾鐘。。。一個湯,真心要咁耐?!食物方面,主打意粉,但可以無意粉😳無選擇下,就係魚湯 同 麵包🥯魚湯,似粥仔咁。。。朋友仔同我都🙅🏻‍♀️立春 🧧本來諗住開開心心食一餐,點知真係有點失望而回
真心無耐,今日抱住期待心態專登黎試新野😃,點知。。。。。

吓?! 真心愕然,兩個半小時d魚🐟都仲浸緊🤯🤯🤯

食物方面,主打意粉,但可以無意粉😳
無選擇下,就係魚湯 同 麵包🥯
魚湯,似粥仔咁。。。朋友仔同我都🙅🏻‍♀️

立春 🧧本來諗住開開心心食一餐,點知真係有點失望而回