2020-06-29 160 浏览
環境靚,有分戶外同室內。天氣熱,當然坐室內有冷氣嘆....叫左個tea set,一黎已經影相影唔停....至於服務都唔差。二人set,每人有九件食物,店舖話點心係店家自製,各有特色,最愛手袋野菌餃同金魚餃,好得意,淨係睇賣相已經滿足晒。跟餐有兩杯花茶,玫瑰花茶黎,好香。不過唯一唔好就係茶只得一杯,要refill另外要再加$25要一壼滾水,食甘多點心,都要飲啦!埋單$460有找,以甘嘅環境同食物心機都值得去!
2020-06-29
  • 香檳金蝦餃
2020-06-20 390 浏览
偷得浮生半日閒,多謝好朋友請我食下午茶慶祝生日,好驚喜呀!點心靚到不得之了,原來中式下午茶都可以好高貴😄點心靚不特只,仲要好好食,保持到點心溫度同味道,正值得介紹比朋友。我哋order咗Rose Wonderland Tea Set ❤️order 左2杯玫瑰 蜜糖桂花茶好清新 、滋潤Tea Set 好豐富,不得不讚玫瑰水金魚餃及玫瑰金蝦餃,未食過蝦餃落湯煮,但金魚仔吸收上湯味,有特色,皮薄蝦爽。素菜粿,有冬菇栗米🌽皮薄餡新鮮紅蘿白流心紫薯 ,蘿白仔🥕 食落去好依韌,紫薯🍠餡香甜,最鍾意這款甜品🤤花之戀蟹耔春卷,脆卡卡,配上蟹耔,好食炸香芋素菜包,外型好Q,皮層超鬆化,又靚,都唔舍得食燕窩蛋撻,燕窩滿滿,好養顏😍,牛油酥皮 鬆化。椰汁馬豆糕,椰味香凍食,透心涼☺️朋友話好多人都會食脆皮菠蘿义燒飽 ,所以一定要加一客,真係冇介紹錯, 熱辣辣,面層好脆、义燒餡料十足點心真係做得好好,又靚又好味,咸甜都有整,好細心😍一次滿足曬,下次一定會介紹朋友再來打卡😆

點心靚不特只,仲要好好食,保持到點心溫度同味道,正

order 左2杯玫瑰 蜜糖桂花茶

好清新 、滋潤
Tea Set 好豐富,

不得不讚玫瑰水金魚餃及玫瑰金蝦餃,
未食過蝦餃落湯煮,但金魚仔吸收上湯味,有特色,皮薄蝦爽。
素菜粿,有冬菇栗米🌽皮薄餡新鮮
紅蘿白流心紫薯 ,蘿白仔🥕
食落去好依韌,紫薯🍠餡香甜,最鍾意這款甜品🤤
花之戀蟹耔春卷,脆卡卡,配上蟹耔,好食
炸香芋素菜包,
外型好Q,皮層超鬆化,又靚,都唔舍得食
燕窩蛋撻,燕窩滿滿,好養顏😍,牛油酥皮 鬆化。

椰汁馬豆糕,椰味香凍食,透心涼☺️

2020-06-19 4031 浏览
天朗氣清, 藍天白雲, 最適合戶外活動! 但對於怕曬怕熱又怕曬黑的閏蜜來說, 室內活動但又可欣賞晴朗天空的地方會比較適合…行行下街, 發現IFC Land Crawford 內有間新餐廳, 來一客下午茶再慢慢欣賞靚景談談心! A Breezy Summer Afternoon Tea Set $388 for two, 抵! 咸點部份 上湯金魚餃 ~ 好得意呀…2條金魚在上湯中游水…大大粒蝦配上半透明 “魚皮” 成件事根本係係觀賞魚的慨念! 雜菌手袋酥 ~ 有人表示唔捨得食! 千層酥非常鬆脆, 但又唔會一口油! Good! 香檳金蝦餃 ~ 靚到一個點! 我最愛的粉紫紅色, 配上香檳色做點綴, 吸睛! 蝦肉爽身彈牙! 松露野菌餃 ~ 大量雜菌, 皮薄, 整體味道相和! 花之戀 ~ 手工之作, 炸至脆身唔油膩, 蝦為餡, 爽口彈牙! 甜點部份 玫瑰馬豆糕 ~ 馬豆味突出, 糕身幼滑! 迷你燕窩蛋撻 ~ 大量燕窩的一個迷仔撻! 酥皮鬆脆唔油膩, 蛋漿幼滑! 流心蘿蔔仔 ~ 如果無估錯, 流心應該係紫薯, 好特別, 唔會太甜, 外層脆卜卜! 蘋果流沙包 ~ 好得意呀, 包身鬆軟, 好味道! 飲

