2017-08-16 2678 浏览
今天下午來到中央圖書館參觀,之後用Openrice 搜尋附近的餐廳,發現有這間用花🌹做主題的餐廳,又見到價錢不貴,就walk in 入去,好彩時間尚早,所以有位,原來好多位已經被訂了,如果下次來都要用Openrice 訂位,因為A La Carte menu有半價。店內有好多乾花飾物,感覺好似去左花園咁,可能花🌹都係女生的至愛,在埸所見有很多女生喜歡到這裡girl talk。晩餐有八個選擇,我們要了兩個廚師推介,慢煮三文魚扒配薯蓉和蔬菜($188)和德國脆皮醎豬手($198),每個餐都有是日餐湯和沙律,仲可以飲紅或白餐酒。今日的餐湯係雜菜湯,個湯夠酸又熱,好開胃。煙三文魚沙律,三文魚煙煄味濃,可惜少咗D😋😋😋慢煮三文魚扒配薯蓉和蔬菜,配菜有翠肉瓜、茄子、牛油薯蓉,三文魚肉好多汁又滑,至於魚皮就好香脆,調味剛剛好,正👍👍👍德國脆皮醎豬手,皮好香脆,由其是有少許脂肪的皮仲好味,至於肉質有醎香味,又不過醎😋😋😋我們本來已經好飽,不過之前看Openrice ,有些食評人推介甜品,我們點了玫瑰草莓巴菲,都幾大杯,內有雲呢拿雪糕、士多啤梨、棉花糖、玫瑰花碎、蛋糕,我好欣賞個presentatio

餐酒

今日的餐湯係雜菜湯,個湯夠酸又熱,好開胃。
是日餐湯

煙三文魚沙律,三文魚煙煄味濃,可惜少咗D😋😋😋

慢煮三文魚扒配薯蓉和蔬菜

德國脆皮醎豬手

我們本來已經好飽,不過之前看Openrice ,有些食評人推介甜品,我們點了玫瑰草莓巴菲,都幾大杯,內有雲呢拿雪糕、士多啤梨、棉花糖、玫瑰花碎、蛋糕,我好欣賞個presentation ,影相一流,另外可能有玫瑰花碎,所以雲呢拿雪糕都有玫瑰花味。
玫瑰草莓巴菲

餐酒
是日餐湯
慢煮三文魚扒配薯蓉和蔬菜
玫瑰草莓巴菲
  • 德國鹹豬手
  • 慢煮三文魚
2017-08-12 316 浏览
難得呢排比較空閒,小妹又出動周圍搵好野食喇😇~朋友知道小妹中意食環境,介紹左小妹黎花子舍🌸。踏入餐廳,完全感受到個種大自然花草既氣息😌~同個名系完全match架👏🏻!呢度無論環境定擺設都以花草樹木🌳為主題,非常小清新🌿~小妹揀左最出個張枱坐,一來有自然光☀️,二來可以望到街上既行人🚶🏻。今日小妹系平日既下午茶時間黎到😝,cafe吾算太多人,靜靜地傾下計非常舒適啊😚!美國肉眼扒配白飯($128):到下午2點先食第1餐既小妹首先叫左個main:美國肉眼扒配白飯🍚。肉眼扒🐂煮得好林,中間夾雜住少少肥膏,吾韌之餘又吾會太肥,很不錯喔🤤!伴碟有翠玉瓜🥒,都算幾健康(雖然小妹比哂朋友🙊)!整體都夠大份夠飽,小妹仲食剩左少少飯添👀...花子冰($52):太好喇特飲跟餐半價✌🏻!小妹覺得呢杯系清新花草🌱之選啊!佢系用左玫瑰花🌹糖漿、洛神花🌺再加梳打水💦調製而成~入面仲有3粒花子冰❄️:d冰都花左好多心思,裡面有雜莓同rosemary架❤️~玫瑰草莓芭菲($52):之前睇相見佢好似個小小既水晶球咁🙈,原來實物好大杯架😲!除左2球雲呢拿雪糕🍦之外,仲有香蕉🍌、士多啤梨🍓、棉花糖🍬、蛋糕🍰同啫喱。個芭菲都幾大杯幾

