2020-04-25 48 浏览
我個女因為杯熱飲太熱飲唔到,我祇不過問佢哋攞兩粒冰,佢話冇哩個服務喔,其實因為咁樣就少收我哋三蚊。依家唔係應該係一間親子餐廳嚟嘅咩點解都可以咁樣嘅,好明顯就係冇培訓過啦。
2020-04-23 87 浏览
今天到了形點買點日用品,順便買外賣回家吃😍😍看到這家店外賣牌有很多不同選擇,很快便選好要吃什麼☺️店員會幫我先量體溫,再安排我看餐牌,安排入座的人亦會排隊等候,秩序良好!鮮茄牛肉飯整盒都是蕃茄和牛肉,份量十足,蕃茄汁調得較甜帶酸,挺開胃。牛肉會較稔熟,而鮮茄不會全部溶掉,有口感!還配有炒蛋,把醬汁都全部索透,入味!🤗還有午餐配有餐湯,選了紅湯!無骨海南雞配油飯很想念新加坡的味道,所以選了海南雞🐔🐔一開盒便已聞到香味,有一陣油香,雞件頗大,但肉質不會厚實,反而有種彈牙感,一啖飯一啖肉,過癮!🤤還有配了一個中湯,解膩不錯!再來一份奶油厚多士☺️☺️☺️☺️午餐也要講態度。熱飲配了一枝老夫子的攪棒,很可愛,喚起對老夫子的回憶!下次等疫情過後都蠻想坐在主題餐廳吃!🎈🎈🎈🎈

鮮茄牛肉飯

無骨海南雞配油飯

• 羅宋湯
  • 海南雞配油飯
2020-04-22 68 浏览
一路都想試吓老夫子主題餐廳,咁啱經過,就買下午茶俾屋企人食拉🤣🤣餐廳裝修好得意,老夫子迷一定會鍾意❤下午茶選擇都很多,而且都幾有特色添!晚餐外賣自取仲有七七折喎😬😬沙嗲牛肉麵餐配牛乳炒蛋及牛油多士,有啲似早餐,但我鍾意🤣🤣好細心自動分埋湯,唔會浸到啲面淋晒,牛乳炒蛋很滑,唔錯炸雞翼薯條,經典港式下午茶,薯條香脆,雞翼入味有嫩滑,茄汁又分開,細心🥰迷你鮮茄焗豬扒飯,好大盆啊🤣🤣面頭仲有芝士添,豬扒又林又香口,炒底夠乾身,份量好多😬加咗$13轉無冰奶茶,又真係好好飲喎!茶味很濃,又滑🤩綜觀來講都幾好味😋下次試吓夜晚外賣攞返個七七折優惠先😝

餐廳裝修好得意,老夫子迷一定會鍾意❤

加咗$13轉無冰奶茶,又真係好好飲喎!茶味很濃,又滑🤩

綜觀來講都幾好味😋下次試吓夜晚外賣攞返個七七折優惠先😝
2020-04-22 61 浏览
投疫期間小朋友已經好久沒有外出啦,但也沒有辦法啦安全至上!💪💪唯有等我做外賣仔,落去買下午茶先🤣🤣仔仔指定要食yohoo mall 老夫子嘅焗豬扒飯,下午茶做到六點,當晚餐食有幾抵喎😝😝店員好細心,外賣都量度體溫先,仲有酒精搓手液提供👍👍下午茶餐,迷你焗豬扒飯,其實一啲都唔迷你呀,份量很足!😍😍飯底炒得很乾身,豬扒林得來又唔會冇左豬肉香,真係唔錯😌😌乾炒牛河就係我嘅至愛,碗底沒有油,炒得乾,夠鑊氣,牛肉份量都好多!瑞士汁雞翼好出色,入晒味,雞肉卻保持嫩滑,顏色賣相最吸引🥰🥰食物真係唔錯!全部即叫即做,熱辣辣,每滿$100有個口罩肚套送先,dinner set仲有外賣自取七七折呀,下次試吓晚餐先😬😬

