老馮茶室

老馮茶室 (已結業)

Old Fung Tea House
老馮茶室 (已結業)
Ming L.
港式飯砵仔飯-[老馮茶室Old Fung Tea House]
Ming L.
2019-02-25
关注
幾次在大埔和太和之間經過,見到新開,都想進去試一下。砵仔飯好真鮮~~我未試過!即叫即蒸,所以點砵仔飯要有心理準備哦~我們點了雲耳蒸滑雞,另外叫了牛坑腩飯,好似都係招牌! 店面光猛,算好坐。牛坑腩飯~~個腩好好味! 又入味WOR~ 而且好好咬,軟硬適中! 真係處理得好好!雲耳蒸滑雞砵仔飯~~~呢個要讚,但雞好滑,雞的部位都是有肉的(某D只會俾大骨位人~~)。最好係明顯調味唔算好多,健康之選!原汁原味的感覺!不錯,也不會有煲仔飯的熱氣! 另外,小Ming太大食~~所以....這個炸雲吞有驚喜!有7粒!而且雲吞有味,調得好好!香而脆! (原本叫醉雞的~~但賣晒=.=") 加HKD12有菜可以加! 整體真的不錯~~推介!有點港式~~值得一試! 查看更多
+ 3
eatforlife88
好抵食又坐得舒服~
2019-01-30
关注
店ge設計幾吸睛!!!有個侍應哥哥會好主動介紹HAHA!唔好以為係一般茶記佢好有水準又抵食平均都係$45-$52就食到飽一飽~最重要係 真係大份又好食!茄汁雞扒飯餐($52)WA 佢比2大塊雞扒你....真係食到好Full...飯又勁多~~~~~黃花魚飯餐($56)唔係到到有得食架!調味好重要! 酸酸甜甜最正宗!有豆腐係底~魚肉好滑!!呢到有常餐其他飯湯粉面 咩都有基本上 可以個個星期食幾次!必食 咕嚕肉!查看更多
相关食记
30日内同一位会员在同一间餐厅提交的食记
Elky
晚餐客飯好味抵食
Elky
2019-01-21
关注
晚餐客飯選擇多,4個人叫左蒸鯇魚,蒸肉餅,食完唔頸渴,估計無味精,凍檸茶茶底都好好味,一唔煮飯就可以去呢度食,家庭客飯首選。見鋪面寫住牛腩牛雜專家,另外仲叫左碟淨坑腩食,果然好得,個人認為牛腩好食過好多粉麵鋪。查看更多
检举
蒸鯇魚,淨坑腩,蒸肉餅
TrenyceHigashi
好味道
TrenyceHigashi
2019-01-16
关注
食物好好味。。(抱住普通level去試)。。職員服務態度友善。。唔會扮睇你唔到。。有求必應。。 (諗住茶記職員態度唔會好得去邊)。。開頭係嫌佢裝修唔夠吸引。。(因為開咗好多裝修靚靚嘅食店)。。點知一試就知龍定鳳。。今日試咗牛坑腩飯同油鴨脾飯。。 下次就想試埋佢個撈麵。。(我係撈麵控)其實打咁多字都係想多d人可以食到美食。。宜家想搵間真係好食嘅唔容易架。。 最緊要價錢都合理。。裝修我唔食啦。。我要美食夠啦。。查看更多
牛坑腩飯
好食!~
2019-01-09
关注
呢間係專食牛腩的。佢有好多牛啲部位揀但見有砵仔飯仲要全部砵仔飯$38飲品加6蚊無咩好特別不過睇得又食得👍🏻😍呢間所有野平均幾平幾好食--📍老馮茶室大埔安慈路1號海寶花園14號地舖查看更多
相关食记
30日内同一位会员在同一间餐厅提交的食记
or#Tm65700433
or#Tm65700433
2018-12-25
关注
