2022-09-25 245 浏览
自選DIY六款 $40p1 桂花凍+蜜紅豆+包心芋圓+紫薯圓+桃膠+4.3牛乳p2桂花凍+奶茶凍+焙茶圓+芋圓+西米+淡奶整體評價7/10 店入面環境唔錯唔會好逼 反而好闊好安靜幾好太陽 文青聚集地🤣芋圓中規中矩 我就覺得包心芋圓好食過芋圓😎反而桂花凍同奶茶凍有驚喜🤪博主推介必點奶茶凍桂花凍✨焙茶圓都唔錯之後可能會試下仙草凍😂可惜淡奶/4.3牛乳對本人來說唔夠甜😌CP值幾高會話去觀塘時經過可以去食下但又未好食到要為左佢特登出觀塘嘅🤡

自選DIY六款 $40

CP值幾高
會話去觀塘時經過可以去食下
但又未好食到要為左佢特登出觀塘嘅🤡
2022-09-21 350 浏览
之前食過一次記得冇乜驚喜,但見最近又有YouTube 介紹呢間芋圓就諗住俾多次機會試多次,果然都係名過於實。😐甜品溫度唔凍唔暖,又冇得揀冰底或熱食,入口硬係怪怪地。芋圓/紫薯圓 /地瓜圓全部都冇乜味,一大舊粉咁。嗌咗個蜜紅豆,一啲都唔蜜仲要冇豆味😓,見佢哋廚房都係用一大桶工業用紅豆,可能佢哋都冇自己再煮過。奶茶凍係有少少奶茶味,但個人唔係咁鍾意。整體來講,冇期待就唔會有失望,坊間有其他更好食嘅芋圓,唔使專登去食因為等外賣都要等成20分鐘起。
之前食過一次記得冇乜驚喜,但見最近又有
YouTube 介紹呢間芋圓就諗住俾多次機會試多
次,果然都係名過於實。😐

甜品溫度唔凍唔暖,又冇得揀冰底或熱食,入
口硬係怪怪地。芋圓/紫薯圓 /地瓜圓全部都冇
乜味,一大舊粉咁。嗌咗個蜜紅豆,一啲都唔
蜜仲要冇豆味😓,見佢哋廚房都係用一大桶工
業用紅豆,可能佢哋都冇自己再煮過。奶茶凍
係有少少奶茶味,但個人唔係咁鍾意。

整體來講,冇期待就唔會有失望,坊間有其他
更好食嘅芋圓,唔使專登去食因為等外賣都要
等成20分鐘起。

25 分钟 (外卖自取)
2022-09-16 235 浏览
自選DIY $36愛玉凍,包心芋圓,地瓜圓,培茶圓,仙草汁每一款芋圓都好好味,好煙韌,有咬口。份量亦都畀得好足好大碗,好好味😋愛玉凍本身冇咩味,但係食落好滑好Q,襯托出仙草汁嘅味。仙草汁有淡淡涼茶味,少少甘,唔會覆蓋左芋圓嘅咩。包心芋圓,外面係煙靭嘅芋圓,入面係地瓜泥。今次係第一次食,一咬落去軟心嘅芋圓好特別。地瓜泥好香🤤🤤,仲有少少顆粒感。Jeng!地瓜圓🍠,好香番薯味,大大粒,咬落好煙靭唔係淨係一舊粉。培茶圓,好香茶味,食到茶嘅回甘,同時又唔會苦,好足料👍🏻👍🏻。
自選DIY $36
愛玉凍,包心芋圓,地瓜圓,培茶圓,仙草汁

