餐厅: 聚來車仔麵
资讯:

今天專程去深水埗特賣場逛逛,首先是要去吃很久沒吃的車仔麵了。知道這間車仔麵除了車仔麵好吃之外,最出名的就是爆漿阿華田!我們當然要一試!車仔麵先選擇面底,然後再逐樣餸叫。我們點了魚肉春卷、牛腩、墨魚丸等,配秘製辣汁和腩汁,味道很濃,餸菜亦彈牙新鮮。每一樣餸都是很新鮮的食材,麵底的腩汁又入味,麵質亦非常彈牙。招牌煎餃我們又點了雙拼煎餃。芝士粟米餃和韭菜豬肉餃。芝士粟米餃子外皮酥脆,一咬開就感受到香濃的芝士和甜脆的粟米的味道。招牌韭菜餃子同樣金黃酥脆,韭菜的清香和豐富的餡料彼此融合,口感鮮味,而且絕不油膩,咬落脆卜卜的!還會爆汁呢!爆漿阿華田西多士就是為了這個而來!果然名不虛傳,單是賣相已值回票價!炸得香脆的西多士配着濃濃的阿華田醬汁,內還有榛子醬。一切開,濃濃的朱古力醬汁瀉出,混合着榛子醬,蘸着醬汁,配上脆卜卜的西多士,口感豐富,味道一流!這間小小的食店,還有其他特色食物,例如「車仔飯」,都是餸菜自選的飯餐,或是秘製的碟頭飯,還有不同款式的餃子、小食、煎釀三寶等,十分多元化呢。

車仔麵

招牌煎餃

爆漿阿華田西多士

.#foodie #hk #hkfoodie#HTB美食推介【深水埗打卡茶記|有緣相聚歡迎再來😮】唔入餐廳都唔知道原來餐廳名咁有詩意,行開深水埗決定嚟朝聖下一間打卡茶記😎🤩.🐨爆漿阿華田西多士 $38推薦度:⭐️⭐️⭐️⭐⭐️西多士可揀花生醬或朱古力榛子醬,傳統嘅小編揀咗花生🥜🥜上枱嗰下勁震撼!!!中間係佈滿咗醬同阿華田粉,一切開流到成隻碟都係~~ 食落第一啖一定係滿滿阿華田味...但食得出就咁西多都好出色🤪🩷 因為切開見到佢炸得啱啱好,外面薄脆、中間夾住滿滿嘅花生醬~ 花生醬嘅鹹味同華田甜味都好夾,兩者其實都唔係好搶~上面滿滿嘅華田浸得越耐味道越出,彌補到原本食西多食得多會好寡或者想同人分享嘅感覺🫣 絕對可以自己食晒成份....🐨單拼麵餐-雞扒米線 $32up推薦度:⭐️⭐️⭐️⭐⭐本身擔心淨係西多會飽,所以叫埋個米線😂 米線媲美到三哥,有淡淡米香、唔會煮到好腍~ 另外,揀咗雞扒,雞扒一上枱係金黃色,最緊要佢喺原塊上,逐啖咬住食好滿足🙈 佢煎得真心好香、蔥花味都好出,保持到肉嫩同肉汁,係茶記level絕對係高質素!!!!.⌫所有下午茶餐都連埋餐飲🤤勁抵——☼——☼——☼——☼——☼——聚來車仔麵📍
.#foodie #hk #hkfoodie

