2022-11-14 24 浏览
同朋友出尖沙咀睇戲係附近見到呢間主打日式丼飯決定入去試一試😌🌟香煎頂級牛肉配鵝肝丼 ($138)塊重點鵝肝都幾大塊🤤而且中間仲有少少creamy牛肉煎得比想像中熟 但肉質一啲都唔韌佢哋揀嘅部位比較瘦 肉味濃郁好啱怕肥又想食肉嘅女士😛🌟慢煮黑豚盛丼 150g ($98)慢煮豚肉嘅肉仲係好靚嘅淺粉紅🐷肉質軟腍 口感同平日嘅豬肉片完全唔同加埋開胃嘅胡麻醬同酸忌廉食晒成個飯都完全唔覺得漏👍🏻🌟本家製日式豚肉餃子 ($58)豚肉餃子新鮮熱辣煎好入口差啲焫親條脷😮‍💨外脆內軟嘅餃子真係超好食🥟🤤-丼飯+$22可以upgrade做套餐 包1碗湯同普通飲品不過我同朋友都係浮誇派 梗係加錢叫特飲😂-🌟是日餐湯 羅宋湯面頭冇乜油 蕃茄味出🍅味道唔錯🌟藍莓青檸梳打藍莓味幾濃🫐可能開頭未攪勻加左青檸汁有少少似熊仔糖味幾好飲🤣攪勻左反而普通左🌟朱古力曲奇沙冰入口係超濃朱古力味嘅沙冰🍫偶爾會食到少少曲奇碎 味道正常發揮最得意係隻杯🤣嗰樣真係好抵死-價錢係尖沙咀嚟講算正常肉類嘅份量適中😛下次可以encore試吓其他丼
同朋友出尖沙咀睇戲
係附近見到呢間主打日式丼飯
決定入去試一試😌
香煎頂級牛肉配鵝肝丼

🌟香煎頂級牛肉配鵝肝丼 ($138)
塊重點鵝肝都幾大塊🤤而且中間仲有少少creamy
牛肉煎得比想像中熟 但肉質一啲都唔韌
佢哋揀嘅部位比較瘦 肉味濃郁
好啱怕肥又想食肉嘅女士😛
慢煮豚肉盛丼  150g

🌟慢煮黑豚盛丼 150g ($98)
慢煮豚肉嘅肉仲係好靚嘅淺粉紅🐷
肉質軟腍 口感同平日嘅豬肉片完全唔同
加埋開胃嘅胡麻醬同酸忌廉
食晒成個飯都完全唔覺得漏👍🏻
本家製日式豚肉餃子

🌟本家製日式豚肉餃子 ($58)
豚肉餃子新鮮熱辣煎好

慢煮豚肉盛丼  150g
本家製日式豚肉餃子
朱古力曲奇沙冰
2022-11-12 40 浏览
經過厚福街見到咁多間餐廳都好吸引諗緊簡邊間既時候聽到門口個靚女話全舖做緊8折就即刻簡左呢間餐廳食😂😂叫左慢煮黑豚盛丼200g我個人覺得麻麻地酸忌廉溝埋芝麻醬偏酸蓋過左黑豚肉既味完全食唔到黑豚肉既味道但肉質係煮得好冧既2. 慢煮頂級牛肉盛丼200g有時食牛肉食得多會覺得好漏呢個酸忌廉加埋個醬反而中和到牛肉既油膩感而且佢肉質係煮得好冧不過牛味就冇咁出3. 日本蟹膏玉子燒蟹膏都幾濃味加埋落玉子燒都幾好食 而且玉子燒唔會煮到好乾全部野食都可以加22蚊轉跟餐跟餐就會有一碗麵豉湯加一杯飲品特飲就再加多18蚊我見佢飲品都好吸引所以我決定轉特飲抹茶鮮奶,芒果熱情果梳打兩杯都好靚 打卡一流可惜我影相技巧有待改善😂
經過厚福街見到咁多間餐廳都好吸引

