2012-10-31 893 浏览
幫襯左六年, 留個comment先其實羽田 sell 既唔係價錢, 唔係食物, 係服務講價錢, 佢一定唔係抵, 但算合理講食物, 唔算好好, 但唔錯想食好野, 出油尖旺當然唔少, 但沙田大圍黎講羽田係中上之選服務, 好多人去完都一肚氣, 點解 ? 因為佢係家庭式經營做 "熟客feel"如果你預期好好 service, 好賓至如歸, 咁的確唔好去羽田如果你只係路過, 食一次半次, 佢都唔會俾到好好0既服務你如果久唔久去, 兩位姐姐會認得你, 會問下你問題, 會傾下偈仲會記得你多數食咩, 飲唔飲酒夜晚去, 就會發現好多檯熟客食得好開心, 甚至十個八個去慶祝 / 聚舊 / family gathering 都唔少姐姐仲會記得 "咦你好耐冇黎喎" , "去旅行好唔好玩"呢種感覺唔係一般餐廳俾到既想放工舒舒服服食餐飯, 或者住附近搵個地方 gathering, 我就諗唔到大圍有更好選擇PS. 今日叫左天婦羅定食, 因為時間早 (6:15) 油未滾等左 20mins姐姐主動送多一客小食 (平時一客, 今日兩客)
幫襯左六年, 留個comment先

其實羽田 sell 既唔係價錢, 唔係食物, 係服務
講價錢, 佢一定唔係抵, 但算合理
講食物, 唔算好好, 但唔錯

如果你只係路過, 食一次半次, 佢都唔會俾到好好0既服務你

仲會記得你多數食咩, 飲唔飲酒

姐姐仲會記得 "咦你好耐冇黎喎" , "去旅行好唔好玩"
呢種感覺唔係一般餐廳俾到既

姐姐主動送多一客小食 (平時一客, 今日兩客)
2012-10-30
2012-10-27 192 浏览
今日約朋友喺大圍食午飯,諗住12點咁早到到都會有位冇死,仲可以有排坐啦~唔知點解好多比較心儀既餐廳已經好多人~由朋友指指點點後就入左黎呢間食日本菜既地方見有個小姐喺門口抺緊野,以為未開,誰知原來冇咩生意,可能啱啱開門掛,相信我地係佢第一組的客人!!餐廳地方唔大,可以坐到20-25人,D枱拍得好密,見佢除木枱之外,仲加開几張摺枱,我心諗,係咪咁好生意呀?!我地諗人少少坐張4人枱都OK掛,侍應小姐已經將我地張4人枱分返開..咁我地諗住拉張椅黎放自己手袋,侍應小姐見到好快就叫我地拎返走,一陣會有人坐..@__@確實..侍應小姐既態度令我地有少少唔高興~見已經坐底左,朋友又唔想搞事,所以繼續坐落茶都冇杯,我覺得好少日式餐廳唔比茶,以為佢會遲少少比,點知最後都冇比好快我地叫侍應小姐落單,佢就由門口揚聲問我地要乜野,咁我地咪以為係佢地既''習慣''!咁咪揚聲咁同佢講囉, 點知佢又要行埋黎問多次...真係奇怪朋友叫左個照燒鷄扒湯面, 我叫左個花鮫便當,之後先發現,茶原來係計入餐飲.凍飲仲要加 $ .OKOK...朋友個面好快上左,照燒鷄扒,湯面分開上,照燒鷄扒又薄又細...我諗大約好似厚少少既 SA
唔知點解好多比較心儀既餐廳已經好多人~
由朋友指指點點後就入左黎呢間食日本菜既地方

咁咪揚聲咁同佢講囉, 點知佢又要行埋黎問多次...真係奇怪

朋友個面好快上左,
照燒鷄扒,湯面分開上,照燒鷄扒又薄又細...我諗大約好似厚少少既 SAMSUNG S III 咁上下
而且燒得好乾身,朋友要拎去浸湯先食..
湯 - 相信都係照燒汁開水..
D 面朋友話唔錯...唔淋唔硬已經好好.

