2008-10-05 18 浏览
** 此 食 肆 的 第 三 十 九 個 OK **尋日(4-10—2008Sat)同男友行完銅鑼灣到紅磡攞o野,佢話想食甜品,於是走o黎呢間,我要凍杏仁糊芝麻爽,男友要西瓜香蕉芝麻爽.我o既先到o黎,唔凍,杏仁糊OK香,唔甜,芝麻爽就甜,呢個一般.男友o既西瓜香蕉芝麻爽都幾耐至到,因為有刨冰,所以好凍,我只幫佢食刨冰同西瓜,佢話有椰汁,呢個都冇咩特別啦.唔記得幾錢,不過應該都唔會特登再食.
** 此 食 肆 的 第 三 十 九 個 OK **

唔記得幾錢,不過應該都唔會特登再食.

2008-09-24 45 浏览
吃糖水,我總會試新東西不像友人每次都柯打同樣的食品來到芝麻綠豆,吃的就是奇異小丸子奇異冰的口感和炒冰其實頗為相似奇異果的酸酸甜甜的,是最佳的消滯之選;小丸子其實是芝麻湯丸,香口之餘又有咬口,正今次我則試了該店的鎮店之寶--芝麻糊燉奶可能是我之前吃得太飽了燉奶給我的感覺比較膩雖然口感一流,但有點吃不消不餓的時候吃這個,有點難受還是凍冰冰的奇異小丸子好另一名友人的合桃糊燉奶則不知為何合桃糊偏少不過店員非常厚道埋單時我忘了表明自己是大學生的身份她不但自動問我,還提醒我下次一定要說
糖水,我總會試新東西
不像友人每次都柯打同樣的食品
來到芝麻綠豆,吃的就是奇異小丸子
奇異冰的口感和炒冰其實頗為相似
奇異果的酸酸甜甜的,是最佳的消滯之選;
小丸子其實是芝麻湯丸,香口之餘又有咬口,正

今次我則試了該店的鎮店之寶--芝麻糊燉奶
可能是我之前吃得太飽了
燉奶給我的感覺比較膩
雖然口感一流,但有點吃不消
不餓的時候吃這個,有點難受
還是凍冰冰的奇異小丸子好
另一名友人的合桃糊燉奶則不知為何合桃糊偏少

不過店員非常厚道
埋單時我忘了表明自己是大學生的身份
她不但自動問我,還提醒我下次一定要說
賣相趣誌吸引
奇異果的酸酸甜甜很適合消滯!
$20 (宵夜)
奇異果的酸酸甜甜很適合消滯!
  • 奇異小丸子
2008-09-22 5 浏览
今日同女友下午專登黎食下午茶^^ ORDER左 : 楊枝甘露,,超好味呢^^ D料又足,,10幾蚊食到。。抵* 之後仲有個櫻桃小丸子,,,VERYGOOD*又係 兩個人賣單都係44$...;平圴22蚊,.,,抵啦 下次一定會再去!!
今日同女友下午專登黎食下午茶^^
之後仲有個櫻桃小丸子,,,VERYGOOD*又係
兩個人賣單都係44$...;平圴22蚊,.,,抵啦
下次一定會再去!!
  • 楊枝甘露
2008-09-10 12 浏览
間店離屋企近, 間中都會買返D糖水返去食個芝麻糊加湯圓 都唔錯O既! 好香 好好食  D芝麻味道夠濃香.湯圓煙煙韌韌, 好有口感 我點呢個最多啦橙香桂花釀布甸 個造型幾特別 用橙皮裝住 個布甸做得唔錯 不過我個人就覺得  食完都只得橙香 完全無咩桂花香...食過幾次都O系甘 可能因為橙皮裝O既原因 所以 個人覺得呢個橙香桂花釀布甸一般般 奇怪細佬O甘中意食呢個.. 可能貪距用橙皮裝 好得意都唔頂...
間店離屋企近, 間中都會買返D糖水返去食

橙香桂花釀布甸 個造型幾特別 用橙皮裝住 個布甸做得唔錯
2008-08-30 26 浏览
一行三人食完辣嘢, 走過嚟試吓..笀果珍珠紫米露 - 都幾ok, 芒果甜, 黑糯米夠"煙""un"芝麻蛋白燉鮮奶 - 唔夠熱喎, 蛋白都幾滑金銀竽西米露加湯丸 - 愛麗思話幾好喎都有幾多甜品選擇, 又唔係話貴
一行三人食完辣嘢, 走過嚟試吓..

