芝樂坊餐廳

The Cheesecake Factory
2019-12-15 1323 浏览
星期六中午黎到等左一陣就有位了有麵包籃,有黑糖包同普通麵包的,,不過都係好硬果款,我就麻麻地烤雞蝴蝶粉,好大碟呀個汁好正,芝士好香濃又Juicy烤雞都OK呀!另外個Pizza 超大個!!哈哈,,超芝士拉絲好正呀仲好足料呀炸魚薯條就還可以喇無乜特別鹹焦糖芝士蛋糕朋友生日,寫埋字焦糖超甜芝士蛋糕好濃!
星期六中午黎到
等左一陣就有位了
烤雞蝴蝶粉,好大碟呀
個汁好正,芝士好香濃
又Juicy
烤雞都OK呀!
另外個Pizza
超大個!!哈哈,,超芝士拉絲
好正呀
仲好足料呀
炸魚薯條就還可以喇
無乜特別
朋友生日,寫埋字
焦糖超甜
芝士蛋糕好濃!
2019-12-14 1354 浏览
今次係第二次來試男朋友未食過又係佢生日🎂所以就帶佢去試下拉大約6-7點左右就去拎位 一入去就有位我記得上一次下午去食係超級多人排隊 可能因為今日平日所以無太多人?我地坐低就叫左一款小食同一份pasta 仲有2杯🍻呢個蟹餅雖然份量吾多 食落口個口感滿滿都係蟹肉 個感覺似係食緊吞拿魚咁 而且仲有2款醬比你揀 2款醬感覺差不多😂 可能一個有香草一個無另外就係呢個蝦天使麵蒜香好夠 聞落已經好香 不過我就覺得蕃茄太多我個人本應對蕃茄一般般 而且佢蒜味只有食蝦先食到個種蒜味 如果連天使麵都食到蒜味 咁就因為2個人食 食得吾太多 免浪費 只叫左2款食物因本身一碟意粉🍝都好大碟食過2次都未食過呢度既cake🍰 下次再來1定要試埋
今次係第二次來試

食過2次都未食過呢度既cake🍰 下次再來1定要試埋

2019-12-13
蟹餅
2019-12-12 979 浏览
想食好耐,見今日少人排隊就決定食😛最後等左唔夠10分鐘就可以入座😆.環境氣氛都好正,好有情調🔸黑糖同普通麵包,我比較鐘意食黑糖麵包,唔搽牛油都可以!麵包仲可以refill.🔹烤蒜雞肉蝴蝶粉好好食,忌廉醬調配得好好,而且成個味好香,夠哂濃味。但D雞肉就好"鞋",  蝴蝶粉軟硬度岩岩好,每粒都痴滿哂醬汁😋😋..個蛋糕櫃入邊款式多到真眼花撩亂,有選擇困難症ge人,應該企好耐都唔知叫邊款好😂樣樣都咁吸引.🔸檸檬紅桑子忌廉芝士蛋糕香濃幼滑檸檬芝士蛋糕,加埋紅桑子醬,食落唔會太漏.食物份量好大份,好彩有聽侍應提議食完唔夠飽先再叫主食,因為食完個蝴蝶粉已經飽飽地飽,再叫我地2個女仔就一定食唔晒🤭🤭

環境氣氛都好正,好有情調

🔹烤蒜雞肉蝴蝶粉

🔸檸檬紅桑子忌廉芝士蛋糕
香濃幼滑檸檬芝士蛋糕,加埋紅桑子醬,食落唔會太漏
2019-12-10 1083 浏览
終於等到少爺放假,我地去左cheesecake factory 食野,2年幾前食過1次,覺得吾使排隊都ok good。呵呵~現在很少人,我地真係好怕排隊閒日有lunch specials 係抵d包麵包。湯/green salad/ 咖啡選一跟餐送的麵包有2款,燕麥黑糖麵包同法包,黑糖包好味dgreen salad,算補充下Vitamin C跟餐的Cappuccino雞肉蒜香檸檬忌廉意大利幼麵(156蚊), 份量吾算好大,檸檬汁令個忌廉汁吾算好heavy, 但食完一定飽羅諾馬芝士脆皮雞排(158蚊),呢個醬汁幾好味!!!個雞排有d鞋。未食已經有飽既感覺一場黎到一定食芝士蛋糕喇,上次食過士多啤梨同青檸芝士,今次試下salted caramel cheesecake( 82蚊)噹噹:呵~呵! 食完呢餐。。估您肥3磅!!埋單435.6蚊, 閒日食野最好吾使同人迫,佐敦尖沙咀d餐廳比以前真係靜左好多,希望香港快d回復正常,大家可以開心消費喇
終於等到少爺
放假,我地去左cheesecake factory 食野
,2年幾前食過1次,覺得吾使排隊都ok good。

