餐厅: 翡翠拉面小笼包
资讯:

餐厅: 翡翠拉面小笼包
资讯:

2020-07-16 5 浏览
食过几次都系食机场果间,坐位应该舒服过其他分店。小笼包系必点既菜式,望住厨师系窗入面不停搓面粉,总觉得佢系整紧自己果份! 小笼包皮唔厚,收货,食之前要用汤匙成只放好,我习惯用筷子整个细窿,将热汤放出黎先,唔怕热亲个咀,之後配埋佢啲姜丝同醋一齐食,超正!其他面同饭都算合格,不过系机场食价钱好似会唔同,相对性价比就无咁高喇!
食过几次都系食机场果间,坐位应该舒服过其他分店。

The service attitude of selected staff at their airport store is terrible. I was dining by myself late night after landing, and a manager guided me to a table instead of the bar table where usually single diners sit, as the restaurant was half empty. A waiting staff when taking order insisted me sitting down without their consent, after I repeatedly asked her to check with the manager, and even after the manager confirmed he guided me there, the waiting staff still tried to forcefully move my luggage without my permission. There was no apology from anyone during the dramatic experience.

This is completely unacceptable and definitely a new level of rudeness. Never go back!
2020-01-01
受社会运动影响,机场禁制令仍然生效,提前3小时到达,多出来的时间,最好以「吃」打发!上个月在翠华吃过早餐,今次换换口味,吃翡翠拉面小笼包的早餐,全店最平的早餐是50元的粥品套餐:#柴鱼花生粥,这个很稀,只有一丢丢柴鱼碎,花生算多的!#混酱肠粉/素炒米粉,2选1,我点了素炒米粉,真的很素,米粉以外没啥配菜,加些辣椒油,好吃!本餐最好味是这个!#热奶茶,不好喝!茶底和淡奶都不行!差评!定价50元,加收10%服务费,性价比低!味道不能算好!优点是不用等位和上菜快!适合赶飞机,随便吃吃!

#柴鱼花生粥,这个很稀,只有一丢丢柴鱼碎,花生算多的!
#热奶茶,不好喝!茶底和淡奶都不行!差评!

2019-11-28
$55 (早餐)
啱啱落机谂住食咗咁多日日本野返到黎就食返中餐喇~点知食到一肚气!入到去叫坐低但冇人俾水,之後叫咗十九几次落order ,d人都可以完全唔理嘅,冇反应。真系叫到火都黎,落完单我阿妈话想饮水见冇人俾水,佢就以为系自助嘅自己去针,点知又俾职员叫停咗话d水系俾佢哋员工饮架,你要饮水要另外落order 一杯水9蚊,乜野水咁贵要一杯水收9蚊呀?如果你话系樽装水我都算,点知又唔系就系佢哋话系俾职员饮嘅水喺个水壶倒出黎嘅,即系自己煲嘅水喇!🙄🙄🙄我哋两个人叫咗4样野,野食嘅份量都好少罗,小龙包仲要系臭猪肉黎嘅,食唔到好难食~埋单睇有收我加一服务费架喎!但水都冇杯,9蚊唔系俾唔起系条气唔条,冇下次以後唔会再帮衬
2019-09-08 219 浏览
终於到大食妹去旅行呀~~次次去旅行之前一定会去机场食番啲中餐因为怕过到去旅行啲嘢食唔系好惯 今次就黎到机场嘅翡翠拉面食个晏昼<排骨拉面>排骨炸得脆卜卜, 但外面炸粉有啲太厚, 虽然里面啲肉都唔少, 但依然有啲油腻。汤底亦冇乜味, 唯-唔错嘅系佢烟烟韧韧嘅手工拉麪<鸡丝烩面>鸡丝煨面有啲失水准虽然白菜、鸡肉、冬菇, 甚至系个汤底都做得唔错, 但系最重要嘅麪竟然做到好似发胀咗嘅米线, 冇乜口感可言<牛肉拉面>因为牛肉拉面嘅面底同之前排骨拉面嘅面底系一样, 所以就唔再讲啦~牛肉都几入味, 但系得薄薄几片, 唔系好够食...
因为怕过到去旅行啲嘢食唔系好惯
今次就黎到机场嘅翡翠拉面食个晏昼