玫瑰草莓芭菲
玫瑰草莓芭菲($52):之前睇相見佢好似個小小既水晶球咁🙈,原來實物好大杯架😲!除左2球雲呢拿雪糕🍦之外,仲有香蕉🍌、士多啤梨🍓、棉花糖🍬、蛋糕🍰同啫喱。個芭菲都幾大杯幾飽,建議2個人share會比較好😉~
2017-07-31
2017-08-12 2655 浏览
自問曾在銅鑼灣讀書長達一年但經過多年後重回這裡街道上的餐廳都已經換掉了今次與友人來到這間用花佈置的餐廳用餐餐廳充滿著清新的感覺用上了木材的傢具簡約得來舒適燈光柔和溫暖我們點了兩個set dinner1.羅勒煎帶子扁意粉$1592.慢煮三文魚扒配薯蓉和蔬菜$188Set dinner包了餐湯沙律和飲品一杯是日餐湯是南瓜忌廉湯餐湯上的拉花非常吸睛味道很creamy和幼滑熱度都足夠~再來沙律亦頗豐富有一朵煙三文魚花滿滿的沙律菜配上黑醋頗新鮮可以開開胃~有兩粒大大粒的煎帶子帶子煎得香脆金黃色味道不錯不意粉略嫌油了點 不會感到油膩只是食的時候會感到口腔的油份多了點~店家在上菜時才撒上黑椒碎感覺頗貼心 可以切合客人口味抵讚而且份量都頗多慢煮三文魚扒味道不錯但肉質略嫌實淨了點~三文魚下的蔬菜和薯蓉配上了蕃茄蓉醬汁新色不少蔬菜都頗為新鮮和足料最後點了甜點,玫瑰芝士蛋糕$39但可惜店家因早前售罄的關係之後加製的關係 雪藏的時間不夠令甜點變得比較軟身玫瑰的味道頗出 如果撇除了時間的因素應該是一道頗出色的甜點
自問曾在銅鑼灣讀書長達一年

熱度都足夠~

再來沙律亦頗豐富
有一朵煙三文魚花
滿滿的沙律菜配上黑醋
頗新鮮可以開開胃~

有兩粒大大粒的煎帶子
帶子煎得香脆金黃色
味道不錯
不意粉略嫌油了點 不會感到油膩
只是食的時候會感到口腔的油份多了點~
店家在上菜時才撒上黑椒碎
感覺頗貼心 可以切合客人口味
抵讚

