2021-06-12 605 浏览
呢間真係不得不推介俾大家😂😍CP值爆燈呀!餐廳響荃灣廣場隔離,超級方便!平日夜晚都好多人食,所以可能要等一陣位喔~花雕醉雞($38)花雕酒味好濃,但無咩苦味,藥材味都好重,感覺好養生😂雞肉係超嫩滑的!😍不錯吃喔~塔香鹽酥雞($38)蒜香味濃,炸漿唔好太厚,脆脆的,,加埋炸到好脆嘅九層塔一齊食味道就更妙😍香炸花枝丸($30)呢個認真邪惡😂但好好食!椒鹽味好香口,花枝丸爽口彈牙,正呀!超濃芋泥蛋餅($38)呢個一定要order!😍芋泥幼滑,芋頭味濃郁,加埋肉鬆、芝士、蛋餅,呢個組合簡直係無敵😍鹹中帶甜,認真滋味🤪嘉義雞肉飯($30)雞肉絲係鮮甜嘅,配埋甜甜地嘅醬汁,餸飯一流!😋珍珠黑糖鮮奶($28)食台灣嘢珍奶又點少得😎黑糖唔會太甜,珍珠軟軟糯糯,配上香濃牛奶......減肥都係留返聽日先😂薑母冬瓜芋圓($28)有薑粒、紅棗粒,兩個字:養生😂!唔會太甜,仲有小芋圓添!好似食緊糖水咁😍
呢間真係不得不推介俾大家😂😍CP值爆燈呀!

花雕醉雞($38)

塔香鹽酥雞($38)

香炸花枝丸($30)

超濃芋泥蛋餅($38)

嘉義雞肉飯($30)
雞肉絲係鮮甜嘅,配埋甜甜地嘅醬汁,餸飯一流!😋

珍珠黑糖鮮奶($28)

薑母冬瓜芋圓($28)
2021-06-08
2021-06-11 67 浏览
依間小店內外裝修都非常特別,好復古既感覺樓上仲有小小位置可坐,6點既平日夜晚,小店已經8成滿枱上面有哂紙筆俾你慢慢寫依度好似去左台灣咁,牛肉麵,便堂,炸雞咩都有叫左杯檸檬愛玉,可叫小甜,酸酸地好開胃鹹酥雞,香脆醃料夠,熱辣辣,唔會太油,好食依度既台灣香腸係炸既,好食,最正係佢d蒜頭完全唔節儉,俾夠你一啖一口蒜,好似台灣夜市食咁,好正芋泥蛋餅,入面有芝士肉鬆,口感特別牛肉麵份量夠,好大碗,牛筋好淋,湯底濃厚,牛腱啖啖肉,好足料,已78元碗嚟講,物超所值!加上有酸菜同蔥,重口味人士至愛,好食見到旁邊枱既人叫既便當都好足料好正咁,下次再試埋先
依間小店內外裝修都非常特別,好復古既感覺

