2010-05-12 339 浏览
聯發係荃灣區出左名既燒味店, 平時加料時間已經長龍, 過時過節人龍更加長, 分分鐘排到出馬路, 燒肉, 叉燒係街坊們至愛, 我更加係由細食到大, 可以話, 我咁喜歡食叉燒都係因為聯發 裝修係傳統燒味店, 吊晒d燒味出黎等大家一眼睇晒, 你覺得呢舊叉燒靚嗎? 可以, 你想要呢舊夠燶夠香? 無問題, 雖然店裡清潔度一般, 不過尚算坐得舒服今日, 心血來潮想食叉燒, 但又飽飽地, 就叫左個叉燒瀨 叉燒始終保持水準, 皮好香, 蜜糖又夠, 頭尾又有微燶堂食的確係唔同d, 平時通常係斬料返屋企, 已經唔熱, 堂食仲暖既叉燒, 配合鬆化既豬肉, 真係人生一大享受, 不過稍嫌叉燒不夠豬味, 如果豬味重d豬好, 呢樣燒肉就不同了燒肉明顯係經過香料醃製, 佢同太興燒腩仔唔同, 燒肉是肉多, 食肉"損"骨的, 如果想食幾層脆皮燒腩, 呢度滿足唔到你, 但如果係拜神燒肉, 呢度既燒肉相信"神佛"高興之餘, 食"神佛"口水尾既你都會高興

今日, 心血來潮想食叉燒, 但又飽飽地, 就叫左個叉燒瀨

叉燒始終保持水準, 皮好香, 蜜糖又夠, 頭尾又有微燶

叉燒瀨
皮香肉嫩蜜糖夠既叉燒
2010-04-20
叉燒瀨
皮香肉嫩蜜糖夠既叉燒
  • 叉燒
  • 燒肉
2009-10-10 38 浏览
媽媽話好似呢間店的形式燒味.買少見少我叫左一個50年不變的例湯....湯好清..煲出白菜的清甜.....有一種好自然清甜鵝瀨都好正...鵝皮脆肉甜,不肥,湯底似例湯的味待應伯伯....係煩的...不過都好禮貌....而食的期間都見到大把人買燒味
媽媽話好似呢間店的形式燒味.買少見少
鵝瀨都好正...鵝皮脆肉甜,不肥,湯底似例湯的味
待應伯伯....係煩的...不過都好禮貌....
而食的期間都見到大把人買燒味
2009-08-14 136 浏览
早前感冒, 咸胃罷了好幾天工;終於,某一天,路經聯發,忽然想吃一個叉燒飯 - 咸胃終於復工,證明病情也有好轉。聯發是區內的長龍叉燒店,每每師奶買餸時間,此店往往出現排隊買叉燒燒肉回家加餸的人龍。聯發的叉燒還不錯,肉質豐厚而鮮嫩,以區內燒味店來說,的確是最好。不過,我嫌味道和肉香太普通了點,沒有令人印象難忘的個性,區內街坊光顧還值得,專乘來吃倒也大不必。但無論如何,這叉燒的豐腴,加上叉燒汁和飯香,仍然教人吃得高興,仍樂意讓人為之瘋狂

2009-08-02
2009-04-11 45 浏览
假期理應留在家煮飯仔, 但趕緊計劃書, 不想再加添工作 (雖然自己煮餸好味啲, 健康啲), 旁晚剛完成初稿, 原想食蒸魚,...跟老公行下行下見無咩食客 (外賣例外)! 今次選了一人一碗雙併飯, 叉燒切雞骴飯, $33, 及燒肉燒鴨飯, $28, 叉燒太瘦...麻麻地, 切雞就達標, 又滑, 又有點雞味, 燒鴨燒肉又係略瘦...白飯點硬, 灼菜心, $7, 幾抵, 下次都係叫一碟例牌雙併, 貴精不貴花款多會較美味一點!

叉雞飯一碗
燒肉鴨
不見油水的菜心
叉雞飯一碗
燒肉鴨
不見油水的菜心
2008-12-09 39 浏览
** 此 食 肆 的 第 一 個 喊 **今日(9-12-2008Tue)請假同爸爸出灣仔同紅磡整o野,返到荃灣餓餓地,問爸爸食唔食o野?佢話返屋企整,佢問買唔買燒肉返去?我答唔想返去整,我話o係o度食飯啦,佢答應.爸爸要一碟雞鵝飯,一個$6.00例湯同一碟生菜,我叫一碗半肥瘦叉燒瘦燒肉飯.湯o黎到,係白菜湯,爸爸飲o左一啖話係味精,我見啲湯淡白色咁.生菜到o黎,OK吖,冇問題.飯到o黎喇,爸爸畀o左件鵝尾我,我惟有只食皮,唔脆.我碗飯都到o黎喇,o衣o家係飯餸分開o既,我碗飯一啲汁都冇,叉燒同燒肉o既肥瘦都掉轉o左,畀o左半肥瘦燒肉同瘦叉燒.唉!食落,好彩叉燒唔硬,重有啲鬆軟,但味道偏鹹,而半肥瘦燒肉,皮就好脆,不過肉好鹹.而湯呢,我覺得算清,佢畀o左燒骨落去煲o既.但總括而言,今次令我好失望,真係唔明點解咁多人o黎買o野 .埋單: $72.00
** 此 食 肆 的 第 一 個 喊 **

飯到o黎喇,爸爸畀o左件鵝尾我,我惟有只食皮,唔脆.

