2009-07-08
慶幸地...有班同事也跟陪我巔, 跟我一起搜尋香港地道美食, 今天選了已有60年歷史的餐室!卡位只有四人座位, 我們五人唯有要其中一人座圓凳, 餐室人少少, 真的估不到, ! 我們五人由我出主意叫了....錦滷雲吞, $50...我的一隻沒有餡, 雲吞皮很脆, 汁亦很傳統...有埋豬肚, 豬潤, 青紅椒, 菠蘿等...酸酸甜甜, 開胃!焗豬扒飯, $48...豬扒已開件, 很軟很腍, 不知是否鬆肉粉下多了, 汁唔多, 飯就腍了一點, 賣$48都幾貴!冬瓜粒肉粒湯飯, $30, 一陣冬瓜香味, 湯飯不是我的飛佛, 一般啦!蔥爆腰肝, $55, 蔥唔靚, 腰很薄, 沒有咬口, 肝很乾很硬, BAD BAD BAD!蓮子紅豆冰, $25, 同事話好味! 紅豆冰, $17, 我叫了蓮子冰, $20, 不是粒粒也鬆化, 但量多!這裡的價錢略貴, 如果計埋懷舊的價錢, 相信你會覺得抵一點, 值一點吧!