2014-05-30 688 浏览
昨晚我同老公去食糖水,老公叫咗個芒果紅豆涼粉,我叫咗個西瓜紅豆芝麻爽,呢間舖我地間中都會幫襯下,對上一次半年前都仲正常,但昨晚個糖水真係D料少咗好多,我老公同我個糖水都係放咗好多雪喺個面,因為平時食開,我地真係冇影低相,我唔明點解老公個涼粉點解切到咁碎,成個糖水都係糖同水多,味道就係好似飲緊糖同水咁,我個糖水D西瓜真係好少,芝麻爽得幾粒細細粒,好快就食完D紅豆同芝麻爽,真係大半碗係水,似冇食過,我去嗰時係大約晚上10點左右,其實仲有好多位,不過佢係好鐘意要逼人坐埋同一張枱,所以我見到同枱嗰對情侣叫另一款糖水D料都係好水,佢地仲問個侍應呢個就係佢地叫既糖水,侍應話係,唔怪得少咗人幫襯,其實以前半年前佢地D糖水都係好食,我以前都經常幫襯,但現在真係唔同咗,差咗,我以後都唔會再去,附近有太多糖水舖選擇,而另外幾間水準都keep到正常足料同好食.
题外话/补充资料: 我對呢間糖水舖真係好失望,因以前真係唔係咁偷工減料,我食開好清楚
2014-05-29
$25 (宵夜)
  • 芝麻蛋白燉奶
2014-05-08 475 浏览
話說流鼻水流左成日 作病超辛苦...夜晚11點幾同男朋友仔行行下, 行到芝麻綠豆門前突然好想食糖水tim...之前試過凍既甜品 但今次吾食得...中式糖水 熱既我可以食嚕我叫了薑湯湯丸, 另一個係綠豆沙湯丸曾經去過其他糖水店食 薑湯湯丸, 但可惜是薑粉加熱水煮溶而成的。但 芝麻綠豆 既 薑湯湯丸, 不得了第一啖試下d湯, 薑 煲到好淋好融, 出到辣味~果然真材實料~ 讚!!!又可以驅寒, 通鼻塞呀綠豆沙都不錯的, 熱氣的人可以揀呢個。
話說流鼻水流左成日 作病超辛苦
...
之前試過凍既甜品 但今次吾食得...
中式糖水 熱既我可以食嚕

我叫了薑湯湯丸, 另一個係綠豆沙湯丸

但 芝麻綠豆 既 薑湯湯丸, 不得了

第一啖試下d湯, 薑 煲到好淋好融, 出到辣味~
果然真材實料~ 讚!!!
又可以驅寒, 通鼻塞呀

綠豆沙都不錯的, 熱氣的人可以揀呢個。
题外话/补充资料: 冷氣比較大, 帶條外套會好d。
2014-04-30
2014-03-29 636 浏览
每次來紅磡搵食都會心思思來食完糖水。每次來都會點白芝麻雪耳杏仁露加芝麻爽爽。白芝麻撒在面頭,裡面有熬煮出膠的雪耳,浸在杏仁露中,覺得食到嘅,都養到皮膚裡,真係好潤啊。杏仁露也不會過甜,杏仁味很濃。雪耳,杏仁露都有養顏功效。我中意加埋芝麻爽爽,係用芝麻糊同芝麻粒整嘅固態芝麻糊,增加口感,吊出鮮味。小熊點咗雙皮奶,都幾好食。係記憶中大良雙皮奶嘅味道。
每次來紅磡搵食都會心思思來食完糖水
每次來都會點白芝麻雪耳杏仁露加芝麻爽爽。
小熊點咗雙皮奶,都幾好食。係記憶中大良雙皮奶嘅味道。
2014-03-28 610 浏览
時間過得真快,都幾個月冇來食糖水.再會芝麻綠豆甜品屋,入坐時滿心歡喜.走時真係失望而回.叫左:馳名薏米銀杏腐竹糖水馳名薏米銀杏腐竹糖水:真係要改名啦,用料唔足不特止,重要溝水煲.薏米銀杏味道還可,都煲得腍.最重要嘅材料腐竹完全飲唔出腐竹味,唔知是咩味,重要好淡,好在冇加重糖煲,如果唔係真大穫.
時間過得真快,都幾個月冇來食糖水.
再會芝麻綠豆甜品屋,入坐時滿心歡喜.走時真係失望而回.
叫左:馳名薏米銀杏腐竹糖水
馳名薏米銀杏腐竹糖水
2014-03-28
$16 (其他)
2014-03-17 714 浏览
食完飯就同朋友黎食個甜品吹下水。黎到呢到緊係要食返D特別少少既野食架啦,所以就揀左芝麻蛋白燉奶,比較少見。其實讀理工時已經成日同同學呀/ 宿友黎呢度食,始終最鍾意都係呢個,因為好食得黎出面又無得食丫嘛。呢個燉奶滑得黎有埋芝麻味,好香。十分推薦各位揀呢個呀!!!同埋呢度既價錢都幾抵食,POLY學生仲有折架。
食完飯就同朋友黎食個甜品吹下水。

