2009-09-11 24 浏览
琴日係我家姐生日,咁岩聖安娜又有Rilakkuma既野送~~(忠實Rilakkuma fans!!!)用Nanonavi search最就近的聖安娜餅店,就搭車去葵芳買cake畀我家姐0係門口打量左一陣,見入有個Rilakkuma cake,好可愛,不過係chocolate我驚我家姐唔鍾意,最後買左呢個鮮果cake唔知係唔係而家芒果唔當造,成個cake得peach, pineapple, blueberry, dragon fruit同strawberry,呢個combination都係第一次見不過都幾好食,好彩個dragon fruit係甜的個白朱古力coating做得麻麻,因為冇朱古力味,同埋一切就散晒anyway, 有cake又有rilakkuma的product送所以都算係買得過~~!!
琴日係我家姐生日,
咁岩聖安娜又有Rilakkuma既野送~~
(忠實Rilakkuma fans!!!)
用Nanonavi search最就近的聖安娜餅店,
就搭車去葵芳買cake畀我家姐

0係門口打量左一陣,
見入有個Rilakkuma cake,好可愛,
不過係chocolate我驚我家姐唔鍾意,
最後買左呢個鮮果cake

唔知係唔係而家芒果唔當造,
呢個combination都係第一次見
不過都幾好食,
好彩個dragon fruit係甜的

個白朱古力coating做得麻麻,
因為冇朱古力味,
同埋一切就散晒

所以都算係買得過~~!!
$30 (其他)
2009-03-19 87 浏览
很久沒有買六合彩的月巴人某個晚上買了一張電腦票,數日後核對時發現中了....三個字,某天午飯時間打算買個甜品賀一賀,在$18一個牛奶布甸和特價$15/2件凍餅間選了後者,因為覺得好像抵吃很多 買2件凍餅也有一個迷你小紙盒盛載,真精緻!! 黑森林蛋糕個子不大,但忌廉份量卻不少,連我這個喜吃cream的月巴人也覺得有點多!忌廉中間有些黑加侖子果凍粒粒,很有兒時在紅寶石餐廳買的黑森林風味! 蛋糕基本是鬆軟的,但有些部份卻有點乾,是新鮮的嗎??朱古力味道不過不失,可以再濃香一點更佳。草莓忌廉蛋糕很像卡通片裡的蛋糕模樣,跟黑森林一樣都是中間部份的忌廉較多;所用草莓略為過熟,味道雖甜但質感過淋,草莓顏色也不及whole cake那些紅艷,在外觀上稍為失色。相對較濃的黑森林,這款味道較為清怡沒那麼甜膩。下次還是嘗試一下樽仔牛奶布丁好了。

買2件凍餅也有一個迷你小紙盒盛載,真精緻!!

下次還是嘗試一下樽仔牛奶布丁好了。
草莓忌廉
黑森林
2008-07-01 13 浏览
因為有西餅禮卷的關係 所以來這間多年未涉足的店 這次要了:1)朱古力情脆 朱古力味尚算足夠濃烈 mousse和蛋糕的比例適中  點點脆米豐富了口感 但略嫌太少 2)火灼_麥生果盒味道極淡 不知道自己在吃什麼3)tiramisu芝士比例太少  咖啡酒味過濃4)各式什餅份量少 款式少 味道普通5)lamington咖啡味的沒有咖啡味 朱古力味的沒有朱古力味蛋糕欠缺鬆軟要付錢買的話  這家店不是好選擇之一
因為有西餅禮卷的關係 所以來這間多年未涉足的店 這次要了:
咖啡味的沒有咖啡味 朱古力味的沒有朱古力味
蛋糕欠缺鬆軟

要付錢買的話  這家店不是好選擇之一
2008-03-09 61 浏览
明知晚上的甜魔聚會將極度瘋狂,是日午餐還是簡單一點較好,樓上A1人頭湧湧,這裡反而可以慢慢挑選包包。照燒雞串包第一時間選了,麵包是其次,最喜歡的仍是那雞串和其燒汁,多年來食極未厭。仍在盤算選那款包的同時,一位太太正將多塊的香蔥火腿薄餅夾進麵包盤裡,難道很好吃的嗎??我也要一塊來試試;薄餅邊較脆而中間部份相對柔軟,蔥香和火腿的咸味也令本來不俗的餅底,增加好味程度,而且價錢只是$3.8!相對其他包款便宜不少,難怪那位太太勁買多塊。結帳時才記得這店也有提供即磨咖啡和其他咖啡、茶飲品,來杯熱咖啡看看水準如何?咖啡的確是即磨,花奶用量也剛好,只是咖啡味比較淡,香氣也只是隱約聞到,以自己的口味,這杯咖啡是淡出鳥來,就算配上名牌太古咖啡糖也無補於事。負責泡茶的女店員笑容可掬,禮貌不錯。

