芝樂坊餐廳

The Cheesecake Factory
2020-04-30 1596 浏览
自稱芝士狂徒終於有空嚟試set lunch份量很大食到好漏但超滿足😂🧀洋蔥湯裡有芝士啱晒無cheese不歡嘅我😍芝士四重奏長通粉大大碟超滿足fish and chips卻好一般魚柳太硬似雞肉🤔繼續有social distance嘅餐枱距離寛闊環境坐得好舒適🥰
自稱芝士狂徒

繼續有social distance嘅餐枱距離
寛闊環境坐得好舒適🥰

洋蔥湯
2020-04-29 941 浏览
雖然咁講可能好誇張,不過cheese劇Factory係我最鍾意去嘅芝士餅店🤣❤️一開始以為佢剩係得芝士餅食架,不過佢個第一次之後就發覺其實間店舖仲有其他嘢食,而且仲好好味添🙈由佢個春卷前菜去到呢個Pizza,仲有佢個四種芝士意粉,每樣野都唔會太過濃味,同樣好有呢個西式飲食文化之餘,仲有佢自己嘅特色。😋😋😋最重要最重要最重要呢,就係唔少得呢一杯Oreo奶昔啦。😍😍😍你本來色超龍,係用雪糕整㗎超級好飲😚🌟🌟🌟而且佢呢度啲忌廉好似係自己整架,我都唔肯定,不過係冇出面嗰啲忌廉咁油架😚😚😚話明芝士餅店,梗係唔少得芝士餅啦。佢哋啲芝士餅每一件都好大,每件都整得好好味,仲有超級多款,所以記得試吓啦。不過呢我第一次唔聰明啊,以為係好似普通芝士餅咁,但係其實超飽肚㗎,一件基本上可以等於一餐咁滯,我唔使食架都咁覺得,所以記得大多幾個朋友先好叫多幾舊啊,如果唔係就當兩三個人分一件當甜品試吓啦!🙈🙈所以我絕對推介呢間餐廳呀,記得帶朋友一齊你食啦👍🏻😋

2020-04-28 764 浏览
The Cheesecake Factory為慶祝Cheesecake Day,推出咗一連四日嘅優惠,全店所有口味嘅件裝芝士蛋糕半價!咁抵梗係要去買番件歎下啦!Cheesecake有近30款口味選擇,真係花多眼亂,唔知點揀好!tiramisu cheesecake ($40)cheesecake大大件,份量十足,仲附送忌廉,好邪惡!口感幼滑,咖啡同芝士味配合得唔錯,唔會好甜,不過一個人食嘅話就有啲漏,建議要開心share!

tiramisu cheesecake ($40)
cheesecake大大件,份量十足,仲附送忌廉,好邪惡!

tiramisu cheesecake
10 分钟 (外卖自取)
2020-04-25 696 浏览
遊歴多間餐廳Cheesecake Factory 是最稱心裝修典雅款式多份量多價錢相對合理西式又帶中式feel芝士蛋糕🍰多達十份量之大兩人可吃一件今次我地叫左牙買家海鮮🦞飯
  • 無敵紅絲絨芝士蛋糕
2020-04-24 576 浏览
在美國休斯敦居住時也久不久光顧這餐廳, 在週末也會大排長龍,很受不同國籍人仕歡迎🤗其中一個原因可能係餐牌有很多種類選擇!今天在海港城閒逛就順道來個high tea😃裝修及擺設的風格都很一致, 感覺非常良好👍🏻今個星期五的下午人流不太多加上限制令,坐位太舒適了🤩我們倆人點了兩份tea sets: 漢堡飽及牛油果醬配墨西哥粟米片, 我們都應為是選擇不錯的下午茶餐! 大約下午六點離開就開始人多, 下次會再來吃正餐😃👍🏻
2020-04-15 1181 浏览
因為屋企人食素既關係 黎到cheese cake factory食飯 都有好多芝士味既款式🧀🧀•🥢炸芝士通心粉球🧀哩個不得了 外脆內軟呀真係 一切入面既芝士流出黎 隻芝士味好香夾埋通粉食一流❤️😋🥢芝士薄餅 - Cheese Pizza 🧀🍕一定要熱辣辣食先有拉絲既效果餅底做得啱啱好 最怕係食麵包底🥢Oreo Cheesecake 🧀🍫🍰哩個蛋糕對於我黎講有d甜 Orea味比較濃 今晚全部都係Cheese, 好滿足👍🏻🍽
因為屋企人食素既關係

