2005-03-10 529 浏览
3月5日,是辣椒女的生日,我們想了很久也決定不了去那裡食;剛看到飲食講場有人提起這食店,便決定來這裡試試了.我們帶了二支酒來,便收多了$60元(其實私房菜很多也不會收的,這裡還要收二支錢,真的有點失望).我預早幾日已book了間細房,當日我們早到了少少,那侍應很奇怪的樣子,但沒有說什麼便帶我們坐低了.很快第一道菜便來了香煎鵝肝配焦糖蘋果- 內外也脆,有點像餅乾,味道還可以(如不當它是鵝肝的話);鵝肝太熟,唔多得(第一道菜就很失望了).很快第二道菜又來了南瓜忌廉湯配海蝦- 味道唔錯,但唔夠濃.麵包- 完全唔得,太硬又無乜味,牛油還要用植物牛油,更加失敗,淡上加淡.(之前看KC的食評說麵包好好味,還抱有一點期望,可惜...)很快第三道菜又來了(主菜)1.燒鴨胸- 味道麻麻地,鴨胸好,又係唔多得.2.燒焗海鱸魚配青芥末汁- 鱸魚也是麻麻,比鴨胸好少少.伴菜兩個也一樣,完全沒有心思,而且還是凍冰冰的,又是失望.甜品係焗桃酥皮卷配香檳提子雪糕酥皮卷都幾好味,但就唔夠脆,算是最好的了.想一提,我們不是食快餐,這樣快拿出來,完全唔須要問問人客,沒有心思外,還好像叫人快d走的感覺.侍應不停出出入入,感

很快第一道菜便來了
很快第二道菜又來了
南瓜忌廉湯配海蝦- 味道唔錯,但唔夠濃.
很快第三道菜又來了(主菜)
1.燒鴨胸- 味道麻麻地,鴨胸好,又係唔多得.
2.燒焗海鱸魚配青芥末汁- 鱸魚也是麻麻,比鴨胸好少少.

伴菜兩個也一樣,完全沒有心思,而且還是凍冰冰的,又是失望.
甜品係焗桃酥皮卷配香檳提子雪糕
酥皮卷都幾好味,但就唔夠脆,算是最好的了.

侍應不停出出入入,感到好打擾;就說食主菜時,還未食完,他已出入四次多.好像說我們食得慢,快d食完快d走的感覺,實在應該改善一下.

價錢唔平,但食物水準麻麻,我認為最多值百多元一位.

一個很失望的食店.
2005-03-03 273 浏览
20050302 7.30pm預早好幾日已book 定賀男朋友生日. 要了間細房. (可容納4人)準時7.30pm 到達, 去前亦re-confirm 了係無酒賣(自攜每支$30開瓶費), order 了4-courses($300 each, 無+10%), 老實說, 環境無想像中咁靚同romantic. 住家風味重, 我反而覺得個廁所就幾靚, lol. CD 機不知何顧狂loop Laura Fygi 首樓盤歌《What Are You Doing The Rest Of Your Life》, 煩.食o左乜:* 先在Watson's Wine Cellar 買酒, 要o左支half bottle red, 因男友不太愛飲酒. 澳洲Katnok Easate 01 年o既Cabernet Sauvignon, 夠fruity, 不過half bottle 都賣成$120 蚊就有o的赤.* 先o黎麵包幾個, 不知是否自家製但係麻麻地. 太硬兼無乜味. 牛油也是法蘭西貨, 男友就嫌用植物牛油太淡, 同感.* 跟住starter 係蘋果定唔知梨汁配煎鵝肝, 鵝肝over-cooked 兼
20050302 7.30pm

食o左乜:
* 跟住starter 係蘋果定唔知梨汁配煎鵝肝, 鵝肝over-cooked 兼"yaam"麵粉太多. 好火農.

* 湯是龍蝦cream soup 配青椒粒, 呢個我個人覺得係全晚最好味, 青椒清甜中和返龍蝦太膩的口感, idea很唔錯. 讚!
* main course (1) - 燒鴨胸, average啦. 唔特別好食.
* main course (2) - 煎魚(Barramundi), 麻麻. 兩個course 都係side dish 都係baked garlic (side dish係baked garlic很有點古怪) 同菜. 另request 多兩個麵包搽. 不過最衰唔係toast 啦. 同埋兩個main course 明明係即製但係都係好凍咁o既......
* 甜品就幾好, 雪糕有提子乾(又係唔知係咪自家製) 配酥皮焗芒果.
* coffee or tea

另, 聽我幾次電話果位仁兄, (相信是老闆), 好好禮貌亦不嫌其煩解答呢樣果樣比我聽. very good.

overall comment : 夠privacy, 食物水準則一般.