店員好細心,外賣都量度體溫先,仲有酒精搓手液提供👍👍

2020-04-20 39 浏览
今日喺元朗YOHO MALL經過老夫子餐廳,睇一睇錶原來又到食飯時間,肚餓又唔想堂食,於是點左幾個外賣返屋企。老夫子同大番薯喺門口迎賓,好有童年回憶!食物種類有好多款,西式意粉到懷舊中式客飯都可以選擇,下午茶都有十多款,幾十蚊就有交易!點了焗豬扒飯,薯條雞翼,楊州炒飯,乾炒牛河,喺附近行一陣十多分鐘就有得攞!厚切豬扒炒飯底,份量十足,豬扒夠晒入味!乾炒牛河,楊州炒飯,算是炒得乾身,可惜返到屋企唔夠熱,堂食肯定好夠鑊氣!喺yoho mall $160元可以食到一個豐富嘅下午茶,算很不錯吧!

老夫子同大番薯喺門口迎賓,好有童年回憶!

厚切豬扒炒飯底,份量十足,豬扒夠晒入味!

2020-04-19 45 浏览
早餐想轉換口味,今早叫一份咸牛肉蛋三文治,點知來一份蛋治加少少咸牛肉醉三文治,問侍應後回覆話:蛋牛治係蛋會多d,無咩牛肉架,唔啱就轉其他。好!咁我要份咸牛肉三文治。結果係來片麵包,都叫加多左dd咸牛肉。與餐牌圖片上有成cm厚的咸牛肉相差得太遠嘛
。與餐牌圖片上有成cm厚的咸牛肉相差得太遠嘛
2020-04-19
$35 (早餐)
2020-04-18 48 浏览
由於近期疫情嚴峻,多數人都會叫外賣返家食,所以我今日就諗住落街買外賣,行過老夫子餐館被佢裝飾吸引,於是我點左兩個外賣,一個海南雞油飯,一個咖喱吉列豬扒飯,當回家打開個咖喱吉列豬扒飯時,塊豬扒非常大塊咬落肉厚又炸得鬆脆,而咖喱汁亦分開上,咖喱汁味道十分濃郁有少少辣另一個海南雞油飯,雞肉係無骨,肉質鮮嫩肉厚,再加上特製嘅調味醬汁簡直美味,而雞油飯十分美味,再加上一碗例湯簡直絕配總結我覺得呢餐抵食,好味,值得再次回味

於是我點左兩個外賣
,一個海南雞油飯,一個咖喱吉列豬扒飯,

咖喱吉列豬扒飯

海南雞油飯

總結我覺得呢餐抵食,好味,值得再次回味
咖喱吉列豬扒飯
海南雞油飯
  • 海南雞配油飯
2020-04-17 42 浏览
話說抗疫時期,我真是很少外出食飯,無論是早餐,午餐,又或者晚餐,我都大多數在家中或是公司內完成進食。今天超忙碌的工作,下班後家中剛好沒有人煮飯,我唯有買外帶。坐西鐵到元朗站就出閘,即興去了元朗形點內的一間餐廳,位置超方便,一上電梯轉左就見到,就是老夫子做主題的餐廳。老夫子餐廳內的擺設和裝修設計都圍繞老夫子這個角色。光線充足。企理。乾淨。外賣叫了海南雞飯,$68。瑞士雞翼$68。厚花生多士$13。賣單還不用加一,十分好,哈哈哈哈。比較喜歡食他的瑞士雞翼,雞翼連着雞翼尖,雞翼好入味 ,甜中帶鹹鹹中帶甜。海南雞飯的份量10分充足 ,裏面的飯我猜想應該有一碗半至兩碗。海南雞肉質嫩滑,有雞味,雞皮有彈性,一啖咬下去,雞皮連雞肉一起吃,吃後都不會覺得雞皮很油膩。至於厚多士,上面的花生味好香,而且還有花生粒 ,粒粒都有口感。多士又好厚,哈哈。

