2022-03-27 51 浏览
今日同表姐係荃灣行街,經過海壩街,見到裝修得好似台式老家店既老厝邊,仲要係食好耐冇食既台式食物,當然就入去試下!去解下去台灣既思念!🥰🥰💓💓價錢非常公道,而且食物又大大件😍🥰,真係好值得推介嫁😊我地分別叫左四樣食物,食完都飽到夜晚可以唔使食咁仔😝😝同埋佢上菜上到好快,好有效率呢!講下咁耐,介紹下我地叫既食物先😙😋香噴噴炸雞扒便當 便當黎到既時候真係o左!塊雞扒仲大過塊臉!🤣🤣開頭好驚咁快上菜塊雞扒會唔會凍哂,但一食落入口酥脆香口,而且唔會有太多炸粉,雞肉肉質一d都唔乾!真係好好味丫🥰雖然佢配菜個樣唔太靚,但係都好好味,特別個豆腐,酸酸地幾開胃!我地都食到舔舔脷😋😋😋😋大腸麵線我個人好鐘意食!如果你鍾意食西門町果間麵線,依碗都一定滿足到你!不過我覺得個蒜味有點濃,加番少少醋會好味d!😙而依間既大腸比較有咬感,而且滷過特別入味😊整體來說好不錯😆🤪塔香鹽酥雞 好香好脆既鹽酥雞!雞肉好嫩口,而且炸粉夠薄,再加上有少少既九層塔咪,係好食既鹽酥雞 !🤪起司肉鬆蛋餅 真係一解對台灣既思念!拉絲既芝士再加上滿滿既肉鬆,個蛋餅真係好出色!😍😍蛋餅既質地仲好彈tim !好有台灣既味道😝

😋香噴噴炸雞扒便當

😋大腸麵線

🤪塔香鹽酥雞

🤪起司肉鬆蛋餅
2022-03-26 57 浏览
突然太想食蛋餅見到呢度有芋泥蛋餅就黎試下見到下午茶時段就好抵食😬$39已經有小食加飲品大腸麵線 $40分量都幾大碗😆好足料 味道唔會太咸炸物拼盤 $78鹽酥雞、花枝丸、魷魚鬚、甜不辣、粟米筍、四季豆 好豐富 夠4個人share唔會炸到啲野好乾同過多調味 食到停唔到口超濃芋泥蛋餅 $40 拉絲芝士真係好吸引🤤🤤🤤芋泥好綿密 呢個組合真係太夾黑糖珍珠鮮奶 $28 珍珠夠煙韌 黑糖同鮮奶比例幾好仙草凍鮮奶 $27好多仙草夠哂抵飲🤣
突然太想食蛋餅
見到呢度有芋泥蛋餅就黎試下
見到下午茶時段就好抵食😬
$39已經有小食加飲品

大腸麵線 $40
分量都幾大碗😆好足料 味道唔會太咸

炸物拼盤 $78
鹽酥雞、花枝丸、魷魚鬚、甜不辣、粟米筍、四季豆
好豐富 夠4個人share

• 超濃芋泥蛋餅
  • 炸甜不辣
  • 塔香鹹酥雞
2022-03-25 36 浏览
Encore左無數次既台灣蛋餅,第一次係大角咀店食完之後就愛上左,宜家荃灣都有分店啦!食過2款蛋餅: 超濃芋泥蛋餅、肉鬆蛋餅仲有魯肉飯,牛肉麵,燙青菜🌿鐘意食肉鬆既我,原本只係對肉鬆蛋餅有興趣,金黃色既蛋餅包住滿滿既肉鬆連芝士👍🏼結果搶住食❤超濃芋泥蛋餅❤呢款蛋餅除左淡紫色既芋泥,仲有小小肉鬆同芝士。口感味道都👍🏼👍🏼,十分推薦!魯肉飯同牛肉麵就中規中矩,牛肉麵麵質正常,仲有幾條白菜仔。因為要保持腸道健康,所以加多左個燙青菜。