芝麻蛋白燉鮮奶 - 唔夠熱喎, 蛋白都幾滑

金銀竽西米露加湯丸 - 愛麗思話幾好喎

都有幾多甜品選擇, 又唔係話貴

紫米露
燉奶
西米露
$22 (其他)
2008-08-27 7 浏览
many "tong shui" house's standard is deterioating.......lots of my frds agree and told me dun go anymore. but i reli wanted to try again... i ordered the most simple "tong shui" but the most simple is the hardest to make. I dun recall any good black sesame soup......... if it's more hot.... it's better. anywayz, i hope it can return to the standards back then.

$15 (宵夜)
2008-08-21 23 浏览
I've been their big fan for many years. Whether it's shaved ice or traditional chinese dessert, they're all kept in high standard. I would very much like to see them add "tofu fa" on their menu. Also not expensive at all for this quantity.

2008-08-20 8 浏览
夏天既夜晚特別鍾意食甜品!! 喺紅磡, 芝麻綠豆既甜品幾出名~ 有好多名人都會來食~ 舖頭有好多佢地同老闆一齊影既相~ 呢度最出名係芝麻糊燉奶 (~$17)~ 上面白雪雪既燉奶加下面既芝麻糊~ 視覺效果已經唔錯~ 兩樣都好滑~ 同埋睇得出係創意之作~ 建議熱食~ 不過我鐘意食凍野~~ 所以佢既出名之作冬天食最好~ 夏天我會食櫻桃小丸子~ 其實係士多啤梨雪芭再加芝麻湯丸及香蕉片伴邊~ 雪芭好滑~ 滑得來有少少碎冰既口感~ 每一匙都係有士多啤梨味~~~ 入口即溶! 好正~ d 芝麻湯丸凍凍地都幾好食~ 又香滑~ 對比雪芭既淡淡甜味~ 剛剛好~~ 呢個係我既至愛~~~

• 櫻桃小丸子
  • 芝麻糊燉奶
2008-08-11 33 浏览
6條友去完熟食市場大排檔 未食完已有伙伴要再下一城 黎多個糖水先咁一諗起糖水 響呢區 又讀過poly既都黎硬呢間一向都係只聞其名 今日終於可以食返次。黎到 已經有好多人叫外賣同排隊 睇黎生意好係不容置疑。但好多店都係賣名多過賣料 都係試過先知。叫了3個櫻桃小丸子﹑一個奇異小丸子﹑一個西瓜q冰女孩子其實見到粉紅的也會發光 似寶石般 可惜不是藍色的 否則可以叫王子冰。另外,我們的奇異小丸子也來了 樣子其實也不是這樣差 吃下很清涼 不太甜對比外表豔麗的櫻桃 青bb的它不受女孩子討好 但吃下才知是更好的。內在美 似乎響呢個年代 不受重視了。冰冰加上果汁 在夏天來說 真是恩物呢。那份透心涼既感覺 !!正味道的確配合 十分我覺得熱情的kiwi同straberry同冰冰都可以咁夾。同樣都有香蕉和小丸子(凍湯丸)沒有特別 只是硬淨了。 但我情願要正常的你。朋友覺得西瓜q冰好似無咩特別 我試過也不錯。地方幾好坐 唔太迫。 下次可以再來吧。價錢也不貴 份量也適中。要挑骨頭的話是服務麻麻 至少也應該答一答客人吧。總括黎講 今餐真係食得開懷也開心。
咁一諗起糖水 響呢區 又讀過poly既都黎硬呢間