食物水準超高大件夾抵食服務有禮仲有埋托兒服務本人係一個由外國返嚟香港嘅遊客,從來唔識得呢度嘅老闆,只係誤打誤撞咁入咗去幫襯。平時多數只會寫啲負面食評,什少讚人。top quality foodmoney well spentfriendly staffcreche service availableI'm a tourist, never heard of this place before, only dined in there purely by chance. Normally I only write negative reviews, so when I write something as positive as this they must have done something amazing. 查看更多
蛋治
墨魚丸
牛腩
思思228
同好朋友食早餐
思思228
2018-10-25
关注
自從好朋友生完阿囡之後,我地好耐冇見大家,大家又住得遠, 想見大家真係難上加難。 好彩,佢入大埔探Auntie, 有機會約大家食個早餐,聚一聚。 雖然時間真係少左小小,但總好過冇見過面。 大埔近來開左好多新食店,啱啱好,我地隨心的就揀左食簡單又地道的港式早餐了。樓面一早就坐滿人,阿哥哥原本俾左2個搭枱位俾我地,但是後來見到我地好似好耐冇見,想要張坐得舒舒服服的位,佢就好快安排左張超好的座位俾我地。 夠哂貼心啦,哥哥仔沙爹牛肉麵食過甘多次,這間煮的沙爹牛肉好好食,牛肉霖,沙爹汁味濃,同出面的店子,有很大的不同。 朋友話方包一般,見到佢未食哂。 麵包新鮮焗出0黎才好味道。奶茶味濃,香滑,都好飲。時間太短了,大家都冇時間再坐久一點。店面店外都係一樣甘多人,不過新張期內,店員都很樂意又好友善幫大家攞位。大埔又係去邊到都一樣甘多人嘅查看更多
+ 7
沙爹牛肉麵及奶茶
buzzkathy
平民茶室
buzzkathy
2018-10-17
关注
大埔開左好多新冰室聽聞呢間都唔錯,今日中午就去試試佢的常餐十一點半去到唔洗等位🤞 入面都坐得舒服既唔會迫迫夾夾,不過就要搭枱 餐牌選擇都好多! 常餐($42) 沙嗲牛肉公仔面湯底好濃,好勁沙嗲味!牛肉正正常常,無咩特別普通茶記水準 常餐的奄列同多士厚多士超好味!外脆內軟上枱時仲係暖暖的😍😍好想食多塊😂 吉列魚柳XO醬撈公仔麵($42)魚枊較為薄身,好在炸漿唔會太厚味道還可以:)但撈公仔麵就無咩特別不過勝在麵煮得剛好唔會一pat咁! 服務唔錯嘅上餐夠快👍🏻😁查看更多
+ 4
奄列多士
opeparadox
老馮食碗醬豬頸肉扭扭粉
opeparadox
2018-10-11
关注
行過見到個名好搞野,做人如果可以老馮咁咪幾好。所以決定入去試試。室內佈置有D懷舊風味,光猛闊落乾淨,幾好坐。餐牌選擇不少,見到下午茶幾吸引,就點XO醬豬頸肉扭扭粉配奄列多士檸水。在無期望既情況下,扭扭粉一上枱,就好有驚喜。堆在豬頚肉上既XO醬好香,豬頸肉爽,湯清甜,好味。再配上奄列及多士,好夠飽昵離開時同侍者講好好味,佢細細講,你都冇食曬!笑笑,女仔不可吃太多澱粉質嘛!真系好食架。服務都非常不錯,CP超高新發現。查看更多
jackfish4410
水準的茶餐廳
jackfish4410
2018-09-30
关注
大埔一帶的茶餐廳, 大部份質素都比較低,好的都食到悶了,試試最近新開老馮,一間茶餐廳本人最重視沙爹牛肉公仔麵同飲品,不錯還可以,飲品可以,有心制作的,其他未試,期待期待查看更多
hamutarowithyou
懷舊冰室
hamutarowithyou
2018-09-07
关注