呵呵~現在很少人,我地真係好怕排隊

閒日有lunch specials 係抵d

包麵包。湯/green salad/ 咖啡選一

跟餐送的麵包有2款,燕麥黑糖麵包同法包,黑糖包好味d

green salad,算補充下Vitamin C

跟餐的Cappuccino

羅諾馬芝士脆皮雞排(158蚊),呢個醬汁幾好味!!!
個雞排有d鞋。

未食已經有飽既感覺

噹噹:呵~呵! 食完呢餐。。估您肥3磅!!

埋單435.6蚊, 閒日食野最好吾使同人迫
,佐敦尖沙咀d餐廳比以前真係靜左好多
,希望香港快d回復正常,大家可以開心消費喇

2019-12-10
  • 雞肉蒜香檸檬忌廉意大利幼麵
  • 鹹焦糖芝士蛋糕
  • 青檸芝士蛋糕
2019-12-05 1417 浏览
終於踏入2019年嘅12月,工作上的限期終於開始踏入倒數階段,而阿二佬亦都踏入準備離開香港嘅倒數階段,趁今天有時間和有一些文件需要簽署,特別約他出來二人午飯,談一下他離開香港的一些計劃。這間cheeseFactory其實之前來過一次,感覺很不錯,所以今次亦選擇了它,當然其中一個原因是比較近阿二佬上班地點。這家火紅店基本上午飯和晚飯都必須排隊,最少30至60分鐘,由於今天有少許下雨,加上最近的行街活動,所以人流也相對下減少了,也不知道是不是它的”背景公司”也是其中一個影響吧?我們中午12:30到達,店內只有不到10枱客人,我們被安排坐上四人的卡位座,相當寬闊,不錯。我們點了兩個lunch set,一個意粉,一個炸魚薯條,餐前可以揀沙律和餐湯,本來以為餐後的咖啡也是包含在內的,最後買單的時候發現原來要另外收費,不過和經理溝通完之後他也幫我們取消了收費。餐湯是cream of mushroom, 非常濃郁忌廉味,也有很多碎蘑菇,味道偏濃,喜歡重口味的應該會10分喜歡。本人正是。麵包方面只有兩種選擇,啡色的偏甜,另外一種應該是返焗的,脆得來有點韌,可以更好。這個Penne 是上次晚餐的時候點過

Cream  of  muchroom

Pasta  with  sausage  and  shrimp

這個Penne 是上次晚餐的時候點過的,豬肉球10分龍味,加上鮮蝦醬汁不是特別多,但是味道也10分濃郁。可以encore。

Fish    And  chips

炸魚薯條份量也不少,一般來說一份炸魚薯條或午餐份量也只有一至兩件,雖然這次Size比較小,但是算是有誠意的。炸粉方面外皮雖然也是脆皮的,但是他的炸漿其實有點兒太厚,不像出面其他餐廳外脆內軟,這個扣分了。薯條大小適中,算是脆皮的,不過個人口味覺得可以炸耐多少少。