地瓜圓🍠,好香番薯味,大大粒,咬落好煙靭唔係淨係一舊粉。

2022-09-16 155 浏览
自選揀左5個配料仙草凍 蜜薏米 芋圓 芋泥球 黑糖汁。單獨來講每個配料味道都唔錯,但係唔知係咪因為自己揀嘅配搭 所以未必係最夾 揀返由舖頭配好嘅set可能會更加好食 有機會會再去試下
自選揀左5個配料仙草凍 蜜薏米 芋圓 芋泥球 黑糖汁。
2022-09-11 2488 浏览
不知從何時開始就愛上了吃芋圓,有時候還會專誠走訪不同的芋圓專賣店購入一碗芋圓,或在台飲內加入小芋圓,逐漸變成一個不折不扣的芋圓控!說到人氣又有口碑的芋圓甜點,怎能錯過觀塘這家人氣爆燈的芋圓專門店自選DIY $36/5款 $40/6款 $44/7款 $48/8款雖然店家會有幾款已搭配好的芋圓甜點款式,不過自己就偏愛自選食材配料,保證吃到自己最愛的口味!先來就是要選一款果凍,有愛玉、桂花、奶茶、仙草還有雞蛋布丁~ 最愛就是仙草凍的回甘味道帶少許甜味,實在必選無誤~ 再來就是選甜點的配料,撇除果凍跟醬汁外最多可以自選6款食材,豐儉由人,就看你有多少款式想吃!來到這店當然不能錯過signature food!芋圓、地瓜圓、紫薯圓、包心芋圓、小芋圓等,全都要吃!完全滿足我這個芋圓控~ 芋圓軟糯煙韌,大小size剛好,地瓜味紫薯味芋頭味越𡁻越濃郁;咬開包心芋圓內有滿滿的餡料好好吃!每款都深得我心~ 閨蜜選了芋泥球更讚不絕口,香甜不膩又有芋香!芋蓉內有小芋粒增加口感,這個也是大推啊~ 最後加上自選汁底,我選淡奶閨蜜選椰汁,前者香滑後者清新,加上性價比高,在我來說整個甜點根本沒有任何挑剔可言!店家早已
店家早已在甜品界非常火熱,任何時間到訪都是企滿等候入座或取外帶的人,整間店鋪也只有簡約純白的裝潢,讓人更著重食物本質;價錢不昂貴份量也很多,最重要是整個味道跟主角:芋圓同樣出色!難怪一直成為人氣店,自己也在不知不覺間成為店家的粉絲了~ 最近還把業務拓展到葵芳,相信又會吸引不少人到訪了
2022-06-03
2022-09-03 350 浏览
機緣巧合下 係朋友IG介紹左呢間店。又近近地不如去試下啦。短短一個月內我就黎食左三次啦。次次都係外賣我會用CP 值超高去形容佢。自選diy 真係岩哂我心水。其實我對煙煙un un 既野唔係太有好感。咁點解我會上左引呢?初時我係衝住焙茶圓而去既。我第一次食時嗌左 桂花凍,奶茶凍,焙茶圓,桃膠同椰汁底。我真係除左焙茶圓係叫左同類之外,真係一粒芋圓都冇叫過。哈哈奶茶凍 好夠味。桂花凍 綠色既 冇桂花味 pass焙茶圓 好正 桃膠 勁大勁多我係朋友個兜度試左雞蛋布丁,芋泥球,蜜芋頭, 包心圓(蕃薯餡)之後就愛上左蜜芋頭了。之後買過仙草底畀同事食。但就唔記得偷黎試 哈短短一個月內已試左三次了。 我相信我都會繼續encore. 🤤
機緣巧合下 係朋友IG介紹左呢間店。
又近近地不如去試下啦。
短短一個月內我就黎食左三次啦。
次次都係外賣