到佢食完我個便當先到..都唔知有冇搞錯..
原來花鮫便當 = 鯖魚便當(見圖)

便當入面有餃子兩件 - 一件好好味,有肉汁,一件好乾..好似放左好耐咁 .
小小中華沙津 - 兩啖搞掂左,上枱時已經唔係好凍,可能放左出黎一段時間..真係唔明白佢D擺位,咁大個空間放咁少野好睇咩?!
花鮫一件 - 可能燒得太耐,已經乾身...燒既時間下次可以短少少,咁就唔洗咁乾身,我又可以快D有野食..
白飯 - D飯硬到...食落真係粒粒皆辛苦 一D都唔似珍珠米既感覺, 更加冇日本飯既特色 V__V
又冇咩醋味,要加少少七味粉調味~

而喺我朋友開始食面果陣,餐廳已經不斷有好多學生入黎,地方已經好細,佢地講野勁大聲~!!
佢地太興奮太熱鬧..令到我同朋友都傾唔到計~~拿拿林食完就走了..
埋單仲搞笑, 張單上面突然多收4蚊,我地問小姐呢條係咩數,
佢話係服務費~ @__@!!!!! 咁既服務..真係...''太值得''比啦...

嚴格黎講..我覺得我入錯地方~~相信唔會有下次...
2012-10-26
2011-07-05 104 浏览
四人同行假日lunch time衝入羽田搵食...侍應催三催四,當我們Order時,侍應以為自己好好記性,唔使用紙筆抄低,點知最後咪有兩個餐錯左。叫四罐汽水又嚟錯一罐,仲點會有希望?叫左個五件壽司拼拉麵餐,啲三文魚真係片到薄一薄,師傅工功真了不起。三文魚飯團內只有燒焦了的三文魚,加塊紫菜喺面都冇咁嬲丫。拉麵湯底從未如此難飲過,唔信就去試試吧!四個人差不多食完三個餐,第四個餐才送到>>>三文魚蟹籽飯>>>白飯鋪上三文魚蟹籽,有幾難?埋單俾錢單都冇,淨係話你知幾錢,唔該晒!
四人同行假日lunch time衝入羽田搵食...

三文魚飯團內只有燒焦了的三文魚,加塊紫菜喺面都冇咁嬲丫。

拉麵湯底從未如此難飲過,唔信就去試試吧!

埋單俾錢單都冇,淨係話你知幾錢,唔該晒!
2011-07-03
2011-05-13 105 浏览
今日囡囡學校派成績表,搞到好夜,所以,都係出街食飯,近近地,就去羽田吧~三文魚壽司 --->>新鮮,好食.刺身定食($98)-->>有湯,有5款(每款2件,共10件)既刺身, 有飯,仲有一碟小前菜,呢個係老公上次看到隔離檯的人食的,所以,今次佢都想試吓~ 不過....除了三文魚同甜蝦外,其它的都有少少筋.炸蝦天婦羅--->> 每次例牌必叫的,無它既,好食又新鮮嘛~魚干 --->> 味道好,做餐前小食或送酒一流.炸豬扒定食 --->>今次個炸豬扒唔好食,炸得唔脆既,肉質又嚡~餃子什菜窩--->>係上次來吃飯送的. 不過....炸了的餃子放落湯度,會好食嗎?? 當然唔好食囉.三文魚骨--->>>食食吓...有位靚姐話,呢碟三文魚骨係送比您們吃既,咁好??

三文魚壽司 --->>新鮮,好食.

不過....除了三文魚同甜蝦外,其它的都有少少筋.

魚干 --->> 味道好,做餐前小食或送酒一流.

當然唔好食囉.

因為,這款三文魚骨係送既,為免有利益關係,所以,這款食物不給與食評.

埋單$325蚊,老公同亞女都食得好開心,因為囡囡的同學仔與她的家人

仲坐正隔離檯,囡囡傾到過檯呢~

總括 : 食物水準沒上次好,但....勝在有送三文魚骨的驚喜.

因為呢個三文魚骨係送既,所以不方便比食評
2011-04-15
$107.00 (晚餐)
  • 炸蝦天婦羅
  • 三文魚刺身
2011-04-11 100 浏览
睇 到 朋 友 A 的 facebook 成 日 都 去 lee 到 食 飯 , 好 似 好 正 咁 , 於 是 又 約 佢 一 齊 去 食 la ~第 一 次 是 10 月 26 日 ~ 之 後 就 愛 上 這 小 店 , 細 細 間 , 又 靜 靜 0地 可 以 傾 下 計 , 又 近 屋 企 每 次 都 叫 0左 好 多 0野 食 , 好 似 放 監 咁 ~推 介 : 刺 生 : 三 文 魚 腩 , 赤 貝 , 牡 丹 蝦 , 海 膽 魷 魚 卷刺 生 很 新 鮮 ~ 三 文 魚 腩 , 赤 貝 , 牡 丹 蝦 , 海 膽 魷 魚 卷 都 是 每 次 必 食 !!! 熟 食 : 鹽 燒 雞 翼 , 炸 牡 丹 蝦 頭 , 牛 肉 鍋 + 烏 冬 , 蒜 片 安 格 斯 牛 柳 粒 , 中 華 冷 面 , 軟 骨 餃 子 ~鹽 燒 雞 翼 , 皮 脆 肉 嫩 ~ 牛 肉 鍋 + 烏 冬 , 烏 冬 非 常 煙 UN ~ 蒜 片 安 格 斯 牛 柳 粒 , 很 Juicy ~ 給 我 的 感 覺 是 老 闆 娘 & 其 他 職 員 都 好 親 切 , 唔 似 D 集 團 式 ,