全部野食都可以加22蚊轉跟餐
跟餐就會有一碗麵豉湯加一杯飲品
特飲就再加多18蚊
我見佢飲品都好吸引所以我決定轉特飲
抹茶鮮奶,芒果熱情果梳打
抹茶鮮奶

兩杯都好靚
打卡一流
可惜我影相技巧有待改善😂

日本蟹膏玉子燒
抹茶鮮奶
2022-11-09 15 浏览
👦🏻終於完成中學生涯第一個測驗週👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻成績?不要問啦!反正未派卷嘛!😆吃一頓Fusion丼飯🍚獎勵一下自己✌🏻👦🏻自選的是慢煮黑豚盛丼(細Size)$98黑豚肉🐖都是薄片配以日本雞蛋🥚和麻醬蛋黃汁令肉類都變得又香又滑好好吃😋😋👩🏻的是較Deluxe的香煎頂級牛肉配鵝肝丼 $138鵝肝有一片,煎得很香牛肉份量不小,都是外圍香口、中間粉紅色💖極適合牛魔王一族😈餃子一客五隻 $58外皮底部是煎過,表面仍軟糯不是炸到硬繃繃那種👍🏻味道不錯飲品抹茶鮮奶☘️和朱古力曲奇沙冰🍫味道都是預期之中的好味🥂賣相吸引,甜度也適中餐湯有點似港式茶餐廳羅宋湯🥣頗為醒胃很對胃口😆晚餐丼飯+$22可以配餐湯和一般飲品轉特飲就再加+$18性價比很OK🆒
👦🏻終於完成中學生涯第一個測驗週

配以日本雞蛋🥚和麻醬
蛋黃汁令肉類都變得又香又滑
好好吃😋😋

👩🏻的是較Deluxe的香煎頂級牛肉配鵝肝丼 $138
鵝肝有一片,煎得很香
牛肉份量不小,都是外圍香口、中間粉紅色💖
極適合牛魔王一族😈

餃子一客五隻 $58
外皮底部是煎過,表面仍軟糯
不是炸到硬繃繃那種👍🏻
味道不錯

飲品抹茶鮮奶☘️和朱古力曲奇沙冰🍫
味道都是預期之中的好味🥂
賣相吸引,甜度也適中

餐湯有點似港式茶餐廳羅宋湯🥣
頗為醒胃
很對胃口😆

晚餐丼飯+$22可以配餐湯和一般飲品
轉特飲就再加+$18
性價比很OK🆒

話說我想去《肉搏食堂》好耐啦但遲遲都未有機會(想試嘅餐廳太多😂)。今日……終於終於試咗啦!環境當初我以為《肉搏食堂》嘅裝修應該係好日式feel,但點知原來餐廳係行型格得嚟,又幾舒服嘅黑白路線✔️☑️💐食物餐廳主打唔同味道嘅牛、豚、雞肉丼飯,另外重有刺身🍣丼飯除咗丼飯之外,重有幾款日式小食,同埋非常特別嘅special drinks🍹 慢煮頂級牛肉盛丼 200g $118 (加餐湯$22 + 轉特飲$18)嗱,呢個牛肉丼🍚我恨食咗好耐ga啦💖佢同我想像中嘅分別唔大,真係幾高質🤤D半生熟牛肉煮得啱啱好,唔會太韌,而且重係薄薄地一片💗d肉加埋甜嘅醬汁、生雞蛋,同埋好特別嘅酸忌廉,撈埋d日本米一齊食,真係好滿足如果d酸忌廉可以再多d,就perfect啦😍慢煮黑豚盛丼 150g $98 (加餐湯$22 + 轉特飲$18)至於唔鍾意食牛嘅朋友,可以試吓呢個黑豚丼飯呢個飯嘅汁係麻醬,同樣都好好味👍🏾鹽燒三文魚骨 $48本身我哋以為個三文魚骨好細份,但點知原來好大份,有起碼3大舊骨🐟D三文魚燒得好入味,同埋好香💯同我一樣鍾意食三文魚嘅朋友,一定唔可以錯過😋玫瑰🌹荔枝梳打 + 青瓜青蘋果沙冰《肉搏食堂》
話說我想去《肉搏食堂》好耐啦