樓上仲有小小位置可坐,6點既平日夜晚,小店已經8成滿

枱上面有哂紙筆俾你慢慢寫

依度好似去左台灣咁,牛肉麵,便堂,炸雞咩都有

叫左杯檸檬愛玉,可叫小甜,酸酸地好開胃

鹹酥雞,香脆醃料夠,熱辣辣,唔會太油,好食

芋泥蛋餅,入面有芝士肉鬆,口感特別

加上有酸菜同蔥,重口味人士至愛,好食

見到旁邊枱既人叫既便當都好足料好正咁,下次再試埋先
2021-06-08 84 浏览
原來荃灣最近開咗「老厝邊」!「老厝邊」充滿台灣嘅味道!絕對係我心水🥰!價錢平!份量細細最岩share😬!滷肉飯(大)滷肉肥瘦均勻!食落唔會啖啖油膩感!肉滷得相當入味😋!大大🥣滷肉飯只係$38咋!份量係小🥣嘅1.3倍!價錢差$8🐔!識食嘅你一定識揀啦😎!超濃芋泥蛋餅😍芋頭控米走寶!輕輕一夾扯出長長拉絲!粒粒芋頭香滑軟綿!蛋餅輕煎軟薄!好味度爆燈🤩!綿綿芋頭鮮奶芋頭綿滑!鮮奶幼滑!今餐真係芋不簡單😌!
價錢平!份量細細最岩share😬!
滷肉飯(大)
滷肉肥瘦均勻!食落唔會啖啖油膩感!肉滷得相當入味😋!
綿綿芋頭鮮奶
芋頭綿滑!鮮奶幼滑!今餐真係芋不簡單😌!
2021-06-06 51 浏览
雖然呢度交通唔係好方便但成日行過都見到有好多人排隊🥳今日早左放工就特登行過黎試一試🤩等左大概15分鐘到可以入!餐廳分上下兩層🤗寫紙落單🥸我叫左個牛肉牛筋麵!呢個超級大讚😇個湯好入味完全冇味精!啲餸份量又夠多😚麵身彈牙!正!朋友叫左個大既大腸麵線😆佢話都好好味!啲麵好滑好入味🤪叫左但煙肉蛋捲!芝士拉絲好正!再加鹽酥雞伴麵😆香濃又入味🥳台式飲品係不可或決😉麥香奶茶消暑又香濃!好滿意😆⭐️
雖然呢度交通唔係好方便
但成日行過都見到有好多人排隊🥳
今日早左放工就特登行過黎試一試🤩
等左大概15分鐘到可以入!

餐廳分上下兩層🤗
寫紙落單🥸

我叫左個牛肉牛筋麵!呢個超級大讚😇
個湯好入味完全冇味精!啲餸份量又夠多😚
麵身彈牙!正!

朋友叫左個大既大腸麵線😆佢話都好好味!
啲麵好滑好入味🤪

叫左但煙肉蛋捲!芝士拉絲好正!
再加鹽酥雞伴麵😆
香濃又入味🥳

台式飲品係不可或決😉
麥香奶茶消暑又香濃!

好滿意😆⭐️
2021-06-04 144 浏览
自從上次喺大角咀食完一次,一直都對佢念念不忘🤤🤤 但係唯獨大角咀分店地理位置唔係太方便🥺所以一直都冇機會再返去 但係🤭 老厝邊喺荃灣開咗分店😍😍 喺附近返工嘅我當然即刻去試吓啦 一放lunch就即刻衝過去 好彩早咗過去所以唔使排隊 😍😍 但係過咗一陣門口已經企左好多人排緊隊今日我哋就叫咗兩個午餐套餐,可以喺甲乙兩邊各揀一款 😍仲會平10蚊真心滷肉便當$55滷肉分量非常多,滷肉肥而不膩🤤🤤甜鹹可口非常美味,而且醬汁嘅份量啱啱好 就算食到後期都仲有醬汁可以拌飯食👍🏻 鐵路滷雞腿便當$62鐵路便當🍱係台灣舊鐵路會有人係車上賣便當🚂🚂 台灣都有好多呢一種鐵路便當嘅餐廳呢度嘅滷水雞腿非常入味👍🏻 而且雞腿🍗size都唔細😍兩個便當🍱都配有蔬菜同埋菇👍🏻👍🏻非常實惠 柳丁綠茶$24🍊清甜而帶點微酸,最後帶點綠茶甘香蜂蜜檸檬椰果$22酸酸甜甜配上似啫喱口感嘅椰果😍 口感豐富而且味道清新❤️培根起司蛋餅$32芝士嘅份量非常多😍 一夾起 已經可以拉出大量芝士❤️ 配上佢甜甜辣辣嘅醬汁 非常美味