負責泡茶的女店員笑容可掬,禮貌不錯。
2008-02-21 16 浏览
同事請食西餅, 試朱古力西餅:面頭個層朱古力醬好甜, 又漿住個口, 蛋榚唔算鬆軟. 一般咖啡味林明頓:面頭層椰絲好乾, 咖啡味不太濃, 蛋榚也不鬆軟. 一般
同事請食西餅, 試

朱古力西餅:
面頭個層朱古力醬好甜, 又漿住個口, 蛋榚唔算鬆軟. 一般

咖啡味林明頓:
面頭層椰絲好乾, 咖啡味不太濃, 蛋榚也不鬆軟. 一般
西餅
2008-01-08 70 浏览
** 此食肆的第三個OK **尋日(7-1-2008 Mon)放工後,因要o黎新都會廣場攞o野,落o左車內進諗住上二樓之際,見到聖安娜同奇華,諗吓,係喎,買定麵包做今日早餐都好喎.先睇聖安娜,行到過去,都幾多款式,有兩款以粟米做餡,本來想買,但尋晚屋企食飯,我會自己炒粟米火腿,費事食厭,所以放棄o左.咁我見到呢個好大個o既麵包,先鎖定佢,再行入去睇,見到有鮮奶球,本來都想要,但頭先o個個咁大個,我怕食兩個會heavy o左(因為我o衣o家要減肥喇),於是又放棄呢個,只買頭先o個個,原來佢名為’特級法蘭克福腸包’,要$6.00個,好貴呢.不過都試吓啦.排隊等畀錢時,臭到好香茄汁味.買完都唔記得奇華,冇入去睇lu.返到屋企拎出o黎影相,美味o既茄汁揩晒o係膠袋o度啊,嗚嗚….不過又咁諗,少啲咪冇咁肥囉,哈哈!影完相一睇,咦?咁似個咀o既?o係舖頭睇o既時候又唔覺喎.呵呵呵.今朝拎出o黎食,條法蘭克福腸縮o左而令表面皺o左,呢個一定o既呢.食落,啲汁真係幾好味,而法蘭克福腸o既皮依然係脆脆地o既,其他都係普通,冇乜特別.咁就$6.00喇,麵粉荒都冇開始過;我今朝約6:15am食,到10:40
** 此食肆的第三個OK **

今朝拎出o黎食,條法蘭克福腸縮o左而令表面皺o左,呢個一定o既呢.食落,啲汁真係幾好味,而法蘭克福腸o既皮依然係脆脆地o既,其他都係普通,冇乜特別.咁就$6.00喇,麵粉荒都冇開始過;我今朝約6:15am食,到10:40am開始有啲餓,更覺得唔係咁值.
朱古力蛋糕($3.8): 價錢黎講.係平既..不過食落一般啦~佢面果層黑色類似朱古力醬既甜漿好甜好甜.但係就一D朱古力味都冇.而且質地好痴身..唔好食!o加啡味林明頓($4.5): 比起出面既林明頓係平$0.5.但係o加啡味一d都唔濃.唔講都唔知呢個係o加啡味.淨係覺得自己食緊一個椰絲+海棉既蛋糕..我諗聖安娜既西餅/蛋糕.真係有需要改善下..

我諗聖安娜既西餅/蛋糕.真係有需要改善下..
2007-09-18 9 浏览
今早經過又見到有呢個蜜桃蘇, 當然要買啦( 因成日經過都賣曬! ) yummy yummy !
2007-09-12 6 浏览
佢都裝修咗一段時間啦(擴充!) 終於開番啦! 見D西餅繽紛之頪靚咗好多播! 今次見到我鐘意食O既蜜桃"so"!好耐冇食啦! 我覺得佢呢個包做得好食個X1 o既! 又平$5.5 ! yummy yummy !
2007-09-10 12 浏览
拜訪金豬家庭不想兩手空空又不想走太多路,最方便做法就是在這間聖安安買蛋糕然後在門口坐西隧巴士到上環,perfect!!自己不想買普通西餅那麼行貨,看到餅櫃裡的凍餅樣子頗漂亮,最重要是店員仍在將凍餅放進櫃內,感覺上好像很新鮮。選擇了六款外型不俗的雜果撻、芒果撻、朱朱力蛋糕x2、椰子和栗子凍餅;金豬媽媽頻說"好靚呀好靚呀!"還選了一件朱朱力給我吃,真客氣!照片後方是金豬媽媽所選的椰子味,外型圓鼓鼓、白雪雪就像她女兒的小臉蛋,根據她的評語是:好清香的椰子味,很好吃。前方是她選給我的朱朱力餅,旁邊的膠紙上是白朱朱力花紋,漂亮是很漂亮,但撕開膠紙後朱古力變得碎裂,一路撕一路跌,有點狼狽!另外蛋糕面的朱古力碎也是很容易跌下,個人覺得吃這件蛋糕是很考工夫,尤其是沒有碟子盛載的時候。味道方面是不俗的,朱朱力味道頗濃郁,中間是朱朱力蛋糕和mousse一層層相間,吃起來質感柔軟,質素是不錯的。下次買其他更靚的蛋糕來拜訪你啦,baby! =)