食過2款蛋餅: 超濃芋泥蛋餅、肉鬆蛋餅
仲有魯肉飯,牛肉麵,燙青菜🌿

結果搶住食❤超濃芋泥蛋餅❤

外卖自取
早幾日喺屋企好納悶,決定自己一個出街食lunch,滿足下個肚仔😂之前聽人講呢間小店既蛋餅好好味,一定要試下,所以bookmark左好耐喇😋✅門面同店內既裝修都充滿住懷舊既感覺,佈置簡約,以Tiifany blue既顏色作主調,牆上掛住唔少有台灣特式既畫作🥰🥢起司肉鬆蛋餅 $38芝士+肉鬆呢個組合簡直係絕配,肉鬆滿滿的,芝士份量都好多,可以做到拉絲效果😝餅皮薄薄地幾煙韌,另外佢仲有一個醬汁,點埋更加香口👍 唔覺唔覺自己一個食晒6件😂🥢滷肉飯(小) $32好高質🤩滷肉肥瘦均勻,又唔會太膩,滷肉同埋飯既比例都岩岩好!雖然係叫左細Size,但都比想像中大碗🤣🧋珍珠鐵觀音奶茶 $25叫左微糖,岩晒我唔會太甜,茶味偏重,好飲☺️珍珠係黑糖珍珠,所以咬落甜甜地,口感唔錯🥰❥ 我後來上網search先知道原來「老厝邊」台語既意思係「老鄰居」😆 的確呢間小店既店員都好親切,有種充滿人情味既感覺!❥ 要讚一讚上菜速度呢!基本上落左單5分鐘後陸續送上飲品同食物,上枱時食物都係熱辣辣,效率好高💯

🥢起司肉鬆蛋餅 $38

🥢滷肉飯(小) $32
雖然係叫左細Size,但都比想像中大碗🤣

🧋珍珠鐵觀音奶茶 $25

2022-03-23
午餐
餐廳裝潢充滿台式懷舊年代感,樓底高,呈複式格局,通往上層用餐空間有一道綠色通花樓梯,可以拍美美照片!📸❤️ 擺設有一系列木製的桌凳🪑,牆上貼有由老闆媽媽親筆題寫的紅色揮春🧧食物以古早味台灣家常菜為主,選擇豐富多樣,出餐速度也蠻快的,可以滿足吃貨們的胃!🤰🏻🤰🏻🤰🏻💗💖眷村紅燒牛三寶麵 $82想了很久到底要點紅燒味道還是麻辣味道好些,最後還是選了紅燒味道,來點原汁原味!☺️ 首先吃一口麵條,再喝一湯匙濃濃的牛肉湯底,感覺很搭配很棒!🥩 而且他們給了很多很多的鹹菜,鹹菜的味道把整個牛肉湯的鮮味都昇華了,超好吃耶!牛腱✨、牛筋✨、牛肚✨用香濃的滷水汁滷得軟腍入味,麵條口感煙韌,整體來說很滿意!😋 份量蠻大碗,建議大家點一碗share來吃,留些胃口試其他小食!推介程度:🐰🐰🐰🐰🐰/5💖超濃芋泥蛋餅 $40作為芋頭控,我必須得說這裡的蛋餅真的超級值得推介❣️❣️❣️蛋餅有幾個款式,我當然選了芋泥夾餡呢~ 超濃芋泥果然是超濃,芋泥多到爆了出來!🍠🍠🍠😍😍😍 除了芋泥之外,原來更有肉鬆和拉絲芝士🧀️,層次十分豐富!😚 芋泥肉鬆這個配搭可以說是一絕!芋泥的口感配搭上又香又鬆脆的肉鬆,味道真的是非常滋味!👍🏻推介程

💖眷村紅燒牛三寶麵 $82

💖超濃芋泥蛋餅 $40

💖塔香鹹酥雞 $38
鹽酥雞外酥內嫩,炸粉薄脆惹味,表面灑滿椒鹽,一咬下去便能感受到它在嘴裡酥化的口感!🧂💥 難得吃到不是空氣的炸雞🍗,裡面雞肉比例非常高,啖啖都是juicy的雞肉!極力推薦!🤩🤩🤩

💖花雕醉雞 $43
這個也很好吃!🤤 帶皮雞腿肉粉嫩無骨,花雕酒🍷浸泡入味,酒味濃厚不嗆鼻,加上杞子香甜回甘,酒香餘韻讓人一試難忘!🥰🥰🥰
推介程度:🐰🐰🐰🐰/5

