2021-10-07 122 浏览
好耐都冇黎過老夫子餐廳食,都係時候黎搵返舊時嘅感覺,值得一讚嘅係落單系統變左自動化,用QR CODE非常方便。鐵板海陸空有雞全翼、豬扒同魚柳,我冇簡到飯或者意粉,簡左跟薯菜(唔係薯格有少少失望),豬扒好厚身,肉質唔鞋,雞翼脆香,魚柳正正常常,三種主菜跟蒜蓉汁都幾好。自選二人小菜餐$168,小菜XO醬蝦球炒西蘭花同叉燒炒蛋同夠味,係正常茶餐廳味道。雪糕紅豆冰嘅雪糕雲呢嗱味幾重,跟餐只需加$14整體黎講呢度都係食環境主題多過味道,仲可以尋回兒時味道,係香港真係買少見少

鐵板海陸空

鐵板海陸空
Xo醬蝦球炒西蘭花
韭黃叉燒炒蛋
2021-10-02 120 浏览
老夫子餐廳的下午茶餐幾豐富架,通常2個星期就會同家人來食一次,一來貪佢選擇多而且食物質素真係唔錯,二來餐廳喺Yoho來講算係方便,距離MTR及輕鐵都近。最後同家人會較多揀沙嗲牛肉+炒蛋多士+飲品個下午茶餐,另外佢有一個乾炒牛河下午茶餐都唔錯。性價比方面算係絕對合理。除咗食品方面,或者有一個小小溫馨提示俾大家,幫襯呢間餐廳有時要留意多啲嗌號碼的情況。以我同家人的經驗,有時佢地會中途漏咗一堆號碼,要即時提。

2021-09-24 120 浏览
鐵路屯馬線為市民帶來交通方便,今天就使用這新鐵路~屯馬線,由沙田遊覽到新界大西北,直達兆康站,在站外平台眺望周邊環境,都是鐵路軌與高速公路的滙集,天氣炎熱也不想往街上跑,再遊「輕鐵河」從兆康輕鐵站往元朗,决定到元朗形點商場吃下午茶後,才乘屯馬線返回沙田。在形點商場二期看見「老夫子餐館」,老夫子漫畫陪伴我的童年,我又怎麼會過門不入之理!午餐、下午茶、茶餐共冶一爐:蒜蓉包~火速的小食又香又脆!瑞士雞翼~是一種名為「瑞士汁」帶甜的滷水雞翼,有時候轉轉口味,由鹹轉甜也不錯。白酒煙肉煮蜆~我很喜歡這份煮蜆,獻汁很綿滑美味,蜆肉鮮嫩無沙,吃得很愜意。鐵板西冷扒配薯菜&黑椒汁~很喜歡香煎西冷扒配黑椒汁,味道很配合又帶微香與微辣,很能喚起食欲!乾炒牛河~下午茶的乾炒牛河份量算頗多,炒得有鑊氣,牛肉肉味也挺好!忌廉溝鮮奶(老夫子玩意),這個玩意不錯,雙重享受,不需耐人尋味!鮮薄荷青檸沙冰~清新味道,解暑解渴!

午餐、下午茶、茶餐共冶一爐:

蒜蓉包~火速的小食又香又脆!
蒜蓉包

瑞士雞翼

白酒煙肉煮蜆

乾炒牛河

忌廉溝鮮奶(老夫子玩意)