下次買其他更靚的蛋糕來拜訪你啦,baby! =)
2007-01-04 38 浏览
大人牛一之日,走遍葵芳地鐵站方圓幾間餅店,最後行返黎聖安娜買;下午六點幾所餘餅款唔多,在選擇芒果味道大前提下,最終揀左呢個芒果慕絲薄脆。蛋糕一貫鬆軟,最特別係中間個層朱古力脆米,增加味道之餘仲可以多一重口感,幾好!蛋糕上面有一層半圓型芒果味mousse再舖上香滑栗子茸,前者幾有芒果味,後者則夠香甜幼滑,大人話最頂2粒原粒栗子好好食。一向認為聖安娜蛋糕d芒果唔夠美x靚,但今次卻係例外;今次d芒果望落金黃色好靚,比美x淺黃色芒果的確對辦好多,而且最重要係夠甜,今次的確黎個大平反。 蛋糕面個片飛鏢型朱古力竟然唔錯,甜得黎唔漏;相反個塊生日牌就千其唔好食,細佬話似食玻璃;最奇怪都係個兩條番茜,唔知想點-_-" 生日嘛!笑臉唔少得!!

生日嘛!笑臉唔少得!!
2006-07-28 3 浏览
星期日下午經過,女朋友話想試下個恐龍蛋,入到去d 恐龍走哂,無蛋剩,結果試了它新出的健康低糖西餅中的開邊綠豆雪耳和女朋友至愛的紫米西餅各一。兩件餅都真係唔算甜,綠豆雪耳幾好食,紫米就硬了點,吸引唔到女朋友,咁都明白西餅店難會做到好食的紫米,所以不會強求,但最唔明白的係點解聖安娜專出o既西餅咁多年,個蛋糕質地都係硬硬地,唔多好食呢? 還是期待原先想試的恐龍蛋!
2006-05-25 26 浏览
同事去聖安安買粽,見到店長小姐將恐龍蛋上架,之前有睇過月餅兄食評,相見不如偶遇,買返個試試先。外型圓碌碌,好香咖啡味,味覺上已經好高分,只係包底較油,唔係健康之包。咬左啖包,質感鬆軟,唔錯! 味道甜甜地,又香咖啡味,中間有d芝士(?!)講真係幾好食。之但係呢個包同聖安安/美心一向既麵包一鬼樣,就係中間一定好大個窿!!!

2006-05-07 32 浏览
自從「咖啡恐龍蛋包」($3.5)退出後,若有所失。三月在全線推出,其價廉物美驚為天人。渾圓碩大,表皮粗糙,咖啡味濃厚。凹凸外皮是以意大利咖啡、牛油和芝士造成的脆皮,內層麵包雪白鬆軟。廣告稿,是如此形容:‘咬下恐龍蛋,鬆脆、綿軟口感先後出現,咖啡香四溢。’果真如此,好堅!四月上旬,在德褔的「麵包廊」(同集團)見過…。但路程太遠。==========================四月推出的「紅豆餡朱古力十字包」($4.5),垃圾過垃圾!(圖示)完全係掛羊頭賣狗肉。
四月上旬,在德褔的「麵包廊」(同集團)見過…。但路程太遠。
==========================
2005-04-10 11 浏览
到這兒看週日早場電影。我負責買票,女伴負責買麵包。因為有現金卷(買滿十元,可當兩元使用),於是棄「奇x」龜包,而光顧此店。買了兩枚公仔造型的有餡麵包。一枚是八爪魚造型,另一枚是忘了是什麼造型。每枚原價五塊半,使用優惠卷後,兩枚共九塊錢。麵包相當軟熟討好,頗有水準。餡對不算多。黑芝麻餡和咖哩餡,一甜一鹹,味道一般,可以接受。不得不讚那八爪魚造型的黑芝麻包。「魚身」裡放了甜美的黑芝麻餡,那四五隻「爪」裡則沒有餡料,卻烤得香香脆胞,口感不俗,讚呀!週日早上十點四,店面只有一名售貨員,收麵包錢兼夾西餅,一腳踢,辛苦啊!
麵包相當軟熟討好,頗有水準。