食物

餐廳主打唔同味道嘅牛、豚、雞肉丼飯,另外重有刺身🍣丼飯

慢煮頂級牛肉盛丼

D半生熟牛肉煮得啱啱好,唔會太韌,而且重
如果d酸忌廉可以再多d,就perfect啦😍

慢煮黑豚盛丼

至於唔鍾意食牛嘅朋友,可以試吓呢個黑豚丼飯
呢個飯嘅汁係麻醬,同樣都好好味👍🏾

鹽燒三文魚骨 $48
鹽燒三文魚骨

玫瑰🌹荔枝梳打 + 青瓜青蘋果沙冰

《肉搏食堂》除咗丼飯出色之外,連特飲都整得好唔錯❗️
杯玫瑰荔枝賣相好靚呀💓飲落去,杯野飲嘅玫瑰同埋荔枝味都好濃。入面仲有唔少荔枝肉tim
而杯青瓜🥒青蘋果🍏沙冰就酸酸味味咁,好特別,飲落去好開胃,必叫🉐

其實我真係好鍾意食丼飯,如果《肉搏食堂》係開喺我屋企附近,咁就好啦‼️我一定成日會買嚟食✨
鹽燒三文魚骨
2022-11-06 12 浏览
推薦這間好評眾多的高質素日式餐廳,已經是第二次光顧🙆🏻‍♀️ 餐廳位於厚福街 位置方便 人流很多,裝潢裝潢時尚 有格調,以黑白色為主調,座位寬敞舒適,適合二人約會及朋友聚會🥂食物方面主打日式丼飯,食物質素高,價錢中等,性價比高,店員服務態度很好🥰 晚市二人消費:$389 🫧連加一服務費🫧═ ═ ═ ═ ═ ═ ═ ═💖💖💖食評💖💖💖 𝑺𝒐𝒖𝒑🥣餐湯 味噌湯 (轉套餐+$22/客)✨ 熱騰騰,味道偏香甜😋𝑭𝒐𝒐𝒅🐮慢煮頂級牛肉盛丼 Slow Cook Prime Beef Rice Bowl ($118/200g)✨推薦必食招牌丼飯!賣相吸引,以鮮紅色的半熟牛肉鋪面,牛肉味香濃,肉質十分軟嫩👍🏻 採用日本珍珠米,粒粒渾圓煙韌,以燒汁、日本流心蛋黃及鮮忌廉拌飯吃,口感味道滿分🤤 蛋黃流心效果一流😍🐷慢煮黑豚盛丼 Slow Cook Iberico Rice Bowl ($98/150g)✨賣相吸引,以粉嫩的黑豚肉鋪面,肉質軟嫩,好好味🥰 採用日本珍珠米,粒粒渾圓煙韌,以日式胡麻醬、日本流心蛋黃及鮮忌廉拌飯吃,口感味道滿分🤤 蛋黃流心效果一流😍𝑺𝒏𝒂𝒄𝒌🥟本家製日式豚肉餃子 Japanese