<排骨拉面>
汤底亦冇乜味, 唯-唔错嘅系佢烟烟韧韧嘅手工拉麪

<鸡丝烩面>
鸡丝煨面有啲失水准

<牛肉拉面>
2019-07-15 281 浏览
夜晚时间落机,在机场可供选择的餐厅不多,在接机大堂的同一层就见到有翡翠拉面小笼包,到了晚上十时餐厅里的客人还是很多,但侍应就不算够人。两个人只叫了三样。一碗担担面,辣味就足够,但担担面的花生酱味就比较淡,而且面条不够条条分明,煮得太久变了面糊,口感就一般。而花雕酒醉鸡的酒味还算可以,鸡也嫩滑,但份量就不算多。红油抄手的酱汁个人觉得一般般,而且抄手的感觉与湾仔码头没分别😐再来就是服务态度,明白机场的工作量一向都很大,人手不足,服务态度不佳同时也非常影响食客对餐厅的印象
而花雕酒醉鸡的酒味还算可以,鸡也嫩滑,但份量就不算多。
2019-06-17 354 浏览
信用卡於店内被他人误取。前线经理处理大方,Back Office CS(customer service) 莫名奇妙。#################上星期送父母上机,食完饭用信用卡埋单,久久未见职员交还信用卡,打算喺前台取回,先知道信用卡被遗失。家人因为担心机场老鼠,所以立即报警。经理见状立即替我打电话去card Centre cut 咭,确认没金钱损失。亦向到场警察落了简短口供。若半小时内,经理收到误取咭嘅另一客人打电话嚟,清楚系一时取错,虚惊一场。因为我嗰张信用卡有啲terms & condition, 所以呢几日仲担心紧补领有无问题。。。。。。之际。。。。嘅工作时间突然收到翡翠嘅CS来电,话抱歉,会检讨....(下删数十字官方书面语)。我心谂:咁又点呢?你份工系CS, 你返工office hour打嚟我嘅office hour ,代你公司向我道歉。咁好喇,其实唔驶嘅,因为在场同事道咗歉,你再重复一次,我当我帮你完成你嘅JOB啦。然後再upupupup官方书面语。我心谂,有乜咁复杂呢,以後睇有无方法唔俾其他客人access 到另一个客人张咭咪得罗?!完。为咗无另一位香港人/旅客
信用卡於店内被他人误取。
#################

家人因为担心机场老鼠,所以立即报警。

我心谂:
然後再upupupup官方书面语。
完。

为咗无另一位香港人/旅客再惊餐饱,我向你哋代表讲咗第二次,用我晏啲OT嘅时间协助你做埋你嘅工作。
(customer feedback )

咁好喇,因为仲返紧工,长话短说,
我问:咁其实你打嚟,除咗代公司道歉,嚟做乜嘢嘅呢?
答:呀,系我同事交代有咁嘅事件叫我跟进。

即系你返工嘅task1, 要获得一个like?
还是觉得我需要社工多过专心对待自己份工?一系你可以帮我打去问我agent补领信用卡会唔会无咗reset旧咭啲terms呢?你系咪可以补返我失去嘅本月最後45分钟同家人好好相处时间?你系咪可以un跳返我跳快咗嘅心跳呢?

唔会架嘛?!

咁其实你打嚟做乜?
听你讲嗰啲官方回应,好明显连在场失咭嘅CCTV都未睇过,未了解清楚件事,未谂过SOLUTION, 就打电话嚟啦。

其实收到位CS电话之前,我系完全唔嬲嘅。

唉。。。真系好专业。。。😑嘅官。。。

经理姐姐,你提过嘅coupon唔需要俾我喇,用嚟资助你哋back office 员工陪训, 可以有你一半嘅AQ,香港少几位只说不做嘅人,更好。

#发梦系
  • 上海小笼包
2019-06-12 249 浏览
今天出外旅行,先到机场医肚。可能时间尚早,未到午餐时间,所以未见排队人龙。今日到访,发现服务一般,上菜慢,而且上错菜,感觉麻麻。奇怪为什麽坐了好一会,也没有送上茶和水,原来即使一杯水,也索价$8。嫩鸡烩面$68这烩面面质软身,当中夹有少量青菜和鸡肉碎,味道清雅,唯鸡肉份量极少,而且未有预期的嫩滑,味道ok.小笼包$40小笼包造型工整,包子皮可算薄身,带有鲜美汤汁,肉饀松化,虽然没有尖沙咀分店的小笼包好吃,但仍算不错。玫瑰伯爵拿铁$30这玫瑰伯爵拿铁卖相不错,带有淡淡的玫瑰和伯爵茶香,可惜牛奶味比较单薄,未有拿铁的丰盈奶滑感觉,加上轻甜味道,感觉平平。