🪸環境:👾👾👾👾👾
🗣️服務:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
📸食物打卡度:💡💡💡💡💡
🛠️分類:#HTB深水埗 #HTB港式
#深水埗美食 #深水埗 #港式 #西多 #爆醬 #阿華田 #朱古力榛子 #雞扒 #下午茶 #打卡 #高質 #美食推介
  • 爆漿阿華田西多士
呢排依然喺深水埗區工作,但天氣依然驟晴驟雨同人生一樣變幻莫測,工程都找差不多完啦真係開心得黎又唔捨得,始終完成工程都係一件完滿嘅事,所以呢排除左工作外嘅時間都喺附近搵下有無好嘢食。咁啱今日又俾我搵到一間性價比高嘅餐廳。地點位置於基隆街,睇個門面係間小店餐廳名叫做聚來車仔麵,明顯地主力都係食車仔麵而且都見到有同好多明星合照,咁今日就試下呢一間啦~鋪頭入面有好幾張枱, 環境衛生都好乾淨舒服,兩邊牆身都貼滿晒食物同埋招牌菜,充滿懷舊氣息感覺都幾溫暖。呢間舖頭嘅賣點係食車仔麵,咁我當然要試下佢啦,餐牌除左車仔麵外仲有咖哩飯同埋其他小食, 諗咗一陣間最後要左一個四餸車仔麵:有豬紅、牛腩、雞翼尖同埋蘿蔔,配合油麵同埋沙嗲汁呢啲都係經典嘅車仔麵餸菜,之後仲要左份招牌鮮炸肉丸同埋一杯凍檸茶,咁就夠我下午茶慢慢嘆~~~等咗幾分鐘左右車仔麵同埋凍檸茶都上枱啦~~~ 賣相擺盤相當精緻,每一款餸菜都分門別類,打完卡之後就即時趁熱食,佢嘅豬紅四四方方一啖一口,非常嫩滑有口感;雞翼尖辣辣地配合沙爹汁,慢慢啜晒啲肉真係好惹味;蘿蔔係清湯煮口感非常好,好入味完全沒有渣;牛腩大大件炆煮時間長好入味,入口咬開一絲絲質素好
明顯地主力都係食車仔麵而且都見到有同好多明星合照,
咁今日就試下呢一間啦~
鋪頭入面有好幾張枱,

四餸車仔麵
;雞翼尖辣辣地配合沙爹汁,慢慢啜晒啲肉真係好惹味
四餸車仔麵
;蘿蔔係清湯煮口感非常好,好入味完全沒有渣
四餸車仔麵
;牛腩大大件炆煮時間長好入味,入口咬開一絲絲質素好高
四餸車仔麵
;再配合油麵彈牙爽口,整碗麵配搭得好好。
四餸車仔麵
跟手到小食啦,招牌鮮炸肉丸上枱時候非常熱咬開時好燙口,
招牌鮮炸肉丸
入面有飽滿嘅肉碎同埋洋蔥,口感新鮮多汁果然係招牌貨。
招牌鮮炸肉丸
食完咁高質嘅嘢點樣都要飲返杯凍檸茶消暑,佢杯凍檸茶夠大杯有幾塊檸檬一啲都唔吝嗇,甜度適中入口透心涼又解渴,質素高又夠凍。
凍檸茶

一碗四餸車仔麵再加一碟招牌小食,再整多一杯凍飲埋單都係$100蚊左右,味道質素高性價比又合理,果然理解好多明星幫襯,今次就當係深水埗區餞別嘅一餐~~~

2024-07-11
凍檸茶
2024-07-06 179 浏览
聚來車仔麵(深水埗)今天中午 ,天氣炎熱 。我們搭地鐵到深水埗站, 去基隆街聚來車仔麵(深水埗) ,午餐。我們叫了套餐A:豬紅、 豬肚 、米線加腩汁,和一杯凍檸茶; 又叫了套餐C: 包括豬手 、蘿蔔、菜心、米粉加腩汁 和一罐可樂。 老婆見到招牌鮮炸肉丸, 外觀美麗, 又叫了一份。套餐A的豬紅爽滑、 豬肚炆得好淋 ,容易咬碎入口, 米線也爽滑,加腩汁 ,好味。套餐C豬手炆得好淋、蘿蔔又甜又爽脆、米粉加腩汁, 配合得天衣無縫。招牌鮮炸肉丸,品味独特,口感鲜美;外脆内嫩,香气四溢,让您回味无穷。加埋兩杯凍飲 ,在這大熱天時, 可以幫助消暑解渴, 是夏天 一大樂事。
聚來車仔麵(深水埗)

2024-07-06
  • 招牌鮮炸肉丸
2024-07-05 348 浏览
一入門口就看見牆上寫著[我的麵,給您家的味道],還貼滿介紹食物的圖片,一目了然,環境很舒適。我很喜愛食車仔麵,因為是香港的地道美食,有很多不同種類的餸可以自由配搭,啱哂有選擇困難的我,除了車仔麵外,還有飯、炸雞翼、煎餃子、煎釀三寶...等小食選擇。我們選了二個三餸車仔麵一齊分享~~❤️牛腩、豬手、魚片頭,選米粉加腩汁❤️豬手、牛筋、貢丸、菜底加腩汁我非常喜愛豬手,每次都會點,豬手非常入味,肉質極度柔軟,充滿骨膠原,食得好滿足,牛腩雖然大大件但炆得好腍好好味,肥瘦均勻,牛肉味濃,絕不痴牙,牛筋有咬口,肉質幼嫩,魚片頭及貢丸質量很好,入口彈牙,湯底很清甜,真的有家的味道。❤️瑞士雞翼有四大隻,雞翼好肥美飽滿,皮滑肉嫩多汁,味道出色,十分滋味!。另外見到有創新的爆醬阿華田西多士、爆漿草莓西多士、阿華田恐龍特飲、阿華椰香特飲,但因為太飽,下次一定要再來試試!
我們選了二個三餸車仔麵一齊分享~~
❤️牛腩、豬手、魚片頭,選米粉加腩汁
❤️豬手、牛筋、貢丸、菜底加腩汁
❤️瑞士雞翼