鐵路滷雞腿便當

呢度嘅滷水雞腿非常入味👍🏻 而且雞腿🍗size都唔細😍

兩個便當🍱都配有蔬菜同埋菇👍🏻👍🏻非常實惠

柳丁綠茶
🍊清甜而帶點微酸,最後帶點綠茶甘香

蜂蜜檸檬椰果
酸酸甜甜配上似啫喱口感嘅椰果😍 口感豐富而且味道清新❤️

2021-05-28 83 浏览
荃灣大霸街,街道短短,但非常多餐廳。今日行過,見有間門面以鮮藍色為主,非常搶眼,主理台灣美食餐廳「老厝邊」,鍾意食台灣嘢的我,就決定入去試下。 餐廳面積細細,分上下兩層,環境非常乾淨,坐位都算濶落。食物有台式麵食、飯類、小食、飲品等。涼拌木耳$25辣椒、蒜頭、木耳,加上醬醋,入口清涼,口感爽脆,非常醒胃 超濃芋泥蛋餅$38面層餅皮包裹煎蛋、芋泥、芝士、肉鬆,捲起一齊煎。飽滿芋泥,入口綿密香甜,加上咸香芝士、酥香肉鬆,簡單得嚟,非常好味。 大腸麵線$38麵線,是其中一樣,我最鍾意的台灣小食,呢度以鹵大腸配上麵線,湯底清甜,大腸有嚼頭,加上芫茜清香,配搭簡單,卻又非常美味。 蜂蜜麥仔茶$21麥仔茶非常適合炎熱的夏天飲,加上蜂蜜清甜,又健康,又解渴。

涼拌木耳$25
辣椒、蒜頭、木耳,加上醬醋,入口清涼,口感爽脆,非常醒胃

超濃芋泥蛋餅$38

大腸麵線$38

蜂蜜麥仔茶$21
麥仔茶非常適合炎熱的夏天飲,加上蜂蜜清甜,又健康,又解渴。

2021-05-27 583 浏览
最近每次經過荃灣大壩街總見一條長長的人龍,在等這間新開的台式食店。今晚餐時間還早我也排隊等一下試試食店的裝修設計和顏色帶一點台式風味. 菜單都是台灣最地道的。眷村紅燒牛筋牛肉麵這可算是我在香港吃得最好味的牛筋牛肉麵,牛筋炆到嫩滑 柔軟,牛肉結實肉味濃,而湯底用新鮮蔬菜熬煮而成,唔會得鹹,帶點微辣惹味。花雕醉雞厚切醉雞好大碟 ,微微的花雕酒味配上杞子, 感覺很補身燙青菜簡單的一碟燙青菜,菜的份量多, 灼熟後色澤依然鮮綠樓, 可見非常新鮮九層塔蛋抓餅無蛋不歡的我,當然要試這道台灣最地道的小吃。餅皮層次豐富,吃落非常酥脆, 加上特製的微辣醬汁令味蕾感覺更升級. 魯肉飯(小)不要小看它小的分量, 但足夠一位女士的分量, 魯肉較平常吃的大粒,有點像肉丁, 當然滷肉飯的精髓在於醬汁. 這個醬汁濃郁, 絕不馬虎吃完一頓豐富台灣菜,簡直覺得自己飛了一轉台灣。

今晚餐時間還早我也排隊等一下試試

眷村紅燒牛筋牛肉麵

花雕醉雞
厚切醉雞好大碟 ,微微的花雕酒味配上杞子, 感覺很補身

燙青菜

九層塔蛋抓餅
無蛋不歡的我,當然要試這道台灣最地道的小吃。

魯肉飯(小)

吃完一頓豐富台灣菜,簡直覺得自己飛了一轉台灣。
2021-05-24 65 浏览
大角嘴很出色的芋泥蛋餅終於黎荃灣開分店!首先最緊要點的當然是芋泥蛋餅!蛋餅層次分明,芋泥甜度適中!今次仲叫左大腸麵線同埋台灣腸兩杯冬瓜檸檬,飲品可以選甜度!大腸麵線唔會太漿,不錯!如果唔中意芫茜既朋友記得走芫茜台灣腸不過不失!
兩杯冬瓜檸檬,飲品可以選甜度!
大腸麵線唔會太漿,不錯!如果唔中意芫茜既朋友記得走芫茜

