自家烏冬

自家烏冬 (已結業)

Jika Udon
自家烏冬 (已結業)
Christine220
完全唔意外
Christine220
2014-06-08
关注
對飲食一向已經無什麽要求既我,想話Udon 應該唔會點出事啦,點知。。。見個賣相都好似唔太差,野菜烏冬,就試一試啦!食物已經係一放上臺面我就食用,食物溫度唔算太熱。炸野好似係林林地。再試個烏冬,麵身係硬硬地既。可能我身體唔太好,食完肚仔有少少痛><查看更多
kiyoting
唯一會食的烏冬店~
kiyoting
2014-04-22
关注
我平日最唔鐘意食烏冬,因為佢帶有酸味,而且又淋Pat pat,所以一直都唔多喜歡~但自家烏冬係我會食,而且覺得好味既烏冬!已經唔知第幾次幫襯自家烏冬啦,每次都叫返同樣既菜式,每次都覺得好滿足:]1)炸蝦露荀玉子卷第1次食,口感唔錯!最like既係蝦肉,好彈牙,而且好有蝦味~不過呢,露荀太淋,唔夠脆,如果脆少少就更好。2)小食:壽司三件幾新鮮,但飯握得唔夠實。3)加洲卷好味道!4)蕃茄濃湯雞肉烏冬勁勁勁勁勁鐘意個蕃薯濃湯呀,仲有蕃茄肉:]雞肉都好鮮嫩,完全冇渣~鳥冬就好彈牙,唔會lip牙la!5)麻醬玉子鴨胸伴烏冬最鐘意個麻醬,好開胃!不過鴨胸就唔夠嫩,有少少硬硬地。總括而言,食烏冬一定會食佢!查看更多
Aris M
已經無辦法再有意慾去
Aris M
2013-10-16
关注
由於番工地點響附近,我間唔中都會去活方買烏冬食雖然出名細碗,不過份量還可以,而且亦覺得味道唔錯不過我真係無諗過今次會差成咁…有圖有真相,個南瓜天婦羅索哂油都算,都唔係黑哂呀?淨係個賣相已經唔開胃…當然,見到佢咁嘅樣都知,食落實係成口油…仲要帶苦味!差!之後到個烏冬,我見到果刻真係呆咗!佢竟然少到用一個之前用泥放湯嘅碗泥放烏冬!少到喊都算,攞開啲豬軟骨就發現,下面少之又少嘅烏冬因為煮得太爛,烏冬上成哂糊!OMG!點解可以差成咁???你叫我以後邊可能會再幫襯?食咗咁多年,第一次咁失望,亦唔會再去…既然有能力賣行廣告,點解唔努力追求質素?查看更多
shaumi
Sat Dinner
shaumi
2013-06-01
关注
9pm去到,等得唔算耐叫了二人餐+帆立貝沙律ok炸雞有d老刺身有少少冰,解凍唔夠個蜆都算新鮮,但係個湯無味壽司同吉列豬扒飯都ok無特別烏冬唔錯,不過隻溫泉蛋唔係溜黃帆立貝無咩味場內冷氣超凍好多野食埋單都唔洗300,抵食!查看更多
stephenfok
有待改善
stephenfok
2013-04-11
关注
點了咖哩吉列豬扒飯,很少咖哩汁……所以整碟飯都很乾,其次是吉列豬扒,外面吉列炸層不脆口,質感林林地……咬口有種很老的感覺……下次食可能叫返烏冬會好啲,另外環境坐位都算舒適,幾岩去傾計查看更多
cloverwong
我愛麻醬
cloverwong
2013-03-12
关注