一向都係只聞其名 今日終於可以食返次。
黎到 已經有好多人叫外賣同排隊 睇黎生意好係不容置疑。
但好多店都係賣名多過賣料 都係試過先知。

叫了3個櫻桃小丸子﹑一個奇異小丸子﹑一個西瓜q冰

內在美 似乎響呢個年代 不受重視了。

同樣都有香蕉和小丸子(凍湯丸)
沒有特別 只是硬淨了。 但我情願要正常的你。

朋友覺得西瓜q冰好似無咩特別 我試過也不錯。

要挑骨頭的話是服務麻麻 至少也應該答一答客人吧。

總括黎講 今餐真係食得開懷也開心。
粉紅粉紅俏俏的臉
西瓜qq冰
有內涵的kiwi小丸子!!!!
2008-08-10 4 浏览
今日下午行過呢間好多明星幫襯過o既甜品店, 見人唔多, 終於決定入去試下. 睇左一輪餐牌後, 叫了芝麻蛋白燉鮮奶同綠豆芝麻爽爽冰. 芝麻蛋白燉鮮奶應該係鎮店之寳, 枱面還貼上了進食次序: 先食燉奶,再食芝麻糊......燉奶的確幾滑, 不錯; 芝麻糊則一般, 撈埋一齊食都幾得意. 綠豆芝麻爽爽冰上枱時一大碗像刨冰, 味道都ok, 芝麻爽爽一粒粒好得意.呢度價錢唔平, 如果食一般甜品就唔抵, 但係食特色o野就都ok.

2008-07-28 12 浏览
兩人食完飯行過, 見無嘜人, 所以入去, 叫了一碗楊枝金露, 芒果肉夠多, 味道幾好, 但唔夠冰凍, 加上西柚碎有苦味, 比期望差, 反而另一個甜品, 芒果黑珍珠撈重好味, 有咬口兼甚芒果肉多, 但都係唔夠冰凍, 材料十足, 合格啦
$23 (宵夜)
2008-07-23 11 浏览
打完邊爐..去附近比較出名既糖水店食糖水3個人叫左 蛋白雙皮奶x2, 芝麻糊蛋白雙皮奶真係麻麻...如果食過義順就明白何謂雙皮奶呢度是沒皮的雙皮奶 T_T另外我個frd..沒所謂食雙皮奶定無皮奶..純粹跟住一齊叫..就覺得唔錯囉 -.-“所以如果想食燉奶既..叫呢個都無妨但如果想食雙皮奶既..就去義順算啦..-.-之後 芝麻糊都唔錯既 好香芝麻味 而且也滑 不會硬起一舊舊 ~_~
打完邊爐..去附近比較出名既糖水店食糖水
3個人叫左 蛋白雙皮奶x2, 芝麻糊
蛋白雙皮奶真係麻麻...
如果食過義順
就明白何謂雙皮奶
呢度是沒皮的雙皮奶 T_T

所以如果想食燉奶既..叫呢個都無妨
但如果想食雙皮奶既..就去義順算啦..-.-
之後 芝麻糊
都唔錯既 好香芝麻味 而且也滑
不會硬起一舊舊 ~_~
$15 (其他)
(非会员)
2008-07-20 15 浏览
住o係附近,夜晚經過成日都見到大排長龍le頭算係幾出名佢D燉蛋唔錯夠滑芝麻糊都ok服務就一般啦但出餐都算快
住o係附近,夜晚經過成日都見到大排長龍
le頭算係幾出名
佢D燉蛋唔錯
夠滑
芝麻糊都ok
服務就一般啦
但出餐都算快
找了很久才找到~~~點了白芝麻雪耳杏仁糊+芝麻爽!!! 她點了香橙桂花布甸!!!我的是黑白色的~ 每一樣材料都是我愛的!!!超級美味!!!芝麻爽很特別!!!其他地方未吃過~她的布甸造型很特別!!用橙皮裝著~有很香的橙味~但沒有桂花味...裡面除了布甸, 還有些jelly跟芒果肉還挺特別!
找了很久才找到~~~

我的是黑白色的~ 每一樣材料都是我愛的!!!
超級美味!!!芝麻爽很特別!!!其他地方未吃過~

她的布甸造型很特別!!用橙皮裝著~
有很香的橙味~但沒有桂花味...
裡面除了布甸, 還有些jelly跟芒果肉
還挺特別!
(非会员)
2008-07-08 11 浏览
食完包之後再食個甜品芝麻糊加湯圓好正,絕對唔係開粉,好香好好食!湯圓唔太甜,配合得好好合桃糊加芝麻爽就淡d,無咩味道,芝麻爽好爽口,有少少芝麻味,不過都略為淡芝麻糊鮮奶,好滑....仲教埋你點食招呼一般啦!好多客人!
食完包之後再食個甜品
芝麻糊加湯圓好正,絕對唔係開粉,好香好好食!
湯圓唔太甜,配合得好好
芝麻糊鮮奶,好滑....仲教埋你點食
招呼一般啦!好多客人!
  • 芝麻糊
  • 湯圓