呢個燉奶滑得黎有埋芝麻味,好香。十分推薦各位揀呢個呀!!!
同埋呢度既價錢都幾抵食,POLY學生仲有折架。
2014-03-14
2013-10-02 448 浏览
食過一餐日本晚飯後,與友人由黃埔去番紅磡食甜品,可是附近的甜品店都不是好多,我們都仍然選擇番「芝麻綠豆甜品屋」食糖水,大約7點幾時份,店內的客人都不是好多,店內除了一些傳統的中式糖水之外,更有一些珍珠撈、人氣燉奶、蒟蒻系列、涼粉冰等等......好耐之前曾經食過本店的招牌甜品之一「至Q鎮店多果四寶冰」,個份量真是夠晒兩至三人食,而且材料真是非常豐富又甜美,今次我們嘗試選擇中式的糖水,友人點了一盅「南北杏雪耳燉木瓜」而我點了一碗「全球苜創芝麻蛋白燉鮮奶」,其後再點多一個「秘制糖不甩」。 都不用等好耐甜品已經好快送上,「南北杏雪耳燉木瓜」夠晒滋潤,同時木瓜夠腍足料,雪耳都好爽口滑溜,整體不會太甜膩。食這個「全球苜創芝麻蛋白燉鮮奶」之前,可以參考枱上教食客食燉奶的指南,起初就不用攪勻食,可以先食白色的燉奶部份,其後再食黑色部份的芝麻糊,最後才攬勻來食,便可享受三種的口感,芝麻糊好濃郁又有芝麻香味,稠度適中,又不會好甜又滑口,個燉奶好奶香又滑溜,最新穎的將芝麻糊放在燉奶中間,可以由淡口至濃味的層次去品嚐,兩者的味都好夾,做成多款的口感令人感到驚喜。最後熱辣辣的「秘制糖不甩」,每粒的粉團磋得大

都不用等好耐甜品已經好快送上,「南北杏雪耳燉木瓜」夠晒滋潤,同時木瓜夠腍足料,雪耳都好爽口滑溜,整體不會太甜膩。食這個「全球苜創芝麻蛋白燉鮮奶」之前,可以參考枱上教食客食燉奶的指南,起初就不用攪勻食,可以先食白色的燉奶部份,其後再食黑色部份的芝麻糊,最後才攬勻來食,便可享受三種的口感,芝麻糊好濃郁又有芝麻香味,稠度適中,又不會好甜又滑口,個燉奶好奶香又滑溜,最新穎的將芝麻糊放在燉奶中間,可以由淡口至濃味的層次去品嚐,兩者的味都好夾,做成多款的口感令人感到驚喜。最後熱辣辣的「秘制糖不甩」,每粒的粉團磋得大小均勻,花生粒好香脆,入口都好煙韌。