p.s. 小小suggestion, 請不要abuse herbs, 不是狂落herbs 就會好食o架嘛.
2004-06-15 190 浏览
I have booked a room this month. The boss said they have moved and have new renovation. He also designed a website to promote their service. Quite stylish.Is there any body having been to that restaurant recently? Anyone tried the special of the month?their url is http://www.huatianjiudi.com
2003-10-06 128 浏览
這裡的食物是不錯的,廚師的功夫到家,侍應服務亦好,但有些小節如能做到就更好。事先聲明,因信奉名牌又嚮往老店,所以幫襯過的私房菜不多,意見可能流於膚淺,就當是一個普通顧客的意見吧,當然其中有什麼誤解的地方亦歡迎指正:1. 訂位前託同事致電要求菜牌,可能因太忙碌未能fax來,而我又是要看過menu才行入門口的人,好在同事從電話中都知道吃什麼,其實吃私房菜,顧客已經要面對很多未知素,如果菜色的資訊方面能做到清晰一點就更好。在電話中得知主菜是鴨胸或鱸魚,但坐低才知是牛仔柳和鱸魚,可能是同事搞錯也未定,但如果有清晰的menu在手便不會有誤會了。2. 太太極不喜歡吃鵝肝,問可不可以轉其他的頭盤,答案是可轉green salad。再問如真的不喜歡鵝肝,會不會遲些有其他選擇呢?答案是不是鵝肝也會是鵝肝terrine,有沒有人會因此轉而光顧第二度呢?如果在事先聲明的情況底下可以轉頭盤,就更貼心了。3. 都明白小店經營艱苦,但fine dinning是不能不看餐具的,美味的菜色,優雅的環境,但配「身經百戰」的刀叉匙羹,是有點兒不合襯吧!4. 今時今日做什麼也講value add,太太就因為三個附送的麵包而
4. 今時今日做什麼也講value add,太太就因為三個附送的麵包而喜出望外過一陣子,其實喜吃鮮魚的她應是不大喜歡那味鱸魚的,但因有好印象所以最後都覺得「幾好」。可以的話,想多一點value added item吧。
2003-10-04 74 浏览
終於在週五晚和太太二人來幫襯了。首先要多謝主理人的邀請,亦要原諒我在毫無通知的情況下光顧,因最近真的很忙,要到最後先確定project埋了尾,所以就沒有事先知會主理人,就私底下訂位幫襯了。況且一向都不喜歡特意的招待,作為一個普通的顧客,這樣的評語會更中肯、有意義和具說服力,你說是不是?這裡裝修雅致,簡單的擺設能營造輕鬆的進食氣氛,當然比呢度美倫美煥的私房菜亦不在少數,但這裡是不錯的了。廁所是佈置得幾有心思,太太去過也覺得唔錯。先講菜色,頭盤是煎鵝肝/菜沙律,湯是海鮮南瓜忌廉湯,主菜是煎鱸魚/煎牛仔柳,甜品是桃酥皮卷。(8:05pm)先來的麵包果然新鮮好味,牛油雖應是獨立包裝的president,但齋吃熱烘烘的麵包也很好。有香草果個應是紅蘿蔔味,我們吃完三個,意猶未盡還貪心的想多要一個,結果再來又是三個,真是吃得盡興。(8:35pm)頭盤:我的煎鵝肝應拍了粉才煎,外脆內軟,七成熟剛好,配蜜餞梨及紅酒醋汁,是一道不錯的頭盤,唯一美中不足的是鵝肝的筋未去得清;太太的菜沙律伴橄欖油及紅酒醋,很明顯醋是下得太多,變得幾酸,仍須改善。(9:00pm)湯:一致認為有水準,有濃郁海鮮及南瓜味,亦打得滑
(9:00pm)湯:一致認為有水準,有濃郁海鮮及南瓜味,亦打得滑溜非常。其實那隻蝦不放也可以,因為單是湯已超額完成。
(9:25pm)主菜:因怕吃熟牛肉,所以特別交帶要4成。而大廚的火侯亦很到家,真的能做到medium rare,而伴的芝士薯蓉亦好吃。鱸魚明顯是醃過,肉質較硬,好處是味道唔腥,今不吃魚的都可以接受,壞處是沒有了鮮魚的質感及鮮味,還算不錯。
(9:45pm)甜品:是桃酥皮卷伴紅豆雪糕。酥皮卷焗得微焦,熱辣辣加紅豆雪糕的涷冰冰,味道不俗。
(10:05pm)餐後還包咖啡或茶,我們都要了咖啡。味道算不差,但伴來的只是太古黃糖及三花咖啡伴侶,可以精緻一點更好。好彩我飲慣齋啡,糖奶的質數如何都無所謂。四道菜食左兩個幾鐘,都有少少等得幾悶,好在檯上有些玻璃小圓石給我們打發時間。原本以上的評語想即場向花天酒地反映的,但可能因為星期五晚客人眾多,所以不好意思再打擾了。但忙還忙,侍應的服務還是值得稱讚的,反應頗快,上菜也小心奕奕,每個碟邊都清潔非常,可見是很用心服務顧客的。埋單兩位560蚊,唔收加一,沒有四道菜或幾多錢起的疑惑,十分清楚。可能兩位侍應實在太忙,放下找續便沒有再出現了,我們等了一會,見沒有動靜,唯有自行開門離開了。