而且份量都頗多

慢煮三文魚扒味道不錯
但肉質略嫌實淨了點~
三文魚下的蔬菜和薯蓉配上了蕃茄蓉醬汁

玫瑰的味道頗出 如果撇除了時間的因素
應該是一道頗出色的甜點
2017-07-09
2017-08-07 278 浏览
生活總係會有倦怠嘅時候,再堅定嘅信念都有動搖嘅時候,想逃離紛亂嘅環境,但無時間出走。呢間位於銅鑼灣同天后之間嘅就非常適合你忙裡偷偷閒。坐低一邊欣賞店主用心栽種嘅花花草草,一邊品嚐美點,匿喺呢個神秘花園入面抖一抖,輕輕鬆鬆享受用餐時光。    餐廳所擺放嘅花草,每棵都好用心種植,坐低比花草圍住,感覺就好似成個城市小花園咁。嚟多幾次分分鐘識多幾種植物添!豬鞍架煎到好香脆,肉質彈牙又豐腴。再配埋特製嘅蘋果醬,用咗蘋果同醋煮溶製成㗎!清清甜甜帶出豬鞍架濃厚嘅豬肉香。三文魚扒食落無比鮮嫩,肥美又有豐富魚油,外皮又夠甘香。原來店主先以慢煮方式將三文魚入袋慢慢浸熟,再落鍋煎香,所以先至咁外脆內嫩咋!再配埋帶有奶香嘅薯蓉同雜菜,仲有自家製茄醬,啖啖鮮茄,真係一啲都唔馬虎。入面裝住滿滿嘅忌廉、啫喱同士多啤梨同雪糕,最特別係面層加咗玫瑰花碎碎,聞落陣陣花香,入口又香甜!要嚟影相呃Like又得!
加拿大黑豬鞍架8oz
慢煮三文魚扒配薯蓉和雜菜
加拿大黑豬鞍架8oz
1K
2017-08-06 222 浏览
話說,我哋又去咗銅鑼灣玩密室,玩完一個又一個,最後終於肯收手。我好肚餓呀,M佬,快啲去搵嘢食。佢帶我行呀行,行到去信德街,轉彎就見到Rosedale酒店。嘩,咁正去酒店食?不過點知我哋過對面,見到間小餐廳,叫花子舍 Florahouse。一入到去,就見到花,全部都係花,又幾靚喎!好啦!快啲叫嘢食,我哋兩個叫咗兩個晚餐,有餐湯、沙律同飲品,都幾抵!南瓜忌廉湯嗰湯熱辣辣,金黃色,一嚟到就聞到好香南瓜味。啲南瓜蓉又磨得好滑, 正!煙三文魚田園沙律煙三文魚砌成玫瑰花型,沙律菜非常新鮮,好Juicy同爽口,加埋粟米同車厘茄, 好Fresh!羅勒煎帶子扁意粉帶子煎到啱啱好,外面金黃色,裏面仲係好鮮嫩多汁,入口彈牙。扁意粉煙靭啱啱好,加埋羅勒葉,好香!最後灑上少少檸檬皮碎,所以入口有少少酸,好醒胃。德國脆皮鹹豬手一嚟到,就已經聞到好香,外皮烤到勁香脆,食落又唔係好油膩。豬手肉就肥瘦適中,肉質軟嫰,識食一定係連皮食,真係無得彈!

2017-07-11
2017-08-04 2807 浏览
今晚約左朋友來到銅鑼灣, 晚餐方面由她選. 經一番找尋下帶到我們這家頗有特色的小店子, 滿有氣氛的!雖然位置不算接近地鐵而且位於內街, 但光顧的人蠻多, 剛剛一入店子被安排了門口充滿著花的位置, 其實環境很好的, 但因朋友是個比較怕熱的人, 最後經職員安排下入了餐廳內部坐. 看來一客餐湯以及沙律南瓜忌廉湯味道頗濃, 熱湯好讓我佐一佐胃口, 之後再吃上生冷沙律也沒有不適 其實我是個比較怕吃生冷食身的人, 若果一開始吃上生冷的食第會引導腸胃不適的, 幸好有熱湯佐胃, 感覺很好多了! 沙律份量很多的. 煙三文魚被放置像朵玫瑰色般, 賣相很美! 咸香的煙三文魚配上新鮮沙律菜, 很配~ 但如果再能配上些微黑醋會更有層次 加拿大黑豬鞍 $198我點的是黑毛豬鞍架, 黑毛豬鞍比一般豬的肉質來得更香, 以香煎手法先把肉汁鎖上, 因此內裡還保留到一定肉汁, 配上旁邊的梨子蓉味道帶些微甜度的小清新! 但始終是豬的關係肉質難怪會比較厚實 美國頂級肉眼扒 $238三成熟的牛扒內裡依然存有酒紅色, 入口軟熟口感非吃豬鞍可以感受得到的! 而且我倆叫的是不同肉類, 故此配上的醬汁也是不同的~ 青綠色的醬汁單吃有點像

看來一客餐湯以及沙律

加拿大黑豬鞍 $198

美國頂級肉眼扒 $238
三成熟的牛扒內裡依然存有酒紅色, 入口軟熟口感非吃豬鞍可以感受得到的! 而且我倆叫的是不同肉類, 故此配上的醬汁也是不同的~ 青綠色的醬汁單吃有點像法式田螺的醬汁, 味道有點似曾相識但又吃不出是甚麼來, 有別於一般配在牛扒上的醬汁, 配吃起上來味道滿好的
唯一不足的是薯蓉味道有點過火, 雖口感香滑但對我而言味道有點咸, 如果可以淡味點整體感覺會更加好!

本身很想試一下這裡的黑松露薯條, 但因為晚餐包了餐湯, 沙律及飲品, 份量頗多, 最後叫了兩個套餐已經吃得很飽了. 與朋友空著肚子來, 滿滿的抱著肚子離開, 實在是很滿足的一天!