我會用CP 值超高去形容佢。
自選diy 真係岩哂我心水。

其實我對煙煙un un 既野唔係太有好感。
咁點解我會上左引呢?
初時我係衝住焙茶圓而去既。

我第一次食時嗌左 桂花凍,奶茶凍,焙茶圓,桃膠同椰汁底。

我真係除左焙茶圓係叫左同類之外,真係一粒芋圓都冇叫過。哈哈
奶茶凍 好夠味。
桂花凍 綠色既 冇桂花味 pass
焙茶圓 好正
桃膠 勁大勁多

我係朋友個兜度試左
雞蛋布丁,芋泥球,蜜芋頭, 包心圓(蕃薯餡)
之後就愛上左蜜芋頭了。

之後買過仙草底畀同事食。但就唔記得偷黎試 哈

短短一個月內已試左三次了。
我相信我都會繼續encore. 🤤
外卖自取
  • 焙茶圓
  • 蜜芋頭
  • 奶茶凍
2022-09-01 212 浏览
📸 @tarolover.hk 舊年機緣巧合之下知道開咗堂食之後就無停過係咁去食🤣🤣鋪頭開咗觀塘工廈用上清新木系裝修餐牌主要有2款揀Set或者自由配搭Set價錢由$42-$46不等自選既話5款$36 6款$40如此類推為食妹比較擇食 所以多數叫自選每日限定款為雞蛋布丁 蜜芋頭焙茶圓 桃膠為食妹私心推介組合✨雞蛋布丁 焙茶圓 桃膠 地瓜圓配4.3牛乳$36💛 9/10#wwh必食之選#wwh食勻觀塘#wwh甜品
📸 @tarolover.hk

#wwh食勻觀塘
#wwh甜品
  • 招牌自家製芋圓
2022-08-31 177 浏览
🔸自選DIY 6款配料 $40 奶茶凍🧋: 港式奶茶口味, 茶味偏淡芋泥: 綿滑唔會死甜蜜芋頭: 大大舊, 啱哂芋頭控包心芋圓🟣: 個人最中意呢款圓, 入面係🍠番薯餡😋焙茶圓🟤: 帶有淡淡焙茶的苦澀味4.3牛乳🥛: 奶味唔濃, 略嫌唔夠凍🔸三十元奶茶 $30 4/10😯好奇點解叫$30奶茶, 驅使咗我去試伏🤧入面有超多圓😂 芋圓 地瓜圓同紫薯圓 但全部都未煮熟🥹 中間係硬的☹️講返奶茶, 仲衰過茶記奶茶🤥 冇茶味喔~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~🤤食物:🤤🤤🤤🪞環境:🪞🪞🕴🏻服務:🕴🏻🕴🏻🕴🏻🔙回頭草: ☘️☘️抵食👻:👻👻👻10% service charge: /
🔸自選DIY 6款配料 $40
奶茶凍🧋: 港式奶茶口味, 茶味偏淡
芋泥: 綿滑唔會死甜
蜜芋頭: 大大舊, 啱哂芋頭控
包心芋圓🟣: 個人最中意呢款圓, 入面係🍠番薯餡😋
焙茶圓🟤: 帶有淡淡焙茶的苦澀味
4.3牛乳🥛: 奶味唔濃, 略嫌唔夠凍

🔸三十元奶茶 $30 4/10
😯好奇點解叫$30奶茶, 驅使咗我去試伏🤧
入面有超多圓😂 芋圓 地瓜圓同紫薯圓
但全部都未煮熟🥹 中間係硬的☹️
講返奶茶, 仲衰過茶記奶茶🤥 冇茶味喔

🤤食物:🤤🤤🤤
🪞環境:🪞🪞
🕴🏻服務:🕴🏻🕴🏻🕴🏻
🔙回頭草: ☘️☘️
抵食👻:👻👻👻
10% service charge: /
下午茶
2022-08-25 229 浏览
好喜歡芋圓,芋頭,仙草,這種台灣糖水,前幾年都好少店鋪做,近來越來越多這種店,這家店是看到社交app有人推薦。.我選擇40💰6種diy,選了桂花凍,略苦,芋頭球軟糯,芋圓和小丸子味道也都不錯,桃膠QQ的,仙草底也不錯.整體路過不妨試下,不必專門
整體路過不妨試下,不必專門
2022-08-25 441 浏览
呢間芋圓店已經食左好多次。而家不論外賣定堂食都多左好多人幫襯!食過好幾間出名嘅芋圓店。呢間我覺得係最出色嘅! 不論芋圓,地瓜圓,紫薯圓,都好有本身嘅食材味道!最最最欣賞嘅,係佢嘅焙茶圓。焙茶味十分濃!會愈食愈有茶嘅甘香味!今次叫左個set A. 招牌自家製芋圓已經有哂仙草,芋圓,包心芋圓,地瓜圓,紫薯圓,粉圓,西米。加埋4.3牛乳。已經試到好幾款出色嘅招牌產品!另一個係自選DIY叫左幾款我覺得最高質嘅選擇分別有 奶茶凍,芋圓,焙茶圓,蜜芋頭,芋泥球,4.3牛乳。呢到芋頭類產品都十分出色! 有台灣芋圓嘅重芋頭香味。食得出呢間店對選食材嘅用心!有機會一定要試吓!
食過好幾間出名嘅芋圓店。呢間我覺得係最出色嘅!
不論芋圓,地瓜圓,紫薯圓,都好有本身嘅食材味道!