咸點部份

松露野菌餃 ~ 大量雜菌, 皮薄, 整體味道相和!

甜點部份

玫瑰馬豆糕 ~ 馬豆味突出, 糕身幼滑!

蘋果流沙包 ~ 好得意呀, 包身鬆軟, 好味道!
飲品 ~ 養生玫瑰花茶 配 淡蜂蜜! 濃濃的玫瑰花味, 好浪漫! 加少許蜂蜜味道更柔和!

環境裝潢清新, 一整排璃坐擁維港景色一覽無遺, 萬里晴空, 感覺好舒服悠閒!
2020-06-18 2725 浏览
前幾天不停下大雨,今天終於天氣好風和日麗,在這個好天氣下與好友到中環IFC商場3樓的「舍」嘆杯茶吃點心下午茶。是日下午茶主題是「清新夏午茶」有5款鹹點及4款甜點,配上特色飲品養生花茶,HK$388 set for two,價錢相當合理。先讚揚一下,下午茶套餐外觀很美,打卡一流,食物顏色都很繽紛。「上湯金魚餃」最吸引眼球,金魚餃造型生動,還浸在上湯裡,可愛又美味。「香檳金蝦餃」蝦餃皮是粉紅色塗上金箔,蝦肉爽脆新鮮,外型華麗。「雜菌手袋酥」手袋造型,上枱時是還熱的,香酥可口, 雜菌十足,一點也不油膩。「花之戀」外層卜卜脆, 餡料是蝦肉,新鮮又彈牙,炸的很乾身,不會太油。「松露野菌餃」很有松露香, 餡料十足。「玫瑰馬豆糕」有椰奶香,裡面有一粒粒的馬豆,不會太甜。「迷你燕窩蛋撻」小巧精緻又養顏。「流心蘿蔔仔」亦是很可愛的一款甜點,蘿蔔仔是用糯米做的,裡面流心是紫薯餡料,很惹味香口。「蘋果流沙包」一個迷李青蘋果造型很逼真,外軟內有澎湃的奶黃流出,味道很好,值得encore。最後嘆番一杯「養生花茶」是檸檬桂花玫瑰茶,清淡花香味,相當濕潤喉嚨,蜜糖另上,愛甜一點就加上,隨個人喜好。「舍」是中菜館及酒

「松露野菌餃」很有松露香, 餡料十足。

「玫瑰馬豆糕」有椰奶香,裡面有一粒粒的馬豆,不會太甜。

「迷你燕窩蛋撻」小巧精緻又養顏。

encore。

「舍」是中菜館及酒吧的一間中西合璧餐廳,裝修設計很有時尚感,而且還有outdoor位置舒適,望出窗外就是維港海景亦可看到摩天輪,當你shopping完畢,來與好友一同吃飯或嘆杯飲品都十分享受。
下午茶
2020-06-12 299 浏览
好姊妹為我悉心安排的生日下午茶❤️我們不約而同地,著左同色系嘅連身裙,真係心有靈犀呀👭西式下午茶就食得多啦,今次試吓中式,好特別,賣相精緻,食物每一樣都有水準之作,靚到唔捨得食呀!特別係個粉紅色蝦餃💖仲有個上湯金魚餃,手工都好仔細。下午茶餐,還包括兩杯飲品,可選擇花茶或咖啡,我們選擇了花茶,但發的味道不太濃味,還加了檸檬,有點奇怪感覺由於我們沒有食lunch,呢個下午茶嘅份量,唔係好夠我哋食,我哋再點左兩個餸,一個係呢度皇牌嘅叉燒,仲有椒鹽豆腐,兩樣都不錯,尤其係個叉燒,肥瘦適中😋雖然下午茶是包了兩杯飲品,但不會幫你加水,如果你要加水就要額外$20一位茶錢,最後我們點了一個人蔘烏龍,大約$120 ,但可以無限加水的。餐廳食物整體不錯,環境乾淨,有海景,侍應服務態度殷勤,可惜人手不足,我們每一次叫他們,都要等一段時間才有人來招呼我們。