今日到访,发现服务一般,上菜慢,而且上错菜,感觉麻麻。

嫩鸡烩面$68

小笼包$40

玫瑰伯爵拿铁$30
2019-06-02
2019-06-02 143 浏览
价钱$40四件小笼包 $40三个生煎包 $8一杯茶或水 $60-70一碗面。这价钱的收费 难道仍不值得有良好的客户服务吗 一人客就被「安排」坐bar枱 其他位很满吗 不见得。一安排这样坐已想走了 一人客才赚钱 因一人消费不会低而且很快会走... 本来还安排坐厨房门口 我真不觉得付这样的钱 我要获这样对待 那我去吃麦记好啦~ 坐下连让你放包包的层格 或篮子都没有。so good 我们香港的服务态度~ 连一些火锅或日式小吃店都有篮子给客人放包包 机场客除了寄放的行李 一定还有随身包包 连这个也没设想 你怎麽在机场开店? 用餐当中 心想这种机场的店 我是旅客就留了对香港坏印象了... 在机场跟在尖咀街上不同 更代表着香港... 又贵(饮品香港本来就几贵 这家一杯就廿几至三十 可乐$22 豆浆$20... 小笼包 皮厚 汁跟肉是好吃的 ..想起台湾 X泰X 的服务态度确实是超好(虽然他们香港店也比台湾弱很多)但他们小笼包好像较好... 机场这家翡翠帮衬过好多次...愈来愈令人失望...机场在换一些餐厅 这家如没改善 也没留下的必要吧... 埋单搅超久的... 最後害我连车都赶不上...

2019-05-23 145 浏览
系机场食午餐,其实无乜得点拣,想食中餐但两条友又无理由走去饮茶。接机大堂一眼睇晒,3间中餐,一眼睇晒。太兴,翡翠,何洪记,三拣一,结果去左翡翠。望住餐牌,大家都想食面,结果一人一碗食自己。担担拉面,有浓浓既花生酱味,不过除此之外,就无其他味😓。而且,个份量好似少左咁,食完都唔饱🤔友人嗌炸酱拉面。老实讲,个人觉得个炸酱面既酱个样唔系咁讨好,一啲都唔吸引人。不过好在呢个够多人,够嘈,我地可以放心倾计🤗

望住餐牌,大家都想食面,结果一人一碗食自己。

不过好在呢个够多人,够嘈,我地可以放心倾计🤗
2019-05-08 194 浏览
每次去完旅行玩完叹完洗完回港都要发神经,前世欠你咩!野蛮愚昧,想食餐安乐茶饭都这麽困难!门口行李婶婶好相与,感觉温暖舒服。山东手抓饼,热热的撕开,面粉香喷喷,先脆後咽韧。如果有东坡肉夹下,如果有咖哩牛腩夹下,更高兴愉快。上海小笼包,没有蒸过火,有点安慰。暖暖未算烫嘴,掉在醋上降降温再一野塞入口!嘴内爆开,所有精华汤汁一滴不漏尽吞肚里,咽韧的猪肉搭弹性包皮,蛮不错。镇江排骨,甜醋不香,阴沉的味道,油油单调不吸引,松化肉质有点霉有点鞋。乾煸四季豆,好送饭的传统佳肴,爽爽四秀豆,炸过微缩更香口,肉松蒜蓉酱油浓郁,湿湿惹味欠点镬气。口水鸡捞面,何解要剪断我的长寿面,我要长啜长有一气呵成。面爽够硬够坚廷,不过味道完全唔夹,而且散发苦涩味,麻味强劲带中辣,食到满口花椒粒。鸡髀肉肥美,鸡胸腍劈劈,没什麽鸡味。上海炒粗面,静静的端上,没有隆重登场的感觉。菜肉跟粗面份量相约,我主要食面的呢。啖啖爽甜椰菜,浓浓酱油猪肉丝夹杂冬菇丝,短短嚼劲粗面,油油品嚐中规中矩。

山东手抓饼
镇江排骨
上海小笼包
乾煸四季豆
口水鸡捞面
口水鸡捞面
2017-05-04
2019-03-17 244 浏览
每次如果来香港机场比较早,用餐时间较多的话时常会来这家店用餐。翡翠拉面在香港是连锁中餐品牌,品质还是有保障的,性价比也比较高。在他家常吃的有小笼包,担担面,鸡汤面,酸辣汤面,一些凉菜等。味道大多数还可以吧,跟市区的店没什么区别。服务也还可以吧。总体而言是在机场吃饭不错的选择。