老厝邊
荃灣大壩街25號地舖

• 超濃芋泥蛋餅
  • 眷村紅燒牛三寶麵
  • 塔香鹹酥雞
突然台灣思鄉愁緒病發🇹🇼決定要食番碗牛肉麵🍜去了位於荃灣廣場旁邊主打台灣粉麵小食既「老厝邊 」- - -即係台語既老鄰居餐廳以兩層設計裝修帶台式懷舊復古風🎏而點餐係選用剔剔紙☑️♡ 卷村紅燒三寶麵($82)一上枱比佢既份量嚇親😮好大碗牛肉麵每樣材料都大大件👍🏻真係食餸都會食飽系列✨牛肚大大塊 · 有口感唔會滷到過淋牛筋軟嫩煙韌💥而牛𦟌厚切滷到軟腍入味仲有大大大大件既蘿蔔 · 夠哂清甜💦佢地湯底比較清淡 · 唔膩口記得要配酸菜食☺️別有一番滋味🔆♡ 大腸麵線($32/小)如果你中意食西門町果間麵線🍲呢碗絕對滿足到你♥️但記得要加少少醋個味道會更似 · 個蒜味好出色👍🏻不過呢間既大腸會比較有咬感亦有特別滷過 · 夠哂入味♡ 香蔥牛肉起司蛋餅($40)最愛台灣小吃之一就係蛋餅❣️外層帶脆身 · 而裡面仲好軟糯牛肉芝士餡料爆哂出黎☄️配埋個蒜醬 · 好惹味✨♡ 蜂蜜檸檬愛玉(餐配)酸酸甜甜 · 幾清爽༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞(๑•́‧̫•̀๑)ఌ小小總結:台式小吃好高質👍🏻粉麵份量好大😉細食既可以叫少麵另外樓上雅座既小空間更係打卡一流📷絕對可以解下思鄉愁緒

突然台灣思鄉愁緒病發🇹🇼
決定要食番碗牛肉麵🍜
去了位於荃灣廣場旁邊
主打台灣粉麵小食既
「老厝邊 」- - -即係台語既老鄰居

餐廳以兩層設計
裝修帶台式懷舊復古風🎏
而點餐係選用剔剔紙☑️

♡ 卷村紅燒三寶麵($82)
一上枱比佢既份量嚇親😮
仲有大大大大件既蘿蔔 · 夠哂清甜💦
佢地湯底比較清淡 · 唔膩口
記得要配酸菜食☺️別有一番滋味🔆
卷村紅燒三寶麵

♡ 大腸麵線($32/小)
如果你中意食西門町果間麵線🍲
呢碗絕對滿足到你♥️
但記得要加少少醋
個味道會更似 · 個蒜味好出色👍🏻
不過呢間既大腸會比較有咬感
亦有特別滷過 · 夠哂入味
大腸麵線

♡ 香蔥牛肉起司蛋餅($40)
最愛台灣小吃之一就係蛋餅❣️
外層帶脆身 · 而裡面仲好軟糯
牛肉芝士餡料爆哂出黎☄️
配埋個蒜醬 · 好惹味✨
香蔥牛肉起司蛋餅