鮮薄荷青檸沙冰~清新味道,解暑解渴!
鮮薄荷青檸沙冰
2021-09-24
蒜蓉包
瑞士雞翼
白酒煙肉煮蜆
乾炒牛河
忌廉溝鮮奶(老夫子玩意)
鮮薄荷青檸沙冰
2021-08-20 128 浏览
兒時回憶老夫子,老夫子是我最鍾意嘅卡通人物,元朗形點開了一間老夫子主題餐廳,好得意,適合一家大細。這裏菜式有好多選擇,迎合唔同人嘅需要~鐵板西冷牛扒配薯菜$108鐵板上菜先夠傳統配上黑椒汁香噴噴大大件牛扒軟淋肉汁Juice。鐵板雜扒配薯菜$96煙肉丶腸仔丶雞扒丶牛扒丶豬扒各一件滿足所有願望,肉質鮮嫩多汁一點也不柴囗。酥炸手指魚配忌廉野菌燉飯$65賣相一流,燉飯材料也不馬虎用上香料和忌廉野菌煮成,口感佳夠Creamy。墨西哥肉醬意粉$58熱辣辣焗肉醬芝士小朋友至愛,意粉Q彈。以上所有套餐配特飲都係半價就可以享用得到!超低食。

鐵板西冷牛扒配薯菜$108

鐵板雜扒配薯菜$96

酥炸手指魚配忌廉野菌燉飯$65

墨西哥肉醬意粉$58
熱辣辣焗肉醬芝士小朋友至愛,意粉Q彈。

以上所有套餐配特飲都係半價就可以享用得到!超低食。
2021-08-07 117 浏览
平日路過,成日見到門口堆著好多人,心想下次一定要來試試。 今次就選擇星期六☀️🍴☕️ ,嘆吓個「打卡」早餐先🤩以「老夫子」為主題的「港式茶餐廳」,其實我不太懂裡面的角色人物關係😆,但,當然都知道老夫子及大蕃薯🍠係點樣嘅😆。餐廳以人物角色作裝璜,枱,椅子🪑,牆壁通通都是,好有特色及搶眼🤩🤩 早餐餐牌📃跟一般餐廳大同小異,我倆就點了:鮑魚絲火腿通粉🥣,🍳成個煎pan上既雙蛋🍳好有趣😊🍴原條吉列魚柳拼炒蛋多士🍞其實我最欣賞個杯,所以特登叫杯熱奶茶,❤️☕️好得意,美中不足就係甩咗少少色🤣下次要試埋午餐及晚餐🍴,希望下次個杯係完美嘅😆

早餐餐牌📃跟一般餐廳大同小異,我倆就點了:

鮑魚絲火腿通粉🥣,🍳成個煎pan上既雙蛋🍳好有趣😊

🍴原條吉列魚柳拼炒蛋多士🍞

下次要試埋午餐及晚餐🍴,希望下次個杯係完美嘅😆

奶茶☕️
早餐
2021-08-01 88 浏览
餐廳以港人熟悉的老夫子漫畫做主題,本已十分吸引,而且食物質素不俗,值得再去!今天假日非常多人,等了一段時間才能入座,我們點了兩個茶餐,一是迷你豬扒焗飯,另一個麻辣肉片米線,另加兩杯熱華田。米線的湯挺清,沒有甚麼油,湯底主要以辣為主,麻就有點欠奉,但味道尚可,肉片要一讚,因為非常嫰滑,平時去茶餐廳最怕吃到雪藏味,但這個肉片沒有絲毫雪味,好味。焗飯的豬扒處理得同樣不俗,先用雞蛋包裹豬扒再炸,豬扒非常嫰滑兼具蛋香,焗飯為炒飯底,蕃茄味濃郁,如有菠蘿則更佳餐廳裝潢佈滿老夫子漫畫的人物,喜歡老夫子的粉絲不能錯過!