2020-06-08
庆祝纪念
生日
  • 香檳金蝦餃
  • 蜜汁黑豚肉叉燒
  • 椒鹽豆腐
2020-05-25 568 浏览
因為網上的圖片,引發少女心而來,當然作為香港人點心都係賣飛佛餐廳位於IFC三樓的連卡佛內,近化妝品櫃位附近,是有點隱蔽,內部裝修環境一般,不過最好的地方是有戶外平台,有露天座位可供選擇,但由於天氣有點熱,所以我們選擇在室,但室外的環境感覺不錯,風挺大的。餐廳不算難訂位,我是前一天訂的位子,還有有很多時段可以選擇,即使walk-in 也可以,可能位置太隱蔽,未算有好多人知道這家餐廳的存在回正題,食物質素方面,我覺得不錯,首先玫瑰花造型的點心下午茶很精美,粉紅色的玫瑰用來拍照打卡一流,味道方面,也蠻不錯,咸點包括1)蝦餃2)春卷 3)雜菇餃 4)一個類似灌湯餃嘅蝦餃,其實點心嘅味道不錯,跟傳統酒樓的差不多,只是味道上較清淡一點,不過略嫌鹹點的份量不夠多只要甜點就包括1)紅豆糕2)蛋撻3)饅頭4)椰汁糕 5)芒果糯米糍 6)紫薯角 ,甜品方面比較豐富,不過份量其實不大的,女生就算全部吃下去也不會覺得很飽很膩,大部份嘅甜品我覺得味道都不錯,比較清甜,當然不是說非常出色,不是那種吃下去就有味吉陽一在花暢泳的感覺,但加上粉紅色花花的造型,確實加了好多分,但對於男士可能份量就比較少,不過餐廳其實還有

只要甜點就包括1)紅豆糕2)蛋撻3)饅頭4)椰汁糕 5)芒果糯米糍 6)紫薯角 ,甜品方面比較豐富,不過份量其實不大的,女生就算全部吃下去也不會覺得很飽很膩,大部份嘅甜品我覺得味道都不錯,比較清甜,當然不是說非常出色,不是那種吃下去就有味吉陽一在花暢泳的感覺,但加上粉紅色花花的造型,確實加了好多分,但對於男士可能份量就比較少,不過餐廳其實還有其他中式點心及中菜可以散叫,必要時可以再點餐

由於同行好友是一個吃不胖的大食怪,所以我們又額外點了‘那些年腸粉’、‘春卷’以及‘醬油抄手’不過要提提大家,那個醬油抄手其實是用蝦滑做的,如果不喜歡吃蝦滑的朋友就不要點了,單點的部份我是覺得比較一般所以連照片也沒有拍
2020-05-19 477 浏览
I was obsessed by the view and the price in the past, the first few visit was good, but recently, the service is really disappointing. Missing order and food delay happen so often, I feel like only one guy(I guess is the restaurant manager) is full time, all the others working there seems like a part time to me.. this is hard to rely on one guy for the entire operation, no matter how skilful and experience he is. Hope the top management can see this and improve