餅底做得啱啱好 最怕係食麵包底

🥢Oreo Cheesecake 🧀🍫🍰
哩個蛋糕對於我黎講有d甜
Orea味比較濃
今晚全部都係Cheese, 好滿足👍🏻🍽
2020-04-15 1001 浏览
今日係尖沙咀附近做完野之後心血來潮想食番件cheese cake🧀🍰, 於是就去左The Cheesecake Factory買, 佢嘅蛋糕櫃入面有好多選擇, 件件都好大件好吸引, 睇到小妹花多又眼亂👀💫, 最後小妹決定外賣一件青檸芝士蛋糕🍋🧀🍰嚟試下, 一打開個盒就已經聞到好香好濃烈嘅青檸味😆, 第一啖食落口青檸味非常突出🤔, 口感細膩而且好幼滑, 青檸嘅酸味刺激又清新☺️, 不但中和左芝士嘅膩感, 仲增加埋食慾, 配埋雲呢拿做嘅餅底, 有一啖接一啖嘅感覺! 身處係蛋糕旁邊嘅cream亦不可忽視, 打得非常香滑厚實, 整體味道唔錯, 推介!😋👍🏻👍🏻

外卖自取
  • 青檸芝士蛋糕
平時睇食評呢間餐廳成日要排隊,今日走入去直入無阻礙, 一入到去間餐廳好大,D位置好闊落,加埋柔和既燈光感覺好放鬆好舒服,好啱兩個人一邊食一邊傾。苜先嚟左兩個餐包,一個普通麵包同埋黑糖麵包,個黑糖麵包好好味,我同朋友爭住食。呢間餐餐D食物全部大大份,呢個魷魚我覺得不過不失,略嫌D炸粉淡左少少,同唔係太脆,不過都有抵讚既地方,就係食落去一D都唔油膩,同埋魷魚都幾彈牙,佢仲配左兩個醬汁,一個墨西哥醬同他他醬,我個人鍾意墨西哥醬多D辣辣地幾開胃。之後嚟既就係呢個芝士四重奏長通粉,我重點推介,本來我以為會好膩,但係一入口竟然一D都唔膩,然後仲慢慢散發淡淡蕃茄同芝士混合既味道係個口腔裹面,佢個茄汁唔係平時麥記D死甜既茄汁,係個種好Fresh帶D香草味有混合左蕃茄有點複雜既味道,再加埋四種芝士(蒙紗里拉、里考塔軟芝士、羅馬諾及巴馬臣芝士)真係好難形容,佢係一碟好大份成碟都係芝士但係食完唔會覺得膩既芝士長通粉,我個人建意加雞肉,因為食落去會更有層次,佢個雞肉都整得啱啱好,同個長通粉好夾。蛋糕方面真係好多選擇,有成接近20種,聽聞係美國做完直送運來香港,咁我一定要試吓,我同朋友試左兩個,一個係非常車厘子
平時睇食評呢間餐廳成日要排隊,今日走入去直入無阻礙,
黑糖麵包
炸魷魚圈
朱古力燕尾服忌廉芝士蛋糕
非常車厘子GHIRARDELLI®朱古力芝士蛋糕