餐廳裝潢佈滿老夫子漫畫的人物,喜歡老夫子的粉絲不能錯過!
2021-08-01
2021-07-17 1956 浏览
這次在形點逛街想吃東西了,想起很久沒有去這家吃東西,就決定進去吃點東西了。午市時間人頭湧湧,幸好不用等太久就有位置。餐牌上有多款午餐,主餐牌也有很久選擇🤩。-💥白酒煙肉煮蜆 HKD$38,這個味道很香,蜆的份量挺多,另有三色椒在裡面。蜆肉肉質鮮甜,簡醬汁味道濃郁,還有點甜甜的味道。-💥蕃茄豬潤烏冬 HKD$38,這個蕃茄湯味道濃郁,面頭還有很多蕃茄肉🤩。豬潤份量也挺多,除了面頭幾片,底下還有,口感煙韌入味,烏冬吸入湯汁很入味。-💥鐵板蘋果豬扒 HKD$88,這個鐵板份量十足,選擇了薯菜和黑椒汁另上。面頭還有兩大片蘋果肉,豬扒大大件,肉質腍身😍。肉肉口感煙韌,而且肥瘦適中。還有薯菜拌著來吃,所以吃到飽飽的。-💥焦糖燉蛋 HKD$18,這個是隨鐵板餐加購的,脆脆的焦糖鋪在面上。燉蛋口感嫰滑蛋味香濃,味道甜而油膩,可以再來多一份🤤。-💥西班牙咖啡 HKD$28 / 橙味咖啡 HKD$30,兩杯咖啡各具特式,兩者咖啡味道濃郁。西班牙咖啡加入雪糕,令到咖啡更滑感覺特別🤩。橙味咖啡是熱飲版本,兩者味道很配合味道很香。-另外點了熱蛋白杏仁茶,這個朋友很喜歡飲的。大大片蛋白在飲品裡,杏仁味道香濃。食物

另外點了熱蛋白杏仁茶,這個朋友很喜歡飲的。大大片蛋白在飲品裡,杏仁味道香濃。食物質素不錯,價錢一般。
2021-07-13
2021-06-30 1316 浏览
性價比高餐廳前兩日休息放假,就和媽咪,小晴,一起外出行下,散步,順便食個下午茶先回家。行行下,就去了附近的元朗形點,小晴在商場內四周行,哈哈。去到一間叫老夫子餐館,小晴就被門口的老夫子圖案吸引過去,我們就順便入去食個下午茶了………..整體裝修門面格局都好乾淨企理,地方環境都好夠大,BB車都輕鬆推。芝士焗海鮮飯$66有加配小食 :芝士白汁煙肉西蘭花 $15芝士焗海鮮飯,芝士和忌廉份量都多,伴飯食幾好 。青口又大隻,都肥美。鮮蝦球一樣幾大隻,又爽口又彈牙。芝士白汁煙肉西蘭花,翠綠,比較硬身。煙肉乾而香。鮮蝦球黑松露忌廉天使麵 $72加配小食:瑞士雞翼(2隻)$8鮮蝦球黑松露忌廉天使麵,幾好食,忌廉汁都好多,黑松露味濃,蝦球又爽又彈又大隻,天使麵幼,但彈性十足,烹調時間適中。瑞士雞翼肉感不老,夠味,鹹中帶甜。大蕃薯兒童餐(牛油粟米粒,煙肉腸仔卷,忌廉芝士 蘑菇釀雞翼,肉醬意粉)$ 58肉醬意粉份量都算多,好夠味,肉醬味好重,意粉軟硬適中。牛油粟米粒中的牛油不算太多,感覺都幾健康。還有一些薯條做伴碟。還有棉花糖甜品送。蛋白杏仁茶$ 28幾好飲又不會太甜,裏面的蛋白都幾多。有另加$25 轉餐,有
性價比高餐廳