整體來說,價錢都不會好貴,水準依然,值得再來。

南北杏雪耳燉木瓜$21
全球苜創芝麻蛋白燉鮮奶$20
秘制糖不甩$15
2013-09-18
全球苜創芝麻蛋白燉鮮奶$20
秘制糖不甩$15
2013-08-23 298 浏览
與姊妹們在黃埔晚飯後,到了芝麻綠豆吃糖水!友人說經常要等位,但今次竟然一到達就有位!太好了!一人點了一碗,包括:雙皮奶,芝麻糊燉奶,腐竹雞蛋糖水,和我的合桃露。以前來過一次,知道此店招牌係芝麻糊燉奶和合桃露燉奶,但小妹對熱的燉奶有一點抗拒,但凍燉奶又好像有點怪,所以點了合桃露。先講友人的。雙皮奶很快被友人KO了,她說很美味!芝麻糊燉奶,一放上枱就聞到很香的芝麻糊味,友人亦以極速KO了它!我的合桃露,很香滑,不太甜,很岩我口味!友人的腐竹雞蛋糖水,很足料,淡淡都有銀杏和薏米!邊食邊傾,過了一個愉快晚上!
與姊妹們在黃埔晚飯後,到了芝麻綠豆吃糖水
友人說經常要等位,但今次竟然一到達就有位!太好了!
先講友人的。
雙皮奶很快被友人KO了,她說很美味!
雙皮奶
芝麻糊燉鮮奶
我的合桃露,很香滑,不太甜,很岩我口味!
友人的腐竹雞蛋糖水,很足料,淡淡都有銀杏和薏米!
合桃露
邊食邊傾,過了一個愉快晚上!
2013-08-22
$20 (宵夜)
雙皮奶
芝麻糊燉鮮奶
2013-08-15 251 浏览
吃完一品雞煲,跑去朋友曾經提起過的芝麻綠豆吃甜品店面挺大,桌椅之間的空間也比較寬讓人很舒服那天時間尚早,人不多芝麻蛋白燉奶的最佳食法芝麻蛋白燉奶把芝麻糊藏在燉奶的中間,挺新穎燉奶尚算滑溜,但奶味淡芝麻糊非常濃稠,混著吃味道都很搭金銀芋椰汁西米露 芋頭粉粉的,蕃薯帶濃濃的薑味才剛剛吃飽又過來吃甜品,感覺有點膩
吃完一品雞煲,跑去朋友曾經提起過的芝麻綠豆吃甜品
店面挺大,桌椅之間的空間也比較寬讓人很舒服
那天時間尚早,人不多
芝麻蛋白燉奶的最佳食法
芝麻蛋白燉奶
把芝麻糊藏在燉奶的中間,挺新穎
燉奶尚算滑溜,但奶味淡
芝麻糊非常濃稠,混著吃味道都很搭
金銀芋椰汁西米露
芋頭粉粉的,蕃薯帶濃濃的薑味
才剛剛吃飽又過來吃甜品,感覺有點膩

2013-04-04 175 浏览
晏晝起黃埔行完街,好想非常想食凍野!!!!最後,終於試佐平時等過無數次van仔隔離嘅「芝麻綠豆」一開始見入面full曬人咁,仲有留座tim~好好彩,起最邊嘅位有空檯.total點佐三樣野~芒果撈好足料!!入面勁多啫喱,不過塊冰好大,好硬個楊枝甘露系睇佐檯上份報紙,有個蔡瀾嘅食評,想試試到底系楊枝甘露有楊枝甘露味,定真系好似佢講咁,不一樣嘅楊枝甘露一試之下,好濃縮,無某些糖水舖咁溝到好稀不過柚子有d甜,又有d好甘,唔知系我味覺問題,定唔系同一隻柚呢個櫻桃小丸子話系全球首創,好冰,就算最後融曬,d櫻桃汁都好凍><正阿~雖然香蕉系友誼嘅代表,但系我麻麻地鐘意d小丸子其實系縮細版凍湯丸,我麻麻地鐘意因為好...唔知點形容,大家試下凍佐嘅湯丸應該會明白個種口感.可能系唔啱我口味呱~下次好想試下佢個番薯糖水同芝麻蛋白燉奶(檯面有張紙寫住點食芝麻蛋白燉奶最好味嘅方法= =)三樣野80蚊有找,都算好抵,如果同其他糖水舖比起~
晏晝起黃埔行完街,
好想非常想食凍野!!!!
最後,終於試佐平時等過無數次van仔隔離嘅「芝麻綠豆」