2024-06-25 148 浏览
琴日去了聚來車仔麵食晚餐,因為見到佢地爆漿阿華田西多士好吸引,仲有煎餃,所以黎屋企附近既聚來試下。爆漿阿華田西多士 $38將大量的阿華田醬倒在吐司之上,口感和風味都非常好,阿華田甜香味,是不錯的甜品選擇。招牌煎餃 $45煎餃的內餡好juicy, 外皮煎得好香脆,$45有7隻,價錢都可以。😜肥牛蘿蔔生菜底車仔麵,因為兩個人都想食少少菜,點多左份車仔麵。肥牛、蘿蔔和生菜,簡單,美味,蘿蔔夠淋又冇渣。😋琴日去了聚來車仔麵食晚餐,因為見到佢地爆漿阿華田西多士好吸引,仲有煎餃,所以黎屋

爆漿阿華田西多士 $38

招牌煎餃 $45

• 招牌鮮煎餃子
2024-06-24 129 浏览
去深水埗買嘢,一去到就開始肚餓就喺度搵嘢食,求其入咗呢間舖去成車仔麵同埋餃子,如果間舖頭喺我屋企附近好耐,我會個個星期都過嚟食,車仔麵個辣椒簡直點睛,叫咗咖喱魚蛋香辣魷魚蘿蔔,跟住油面,魷魚好彈牙,蘿蔔多汁入味,點店家自己整嘅蒜泥辣椒醬,如果個辣椒可以買,我一定會買一罐走,爆漿阿華田西多士,好邪惡,西多士鋪滿阿華田粉同榛子醬
2024-06-22 86 浏览
深水埗買皮革DIY 隔離有一間小店(聚來車仔麵),雖然是小店經營,但除了車仔麵外,還有炸雞翼,煎餃子....等小食選擇,有一款好特別爆醬阿華田西多😋。走進小社區可以尋覓到有誠意以有創新的小店,支持小店又可留港消費💪💪一舉兩得❣️三餸車仔麵(牛腩/豬皮/咖哩魚蛋)香而淋的牛腩與“索盡”濃郁沙嗲湯底豬皮,入口一咬爆湯汁,咖哩魚蛋彈牙,配上煙韌麵條,完美港式車仔麵❣️雞扒/太陽蛋飯鮮嫩多汁的香煎雞扒搭配流心的太陽蛋,蛋液散流在軟糯白飯中,口感層次豐富。可額外添加多葱油😋😋,簡單食材融合出絕佳滋味❣️柚子炸雞翼酥脆多汁的柚子炸雞翼,酸甜交融,回味悠長❣️爆漿阿華田西多西多鋪滿密密麻麻阿華田香氣僕鼻,切開爆出奶油香+花生香,感覺好似心太軟feel,好有創意美食👍👍
深水埗買皮革DIY 隔離有一間小店(聚來車仔麵)

❣️三餸車仔麵(牛腩/豬皮/咖哩魚蛋)

❣️雞扒/太陽蛋飯

❣️柚子炸雞

酥脆多汁的柚子炸雞翼,酸甜交融,回味悠長
❣️爆漿阿華田西多

2024-06-18 82 浏览
'豬扒餐肉煎蛋飯'豐盛的豬扒、香噴噴的餐肉、金黃的煎蛋,它們齊聚在一碗熱騰騰的飯上,散發出誘人的香氣。每一口都是那樣的美味,豬扒的鮮嫩、餐肉的香脆、煎蛋的蛋香,完美結合在一起。這道豬扒餐肉煎蛋飯,不僅填飽肚子,更是讓人心滿意足的好滋味。讓我們放下煩惱,享受這一碗香氣四溢的美味佳餚吧!
'豬扒餐肉煎蛋飯'