2020-05-18 592 浏览
<食環境既舍>呢間喺 isquare既舍 係要喺3 樓 連卡佛再轉入去 都幾難揾 , 環境唔錯 望住 aia摩天輪同夜景 menu主要有中菜 花膠 靚湯等菜色🍴鮮鳳梨咕嚕肉 188蚊🐷菠蘿切得幾靚 每粒菠蘿肉都 juicy🍍 上面鋪左 d焦糖燒過都幾香 咕嚕肉 肉質整得香脆 出面既甜酸汁 入面既豬肉煙靭彈牙 唔錯🍴黑松露蝦球撈麵188 蚊🦐撈麵有 d芽菜同葱花調味🌿 黑松露味夠香 蝦球大大隻 夠彈牙 另外佢個撈麵濕度剛好 🍜 個麵係比較闊身 幾有口感 👍🏻🍴招牌黑豚肉叉燒有機蛋飯 168 蚊🐷叉燒飯幾大碟 白飯熱辣辣 🍚 黑豚肉厚切 整成既叉燒夠香脆 🔥入面肉質彈牙 蛋煎得幾靚 蛋汁連埋甜豉油滲哂落飯度 🥚加埋新鮮菜心 好味#黑豚肉 #中菜 #叉燒 #煎蛋 #撈麵 #黑松露 #蝦球 #咕嚕肉 #菠蘿 Score 平均分 <7.3/10>Taste 味道:👍🏻👍🏻👍🏻Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻~~~~~~~~~
<食環境既舍>

Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻
Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻
~~~~~~~~~~~~~
#舍
中環港景街 1 號國際金融中心商場3 樓3025 至3026,3031 至3066鋪
~~~~~~~~~~~~
2020-05-18
All Signature Dish❤️ Chinese Cuisine🥢 舍✨S.H.E.💫..身在中環IFC Mall🛍,大家到晚飯時間 會諗起吃什麼❓大概吃飯第一時間 一般都會諗起西餐 or Bar & Restaurant吧。中餐🍽 在這地段,其實都有好選擇喔。-舍✨一間集創新、結合中西元素,保留中菜傳統飲食佳餚,同時亦注入時尚新元素。餐廳設有:室內雅座 & 露天戶外,開揚亦好chill,最岩同朋友黎食個飯後,飲杯野🍸 對住璀璨迷人維港,談笑風生 再聊聊人生。-餐廳裝橫以大自然為主題,配上女生們最愛粉紅色💕 極具少女心既沙發餐椅,坐係室內優雅 又舒服養眼;露天戶外陽台,海景景觀,可飽覽維多利亞港景致,舒服又不失輕鬆感,2種感受 雙重體驗。仲有,而家抗疫仲有外賣takeaway 添。-ll $168Signature Barbecued Kurobuta Pork Rice with Organic Eggll $188Sweet & Sour Pork with Fresh Pineapplell $168Signature Char Siu Braised Noodlesll

l[招牌黑豚肉叉燒有機蛋飯]l $168

l[鮮鳳梨咕嚕肉]l $188

l[招牌叉燒撈麵]l $168

l[蒜香豬頸肉炒河]l $168
Garlic Pork Neck Flat Noodles

幾款菜式都圍繞住豬🐽,你都愛吃豬嗎❓分別用上不同烹調手法製作:燒叉燒、炸咕嚕肉、炒豬頸肉,一樣嫩滑入味。就算簡單菜式,擺盤都一樣落足心思❤️。另外,焦糖菠蘿🍍都一樣多汁香甜又好吃,別錯過喔。

另外,餐廳因應疫情關係,都做左一系列抗疫養生外賣套餐呢,由滋補燉湯、養顏原盅燕窩、矜貴花膠菜式 到經典港式風味,都同樣做緊外賣限定優惠呢。快d 一齊養生抗疫吧💪🏻。
×××[舍 -S.H.E]×××
©中環港景街1號國際金融中心商場3樓3025-26, 3031-3066號舖
2020-05-14 292 浏览
在中環工作的我近日特別喜愛與朋友到位於IFC的舍 SHÈ,日間也好、晚間也好,都能看到無敵維港景的美。但餐廳座落在連卡佛化妝部裡面,位置蠻隱蔽,初次去的話需要點時間尋找。SHÈ取名源於漢字“舍”的發音。 SHÈ中文意思是居住、休息和接待的地方。所以裝潢以木色和金色為主,時尚舒適,有室內和室外區。日間去的話,特別覺得整排落地玻璃採光度非常好,很明亮。晚間去的話可到露台欣賞夜景!不太冷的晴朗冬末/初春,其實就坐室外用餐,真不失為寫意美事呢~餐廳主打新派中菜,現在還有花膠菜式呢!今晚就輕輕點了兩餸一湯。燉湯系列: 《招牌花膠滋補養生燉湯 $188》兩大片花膠,燉的軟稔,入口膠質滿滿,感覺很潤,而且湯料有瘦弱、杞子、龍眼肉和雞腳,湯燉得香濃,不感覺到有味精,整體十分滋補養顏。《鮮鳳梨咕嚕肉 $188》咕嚕肉的外層香口又薄,入口不會覺得是一堆炸過的粉漿,內裡肉質鮮嫩入味,整體酸酸甜甜的醬料配上多汁開胃的鮮鳳梨,而且鮮鳳梨外層火炙過,多了份微焦香,味道層次更豐富。《櫻花蝦炒四季豆 $158》欖仁肉鬆四季豆吃得多,這個用上大量櫻花蝦炒的四季豆就很少吃到。四季豆炒得有些咸香,十分惹味,再加上櫻花蝦的點