♡ 蜂蜜檸檬愛玉(餐配)
酸酸甜甜 · 幾清爽

另外樓上雅座既小空間更係打卡一流📷
絕對可以解下思鄉愁緒
大腸麵線
蜂蜜檸檬愛玉
荃灣呢間「老厝邊」食過2次,上次係外賣🥡 今次做完野後見係附近諗住堂食一下,因為餐廳內既設計係懷舊台灣嘅,看門口嘅招牌右下角也寫了民國一O八年,而且喺入面仲要有兩層,好特別!不過因為疫情嘅關係,冇得堂食只係做外賣🙈 唔緊要啦,咁就買返屋企同爸爸媽媽食😆 提一提外賣盒每一個會收$1的。🔸起司肉鬆蛋餅 $38有6️⃣款蛋餅,每一款都好正咁🤤 有芋泥、薯餅、牛肉等其他口味最後簡左起司肉鬆蛋餅,蛋餅既外層煎了一煎,包住滿滿的肉鬆和芝士!🔸婆婆麻醬涼麵 $45素食人士好適合呀,由青瓜絲🥒、雞蛋絲🥚和紅蘿蔔絲🥕舖滿面,而底下就係涼麵質感就帶煙韌,再加埋麻醬拌勻。青瓜絲🥒同紅蘿蔔絲🥕就好爽口,雞蛋煎得好靚唔會整到太老身之後再切成絲。🔸滷肉飯(大)$40有2個size 細既滷肉飯就係$32有半隻滷水蛋,滷肉有小小肥膏不過肥瘦均勻,食落亦唔會覺得好油,滷肉都好夠味!🔸肉鬆皮蛋豆腐 $38皮蛋肉鬆豆腐係台灣料理必備的涼拌菜,看似簡單食落很美味❣️皮蛋同豆腐係好夾,豆腐給了一種清涼感,皮蛋咬落有質感,再加上肉鬆的惹味,三種不同質感不同味道的東西,配合後卻自自然然地融和一起。🔸香滷排骨(切) $36一打開外賣盒就聞

🔸起司肉鬆蛋餅 $38

🔸婆婆麻醬涼麵 $45

🔸滷肉飯(大)$40
有2個size 細既滷肉飯就係$32

🔸肉鬆皮蛋豆腐 $38
皮蛋肉鬆豆腐係台灣料理必備的涼拌菜,看似簡單食落很美味❣️

🔸香滷排骨(切) $36
一打開外賣盒就聞到香噴噴既滷排骨味,肉質經過拍打醃制好入味,排骨也很軟嫩不會好硬。

.上星期去左荃灣既老厝邊買外賣返屋企食平日既lunch time都好多人午市亦有不少套餐 有晒主食同台式飲品 價錢也十分相宜今次揀左眷村紅燒牛三寶麵 台南軟骨便當鐵觀音奶茶同柳丁綠茶不得不提既係呢度既外賣 都擺得好靚麵係分湯 啲料好足之餘仲排得好靚我碗三寶麵分別係牛腱 牛筋 同牛肚牛筋係超!軟!腍!好入味好好食另外仲加左啲葱花同榨菜 麵條都係帶點韌勁 份量好足👍🏻男朋友就食台南軟骨便當 佢話好有古早味仲配有滷水蛋 豆腐 青菜🥬軟骨煮到好入味好腍身 最鍾意係連骨位都食埋啊可以 肉汁撈埋啲飯已經超正~配返2杯台式飲品 我杯鐵觀音奶茶好重茶味唔記得叫少甜但都唔會話好甜的成份餐都好有古早味呀❤️依家無得去台灣都可以食到正宗既台灣味道!滿足!
上星期去左荃灣既老厝邊買外賣返屋企食
仲配有滷水蛋 豆腐 青菜🥬
配返2杯台式飲品 我杯鐵觀音奶茶好重茶味
唔記得叫少甜但都唔會話好甜的
2022-03-11
5 分钟 (外卖自取)
午餐
2022-03-19 39 浏览
疫情令到大家困係香港咁耐只可以去食唔同地方嘅嘢食慰藉下心靈,我同朋友都好掛住台灣所以揀左食台灣野解下鄉愁☺️作為openrice中毒者嘅我早排loop到呢間餐廳嘅蛋餅完全吸引左我呢個蛋餅控,所以「老厝邊」就係我地今次目標啦😁呢度分上下兩層,水泥牆配合台灣老風格海報,成件事幾有現代復古感,但疫情關係我地無得現實食只可以買外賣,無得好好享受美食+環境呢個full package了😆😆我地落單時本身雄心壯志😂但店員姐姐提醒我地份量好大,所以最後order左一個主食兩個小食加野飲,結果就係飽到晚餐都要延後食先消化得到 😂😂小食方面order左今次最大目標超濃芋泥蛋餅同古早味滷排骨,主食就叫左祕製麻辣三寶麵,飲品就揀左古早味冬瓜茶同蜂蜜檸檬愛玉😃🍽<超濃芋泥蛋餅/$40>個人好鍾愛芋泥同蛋餅,有呢個組合嘅野必點,入面餡料係芋泥同芝士嘅搭配,呢度芋泥無加太多額外嘅糖專注番本身嘅原味道,應該為左突出番芋泥嘅味道所以芝士都揀左較淡味嘅做搭配,一啖食落非常滿足☺️蛋餅有跟個台灣醬膏,本身蛋餅比較清淡,點埋醬膏食都唔會太邪惡🤤👍🏻🍽<古早味滷排骨/$36>食肉獸另一個小食就揀左