蛋糕方面真係好多選擇,有成接近20種,聽聞係美國做完直送運來香港,咁我一定要試吓,我同朋友試左兩個,一個係非常車厘子GHIRARDELLI®朱古力芝士蛋糕,另一個係朱古力燕尾服忌廉芝士蛋糕,可能我叫左兩個都係朱古力,個人認為太甜,食唔到芝士味,下次試返D原味。
题外话/补充资料: 整體嚟講呢餐食得愉快,D食物大大份可以叫多D人嚟試多D,但係兩個人有兩個人好,間餐廳環境舒適,而且白酒、紅酒、Cocktial咩都有,以且酒款都多,加埋甜品款式多,甜品配Sweet Wine其實都幾享受,享受食物之餘,仲可以暢所欲言,開心^^
2020-04-08
黑糖麵包
  • 炸魷魚圈
2020-04-11 951 浏览
限聚令下,約夠4個人就嚟試呢間,想試好耐,但集齊人開飯兼肯等位就唔係一件易事!星期日晚上,竟然唔駛點等位就入得,嘩,入面仲有一半枱係唔開得,呢間美心集團嘅嘢,都應該嗰頭近一坐低,就醒你食兩條考你牙力嘅麵包!先嚟牛油果nachos, 夠大碟,啱啱炸起,好難唔好食!炸魷魚,冇乜味,一定要點醬,我覺得椒鹽魷魚好食n倍!Wellness salad, 好多olive oil, 好彩有d vinegar減低油膩感!呢個沙律配搭都幾新鮮,有藍莓、提子、牛油果!嗌咗個香草檸檬燒雞,燒雞肉質好嫩,但唔多食得出香草檸檬味!The cheesecake factory burger! 薯條好好食,個包又係考牙力系列!紅絲絨芝士蛋糕,冇乜芝士味,舊cream冇奶味又甜!見4個人,就嗌多件godiva cake! 朱古力味唔濃,但就好甜!賣相又一般,嗰兩pat cream好似呻完鼻水嘅紙巾!總括成餐飯,呢度service好差,要叫幾次先有人應,個waiter都唔會有笑容,亦唔會有推介你食乜好!d嘢食係好大碟,但冇一樣係好味,只係可以撐飽個肚!最後埋單千二蚊,人頭費300,都合理嘅!

一坐低,就醒你食兩條考你牙力嘅麵包!
先嚟牛油果nachos, 夠大碟,啱啱炸起,好難唔好食!

炸魷魚,冇乜味,一定要點醬,我覺得椒鹽魷魚好食n倍!

嗌咗個香草檸檬燒雞,燒雞肉質好嫩,但唔多食得出香草檸檬味!

紅絲絨芝士蛋糕,冇乜芝士味,舊cream冇奶味又甜!

d嘢食係好大碟,但冇一樣係好味,只係可以撐飽個肚!

