2018-04-12 475 浏览
今日我突然想去翠華餐廳吃飯,柯打左一個咖哩牛肉飯、瑞士汁牛肉炒河、凍檸茶一杯,咖哩牛肉好韌,上左碟瑞士汁牛河,我問待應:我要瑞士汁牛河,待應同我講:呢個係瑞士汁牛河,我話:下,算,可能呢個特別d呢仲安慰自己,試左一啖,我接受唔到囉,明明係菜遠牛河,仲要一d瑞士汁都冇,你話有瑞士汁我都勉強接受,我又搵待應理論,我同佢講:我真係食唔到有瑞士汁囉!待應問我食到咩?我話菜遠牛河,待應話同我取消,我話梗係要喇,都唔係我柯打果樣,有咩理由要我硬食,真係當我冇食過瑞士汁牛河,以後唔會再去翠華餐廳!
2018-04-12
2018-02-13 435 浏览
今日突然好想食牛角酥!出咗地鐵就見到對面間翠華有包賣咪就過去睇吓啦😂 個包櫃呢有幾款牛角酥嘅,有普通牛角啦、有隻有葵花籽ga la, 仲有菠蘿牛角啦。。。 咪住先,係右手邊原來仲有款好邪惡的😈鮮油菠蘿牛角酥! OMG! 🤦🏻‍♀️最後我抵受唔住誘惑。。。買左。。獨食曬。。好肥。。初初問阿姐得知個酥係凍嘅時候呢,覺得怪怪地,因為驚個酥唔夠脆,可能由於係菠蘿皮嘅關係,呢個問題係一啲都唔需要擔心,實在好鬆脆!當你一啖連鮮油咁咬落去,真係非常非常滿足! 不過鮮油加上牛角酥嘅牛油真係非常之漏,成個口腔就只係牛油同埋牛油,所以到食到第三四啖嘅時候就真係感覺有點heavy ! 如果你是牛油控真的不妨一試!
鮮油菠蘿牛角酥

如果你是牛油控真的不妨一試!
2018-02-06
外卖自取
鮮油菠蘿牛角酥
2018-01-21 335 浏览
第一次黎依間餐廳,諗住試一試,點知非常失望。叫嘢食嗰時,銅鑼灣分店阿姐態度惡劣。首先扮睇唔到,其後更口出惡言😡😡😡😡,炒蛋更有蛋殼,非常失望。不會考慮再光顧😠
2018-01-21
$40 (早餐)
2018-01-08 293 浏览
大假話咁快就放玩了,係時候食返個醒神早餐,繼續作戰。“翠華”餐廳嫩魚柳,外皮香脆,內裡軟滑,少份焗茄豆,開胃醒神,再加上牛乳滑蛋,完美配合! 雖然只係貧民早餐,但都好味可口。
2017-12-25 271 浏览
今天是聖誕節,大概16:34 等了很久冇人帶位,高大帶著眼鏡的經理,視如不見,最後自己找位子,更失望的來翠華茶餐廳吃下午茶食物質素非常失望😞⋯⋯點了芥蘭超級老,沙爹肥牛河,湯底稀色淡而無味肥牛過熟似瘦肉,價格與質素不成正比⋯⋯
沙爹肥牛河
2017-12-25
有昨天是兒子的生日,我决定一家人到該餐廳試食餐牌介紹的鐵板扒餐,本人及太太分別點了鐵板牛柳七成及六成孰,兒子點了鐵板西泠扒六成孰,點了兩份羅宋湯及一份白湯,一份餐要黑汁。過了一會侍應拿出來的湯數目錯了,而鐵板只是暖的不熱,而牛柳及牛扒都全孰,老過老年貨不對辦到如此田地,又話五十年如何好,兒子就跟我說翠華就是這樣的,員工也不要怪他們,可能要被打的,但是我們吃的不是免費餐也不是特平餐,跟自己想食的美食在餐廳的能力範圍內點擊自已想食的東西有甚麽問題?做錯了都不能說嗎?但我不排除一個可能就是我點餐的時間是下午三時許,主廚下了班'
2017-09-11
庆祝纪念
生日
2017-09-10 313 浏览
铜锣湾分行服务态度很差。尤其是那位下单的大姐说话态度言行举止很没礼貌。问她有没有Menu,她没有说话而且还很出力的翻餐牌。对这间分行的服务态度很失望……我们再也不会再回去这间分行。
2017-06-11 484 浏览
翠華餐廳依家啲管理好似差咗好多 , 覺得佢上市之後好似老細已經搵夠,畫夠知你 。呢間食店又話凌晨一點收門,我同朋友12點15分去到,佢哋話冇嘢食可叫,叫我哋走, 浪費我哋特登去食嘅時間,不知所謂。
2017-06-08 285 浏览
香港人其實真係唔易做.成日為工作攪到自己都食無定時是日, 又將自己既時間打到爆一爆一早行婚展... 一行行左4小時之後又要會合客人黎個MEETING...抽到30MINS 去食個下午餐入到翠華.. 見到個餐牌有特餐諗都無諗... 即order先講個蛋先, 個蛋炒得幾滑加入秋葵, 令到成件事更滑潺潺我就覺得好奇怪了而沙嗲牛公仔面牛肉軟腍腍, 不錯湯底味道我就覺得淡左DD但佢地係個湯到加左D麻油令到成個味道香左.. 呢到又加返D分係熱市$50 咁多野食..都算幾低~~
香港人其實真係唔易做.
成日為工作攪到自己都食無定時

是日, 又將自己既時間打到爆一爆
一早行婚展... 一行行左4小時
之後又要會合客人黎個MEETING...