2017-08-04 196 浏览
地方不太大,但環境以植物同花為主,幾舒服。餐點都大眾化,有海鮮類亦有肉類,亦有素食提供。員工有善有效率,晚飯或者食個tea 都幾好。唯一係食物味道有d淡口,但不太影響,大約200有一個dinner set,有煙三文魚沙律,主菜,餐湯同飲品都還可以。
2017-08-03 1853 浏览
機緣巧合下發現了這小店,剛好生日沒想到該去哪裡吃晚飯,便和男人過去試試。花子舍真的不只是一個名字,餐廳裡裡外都能看到不同的花朵和盆栽,就連玻璃窗上也有貼上美麗的乾花,而桌椅也以木材為主,像是在繁華鬧市中自己建立弓綠色的一角。而且餐廳的桌子距離很足,完全不會有侷促感,讓人覺得很輕鬆寫意。就連晚餐餐單都很有田園氣息,可以選的飲品亦不算少。餐湯是煙肉忌廉湯,拉花已經很吸引,入口口感非常rich 但不膩,味道鹹淡剛好,很重薯仔味。跟餐沙律是煙三文魚沙律,煙三文魚的質量不錯,沙律菜也很新鮮。德國脆皮咸豬手 $178豬手於我寫評的次數,真的多得數不了,生日這個大日子,又怎能視豬手於不見呢?這裡的豬手皮薄脆香口,皮脂層豐厚,肉質尚算軟稔易咬,味道鹹淡剛好,伴碟的酸菜沙律也很醒胃好吃,平衡了豬手的熱氣和膩。美式特厚芝士漢堡包 $159男人喜歡的漢堡,當然也不能少,漢堡頗大份,沙律材料新鮮,薯條外脆內軟。漢堡扒算厚,而且有不少內汁,上面那片半溶的芝士,更讓人看著已經流口水。漢堡包很鬆軟,而雖然漢堡煎得有7成熟,不但不乾更是肉汁滿滿,肉質尚算軟嫩,加上番茄生菜,還有味道重的芝士,口感味道豐富。玫瑰芝士蛋糕

就連晚餐餐單都很有田園氣息,可以選的飲品亦不算少。

德國脆皮咸豬手 $178

美式特厚芝士漢堡包 $159

玫瑰芝士蛋糕 $39
賣相很美,而且餐廳職員真的很貼心,當我們問到可否在蛋糕加上蠟燭時,立即便回問是否需要寫字,在送上蛋糕時丌唱了兩句生日歌及送上祝福,讓人感覺親切温暖。

蛋糕入口有淡淡玫瑰花香,但不會很香薰的感覺,玫瑰花啫喱層很清甜,芝士蛋糕的芝士較淡口,不會搶了玫瑰花的味道,亦不會很膩,餅底入口鬆化但夠實淨,切的時候不會碎到一碟也是。

感到飽滯時,這杯洛神花茶就來很適合,味道酸酸甜甜的,消滯解膩。

讓人感到舒適寫意的環境,美味的食物,貼心的服務,合理的價錢,這餐生日飯很滿足。
庆祝纪念
生日
2017-08-03 188 浏览
位置在中央圖書館的附近, 稍稍偏離了銅鑼灣最繁華的地域, 但這一點也為這裡帶來了一點寧靜的氛圍, 一間以田園作為主題風格的咖啡輕食店。店裡的空間不算大, 但用餐的環境舒適自在。黑松露炸薯條 $55在這次用餐當中最喜歡的應該是這碟黑松露炸薯條了, 一碟的份量不算少, 而睡黑松露味濃, 薯條的外習勞得甚是脆身香口1, 熱騰的薯他, 再沾上旁邊的一小碟混進了黑松露沙津醬來伴著吃, 味道也不錯。蜜汁焗雞翼 $45另一道小食我們點了蜜汁雞翼, 相比起薯條, 這顯得有點中規中矩, 蜜糖味是有的, 但如果雞翼能再煎得乾身一點, 會更好蘋果烤酥配雪糕 $45吃了兩道鹹點, 也想來一點甜味, 於是也點了這份Apple Crumble, 店員說他們的Apple Crumble加進了洛神花, 所以吃起來會帶一點花香, 整體來說可以啊這Apple Crumble, 只是這組合對我來說有一點甜, 我想愛吃甜的女生, 或者會比我愛這味, 至於雪糕, 他不是冰得很硬的那種, 加上這炎夏的天氣, 可能會溶得快一點, 像我這樣喜歡「相機先吃」的人來說, 要多把握好時間來品嚐, 襯它還沒溶掉的時候就先吃雪糕好了配上兩杯飲