推 介 :

給 我 的 感 覺 是 老 闆 娘 & 其 他 職 員 都 好 親 切 , 唔 似 D 集 團 式 , 個 個 都 似 機 械 人 ~

放 監 ~
刺 生 很 正 ~
牛 肉 鍋 + 烏 冬 , 蒜 片 安 格 斯 牛 柳 粒 , 炸 牡 丹 蝦 頭
放 監 ~
刺 生 很 正 ~
  • 三 文 魚 腩
  • 赤 貝
  • 牡 丹 蝦
  • 海 膽 魷 魚 卷
  • 牛 肉 鍋 + 烏 冬
  • 安 格 斯 牛 柳
2011-03-31 76 浏览
因為是大圍友的關係,間中都會來羽田食晚飯,今晚六點半來到羽田,看到客人少了好多,相信應是日本地震後,很多人不敢吃日本菜的關係,直至七點,我老公問老闆娘,平日呢個時候,已經有好多人等位的了,今日好像少了好多人,老闆娘話....生意真的少了,唉~~ 今晚我叫了.......三文魚刺身 x 1客 -->> 肥美又冇筋~正~炸蝦天婦羅 x 1客 -->> 炸漿剛剛好,蝦也很新鮮劍魚壽司 x 1客 -->> 這客只是麻麻地.玉子壽司 x 1客 -->> 這個是叫比女兒吃的,我沒試過鰻魚壽司 x 1客 -->> 這個是叫比女兒吃的,我沒試過海膽壽司 x 1客 -->> 味道唔錯,有鮮味三文魚壽司x 4客 -->>同刺身一樣好食,分別只是刺身是厚切,而壽司是薄身少少的.燒魚干 x 1客 -->> 應是燒完,再叮熱的,但..味道唔錯金菇肥牛豆腐煲 x 1客 -->> 這客是免費的,因為上次來吃果陣,送了一張優惠劵,

今日好像少了好多人,老闆娘話....生意真的少了,唉~~

今晚我叫了.......

三文魚刺身 x 1客 -->> 肥美又冇筋~正~

炸蝦天婦羅 x 1客 -->> 炸漿剛剛好,蝦也很新鮮

劍魚壽司 x 1客 -->> 這客只是麻麻地.

玉子壽司 x 1客 -->> 這個是叫比女兒吃的,我沒試過

鰻魚壽司 x 1客 -->> 這個是叫比女兒吃的,我沒試過

海膽壽司 x 1客 -->> 味道唔錯,有鮮味

只要下次再吃夠$150蚊,便可以使用.