今次叫左個set A. 招牌自家製芋圓
招牌自家製芋圓

另一個係自選DIY
叫左幾款我覺得最高質嘅選擇
分別有 奶茶凍,芋圓,焙茶圓,蜜芋頭,芋泥球,4.3牛乳。

招牌自家製芋圓
2022-08-07 305 浏览
不經意找到這家,在觀塘工廠大厦內。睇名就知主打芋圓等台式甜品,不過真係無乜其他甜品,如果不喜歡芋圓和芋頭,就沒太多選擇,或者能選喝飲料的,無太多其他甜品可選擇了。名乎其實,這裡的芋圓有芋味,蕃薯圓有蕃薯味,包心芋圓也不錯,芋頭也綿,口感 QQ ,份量也不小家,不過冷食嫌不夠凍。價錢真心不算貴,除了預配的甜品選擇,也可自由併配,30幾至40幾元,視乎選了多少樣。是不是最抵我不知道,但以味道和價格,算是我在香港嘗過的性價比很高的店,絕對是值得再去,但8點就關門,似乎是不能吃完晚餐才去吃的店呢🤭😆。
2022-08-05
2022-07-24 320 浏览
自從一次偶然既機會食過呢間芋圓之後就念念不忘🥲🥲今日去朋友屋企咁岩經過附近當然要買一買外賣啦😆😆😆貪心既我當然係自選8款啦😍1️⃣愛玉凍👍🏻👍🏻👍🏻2️⃣包心芋圓👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻3️⃣地瓜圓👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻5️⃣芋圓👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻4️⃣紫薯圓👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻6️⃣紅豆👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻7️⃣白玉丸子👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻8️⃣仙草汁👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻每一款佢都有3-4粒😳😳份量超足 而家每一粒都好好味🥰🥰如果細食既就唔好好似我咁叫咁多丸啦🤤呢個價錢同出面好多間食芋圓既相比佢值頭算平😂因為食完佢成碗真係會飽嫁🤣🤣最唔好既係佢只係觀塘有🥲唯有每次去觀塘都去幫襯啦🥹🥹🥹
自從一次偶然既機會食過呢間芋圓之後就念念不忘🥲🥲

如果細食既就唔好好似我咁叫咁多丸啦🤤

最唔好既係佢只係觀塘有🥲
唯有每次去觀塘都去幫襯啦🥹🥹🥹

2022-07-10
20 分钟 (外卖送餐)
2022-07-12 398 浏览
早有耳聞芋圓控的芋圓十分出色 但偏偏一直騰不出時間來 直到今天非常即興的來光顧🤪我選的是自選DIY 🫡 $44當中包括仙草凍、奶茶凍、焙茶圓、地瓜圓、蜜芋頭、包心芋圓配4.3牛乳🥛 真的沒在開玩笑 一碗滿滿都是配料 圖中的是包心芋圓🍡 店員大推奶茶凍 奶茶味的確很濃 🧋就是坊間台式奶茶的味道 口感非常滑溜 不錯吃💓 而仙草凍的口感則沒有這麼順口 哈哈 😆 地瓜圓和焙茶圓也是超級濃味的 焙茶甚至有回甘的感覺!不過當中我最喜歡的是蜜芋頭 非常軟糯 甜甜的 富有芋頭的香氣 大愛!👅朋友點的是Set A - 招牌自家製芋圓 $46配料跟我的那碗差不多 只是多了珍珠和西米〰️ 值得一提的是珍珠非常好吃😋非常濃烈的黑糖味 而且十分煙靭 是上乘之作!餐廳的裝橫以白色為主調 而且非常光猛 為食客帶來開心又舒服的感覺😹店員服務態度很好 非常有耐性和禮貌 值得一讚!