最後埋單千二蚊,人頭費300,都合理嘅!
2020-04-07 951 浏览
星期日去咗海港城行街,可能因為落雨同疫情關係成個商場變得冷清清,行咗陣就開始揾地方開餐喇,搵咗呢間以往晚飯時間都多人到爆同等到傻既餐廳幫襯,依家只係等左十分鐘就入得。😝餐牌選擇有好多,睇到花多眼亂,最後叫咗炸魷魚、乜都有薄餅、香辣路易斯安娜雞肉蝴蝶粉、Oreo 奶昔。兩款餐包都唔錯幾好味,尤其係燕麥黑糖包 😋 不過兩款包皮都有點硬。炸魷魚 ($158) : 估唔到會大碟到咁 😱 魷魚炸得酥鬆香脆,配上兩款唔同既醬汁,酸酸地超開胃。乜都有薄餅 ($182) : 薄餅唔太厚,所以食多幾塊都唔會太頂胃,味道有啲似 Pizza Hut 既超級至尊,雖然都唔錯,不過好似普通咗少少。香辣路易斯安娜雞肉蝴蝶粉 ($188) : 上枱時嚇死我,好好好大碟呀,三至四人既份量嚟 😱 醬汁辣辣地超惹味,而且重有五塊大大既薄身脆皮雞扒 👍🏻 雞扒炸得夠香口之剩重要一啲都唔嚡。👍🏻Oreo 奶昔 ($79) : 呢杯野係侍應介紹既,話好多客人都會叫,果然真係無介紹錯,超超超級好飲呀 😍 味道唔太甜之剩重成杯 Oreo 碎,而且啲 Cream 重好好味。😍
2020-04-05 760 浏览
今日陪朋友辦點事,客氣的他說要請我吃飯答謝,今次他選了附近的cheesecake factory。其實很久之前已經跟男友嚐過,印象麻麻,不過友人興致勃勃,就不打算破壞他的期待了。今次再來覺得無論是接待員還是侍應都比以往熱情,笑容多了且更有活力,有進步。由於疫情關係,餐廳都不會太滿座,而且每檯食客都會相隔一張檯子的距離,感覺私癮度提高了,用餐也更自在,不會覺得有擠迫感。今次看見有新品 - 巴馬臣芝士雞肉"薄餅",大家出於好奇所以點了一客,另外還點了水牛城雞柳和蟹餅。餐包很快送上,今次的全麥包是微溫的,內部尚算鬆軟,而且麥味濃,但外皮還是稍硬了一點,不過整體而言,味道甜甜的頗不錯!吃完麵包,主菜也來了。巴馬臣芝士雞肉"薄餅"它以雞胸肉做"薄餅"底,上面塗有蕃茄醬和芝士,中間放上忌廉汁天使麵,賣相吸引,份量很大。雞肉肉質微乾但不嚡,整體味道很接近真正的蕃茄薄餅,只是餅底變了啖啖肉的雞肉而已。味道方面,它整體調味比較淡,不夠鹹,要外加黑椒粒和幼鹽調味,另外因為有芝士,所以多吃會膩。 中央的忌廉天使麵的汁料口感幼滑,不過味道太淡,不夠鹹又不夠忌廉味,有點失望整體麻麻。水牛城香辣雞柳未入口已聞到強

吃完麵包,主菜也來了。

巴馬臣芝士雞肉"薄餅"

整體麻麻。

水牛城香辣雞柳

未入口已聞到強烈的酸氣,水牛城辣醬又酸又辣,雞柳本身則沒經調味,所以當酸辣感覺散去後,會發覺其實整道菜是淡而無味的。

這個太酸吃不了,但剛好友人很喜歡,所以都交由他一個人吃光。

蟹餅

本以為$188份量會比較多,但來到很愕然,只有三小塊? 感覺不太划算。蟹餅能看到一絲絲蟹肉,不過蟹肉鮮味較淡; 與其說是蟹餅,個人覺得無論在味道和質感上,都很像麥X勞魚柳包那塊炸魚柳,沾了附上的沙律醬 (醬的味道都很像魚柳包的) 更有90%相似呢!友人聽了哭笑不得。

本來說加一件芝士蛋糕,但奈何大家都太飽了,而且堂食滿$300,餐廳也會贈送免費蛋糕,所以就此作罷。

埋單後侍應送上一件已打包好的南瓜山合桃芝士蛋糕,由於這件蛋糕不是堂食的,為免逗留在街上,友人把蛋糕送給我,由我試味。

回家後拿出來,蛋糕還是很冰凍,很實且很難切開,蛋糕的味道嘛,只能說這件蛋糕是我完全接受不了的味道
沒南瓜味,又沒芝士味,反而有一陣類似肉桂的味道,好奇怪; 另外合核夾層混了類似糖膠的東西,口感帶黏,而且超甜膩
我想全件蛋糕最好食會是蛋糕旁邊的幼滑忌廉,至於蛋糕本體就算了吧!送的沒好東西。

整體而言,這家餐廳的食物水準還是平平,不過服務就有進步。
2020-04-05 726 浏览
對於這間長期在尖沙咀高秤分西餐,有肯在疫情下去品嘗了,果然名不虛傳。点餐後,先送上兩件法包,其中一件是黑糖味,真係想要多件,本人2大1小點了一個乜都有 pizza, 一個芝樂芳 burger, 一碟卡邦尼意粉,當所有食物到齊後,我們驚訝分量驚人,只好一半打包,我本來好想食它們出名的 cake 作結,但係真係飽到冇辦法去叫,當我埋完單後,她們竟然打包了一件檸檬芝士餅送給我們,真令我喜出望外。回家後,我們細味這件名不虛傳的芝士餅,味濃細滑,真係一試難忘!