一開始見入面full曬人咁,仲有留座tim~
好好彩,起最邊嘅位有空檯.

total點佐三樣野~
芒果撈好足料!!
入面勁多啫喱,
不過塊冰好大,好硬
個楊枝甘露系睇佐檯上份報紙,
有個蔡瀾嘅食評,
想試試到底系楊枝甘露有楊枝甘露味,
定真系好似佢講咁,不一樣嘅楊枝甘露
一試之下,好濃縮,無某些糖水舖咁溝到好稀
不過柚子有d甜,又有d好甘,
唔知系我味覺問題,
定唔系同一隻柚
呢個櫻桃小丸子話系全球首創,
好冰,就算最後融曬,d櫻桃汁都好凍><
正阿~
雖然香蕉系友誼嘅代表,
但系我麻麻地鐘意
d小丸子其實系縮細版凍湯丸,
我麻麻地鐘意
因為好...
唔知點形容,
大家試下凍佐嘅湯丸應該會明白個種口感.
可能系唔啱我口味呱~

下次好想試下佢個番薯糖水
同芝麻蛋白燉奶
(檯面有張紙寫住點食芝麻蛋白燉奶最好味嘅方法= =)

三樣野80蚊有找,都算好抵,如果同其他糖水舖比起~

2013-04-04
2013-03-28 25 浏览
一個牌糖水鋪,好耐無來呢到,間中都會同朋友來, 食完飯, 專登走來食翻碗小圓子, 芝麻糊湯圓,湯圓係黑芝麻,一食落口一果然係生磨...果種感覺真係好大分別...好好味好有口感.不過比平時食到既糊淡咗一D...
果種感覺真係好大分別...好好味
好有口感.
不過比平時食到既糊淡咗一D...
$50 (宵夜)
用餐优惠
試食活動
2013-03-21 132 浏览
芝麻與綠豆,同樣是糖水的原材料,芝麻營養豐富,但是又熱氣,綠豆是寒涼豆類,喝一碗綠豆沙,熱氣可清除。來到紅磡,豈不是只吃紅磡雞蛋仔了事嗎?於是繼續向紅磡出發,到芝麻綠豆甜品屋,便從門外的餐牌看看有甚麼甜品糖水,亦因為太多款式,也令在下眼花撩亂,不如走入去再看過。店舖環境頗為寬敝,坐位也較闊落,而枱櫈全都是以木製為主,像似以往古時人們上茶樓的木枱木櫈,不過這裡坐的是圓櫈呢!在下再翻閱餐牌,本想要一客芝麻糊,可惜在下怕熱氣而沒有叫,反而看中了一個首創的糖水,便要了一客。首創金銀芋椰汁西米露有熱吃和凍食兩款,在下要了凍食,是因為在下行得熱了,才要凍食。這碗糖水材材蠻多的,包括了芋頭,西米,蕃薯和椰子汁。喝一口糖水,椰子汁便充滿了在下的口腔,棷汁很香和很滑,而西米份量就未見豐富,但算是適中,當中的蕃薯很腍和很甜,充滿蕃薯味道和甜味,而芋頭也煮得很腍。其實椰汁加芋頭已經很配合,再加上蕃薯,令口感也多了一層,不單單只是吃到芋豆西米露,也可以吃到蕃薯的甜味呢!每一次在下吃甜湯的時候,總會遇上了店員用餐的時間,在下還是打攪他們用膳,實在有點不好意思。