黑松露炸薯條 $55

蜜汁焗雞翼 $45

蘋果烤酥配雪糕 $45

配上兩杯飲料, 和朋友聊天暢談,在這舒適的空間, 聊著聊著時間就過了

(是次用餐為試食邀約)
2017-07-18
用餐优惠
試食活動
2017-08-01 149 浏览
這裡的裝潢、擺設、食物都非常 高質素,就好像是女生的天堂 走低調舒服的棕色木系風格, 同時把花藝融入其中,坐在這裡 感覺很放鬆 這裡不只提供精緻的蛋糕甜點, 還有份量十足、夠飽肚的餐點 薄透的炸粉包裹著滑嫩多汁的 魚柳,邊吃邊聞到很香魚味 最重要是一點都不油膩 除了食物美味,擺盤也很美 上層玫瑰啫喱為下層的芝士蛋糕 加上一份清新,一個人吃完整份 也不覺膩,口內留下甜美花香 打個卡再喝這杯玫瑰咖啡, 剛好的甜度,好聞的玫瑰香
這裡的裝潢、擺設、食物都非常
高質素,就好像是女生的天堂

走低調舒服的棕色木系風格,
同時把花藝融入其中,坐在這裡
感覺很放鬆

這裡不只提供精緻的蛋糕甜點,
還有份量十足、夠飽肚的餐點

薄透的炸粉包裹著滑嫩多汁的
魚柳,邊吃邊聞到很香魚味
最重要是一點都不油膩

除了食物美味,擺盤也很美

上層玫瑰啫喱為下層的芝士蛋糕
加上一份清新,一個人吃完整份
也不覺膩,口內留下甜美花香

打個卡再喝這杯玫瑰咖啡,
剛好的甜度,好聞的玫瑰香
2017-08-01 998 浏览
之前都有經過花子舍,不過就以為係間花店嚟。最近先發現其實係咖啡店,佢哋仲有好多款主菜小食,呢日就同人嚟試試。由入口走入去,旁邊有個細細哋嘅位置擺咗唔同嘅擺設。另一邊就用永生花同小盆栽做佈置,就好似個小花園咁。身處其中,都幾舒服。餐檯上面預先擺咗一支水,入面仲有兩大片薄荷葉,多咗份清新感之餘又可以用嚟做裝飾。佢哋用牛皮紙做餐牌,簡單得嚟又切合餐廳嘅田園主題。我們叫咗兩份午餐,餐湯用咗忌廉嚟畫拉花圖案,令佢變得唔單調。燒鯛魚火龍果沙律,鯛魚燒得微焦,食起嚟軟綿。沙律用火龍果、豆苗、粟米、車厘茄、紫椰菜、紫生菜等等組成,口味都幾夏日。6oz美國肉眼扒配薯菜,我哋揀咗七成熟。肉眼扒幾厚身,切開之後仲見到粉嫩紅色,既多汁又軟腍,蘸青醬嚟食就可以解膩。伴碟嘅沙律有紫生菜、車厘茄、粟米、紫椰菜等等,仲淋咗微酸嘅醬汁,薯條就炸到好香脆,整體唔錯。玫瑰草莓芭菲,頂層放咗兩球雲呢嗱雪糕,下面嘅玫瑰啫喱就有啲玫瑰花乾晌度。然後就有鮮士多啤梨、香蕉同棉花糖撈晌鮮忌廉之中,最底層就係海綿蛋糕,成杯嘅味道都唔算好甜。話說叫嘢食時店員話玫瑰芝士蛋糕太好賣而暫時售罄,仲話廚師已經晌度努力趕製中,同埋需要啲時間去冷藏嚟