外賣叫了海南雞飯,$68。
瑞士雞翼$68。
厚花生多士$13。

賣單還不用加一,十分好,哈哈哈哈。

2020-04-16
  • 瑞士雞翼
  • 海南雞飯
2020-04-13 88 浏览
有朋自遠方來,佢同我講見到這間「老夫子」餐廳好得意,話好想入去食!既然佢咁遠入到黎,唯有就食佢啦!但其實這間餐廳食嘅同一般茶餐廳,快餐店嘅嘢差唔多,只係裝修比較特別,有好多兒時嘅回憶囉最後我就叫左份焗豬扒飯,羅宋湯,而我個朋友竟然話唔肚餓只叫左碗沙嗲牛肉麵,凍奶茶😢oh my god 係佢話要食lee 間餐廳竟然只係叫碗沙嗲牛肉麵!先講個湯,可能太耐無飲過羅宋湯,真係好味,唔會太酸,太咸,味道剛剛好!講返我個焗豬扒飯,但又真係唔錯喎,上面一大塊番茄🍅勁多芝士,塊豬扒先點左蛋汁至去炸,豬扒好軟,唔鞋,個番茄汁唔會太酸,好多洋蔥🧅,好好味,可惜太多食唔晒啦!這間餐廳嘅食物水準都唔錯,又唔貴,鐘意老夫子嘅朋友可以朝聖一下!

2020-04-11 96 浏览
之前去幫襯呢間餐廳因為成間餐廳都有好多唔同嘅打卡位,好似大番薯、老夫子等等,無奈依家肺炎肆虐,為咗健康着想,都係買外賣返屋企食,唯有遲啲先再嚟探老夫子,依家就喺門口影幾張相頂住先啦晚市六點後外賣仲做緊七七折,仲抵過一般餐廳比嘅八折,遲啲晚飯時間一定過嚟幫襯午餐套餐送咗兩個湯,左手邊係羅宋湯,而右手邊就係中湯,雪梨粟米無花果煲豬骨湯,功效就係可以養陰潤燥焗豬扒飯賣相相當吸睛,芝士焗到有少少燶面金黃色飯就有炒個底,豬扒就一啲都唔鞋炒飯非常有鑊氣,炒完都仲係一粒粒,仲有唔少牛肉粒添最後仲叫咗件果醬多士,啲餡料多到擁晒出嚟
焗豬扒飯賣相相當吸睛,芝士焗到有少少燶面金黃色
焗豬扒飯
飯就有炒個底,豬扒就一啲都唔鞋
炒飯非常有鑊氣,炒完都仲係一粒粒,仲有唔少牛肉粒添
生炒牛崧飯
果醬多士
最後仲叫咗件果醬多士,啲餡料多到擁晒出嚟
2020-04-06
焗豬扒飯
生炒牛崧飯
果醬多士
I went to the restaurant after a long day hiking on Tai Tam reservoir. Turns out to be a blissful and wholesome compensation for the work out!The restaurant in conveniently located in the shopping mall, with an eye catching comic themed decoration of 老夫子. Though I had prejudice with cute decorations, it totally changed my mind when I got the dish!This is the sweet potato with grass jelly. They named it as black diamonds I was told that that the round square short guy's name in the comic is calle

I was told that that the round square short guy's name in the comic is called purple sweet potato. It added some fun to drinking this cream topped sweet potato.

This is the mixed grilled- called 美式 American style in chinese. It had bacon, pork, chicken and beef. Loads of potato chips too! It is the traditional sizzling dish, which you pour the sauce it and sizzzzzzz- The portion was very generous and the meats were thick. I think the meats were larger and more tender than other local shops.

This one seemed to be a popular dish here and I give it try. I liked how Hong Kong adapted italian style(?) tomato sauce with a huge pork chop and yummy egg fried rice. We joked it is like some Spanish paella too. How international!