總括而言,在大圍區來說,這間選擇叫外街果間"木X" 多,而且,食物水準有明顯的改善,
希望這店子能捱過這段日本地震後的困難,可讓我們這些街坊長食長有吧~

而今日埋單只需$330蚊,抵食,又好食,仲送了下次再去食時的"餃子什菜鍋"優惠劵呢~

夠肥美,又冇筋
炸蝦天婦羅,正正正~
送的
2011-03-31
$110.00 (晚餐)
夠肥美,又冇筋
炸蝦天婦羅,正正正~
送的
  • 炸蝦天婦羅
  • 三文魚刺身
2010-09-09 72 浏览
上個月份經過到此店入內,但女侍應說全晚已經滿座了,所以今晚預早已訂了座呢!我和朋友2人都是第一次到此店,座位不多大約32左右,但感覺亦舒適!有些卡通玩具在放壽司吧邊呢!很有親切感!餐前送一份燒三文魚骨(薄身的),而晚餐叫了燒鮫魚定食、燒銀雪魚骨及冷菊正宗清酒。食物質素是一般日本料理的出品,但服務很友善!待下次再試此店的刺身及壽司吧!
上個月份經過到此店入內,但女侍應說全晚已經滿座了,所以今晚預早已訂了座呢!我和朋友2人都是第一次到此店,座位不多大約32左右,但感覺亦舒適!有些卡通玩具在放壽司吧邊呢!很有親切感!餐前送一份燒三文魚骨(薄身的),而晚餐叫了燒鮫魚定食、燒銀雪魚骨及冷菊正宗清酒。食物質素是一般日本料理的出品,但服務很友善!待下次再試此店的刺身壽司吧!
送的餐前小食
冷菊正宗清酒
燒鮫魚定食
燒銀雪魚骨
2010-09-08
2010-03-27 76 浏览
本人上openrice永遠都係cd-rom..但今次真係要爆~!!!本人住左o係大圍一年, 第一次去呢間食..覺得超唔抵食..同埋難食...叫左個2人餐 $218, 有5個菜1) 三文魚沙律 <---- 得幾粒三文魚碎, 又唔新鮮.又細(2) 什錦刺身 <---- 有六塊(三文魚x 2, 青魚x4), 一般新鮮, 係得2塊三文魚ok少少, 其他個4塊冇味(3) "煩"立貝雜菜 <---- 超級難食, "煩"立貝得2小粒, 唔新鮮..重要係各剪一半...都唔知似乜, 跟住有好多不知名既沙律醬..(4) 鹽燒青魚 <--- 係得呢個okay..size正常(5) 天婦羅 <--- 唔新鮮, 份量正常白飯+ 湯 + 甜品 x2最離譜係2個白飯.....又乾..又冇飯味......我咁大個人真係未食個咁難食既白米湯 : okay甜品.. 味道ok..但個size係超級迷你最後結賬: $245 ..加一我走左先記得..點解唔係$239.8 (= $218 x 1.1)...不過算..豪比佢!!!不過..唯一要贊係個服務都算okay...環境
本人住左o係大圍一年, 第一次去呢間食..
覺得超唔抵食..同埋難食...

叫左個2人餐 $218, 有5個菜:
(1) 三文魚沙律 <---- 得幾粒三文魚碎, 又唔新鮮.又細
(2) 什錦刺身
(5) 天婦羅 <--- 唔新鮮, 份量正常
白飯+ 湯 + 甜品 x2

湯 : okay
甜品.. 味道ok..但個size係超級迷你
最後結賬: $245 ..加一
不過..唯一要贊係個服務都算okay...環境okay..坐得舒服....倒茶都好快..
總括..千萬不要去...錢唔係問題.. ...最重要係完全食得唔開心.....由其係我白飯個一刻...真係好難食...慶幸冇叫壽司..

2010-03-27
2009-12-21 36 浏览
19日同女朋友去左以上餐廳食午餐,基本上所有燒物OR炸物都好好食我地叫左吉列炸蝦便當, 燒雞便當, 加天婦羅, 都好好食好欣賞佢地唔用紙MARK ORDER, 因為好環保, 佢地又唔會唔記得...勁呀禮貌十分好呀...又平...下次再去
19日同女朋友去左以上餐廳食午餐,
基本上所有燒物OR炸物都好好食
我地叫左吉列炸蝦便當, 燒雞便當, 加天婦羅, 都好好食
禮貌十分好呀...又平...下次再去
2009-12-19
  • 吉列炸蝦便當
  • 燒雞便當
  • 天婦羅
2009-12-09 37 浏览
朋友介紹我地黎大圍食日本菜,話幾好味,但我就麻麻地鍾意啦。我地要左幾款壽司,包括海膽,帶子,生蝦,三文魚,鰻魚,火焰芝士帶子壽司。每款都幾好,我最鍾意係海膽壽司。蟹仔沙律:無咩特別,正正常常既味道。南瓜蕃薯天羅婦:香甜,但簿片左些,所以食落乾身。鹽燒青魚:魚肉頗鮮味,但燒得有點乾身。燒三文魚骨:只係得少少肉食,唔知有咩好食。呢個質素,甘既價錢,不值呢。
朋友介紹我地黎大圍食日本菜,話幾好味,但我就麻麻地鍾意啦。
蟹仔沙律:無咩特別,正正常常既味道。
南瓜蕃薯天羅婦:香甜,但簿片左些,所以食落乾身。
鹽燒青魚:魚肉頗鮮味,但燒得有點乾身。
燒三文魚骨:只係得少少肉食,唔知有咩好食。
呢個質素,甘既價錢,不值呢。
鹽燒青魚
南瓜蕃薯天羅婦
蟹仔沙律
燒三文魚骨
蟹仔沙律
2009-11-10 26 浏览
其實過去兩年都幫襯過好多次,因為住响大圍時,附近唔多好嘅日本食店,所以就算服務態度一般都會幫襯一下。不過,最近搬咗,所以好少嚟大圍食。噚晚嚟開大圍,就再嚟試吓啦!今次幫襯感覺到啲服務態度好咗好多,至於食物就更加有驚喜︰ 一客$52三文魚刺身,有六大塊,又厚又新鮮,真係正! 天婦蘿炸蝦卷,啲蝦係新鮮炸,所以好唔錯! 其他有多春魚串燒同蟹子沙律,都唔錯...

