2019-12-26
好耐無出觀塘,今晚經過敬業街,發現新開小店,招牌豬扒酸辣米線好吸引,一於入去食個晚餐。新開較少人,但8點左右就開始滿哂人,環境乾淨又夠闊落,小店的服務就是親切友好,店入仲有電視睇。我點左個雙拼米線,仲有飲品,好味又夠哂飽肚。餐廳主打酸辣米線,仲有麻辣或上湯選擇,另外也有泡飯同水晶粉,餸菜有成20多款,真係樣樣都想食,所以都有個雜錦小窩米線,滿足貪食既食客,小食都有10幾款。餐具就在枱的櫃內,整齊乾淨又方便。秘製豬扒 拼 鮮製韮菜餃 酸辣米線 $44 (雙拼)超豐富好吸引,豬扒大到有半個碗咁大,好似手掌咁大,仲切成2塊方便進食,餃子有4粒。秘製豬扒好嫩腍,醃得十分入味,肉質鬆化又易咬,有少少酥香,浸入湯汁,吸到酸辣味,同樣惹味。韮菜餃子,餡料唔算好多,但就好香韮菜味,菜肉比例剛好,餃皮好爽滑,都吸到湯味。米線好滑溜,煮得岩岩好,口感微彈又吸湯味,配菜有蔥、香芹、芫茜、花生、酸菜……所以食落好爽好香,特別係酸菜,唔過咸,酸味剛好帶甜,好好味。個湯揀左小辣,微微刺激好開胃,仲有點點麻辣。咸檸檬七喜 $16,食完辣野飲啖咸檸七,真係冰涼爽快,七喜甜味中和咸檸檬的酸咸,消膩又清清味蕾,又可以食
我點左個雙拼米線,仲有飲品,好味又夠哂飽肚。
餐具就在枱的櫃內,整齊乾淨又方便。
秘製豬排 拼 鮮製韮菜餃 酸辣米線
秘製豬扒 拼 鮮製韮菜餃 酸辣米線 $44 (雙拼)
咸檸檬七喜
咸檸檬七喜 $16,食完辣野飲啖咸檸七,真係冰涼爽快,七喜甜味中和咸檸檬的酸咸,消膩又清清味蕾,又可以食過酸辣米線。