之前都有經過花子舍,不過就以為係間花店嚟。

由入口走入去,旁邊有個細細哋嘅位置擺咗唔同嘅擺設。

另一邊就用永生花同小盆栽做佈置,就好似個小花園咁。

身處其中,都幾舒服。

佢哋用牛皮紙做餐牌,簡單得嚟又切合餐廳嘅田園主題。
餐湯

燒鯛魚火龍果沙律

6oz美國肉眼扒配薯菜

玫瑰芝士蛋糕

話說叫嘢食時店員話玫瑰芝士蛋糕太好賣而暫時售罄,仲話廚師已經晌度努力趕製中,同埋需要啲時間去冷藏嚟定型。好彩我哋食完主菜之後店員就話蛋糕都啱啱好成形,名符其實新鮮出「爐(雪櫃)」。

用雕到成朵玫瑰花咁嘅鮮士多啤梨伴碟,再加埋鮮忌廉同朱古力畫花,賣相好靚。蛋糕上嘅玫瑰啫喱鏡面清澈,仲用埋玫瑰花乾點綴。中間嘅芝士慕絲滑溜有奶香,下層嘅威化餅碎質感脆脆兼鋪得平均。

我嚟之前已經好想試呢個甜品,實際表現亦符合期望,可以掹車邊食到真係好開心呀!
洛神花茶

洛神花茶,味道微酸,都幾消滯。
花子冰

花子冰,呢個係餐廳嘅名物之一。
花子冰

佢哋特登將藍莓、紅莓、士多啤梨等雜莓同香草雪成冰塊,飲起嚟有淡淡甜甜果香,加埋薄荷葉,炎炎夏日之下的確既消暑又解渴。
燒鯛魚火龍果沙律
6oz美國肉眼扒配薯菜
2017-08-01 138 浏览
今日下午3點 約咗我好耐無見的中學老師及一個中學朋友食下午茶 我網上訂咗這間餐廳 見食評話唔錯 咪打算黎試下環境不錯 不要太多人 都安靜舒服的 可以慢慢坐的cafe佢有下午茶套餐及午餐選擇 也有單點半價我最後選擇了午餐- carbonara 配是日例湯(番薯忌廉湯)另外朋友們叫了cheese cake 及蘋果酥餅配雪糕加配花茶我覺得個湯唔錯 竟然有忌廉拉花 味道唔錯 好creamy好滑好香Carbonara 好多白汁 好creamy有煙肉但好膩 一個人食會好飽好滯最後飲咗少少朋友的洛神花茶 酸酸的 正好幫我消滯另外朋友的,我覺得個樣唔錯 但無試
我網上訂咗這間餐廳 見食評話唔錯 咪打算黎試下