🍽<超濃芋泥蛋餅/$40>

🍽<古早味滷排骨/$36>
食肉獸另一個小食就揀左排骨😃呢度做法係炸完再加滷汁係上面,犀利之處係無得即刻食都仲做到脆身效果,炸衣好薄身食落無炸物嘅厚重感,滷汁唔太似平時台式滷味嘅味道比較似醬膏個type,但我同朋友都唔太知古早味係指做法定調味,有無人可以留言我地知呢?😆

🍽<秘製麻辣牛三寶麵/$82>
主菜嘅秘製麻辣三寶麵無論味道份量都好驚豔我地🤩🤩三寶有牛肚,牛展,牛筋。其他配料有酸菜紅蘿蔔同蘿蔔,三寶每一款都有三大舊,名符其實嘅「三」寶,每樣材料都好入味,牛肚軟腍牛展嫩滑牛筋腍爽,湯底係好有誠意嘅麻辣,香辣唔死辣亦唔會好似坊間嘅聲稱麻辣但稀淡如水嘅湯底(唔準對號入座啊😆),麵身方面我地去到可以開餐嘅地方起碼10分鐘後都仲係煙韌有咬口👍🏻

🥤<古早味冬瓜茶/$18>
食完邪惡一系列,我揀左冬瓜茶去消消滯,姐姐有稍為幫我減左甜(全減就無哂味架啦😃) ,飲落幾清爽🤤

🥤<蜂蜜檸檬愛玉/$22>
至於蜂蜜檸檬愛玉飲落有淡淡既蜂蜜甜味,中和番檸檬既酸☺️mix埋酸酸甜甜咁都令我胃口大開🤤夾埋口感Q彈既愛玉一齊飲,口感更加豐富🤤🤤

建議大家食呢間可以外賣番屋企一家人開心share🤤味道同份量相信都會令大家身心滿足👍🏻☺️
牛肉麵真係好高質,係好地道既台灣味rrr😋❤️眷村紅燒牛肉麵 每件牛肉都大大件,又軟又淋又入味,連蘿蔔都吸晒d 湯底煮到好好入味,真係好好味!!🧡眷村紅燒牛肚麵 牛肚切到大大塊,睇落已經好吸引,食落又淋又香,非常高質💛香炸魷魚 一上檯已經聞到好香~薄薄一層粉漿包住魷魚鬚,仲有微微既九層塔味!!💚清香烏龍鮮奶茶+愛玉 好順滑既烏龍奶茶,奶味較重,一大舊啫喱狀既愛玉可以慢慢啜💙胚芽鮮奶 暖笠笠鮮奶入面加左好多胚芽粒粒,好香麥味
牛肉麵真係好高質,係好地道既台灣味rrr😋

眷村紅燒牛肚麵

香炸魷魚

💙胚芽鮮奶 暖笠笠鮮奶入面加左好多胚芽粒粒,好香麥味

眷村紅燒牛肚麵
香炸魷魚
2022-03-17 29 浏览
老厝邊(Lao Cuo Bian)在台語的意思原來是「老鄰居」老厝邊。和同事一起到老厝邊食中午,同事鄉下都講閩南話,帶比佢一種親切感❤️店內有不小裝飾,介紹著店的美食來源。見到介紹蛋餅即心郁郁想試❤️芝士肉鬆蛋餅🥞台灣口味🤤偏甜蛋味吾濃 可以當甜品食😂酥炸排骨便當🍱配一杯飲品遲來的便當🥲當所有同事們都吃飽,我的便當才來大大入排骨超脆口咬入口肉汁滿瀉🤤另外有萵筍同粉絲便小菜飲品點的已經是少糖少冰但仍然覺得過分甜🙊同事因為牙問題不能飲太甜想換一杯走甜🙊店員拎一杯水叫我地溝淡