晚市二人消費:$389 🫧連加一服務費🫧

═ ═ ═ ═ ═ ═ ═ ═

💖💖💖食評💖💖💖

𝑺𝒐𝒖𝒑
🥣餐湯 味噌湯 (轉套餐+$22/客)✨
熱騰騰,味道偏香甜😋

𝑭𝒐𝒐𝒅

𝑺𝒏𝒂𝒄𝒌
🥟本家製日式豚肉餃子 Japanese Pork Dumplings ($58/5隻)✨
外皮煎得香脆,豚肉餡料好鮮嫩,咬下肉汁溢出😋 香口惹味

𝑫𝒓𝒊𝒏𝒌𝒔
🌸玫瑰荔枝梳打 Rose Lvchee Soda (特飲+$18)✨
推薦!漸變粉紅色的造型好適合打卡,荔枝味濃郁配上龍眼肉,清甜冰爽

🍫朱古力曲奇沙冰 Chocolate Cookie & Cream Smoothie (特飲+$18)✨
賣相好吸引,嗜甜人士必點😋 香濃朱古力混有曲奇碎碎
2022-11-04 5 浏览
成日經過厚福街見到呢間丼飯好吸引😍環境都幾舒服 好多款式 仲有大細碗選擇緊係要試試~首先會有餐湯 都幾濃架😝慢煮牛肉飯(大)($118)慢煮黑豚盛丼(小) ($98)—塊塊牛肉舖係面夠哂吸引呀 😍仲有隻蛋黃 整穿蛋黃等蛋漿沿住牛肉慢慢流落去🤤🤤再撈埋飯真條每啖都夠哂香😋 而牛肉肉質非常嫩滑 又保持到肉汁唔會乾爭爭🤩再配左 sour cream 同牛肉汁 夠哂惹味👍🏼另外豚肉細丼飯份量就啱哂女仔啦 而黑豚肉都夠哂滑 配麻醬感覺清新唔會濟呀😚😋自家製日式豚肉餃子($58)餃子煎得幾香 人面都脹卜卜好足料架 做小食一流呀🤩🤩抹茶鮮奶(+$18)青瓜青蘋果沙冰(+$18)估唔到丼飯都有 cafe 咁靚嘅飲品可以打下卡🥰😍除左樣靚味道都唔錯 抹茶鮮奶幾香濃 唔會太甜😝抹茶同鮮奶份量平均 另外青瓜青蘋果沙冰🥒🍏飲落都好fresh 食咁多肉飲返啖就啱哂啦👍🏼
~首先會有餐湯 都幾濃架😝

慢煮牛肉飯(大)($118)
慢煮黑豚盛丼(小) ($98)

自家製日式豚肉餃子($58)
餃子煎得幾香 人面都脹卜卜好足料架 做小食一流呀🤩🤩

抹茶鮮奶(+$18)
青瓜青蘋果沙冰(+$18)
2022-11-01 15 浏览
Hello❤️ My little gathering with my girl👯‍♀️💫..呢日經開尖沙咀,想簡單吃點輕食跟朋友聚聚,經過厚褔街見到一間平日都會錯過既日本丼食堂,之前上網見都幾多人食,就決定呢晚同朋友來一試喔!🔸慢煮黑豚盛丼🔸香蔥頂級牛肉配鵝肝丼🔸自本家製日式豚肉餃子 (5隻) $58🔸紫薯鮮奶 (凍) $58🔸朱古力曲奇沙冰 $58點選左2個丼盛 、1 款小食、2杯飲品,份量比想像中細碗🙈,不過味道卻不賴的!黑豚肉🐽 薄片嫩滑,加上胡麻細汁味道無得輸;頂級牛🐮 肉質保持粉嫩,鵝肝🦆 帶油香,小小一份不會很膩,拌飯同吃就是滋味!而飲品就點選左2款靚靚特飲,紫薯顏色靚💜 朱古力曲奇沙冰造型可愛😚,不過味道若然更濃會更好呢!簡單跟朋友聚聚聊天吃飯也不賴喔!.. ×××××ש尖沙咀厚福街 2A號舖..