抽到30MINS 去食個下午餐

入到翠華.. 見到個餐牌有特餐
諗都無諗... 即order

先講個蛋先, 個蛋炒得幾滑
加入秋葵, 令到成件事更滑潺潺
我就覺得好奇怪了

而沙嗲牛公仔面
牛肉軟腍腍, 不錯
湯底味道我就覺得淡左DD
但佢地係個湯到加左D麻油
令到成個味道香左.. 呢到又加返D分

係熱市$50 咁多野食..
都算幾低~~

2017-06-03
午餐
2017-05-20 281 浏览
在銅鑼灣食完晚飯, 經過翠華餐廳,見到 榴槤菠蘿包,那是已九點幾只剩下三個,雖然食到好飽但係都忍不住買了一個回家食。 外賣用紙袋裝,雖然好似環保,但油透出,我只有用手拿著,不敢放在我的手袋內。食一口,上層脆,麵包鬆軟, 榴槤肉尚算多,好香榴槤味, 愛食榴槤的又冇時間買可以頂住先。$14元一個,價錢合理
呢間翠華餐廳嘅下午茶啲選擇少到不知所謂 得三款揀 三款有兩款都係麵食(其實下午茶唔想食太飽價錢偏貴比負評主要都係因為員工態度差 個個都企哂係到吹大水好似唔洗做咁 叫極都冇人理
價錢偏貴
2017-01-25 515 浏览
今早11點半去到坐低,完全冇人理,侍應一堆堆企埋一邊唔知做乜。叫極都冇人埋嚟落單。埋到嚟落單到食物到枱面,一隻餐具都冇,點食呢?唔係下下叫個客問你攞呀?杯野飲攞到嚟,侍應手揸三杯野飲,我叫左一杯,佢話:'你嗌乜野飲呀?'。我當然冇比反應佢,等佢自己睇單。你都有問題,翠華搞到香港人犯眾憎係扺死,請埋d甘冇質素嘅員工。d阿頭又...,企係度冇反應。重話而家改革想做番香港人生意,你得咩?表面裝修有幾好都冇用。請埋d只懂呼吸的侍應師奶,簡直趕客。一d香港質都冇。
2016-11-15 586 浏览
Been in HK for two weeks now , starting to miss pasta but being on a budget we opted for HK style western food. We had truffle porcini pasta and sizzling plate spaghetti. Pasta dish was surprisingly good. Pasta itself was cooked well with right amount of truffle flavor through it, not too overpowering. The dish came with various types of mushrooms which keeps it interesting. Sizzling plate spaghetti on the other hand was very bland. Beef piece tasted alright on its own. It had the right idea
Sizzling plate spaghetti on the other hand was very bland. Beef piece tasted alright on its own. It had the right idea and ingredients but lack flavour.
2016-11-14
2016-11-05 448 浏览
😌如果你唔介意有一種被無視咗既感覺,其實翠華我覺得係ok既選擇。食物味道OK!我相信翠華應該出名服務態度一般,甚至有人覺得差 😂今日去銅鑼灣店食翻一直食開的蝦仁炒蛋飯,一入去已經有位我自己坐低,其實我隔離位女士已經唔知等咗几耐等侍應落order😂咁我都係望下有冇waiter喇,點知個個好似目不斜視咁,我地伸曬手都見唔到 😌等了有5分鐘,我忍無唔住喇,行過去尾位同個waiter講,我想要份menu,咁個waiter哥哥都係有禮貌咁應我話:好,等等。咁我隔離位女士見有waiter過黎梗係即刻都落order喇😂 未免我又要行去搵翻個waiter我都好快手係waiter未走就叫距落埋order(個waiter哥哥都好友善咁提我係下午茶時段,可以叫下午茶餐)。其實對於係香港,而家呢個效率真係有d好笑 😌,你唔係爆位,點解可以無視食客呢?而且casher位個姐姐都係位,見到有客舉曬手,係未可以提下d同事呢?(而且我埋單果時都係冇講几錢,咩都冇講😂面無表情) 哎!我覺得可能距地都俾人投訴得多,麻木咗喇,大家生活都有壓力,所以都五想話距地😌和平d好。其實距地既然冇咁多心機睇食客落order,點解唔好似
我相信翠華應該出名服務態度一般,甚至有人覺得差 😂
)。
其實距地既然冇咁多心機睇食客落order,點解唔好似沙爹王/別府 咁,裝翻d噤鐘,咁一落order就知啦,又唔會俾食客覺得被無視😌唔通翠華而家專登sale無視?😂跟住又入黎兩位仁兄都係一樣,等waiter😂

不過距地食物味道真係ok,d飯好乾爽粒粒分明
50几蚊ok喇
2016-11-05
下午茶
2016-10-19 431 浏览
一個人食飯,又去到翠華。今日去左地鐵站口果一間,上左一樓坐自閉位。靠窗位可以望住馬路同地鐵站,三號風球橫風橫雨,望住幾架五噸半爭泊位,都係從辦公室減壓既一種方法。午餐唔岩胃口,就睇餐牌點一個。印尼炒飯望落豐富,有沙嗲煎蛋蝦片等等。炒飯粒粒分明,鹹味夠什至稍為過鹹,應該係落多左豉油。蝦片上半部份夠香夠脆,放入飯入面既就淋左。煎蛋如果係太陽蛋更吸引。沙嗲夠入味。炒飯有不少雞塊,亦夠入味。成碗飯足足夠兩個人食,我當然食唔晒打包一半聽日再食。

印尼炒飯
2016-10-18