店內有不小裝飾,介紹著店的美食來源。
見到介紹蛋餅即心郁郁想試❤️

芝士肉鬆蛋餅🥞
台灣口味🤤偏甜
蛋味吾濃 可以當甜品食😂

酥炸排骨便當🍱配一杯飲品
遲來的便當🥲
當所有同事們都吃飽,我的便當才來
大大入排骨超脆口
咬入口肉汁滿瀉🤤
另外有萵筍同粉絲便小菜

飲品點的已經是少糖少冰
但仍然覺得過分甜🙊
同事因為牙問題不能飲太甜
想換一杯走甜🙊店員拎一杯水叫我地溝淡

2022-03-16 25 浏览
想念台灣的時候一定要吃台菜慰藉一下,荃灣的台菜我比較喜歡這一家,價錢親民之餘,味道也很正宗。疫情關係餐廳只做外賣沒有堂食,就算外賣回家也保持水準喔!肉鬆皮蛋豆腐🤪($38)這道拌菜有豆腐的軟嫩和皮蛋的香滑,加上濃郁的芝麻醬以及肉鬆特有香甜脆脆口感,係非常開胃的小食!古早味滷排骨便當🍱($65)滷排骨份量十足,滷得入味香濃,入口軟腍容易咬開,畫龍點睛的滷水蛋,還有翠玉瓜、芽菜和香甜的娃娃菜,配搭豐富又健康。起司肉鬆蛋餅🥞($38)卜卜脆的肉鬆與芝士裹挾在餅皮中,豐富的層次感,配上特調的醬汁,每一啖都好滋味呀!經典滷味拼盤☝🏻($60)包括有豬耳、豬大腸、豆乾、海帶、滷水蛋,所有材料都很惹味,醬汁不會太鹹,如果分量再多一點會更開心呢!

肉鬆皮蛋豆腐🤪($38)

古早味滷排骨便當🍱($65)

起司肉鬆蛋餅🥞($38)

經典滷味拼盤☝🏻($60)
朋友之前推介 終於嚟 #懲罰 仲要撞啱 #下午茶 時間 1430-1730最開心係有我target咗嘅野揀😍甲 #大腸麵線 (小)細細碗 好有台灣掃街嘅感覺夠哂惹味 大腸夠肥美兼入味推🙌🏼推🙌🏼推🙌🏼乙 #冬瓜檸檬杯size係平時飲台式飲品嘅中size 叫咗 #微糖 #微冰 甜度絕對剛剛好👍🏻甜中帶酸 超開胃 #iloveit 推🙌🏼推🙌🏼推🙌🏼以上下午茶餐 $39難得出嚟 #懲罰黃店 又點會滿足到我🤣🤣散叫多個 #超濃芋泥蛋餅 $40#好滿足😋 芝士好足🤤芋泥雖然唔係爆漿咁🤣不過我覺得個比例好恰當蛋餅同芝士有幾夾唔駛我多講啦但芋泥帶點甜得嚟 食得出 但又唔會覺得又甜又鹹唔夾嘅感覺個蛋餅厚薄控制得好好👍🏻夠薄又夠蛋味 煎得又夠香口得嚟有點脆推🙌🏼推🙌🏼推🙌🏼另外,蛋餅會連個醬汁一齊上 點咗個醬汁suppose 會惹味咗但可能呢款芋泥有點甜 所以我覺得唔點好啲Btw 要嚟多幾次 試哂佢啲蛋餅🤤仲有牛肉麵都好想試🤤🤤🤤#那簡單卻又幸福的味道 =====================#黃色經濟圈 #yellow荃灣 #yellowtsuenwan #yellow台灣菜 #台灣菜在海外 #台
朋友之前推介 終於嚟 #懲罰
仲要撞啱 #下午茶 時間 1430-1730
最開心係有我target咗嘅野揀😍