2024-06-18
  • 豬扒餐肉煎蛋飯
🥟秘製蔥油豬扒飯 $52超級豐富嘅一個飯,除咗豬扒仲有餐肉蛋/腸蛋二選一🤣件豬扒好大塊,煎得好香口,每一啖都食到少少油脂😍同埋完全冇落鬆肉粉嘅嗰種口感🥰重點係呢個價錢仲包咗飲品😆抵食抵食!.🍞 爆漿阿華田西多士 $38必食必食🥰小編都係為咗佢而嚟😂上網見到覺得超吸引,好邪惡,專誠來朝聖🥹個西多士餡可以揀榛子醬或者花生醬,今次就揀咗榛子醬,感覺同阿華田更加合襯🤩熱力令到啲阿華田粉溶曬,俾塊包吸收曬啲汁,超級濃嘅阿華田味,太滿足了😭.🥟招牌雙拼鮮煎餃子 $45/8隻總共有三款口味選擇,小編就揀咗韭菜同埋椰菜 😚個餃子真係超級超級好食🥲岀面啲餃子好難食到豬肉嘅鮮味,但係呢間食得出所有材料都非常新鮮😻同埋煎得好靚,皮薄餡靚,一咬啲汁咇曬岀黎😆係我食過數一數二好食嘅餃子😳.🍽味道: 4/5🏙環境: 4/5‍👨🏼‍🍳服務: 4/5💧衛生: 4/5💰價錢: 4/5
🥟秘製蔥油豬扒飯 $52
🍞 爆漿阿華田西多士 $38
🥟招牌雙拼鮮煎餃子 $45/8隻
🍽味道: 4/5
🏙環境: 4/5
‍👨🏼‍🍳服務: 4/5
💧衛生: 4/5
💰價錢: 4/5
今日去深水埗買野 突然落大雨 就係到食LUNCH好耐冇食過車仔麵 決定試下呢間😇如果係我屋企附近 我應該會每個星期都食😎餐廳裝修簡約乾淨 睇店員感覺似係家庭式經營食物除左車仔麵仲有好多唔同既小食價錢實惠 味道出色 好抵食😎💥車仔麵 選擇好多 可以自選餸 麵 湯底 辣度因應每款餸 價錢都會唔同咖喱魚蛋 香辣魷魚 蘿蔔 油麵魚蛋大粒咖喱味好出 魷魚爽口彈牙辣辣地好惹味蘿蔔清甜入味 好正再加埋佢地既自家製蒜蓉辣椒菜譜 出色😌💥招牌煎餃🥟係佢地自家包既餃子 見好多人都食緊就叫左雙拼 椰菜雲耳豬肉 芝士粟米味即叫即煎 煎得好靚係金黃色食落去個皮唔厚 入面係滿滿既餡料 椰菜雲耳豬肉好清新 家既味道芝士粟米勁夾勁香🥰💥爆漿阿華田西多士 其實已經好飽 但呢個真係好特別好邪惡😈西多士上面鋪滿阿華田粉 切開就係流心既阿華田漿 榛子醬 勁邪惡 啖啖都係朱古力味好香好高質😇💥熱檸水 熱奶茶跟餐叫咗兩杯嘢飲🥰

今日去深水埗買野 突然落大雨 就係到食LUNCH

勁邪惡 啖啖都係朱古力味好香好高質😇

💥熱檸水 熱奶茶
跟餐叫咗兩杯嘢飲🥰

2024-06-10 70 浏览
平時食車仔麵除左配菜款式多d花臣之外,都唔見有咩大突破,但今次呢間餐廳,除左車仔麵出色之外,仲有特色既西多士,好食之餘仲可以打卡🍜車仔麵套餐有2~3同4餸,由配菜、湯底同都都可以揀。除此之外仲可以揀醬汁同多走/蔥,配塔千變萬化。配菜基本上有接近20款,個人最欣賞蘿蔔同牛腩,前者清甜入味而且食落完全冇渣,好明顯有精心揀過。而牛腩就非常淋身同入味,好過好多潮州粉麵舖🧇爆醬阿華田西多士(棒子醬餡)一上枱見到西多士上除左佈滿啡咖色既柯華田粉之外仲會見到中間有泡阿華田係度浪浪玩。用刀一切就會流到成碟都係,但入口充滿阿華香味之餘味道又唔會太甜,完全減低左食西多士既罪惡感。而且$40就已經食得到。質素仲好過好多打卡cafe。另外仲有一款爆醬草莓味,下次一定會試埋!⚜️聚來車仔麵📍深水埗基隆街172號地舖#foodie #hkfoodie #hongkongfoodie #hkfood #hongkongfood #hongkong #hk #foodblogger #hkig #hkfoodshare #hkfoodielife #hkrestautant #bestfoodfeed #insta