蘋果酥餅配雪糕
玫瑰花茶
洛神花茶
最後飲咗少少朋友的洛神花茶 酸酸的 正好幫我消滯
另外朋友的,我覺得個樣唔錯 但無試
是日例湯
下午茶cheese  cake
蘋果酥餅配雪糕
  • 番薯忌廉湯
2017-08-01 144 浏览
今日有朋友出銅鑼灣搵我食飯,我即日望下openrice 有乜正優惠先,見到一間單點半價,就即刻online booking👍🏼地點唔難搵既,就係珀麗酒店門口,一入到去差不多全場滿座,眼見好多人叫burger... waitress 再拎menu 俾我,話單點半價只包括main course ,野飲都無半價,再望一望佢啲main 要$208-284,除非你揀炸魚薯條$120。我真係唔知道,如果佢正價會唔會有人係cafe 食二百幾蚊一個main,另一方面咁講,如果為左做半價而mark up 到咁,唔好咁啦!好彩3:30前仲有午餐,望返個午餐一口價,包湯/茶/啡,價格正常。我同朋友都轉返叫午餐,感覺好似比折完都要百幾蚊既main (*無野飲)來得實際🙄個拉花無南瓜味既咸濃湯,樣係好靚既,但飲完好頸渴。個burger 既漢堡煎得香但有啲散同乾身左啲,薯條脆脆係唔錯的,沙律配菜無任何sauce,而我朋友話個火龍果沙律唔錯,但佢哋推介既玫瑰咖啡係怪味,係幾得意既個味道。
2017-08-01 104 浏览
想食物質素與環境同時兼顧到其實唔易, 雖然而家好多以環境做招牌既café, 的確有唔少厄Like功效,但食物一係就太貴一係就質素差, 今次去呢間朋友介紹既花心café, 令左一餐令人好寫意既晚餐。 位置於天后同銅鑼灣中間, 由銅鑼灣出穿過皇室堡再行過馬路, 見到價真棧個招牌行入去就會揾到! 星期日6點左右,時間尚早, 但我都book左位廢事無枱~ 店員姐姐好好人(又靚女~~~), 體貼地幫我地收傘, 又問我地會唔會怕焗驚風扇吹唔到我地! 未食飯已經覺得好warm 晚餐價錢百五蚊至二百蚊左右, 大約有十多款食物,常見既意大利飯粉或者扒類都有, 連沙律餐湯餐飲。 餐湯係蘑菇忌廉湯, 表面既忌廉用作拉花,而且兩碗都係不同既拉花, 相信湯比咖啡更難拉得靚~~唔係得個樣既忌廉湯, 雖然未係好濃稠既程度, 但蘑菇碎打得好幼細, 平均混和於湯中, 每啖湯都嚐到蘑菇碎, 但忌廉量多但唔覺得溜~ 跟餐沙律都有煙三文魚, 細細地捲成花型, 沙律菜同蕃茄粒新鮮, 混和少量沙律醋, 酸酸甜甜夠開胃~ 德國咸豬手 食西餐既話, 除左鋸扒個人更愛好咸豬手!!! 呢到睇落好清淡健康, 所以叫下佢既重口味菜式睇下處理

德國咸豬手

食西餐既話, 除左鋸扒個人更愛好咸豬手!!! 呢到睇落好清淡健康, 所以叫下佢既重口味菜式睇下處理成點~

落單後大約十數分鐘就有, 以即整黎計好快速度!!

相當有份量既咸豬手, 大大條骨, 表面鋪滿左炸得紅卜卜既豬手皮, 從表面睇都已經feel到好香脆, 一大打開豬手皮, 係一件件切好左既豬手肉, 每件都連埋滑溜溜既脂膏

一咬落個皮, 係久違既十級脆豬皮!!!!!!好耐無食過咁脆口既咸豬手, 好惹味! 豬手肉亦同樣高質, 一咬即開, 連埋肥膏食, 滑不溜口加埋鬆稔豬手肉, 高質喎~~

食完個咁熱氣既主菜, 當然要試返啲健康既主菜
難得有全素既餐可以點, 而且全日供應, 欣賞餐廳有呢個為全素者着想既心思~

呢個色彩相當繽紛豐富既藜麥飯, 配料配得好似彩虹咁靚, 而且佢既營養價值可能比起佢既顏色更豐富呢!!

圍邊既有紅腰豆 粟米粒 洋蔥粒 蕃茄粒同埋藜麥, 正中間既係受大家女士熱愛既牛油果!! 全部都係好有益既食品, 紅腰豆豆類食物又高澱粉質同蛋白質, 洋蔥碎較比少見, 食之前都驚會好大陣味, 食落一啲刺味都冇, 處理得好軟身容易入口, 淋面既沙律黑醋汁添左酸甜令本身咁清淡既食材變得美味! 其實我本身唔太愛牛油果, 但呢到有半個, 切左塊, 食落好滑口creamy, 令我一啲都唔抗拒!