今次幫襯感覺到啲服務態度好咗好多,至於食物就更加有驚喜︰

一客$52三文魚刺身,有六大塊,又厚又新鮮,真係正!

天婦蘿炸蝦卷,啲蝦係新鮮炸,所以好唔錯!

其他有多春魚串燒同蟹子沙律,都唔錯...

2009-11-09
  • 三文魚刺身﹑炸蝦卷
2009-08-06 26 浏览
同朋友特地去呢間舖食晚飯....見個同事介紹....我咪試下....一去到都ok多人仲等左一陣先有位....一坐低個店員就介紹有咩推介....結果我地叫左幾樣刺身同壽司都好新鮮仲叫左果鍋燒手打烏冬d烏冬幾彈牙........個安格斯牛肉都好good(好有牛味又香口)食完仲有甜品送....p.s環境都好舒服....食物..價錢都ok...冇令我失望.....

一去到都ok多人仲等左一陣先有位....
一坐低個店員就介紹有咩推介....結果我地叫左幾樣刺身壽司都好新鮮
仲叫左果鍋燒手打烏冬d烏冬幾彈牙....
....個安格斯牛肉都好good(好有牛味又香口)
食完仲有甜品送....

.....
2009-08-01
2009-07-14 30 浏览
上星期去大圍探朋友, 夜晚一班人係附近搵食, 幫襯咗間叫羽田日本料理嘅日本餐廳.食物: 幾好味! 刺身及壽司非常新鮮, 燒物燒得好香口, 天婦蘿炸得很脆, 三文魚頭煱好鮮味、湯底濃陏, 其他抄餸都OK. 價錢: 唔平唔貴! 但以食物水準來說, 算抵食. 如是熟客就更加抵, 因此餐廳有回贈, 無論午餐、晚餐或外賣, 於三個月內幫襯滿五次, 第六次幫襯便可免費享有等同前五次平均惠顧金額之食物. 變相之前五次有八折優惠. 記得埋單後問老闆娘攞返張記數咭. 環境:細細間, 有D日式裝飾, 幾好feel !整体上都唔錯,可以添食.估唔到大圍都有間唔錯水準唔錯嘅日本料理 ! PS: 如是駕駛人士更佳, 因門前可以停車. 雖然間中有抄牌, 但老闆娘會幫你睇水, 停車場費都慳返.

食物: 幾好味! 刺身壽司非常新鮮, 燒物燒得好香口, 天婦蘿炸得很脆, 三文魚頭煱好鮮味、湯底濃陏, 其他抄餸都OK.

環境:細細間, 有D日式裝飾, 幾好feel !

2009-07-11
真係買教訓咖哩雞扖飯 - 刀工好 "細膩", 未見過切到咁細件, 唔怪得要整大堆咖哩汁整上飯面 (食開日式野都知咖哩汁會好似伴碟咁, 唔會 cum 晒飯面)咖哩汁入口, 咸先, 又唔係辣, 又唔係日式既甜三文魚刺身 - 見識留上既描寫, 又係刀工精細, 大大話都收 $12, 三"大片"冇下次下次要睇左先決定試
真係買教訓

咖哩汁入口, 咸先, 又唔係辣, 又唔係日式既甜

冇下次

下次要睇左先決定試

2009-05-03 21 浏览
係openrice 睇完食評黎食...但無我想要搵既野. 之後先發覺原來我想搵既係"木屋"而唔係呢間. 不過既然坐低左就試下呢間.叫左個lunch set, 燒鰻魚飯, 第一次食一條鰻魚係唔好食. 真係唔明點解鰻魚都可以唔好味, 個汁又無味, 鰻魚汁唔係應該甜甜地架咩? 點解碗飯會無味....另外叫個蒜片牛柳粒炒飯, 無蒜味, 飯無味, 牛柳粒都無味. 牛柳粒好細粒, 食落就覺得係街市買既普通牛扒切粒咁. 見到三文魚刺身特價就叫一客, $12, 真係好似之前既食評咁講, 人生第一次食一塊咁薄切既三文魚. 一客三片加埋先等於出面既一片. 呢度既師傅刀法真係厲害呢!!返到黎睇返d 食評, 真係後悔無記清楚我原本想要去既地方!!!

2009-05-03