Recommended for foreigners who wants to try local food in clean and well decorated place. Overall was a positive dining experience, having to take a peek in local's childhood entertainment. I also took a nice picture with those masters!

好多餐廳喺疫情期間都有特別措施,例如加強消毒,提供信封等等。💁🏻‍♂️ 老夫子就為大家帶來咗老火靚湯嚟抗疫,所以就嚟到呢間香港人嘅集體回憶--老夫子主題嘅餐館。⁣⁣🇭🇰⁣⁣鐵板俄羅斯雜扒晚餐($88)[好味度:7.5/10]⁣⁣呢一個扒餐入面包含嘅肉類包括雞扒、豬扒、牛脷同埋紐倫堡腸,夠晒滿足食肉獸嘅食慾。🥩 扒嘅水準都唔低,每一隻扒都大大塊咁,可以一次過食曬唔同肉類,真係好滿足。😚 而且牛脷都係比較特別,口感滿足,為成個雜扒餐提升一個層次。👆🏻 因為呢個係晚餐,所以就包埋嘢飲同埋抗疫嘅老火靚湯啦。⁣⁣🍲⁣⁣老夫子玩意($38)[好味度:7.5/10]⁣⁣呢一隻特飲跟餐就平少少,只需要加18蚊。🍸 但係到底係咩嚟嘅呢,其實就係忌廉溝鮮奶。💁🏻‍♂️ 嚟到嗰陣時都幾驚訝,因為大大個杯上面竟然有咁大個棉花糖。😯 提供玻璃樽裝嘅忌廉,方便自己倒入已經喺杯入面嘅鮮奶。🥛 係好懷舊嘅忌廉溝鮮奶味道,同韓國嗰款罐裝忌廉溝鮮奶簡直無得比。😌 果然,真正嘅忌廉溝鮮奶同老夫子一樣係香港人嘅集體回憶。⁣⁣😇⁣⁣鮮茄焗豬扒飯($66)[好味度:7.5/10]⁣⁣同樣係香港人集體回憶嘅,仲有快餐店唔少得嘅焗豬扒飯
鐵板俄羅斯雜扒晚餐($88)[好味度:7.5/10]⁣⁣
鐵板俄羅斯雜扒晚餐

老夫子玩意($38)[好味度:7.5/10]⁣⁣
老夫子玩意

鮮茄焗豬扒飯($66)[好味度:7.5/10]⁣⁣
同樣係香港人集體回憶嘅,仲有快餐店唔少得嘅焗豬扒飯。🤣 茄汁酸酸甜甜,非常開胃。🍅 豬扒就好淋,對比起雜扒嘅豬扒的係更加淋,可能係茄汁嘅酸起咗作用掛。😅同埋老夫子、陳小姐、大番薯同埋秦先生之下一齊食,好有本土風味。⁣⁣😬
鮮茄焗豬扒飯

夢幻堡壘($42)[好味度:7.5/10]⁣⁣
呢個甜品係一口嘅西多士,配上雲呢拿雪糕同埋朱古力醬。🍨 西多士炸得唔油膩,而且細細塊,多啲脆邊,就更加金黃酥脆。😋 而且好乾身,配上襯咗煉奶自己點,方便一齊分享。⁣👥
夢幻堡壘
鐵板俄羅斯雜扒晚餐
老夫子玩意
鮮茄焗豬扒飯
夢幻堡壘
2020-03-03 811 浏览
這次在元朗YOHO MALL找了一家特色主題餐廳🤤是以香港插畫家-老夫子 整店也是漫畫裡面的主角呢~門面更有老夫子和大蕃薯搖身一變侍應模型做生招牌這個卡通人物真是伴的長大 從小看到大挻搞笑的畫風餐牌還有少許連載漫畫可以看 一邊選食物一邊看漫畫挻特別的感覺呢~ 而餐牌上食是物以茶餐廳食物為主·瑞士雞翼 HKD$68 ·鐵板雜扒餐配薯菜 HKD$85 ·麻辣雞片米線 HKD$36 ·西多士 HKD$26 ·熱蛋白杏仁茶 HKD$28 ·熱橙味咖啡 HKD$30 靜靜喜歡食瑞士雞翼😍 一碟有4隻 雞翼脹卜卜很大隻醬汁不會太咸帶點甜味挻香 雞翼肉質鮮嫰充滿肉汁🤤鐵板餐的份量十足很豐富 有雞扒/豬扒/牛扒/煙肉/腸仔配上黑椒汁味道挻香濃耶😋 肉質不會太韌挻有咬感😆飲品方面比較喜歡蛋白杏仁茶 味道香滑而濃郁挻香呢~而且裡面還有很多蛋白材料十足 挻滋補潤喉的飲品🥛食物和食物份量素質不過不失 價錢中等但可以接受的
這次在元朗YOHO MALL找了一家特色主題餐廳🤤
是以香港插畫家-老夫子 整店也是漫畫裡面的主角呢~
門面更有老夫子和大蕃薯搖身一變侍應模型做生招牌