2020-03-29
  • 黑糖麵包
  • 青檸芝士蛋糕
  • 乜都有PIZZA
2020-04-04 517 浏览
雖然The Cheesecake Factory已經開業一段時間了,但仍不乏排隊人潮。今次晚餐排了45分鐘左右終於可以入座了。食物方面單品價格偏貴,但勝在份量十足,適合聚會時分享。-我們四個人點了一個意粉🍝、一個pizza🍕和一份芝士蛋糕🍰 份量對我們已經綽綽有餘了😀辣肉腸薄餅和烤蒜雞肉蝴蝶粉味道也不錯是經典的美國菜味道 芝士味都十分香濃 但因為菜式比較膩 我們也差點吃不完呢-這次甜品選了鮮草莓芝士蛋糕🍰其實桃子之前也試過他們的芝士蛋糕 但今次的蛋糕明顯比上次的軟身很多 可能是雪櫃溫度的問題吧 但我們也認為芝士蛋糕如果可以再硬身一點會比較可口
  • 烤蒜雞肉蝴蝶粉
2020-03-29 672 浏览
午餐過後,意猶未盡想吃點甜品,剛好在海港城,就去咗平日晚市一定大排長龍的Cheesecake Factory。Cheesecake Factory食物份量都偏多,來食正餐好多時都因為太飽食唔落蛋糕,今次同朋友來下午茶,專誠黎食佢地嘅蛋糕我哋一人點左一個蛋糕下午茶,朋友揀嘅係佢地嘅Very Cherry Ghirardelli Chocolate Cheesecake,芝士同車厘子嘅味道配得非常好,加埋面頭嘅朱古力,食落好有層次,酸酸甜甜好好味,正如Menu所講,Ridiculously Delicious而我揀嘅係Oreo Dream Extreme Cheesecake。蛋糕質地比朋友嘅Cherry Cheesecake重身,蛋糕朱古力的部分亦比較多,上層嘅Muse同朱古力餅底,完全滿足到我想食甜嘅心,而且朱古力嘅甜度適中,食完一件感覺好滿足

Oreo  Dream  Extreme  Cheesecake  奧利奧非凡夢想芝士蛋糕

2020-03-19
  • Very Cherry Ghirardelli Chocolate Cheesecake
2020-03-24 742 浏览
呢間食肆喺未食之前已經聽過個名好多次,一聽個名已經聯想到「排隊」同埋「多人」。今晚朋友提意食呢間都答應啦,因為諗住都開左一段時間同埋疫程底下點都少d人掛。點知去到都已經有人等緊位,不過可以我同朋友得二位,所以即時安排入座。首先帶位姐姐已經著名用餐時間兩小時同埋安排探熱,同埋見到所有員工都有佩戴口罩,喺呢個情況做多d食客都安心d。我哋二個人點左一個沙律一份小食同一碟意粉,最終個意粉我哋一人食左一啖之後要打包,因為呢度每碟嘅分量都好大份。Luau夏威夷盛宴沙律-呢個菜係我朋友指明要食亦係佢大愛。首次佢個沙律汁好好味同埋係有好多層,每一層用一塊薄脆分開,個沙律汁同個薄脆又好夾,整體來說呢個沙律好好味推介👍🏻👍🏻👍🏻芝士漢堡春卷 - 呢個一上枱熱辣辣,春卷裏面啲餡料好好味,推介一定要試。卡邦尼意大利幼麵-首先佢好奇怪我第一次見到卡邦尼上面有青豆,食完一啖之後只係feel到一口都係油,食唔其他味,只係食到成口油。🤢🤢🤢