日間去的話,特別覺得整排落地玻璃採光度非常好,很明亮。

餐廳主打新派中菜,現在還有花膠菜式呢!
今晚就輕輕點了兩餸一湯。

燉湯系列:
《招牌花膠滋補養生燉湯 $188》
兩大片花膠,燉的軟稔,入口膠質滿滿,感覺很

《鮮鳳梨咕嚕肉 $188》

《櫻花蝦炒四季豆 $158》
欖仁肉鬆四季豆吃得多,這個用上大量櫻花蝦炒的四季豆就很少吃到。四季豆炒得有些咸香,十分惹味,再加上櫻花蝦的點綴和蝦香,更是美味。

因為食物質素很不錯,亦見餐廳正推廣「外賣限定優惠」,價格相宜,於是決定外賣一客《鮑汁花膠炆豬手飯》給家人品嘗。這個鮑汁花膠炆豬手飯原價$488,外賣價卻只是 $148。

豬手及花膠都炆得入味,軟稔彈牙,醬料濃稠度調得剛好,整體很不錯,而家花膠同樣是一大片,感覺很超值。膠質滿滿,配飯又夠飽肚,很適合女士呢!
2020-05-07
2020-05-14 239 浏览
今次介紹一間位於中環IFC嘅餐廳西式Afternoon tea就食得多啦中式嘅真係第一次試😍-(5粒⭐️為滿分)Afternoon set for 2 $328 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️第一次俾滿分 因為除咗賣相靚食物質素都好好 佢有四樣點心分別係有玫瑰水金魚餃、香檳金蝦餃、花之戀同粉紅田園雜菜粿四種點心都好好味 皮薄餡靚 真係好出色😍甜點都有五款:玫瑰馬豆粒、玫瑰饅頭、粉紅芒芒、玫瑰燕窩蛋撻及流心紫蕃薯甜點都非常好食😍 個人勁鐘意流心紫蕃薯 脆卜卜勁好食 🥳🥳Tea set仲包兩杯飲品 我加少少錢要latte好香好滑 非常好飲🎈-總結 餐廳食物質素好好當日我地坐户外 户外景色好好 係望海 影相一流服務態度都好好 不厭其煩咁幫我同朋友影咗好多相🥰推介大家去試吓👍🏻-