🍜車仔麵

🧇爆醬阿華田西多士(棒子醬餡)

⚜️聚來車仔麵
📍深水埗基隆街172號地舖

#foodie #hkfoodie #hongkongfoodie #hkfood #hongkongfood #hongkong #hk #foodblogger #hkig #hkfoodshare #hkfoodielife #hkrestautant #bestfoodfeed #instadaily #foodiegram #hkers #hkfoodporn #西多士 #車仔麵 #聚來
2024-06-01 54 浏览
估唔到深水埗行到咁入嘅內街有間隱世港式車仔餐廳,門口貼有明星嚟幫襯嘅合照。行經過比「車仔飯餐」吸引到,幾特別喎,試吓先!揀咗幾款車仔餸配白飯,有魚蛋、豬紅、雞腎,牛腩。第一次咁食,啱曬我老公。又鐘意食車仔麵嘅餸,但食麵又唔覺飽,今次配飯,湊米氣!而我就揀咗招牌葱油雞扒飯。葱油汁好香!雞扒啱啱新鮮生炸起,熱辣辣!外表香脆,肉嫩多汁,葱油汁飯撈埋半熟雞蛋汁,真係幾好味😋 本身唔太餓都一啖一啖食晒。煎餃子🥟都唔錯🫶🏻 兩面煎到金黃色好靚,首先要講係個皮唔韌,唔洗死咬。以煎食過煎餃子嘅皮好韌,用力扯,結果個皮爛咗,個餡跌晒出嚟😵‍💫 呢度食完全冇呢個問題。咬開,外皮酥脆到聽到聲,見到入面肉餡,皮薄餡靚,好味!

揀咗幾款車仔餸配白飯,有魚蛋、豬紅、雞腎,牛腩。

2024-05-27
2024-06-01 37 浏览
今日終于可以試到流心士多啤梨爆醬西多,食落去真系好特別,好好味,好豐富嘅士多啤梨味,再叫咗個車仔面,車仔面都好好味,每個餸都好好味,叫咗朋友介紹嘅芝士粟米煎餃,芝士味濃郁不會太漏,真系要推介俾大家真系好好味😋😋😋大家可以去試下
2024-05-28 2073 浏览
𝘼𝙩𝙢𝙤𝙨𝙥𝙝𝙚𝙧𝙚 品味著小時候簡簡單單的小食,不禁讓人回想起母親的味道,彷彿時光倒流,重拾那種被呵護的感覺。這就是小店帶來的魅力,很有家的氛圍𝙁𝙤𝙤𝙙 先來一客香噴噴的蒜香雞翼,酥脆的外皮下,雞肉鮮嫩多汁,濃郁的蒜香味撲面而來,簡直就是開胃菜中的翹楚。忍不住一口接一口,彷彿品嘗到了媽媽手藝的味道。再點了香煎餃子,外層金黃酥脆,咬下去,粟米粒與濃郁的芝士相融,芝士控大愛!而椰菜豬肉餃子,酥脆的皮下包裹著爽脆可口的餡料 。香煎雞扒飯配上火腿煎蛋,酥脆多汁的雞扒配上白飯,飽足感十足;再加上香煎火腿蛋,簡單又滿足 。私心來吃這裡的爆漿阿華田多士!!內餡Nutella,灑上滿滿的阿華田,一切開流出來的阿華田極度澎湃!!好邪惡但係清晒都唔覺得膩 超好食—————-𝙒𝙚 𝙤𝙧𝙙𝙚𝙧𝙚𝙙:雞中翼/蒜香 32招牌煎餃/8隻 48 椰菜粟米爆漿阿華田西多士/朱古力榛子 40香煎雞扒飯火腿煎蛋 52—————————————————𖠿𖥣聚來車仔麵(深水埗)〒 深水埗基隆街172號地舖—————————————————⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀#hkfood #hkfoodporn #hkfoodblogger

蒜香雞翼  4隻

招牌煎餃/8隻 48 椰菜粟米
爆漿阿華田西多士/朱古力榛子 40
香煎雞扒飯火腿煎蛋 52

—————————————————

𖠿𖥣聚來車仔麵(深水埗)
〒 深水埗基隆街172號地舖

—————————————————
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#hkfood #hkfoodporn #hkfoodblogger #hkfoodpic #hkfoodies #yum #hkfoodstagram #foodie #foodporn #foodphotography #foodgasm #foodstagram
___
🥇Follow @eathkgirls @eathkgirl
#eathkgirls
#食港女