﹝以上是食評,還有意見打緊,遲些再post。﹞
2003-10-02 62 浏览
passerby講得無錯~ 話晒私房菜仲係illegal嘛~另外, 如果自己帶酒, 佢o地會收開瓶費, 幾多就唔知, 你不如自己打去問啦~
2003-10-01 49 浏览
These kind of resturants rarely show their addresses to public. What you need to do is give them a call to reserve seats for you, and someone will bring you to the resturant when you come to dine.
2003-10-01 16 浏览
"起"? I mean, I need a reference..how much did you paid? You have tried both beef and fish, right? I want to know how much should I plan the budget for two. Service charges?Any surcharge for bringing our own wine? Thanks. by the way, I tried to find the restaurantlast night in 百德新街but can't found it??
2003-09-29 26 浏览
Re: DominicAs I wrote, "依度o既set dinner由$280 o既4-course起"補一張相o係度先~
Re: Dominic
補一張相o係度先~
2003-09-27 32 浏览
total how much for the bill? Just wonder as you rated "Value" a perfect 5....
2003-09-26 13 浏览
得依間私房菜老闆邀請, 到來品嚐一餐法國菜~ 柔和o既燭光加上香氛的氣味, 特別o既燭台, 紅色o既燈座, 空間感o既運用, 富歐洲色彩o既傢私, 仲有客廳用一塊座地大鏡做o既擺設, 令餐廳充滿浪漫氣氛~ 當中我最鍾意洗手間o既design, 好romantic呀~~~~ 三個獨立的房間都已三種唔同顏色為主題, 分別o係Red room, Green room同Burgundy room~ 三間房都明顯地比飯廳布置得華麗~講番食物~ 依度o既set dinner由$280 o既4-course起:一盤暖烘烘的Homemade麵包~ 全麥包真係好香!! 另外罌粟子包同香草包都好好味!! 外皮香脆, 中間軟熟, 只係略嫌麵包底仲未熟晒, 但都已經好好味~ 全個晚餐中麵包雖然祗係一個小配角, 但印象深刻~香煎鵝肝配焦糖梨~ 鵝肝本身十分之香, 厚薄適中, 表面煎得香脆而裡面仍保留軟滑的感覺~ 但我o個塊就略為生o左d~ 兩片焦糖梨剛好抵消鵝肝的油膩~ 南瓜忌廉湯配海蝦~ 整個湯十分之鮮甜~ 朋友飲湯o既習慣係一匙一匙由面飲到底, 所以佢就發覺湯面的部份係南瓜的甜味, 而到底部則好明顯係海蝦o
香煎鵝肝配焦糖梨~ 鵝肝本身十分之香, 厚薄適中, 表面煎得香脆而裡面仍保留軟滑的感覺~ 但我o個塊就略為生o左d~ 兩片焦糖梨剛好抵消鵝肝的油膩~ 南瓜忌廉湯配海蝦~ 整個湯十分之鮮甜~ 朋友飲湯o既習慣係一匙一匙由面飲到底, 所以佢就發覺湯面的部份係南瓜的甜味, 而到底部則好明顯係海蝦o既甜味~ 而海蝦雖然細隻, 但肉質新鮮~
主菜有兩個選擇, 煎牛仔柳或日本麵豉燒焗海鱸魚~ 煎牛仔柳, 無問要幾多成熟, 所以上碟係七成~ 好彩肉質好, 所以就算七成都幾軟熟, 不過肉味略嫌不足~ 如果可以在上菜之前問一問顧客要幾多成熟就更好啦~ 海鱸魚肉質好彈牙, 但味道好似中式o既燒排骨, 感覺怪怪地~ 老闆解釋魚肉經過特別醃製, 用意是改善海鱸魚本身輕清的味道, 但略嚴醃料甜味過強, 蓋過鱸魚原有鮮味~
甜品係焗蘋果酥皮卷配raisin champagne ice-cream~ 酥皮幾香脆, 好欣賞個raisin ice-cream~
整體來說, 係一間好有心思o既餐廳, 如果做埋少少fine tuning就更好啦~
太多相啦, 自己去依度睇啦(不過燈光實在太紅啦, 影得唔係咁好.....):