今次介紹一間位於中環IFC嘅餐廳
西式Afternoon tea就食得多啦
中式嘅真係第一次試😍
(5粒⭐️為滿分)
第一次俾滿分 因為除咗賣相靚
食物質素都好好 佢有四樣點心
分別係有玫瑰水金魚餃、香檳金蝦餃、
花之戀同粉紅田園雜菜粿
四種點心都好好味 皮薄餡靚 真係好出色😍
甜點都有五款:玫瑰馬豆粒、玫瑰饅頭、
粉紅芒芒、玫瑰燕窩蛋撻及流心紫蕃薯
甜點都非常好食😍 個人勁鐘意流心紫蕃薯
當日我地坐户外 户外景色好好 係望海 影相一流
服務態度都好好 不厭其煩咁幫我同朋友影咗好多相🥰
推介大家去試吓👍🏻
2020-05-07 432 浏览
They should not have opened for business if they were having insufficient staff to provide proper services. Basically only one staff, presuming the manager, was doing all the work and running around. The receptionist’s attitude was extremely poor. Foods were average and overpriced. Extremely disappointed for a restaurant located inside Lane Crawford IFC where a higher standard of foods & services is expected.
2020-05-06
2020-05-06 4531 浏览
今天天氣晴朗😁, 相約朋友到中環港景街1號國際金融中心商場3樓的舍吃下午茶。 餐廳 裝修時尚高貴💕, 有室內和室外的空間, 更可以望住美麗的維港景色用餐, 感覺特別舒適和輕鬆。 先點了一個超吸引的Rose Wonderland Tea Set $368, 然後再加兩款點心~蟹籽黑豚肉燒賣$62 &酥皮菠蘿叉燒包$62。Rose Wonderland Tea Set💕~包括有點心~玫瑰水金魚餃、香檳金蝦餃、花之戀、粉紅田園雜菜粿。甜點~大馬士革玫瑰馬豆糕、甜蜜玫瑰饅頭、粉紅芒芒、大馬士革玫瑰燕窩蛋撻、流心紫蕃薯,還有飲品兩杯。玫瑰水金魚餃~粉紅色的玫瑰水金魚餃,外層有淡淡的玫瑰香,餃內有很多蝦肉,很吸引。香檳金蝦餃~ 晶瑩通透的外層, 點綴高貴的金粉, 蝦餃肉質爽口, 內外兼備。花之戀~ 香口不膩, 脆卜卜的口感。粉紅田園雜菜粿~ 賣相吸引又好味, 雜菜的餡料, 食落比較清新。大馬士革玫瑰馬豆糕~ 食到清香的玫瑰味, 囗感軟腍。甜蜜玫瑰饅頭~ 軟綿綿的玫瑰饅頭, 靚到唔捨得食。粉紅芒芒~ 配上芒果餡料, 味道香甜。大馬士革玫瑰燕窩蛋撻~ 燕窩蛋撻適合女士們養顏又美味。流心紫蕃薯~ 一啖咬