20.12.2012好友終於畢業了, 就在我們一起影畢業相之前, 來了這間自家烏冬吃個晚餐. 這裡的晚餐頗為抵食, 一人前的晚餐為$62-$68不等, 包括主食, 小食及飲品. 我們三個人各自點了一個晚餐, 小食就一起share食. 先說小食, 雞軟骨餃子雖然炸到卜卜脆, 但卻是十分油膩, 可清楚見到餃子上, 隔油紙上也有大量的油. 餃子餡內的雞軟骨份量多, 也很脆口. 蟹籽沙律一來, 就立即可清一清餃子的熱氣了. 這沙律夠冰凍, 青瓜絲, 蟹柳絲和蟹籽粒份量頗多, 而青瓜絲尤其爽甜哩. 章魚小丸子雖然只有四粒, 但粒粒也大粒, 彈牙. 最開心是吃到鋪在章魚小丸子上面的衣魚和紫菜絲, 咸咸地又脆口. 我的主食是煙鴨胸胡麻醬掛烏冬配溫泉玉子, 看其賣相, 甚狀豐富哩. 這個烏冬可以揀冷或者溫, 而我就揀了溫. 沒錯, '溫' 是帶點微微的暖意, 不過吃著吃著時, 已不經不覺地凍了. 溫泉玉子也算大隻又滑, 不過它是不堪一擊的, 一夾就爛開了. 蛋味香濃, 於是我就混合麻醬一起來吃. 麻醬有很重的花生咸香味, 正合我意, 而它的份量有很多哩, 就算吃完碟上的東西之後, 還剩下很多. 烏冬, 煙鴨胸和伴碟的青瓜絲份量也多, 而我最欣賞的是, 烏冬雖伴著麻醬一起吃, 但仍然有彈牙及滑溜的感覺. 跟餐送的是果物有汽茶, 我揀了白馬王子(椰子). 白馬王子是很多人追尋的東西, 不過這個白馬王子卻是怪怪的. 這杯在餐牌上聲稱是椰子味的果茶, 實際上只有少許椰子甜味, 不禁令我有點失望. 或許, 它沒有改錯名字, 是的, 幻想和現實總會有點差距吧.這裡的麻醬烏冬的味道實在令我回味, 有機會一定再吃過.查看更多
ccjanicec
another friday night
ccjanicec
2012-10-20
关注
Happy Friday, 筆者又再OT, 剛好好友也是未吃晚飯. 故相約吃午夜晚餐. 來到昔日的聚腳點自家烏冬, 侍應要求齊人才可進內, 昔日二人枱沒有這樣的安排, 感覺安排不周. 好友請客, 是次點選了自家冷烏冬(HK$23), 鐡板牛油焗帆立貝(HK$35), 兩客吉列廣島蠔(HK$38).不久侍應逐一送上食物, 先試自家冷烏冬, 烏冬質感不錯, 依舊彈牙, 但是次醬汁出現嚴重問題, 醬汁竟然淡而無味, 像在吃白烚烏冬, 水準完全下降, 令人失望. 幸好吉列廣島蠔保持水準, 外層炸得鬆化無比, 內裏的蠔也很香和juicy. 友人也忍不住多叫一客. 第一次吃這間的鐡板牛油焗帆立貝, 一碟全啡色的餸菜, 賣相不是特別吸引, 但嗅起來卻真的很香, 試一口菇菌, 味道香濃得不得了, 那種混合了牛油和醬汁的味道, 真的非常討好, 很不錯. 反而主角帆立貝並不是那麼出色, 帆立貝有點韌, 又沒有什麼鮮味. 看來是貨色問題, 即使有美味的調味料, 也未能帶出一見難忘的味道, 查看更多
為 食 龍 少 爺 SiuYeah
重口味 vs 心淡
為 食 龍 少 爺 SiuYeah
2012-09-23
关注
話說早陣子口淡淡,想重口味一點,到尖沙咀「重慶大廈」吃咖喱。枱在數天前已一早訂妥,電話裡那位印度大兄還說:「Ok Ok...No Problem 」之類的熱情說話。當日到達樓下,搭𨋢時已心知不妙,點解啲人一批批咁上去嘅?上到 7/F,人山人海,起碼有五十人在等位!餐廳嚴重 over booking,仲要成間「電視等候室」坐滿人,又熱又焗又臭,我不想成為一份子啊,即閃。相信「No Problem」絕對可以同「I Love You」、「Well Done」齊名,成為三大「隨口噏」金句。