2020-11-23
呢站黎到太和。餐lunch食得太飽,仲未消化完,所以諗住直接skip dinner,搵間bar坐下。揀呢間嘅原因係因為聽到佢播緊啲我幾鍾意嘅歌。點知間bar好衰唔衰有串燒,我聞到隔離檯啲串燒咁香,搞到我又忍唔住叫返幾串黎食。脂肪三尺真係非一日之饞。叫左以下呢幾種串燒:🍆招牌茄子燒 $33🥬韭菜燒 $15🦪香蒜蔥花廣島蠔 $26/隻🐟香蒜燒鮮鮑魚 $68/三隻🧀燒芝士年糕 $28/兩件🦑燒原隻魷魚串燒 $28/串🍄芝士黑松露大啡菇 $38🥬串燒娃娃菜 $15🐮自家製和牛棒 $42🍢串燒有得揀BB辣/唔辣/大/中/小辣,因為怕太辣嘅話會掩蓋左串燒嘅香味,加上飲啤酒會感覺再辣啲,所以我哋揀咗中辣。每條串燒都好香孜然粉味,面頭有啲紅色嘅辣粉,所以都辣辣地。個人認為蔬菜類比較好食,特別係燒茄子,隻燒蠔都好食,推薦。感覺蔬菜類佢嘅調味會重啲,可能因為蔬菜會索晒啲調味。有串燒食真係開心。價錢又唔貴。另外都叫咗兩杯酒,主要係朋友飲嘅。🍺Little Creatures Pale Ale $46啤酒有果香味,呢隻啤酒比較苦,有啲拖肥嘅感覺,啱晒鍾意啤酒苦味重啲嘅朋友。🍺Little Creatures
叫左以下呢幾種串燒:
🦑燒原隻魷魚串燒 $28/串
🍄芝士黑松露大啡菇 $38
🥬串燒娃娃菜 $15
🐮自家製和牛棒 $42
另外都叫咗兩杯酒,主要係朋友飲嘅。
🍺Little Creatures IPA $46
啤酒口感滑身,飲落有花香味,主要會試會試到西柚香,酸酸甜甜咁,啤酒口感柔滑飽滿,唔算太苦。
呢間bar全程都播緊台灣歌同埋廣東歌,抒情歌多,聽得好舒服。