Americano

咖啡發生一段小插曲,之前也提說了,所以今次也不用多說。以西餐來說是不過不失的美式咖啡,沒有投訴。

總括來說也算是編號的出品,服務也很不錯,我地方算是比較大範圍,不過服務生也很快下單上菜買單等等,加上小插曲也被經理解決了,所以下次應該會再來encore。由於今次二人份的份量也不少,所以本來想試的飯後甜品也要留到下一次,話晒餐廳名都叫做cheeseFactory,一定要食。
Cream  of  muchroom
Americano
2019-11-30 1153 浏览
Love the cakes made by Cheesecake Factory so so much🤤🤤🤤i had been there to celebrate my birthday and my friends’ birthdays for around 2-3 times. The environment, staff and food are really really nice 👍🏻 Adam cake (the picture with a green circle) contains peanut which is my favourite too but a bit full
  • Godiva Chocolate Cheesecake
2019-11-29 1078 浏览
Arrived at 7 pm in weekday. Glad that no need to wait for table, I guess it is because there is less tourists recently, and some of the local won’t feel interested to dine in specific group of restaurant🤷🏻‍♀️🤷🏻‍♀️I like their spaghetti and also their Cocktail 🍸 Portion is really big, better share plate 😊😊The fresh tomato is really match with its source and the chicken. Would love to have it again soon.
Arrived at 7 pm in weekday.

2019-11-23 1788 浏览
剛剛公幹回港, 第一次跟老闆由廣州坐船到香港,在中港城下船!一到港好肚餓,老闆都說不如去食少許東西才回公司,因為我拿着兩個行李箱,要將它們放回公司才可回家... 我們去到附近的 The Cheesecake Factory, 一到門口,很有美國風。開頭以為只有芝士蛋糕或甜品,原來也有意大利粉pizza等等。我老闆就點了沙律,想不到份量 如此大! 我就點了Godiva Chocolate Cheesecake 濃濃的比利時朱古力,加上芝士,真是超濃郁但又不會太膩Lemonade 真是很有美國style,因為全部份量都很大,沒想到飲品都如此大杯!這個對我來說比較酸由於我只吃了蛋糕,所以下次應該會再來試其他 東西,但是他的 cheesecake 真的十分好吃,讚

我老闆就點了沙律,想不到份量 如此大!

沙律

濃濃的比利時朱古力,加上芝士,真是超濃郁但又不會太膩

Godiva Chocolate Cheesecake

Godiva Chocolate Cheesecake
Lemonade
朋友想食好耐,所以等佢生日去左試下平日6點幾去到,排左2個鐘店員態度極差,特別係企門口reception果2個外籍呀姐(印尼/菲律賓之類),黑口黑面語氣差唔講呢啲,講食物,咁多人食一定好好味啦,原來唔係只係改個型啲嘅名,以cheesecake/ cheese 做招來就引到好多人食餐前麵包,三款麵包都係硬身,黑糖麵包最好味,唔搽牛油都得炸芝士通心粉球,炸得是幾脆,都夠熱,味道正常,冇驚喜但流心,流係邊?Pizza好鹹好油烤蒜雞肉蝴蝶粉,蒜味幾香,一樣好鹹好油膩達文西長通粉,有啲似干炒牛河,一樣好鹹好油膩好鹹得黎又好甜,唔知咩事cheesecake 係大件嘅,一件都食得飽,如果食完野做甜品建議兩人食一件慶祝生日可以叫店員寫字係碟蛋糕味道是ok的,不過極甜,好多cream,食完會好濟總括黎講,你話係咪非常難食呢,又未至於既但係係咪好重口味,就一定係,極鹹極油極甜價錢貴得黎好大份,少人試唔得多,1個主食加件蛋糕都夠兩個人食,無謂等咁耐試得果2樣野啦,要試就約埋多啲人先好去
朋友想食好耐,所以等佢生日去左試下
平日6點幾去到,排左2個鐘
唔講呢啲,講食物,咁多人食一定好好味啦,原來唔係