經過附近, 俾呢間"老馮"吸引左, 唔只因為個店名得意, 佢門面既設計都幾吸睛!道鐵閘好有舊式香港feel!Menu都係熟悉既茶餐廳食品,有常餐, 有飯, 湯粉, 百吃不厭.2:00就有下午茶!叫左份秘製雞中翼配雜果沙律連餐飲.雞中翼應該係即叫即整, 上枱時熱辣辣!加埋雜果沙律, 份量都合適.查看更多
+ 5
beautywin88
算坐得舒服嘅早餐
beautywin88
2018-09-05
关注
今日約左幾個朋友食早餐,佢地話呢間餐廳新開唔係好耐,所以就走嚟試下睇左menu,都係一般茶記有嘅早餐款,不過我覺得,第一次試應該要揀D試到水準嘅食物,所以就揀左沙爹牛肉麵餐沙爹牛肉麵($27)+飲品,多士同腿蛋另加$7沙爹牛肉都重味,個麵放左一陣先食都唔會太淋,味道OK價錢普通唔算太貴,套餐可以隨意配搭,加錢有細麵/腸蛋等環境因為新開都舒服,同朋友食下野傾下計都OK查看更多
Cmtc
手打墨魚丸
Cmtc
2018-08-24
关注
大埔有新食力 新開左間茶室 一於同朋友去試下咖哩雞翼焗丁 雞翼上有芝士,咖哩味好香,又唔算好辣,個種辣係慢慢咁辣焗完之後因爲有咖哩汁撈返,所以個麵唔會好乾手打墨魚丸 牛腩牛雜,元朗有一間老馮但無粉麵而哩間大埔老馮就主打粉麵,點解我會知 因為企門口既侍應話我地知墨魚麵,個墨丸真係,麵就唔知喇,因為我係食焗丁但朋友話整體幾好味 湯底又唔會好咸,但墨丸真係推推推仲有中意辣既朋友 落辣椒油唔好咁重手住 因為都真係幾辣餐飲呢 凍奶茶 又真係幾滑喎 又唔會話無茶味 (因為有啲茶味濃 但飲落條痢有一種*蟹烚烚*既感覺)凍檸茶 因為唔係我杯茶(我朋友叫咖嘛....)無乜意見服務方面呢,侍應反應都快,想要杯水無哦完我就算,真係轉頭俾我,但記餐牌就未算好熟 問返我邊個餐牌咩餐最後 我會揾日再試下牛腩,見到人地個碗牛腩河都幾吸引以茶記黎講 我會回頭 希望水準一路保持住查看更多
手打墨魚丸
netski
大埔親民抵食新去處
netski
2018-08-23
关注
大埔超級城附近,又有新開小店,當然要去支持一下。相比之前上兩手店主,這新店服務員的態度相當好,效率高,而且十分 helpful。「鮮茄雜菜牛肉螺絲粉」大大碗,這個價錢, 十分抵食!仲要味道有水準,番茄是濃湯,牛肉不會只得一兩塊。有誠意!「熱咖啡」有茶餐廳水準,是我喜歡的咖啡豆味道。可能是新開張關係,未知店長有冇考慮增加收款工具(例如:八達通、支付寶、WeChat等),以方便客人付款,提高生意額。如果日後可以提供外賣送餐服務,就一流(當然,只限餐廳附近屋苑)!現在流行「走塑」(環保署推行的「走塑沙灘,餐具先行」運動),可以響應一下環保,做區內首批支持少用塑膠的食肆。相信會吸引更多環保居民支持,而且可減低餐廳成本。例如:於收銀處/ 門口張貼小告示:老馮外賣「走塑」,撐你!😆👍🏻👍🏻👍🏻查看更多
+ 1
Alvin8_8
大埔區 有驚喜
Alvin8_8
2018-08-22
关注
落大雨 於是去附近新開茶室 試一試 點知有驚喜 侍應哥哥主動介紹食物最後點左 牛系列拼盤 牛沙瓜 牛坑腩 崩沙腩 連餐牌都無牛沙瓜食落去又香又滑 牛坑腩 崩沙腩 重牛味 香口 正另外仲介紹 墨魚丸 又甜又彈牙侍應招呼 都好好 有傾有講 p. s. 人人口味唔同 性格不同 可能會覺得侍應們太過熱情 食物不如理想 食物價格不人直。不喜勿插!查看更多
墨魚丸
牛沙瓜 崩沙腩 牛坑腩