台灣腸不過不失!
2021-05-23
  • 芋泥蛋餅
2021-05-23 98 浏览
荃灣大壩街原來有好多野食😍 今次去試台灣野,有兩層,座位唔會好少所以等位都唔駛等好耐。秘製麻辣牛肚麵 ($62)聞落好香,牛肚夠淋,大大舊份量夠曬多!麵嘅質感我好鍾意,好彈牙😙 超濃芋泥蛋餅 ($38)唔夠熱,拉唔到絲😢 但係芋泥芝士好足料,仲有d肉鬆,口感好豐富,配上辣辣的蒜味醬汁,好惹味😌‼️好呷炸物拼盤 - 1-2人份量 ($48)有炸甜不辣、炸花枝丸同四季豆,熱辣辣好香口,非常滿意😋旺來(鳳梨)綠茶 ($26)叫咗微糖少冰,甜度啱啱好,鳳梨味好重🍍 清新解渴~鐵觀音奶茶+小芋圓 ($25)咁啱珍珠賣曬😢 特別一提,佢哋的奶茶都係用鮮奶,唔係用奶精的!🥛 小芋圓真係有芋頭味,有驚喜🤣呢間台灣餐廳,偏向淡口味,感覺幾健康。價錢合理,服務不錯,大家可以一戰👍🏻

秘製麻辣牛肚麵 ($62)

超濃芋泥蛋餅 ($38)

好呷炸物拼盤 - 1-2人份量 ($48)
有炸甜不辣、炸花枝丸同四季豆,熱辣辣好香口,非常滿意😋

旺來(鳳梨)綠茶 ($26)
叫咗微糖少冰,甜度啱啱好,鳳梨味好重🍍 清新解渴~

鐵觀音奶茶+小芋圓 ($25)

2021-05-22 70 浏览
今晚來個台灣簡餐超濃芋泥蛋餅 - 香濃軟棉棉的芋泥,夾在暖暖的蛋皮,有一小碟醬油。份量適中,作為簡餐最好不過。蜂蜜檸檬愛玉 - 選微冰及少糖,滑溜溜的愛玉,配上檸檬,是夏日消暑的飲品。沒加一$60
今晚來個台灣簡餐

沒加一$60

2021-04-30
旅行思念症三不五時就發作,想念台灣夜巿的筆者早早就bookmark了這間「老厝邊」。一知道它在荃灣開了分店,即來捧場。荃灣店位於大壩街,就在荃灣廣場近戲院出口的對面,非常易找。當晚約7時抵達,已見有幾位食客在門口等侯入座。夏天必須要吃的涼麵!涼麵質感帶韌性,配上青瓜絲、蘿蔔絲和蛋絲,拌勻麻醬。味道如同菜名,婆婆的招牌——家常的味道。簡單的美味,入口的涼快感令人倍感舒服。便當除了主食,還包括了2款配菜、滷蛋和1款涼菜。配菜方面有酸辣炒肉沫粉絲,以及涼拌薯仔豆角粒,兩者都有著令人開胃的效果。而主角滷排骨十分大塊,酥炸後再泡浸滷汁,入口香口脆身,肉質也不會太韌。(不過如果可以選擇切件上就更好,進食時會更方便)白飯同樣份量多,還淋上了少許滷汁。薄薄的一塊蛋餅皮,蛋漿和麵粉糊的比例調得剛好,後來上網看回餐廳介紹,才得知蛋餅皮是由台灣直送。芋泥微甜的味道甚為天然,再混搭上芝士成為蛋餅的餡料。鹹甜的味道頗為特別,也不會感覺太飽滯。來吃台灣菜,又怎可少掉一杯台式飲品?愛玉芒果綠茶入口有芒果芳香味,綠茶茶味平衡了甜度。