別無選擇下過了隔離「活方商場」,挑了「自家烏冬」,求其有位坐就算,有點「來回地獄又折返人間」的意境。「溫泉玉子/溏心蛋」兩者分別是四成熟 vs 七成熟,有汁 vs 無汁。有汁的較好吃,無汁的是完全無味,就是烚蛋一隻。壽司類點了好一堆,興趣不太大,只吃了「蟹棒壽司」,「不過不失」是最佳的形容詞。小吃方面,點了以下幾款:「龍蝦沙律鱈魚蛋燒」「黑椒脆皮腸」「香芒煙三文魚沙律 / 海老薯仔沙律」「六白黑豚露荀卷」整體感覺很「和民」feel,味道卻偏淡。。。最好吃的是「黑豚露荀卷」, 燒汁最夠味。「溫泉玉子雞絲胡麻掛烏冬」話哂店名叫「自家烏冬」,烏冬出品也不會差到那裡吧?!冷吃的雞絲烏冬份量頗足,烏冬確是頗彈牙煙韌,麻醬卻不夠香。「六白黑豚鍋燒烏冬」熱吃的湯烏冬又怎麼樣?湯底又是很淡,無乜味,叫做填飽肚子吧。問我下次會再 encore「重口味」定「心淡」?Sorry 兩個都無乜可能!查看更多
+ 7
BNgai
Casual eating
BNgai
2012-06-29
关注
At noon today, and his girlfriend to the Tsim Sha Tsui shopping,Visit had not long to eat casually 溫泉玉子雞絲胡麻掛烏冬, 野菌帆立貝豬骨湯烏冬good taste!!! :)The service attitude is common,Thought that other colleagues are dumb .. serving to pay the bill did not say anything: o查看更多
yulo
大平反
yulo
2012-06-02
关注
6月, 又近每年大平反的日子.要平反的是自家烏冬. 雖然用餐於兩個月前, 但仍覺要為其抱不平.跟女友中午12:00到步, 店內無客人.點了兩款湯烏冬:野菌帆立貝豬骨湯烏冬和牛肉辛辣烏冬.豬骨湯濃且香. 烏冬則滑而不軟身, 亦不糊口.配上大大隻帆立貝, 真是令人回味無窮.至於牛肉辛辣烏冬, 亦辣得有道理, 當然只有嗜辣的女友才能完成一碗.總體上, 五六十元的烏冬, 有如此高質素, 夫復何求呢?查看更多
野菌帆立貝豬骨湯烏冬
牛肉辛辣烏冬
Taste886
無驚喜的烏冬+完全敗筆的天婦羅
Taste886
2012-05-29
关注
又係出勤同多謝老細的日子, 今次係自家烏冬老細話見咁平, 我地點左2個烏冬, 1份小食, 2杯特飲1. 雜錦天婦羅冷烏冬: 由於天氣熱, 老細2分鐘就食哂D烏冬=.='' 天婦羅淋哂, 沾醬又唔平均, 加上應該油溫唔夠熱就落, 好油:(2. 蟹柳野菜餅釜揚烏冬: 有杯汁, 另上一小碟薑蓉同小脆粒. 食法都唔錯, 濕濕地, 微暖(個汁). 烏冬唔彈牙, 淋身, . 蟹柳野菜餅問題同天婦羅一樣, 油溫唔夠, 好油, 有四季豆, 紅羅白絲, 南瓜絲, 芋頭絲同4粒蟹柳....得3,4條絲係脆:(3. 吉列豬扒: 夠熱, 皮脆, 食得出係急凍貨, 肉質較實同鞋4. 玫瑰奶茶: 其實係奶茶加玫瑰蜜, 個杯好高手, 好難STIR WELL杯茶, 所以飲到尾好苦, 好似飲淨茶咁:(2條友一百八十到落樓價錢係算平, 但質素唔得掂查看更多
joyce_chau
出山食評!