芝士焗海鮮飯$66
有加配小食 :芝士白汁煙肉西蘭花 $15
芝士白汁煙肉西蘭花,翠綠,比較硬身。煙肉乾而香。

鮮蝦球黑松露忌廉天使麵 $72
加配小食:瑞士雞翼(2隻)$8
瑞士雞翼肉感不老,夠味,鹹中帶甜。

蛋白杏仁茶$ 28
幾好飲又不會太甜,裏面的蛋白都幾多。

有另加$25 轉餐,有沙律
芝麻汁田園沙律$18
都幾大碟 ,芝麻汁配田園沙律好夾。沙律菜翠綠,清爽,新鮮。

整體好滿意,地方環境個空間感都夠大,食物質素都ok,份量亦都夠多,夠飽。餐具和紙巾牙籤等放在枱面暗格位 ,都幾方便。用QR code落單,不明的時候才問職員,一來自己可以慢慢揀選想食的食物,二來又省掉麻煩職員的時間,所以用QR code落單都幾方便。埋單290元,兩大一小,個個都食到好飽 ,平均人頭消費97元。
2021-06-28
2021-06-27 154 浏览
野菌白蜆天使麵,看似簡單的一道料理,卻是不簡單的口感美味,蜆肉肉質十分有嚼勁但不硬口,忌廉香氣撲鼻,口感濃郁順滑,野菌本身自帶的鮮菌與烹煮方式巧妙配合,呈獻出觸動人心最簡單的美味。瑞士雞翼,在瑞士汁的提味下,雞翼更顯鮮甜和咀勁,精粹當然是濃郁瑞士汁, 那層次的驚奇滋味讓人口齒留香喜愛。鐵板肉眼扒,這是我最愛的一道菜式,肉質結實中帶軟嫩,沒肉騷味,厚切的牛扒已經令人讚不絕口,外面煎香鎖定肉汁,切開肉汁爆出、配合蒜蓉汁,與軟嫩牛扒交融,口感豐富美妙,滿意至極。肉醬芝士焗薯格,這是令人食指大動的擺盤,讓人食慾整個被喚醒。軟嫩有咀勁的薯格與芝士肉醬的邪惡滋味相佐,入口便融合,著實令人滿心歡喜的一道出色菜餚。隨後再來一口清爽無比的忌廉溝鮮奶,真是過癮,懷舊的飲品,這是我當年最愛的飲品,充滿了當年的回憶,店員端上枱,非常吸睛,鬆軟的棉花糖,鮮奶與忌廉汽水的配合真是絕妙搭配,口裏甜蜜的滋味,讓人心滿意足,為這餐飯劃下完美句點。

2021-06-23
2021-06-22 123 浏览
店舖入面以老夫子漫畫既風格同裝修四周圍都會見到老夫子一伙朋友,即使連天花都有老夫子佢地既存在小食:蒜蓉包 $22香脆可口既香香蒜蓉飲品:1)老夫子玩意(忌廉溝鮮奶) $38大大個白雲棉花糖係鮮奶上面,配一罐忌廉,由客人發揮溝奶過程,玩得又食得2)凍紫薯黑鑽石 $28招牌特飲🧋,有清新紫薯味道同涼粉配料,吾會好甜好岩喜歡紫薯又怕太甜既你主食:1)惹味咖喱魚柳飯 $65咖哩果比較上無咁重味,中意重口味既朋友就可能略略覺得吾夠味 ,但整體足料有經典風味主食:2)白汁芝士海鮮焗飯 $65一上枱即刻打個卡,之後馬上拉芝士,熱度足一拉就起芝士,海鮮足料,大大隻青口,魷魚同魚柳,白汁底比較淡口小小
店舖入面以老夫子漫畫既風格同裝修