服务也还可以吧。总体而言是在机场吃饭不错的选择。
2019-02-28
2019-02-18 268 浏览
机场餐厅俾人既印象多数系:1)较贵2)水准较差3)服务唔好呢间翡翠拉面小笼包分店,都算少少打破左呢个惯例。首先,佢对比其他分店既价钱,唔算贵左好多,反而仲有2人餐/4人餐,价值仲要系好合理!第二,食物水准keep到同其他分店差唔多!小笼包热辣辣上台,咬开是爆肉汁的!当然要同最有名既小笼包店相比仍未够班媲美,但与其他翡翠拉面小笼包比较,亦是一样的水准!醉鸡嫩滑,只系稍嫌雪得太冻,令鸡肉咬落较冰硬。下面既酒香浓,但鸡肉又唔会腌得过量而变涩。份量唔算太少,都叫有5-6旧肉食到!炸排骨面,意外地惊喜。排骨新鲜炸起,咬落热气腾腾,而且是酥化的,抵赞!面底就偏腍左少少,如果硬返一点点就好了!以上食物既质素,在冇期望下尤见惊喜,算是打破机场分店一定较难食既定律。3)服务就正正常常,你话殷切就一定冇可能,但又唔至於要三催四请先帮你!
机场餐厅俾人既印象多数系:
1)较贵
2)水准较差
3)服务唔好

呢间翡翠拉面小笼包分店,都算少少打破左呢个惯例。

第二,食物水准keep到同其他分店差唔多!

2019-01-08 292 浏览
机场野食不外乎两大特色:hea,贵trap住你系机场无得走出去,又真系要等下,又真系会饿,基本上食客已经输晒,唯有希望佢有良心啦见到翡翠拉面小笼包有个透明玻璃睇住师父即拉拉面,应该食得过挂,等左一阵就有位,全开放式店舖,空间感好啲,感觉都唔错上海菜,主打拉面同小笼包,本人极爱煨面而好耐无食,当然唔理招牌系咩都要食下啦另一个就试下佢既拉面,够时间又有兴致既,佢都有套餐望落几唔错既嫩鸡煨面,居然上先过拉面,一系就之前落错单,一系就整得唔好啦,有啲餐厅甚至会话定你知要等二十分钟,因为煨面系要时间煨,唔系就唔好食一食,面条只系淋左既面,亦无同汤煨埋一齐,失望唔系话唔好味但唔讲得上系煨面既风味,嫩鸡就唔太嫩菜肉云呑手工拉面,云呑大粒量多,一团拉面系中间配以清澈鸡汤,卖相不错鸡汤味浓得黎薄身,好夹到个面本身较粗同弹牙既口感手工拉面果然几出色,面条分明而唔硬,好味菜肉云呑皮滑,味道可以,成碗面算整得几好机场食物黎讲都算几唔错,服务ok,百几蚊亦可以接受,飞前飞後不妨食下,好过食贵出面两倍既burger系个位就迫啲、人就多啲咁#隔离枱外国人食左六笼小笼包#四面围住四种语言食野#我wechat pay佢
机场野食不外乎两大特色:hea,贵

一食,面条只系淋左既面,亦无同汤煨埋一齐,失望
唔系话唔好味但唔讲得上系煨面既风味,嫩鸡就唔太嫩

嫩鸡煨面

煨面

鸡汤味浓得黎薄身,好夹到个面本身较粗同弹牙既口感
手工拉面果然几出色,面条分明而唔硬,好味
菜肉云呑皮滑,味道可以,成碗面算整得几好

菜肉云呑手工拉面

菜肉

系个位就迫啲、人就多啲咁

#隔离枱外国人食左六笼小笼包
#四面围住四种语言食野
#我wechat pay佢即刻转普通话同我讲野

菜肉云呑手工拉面
2018-10-14 396 浏览
服务态度劲差,全程黑面,职员态度恶劣!都唔知点解十机场容许啲食物同服务质素咁差既食肆系机场开分店。真系快餐店服务都好过佢。呼呵客人,唔讲以为自己争佢銭。食物难食,咁贵仲要加一服务务费,确实唔知服务左咩野,以後永不帮衬。机场来说数他最难吃,机埸arrival 几乎食过晒,全部无论食物同服务都一流。如果食想垃圾不防一试。做唔倒普通分店质素。Really very bad experience and taste is so bad . price is too expensive for this kind of rubbish food. Not recommend to try.