婆婆招牌麻醬涼麵

古早味滷排骨便當

而主角滷排骨十分大塊,酥炸後再泡浸滷汁,入口香口脆身
超濃芋泥蛋餅

,也不會感覺太飽滯。
愛玉芒果綠茶

2021-05-17
婆婆招牌麻醬涼麵
2021-05-16 201 浏览
好耐冇去過旅行,好掛住台灣既美食😭朋友發現呢間台灣餐廳,有魯肉飯又有牛肉麵、蛋餅、仲有好多台式飲品可以選擇。紅燒牛肉麵朋友叫既,賣相好靚呀,有金錢肚、牛筋同厚厚既兩塊牛腱,睇見都想食。飲左幾啖湯,好濃味,牛筋好軟滑,麵條有咬口。魯肉便當一見便當兩個字就覺得好親切。套餐包埋麻婆豆腐同黃芽白,好豐富。魯肉飯幾香同埋都幾多胶質,肥瘦適中,食完咀唇黏黏地。調味都幾好。鹽酥雞熱辣辣好吸引,食落似係雞脾肉,唔乾有肉汁,如果有得加小小檸檬汁就更正。芋泥鮮奶呢杯不得了,超多芋泥,真材實料,飲晒成杯會好飽肚。

紅燒牛肉麵

魯肉便當

鹽酥雞
芋泥鮮奶
呢杯不得了,超多芋泥,真材實料,飲晒成杯會好飽肚。
2021-05-14 218 浏览
新餐廳 荃灣 老厝邊主打台灣菜 全餐廳大陪份都係Tiffany blue仲有兩層 當時仲係6點 唔算太多人由於我地唔算太餓所以都係散叫為主天氣熱 先叫飲品兩杯綿綿芋頭鮮奶$30芋頭蓉好多 所以芋頭味真係好出 好夠凍蜂蜜檸檬愛玉$22帶酸 好解渴 淡淡蜂蜜味堂飲平過出面 而且味道好滷肉飯(小)$30雖則佢係一碗細滷肉飯 但相比起台灣份量都算大碗 滷肉粒半肥瘦 味道香飯加肉汁絕對唔乾 好餸飯好呷炸物拼盤$48花枝丸甜不辣四季豆玉米筍首先每種食物都唔會炸得乾 炸粉唔厚最鍾意食甜不辣 口感煙銀 亦帶少少甜呢個拼盤值得推介最最最重要一定要叫蛋餅培根起司蛋餅$32如果我住附近 早餐一定有佢份表面睇普普通通 實質表層煎得脆脆芝士多 絕對可以拉絲 蛋內培根唔會過硬內在仲有蛋 正佢酥炸排骨$32見到實物 大片 雖則我初時以為係排骨上盤 結果係似炸豬扒 再近鏡望一望 個樣一啲都唔乾淨淨既 粉漿同樣都唔厚 啱晒食肉獸 滿足
新餐廳 荃灣 老厝邊

表面睇普普通通 實質表層煎得脆脆
芝士多 絕對可以拉絲 蛋內培根唔會過硬
內在仲有蛋 正

佢酥炸排骨$32

前幾天午飯時,發現這裏新開了一家台式料理😲因此今天下班便特意跟寶寶來試試🥳果然不失所望🤓對比附近幾間餐廳,這家新開的小店門面明顯較吸睛😆給人感覺乾淨又清新🍃進去以後竟然看到一條通往上層座位的樓梯😲真想不到小小的店可以弄出兩層來👍🏻食物種類也蠻多的❗️除了最基本的滷肉飯、牛肉麵、便當,炸物、小食、台式蛋餅、滷味拼盤等都一應俱全🥳就連飲品也有30多款可供選擇❣️眷村紅燒牛三寶麵 $78這是其中一款店家的推薦菜式❗️顏直不錯喔😍 看起來湯底很濃郁😋先喝了一口湯,湯底果然濃香惹味,不錯👍🏻牛三寶包括牛腱、牛筋及牛肚~牛腱肉質感軟糯不乾,而且很入味❗️牛筋也絕對炆得夠久,不需要很用力咬開❣️而分量亦不少,算是物有所值💕滷肉飯 (大)$38大size 是小size的1.3倍❗️以五花肉製成的滷肉非常惹味😋用來拌飯真的是一流❣️雖然肥肉部份也不少,但因為肥肉充足,所以跟在台灣街頭吃的十分相似☺️🥢塔香鹹酥雞 $38入口非常香脆🤩鹽酥味挺重的😋炸粉亦不算厚,雞肉很新鮮❗️不會炸得太乾,咬下去雞肉嫩滑彈口👍🏻🥢經典珍珠奶茶 $24店家的珍珠茶飲全採用我最喜歡的黑糖珍珠🤩黑糖味夠重🤤珍珠亦夠Q彈😍喝得到有茶味🍵惟甜味相對較
前幾天午飯時,