主食:2)白汁芝士海鮮焗飯 $65
午餐
  • 老夫子玩意
2021-06-09 1255 浏览
老夫子漫畫家傳户曉,路過老夫子餐館,又豈能錯過😆餐廳裏裏外外佈滿老夫子跟他的朋友漫畫,天花板,牆壁,枱面,餐牌,就連牙籤袋,糖袋都是,非常細心😍叫咗兩個主食,加$28有餐湯, 是日小食,餐飲。鐵板西冷扒,七成熟,配蒜蓉汁,塊牛扒真經典,大到佔咗四分三塊鐵板,又夠厚身,最緊要牛味香濃,一啲都唔鞋口,名副其實抵食夾大件,配有粟米同車厘茄等配菜,還可以跟薯菜,意粉或飯蜜桃焗豬扒飯,塊豬扒蓋滿整個飯面,送上枱,熱辣辣,香噴噴,豬扒鎖住肉汁,加上芝士同蕃茄,還有蜜桃,完美嘅配搭羅宋湯,正常發揮。是日小食,是咖哩角,香脆可口。 還用$8加咗2隻水牛城雞翼,好抵呀見特飲玩味十足,就叫咗一杯秦先生玩意,查實裏面有菠蘿同涼粉,面頭一大球棉花糖跟一罐雪碧,很有趣凍紫薯黑鑽石,裏面有紫薯同 涼粉,面頭仲有球cream,不會過甜,又靚又好味開心的體驗,會再嚟呀!
老夫子漫畫家傳户曉,路過老夫子餐館,又豈能錯過😆

叫咗兩個主食,加$28有餐湯, 是日小食,餐飲。

鐵板西冷扒

蜜桃焗豬扒飯

秦先生玩意

凍紫薯黑鑽石

開心的體驗,會再嚟呀!

2021-06-02
鐵板西冷扒
蜜桃焗豬扒飯
秦先生玩意
凍紫薯黑鑽石
2021-06-04 253 浏览
來到老夫子漫畫主題的茶餐廳,到處都是漫畫人物,好像來了主題遊樂園似的。連餐牌都像一本漫畫書首先來到一杯熱利賓納和香芋鮮奶特飲,勝在熱飲的背到人有老夫子圖像, 很特別。另外香芋鮮奶特飲,有很香濃的香芋味, 很香滑。法式田螺焗薯蓉$28薯蓉很滑,很香的牛油味,田螺有六粒,覺得一點都不趕,亦有豐富的醬汁。 外貌雖然普通,想不到味道很好蒲燒薄切牛柳配炒飯及田園沙律$72香濃燒汁, 牛肉口感軟, 調味很好,炒飯底好香。旁邊的蕃茄生菜好新鮮,配千島醬好好味,平衡返肉類和飯,不會太漏。鐵板西冷扒配薯菜蒜蓉汁$102分量很大,牛肉好大塊,叫了五成熟,上到枱都差不多八成熟。牛扒不韌, 好夠飽!最後一份甜品$42有一球雲呢拿雪糕加西多士配有煉奶。多士炸得很鬆軟,搭着雪糕一起吃, 很好味的甜吃。整體來說性價比很高,我哋叫了很多食物,很飽。菜牌選擇有很多,西式中式, 鐵板,粉面,咖喱,意粉,特飲甜品等等,一間很特別的茶餐廳。
連餐牌都像一本漫畫書

另外香芋鮮奶特飲,有很香濃的香芋味, 很香滑。
熱香芋鮮奶

2021-06-03
熱香芋鮮奶
法式田螺焗薯蓉
2021-06-03 153 浏览
平時經過呢間老夫子餐館都一定很多人,今日早左收工,所以和朋友來試試!一入到去覺得環境很寛敞很舒服,而且裝修餐牌及碟全是老夫子及老夫子朋友,很可愛,打卡一流。是日餐湯: 羅宋湯甜中帶香,不會太酸,飯前吃一碗,簡直很開胃!凍紫薯黑鑽石: 冰凍紫薯加上很滑鮮奶,飲落除了會有濃厚的紫薯奶香味,加上粒粒涼粉啫喱,很有口感! 鐵板俄羅斯集扒配薯菜及蒜蓉汁:牛舌很厚切,而且十分有咬口,食落很有肉汁!豬扒肉質鬆軟,肉很肥瘦均勻,咬落極有口感!整個餐吃得很飽,很豐富!