而湯呢,我覺得算清,佢畀o左燒骨落去煲o既.

埋單: $72.00

2008-07-13 38 浏览
今天晚上選擇的飯堂是這裡, 一入到去....地面很滑, 驚驚!二人叫了雙併 - 肥叉燒併燒骨, $60, 灼生菜 (全走), $7, 米粉, $5, 白飯, $4! 叉燒好好食, 之前叫半肥瘦....亞叔話即係肥叉, 都驚太肥, 食落係 4肥6瘦, 瘦既地方好腍, 未食過灣仔再興, 不過, 呢度都唔錯! 燒骨就好差, 好瘦, 肉好硬, 唔得! 暫時呢度我只推叉燒同切雞!

叉燒併燒骨
灼菜
2008-06-04 28 浏览
原本想求其去大家樂....失望地已沒有河粉, 於是行遠少少, 試下呢間新聞多多既燒味!二人叫咗切雞併腩骨, $60, 細細碟, 雞係脾位, 唔算太有雞味, 不過, 偏瘦之餘又夠滑既, 同一條街既太興切雞就肥美啲! 腩骨層皮好脆, 肉唔算好腍, 好在唔太鹹! 灼西生菜, $7, 夠爽脆, 不過全走都仲幾油下, 白飯, $4, 米粉, $5! 細細碗, 都夠食!呢間燒味店長時間都有人龍買外賣, 叉燒可以全瘦, 少肥, 半肥瘦, 仲有雞鴨鵝, 腸, 脷....

雙併
米粉+菜
雙併
米粉+菜
2008-04-15 31 浏览
我一想起燒味,就會想起聯發,未吃過的人,一定要試,食完回味。我叫了個叉燒切雞飯一碟,雖然貴貴地,但係食得值架。味道有別於一般酒樓。
2008-02-05 28 浏览
尋日老公屋企做節, 唸住買D燒同雞返去加料. SEACH到呢間燒味, 試下佢啦!$40燒–OK啦! 真係同灣仔再興差好遠,不過, 佢少D味精, 都有佢可取之處再買雞…叔叔話$100半隻, $200一隻, 我呆…$100半隻…. 好好X貴! 呆2分鐘(真的呆了!) 有小朋友…算啦! 貴都要買, 我驚佢外姓女無食. 返到去唔好食你就死! 我實寫死你! 結果係普通料!好啦! 又無下次啦!

好啦! 又無下次啦!
(非会员)
2007-05-31 29 浏览
聯發好好味,佢啲水準好平均,無論叉燒又好,鵝又好,雞又好,仲之樣樣都好好味,而且又無其他燒臘部食完之後勁頸口渴,除咗燒臘之外,仲有一樣必嗌食品,就係只係$5蚊雞無味精大大碗的白菜豬骨靚湯,我試咗嗌咗兩碗飯晒,但之後食唔晒個飯,基本上入去得去的客人,一定會嗌,掂!
2006-10-07 23 浏览
中秋佳節無得放早,悶悶地走去荃灣買木頭包n斬料。街市街幾間燒臘店都排晒隊,去到十字路口見到對面馬路條人龍最長,走去八卦一下,聞到好香叉燒味,好~~我又排.....叉燒:一路排隊已經聞到好香叉燒味,一排排掛係度的確好誘人;半肥叉有蜜味,肉質唔un,叉燒頭稍焦又有另一種口感,的確唔錯,難怪咁多人排隊買。燒鴨:新鮮熱辣,師傅伯伯斬時仲有煙出,就係因為新鮮,比個盒焗一焗,脆皮變淋皮,可惜!!鴨鴨味道一般,唔太入味,肉質都唔un,都算ok。白切雞:雞皮表面飽滿好靚仔,雞肉都幾滑,都無血水流出;不過啤水稍利害,所以雞肉無乜味,稍為失色。環境方面就係一般舊式飯店,還可接受;而且店員、燒臘師傅都係上晒年紀伯伯,滿頭白髮黎招呼,自己都唔會有太多要求lu。侍應伯伯雖然年紀大但都好細心,我話要d酸梅醬,伯伯就抓一把比我;臨走就叫我"小心,唔好倒瀉呀!!" =p

2006-09-16 32 浏览
9月9日(星期六)依到d 燒味真係好好味, 無論係雞, 鵝, 叉燒,燒肉都好正!不過d 衛生好似唔係咁好.p.s: 今日食食下, 聽到個伙計同個食客講無哂燒肉, 岩岩俾人一次過買哂, 真係勁!(果時中午黎渣)
9月9日(星期六)

2002-08-17 28 浏览
係荃灣好出名o既燒臘舖, 真係由細幫襯到大, 最鐘意食佢地o既叉燒飯, 無得頂! 不過呢度環境比較污糟.
2001-08-17 56 浏览
係荃灣好出名。店面非常馬虎亦不太光潔, 不過味道一流。本人每次去都會order一碟肥义肉飯,油菜同淨水。口感一流,一定要試。
係荃灣好出名。
店面非常馬虎亦不太光潔, 不過味道一流。
本人每次去都會order一碟肥义肉飯,油菜同淨水。
口感一流,一定要試。