🔸慢煮黑豚盛丼

🔸香蔥頂級牛肉配鵝肝丼

🔸自本家製日式豚肉餃子 (5隻) $58

🔸紫薯鮮奶 (凍) $58

🔸朱古力曲奇沙冰 $58

×××[肉博食堂 -Meat Fight]×××
©尖沙咀厚福街 2A號舖
2022-10-31 11 浏览
📍肉搏食堂 尖沙咀厚福街2A號地舖 🦔⸒⸒香煎頂級牛肉配海膽丼 $158佢哋嘅丼飯份量適中唔會太大碗🙆🏻 一人足夠食得哂牛肉都有7-8塊左右 因為唔係全熟 所以食落去唔會好韌海膽都新鮮 略嫌飯嘅汁唔算好多 有啲飯冇汁撈🙌🏻角切魚生丼 $88有三文魚、吞拿魚、油甘魚、蟹籽、牛油果同埋日本雞蛋🥚另外仲配一碟豉油 方便撈勻啲魚生同埋飯一齊食👍🏻魚生食落去好新鮮🤩 口感好豐富 鍾意食魚生嘅可以試吓!自家製日式豚肉餃子 $58一共有五隻 餃子個底有少少脆 咬落去有少少肉汁😆 晚市餐湯 $22晚市套餐送餐湯同埋飲品~ 麵豉湯飲落去鹹鹹地甜甜地咁🙌🏻熱紫薯鮮奶 +$18飲落去鮮奶味重🥰 飲到底仲有一啲紫薯蓉 朱古力曲奇沙冰 +$18有唔少曲奇碎係入面 飲落去奶味都係偏重 幾香朱古力味😆🔖 @meatfight.hk
📍肉搏食堂
尖沙咀厚福街2A號地舖 🦔⸒⸒

香煎頂級牛肉配海膽丼 $158
佢哋嘅丼飯份量適中唔會太大碗🙆🏻 一人足夠食得哂
牛肉都有7-8塊左右 因為唔係全熟 所以食落去唔會好韌
海膽都新鮮 略嫌飯嘅汁唔算好多 有啲飯冇汁撈🙌🏻

角切魚生丼 $88
有三文魚、吞拿魚、油甘魚、蟹籽、牛油果同埋日本雞蛋🥚
另外仲配一碟豉油 方便撈勻啲魚生同埋飯一齊食👍🏻
魚生食落去好新鮮🤩 口感好豐富 鍾意食魚生嘅可以試吓!

自家製日式豚肉餃子 $58

🔖 @meatfight.hk
  • 紫薯鮮奶
  • 香煎頂級牛肉配鵝肝丼
2022-10-30 612 浏览
眾所週知厚福街好多美食今次朋友仔帶肥妹到厚福街食丼飯餐廳主打丼飯,更有慢煮丼飯添店內餐廳闊落,乾淨企理丼飯加$22可以用餐湯同飲品一杯—-✄———-✄———-✄———-✄———-✄—- ✾ 慢煮頂級牛肉丼(150g)$98粉嫩牛肉小山丘中間有顆生雞蛋山丘旁邊仲有Sour Cream肥妹篤穿蛋黃,望住蛋汁慢慢流下好療癒🥰醬汁鹹鹹甜甜,拌勻粒粒分明飯黎食每一啖都好滿足!!✾ 海膽牡丹蝦雜錦刺身丼 $158海膽|牡丹蝦|帆立貝|三文魚|吞拿魚油甘魚|三文魚子最愛牡丹蝦好鮮美爽彈🫶🏻如果比多隻蝦肥妹就妹啦🤭其他刺身都肥美新鮮加上蛋汁同日本醬汁味道更豐富!✾ 朱古力曲奇沙冰(跟餐轉特飲)$18外型好吸引,係土著造型杯香濃朱古力味帶有曲奇碎碎拎住放係上面朱古力餅乾沾Cream食今次FAT FAT啦!!✾ 青瓜青蘋果沙冰(跟餐轉特飲)$18清爽青瓜加上酸甜青蘋果整杯好Fresh好開胃
眾所週知厚福街好多美食
今次朋友仔帶肥妹到厚福街食丼飯
餐廳主打丼飯,更有慢煮丼飯添
店內餐廳闊落,乾淨企理
丼飯加$22可以用餐湯同飲品一杯

—-✄———-✄———-✄———-✄———-✄—-

✾ 慢煮頂級牛肉丼(150g)$98
粉嫩牛肉小山丘中間有顆生雞蛋
山丘旁邊仲有Sour Cream
肥妹篤穿蛋黃,望住蛋汁慢慢流下
好療癒🥰
醬汁鹹鹹甜甜,拌勻粒粒分明飯黎食
每一啖都好滿足!!