花之戀
~ 香口不膩, 脆卜卜的口感。

粉紅田園雜菜粿~ 賣相吸引又好味
, 雜菜的餡料, 食落比較清新。

大馬士革玫瑰馬豆糕~ 食到清香的玫瑰味, 囗感軟腍。

甜蜜玫瑰饅頭~ 軟綿綿的玫瑰饅頭, 靚到唔捨得食

粉紅芒芒~ 配上芒果餡料, 味道香甜。

大馬士革玫瑰燕窩蛋撻~ 燕窩蛋撻適合女士們養顏又美味。

流心紫蕃薯~ 一啖咬落去熱辣辣的蕃薯蓉流出來, 口感和味道都一流。

玫瑰水金魚餃

香檳金蝦餃

流心紫蕃薯

酥皮菠蘿叉燒包~酥脆帶有菠蘿細緻口感的外皮,甜甜脆脆的滋味,包裏是充滿蜜汁的叉燒肉,好吃。

酥皮菠蘿叉燒包

蟹籽黑豚肉燒賣~ 新鮮即叫即蒸的燒賣, 是飲茶必叫的點心。

蟹籽黑豚肉燒賣

咖啡~ 新派的中菜館裏, 除飲茶之外還可以點cocktail和其他飲品, 我點了兩杯咖啡, 味道也不錯啊!
凍咖啡

熱咖啡

我和朋友都非常滿意舍的菜式, 看見餐牌上還有抗疫養身餐, 下次有機會約家人再來。

2020-05-06
玫瑰水金魚餃
香檳金蝦餃
流心紫蕃薯
蟹籽黑豚肉燒賣
凍咖啡
熱咖啡
  • RoseWonderlandTeaSet
舍的食物水準唔錯,可以網上訂位好方便,食物味道唔算太濃,以下評分5分為滿分蝦餃3分:正正常常,蝦唔係特別好味蟹籽黑膠肉燒賣3分:都係正正常常香煎黑豚肉小籠包4分:用鐵pan載所以keep到熱,皮算薄味道亦好那些年腸粉4分:即係街邊腸粉...味係好味但貴,願者上釣 香芋春捲3分:成舊芋頭,對我黎講芋頭多左啲啲,蓋過左皮既香酥皮菠蘿叉燒包4分:都幾好味,有真菠蘿,個人喜歡濃啲叉燒味迷你酥皮蛋撻3分:普普通通唔夠香口流心紫蕃薯5分:好似鹹水角咁樣,成舊紫薯,入面有紫薯汁,好香好味高橋蘿蔔糕5分:煎蘿蔔糕仲多層脆脆哋既外層,蘿蔔味夠又香口,正可惜既係服務有待改善,我們坐底10分鐘沒無人黎開茶,前後落三次單都要大叫"唔該",食左個幾幾鐘無人加過茶/水 。最大鑊係有位矮矮哋既非港人侍應姐姐唔戴口罩(正確黎講係長期拉低左個口罩去下巴)四圍走,傳菜同客落單都唔戴。不幸地我個炒飯有幸比呢個姐姐送嚟,我有老有嫩當堂嚇親,即刻同經反映要求取消左佢...經理亦有叫果位姐姐戴返口罩,姐姐係戴返唔夠三分鐘又除過,而且知我哋投訴仲眼超超。呢個時勢係一般酒樓都唔會有侍應唔戴口罩,係ifc收得呢個價錢,服務同管理都唔合
舍的食物水準唔錯
,可以網上訂位好方便,食物味道唔算太濃,以下評分5分為滿分

蝦餃3分:正正常常,蝦唔係特別好味
蟹籽黑膠肉燒賣3分:都係正正常常

那些年腸粉4分:即係街邊腸粉...味係好味但貴,願者上釣

香芋春捲3分:成舊芋頭,對我黎講芋頭多左啲啲,蓋過左皮既香
酥皮菠蘿叉燒包4分:都幾好味,有真菠蘿,個人喜歡濃啲叉燒味
迷你酥皮蛋撻3分:普普通通唔夠香口

,即刻同經反映要求取消左佢...經理亦有叫果位姐姐戴返口罩,姐姐係戴返唔夠三分鐘又除過,而且知我哋投訴仲眼超超。呢個時勢係一般酒樓都唔會有侍應唔戴口罩,係ifc收得呢個價錢,服務同管理都唔合格,管唔住既員工只會害左餐廳,而果位姐姐亦應該考慮下係咪應該做服務性行業。

雖然食物唔錯,但未至於令人好想再食,不足以彌補服務上既過失,唔會再去
2020-05-03
  • 高橋蘿蔔糕
  • 流心紫蕃薯
2020-05-03 457 浏览
一連四天假梗係約閨蜜去食個午餐,我哋揀咗呢間中菜,不過應該唔會再有下次!我哋book咗1:30,我1:40到,門口有個講黑色皮膚講英文嘅外籍女士,用教訓我嘅口吻叫我下次 be punctual,佢哋只會keep枱5分鐘,但其實入邊一啲都唔full,同埋態度可以好少少!我坐咗喺角落頭張疏化位,對住出面露天座位,佢長期開住道門,啲熱風吹晒入嚟,而且啲冷氣走晒,坐到我成身汗!坐坐吓啱啱個外籍女士叫我企起身,因為佢哋要係我坐緊將梳化下面揭開攞嘢,好彩啲食物未到,如果唔係啲塵飛曬出嚟!至於嘢食,我哋一共叫咗七樣嘢,除咗個蝦餃同埋椒鹽豆腐似樣啲,其他都有待改善!先講個叉燒,仲話係必食,一嚟到見到個賣相已經唔想食,條邊燶曬,啲肉又乾又硬,我唔明點解啲人話好食!焗菠蘿叉燒包,一咬落去上面啲菠蘿散晒,同人哋嗰啲雪影叉燒包爭成條街!有個唔記得咩和牛腸粉,得嗰幾舊牛肉,而且就咁淋上去個淨腸粉上面,淡而無味,要叫佢另外攞豉油!酥皮蛋撻d皮係淋嘅!咁嘅食物質素,點都唔值$800!最後要一讚嘅,就係有位中國籍嘅應該係經理嘅男士,佢係唯一一個走來走去未停過做到成件恤衫濕晒,而且有禮貌,但係另外嗰幾位外籍人士真係唔知佢哋想點!