甜品時間, 係玫瑰芝士餅同玫瑰芭菲杯之爭, 店員話芝士餅係佢地自己handmade的!!最後揀左芭菲杯~
看似唔太大既芭菲杯, 面有兩大球云尼拿雪糕, 雖然呢隻味雪糕平時最唔吸引我, 但呢個云尼拿味好真, 同平時果啲平云尼拿味好唔同, 唔係得個白色但無味, 兩大球好足料, 底部既海棉蛋糕混合埋溶左既雪糕, 軟棉棉口感好正, 仲食到cream~ 呢個配搭都怕溜, 但草莓粒就好好擔當左中和既角色, 另一主角係自製既玫瑰啫哩粒, 淡淡既甜味配埋真玫瑰花乾粒係入面, 又靚又增加咬口!
呢到除左係門口坐會比較焗促之外, 擺設同設計都令人感受到置身於花花世界咁!!!配埋深棕色防木製既木椅, 確係相聚既舒適好去處!!
一直都好想去以花為主題的cafe或者小餐廳今天就去了平日比較少去的銅鑼灣這家餐廳不是在旺區的範圍,由地鐵站走過去需要一點時間但是一到飯點,整家店都會坐滿客人進去以前可以在門口左邊的小黑板看一下當天的晚餐店內的座位不是很多,大約有十張左右在擺設上亦下了不少心思,到處都是植物的盤栽和掛飾而且桌上還放有蠟燭,特別有氣氛讓客人可以在這小小的空間中,更放鬆地去享受晚餐就先來看一下今天的餐牌吧~我們選了主菜:1.羅勒煎帶子扁意粉..................$1592.加拿大黑豬鞍架(八安士)......$198小食:3.蜜汁雞翼..............................$45甜品:4.玫瑰芝士蛋糕............................$39在吃主菜以前,店員先為我們送上餐湯(白湯)在湯上竟然有拉花,而且兩碗的圖案都是不一樣的!(少女心爆發而湯不濃不淡剛剛好,而且十分足料,除蜆肉外,其他的材料都特地切得碎一點,較易入口之後又送上了 煙三文魚沙律雖然煙三文魚不是太合我的口味,可是用的醬料卻為這個沙律加分了因為它用醋代替了一般的沙律醬,感覺新鮮,而且吃了會更開
一直都好想去以花為主題的cafe或者小餐廳

今天就去了平日比較少去的銅鑼灣
這家餐廳不是在旺區的範圍,由地鐵站走過去需要一點時間
但是一到飯點,整家店都會坐滿客人

進去以前可以在門口左邊的小黑板看一下當天的晚餐
店內的座位不是很多,大約有十張左右
在擺設上亦下了不少心思,到處都是植物的盤栽和掛飾
而且桌上還放有蠟燭,特別有氣氛
讓客人可以在這小小的空間中,更放鬆地去享受晚餐
就先來看一下今天的餐牌吧~

我們選了
主菜:

2.加拿大黑豬鞍架(八安士)......$198
小食:

甜品:

在吃主菜以前,店員先為我們送上餐湯(白湯)
白湯
在湯上竟然有拉花,而且兩碗的圖案都是不一樣的!(少女心爆發

之後又送上了 煙三文魚沙律
煙三文魚沙律
因為它用醋代替了一般的沙律醬,感覺新鮮,而且吃了會更開胃
蜜汁雞翼
終於上了第一道菜,是蜜汁雞翼
雞肉很嫩滑,而且蜜汁煮得夠入味

主菜上桌了~~~
羅勒煎帶子扁意粉
意粉的味道屬於清淡的類型,不會很油,剛好是我喜歡的口味
而且意粉的軟硬適中
帶子是這道菜的亮點!!最好吃的!!!因為很有鮮味,不會韌

另外,對豬鞍架卻有點失望

加拿大黑豬鞍架(八安士)
因為我們本來是叫7成熟卻變成10成熟,肉質偏結實
而且我喜歡吃有一點點肥肉的,可它完全沒有肥的地方
不過因為是黑豬,所以很有豬味(以前吃過的會覺得只是在吃肉,完全沒有豬的鮮味)
值得一讚哦

另外在薯蓉旁的醬汁(牛仔骨+紅酒),酸酸甜甜真的好好吃,沾著吃不會很快吃到滯

吃飽飽就到甜品的部分了!
玫瑰芝士蛋糕
好美哦擺盤,我覺得這家餐廳對每一道菜都花了好多心思
由製作至放到客人的桌上的每一個步驟,都完全不好馬虎
說回甜品

每一口吃下去都有花香,不會很死甜,而是清甜
芝士餅吃下去夠smooth
但是美中不足是芝士味不夠濃,餅底不夠碎

總括而言,還是一家值得再吃一次的餐廳~
我對它的黑松露薯條很感興趣,可惜我沒有很多個胃可以一次吃完想吃的
2017-07-20
白湯