靜靜喜歡食瑞士雞翼😍 一碟有4隻 雞翼脹卜卜很大隻
醬汁不會太咸帶點甜味挻香 雞翼肉質鮮嫰充滿肉汁🤤
鐵板餐的份量十足很豐富 有雞扒/豬扒/牛扒/煙肉/腸仔
配上黑椒汁味道挻香濃耶😋 肉質不會太韌挻有咬感😆

飲品方面比較喜歡蛋白杏仁茶 味道香滑而濃郁挻香呢~
而且裡面還有很多蛋白材料十足 挻滋補潤喉的飲品🥛
食物和食物份量素質不過不失 價錢中等但可以接受的

2020-03-02
2019-12-07 422 浏览
#鮑魚絲火腿通粉 ⭐️⭐️⭐️⭐️通常我去茶餐廳食早餐都會走包,因為個人對包冇咩特別大興趣,不過呢間個跟餐多士又幾好食,幾鬆軟又甜甜地,呢間我成個餐都食得晒又幾好。 /⭕️地方幾大,位置幾多所以就算等位都好快⭕️奶茶幾好飲,岩我呢d #奶茶控 。⭕️YOHO來講價錢都合理⭕️環境都幾靚好多老夫子既插畫❌可惜個餐跟雙蛋就係雙蛋,冇得好似茶餐廳咁轉第二樣總括來說係值得一試既,係YoHo 想平平地食餐都可以選擇呢間。
#鮑魚絲火腿通粉 ⭐️⭐️⭐️⭐️
⭕️地方幾大,位置幾多所以就算等位都好快
⭕️奶茶幾好飲,岩我呢d #奶茶控 。
⭕️YOHO來講價錢都合理
⭕️環境都幾靚好多老夫子既插畫
❌可惜個餐跟雙蛋就係雙蛋,冇得好似茶餐廳咁轉第二樣
2019-11-21 543 浏览
老夫仔細個嗰時候我睇漫畫就睇得多喇,但係老夫子餐廳大家食過未呢?今日就懷舊下啦我哋一家人去食老夫子餐廳,這間老夫子餐廳係位於元朗架!一入門口就見到有個老夫子同埋大番薯公仔喺門口迎接你.而且場內佈置都有好多老夫子嘅漫畫卡通,無論喺牆上地下或者係樓頂你都會見到有得意嘅老夫子漫畫!我哋嗌咗兩個兒童餐畀小朋友,一個係意粉定食,分別有時間啦蔬菜,仲有杯橙汁同埋棉花糖甜品另外一個兒童午餐定食雞飯為主,成個定食啱啱好份量唔會太多唔會太少啲,而且啲顏色好豐富小朋友睇落去好開心!環境好舒適,你都同我一齊嚟懷舊一下老夫子餐廳啦!

環境好舒適,你都同我一齊嚟懷舊一下老夫子餐廳啦!