2013-03-21
2012-12-04 83 浏览
任何時間入去, 都係無吉檯, 唔好誤會, 唔係坐滿喎, 只張張檯都放上”留座”的牌. 大家知道生意難做, 但都唔使有四五張空檯都放牌啩. 蕃薯糖水, 唔算細碗, 蕃薯五六件, 煮得夠淋, 甜度略高, 薑味超重, 辣度十足, 未必適合怕辣人士, 我超愛, 但吃完後不斷打司嗌腐竹白果糖水, 撈不到腐竹, 應已溶入糖水之中, 但腐竹味不算太濃, 但加了薏米, 糖水的質感尚算厚身, 白果切成碎粒, 更易入口, 誠意可嘉
每張吉檯都留座
薑味超重的"蕃水"
加入薏米的腐竹白果糖水
2012-11-11
$15 (宵夜)
2012-12-01 55 浏览
經過辛勞的一天, 有什麼比來一個美味甜品來完結一天好呢? 這店沒令我失望只有如指示般吃, 才會覺得這兩詌品是完美的, 如不跟指示, 便完全錯了! 首先要慢慢地先吃蛋白, 滑滑的, 不會過甜, 是很好的燉蛋, 然後慢慢加入芝麻, 兩者沘在一起, 很夾又不會亙搶味, 另一碗合桃, 同樣方法吃, 味道由淡到濃及甜, 令人印象深刻!
芝麻蛋白燉蛋
合桃蛋白燉奶

2012-10-17
$20 (其他)
芝麻蛋白燉蛋
合桃蛋白燉奶
2012-11-29 44 浏览
黃埔區最開得最耐的甜品店, 也是最多人幫襯的一間, 十點以後, 例牌人山人海, 連街邊都坐埋, 老闆在場, 打點一切, 人客切勿自己亂坐, 逄吉檯都放咗張紙 “有人訂咗!”, 核桃露加三粒湯圓, 核桃味道無變, 香滑度足, 但甜味明顯比之前吃的要淡得多, 順應潮流而”少甜”?? 唔合我胃口, 再叫雪耳杏仁茶, 頗多芝麻放面, 夠香, 杏仁味足, 夠熱, 唯雪耳太少, 雪耳非燕窩, 何不多落些少? 口感好好多呀
核桃糊 - 少甜
雪耳杏仁 - 少雪耳
2012-11-23
2012-11-25 44 浏览
平時見到呢間野出現都好多人嫁~今日同老公去trytry因為係5點幾既關係..so冇咩人xdddd叫左個杏仁燉蛋 同芝麻燉蛋要先食蛋白既既@@蛋白既味道好清香, 有蛋白既味道...又唔會太過甜..杏仁同芝麻都好香撈埋食~ 梗係100分啦食完一碗都唔會覺得太溜~之後唔係好夠~再試多個芝麻糊加湯''遠''好''結''呀但係就好香芝麻味~但太結太甜...另外再加湯''遠''另上湯''褒''個表皮唔夠薄入面既芝麻唔算係太香唔夠我之前食盟果間已結業既湯''遠''好味><食左咁多真係滯哂@@下次黎可以食燉蛋同再try新野@@
平時見到呢間野出現都好多人嫁~
今日同老公去trytry
因為係5點幾既關係..so冇咩人xdddd

叫左個杏仁燉蛋 同芝麻燉蛋
要先食蛋白既既@@
蛋白既味道好清香, 有蛋白既味道...又唔會太過甜..
杏仁同芝麻都好香
撈埋食~ 梗係100分啦
食完一碗都唔會覺得太溜~

之後唔係好夠~再試多個芝麻糊加湯''遠''
好''結''呀
但係就好香芝麻味~
但太結太甜...
另外再加湯''遠''另上
湯''褒''個表皮唔夠薄
入面既芝麻唔算係太香
唔夠我之前食盟果間已結業既湯''遠''好味><

食左咁多真係滯哂@@
下次黎可以食燉蛋同再try新野@@
题外话/补充资料: 服務就一般...... 講食咩都要重覆幾次........
2012-11-11