給人感覺乾淨又清新🍃

進去以後竟然看到一條通往上層座位的樓梯😲
真想不到小小的店可以弄出兩層來👍🏻

食物種類也蠻多的❗️
除了最基本的滷肉飯、牛肉麵、便當,
炸物、小食、台式蛋餅、滷味拼盤等都一應俱全🥳
就連飲品也有30多款可供選擇❣️

眷村紅燒牛三寶麵 $78

這是其中一款店家的推薦菜式❗️
顏直不錯喔😍 看起來湯底很濃郁😋
先喝了一口湯,湯底果然濃香惹味,不錯👍🏻
牛三寶包括牛腱、牛筋及牛肚~
牛腱肉質感軟糯不乾,而且很入味❗️
牛筋也絕對炆得夠久,不需要很用力咬開❣️
而分量亦不少,算是物有所值💕

滷肉飯 (大)$38

大size 是小size的1.3倍❗️
以五花肉製成的滷肉非常惹味😋
用來拌飯真的是一流❣️
雖然肥肉部份也不少,
但因為肥肉充足,

🧋
手作黑糖鮮奶 $26
身為芋圓控的我加了一份小芋圓 (+$3)☺️
小芋圓不會過煮,
口感是偏硬了一點點,
但芋圓總體來說也不錯❣️
整杯飲料糖味比奶味重,
因此略嫌少了點黑糖香,
下次一定要點少糖🙈
2021-05-12
其實之前已經吃過大角咀的分店,近期得知它在荃灣開了新分店,特意帶同朋友去潮聖一下!🤪進店之後,發現它有兩層店員帶領我們上樓梯之後,我們就慢慢選想吃的菜色😜:🥢台式炸醬麵 $45炸醬麵滿佈了豆腐碎、青瓜,肉碎,將炸醬撈勻之後,麵條沾滿了醬汁,感覺很惹味!鹹鹹甜甜之感,即使撈上白飯吃,也是很適合。🍱古早味滷排骨便當 $62店員端上菜色後,已經覺得份量十足,排骨之大已經遮蓋了整個碗!排骨很香脆入味,碗裡更備有豆腐和蛋,配上白飯更飽肚!不得不讚,它還有兩小碟菜,分別是椰菜花以及翠玉瓜,令便當更均衡。🍳🥚超濃芋泥蛋餅 $38超濃芋泥蛋餅絕對是此店的招牌,我記得上次在大角咀分店也有叫到!蛋餅包着濃郁的芋泥、肉鬆,再配上蒜香的鹹醬,感覺超惹味,鹹甜之感融化在口中,絕對是必叫之選!🥤蜂蜜茉莉綠茶(冷) $21、蜂蜜檸蜜愛玉(冷) $22我和朋友分別叫了兩杯冰凍的茶飲,相當有台式風味。原本一路在荃灣西走來,已經熱得汗流浹背,喝了飲品之後絕對解渴!好開心吃到這麼豐富的台式美食,令我仿如置身在台灣🇹🇼一樣!

進店之後,發現它有兩層

店員帶領我們上樓梯之後,我們就慢慢選想吃的菜色😜:

🥢台式炸醬麵 $45

🍱古早味滷排骨便當 $62

🍳🥚超濃芋泥蛋餅 $38

🥤蜂蜜茉莉綠茶(冷) $21、蜂蜜檸蜜愛玉(冷) $22

好開心吃到這麼豐富的台式美食,令我仿如置身在台灣🇹🇼一樣!