joyce_chau
2012-04-14
关注
好耐好耐無寫過食評啦!!今次去咗細佬好想食嘅自家烏冬話說佢上一次入錯咗第二間日本餐廳以為係我哋1:30到都有幾多人, 不過唔洗排隊見到餐牌都幾吸引我又想食玉子鰻魚飯($48)又想食溫泉玉子雞絲胡麻掛烏冬($48)最後揀咗後者其實佢哋仲有好多蕃茄湯底烏冬, 下次要試試媽咪叫咗, 但係佢無乜評語家姐叫咗明太子掛烏冬($44)呢個唔推介麵還可以, 但係非常乾, 明太子無咩味好似食緊乾嘅無味烏冬:(雞絲胡麻掛烏冬($48)呢個的確唔錯我揀佢係因為佢遲我鍾意嘅雞絲粉皮味道真係好似雞絲粉皮!!係雞絲粉皮烏冬!有冷溫選擇我揀咗溫, 啲麵係室溫嘅溫度啲烏冬幾彈牙, 但無乜特別$48都幾貴但份量ok, 飽肚嘅玉子鰻魚飯份量就少男仔可能唔夠食總括黎講唔錯嘅, 可以試試查看更多
检举
溫泉玉子雞絲胡麻掛烏冬($48)
溫泉玉子雞絲胡麻掛烏冬
HEITUNG
真係忍唔住要打個食評
HEITUNG
2012-02-15
关注
幾年之前成日黎自家烏冬開餐, 果陣水準ok, 但慢慢愈來愈差, 就冇再食了, 今日同fd經過, 就唸住再試下啦.8點幾, 唔洗等位, 入座時經過見到都有幾張空枱, 但waiter就帶我地坐係一對夫婦隔離, 都冇所謂既因為明白係慣常做法, 但我見果對夫婦一袋二袋擺哂係位, 食食下飯都停哂手執野, 附近又有空枱, 我就問waiter可唔可以坐第2張枱, 但呢位四眼仔waiter就答我冇位, 咁我都費是再問, 冇出聲, 點知佢仲得多我一句 "你地唔介意一係坐bar枱囉" ...到到坐低落order, 阿四眼仔waiter望一望又扮睇唔到唔應人, 其他staff就黑口黑面算數, 開開心心食餐飯乜都唔理, 點左個海老薯仔salad, 連隻碟都係冰凍既, 都唔知雪左幾耐.雞絲胡麻醬掛烏冬, 雞份量ok多, 味道唔錯, 唔知點解有日式照燒果隻味, 但個汁有少少怪, 偏酸, 烏冬唔夠''煙un''豚肉唔知咩烏冬, 蕃茄蝦湯底, fd話ok, 豚肉食落好爽口, 湯底唔夠濃冇乜蝦味喎煙肉芝士焗蠔, 以前成日黎自家烏冬就係因為呢味小食, 唔黎亦因為呢味小食. 以前係好濃既芝士醬包住隻蠔, 而家變左好似水咁, 今次d蠔仲有腥味 食食下見到對面枱, 有客人掛住件冷外套係椅背, 咁每張椅背都有個位係用黎放夾住張單既牌, 個著西裝既經理拎住塊牌, 隔住件冷外套起勢係咁zip落去, 用力整左幾下想連牌連外套夾落去...大佬呀冷外套會爛架-_- 最後整唔到仲要拎起人地件外套放個牌落去....最慘係我碟掛烏冬食左3/4既時候見到有隻死左既昆蟲:(埋單165, 個fd仲比貼士=.= 食物質素做唔好, 員工態度管唔好, 洗幾多$賣廣告搵多個男高音都冇用啦, 呢5蚊貼士豪比你, 反正冇下次.查看更多
milkbean
食第二轉
milkbean
2011-12-08
关注
由於畀隔離餐廳激親 又食唔飽 就決定嚟lee度食多轉 甫一坐定 就嗌咗雜錦冷烏冬同吉烈芝士豬扒飯 雜錦材料有蝦 南瓜 蕃薯同茄子天婦羅 都係賣$44 仲要大大舊 隔離嗰d所謂串燒起碼10串 仲要得手指公咁多 簡直過份 而我個豬扒飯亦都好食 好香芝士味 又夠乾身 係爭在唔夠熱 可能炸咗一陣先拎嚟 整體來說不錯 值得再來 今餐食咗117查看更多
吉烈芝士豬扒飯
onionhead28
比想像中好
onionhead28
2011-11-16
关注
時間不多的一晚, 很趕急地到了這店, 打算快快點個麵食離開, 結果不錯乾身沒湯的烏冬, 又有另一番風味, 麵很乾爽, 但沒有黏在一起, 各式炸物有日式魚片及蝦等, 炸得不很油膩, 整體很好!咖喱汁很熱很香, 不會太稀, 烏冬很爽口, 豬扒亦是不油膩, 炸粉不厚, 是讚的一個選擇!服務一般, 沒讚沒彈, 不是太多客人的店, 吃得蠻舒服!查看更多
炸物掛烏冬
咖喱吉列豬扒烏冬