✾ 海膽牡丹蝦雜錦刺身丼 $158
海膽|牡丹蝦|帆立貝|三文魚|吞拿魚
油甘魚|三文魚子
最愛牡丹蝦好鮮美爽彈🫶🏻
如果比多隻蝦肥妹就妹啦🤭
其他刺身都肥美新鮮
加上蛋汁同日本醬汁味道更豐富!

✾ 朱古力曲奇沙冰(跟餐轉特飲)$18
外型好吸引,係土著造型杯
香濃朱古力味帶有曲奇碎碎
拎住放係上面朱古力餅乾沾Cream食
今次FAT FAT啦!!

✾ 青瓜青蘋果沙冰(跟餐轉特飲)$18
清爽青瓜加上酸甜青蘋果
整杯好Fresh好開胃
  • 慢煮頂級牛肉盛丼
  • 朱古力曲奇沙冰
  • 海膽牡丹蝦雜錦刺身丼
  • 青瓜青蘋果沙冰
2022-10-29 340 浏览
ᰔᩚ藍莓青檸梳打 $68藍莓青檸梳打飲落好重藍莓味🫐 可惜有啲太甜 如果檸檬既酸味多啲就好了🍋Blueberry Lime Soda had a rich blueberry flavour while it’s too sweet for me🥹 I just prefer if it can have stronger sourness from the lime🙈評分: 7/10🌟ᰔᩚ 芒果熱情果梳打 $58芒果熱情果梳打飲落好清新 仲有芒果既香甜味🥭 加上熱情果既香氣令成杯味道更加出色😻 仲要唔會太甜 值得一試🫶🏻Mango Passion Fruit Soda was fruity and fresh but not too sweet yet!!!😍 Loved the aroma of passion fruit so much😆 Worth a try🤍評分: 8.5/10🌟ᰔᩚ 美國安格斯牛肉球 $76美國安格斯牛肉球既份量比想像中大🤣 外層炸得好香脆 內層充滿肉汁💦 不過呢粒牛肉球都有啲油膩 少食多滋味🫢The portion size of Angus Beef Bal
ᰔᩚ藍莓青檸梳打 $68
評分: 7/10🌟

ᰔᩚ 芒果熱情果梳打 $58
評分: 8.5/10🌟

ᰔᩚ 美國安格斯牛肉球 $76
The portion size of Angus Beef Ball was huger than my expectation😳 It’s super crispy outside and succulent inside😚 On the other hand, it’s quite oily and heavy🫣
評分: 7/10🌟

ᰔᩚ 慢者黑豚盛丼 150g $98
慢者黑豚盛丼食落非常軟淋 而且充滿肉香🤩 再加埋日式胡麻醬令肉味更加突出✨ 推介大家試下😋
Slow Cook Iberico Rice Bowl was pretty nice🤤 Slow cook iberico was soft and tender🐷 Japanese sesame dressing just enriched the whole flavour, yumyum💛
評分: 8.5/10🌟

ᰔᩚ 慢煮頂級牛肉盛丼200g $118
慢煮頂級牛肉盛丼絕對係食肉獸既天堂🥩 牛肉夠香濃加埋蛋黃將層次提升💫 牛肉丼由賣相到味道都唔錯🥳
Slow Cook Prime Beef Rice Bowl was perfect for meat lovers🥰 Egg yolk just enriched the dish and we got to poke it too keke🥚Everything was on point from the mouthwatering presentation to the flavours🍚
評分: 8/10🌟
————————————————————————————
肉搏食堂 (尖沙咀)
尖沙咀厚福街2A號地舖