我選的是自選DIY 🫡 $44

朋友點的是Set A - 招牌自家製芋圓 $46

2022-07-12
  • Set  A
2022-07-03 466 浏览
芋圓控穩身觀塘工廈 配料每日全人手新鮮製作 無加任何防腐劑小店行車仔風格 除咗預設MENU 仲可以自選配料同糖水㡳嚟個mix & match最低消費揀五款$35 其後每加一款加$4 最多八款$48 .🍴 芋圓、地瓜圓(每款5粒)每粒size都唔算細 表面滑嘟嘟某幾粒有食到芋頭粒粒 真材實料 但普遍嚟講味道較啖勝在咬落彈牙 口感加番分推薦度:6/10.🍴 焙茶圓絕對係特色之作~ 店主採用咗深焙嘅焙茶粉 茶味濃郁 對比芋圓地瓜圓味道出好多! 口感偏實心 但略嫌中間位置有少少未搓均嘅感覺 食到粉感推薦度:7/10.🍴 奶茶凍特色之作2.0~份量俾得超豪爽 三大塊動L動L放滿個碗奶凍充滿住帶少少澀嘅嗰種港式奶茶味道 非常像真外賣放耐咗 個牛奶㡳仲變埋奶茶㡳添推薦度:9/10.🍴 雞蛋布丁滑嘟嘟 易入口同統一布甸相像度超過90%推薦度:7/10.🍴 SET B 良知甘露 HKD $46配料包括芒果肉、柚子肉、寒天晶球、白玉丸子同西米芒果汁㡳比想像中淡 配料亦正常發揮 不過不失註:-只收現金-星期日休息==============================📍芋圓控地址:觀塘駿業里6號富
芋圓控穩身觀塘工廈 配料每日全人手新鮮製作 無加任何防腐劑
最低消費揀五款$35 其後每加一款加$4 最多八款$48

🍴 芋圓、地瓜圓(每款5粒)
每粒size都唔算細 表面滑嘟嘟
某幾粒有食到芋頭粒粒 真材實料 但普遍嚟講味道較啖
勝在咬落彈牙 口感加番分
推薦度:6/10

🍴 焙茶圓
絕對係特色之作~
口感偏實心 但略嫌中間位置有少少未搓均嘅感覺 食到粉感
推薦度:7/10

🍴 奶茶凍
特色之作2.0~
份量俾得超豪爽 三大塊動L動L放滿個碗

滑嘟嘟 易入口
同統一布甸相像度超過90%
推薦度:7/10

🍴 SET B 良知甘露 HKD $46
配料包括芒果肉、柚子肉、寒天晶球、白玉丸子同西米
芒果汁㡳比想像中淡 配料亦正常發揮 不過不失

地址:觀塘駿業里6號富利工業大廈11樓B號鋪
交通:觀塘站 A2出口
下午茶
  • 奶茶凍
【甜品嚟講真係芋圓世一‼️🤤】/////呢間小店bookmark左好耐🤭直到上個月 終於有機會拜訪一下〰️環境比想像中闊落 餐牌有齊芋圓控偏愛嘅配料 有仙草凍 三色芋圓 芋泥球etc 選擇困難症嘅可以簡佢哋推介嘅Set 呵呵 想發揮下創意就自由配搭配料 真係超飽肚又滿足啊💗👉🏻Set E 奶共不了 ($42)呢款以奶茶為主 有奶茶凍 蜜紅豆 芋泥球 包心芋圓 芋圓 粉圓 材料款式多到不得了🤪朋友簡左椰汁做底 味道夠晒濃郁 配搭香滑嘅奶茶凍 欣賞個芋泥球有芋泥粒粒 天然又足料(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)可惜芋圓比其他配料味道較淡.👉🏻自選DIY 6款配料 ($40)4.3牛乳 桂花凍 芋泥球 包心芋圓 紫薯圓 焙茶圓 六種配料份量都幾平均😚桂花凍口感彈牙 有清新桂花香味~而包心芋圓咬開會有一絲絲嘅番薯 另外焙茶圓都幾特别 茶味香濃帶少量回甘味😆———-📍芋圓控 (觀塘) @tarolover.hk 觀塘駿業里6號富利工業大廈11樓B號舖
甜品嚟講真係芋圓世一‼️🤤】
/////

👉🏻Set E 奶共不了 ($42)

👉🏻自選DIY 6款配料 ($40)

———-
📍芋圓控 (觀塘) @tarolover.hk