甲 #大腸麵線 (小)
細細碗 好有台灣掃街嘅感覺

不過我覺得個比例好恰當
蛋餅同芝士有幾夾唔駛我多講啦
但芋泥帶點甜得嚟 食得出 但又唔會覺得又甜又鹹唔夾嘅感覺
超濃芋泥蛋餅

另外,蛋餅會連個醬汁一齊上
點咗個醬汁suppose 會惹味咗
但可能呢款芋泥有點甜 所以我覺得唔點好啲

Btw 要嚟多幾次 試哂佢啲蛋餅🤤仲有牛肉麵都好想試🤤🤤🤤
#那簡單卻又幸福的味道

=====================
#黃色經濟圈 #yellow荃灣 #yellowtsuenwan #yellow台灣菜 #台灣菜在海外 #台灣小吃 #台灣菜 #台灣美食
#hker #hongkongfood #香港加油 #食好西😋 #互推互追互讚 #nofilter

2022-02-22
冬瓜檸檬
超濃芋泥蛋餅
  • 大腸麵線(小)
2022-03-12 33 浏览
對上一次黎既時候咁岩過左便當供應既時間,今次就特登係番供應時間去,點知因為疫情關係,餐廳轉哂做外賣,無得堂食,所以要去既記得打去問下開番堂食未,唔係就白行啦😉香噴噴炸雞排便當🐔 $66勁大塊既雞扒,成個盒咁大塊,一路拎番屋企,一路聞到飄過既炸物味,調味唔錯,唔會太咸,雞肉嫩滑除咗大雞扒,重有半隻滷水蛋、兩個配菜,配菜款式每日都唔同,今次係翠玉瓜同雜菜,兩個配菜都好多汁好送飯,有蔬菜成個感覺健康左買得炸野番屋企食都預咗會變淋,所以我就拎左去氣炸鍋到加熱香炸魷魚$35一份大約15條左右,價錢合理,一樣都係拎左去氣炸鍋到加熱,味道好食,爽口彈牙,但始終唔及堂食脆口等待疫情無咁嚴重,一定會再去堂食過🙈

香噴噴炸雞排便當🐔 $66

買得炸野番屋企食都預咗會變淋,所以我就拎左去氣炸鍋到加熱

香炸魷魚$35

等待疫情無咁嚴重,一定會再去堂食過🙈
外卖自取
2022-03-03 41 浏览
上網睇到咩超濃芋泥蛋餅,港女即刻濕到成地水,口水呀衰鬼💦!唔識讀個名都要狗衝去啦🐶,原來老厝邊解作「老鄰居」,等我嚟dap下鄰居浸古早味先~麻辣牛肉麵 $65湯底幾濃香,帶點辣勁,舌頭kimochi😛牛𦟌夠淋夠入味,唔錯!佢比較肉感,唔係多筋嗰隻,但都好食嘅~麵質正常唔會過淋,係一碗中上水平嘅牛肉麵,但湯底帶少許藥材嘅餘韻,唔中意藥材味嘅話要be careful orrhhh!超濃芋泥蛋餅 $38一嚟到見到啲芝士同芋泥嘔哂出嚟拉哂絲咁,以為好正喂呀,冇味嘅🤢 芋泥微甜但冇乜芋香,芝士係多,但係我要嘅鹹香去咗邊🥲 仲要一凍咗就成舊擦膠咁,嗚啊禾5開心牙蛋餅皮幾煙韌,厚薄適中唔會太油其實芋泥夾芝士鹹甜鹹甜咁,味道都ok嘅;但佢話自己特濃芋泥,就真係... 尷尬囉😅起司肉鬆蛋餅 $35呢個正常表現啦!肉鬆正常,芝士繼續冇味,成件事就係想像都嘅味道~不過講句公道說話,其實佢啲蛋餅都大大份幾抵食嘅,味道就中規中矩,只係「特濃」令人期望值過高😂 Overall係去開荃灣或大角咀可以一試嘅,個麵唔錯!但芋控的話,希望大家話我個邊道有高質芋泥蛋餅食please🥺🙏🏻

麻辣牛肉麵 $65
湯底幾濃香,帶點辣勁,舌頭kimochi😛

超濃芋泥蛋餅 $38
一嚟到見到啲芝士同芋泥嘔哂出嚟拉哂絲咁,以為好正
蛋餅皮幾煙韌,厚薄適中唔會太油
其實芋泥夾芝士鹹甜鹹甜咁,味道都ok嘅;
但佢話自己特濃芋泥,就真係... 尷尬囉😅

起司肉鬆蛋餅 $35