餐前麵包,三款麵包都係硬身,黑糖麵包最好味,唔搽牛油都得

炸芝士通心粉球,炸得是幾脆,都夠熱,味道正常,冇驚喜
但流心,流係邊?
炸芝士通心粉球
炸芝士通心粉球

Pizza好鹹好油

烤蒜雞肉蝴蝶粉,蒜味幾香,一樣好鹹好油膩
烤蒜雞肉蝴蝶粉

達文西長通粉,有啲似干炒牛河,一樣好鹹好油膩
好鹹得黎又好甜,唔知咩事
達文西長通粉

慶祝生日可以叫店員寫字係碟
蛋糕味道是ok的,不過極甜,好多cream,食完會好濟

總括黎講,你話係咪非常難食呢,又未至於既
但係係咪好重口味,就一定係,極鹹極油極甜
题外话/补充资料: 試一次夠唒,唔會再食,唔使等同唔使錢都係咁話
2019-07-30
生日
呢間餐廳開業初期排哂長龍,我係因為有朋友在海港城返工,放工去排隊才有幸同朋友在此食晚飯。去年我在海港城工作,我就喜歡嚟食午餐,因為一定有位。但lunch set就超大碟,每次都食唔晒,要打包。呢日約咗兩位舊同事聚下,三個lunch sets落完單先記起食物份量大,應該叫兩份三人分享。三個lunch sets 分別係:燒烤風味雞肉田園沙律 — 燒烤味雞肉香,蔬菜新鮮,配上脆脆,口感豐富雞肉蒜香檸檬忌廉意大利幼麵 — 很喜歡檸檬香味及酸酸哋,幼麵雖用忌廉但不覺膩香草三文魚 — 賣相已經好靚,三文魚配香草原來咁匹配,塾底薯蓉好香牛油味好滑我揀咗洋蔥湯(朋友揀飲品) — 好大碗,香濃洋蔥味由於其中一位朋友好想食cheese cake, 最後食剩嘅食物比之前更多,非打包不可。鹹焦糖芝士蛋糕 — 平日我好怕食焦糖,因為覺得非常甜,估唔到鹹焦糖感覺咁好,焦糖香又唔太甜,仲鹹鹹哋,與芝士蛋糕簡直絕配

燒烤風味雞肉田園沙律

雞肉蒜香檸檬忌廉意大利幼麵

香草三文魚

我揀咗洋蔥湯(朋友揀飲品) — 好大碗,香濃洋蔥味
洋蔥湯

餐包
2019-11-05
燒烤風味雞肉田園沙律
雞肉蒜香檸檬忌廉意大利幼麵
香草三文魚
洋蔥湯
2019-11-16 1016 浏览
見到芝士出名的西餐,喜愛芝士的我,便來一試。到店門口時已是12點多的午餐時間,見到門口的椅上有好些人坐着等,還以為要排隊等位,但居然是可以直接入坐。一坐下便先看餐牌,一本厚厚的餐牌內,不同類別都有很多選擇,睇到眼花撩亂,只好逐一篩選。聽說每碟份量都滿多的,又不想浪費,所以只叫了兩款食品:Avocado eggrolls 牛油果脆卷 - 一碟六條,適合多人分享,油牛果夠充足,外層脆卜卜,配上酸酸甜甜的醬,還算可以Pasta Napoletana 拿破里意大利麵 - 蕃茄醬冇得輸,再加上充足份量的配料,以及對得起招牌的芝士,每一啖都很好食,芝士味不斷湧出補充一下,店有提供一份免費麵包及牛油,黑糖包比原味好食,牛油也比平常的西餐廳好食。這餐廳對於師奶仔的我就真的感覺偏貴一點,多謝老公支持,俾我可以一試。

聽說每碟份量都滿多的,又不想浪費,所以只叫了兩款食品:

Avocado  eggrolls
Pasta  Napoletana
2019-11-03
午餐
2019-11-13 7190 浏览
由於香港呢幾日都比較混亂,所以8:00去到係唔使排隊。餐廳食物質素OK,價錢唔算好貴,可以試吓嘅。餐包有普通麵包同埋黑糖麵包,我覺得黑糖包都幾好味。蝴蝶粉做得比較濕,雞肉都滑嘅,有香濃嘅芝士味,個人認為稠身啲會好味啲。oreo milkshake 外觀幾靚,但係味道偏甜,鍾意飲甜野嘅先至好嗌。Tropical smoothie ,依杯酸酸甜甜幾好飲,有橙同埋好似熱情果嘅味道,幾開胃,不過都係甜嘅。牛扒配三文魚,三文魚做得好嫩滑,香草嘅調味好好,反而牛扒個汁好怪,我唔係幾鍾意薯蓉連埋啲皮,唔建議叫呢個。芝士蛋糕其實好飽,叫咗一個鹹焦糖芝士蛋糕,都係好甜,三個人食會好過兩個人食。另外叫咗南瓜合桃芝士蛋糕、青檸芝士蛋糕返屋企,南瓜嗰個好重玉桂粉味,我唔係咁鍾意,青檸嗰個反而幾清新,夠酸,中和返芝士蛋糕嘅肥膩。最尾,有個戴眼鏡嘅叔叔侍應好冇禮貌,未講完嘢就走左去,又冇幫我地跟單,忙都可以講一聲架嘛。我覺得咁出名嘅餐廳可以黎試吓,見到唔同嘅芝士蛋糕心情都會好啲👍🏻唔使排隊係值得一試嘅
由於香港呢幾日都比較混亂,所以8:00去到係唔使排隊。

餐廳食物質素OK,價錢唔算好貴,可以試吓嘅。

餐包有普通麵包同埋黑糖麵包,我覺得黑糖包都幾好味。

2019-11-02 921 浏览
同missy 同學一齊食lunch叫左pizza 天使麵 蝴蝶粉同salad 最尾當然唔少得呢度嘅蛋糕啦蛋糕方面非常推薦Godiva朱古力蛋糕 真係好濃朱古力味 值得一試!個人覺得 離得呢度 唔食翻d同芝士味有關嘅野就唔抵啦 環境好適合一幫人離傾解 安靜又擴落
同missy 同學一齊食lunch
叫左pizza 天使麵 蝴蝶粉同salad
最尾當然唔少得呢度嘅蛋糕啦
個人覺得 離得呢度 唔食翻d同芝士味有關嘅野就唔抵啦
環境好適合一幫人離傾解 安靜又擴落
2019-11-01 710 浏览
網站上菜單寫說「外賣自取餐牌內所有菜式均可外賣自取,請提前半小時致電餐廳落單並於我們的Bakery蛋糕櫃檯取貨。」我打電話去訂,店員說只接受整個蛋糕的預定,我要訂四片是不行的,超荒謬!我想不透到底為何不行?態度很差!我撥了兩通電話分別跟了好幾個人講過話(貴司電話轉來轉去),我相信這不是溝通上的誤會,貴司沒有嘗試去了解客戶的需求,會想預定無非是怕想吃的口味到時去已經沒有了,事實上我也不懂這點有這麼難做到嗎?不用先包裝好,留幾個客人想要的蛋糕在旁邊,等客人來再包裝也無所謂的,只是一點心意罷了。
網站上菜單寫說「
外賣自取

外卖自取
2019-10-24 1336 浏览
2019年10月22日今日朋友生日。出左尖沙咀食飯!!唔知係咪因為地鐵收十點。我地7點黎到都即時有得入。餐牌。是旦勁兩張。個餐包真係必食!超好食!但牛油有啲硬。如果軟番啲就好。呢個牛油果醬粟米片真係我個人最愛士多啤梨🍓正!奶昔颱風唔知乜。青瓜唔知乜。都係酒黎。蝴蝶粉。超正!!炸魚薯條。好食!我覺得最唔值就係芝士蛋糕。冇特別。又唔係好好食。又唔係大件。仲要80蚊。不過生日係要有蛋糕!由於車收十點。我地吹左陣都走人。
2019年10月22日

今日朋友生日。出左尖沙咀食飯!!

唔知係咪因為地鐵收十點。
我地7點黎到都即時有得入。

餐牌。
是旦勁兩張。

個餐包真係必食!超好食!但牛油有啲硬。
如果軟番啲就好。

呢個牛油果醬粟米片真係我個人最愛

士多啤梨🍓正!

奶昔

颱風唔知乜。青瓜唔知乜。都係酒黎。
蝴蝶粉。超正!!

炸魚薯條。好食!

不過生日係要有蛋糕!

由於車收十點。我地吹左陣都走人。
2019-10-22