𓍼 #foodietiffhk
𓍼 #foodietiff推介
𓍼 #foodietiff尖沙咀

#hongkong #hkcafe #cafehopping #hkcafehopping #hongkongfood #hkfoodie #hkfoodblogger #肉搏食堂 #香港美食 #美食攝影 #美食推介 #尖沙咀美食 #慢煮牛肉丼 #香港好去處 #다방 #홍콩 #홍콩맛집 #홍콩일상생활
美國安格斯牛肉球
  • 慢煮頂級牛肉盛丼
  • 慢煮黑豚盛丼
2022-10-29 8 浏览
朝聖尖沙咀厚福街的肉搏食堂 @meatfight.hk開業一年多 堅持選用高質食材製作各款肉類丼另有日本直送海鮮刺身丼🇯🇵不時推出期間限定裝修時尚簡約 白色雲石配搭木色地板 空間感足·香煎頂級牛肉配海膽丼🐮細嫩肉質嘅Prime頂級牛肉 慢煮可鎖住肉汁經香煎後 肉味更濃郁 非常juicy軟腍 份量又多配上新鮮時令海膽 再灑上蔥花 好豪華的牛肉丼除牛肉外 還有黑豚肉/雞肉🥓選擇多 任君選擇·角切魚生丼🍣一口氣試多款魚生:三文魚 吞拿魚 油甘魚 蟹籽配搭牛油果 日本生雞蛋 鮮味十足 好creamy啊套餐升級優惠 +$22即可享用精選餐湯及飲品*轉特飲+$16/ 轉生啤(250ml) +$38✨CP值高·朱古力曲奇沙冰🍫濃郁朱古力和曲奇打成碎冰 加一層厚厚的忌廉超級邪惡🍪採用tiki夏威夷雞尾酒杯 打卡一流·紫薯鮮奶🥛漸層效果吸晴 味道也絕不遜色 奶蓋挺身厚實紫薯鮮奶真材實料 能吃到紫薯粒🍠好香濃綿密·本家製日製豚肉餃子🐷餃子外脆內軟 皮薄煙韌 而且豚肉餡料飽滿多汁蘸香醋增添風味🥟下次會想試埋雞軟骨棒餃子
朝聖尖沙咀厚福街的肉搏食堂 @meatfight.hk
蘸香醋增添風味🥟下次會想試埋雞軟骨棒餃子
  • 香煎頂級牛肉配海膽丼
  • 朱古力曲奇沙冰
2022-10-29 16 浏览
晚飯時間原本打算食米線,路過見堂食8折和店員sell有烏冬就入去食。雖然餐牌大部分都是飯,但見說有烏冬就入去。打開餐牌才發現烏冬只有一款 不過是自己沒有看清楚的。於是兩個人叫了兩份烏冬 $68/一碗一份雞軟骨棒餃子 $48/4隻烏冬價值算平,餃子略嫌有些貴。食物正常,不算貴,湯底有牛味,但食完好口渴,湯底吃到一半覺得有點鹹。因為餐牌上飲品不太吸引,但最不喜歡是環境,擠迫也不是問題,香港地的小餐廳也差不多,但背景音樂好大聲⋯跟同行說話也有點不太清楚,所以全場因而說話變大聲了。
不過是自己沒有看清楚的。
於是兩個人叫了

兩份烏冬 $68/一碗
一份雞軟骨棒餃子 $48/4隻

烏冬價值算平,餃子略嫌有些貴。

2022-10-28 10 浏览
點了200g牛肉果然好有份量🐮牛肉切得好薄 流心蛋黃令牛肉入口更滑 配上酸忌廉同蔥花好開胃✨ 🐷黑豚盛丼比牛肉更加驚喜😍經過慢煮 肉質超級嫩滑~肉片好薄 好少豬肉可以做到咁嫩👍🏻另外點了一份鹽燒三文魚頭🐟又係份量十足 肉質嫩滑 可以再燒香口一點 套餐加$18就可以轉特飲🥤必飲青瓜青蘋果沙冰💚飲得出係用新鮮青瓜🥒青蘋果🍏去整 好fresh 唔會好甜而朱古力曲奇沙冰都不錯🍫餐湯係紅湯 正正常常🐮慢煮頂級牛肉盛丼200g ($118)🐷慢煮黑豚盛丼150g ($98)🐟鹽燒三文魚頭($58)💚青瓜青蘋果沙冰(+$18)🍫朱古力曲奇沙冰(+$18)🥣餐湯($44).肉博食堂尖沙咀厚福街2A號舖#gfood_tsimshatsui