2021-05-31
2021-05-30 153 浏览
我之前經過幾次老夫子餐廳,這一次才跟妹妹光顧。內里裝修漂亮,天花板、牆壁和枱櫈都有漫畫角色的圖畫,勾起不少回憶呢。芝麻汁田園沙律份量很多,有青瓜、蕃茄和沙律菜,蔬菜爽口新鮮,味道酸甜,開胃又健康。餐湯是意大利雜菜湯,即羅宋湯,味道正常,酸中帶甜,又是令人胃口大開。主菜是鐵板蘋果豬扒淋上特別的紅酒燒汁,「咋咋」聲,散發出香味。豬扒份量足而且厚身,同蘋果一齊食,帶有肉桂味,感覺清新。豬扒肉汁很香,而紅酒燒汁帶點甘味,令豬扒味道更有層次。另一主菜是芝士焗黑松露青口魚柳飯飯底加了雞蛋炒香,加上黑松露和芝士,真是香氣撲鼻。芝士份量不少,可以做到拉絲的效果。另外,青口大隻,味道鮮美,而魚柳表皮煎得香脆,肉質夠嫩,幾乎入口即溶,令人滿足。紫薯鮮奶攪拌前,飲一口,飲到軟棉的紫薯蓉,味道濃郁。攪拌後,整杯飲品變成漂亮的淡紫色,甜而不膩。香橙芒果沙冰芒果味為主,帶有橙香,甜中有酸,有肋解膩。總括而言,食物份量多,味道好,環境舒適,是個聚餐好地方。

意大利雜菜湯

主菜是鐵板蘋果豬扒

另一主菜是芝士焗黑松露青口魚柳飯
芝士焗黑松露青口魚柳飯

香橙芒果沙冰
芒果味為主,帶有橙香,甜中有酸,有肋解膩。
香橙芒果沙冰

總括而言,食物份量多,味道好,環境舒適,是個聚餐好地方。
意大利雜菜湯
芝士焗黑松露青口魚柳飯
2021-05-26 1114 浏览
早前和老朋友傾談,原來大家都看過老夫子漫畫書,是我哋童年回憶。又係好耐沒有敘舊,所以約今晚到元朗西鐵站形點商場「老夫子餐館」食飯。來到餐廳門口,十分搶眼😍。門外擺放餐牌和展示公仔都是老夫子漫畫的人物做主題。進入餐廳內佈置,回想起老夫子漫畫當中的人物角色,座位空間擺設也闊落👍。餐牌上都是港式茶餐廳菜式,當中還有老夫子介紹香港特色景點,歷史文化👍。點餐運作要用手機掃二維碼自助落單,QRCord店員已放在枱上,既方便又環保♻️。我點了《鐵板海陸空》,有雞全翼、豬扒、魚柳跟薯菜黑椒汁。份量十足,豬扒肉汁豐富,雞翼香口,魚柳沒有雪藏味😋。朋友點《鐵板燒春雞配炸魚柳》,跟薯菜黑椒汁。燒春雞熱騰騰,雞肉柔嫩,魚柳炸到脆卜卜,很香口😋。《凍紫薯鮮奶》,🍠紫薯是我最愛,奶味香濃,味道不太甜😋。《雪山菠蘿冰》🍍菠蘿酸甜,雲呢拿雪糕香滑,非常解渴😋。今晚和老朋友敘舊,享受一餐豐富嘅鐵板餐,很滿足🥰

我點了《鐵板海陸空》,有雞全翼、豬扒、魚柳跟薯菜黑椒汁。
份量十足,豬扒肉汁豐富,雞翼香口,魚柳沒有雪藏味😋。

朋友點《鐵板燒春雞配炸魚柳》,跟薯菜黑椒汁。
燒春雞熱騰騰,雞肉柔嫩,魚柳炸到脆卜卜,很香口😋。

《凍紫薯鮮奶》,🍠紫薯是我最愛,奶味香濃,味道不太甜😋。

《雪山菠蘿冰》🍍菠蘿酸甜,雲呢拿雪糕香滑,非常解渴😋。

今晚和老朋友敘舊,享受一餐豐富嘅鐵板餐,很滿足🥰
2021-05-24