套餐加$18就可以轉特飲🥤

而朱古力曲奇沙冰都不錯🍫

餐湯係紅湯 正正常常

🐮慢煮頂級牛肉盛丼200g ($118)
🐷慢煮黑豚盛丼150g ($98)
🐟鹽燒三文魚頭($58)
💚青瓜青蘋果沙冰(+$18)
🍫朱古力曲奇沙冰(+$18)
🥣餐湯($44)

肉博食堂
尖沙咀厚福街2A號舖
#gfood_tsimshatsui
尖沙咀厚福街一向多餐廳選擇,有時真係唔知食邊間好🤣,今次揀咗呢間主打日式丼飯的餐廳,餐廳環境舒適,有卡位和高枱,丼飯肉嘅份量仲有個小山丘咁高,望落好吸引!😆1. 🐮香煎頂級牛肉配鵝肝丼($138)一上枱見到鵝肝已經覺得好吸引!😍 外面煎到微微焦香的鵝肝,咬落去就散發住鵝油香氣,再搭配厚身的牛肉,牛肉煎到大約六七成熟,剛剛好,在飯面再淋上燒汁,回味無窮!☺️2. 🐷慢煮黑豚盛丼-150g ($98)慢煮黑豚肉切到幾薄,烤到好粉嫩🤩,大約有七至八大塊,佈滿全個飯😆 飯用左珍珠米,幾有嚼勁,飯面仲放咗一隻生蛋,令黑豚肉入口更加滑身,撈飯食一流!😍 還淋上大量芝麻醬和酸忌廉,估唔到又幾夾,好滋味!😝👍🏻3. 芝士豚肉雞翼($48/2隻)雞翼望落脹卜卜,釀咗豚肉碎入去,咬落去帶點肉汁,但芝士味不算突出😂4. 🍫朱古力曲奇沙冰(跟餐+$18)飲品杯嘅造型好特別,係個印第安人木杯😆 上面鋪滿邪惡的cream和兩枝黑白配😂 幾香脆!但沙冰的朱古力味不算濃😂5. 🌹玫瑰荔枝梳打🍹(跟餐+$18)顏色好靚,好適合打卡💃🏻😎 飲落好重荔枝味,清甜冰涼!😝6. 餐前麵豉湯 (+$22轉套餐)正常發揮😂

1. 🐮香煎頂級牛肉配鵝肝丼($138)

2. 🐷慢煮黑豚盛丼-150g ($98)

3. 芝士豚肉雞翼($48/2隻)

4. 🍫朱古力曲奇沙冰(跟餐+$18)

5. 🌹玫瑰荔枝梳打🍹(跟餐+$18)

顏色好靚,好適合打卡💃🏻😎 飲落好重荔枝味,清甜冰涼!😝

6. 餐前麵豉湯 (+$22轉套餐)

正常發揮😂

2022-09-14
  • 香煎頂級牛肉配鵝肝丼
  • 慢煮黑豚盛丼
2022-10-27 26 浏览
見meun唔差就入左去$158海膽蝦,預左唔有好高級數但都有唔係俾d咁既野連飯面都蓋唔過海膽又苦刺身薄過紙飯又硬落單三樣野都俾少一樣唔怪得晚飯時間都唔爆快啲執左去😮‍💨😮‍💨
見meun唔差就入左去
$158海膽蝦,預左唔有好高級數